Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.
Tämän viikkokatsauksen toimitti Mikko Saari.
Lautapelit.fi-uutuus: Deja-vu
Deja-vu on Lautapelit.fi:n tuore julkaisu. Lastenpelimaestro Heinz Meisterin käsialaa oleva peli on yksinkertainen muisti- ja hahmotuspeli.
Pelissä on 36 erilaista pahvilaattaa ja korttipakka, jonka korteissa on 1–3 kuvaa kussakin ja jokainen laatta kahteen kertaan. Pakasta paljastetaan kortteja yksi kerrallaan ja pelaajat voivat koska tahansa poimia pöydältä laatan, jos on mielestään nähnyt sen kaksi kertaa nostetuissa korteissa.
Jos poimittu kuvio tulee kuitenkin vastaan korttipakasta, pelaaja on tehnyt virheen ja putoaa pois kierrokselta. Kun pakka on käyty läpi, jokainen oikein poimittu laatta on pisteen arvoinen. Peli on ohi kolmen kierroksen jälkeen.
Kultainen lohikäärme ja Vuoden peliteko
Viime viikonloppuna järjestetyssä Ropeconissa jaettiin Kultainen lohikäärme ja Vuoden peliteko. Vuoden peliteko -tunnustus myönnettiin Niina Niskaselle Turvallisempaa larppausta -materiaalipaketin laatimisesta. Paketti tarjoaa erittäin selviä ja konkreettisia keinoja tunnistaa, ehkäistä ja käsitellä sukupuolista häirintää, erityisesti larppien yhteydessä. Opas on sen verran erinomainen, että suosittelen sen lukemista lämpimästi kaikille.
Kultaisella lohikäärmeellä palkittiin Johanna Koljonen, joka on tehnyt merkittävää työtä larppaamisen kehittämiseksi. Koljonen on edistänyt suomenruotsalaista larppaamista ja nostanut esille tasa-arvoon ja turvallisuuteen liittyviä kysymyksiä.
Lähde: Vuoden peliteko, Kultainen lohikäärme.
Bohnanzaa kaksinpelinä
Bohnanza ei perusmuodossaan taivu kaksinpeliksi. Lisäosissa on ollut joitain ihan fiksuja yrityksiä, kuten Al Cabohne, mutta nyt Uwe Rosenberg on kehitellyt puhtaasti kaksinpelattavan Bohnanzan. Bohnanza: The Duel on ystävällishenkinen peli, jossa annetaan lahjoja toiselle pelaajalle.
Kummallakin pelaajalla on omat peltonsa, kuten tavallisestikin. Samaan peltoon on mahdollista istuttaa useampaa eri lajia, mutta jos vaihtaa lajiketta, sen on oltava numeroltaan edellistä täsmälleen yhden parempi. Kun satoa korjataan, katsotaan viimeisenä pelatun kortin papumittaria.
Pelaajien välissä on kahdeksan lahjakortin rivi: yksi joka lajia. Kun pöydällä olevia papuja haluaa lahjoittaa toiselle pelaajalle, työnnetään kyseisen papulajin lahjakorttia vastustajaa päin. Jos vastustaja ei halua lahjapapua saada, hänen on annettava vaihdossa toinen lahja. Vain se, joka ensimmäisenä hyväksyy lahjan, saa kortin.
Pelaajilla on lisäksi bohnus-kortteja, joilla saa lisäpisteitä kun pöydässä on tietty yhdistelmä papuja – joko omassa tai toisen pelaajan pellossa. Bonusten suorittamisesta saa lisäpisteitä. Lautapelit.fi on melko ahkerasti julkaissut uusia Bohnanza-laajennuksia suomeksi, toivottavasti tämäkin peli ilmestyy suomeksi.
Modernia laivanupotusta
Captain Sonar oli viime vuoden omaperäisimpiä uutuuksia, kahdeksan hengen joukkuelaivanupotus, jossa neljän hengen joukkueet ohjastivat toisiaan jahtaavia sukellusveneitä. Hieno peli ja mielenkiintoisesti tehty, mutta ilmeisesti hivenen hankala saada pöytään, koska kahdeksaa pelaajaa ei noin vain saada kokoon. Lisäksi opettelupelit olivat reippaasti tylsempiä kuin pelit sitten kun kaikki tietävät, mitä tekevät.
Nyt pelistä tulee uusi versio Sonar, joka on vain 2–4 pelaajalle, eli peliä pelataan enimmillään kahden pelaajan joukkueissa. Captain Sonarin tylsimmät roolit on poistettu: jäljelle on jätetty kapteeni, joka päättää mitä tehdään, ja radio-operaattori, joka kuuntelee vastapuolen kapteenia ja yrittää selvittää, missä toinen joukkue on. Lisäksi peli ei ole enää reaaliaikainen, vaan aina vuoropohjainen.
Valitettavasti näyttää siltä, että Sonar on amerikkalaisen Target-ketjun yksinoikeuspelejä, joten saatavuus Suomessa voi olla heikonpuoleista.
Olutjuhlaa
Tiesitkö, että Oktoberfest sai alkunsa kruununprinssi Ludvig I:n (hullun Ludvigin isoisä) ja Saxe-Hildburghausen Theresen hääjuhlallisuuksista 1810? 1800-luvun lopulla juhlat olivat jo varsin mittavat. Festivaalit toimivat taustana Rio Grande Gamesin julkaisemalle ja Joshua Gerald Baldwnin suunnittelemalle pelille Oktoberfest.
Oktoberfest on korttivetoinen peli, jossa pelaajat pyrkivät hallitsemaan eri olutlajikkeita. Juhlakansaa saapuu festeille ja pelaajat tarjoavat oikeudesta päättää, mihin vieraat päätyvät ja kuinka paljon he juovat. Vieraille pyritään juottamaan mahdollisimman paljon omaan tilanteeseen sopivimpia oluita.
Peli päättyy ennen kuin kaikki kaksitoista oluttelttaa saadaan valmiiksi ja vain valmiit teltat lasketaan pisteiksi. Pisteet menevät olutlajille, jota teltassa viimeisenä juotiin ja eniten kutakin olutlajia myynyt pelaaja kerää pisteet itselleen.
Peli on ollut pitkään työn alla: Oktoberfest voitti pelisuunnittelukilpailun ja pääsi Rio Granden julkaisuohjelmaan jo vuonna 2009, mutta julkaisua on viivytetty vuodesta toiseen. Nyt, lähes kymmenen vuotta myöhemmin, peli on vihdoin ilmestymässä.
Kepler-3042 laajempaan jakeluun
Kepler-3042 pääsee syksyllä laajempaan jakeluun, kun Renegade ottaa pelin julkaisuohjelmaansa. Uusi laitos ilmestyy jo Essenissä 2017. Aikaisemmin peli on julkaistu Kickstarterissa, mutta Kickstarterin ulkopuolella saatavuus on ollut heikompaa.
Renegade uusii pelin ulkoasun täysin. Uuden version kuvituksesta vastaa Kwanchai Moriya. Pelin sisältöä ei ole muutettu, sääntöjä on vain paranneltu ja selkeytetty.
Lautapelejä lomalla
Italialainen Family Apartments majoittaa perheitä lomamatkoilla Firenzen seudulla. Perheystävällisissä lomakohteissa on paitsi tilaa koko perheelle, myös paljon viihdettä: asunnoista löytyy Apple TV:t, Netflixit sun muut, ja myös lautapelejä.
Peleistä vastaa Cranio Creations, joka on tehnyt Family Apartmentsin kanssa sopimuksen pelien toimittamista. Family Apartments saa diilistä asiallisen, vakioidun ja monille ikäryhmille kohdennetun pelivalikoiman asuntoihinsa, Cranio Creations taas mukavasti näkyvyyttä peleilleen ja sitä kautta toivottavasti lisämyyntiä, kun lomalta tuttu peli ostetaan kotiinkin. Hauska juttu, Suomessakin olisi mukava nähdä vastaava diili jonkun hotelliketjun ja vaikka Lautapelit.fi:n välillä.
Kickstarter-pelit
Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.
Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.
Kampanjoiden yhteydessä puhutaan EU-ystävällisestä toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.
Cthulhu-sotaa, taas
Cthulhu Wars on kerännyt tähän asti melko mukavasti rahoitusta Kickstarterissa. Ensimmäinen koitos keräsi kassaa 1,4 miljoonaa dollaria, toinen painos pääsi miljoonaan dollariin ja nyt työn alla oleva kolmas ponnistus on sekin kerännyt jo 600 000 dollaria tätä kirjoittaessani.
Peli on kulttien välistä sotaa 2–8 pelaajalle. Suuret muinaiset ja kultistit ottavat mittaa toisistaan taikuuden ja ulottuvuuksienvälisen riekkumisen keinoin. Kaikilla eri osapuolilla on omat erikoisuutensa, joten vaihtelua ja kokeiltavaa löytyy todella runsaasti. Kaikki on kuorrutettu messevillä miniatyyreillä. Peli on silti nopea: kestoksi luvataan 60–90 minuuttia.
Tässä erässä on koko joukko uusia laajennuksia: uusi osapuoli The Ancients, Shaggai-kartta, neutraaleja hahmoja lisääväv Masks of Nyarlathotep ja Beyond Time and Space. Näiden pelillisesti merkittävien laajennusten lisäksi tarjolla on uusia figuureja tutuille hahmoille, noppia ja sen sellaista.
Jälleen kerran tarjonta on riivatun kallista. Jos olet jo Cthulhu Wars -veteraani, saat uudet materiaalit edulliseen 149 dollarin hintaan. Jos haluat kaiken uuden roinan, etkä vain pelillisesti merkittävää siivua, hinta on 199 dollaria. Pelkän Cthulhu Wars -peruspelin saa 200 dollarilla. Paketti, jossa on aivan kaikki, paitsi peruspeli, maksaa 599 dollaria ja lopulta nollasta sataan -paketti maksaa 749 dollaria. Postikuluja tulee 30–87 dollaria, mutta isoin paketti painaakin lähes 30 kiloa, joten ei ihme. Kaikella tavaralla arvioitu toimitusaika on kesäkuussa 2018. Toimitus on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.
Kädet meressä
Hands in the Sea on Daniel Bergerin tekemä puunilaissotiin sijoittuva versio Martin Wallacen A Few Acres of Snow’sta. ”Inspired by”, eli pelimekaniikka on vahvasti samankaltaista, mutta ihan suorasta kopiosta ei ole kyse.
Toisessa laitoksessa on parannettu osien laatua: pelilauta on parempi, kortit ovat parempaa materiaalia ja sääntökirja on uusittu aikaisempaa selkeämmäksi. Suurista muutoksista ei kuitenkaan ole kyse.
Pelin saa 65 dollarilla postikuluineen. Ykköslaitokset omistajat saavat korjaussarjan halvemmalla. Toimitus luvataan toukokuulle 2018 ja se on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.
Tulen ja jään laulu
A Song of Ice and Fire ei taida olla Kickstarterissa mitenkään sattumalta juuri nyt, kun Game of Thronesin seitsemäs kausi on käynnistynyt televisiossa. CMON:n miniatyyripeli Westerosin taisteluista on aiheensa puolesta erinomaisen kuuma nyt ja rahaa onkin kertynyt jo oikein mukavasti.
Pelisuunnittelu on Eric Langin ja Michael Shinallin käsialaa. Pelaajat liikuttavat yksiköitään kahdentoista miniatyyrin alustoilla, jotka manööveeraavat pitkin taistelukenttää. Aloituspakkauksessa tulee Starkit ja Lannisterit, lisätavaraa on tietysti luvassa runsaasti.
Nimi ei ole sattumalta kirjasarjasta. Game of Thrones -tv-sarjan lisenssiä CMONilla ei ole, joten kuvitus ei muistuta pätkän vertaa tv-sarjaa. Tämä lienee enimmäkseen ihan ok, mutta pelin Tyrion on kyllä Peter Dinklageen tottuneelle hämmentävän pönäkkä pallura. Hauskin yksityiskohta on Kickstarter-yksinoikeushahmo High Seneschal, virallinen historiankirjoittaja: voittaja saa päättää, miten taistelu meni ja häviäjällä ei ole oikeutta kiistää virallista selitystä. Miniatyyri on aivan kuin sattumalta tismalleen George R. R. Martinin näköinen…
Peli maksaa 150 dollaria ja 35 dollarin postikulut päälle. Toimitus on luvattu huhtikuulle 2018 ja se on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.
Konttirahdin kymmenvuotisjuhlat
Container on hieno laivarahtiaiheinen bisnespeli, jonka julkaisusta on jo kymmenen vuotta. Container: 10th Anniversary Jumbo Edition on kauankaivattu uudelleenjulkaisu, joka sisältää peruspelin, aikaisempaa suuremmat laivafiguurit ja The Investment Bank -laajennoksen.
Containerissa pelaajat perustavat tehtaita, jotka tuottavat tavaraa. Tavara ostetaan tehtaista varastoihin, joista se myydään laivoihin, jotka vievät sen keskussaarelle, jossa kontit muuttuvat pisteiksi. Yksi pelaaja tuottaa kontin, toinen ostaa sen varastoonsa ja kolmas hoitaa laivaamisen, neljäs ostaa sen kun kontti saapuu saarelle – ja jokainen yrittää repiä omasta osuudestaan maksimaalisen tuoton.
Investointipankki lisää peliin tekoälypelaajia, jotka toimivat välittäjinä ja osallistuvat kauppoihin. Kuten pelin talous yleensäkin, tekoälypelaajienkin toiminta vaihtelee villisti pelaajien toimien mukaan.
Suomalaisilla ei ole asiaa Kickstarter-kampanjan puolelle. Eurooppalaiset ohjataan GiochiStarterin puolelle. Peli maksaa 80 euroa. Postikulut ovat ilmeisesti noin kympin luokkaa. Toimitus luvataan tammikuussa 2018. Kickstarter-kampanja on täällä. GiochiStarterin kampanja löytyy täältä.
Peliä pelissä
Gameception on Inception-leffaan viittaava metapeli, jota pelataan peli-illan aikana muiden pelien ohessa. Jokainen pelaaja saa kaksi korttia, jotka sisältävät erilaisia tapahtumia, joita peli-illan aikana voi tapahtua. Jos asia tapahtuu, kortin voi paljastaa, jolloin sen saa pisteiksi ja tilalle uuden kortin. Peli-illan tai pelitapahtuman aikana eniten kortteja pisteyttänyt vie voiton.
Ei hullumpi idea, joten ei siis yllätä, että tämä on nähty ennenkin: AEG:n Pretense-peli ilmestyi jo 2015. Kommentteja lukiessa vaikuttaa siltä, että idea voi olla jonkin verran hauskempi kuin varsinainen toteutus.
Minisetti maksaa 9 dollaria ja postikulut Suomeen ovat kympin. Täysi setti maksaa 29 dollaria postikuluineen. EU-ystävällinen toimitus luvataan heinäkuulle 2018, mikä kuulostaa aika pitkältä ajalta odotella tällaista pientä korttipeliä. Kampanja löytyy täältä.
Kohteliasta seuranpitoa
Polite Society on Jane Austen -teemainen korttipeli, jossa istutetaan Austenin kirjoista tuttuja henkilöitä illallispöytään. Pöytävieraat tuottavat seurapiireissä tärkeitä asioita: nokkeluutta, vaurautta, sydämellisyyttä ja kauneutta.
Taustalla pyörii Catanin tai Machi Koron mieleen tuova resurssituotanto, jossa pöydän paikkoja vastaavat 2d6-nopanheitot ja kun noppa osuu vieraan kohdalle, vieras aktivoituu tuottamaan näitä seurapiiriresursseja, joilla sitten saa hankittua lisää vieraita illallispöytään.
Peli maksaa noin 37 euroa Suomeen toimitettuna. EU-ystävällisyyteen ei oteta kantaa. Toimitus on luvattu maaliskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.
Pelikirjoja
Star Maps ja Blood Royals ovat pelikirjoja, joilla pelataan noppavetoisia kupongintäyttämispelejä – nämä vain ovat hieman monimutkaisempia kuin tutut Qwixxit ja vastaavat. Star Maps on avaruuden kartoittamista, Blood Royals keskiaikainen valtakamppailu.
Kirjoissa on tietysti rajallisesti pelattavaa. Molempiin luvataan sata sivua, eli 1–4 pelaajan Star Mapsia voi pelata 25–100 kertaa, kaksinpelattavaa Blood Royalsia taas 50 kertaa. Tilauksen mukana saa kuitenkin PDF:n, josta voi sitten printtailla itse lisäsivuja tarpeen mukaan.
Yhden kirjan saa 29 dollarilla, molemmat 46 dollarilla. Toimitus luvataan joulukuulle 2017. EU-ystävällisyydestä ei ole tietoa. Kampanja löytyy täältä ja on ohi jo perjantaina 4.8.2017. Kampanjassa on yhden sivun kokeilumahdollisuus.
Koko perheen ninjitsua
Ninjitsu! on yksinkertainen bluffauskorttipeli koko perheelle. Se on itsenäistä jatkoa Scuttle!-pelille: pelit voi sekoittaa yhteen ninja-merirosvo-peliksi niin halutessaan.
Peli on hyvin yksinkertainen: nosta kaksi korttia pakasta, pelaa kortti tai varasta aarre toiselta pelaajalta. Kortteja voi pelata aarteiksi tai niiden ominaisuuden vuoksi. Aarteissa voi olla piilossa ansoja. Ensimmäisenä 21 pisteen edestä aarteita kerännyt voittaa.
Peli maksaa 19 dollaria Suomeen postitettuna, 24 dollaria lisäosan kanssa ja 29 dollaria kahden lisäosan kanssa. 49 dollarilla saa myös Scuttle!-pelin lisäosineen. EU-ystävällisyydestä ei ole tietoa, joten tuskin on. Toimitus luvataan huhtikuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.
Vierailija voimakentän vankina
Visitor in Blackwood Grove on päättelypeli, jonka teema tuo mieleen 1980-luvun ja ”lapsi kohtaa alienin”-leffat, kuten E.T.:n. Avaruusalus on syöksynyt metsään, silminnäkijänä ainoastaan lapsi. Liittovaltion agentit löytävät aluksen, mutta kukaan ei pääse lähelle voimakentän vuoksi. Jotkut esineet pääsevät kuitenkin voimakentän läpi. Aluksessa piileskelevä vierailija toivoo, että lapsi saa ratkaistua säännön ennen agentteja ja voi auttaa vierailijan pakoon. Agentit taas haluavat vierailijan leikkauspöydälle tutkittavaksi.
Vierailija keksii säännön, jota esineet noudattavat. Esimerkiksi ”metallia sisältävät esineet pääsevät läpi”. Vierailijan on keksittävä sopivan vaikea sääntö: jos lapsi ratkaisee säännön ensin, lapsi ja vierailija voittavat, mutta jos agentit ratkaisevat säännön tai kukaan ei keksi sitä, agentit voittavat. Mitä enemmän lapsi ja vierailija luottavat toisiinsa, sitä helpompaa heidän on voittaa.
Peli maksaa 22 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu joulukuuksi 2017. Kampanja löytyy täältä.
Kirsikankukkia
Sakura on kirsikankukka-aiheinen korttipeli. Omalla vuorolla pelataan kortteja toiseen kahdesta pinosta: toiseen pelataan laskevaan suuntaan, toiseen nousevaan suuntaan, ja molempiin on pelattava samaa väriä kuin pakan päällimmäinen kortti. Toinen vaihtoehto on pitää kortin arvo samana, mutta vaihtaa väriä – UNOn tapaan siis.
Jos ei pysty pelaamaan korttia, saa käyttää rahojaan sääntöjä rikkovien erikoisvoimien käyttämiseen. Ne esimerkiksi mahdollistavat korttien pelaamisen suunnan vaihtamisen tai värin vapaan vaihtamisen. Jos ei voi siltikään pelata mitään, joutuu poimimaan kortteja, jolloin saa erikoisvoimien käyttämiseen tarvittavaa rahaa, mutta myös miinuspisteitä.
Peli maksaa 24 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu marraskuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.
Feudumia soolona
Feudum: The Queen’s Army on yksinpelattava lisäosa Feudumiin (jota esiteltiin viikkokatsauksessa marraskuussa). Lisäosa tuo peliin tekoälypelaajan, jonka automatiikka toimii samaan tapaan kuin automa-pakat Scythessä, Viticulturessa tai Between Two Citiesissä.
Pelkkä lisäosa maksaa 34 dollaria. Peruspelin kanssa hinta on 97 dollaria ja kaikkien lisäosien kanssa hinta on 163 dollaria. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu toukokuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.
Vierivät valtakunnat
Rolling Empires on nopanrakennuspeli, jossa pelaajat heittävät noppia saadakseen resursseja, joilla ostetaan lisää noppia pussiin käytettäväksi myöhemmillä vuoroilla.
Pelissä on resurssintuotannon ja koneistonrakentamisen lisäksi tarjolla aluehallintaa, sillä pelissä on laatoista koottava pelilauta, jolla voi tehdä valloituksia. Ei-toivottuja noppia voi siivota pussista pelaamalla ne vartioimaan maa-alueita.
Peli maksaa noin 52 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu maaliskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.
Mikon pelaamia
Viikko vierähti tuttujen pelien parissa. Mielenkiintoista oli palata Winsomen Chicago & NorthWesternin pariin. Tämä Harry Wun osakejunapeli jätti viime kerralla (josta oli aikaa näemmä vuosi ja yksi päivä) varsin mielenkiintoisen jälkimaun.
Nyt päästiin uudestaan pelin pariin ja onhan tämä edelleen hyvin vinksahtaneen oloinen junapeli, jossa kaupataan osakkeita ja odotetaan osinkoja. Homman jujuna on se, että jokainen pelaaja voi kerran pelissä laukaista yleisen osingonjaon, eli kannattaa yrittää varmistaa että itse pääsee hyötymään osingoista.
Kaikin puolin miellyttävän kiero peli, toivottavasti tämän joku (eli Queen Games) lisensoisi laajempaan jakeluun – on nimittäin sen arvoinen.
Tulevia tapahtumia
15.–17.9.2017: Syksyn iso pelitapahtuma Lautapelaamaan järjestetään poikkeuksellisesti jo syyskuussa Kaapelitehtaan hankalan varaustilanteen vuoksi. Lisätietoja lähempänä.
Lautapelioppaan viikon tapahtumat
- Torstaina arvosteltiin Fields of Green.
- Perjantaina arvosteltiin Dark Souls: The Board Game.
- Sunnuntaina arvosteltiin Overseers.