Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 31.10.2016: Imhotep ja Terra Mystica

Lautapelit.fi on julkaissut Imhotepin suomeksi. Terra Mystica suuntaa mobiiliin, F2Z:sta tulee Asmodee Canada ja WizKids julkaisee Agricolaan miniatyyrejä.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Oletko kiinnostunut osallistumaan viikkokatsauksen tekemiseen? Katsauksen lopussa on lisää asiasta.

Tämän viikkokatsauksen toimittivat Mikko Saari ja Meeko Wahlroos.

Oletko sinä uusi Imhotep?

Imhotepin kansiMikko: Lautapelit.fi on julkaissut Imhotepin suomeksi. Vuoden 2016 Spiel des Jahres -ehdokkaaksi päässyt peli on Phil Walker-Hardingin käsialaa ja Kosmoksen julkaisema. Aikaisemmin Walker-Hardingilta on julkaistu suomeksi Cacao.

Imhotep on egyptiläisteemainen rakentelupeli, josta puhuttiin viikkokatsauksessa 30.5.2016:
“Pelaajat ovat egyptiläisiä arkkitehtejä, jotka rakentavat monumentteja: obeliskin, hautakammion, temppelin ja pyramidin.

Vuorolla voi ottaa lisää kuutioita varastoon, pelata niitä varastosta laivoihin, siirtää laivoja monumenttien luokse ja pelata toimintokortteja. Laivatut kuutiot tuottavat pisteitä eri tavoin, monumentista riippuen. Yksinkertaista, mutta mutkikkaaksi menee, kun muut pelaajat sotkevat suunnitelmia omilla puuhillaan.”

Peliä ei vielä tätä kirjoittaessa löydy Lautapelit.fi:n nettikaupasta, mutta kuulemma Helsingin liikkeen hyllystä kyllä

Imhotep
Kuva: Kosmos

Lautapelit.fi:stä kun puhuttiin, mainittakoon että Bang! on tehnyt paluun valikoimiin uuden suomenkielisen laitoksen muodossa.

Terra Mysticasta mobiiliversio

Mikko: Terra Mystica suuntaa mobiiliin. Pelin mobiiliversiota työstää Digidiced, joka on tähän mennessä tehnyt mobiiliversiot Agricola: All Creatures Big and Smallista, Le Havre: Inland Portista ja Patchworkista. Näitä pidetään yleisesti ottaen hyvinä, joten peli vaikuttaisi olevan oikein hyvissä käsissä. Julkaisuajankohdaksi lupaillaan vuoden 2017 ensimmäistä neljännestä.

Asiasta uutisoi BGG News.

Terra Mystican mobiiliversio

Vastaus on Kanada

Heinäkuussa puhuttiin siitä, miten Asmodee ostaa F2Z Entertainmentin eli Filosofian ja Z-Man Gamesin. Tälle on nyt saatu varmistus; ei tosin virallista julkistamista vielä, mutta jotkut F2Z:n yhteistyökumppanit ovat jakaneet tiedotteita, joissa F2Z ilmoittaa olevansa jatkossa nimeltään Asmodee Canada.

Asiasta uutisoi BGG News.

Pienikokoisia maanviljelijöitä

WizKids ja Lookout ovat sopineet yhteistyöstä, jonka tuloksena vuoden 2017 aikana myyntiin saadaan kuusi Agricola Update Kit -pakettia, joissa on jokaisessa viisi valmiiksi maalattua figuuria käytettäväksi Agricolassa perheenjäseninä. Jokainen pelaaja tarvitsee siis yhden paketin. Paketeissa on lisäksi uusia kortteja.

Tästäkin uutisoi BGG News.

Olutimperiumin uusi startti

MikkoBeer Empire ottaa uuden startin. Edellinen yritys pari viikkoa sitten ei saanut tuulta siipiensä alle, mutta uutta yritystä ei tarvitse odotella pitkään. Viimeksi kirjoitin näin:

Beer Empire uusi puolalainen olutaiheinen lautapeli. Pelaajilla on omat panimonsa, joissa pannaan olutta, jota sitten arvioidaan ja myydään. Trendejä pitää nuuskia, jotta osaa tuottaa yleisöön menevää tavaraa.

Pelimekaniikan puolella on luvassa työläistenasettelua ja settienkeräämistä. Oluita varten keräillään laattoja, joita sitten resepteihin käytetään sopivissa suhteissa.

Pelin graafinen ilme on melko reippaan värikäs, runsaasti kirkkaita päävärejä. Näyttää esimerkkikuvissa hivenen levottomalta, mutta eipä pääse ainakaan tylsännäköiseksi haukkumaan.”

Peli maksaa Suomeen 35 dollaria ja päälle 10,50 dollarin postikulut. Kuuden kimpassa tai tusinan tilaamalla hinta putoaa jonkin verran. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu huhtikuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.Beer Empire

Synkät taivaat

Mikko: Dark Skies 1942 on figuuripeli, jossa taistellaan vaihtoehtoisen toisen maailmansodan ilmataisteluja 15mm skaalan figuureilla. Peli yhdistelee toista maailmansotaa dieselpunkiin ja lovecraftiaanisiin kauhuihin.

Tarjolla on erikoisen näköisiä lentolaitteita, lentäviä linnoituksia ja lonkerohirviöitä.

Kuten arvata saattaa, kalliiksi käy. 45 eurolla saa yksittäisen valtion startteripaketin, 60 eurolla yhden lentävän linnoituksen.134 euron pakettiin saa valita kaksi valtiota. Add-oneja voi sitten ostella. Päälle lasketaan postikuluja. EU-ystävällisiä toimituksia luvataan huhtikuulle 2017. Saapa nähdä onnistuuko: projektia yritettiin huonolla menestyksellä jo viime vuonna. Nyt rahoitustavoite on pudotettu 22 000 eurosta 500 euroon.  Kampanja löytyy täältä.

Dark Skies 1942

Lintu on sana

Mikko: Carl Chudyk on omaleimainen suunnittelija, joka tunnetaan erityisesti Innovationin ja Glory to Romen suunnittelijana. Uusin Chudyk-projekti on The Bird Told Me To Do It, erikoisesti puolalaisen Czacha Gamesin julkaisema lintupeli.

Pelissä kasvatetaan puuta pelaamalla siihen oksakortteja. Linnut istuvat oksalla ja käskevät tekemään sitä tai tuota. Korttien vaikutukset arvatenkin komboavat herkullisin tavoin, jolloin pääsee keräämään runsaasti pisteitä – tällaisten pelien rakentelunhan Chudyk kyllä osaa.

Yksi peli maksaa 13 puntaa, 19 punnalla saa kaksi. Yhdellä pelillä voi pelata 2–3 pelaajaa, kaksi yhdistämällä pelaajia mahtuu 4–5. Postikuluiksi arvioidaan 6 puntaa. Jos haluaa oikein Sulo Viléniksi ryhtyä, kymmenen peliä saa yhteensä 85 punnalla. Huomattavaa säästöä siis! Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu huhtikuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

The Bird Told Me To Do It(Kaikkihan tietävät, että lintu todellakin on sana.)

Retrokolikkopelausta mikropelinä

Meeko: Vanhojen arcade-pelien inspiroima Starcade on yksinkertainen kortti- ja noppapeli, jossa taistellaan avaruuden muukalaisia vastaan pikselöityneillä aluksilla Galaksin kohtalosta.

Pelissä on kolme eri pelitapaa ja se on suunniteltu 1–3 pelaajalle. Peliä voi laajentaa kuuteen pelaajaan asti hankkimalla useamman paketin.

Yhden pelaajan peli muistuttaa todella paljon vanhoja avaruusräiskintöjä, joissa omalla aluksella yritetään päästä läpi vihollisten hyökkäyksistä viimeiseen loppuvastukseen asti. Jokaisesta vihollisen aluksesta saa voittopisteitä.

Useammille pelaajille on tarjolla kaksi eri tapaa pelata, PvP ja Co-op. PvP-tyylillä taistellaan toisia pelaajia vastaan, eikä vihollisaluksia käytetä. Co-op-tyylissä kaikki pelaajat hyökkäävät vihollisten emoalusta vastaan, joka taistelee takaisin.

Peli vaikuttaa varsin mielenkiintoiselta ja etenkin nostalgiselta, varsinkin korttien ulkoasun kannalta. Pelissä käytetään noppia erittäin kekseliäästi ja kolmen pelityylin mahduttaminen viiteen korttiin ja kuuteen noppaan on itsessään aikamoinen saavutus.

Peli on jo alustavasti rahoitettu, mutta lisärahoituksen myötä pelin komponentteihin saadaan lisää laatua. Pelin voi saada omakseen 10 dollarin hintaan, mutta postimaksu Suomeen tuplaa hinnan. Toimitus luvataan kesäkuussa 2017. Kampanjan löydät täältä.Starcade

Pienoisepiikkaa Zeldan hengessä

Mikko: Tiny Epic -sarja sen kun jatkuu. Tiny Epic Quest on 45 minuutin hiekkalaatikkoseikkailu 1–4 pelaajalle taskuunmahtuvassa laatikossa. Pelissä seikkaillaan korteista koottavassa maailmassa suorittamassa sankarillisia asioita. Vaikutelma on vahvasti Legend of Zeldat mieleen tuova.

Pelin ykkösmarkkinointivalttina ovat itemeeplet, eli muoviset meeplet, jotka pystyvät pitämään kummassakin kädessään esinettä. Olisiko meeplesi varustuksena miekka ja kilpi, vai kenties taikasauva tai jousi?

Perusmalli maksaa 32 dollaria Suomeen postitettuna. Kickstarter-eksklusiivisen lisäosan sisältävä luksusmalli on 36 dollaria. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu elokuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.Tiny Epic Quest

Kierot diilerit

MeekoDodgy Dealers on korttipeli, jossa kerätään tunnettujen taiteilijoiden teoksia omaan galleriaan mustasta pörssistä, vilunkipelillä tai varastamalla.

2–4 pelaajan pelissä on neljän tunnetun taiteilijan maalauksia. Pelin tarkoituksena on kerätä oma galleria täyteen aitoja teoksia. Alussa jokaiselle pelaajalle määritetään sattumanvaraisesti, minkä taiteilijan teoksia aletaan keräämään.

Vuoronsa aikana pelaajat voivat vaihtaa maalauksia mustasta pörssistä, järjestellä galleriaansa hämätäkseen muita, varastaa maalauksia muiden pelaajien gallerioista tai käydä kauppaa. Pelin voittaa se, jolla on ensimmäisenä kaikki tarvittavat maalaukset galleriassaan.

Pelin saa omakseen tukemalla sitä vähintään 12 eurolla ja sen suunniteltu toimitusaika on tammi-helmikuussa 2017. Toimitus on EU-ystävällinen ja postikulut Suomeen ovat 7 euroa. Katso kampanja täältä.Dodgy Dealers

Elämää reunalla

Mikko: The Edge: Dawnfall on Neuroshima Hexin ja Cry Havocin suunnittelijan Michał Oraczin uusi miniatyyritaistelupeli.

Peli toimii 1–4 pelaajalla. Ostamalla yhden ryhmän laatikon voi pelata yksin tekoälypelaajaa vastaan. Kahdella boksilla voi pelata kaksintaisteluita ja yhdessä tekoälyä vastaan ja neljällä boksilla voi pelata kaikki vastaan kaikki, kaksi vastaan kaksi tai kaikki vastaan tekoäly.

Yksi Faction Box maksaa 45 puntaa. 85 punnalla saa Conflict Boxin, jossa on kahden perusboksin sisältö. Erilaisia Faction Boxeja on kuusi ja muuta laajennosta ja add-onia tietysti runsaasti. Päälle tulee kohtuulliset postikulut. Toimitus luvataan elokuulle 2017 ja se on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältäEdge: Dawnfall

Mikon pelaamia

Honshun kansiPosti toi muutaman Lautapelit.fi-uutuuden, joista ensimmäisenä pöydälle nostettiin HonshuKalle Malmiojan suunnittelema peli on näppärän pienessä paketissa.

Pelin kierrokset ovat kaksiosaisia: ensin pelataan kortteja, jotka ratkaisevat vuorojärjestyksen, sitten vuorojärjestyksessä otetaan joku pelatuista korteista ja pelataan se omalle pelialueelle.

Kortit pitää sommitella lomittain, niin että uusi kortti on jonkun vanhan kortin päällä tai alla. Korteissa on erilaisia alueita, joita järjestelemällä yritetään tienata mahdollisimman paljon pisteitä.

Honshua kutsutaan tikkipeliksi, mikä lähinnä alleviivaa sitä kuinka tikkipelit ovat oikeastaan huutokauppapelien alakategoria: voisi tikkivaihetta huutokaupaksikin nimittää. Yhtä kaikki, Honshu on oikein mainio peli, se tekee omassa kokoelmassa Patchistoryn aika lailla tarpeettomaksi ja toimii hienosti kahdellakin pelaajalla.

Flamme Rougen kansiFlamme Rouge vaikutti oikein mielenkiintoiselta etukäteen, eikä pettänyt. Peli on hieno kuvaus kestävyysurheilusta. Pelaajilla on kummallekin pyöräilijälleen oma pakka kortteja, joista joka kierros pelataan yksi. Käytetyt liikekortit poistuvat pelistä, eli parhaat kortit voi pelata vain kerran. Milloin on oikea aika?

Uupumustakin pitää hallita. Jos pyöräilijä päätyy vetämään joukkoa, pakkaan on otettava väsymyskortti, jolla ei juuri liikuta. Peesaamalla pääsee taas liikkumaan ilmaiseksi edellä ajavien perässä. Ylämäet hiljentävät vauhtia ja estävät peesaamisen, alamäet taas antavat ilmaista vauhtia ja hyvän tilaisuuden pelata väsymyksiä pois pakasta.

Kaikki on perin yksinkertaista, mutta toimivaa. Kaksinpelikin toimi hyvin, vaikka nelinpeli onkin selvästi paras tapa pelata. Peli on kuorrutettu Ossi Hiekkalan upealla kuvituksella (kuten Honshukin), joten ei valittamista. Hiekkala on yksi parhaista kuvittajista, jonka töitä kannattaa käydä ihailemassa tämän nettisivuilla.

Flamme Rouge nousi kertapelaamisella kilpa-ajopelien kärkeen Rallymanin seuraksi.

Dungeon Rushin kansiDungeon Rush on toinen pikkuboksi Lautapelit.fi:ltä. Sisältä löytyy Nationsin suunnittelijan Rustan Håkanssonin poikansa Eli Håkanssonin kanssa suunnittelema luolaholviseikkailu, jossa nopea reagointi ja terävä hahmontunnistuskyky on paikallaan.

Jokaisella pelaajalla on kaksi sankarihahmoa, yksi kummallekin kädelle. Kierroksen aikana jokainen pelaaja kääntää esiin yhden hirviökortin kummallakin kädellä ja sitten läpsitään. Tavoitteena olisi saada kummallakin kädellä läpsäistyä hirviö, jonka sen käden sankari pystyy päihittämään. Sankareilla on neljää eri taitoa ja hirviöillä omat vaatimuksensa siitä, millaisilla taidoilla hirviön voi voittaa.

Jos läpsäisee oikein, voittaa hirviön, saa sen pisteet ja mahdollisesti lisää taitoja sankarille, jolloin hirviöiden läpsiminen helpottuu. Jos läpsii väärin, saa yhden sakkopisteen. Hirviöitä on kolme tasoa, jokaisella tasolla pelataan kolme kierrosta ja peli vaikeutuu joka tasolla. Lopussa odottaa loppubossi, josta saa hyvät pisteet, jos sen onnistuu voittamaan.

Jos pitää nopeusläpsyistä, Dungeon Rush on ehdottomasti paremmasta päästä. Kahden sankarin ja kahden käden käyttäminen toimii hyvin ja korttien kuvitus on hauskaa (kuvituksesta vastaa Tuuli Hypen). Genre on vain hitusen haastava, näille on jotenkin vaikea löytää toimivaa peliseuraa. Mutta jos nopeusläpsyttely maistuu, Dungeon Rush on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.

Pelin kuvituksessa on hauskoja viittauksia muun muassa Eclipseen:

Tulevia tapahtumia

4.–6.11.2016Gamexpo-pelimessut järjestetään ensimmäistä kertaa Messukeskuksessa 4.–6.11.2016. DigiExpo-messuista irrotetuille pelimessuilla keskitytään tietysti videopeleihin, mutta Lautapeliseurakin edustaa paikalla osaston verran. Tapahtumaan kaivataan työvoimaa esittelemään pelejä, palkkiona luvassa ateriakorvaus ja ilmainen sisäänpääsy tapahtumaan .

6.11.2016: Saboteurin SM-kisat pelataan lautapelikahvila Tavernassa Tampereella su 6.11.2016. Lisätietoja Facebookista.

11.–13.11.2016: Lautapelaamaan 2016 järjestetään Kaapelitehtaalla 11.–13.11.2016. Tapahtuma toimii totuttuun tapaan, eli ohjelmaa ei ole, mutta vapaaseen pelaamiseen on tarjolla paitsi tilaa ja peliseuraa myös Lautapeliseuran runsas pelikokoelma. Tapahtumassa pelataan Agricolan SM-kisat.

19.11.2016: Porin pöytäpeliseura Pöllökarhut osallistuu Porin pelipäivään la 19.11.2016 ja täyttää Porin nuorisotalon alakerran pöytäpeleillä. Paikalla on runsaasti lautapelejä pelattavaksi, lautapelikirppis, turnaukset Android: Netrunnerista ja Malifauxista, speedpainting-kilpailu ja pelidemoja. Paikalla on myös pelimyyntiä, muun muassa Snowdale Design on paikalla myymässä Dale of Merchantsia. Lisätietoja tapahtumasta löytyy Pöllökarhujen sivuilta tai Facebookista.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Viikkokatsaustiimiin mahtuu vielä mukaan: katsaus kirjoitellaan viikon aikana Google Docsiin, eli tehtävä edellyttää lautapeliuutisten bongailua ja kirjaamista dokumenttiin viikon aikana ja muiden löytämien uutisten kommentointia. Jos kiinnostaa, tule mukaan – osallistumispakkoa ei ole, eli voit bongailla uutisia ja kommentoida muiden löytöjä sen verran kuin ehdit ja jaksat.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *