Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.
Fairplay Scoutaktion -tulokset
Fairplay-lehti kartoittaa aina Essenin messuilla parhaita pelejä yleisöäänestyksen perusteella. Sunnuntaina lista näytti tältä:
- Gaia Project (4,4) (viikkokatsaus 4.9.)
Clans of Caledonia (4,4) (viikkokatsaus 4.9.) - Azul (4,2) (viikkokatsaus 4.9.)
- Rajas of the Ganges (3,9) (viikkokatsaus 11.9.)
Altiplano (3,9) (viikkokatsaus 11.9.) - Istanbul: The Dice Game (3,8) (viikkokatsaus 16.10.)
Heaven + Ale (3,8) (viikkokatsaus 29.5.)
Memoarrr! (3,8)
Noria (3,8) (viikkokatsaus 28.8.) - Calimala (3,7) (viikkokatsaus 24.7.)
- Merlin (3,6) (viikkokatsaus 11.9.)
Hyviä arvosanoja, mutta ei tarpeeksi, saivat:
- Anachrony
- Biosphere
- Charterstone
- Chimera Station
- Keyper
- Nusfjord
- Rob’n’Run
- Sushi Go Party
- Transatlantic
- Wendake
BoardGameGeekin GeekBuzz-listalla oli paljon samoja nimiä, mutta vähän vaihteluakin. Kannattaa vilkaista.
Merirosvomuistipeli
Edition Spielwiesen julkaisema ja Carlo Bortolinin suunnittelema Memoarrr! on muistipeli, jossa pelaajien on paettava kapteeni Kultakalan saarelta taskut täynnä aarteita ennen kuin tulivuoren laava nielaisee pelaajat.
Pelaajat avaavat vuorotellen laudalta paikkoja, jotka ovat yhteydessä viimeksi paljastettuun. Jos joku paljastaa paikan, johon ei ole yhteyttä, pelaaja putoaa pois kierrokselta. Viimeiseksi jäänyt pelaaja saa yhden aarteen. Kaikki paljastetut paikat käännetään kiinni ja uusi kierros alkaa.
Mukana on myös edistyneempi pelitapa, jossa eläimillä on erikoisvoimia, jotka laukeavat, kun sopiva paikka avataan. Memoarrr! sai genressään kehuja myös suomalaisilta Essenin-kävijöiltä.
EuropeMasters-menestystä Suomeen
EuropeMasters-turnaus oli tänä vuonna tšekkivetoinen. Kisan voitti tšekkiläinen Nash Equilibrium -joukkue, toiseksi tuli tšekkiläinen Za pet minut -joukkue ja kolmanneksi tuli niin ikään tšekkiläinen Posledni Naděje -joukkue.
Parhaan yksilöpelaajan palkinto meni kuudelle pelaajalle, joista jokainen sai 18 pistettä. Tästä joukosta löytyy neljä tšekkiä mitalijoukkueista, mutta myös Suomen Mikko Raunio ja hollantilainen Erik Greijdanus. Onnittelut Mikolle menestyksestä!
Päivitys 1.11.2017: Muutkin suomalaiset hoitivat hommansa hyvin. Suomalainen F1002017-joukkue oli kisassa viidentenä, vain kuuden pisteen päässä ykkössijasta ja kahden pisteen päässä kolmossijasta. Tulokset löytyvät EuropeMastersin sivuilta.
Vyslanci #Čtyřpohár u zaznamenali obrovský úspěch na mezinárodní úrovni v #EuropeMasters. pic.twitter.com/LYrS7NvL9k
— Deskohraní (@deskohrani) October 28, 2017
Carcassonnen maailmanmestaruus meni Puolaan Thomasz Preussille, joka ei hävinnyt turnauksessa yhtään peliä. Suomen Ville Inkiläinen sijoittui ilmeisesti 31. sijalle. Jonkinlainen tuloslista löytyi Carcassonne-foorumilta.
Competo Tagie-ehdokkaana
Chicagossa järjestetään marraskuun puolessa välissä Chicago Toy & Game Week eli ChiTAG, suuri lelu- ja pelialan tapahtuma. Tapahtumassa jaetaan Tagies-palkinnot eri kategorioissa. Palkinto jaetaan yleisöäänestyksen perusteella ja tänä vuonna kannattaa vaivautua äänestämään: Competo eli Marektoy on ehdolla vuoden markkinointitiimin kategoriassa.
Vastassa on muun muassa Hasbro ja Barbien Global Brand Team, joten kovassa seurassa Competo on kisaamassa. Äänestä täällä, äänestysaikaa on 31.10.2017 asti.
Space Freaks -mainos
Ravensburgerilta legacy-peli
Ravensburger järjesti Essenissä Lunch & Play -tapaamisen median kanssa. Tapahtumassa esiteltiin Ravensburgerin ja Alean tulevia pelejä. Stefan Feldiltä on tulossa uusi peli elokuussa 2018, Knizian El Dorado taas saa lisäosan ja sisarpelin.
Kiinnostavin uutuus on ehdottomasti The Rise of Queensdale, Inka ja Markus Brandin suunnittelema legacy-peli. Peli ilmestyy saksaksi jo keväällä 2018, mutta pelissä on sen verran paljon tekstiä, että englanninkielinen versio saadaan julki vasta GenConissa elokuussa.
Ravensburgerilla on kuulemma tutkittu tarkkaan aiemmat legacy-pelit. SeaFallista esimerkiksi on otettu opiksi se, että yksittäisten pelikertojen pituus on koitettu saada tasaiseksi, noin tunniksi. Pelimekaniikasta ei ole vielä suuremmin tietoa, mutta noppienhallintaa on ainakin luvassa.
Peli on uuden kokoisessa laatikossa: kokoa on saman verran kuin Ravensburgerin isoilla ja leveillä bokseilla, mutta korkeutta noin tuplaten. Laatikon kyljessä on kaikkien keräilijöiden iloksi numero 1…
Kickstarter-pelit
Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.
Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.
Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verovapaasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.
Juurevaa menoa
Root on Leder Gamesin (Vast: The Crystal Caverns) uusi epäsymmetrinen peli, jonka on suunnitellut mukavassa nosteessa oleva Cole Wehrle (John Company, An Infamous Traffic, Pax Pamir).
Peli muistuttaa jonkin verran COIN-pelejä, mutta todellisen historiallisen aiheen sijasta peli sijoittuukin fantasiamaailmaan, jossa kissamarkiisi on vallannut suuren metsän. Metsän liittouma haluaa tyrannin pois vallasta ja saattaa hyödyntää metsässä kulkevien kulkurien apua. Toisaalla lintujen valtakunta haluaa maat synnyinoikeutensa nojalla itselleen… Vähän Redwallia, vähän Ruohometsän kansaa.
Markiisi voittaa pelin rakentamalla kartalle rakennuksia. Lintudynastia voittaa rakentamalla pesiä. Metsäliittouma käyttää salaliittoja. Kulkurit tienaavat pisteitä tekemällä siirtoja, jotka vaikuttavat muihin pelaajiin. Pelaajilla on täysin erilaiset tavoitteet ja erilaiset keinot saavuttaa tavoitteensa.
Peli maksaa 75 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on verovapaa ja luvattu elokuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.
Tähti-Munchkinia
Munchkin Starfinder yhdistää Munchkinin tutut kuviot Starfinder-roolipelin maailmaan. Starfinder on scifi-versio Paizon Pathfinderistä. Pelin kuvitus on Howard Taylerin käsialaa.
Peli maksaa 25 dollaria, lisäosan kanssa 35 dollaria. Kalliimpiakin settejä on tarjolla. Toimitus maksaa vähintään 30 dollaria. Toukokuulle 2018 luvattu toimitus ei ole verovapaa, joten suomalaisten ei tässä vaiheessa kannata ostoksille käydä, peliä kun saa Suomesta julkaisun jälkeen noin 30 eurolla. Tässä vaiheessa tämä siis lähinnä tiedoksi, että tällaistakin on tulossa. Kampanja löytyy täältä.
Kekäleitä
Ember on peli nuorten velhojen taikomiskisoista, jossa velhot kisailevat myyttisten olentojen manaamisessa. Peli on nopeaa ja vauhdikasta kädenhallintaa.
Peli maksaa 19 puntaa Suomeen toimitettuna. Isomman setin saa 45 punnalla. Toimitus on luvattu jo joulukuulle 2017. Verovapaudesta ei ole mainintaa, mutta puntahinnoista voisi olettaa, että toimitus on verovapaa. Kampanja löytyy täältä.
Salakapakkamenoa
Speakeasy Blues on Sagradan tekijöiden uusi peli kieltolain aikaisesta menosta. Pelaajat pyörittävät kilvan salakapakoitaan noppia asetellen. Omalle pelilaudalle kerätään kortteja, joista aina kunkin lajin päällimmäinen on käytettävissä. Mukana on aikakauden julkkiksia ja tietysti rikollisuutta.
Peli maksaa 60 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu kesäkuulle 2018 ja se on verovapaa. Kampanja löytyy täältä.
Ihmissusia Vietnamin sodassa
Full Moon Jacket on sotaa ihmissusia vastaan Vietnamissa. Peli toimii soolona tai yhteistyössä: pelaajien on merijalkaväen ja Vietnamin armeijan sotilaina selvittävä loputonta ihmissusilaumaa vastaan.
Peli maksaa 77 puntaa Suomeen toimitettuna. Toimitus luvataan lokakuulle 2018 ja se on verovapaa. Kampanja löytyy täältä.
Okko seikkailee taas
Okko’s Chronicles: The Cycle of Water – Quest into Darkness on Okko-sarjakuviin perustuva fantasia-Japaniin sijoittuva peli. Luvassa on demoninjahtausta, miniatyyrejä ja luolaholvausta Japani-aiheella. Yksi pelaajista pelaa Oni-demoneita. Pelimekaniikka nojaa ilmeisesti vahvasti Guardian’s Chronicles -miniatyyripeliin.
Peli maksaa 75 euroa, lisärin kanssa 90 euroa, päälle tulee parikymppiä postikuluja. Toimitus on verovapaa ja luvattu joulukuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.
Paras puumaja ikinä – taas
Best Treehouse Ever: Forest of Fun on jatkoa Best Treehouse Everille. Peli on itsenäistä jatkoa, mutta sen verran yhteensopiva, että kun sen yhdistää peruspeliin, saadaan kahdeksan pelaajan hupia. Pohjimmiltaan kyse on siis lisää samaa -tyyppisestä lisäosasta, eikä peruspelin runkoa ole juurikaan muutettu.
Pelissä on paitsi täysin uudet huonekortit, myös uusia pistemahdollisuuksia tarjoavia eläinkortteja, pelaajille ainutlaatuisia ominaisuuksia antavia metsäkortteja, ihan oikea pistelauta ja sen verran iso boksi, että sisään mahtuu myös alkuperäinen peli.
Forest of Fun maksaa 43 dollaria Suomeen toimitettuna. Pelialustan tai peruspelin kanssa hinta on 58 dollaria. Toimitukset on luvattu kesäkuulle 2018. Toimitus ei ole verovapaa, joten kalliiksi tulee. Ei siis välttämättä kannata, paitsi että peruspelinkin saatavuus on Suomessa ollut vähän nihkeää. Pelin saa kuitenkin jokseenkin varmasti jostain muualta halvemmalla. Kampanja löytyy täältä.
Meeplekoruja
Tabletop Talisman tekee meeplekoruja anodisoidusta alumiinista. Tarjolla on avaimenperiä, kaulakoruja nahkanauhalla tai metalliketjulla, korvakoruja ja rannekoruja.
Hintaluokka on 20–25 dollaria postikuluineen, riippuen tuotteesta. Toimitus on luvattu maaliskuulle 2018. Se ei ilmeisesti ole verovapaa, mutta hinta saattaa jäädä niukasti tullirajan alapuolelle. Kampanja löytyy täältä.
Heiluvat valtakunnat
Shifting Realms on uusi peli Van Nessin veljeksiltä. Craig on kaksikosta se tunnetumpi pelisuunnittelija, jonka ludografiasta löytyy sellaisia pelejä kuin Star Wars: The Queen’s Gambit, Heroscape, Star Wars: Epic Duels, Risk 2210 A.D. ja Sorry Sliders. Hasbro-kokemusta siis löytyy.
Itse pelimekaniikan suhteen hirveästi yksityiskohtia ei heru, mutta ilmeisesti kyseessä on jonkinlainen sekoitus eurompaa pelimekaniikkaa ja ameritrash-henkistä ukot laudalla -interaktiota. Tiedustelijat keräävät resursseja, sotilaat suojelevat omia tiedustelijoita ja murhaavat toisten pelaajien ukkoja. Yksi jippo on siinä, että pelilauta koostuu kolmesta erillisestä valtakunnasta, ja valtakuntia on viisi erilaista, joista lauta voidaan koota monin eri tavoin.
Peli maksaa 65 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu maaliskuulle 2018. Toimituskumppania ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta kaikilla kandidaateilla on jakelu EU:ssa, joten todennäköisesti toimitus on verovapaa. Kampanja löytyy täältä.
Karheat liittoumat
Jagged Alliance: The Board Game on lautapeliversio legendaarisen suositusta tietokonepelistä. Yhteistyönä pelattava peli on palkkasoturien sotaa pahaa tyrannia kohtaan. Skenaariovetoinen peli lupaa pitkän kampanjan pelattavaksi. Pelimekaniikan puolella tarjolla on riskin ja palkkion tasapainottelua pelin joka tasolla.
Peli maksaa 59 dollaria. Postikuluiksi arvioidaan korkeintaan 20 dollaria. Toimitusta lupaillaan marraskuulle 2018. Toimitus on verovapaa. Kampanja löytyy täältä.
Mikon pelaamia
Viikon erikoisuus oli Rob Daviaun suunnittelema Mountains of Madness, joka yhdistelee hivenen hämmentävällä tavalla partypelihenkistä hölmöilyä ja vakavaa lautapelaamista. Tässä yhteistyöpelissä pelaajat ovat tutkimusmatkalla Antarktiksella sijaitsevalla vuorilla. Mitä vuorten huipulta löytyykään, sillä on paha tapa ajaa ihmiset hulluuteen.
Itse peli on aika yksinkertainen yhteistyöpeli. Joka kierros valitaan laudalta kohde, jota tutkitaan. Se sisältää haasteen, josta selvitään pelaamalla tietty määrä oikeanlaisia kortteja. Pelaajilla on 30 sekuntia aikaa pelata sopivat kortit. Jokaisessa paikassa on vähintään kaksi haastetta. Jos pelaajat onnistuvat edes yhdessä haasteessa, he saavat paikan palkinnon. Epäonnistumisista joutuu ottamaan sanktioita.
Haaste tulee siitä, että pelaajat ovat hiljalleen menossa hulluiksi ja aloittavat pelin jo valmiiksi vähän mielipuolina. Hulluus konkretisoituu korteiksi, jotka rajoittavat pelaajien mahdollisuuksia viestiä ajoitetun toimintavaiheen aikana. Ykköstason hulluuksissa on esimerkiksi kortti, jonka omistajan on puhuttava tauotta, toinen jonka omistajan on laulettava ja kolmas, jonka omistajalla on koko ajan kylmä. Korkeamman tason hulluudet menevät vielä omituisemmiksi.
Mountains of Madness onkin oivallista pelattavaa erityisesti julkisella paikalla.
Elämyksenä peli oli hilpeä ja iso kiitos Tavernan hankintaosastolle, joka pelin onnistui hankkimaan näinkin aikaisin. Luulen kuitenkin, että yksi kerta riitti tätä lajia: pelinä Mountains of Madness ei erityisemmin vakuuttanut.
Sarjassamme pitkästä aikaa pelattuja helmiä, Winsome Gamesin South African Railroads osoittautui vielä paremmaksi kuin muistelinkaan. Harmillista, ettei tätä ole lisensoitu Queen Gamesille tai muuten laajempaan jakeluun, koska peli on aivan oivallinen rautatiehärdelli.
Lautapelit.fi:n tuleva Bottle Imp -julkaisu motivoi kaivamaan vanhan Flaschenteufelin hyllystä käyttöön. Noin ensi alkuun piti pöyristyä törkeän ylisuurista korttimuoveista, nykyään en voisi kuvitellakaan käyttävänä seitsemän milliä liian leveitä muoveja korteissa. Hyi kamala. Peli on tosin tullut kokoelmiini jo 2003, jolloin sopivan kokoisia korttimuoveja ei tainnut ylipäätään olla saatavilla, tai ainakin olin niin köyhä ja pihi, etten raaskinut ostaa halvimpia peruslipareita kalliimpaa tavaraa.
Mutta hauska pelihän tämä on, ja hieno juttu, että Lautapelit.fi pelistä uuden version tekee.
Tulevat lautapelitapahtumat
- 30.10.–5.11.2017 Kansallisella peliviikolla järjestetään paljon peliohjelmaa eri puolilla maata. Lisätietoja Peliviikon sivuilta.
- 3.–5.11.2017 Helsingissä järjestetään GameXpo-messut, jossa Suomen lautapeliseura pyörittää lautapelialuetta.
- 28.11.2017 Helsingin työväenopistolla Ari Saastamoinen luennoi lautapelien kulttuurihistoriasta. Luento on ilmainen. Lisätietoja Ilmonetistä.
- 5.–7.1.2018 järjestetään Suomen lautapeliseuran pitkäaikaisin pelitapahtuma Kinkkucon Kuopiossa. Lisätietoja löytyy Lautapeliseuran foorumilta.
- 27.–29.7.2018 pidetään Ropecon 2018. Tällä hetkellä Ropeconille haetaan tekijöitä.
Lautapelioppaan viikon tapahtumat
- Maanantaina arvosteltiin Caverna: Cave vs Cave.
- Perjantaina julkaistiin suunnittelijan näkökulmaa Flamme Rougen Peloton-lisäosaan.
- Sunnuntaina alkoi Tuomon top 100 -listan julkaisu.
5 vastausta aiheeseen “Viikkokatsaus 30.10.2017: Essenin satoa”
Pakko mainita, että Suomen joukkue F1002017 oli Europemastersin viidennellä sijalla. Pisteen päässä neljänsistä ja kahden pisteen päässä kolmansista. Kisa oli tiukka ja tulokset olivat odotetusti tasaisia.
Kiitos tiedosta, ei ollut missään vielä oikeita tietoja tuloksista.
Moi,
Huch and Friends ei näköjään julkaise Essenissä pidetyn LYNGK-turnauksen tuloksia, joten pitää vissiin nostaa itse omaa häntäänsä. Osallistuimme avovaimoni kanssa turnaukseen, jossa oli yhteensä 16 pelaajaa. Minulla kävi tuuri ja voitin turnauksen. Avovaimoni tippui ensimmäisellä kierroksella turnauksen kakkosta vastaan. Kyseessä oli pieni, mutta lämminhenkinen turnaus, jonka MC:nä toimi pelin suunnittelija Kris Burm.
Onneksi olkoon, Ville! Ehdottomasti pitää kehua itseään, julkaisijat eivät näitä välttämättä hirveästi promoa. Mainittakoon myös Klask-turnaus, jonka voitti Flamme Rougen suunnittelija Asger Harding Granerud. Asger päihitti finaalissa suomalaisen Miran, jos nyt oikein nimen muistan.
Päivitystä Best Treehouse Ever -kampanjaan: toimitus on nyt EU-ystävällinen.