Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 30.5.2016: Pelipalkintojen ehdokkuuksista

Viikkokatsauksessa tarkastellaan Vuoden pelin ja Spiel des Jahresin ehdokkaita, vieraillaan pelitehtaassa ja tutkaillaan Kickstarter-uutuuksia.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Oletko kiinnostunut osallistumaan viikkokatsauksen tekemiseen? Katsauksen lopussa on lisää asiasta.

Tämän viikkokatsauksen toimittivat Mikko Saari ja Kimmo Leivo.

Spiel des Jahres -ehdokkaat

MikkoSpiel des Jahres -palkinnon ehdokasasettelu tulikin sopivasti viime maanantaina, eli ei ehtinyt enää viikkokatsaukseen mukaan.

Varsinaiseen palkintoon ovat ehdolla:

Codenames on tuttu joka paikan suosikki ja varmasti monen ennakkosuosikki. Karubasta puhuttiin viime viikon viikkokatsauksessa, kyseessä on siis Take It Easy -tyyppinen perhepeli, jossa kirmataan aarteiden perässä viidakossa.

Imhotep on Kosmoksen iso boksi, jonka taustalla on suunnittelija Phil Walker-Harding, jonka käsialaa on myös Cacao. Pelaajat ovat egyptiläisiä arkkitehtejä, jotka rakentavat monumentteja: obeliskin, hautakammion, temppelin ja pyramidin.

Vuorolla voi ottaa lisää kuutioita varastoon, pelata niitä varastosta laivoihin, siirtää laivoja monumenttien luokse ja pelata toimintokortteja. Laivatut kuutiot tuottavat pisteitä eri tavoin, monumentista riippuen. Yksinkertaista, mutta mutkikkaaksi menee, kun muut pelaajat sotkevat suunnitelmia omilla puuhillaan.

Imhotep
Kuva: Kosmos

Suosituslistalle päätyivät:

Kennerspiel des Jahresin eli vaativampien pelien palkinnon ehdokkaat ovat:

Listalta löytyy siis kaksi isoa ja omintakeista hittipeliä ja sitten Isle of Skye. Pandemic Legacy on tehnyt hurjan vaikutuksen moniin peliä kokeilleisiin, joten sitä on helppo povata voittajaksi, mutta ei se minusta ihan läpihuutovoittaja ole.

T.I.M.E Stories on mielenkiintoinen vuosia kehitelty peli, jonka isoin ongelma taitaa olla se, että peli ilmestyi samaan aikaan Pandemic Legacyn kanssa.

Isle of Skye on kolmikosta tavanomaisin peli, mutta ehkäpä siksi myös melko helppo valinta raadille voittajaksi.

Kennerspiel des Jahresin suosituslistalla ovat:

Lastenpelipalkinto Kinderspiel des Jahresin ehdokkaina ovat:

Melko yllättävä käänne tosiaan, HABAn peli pääsarjassa ja Hans im Glückia ja Pegasusta lastenpelipuolella. Näistä siis kaksi jo tulossa Lautapelit.fi:ltä ja eiköhän tuo Mmm!:kin nähdä jossain vaiheessa.

Suosituslistalle pääsivät:

Kinderspiel jaetaan jo kesäkuun 20. päivä, pääsarjaa ja Kenneriä saa varrota heinäkuun 18. päivään asti. BGG:stä löytyy lisätietoja jos tämä ei riitä.

Enigman vuoden peli -ehdokkaat

Mikko: Enigman Vuoden Peli -listalta löytyy odotetusti partypelien osastolta Codenames. Lastenpelien sarjassa tarjolla on Fool the Frog ja Cortex Kids. Cortex-sarjaa on myös perhepelien sarjassa Cortex Challengen muodossa.

Fool the Frog -pelissä yksi pelaajista on sammakko ja muut yrittävät piilottaa kärpäsiä niin ettei sammakko näe. Homman jujuna ovat sammakkolasit, jotka sulkevat sammakon silmät sattumanvaraisesti. Vaan mitäpä tätä selittelemään, kun homma käy hienosti ilmi vain 15 sekuntia kestävästä mainoksesta:

Cortex on Captain Macaque -pelinkehitysfirman kehittämä älypelien sarja, jonkinlainen moderni Cranium, jossa on aivokapasiteettia eri lailla mittaavia tehtäviä pelaajille. Challenge on sarjan peruspeli, Kids sitten lasten versio. Lisäksi on olemassa yksinpelattava Solo ja maantietoaiheinen Geo, mutta näistä en tiedä, tulevatko suomeksi nyt, myöhemmin vai ei koskaan.

Vuoden pelin ehdokasasettelusta

Mikko: Eri julkaisijat ovat kertoneet ehdokkaistaan. Tiedustelin Suomen leluyhdistykseltä kattavaa listaa kaikista ehdokkaista, mutta vastaus oli tyly: ehdokkaita ei kerrota ennen kuin 19.8. eli silloin, kun voittajat julkistetaan. Toimintatapa on hivenen erikoinen: olisipa mielenkiintoista jos vaikkapa Oscar-ehdokkaita ei julkistettaisi ollenkaan etukäteen. Spiel des Jahres -ehdokkaatkin julkistettiin hyvissä ajoin pari kuukautta ennen voittajien julkistamista.

Leluyhdistys perusteli ratkaisua sillä, että “tuomarityöskentely pysyisi mahdollisimman puolueettomana”. Tämä on täysin kummallinen perustelu, jossa ei tunnu olevan järjen hiventäkään. Peleistähän kirjoitetaan joka tapauksessa netissä yhtä jos toista, oli ehdokaslista tiedossa tai ei. Raatilaiset voivat googlailla muiden arvosteluja ja näkemyksiä peleistä, vaikka ehdokaslistaa ei Lautapelioppaassa julkaistakaan.

Vuoden peli -palkintoa vaivaa muutenkin salailun ilmapiiri. Spiel des Jahreseista voisi ottaa mallia. Esimerkiksi Vuoden peli -raadin koostumus on täysi mysteeri; Spiel des Jahresien nettisivuilta taas löytyy raadin kokoonpano valokuvien kera.

Itse raatilaisia vastaan minulla ei ole mitään – luotan kyllä siihen, että raati on hyvin valittu ja osaa tehdä itse omat ratkaisunsa. Ehkäpä Leluyhdistyksenkin pitäisi luottaa raatiinsa vähän enemmän.

Lautapelit.fi-kilpailun tulokset

Viime viikon lopulla järjestettiin Lautapelit.fi:n 20-vuotisjuhlien kunniaksi kilpailu, jossa haettiin Lautapelit.fi:n parhaita julkaisuja. Kisan kärki ei sisältänyt suuria yllätyksiä, isoimpana varmaankin 7 Wonders: Duelin nopea nousu listan kärkeen.

Palkintoina oli Lautapelit.fi:n pelejä. Voittajat on arvottu ja voittajien yhteystiedot on välitetty Lautapelit.fi:lle.

Uutuusraporttia

Kimmo: Aiemmin uutisoitu Portal Gamesin tuleva 18 kortin kaksinpelijulkaisu Tentacles of Time saikin uuden nimen. Tides of Madness julkaistaan elokuussa Gen Con -messujen yhteydessä. Tarkkasilmäisimmät lienevät huomanneet, että Portal Gamesin uusi logo muistuttaa hyvin paljon MTV3:n vanhaa logoa. Portalin tiedote pelistä.

Pelin kansikuva on erinomaisen tyylikäs.

Tides of Madnessin kansi

Viime vuonna Matagotin julkaisemaan Marc Andrén (Splendor) Barony-peliin julkaistaan syksyllä Essenissä lisäosa Barony: Sorcery.

Mini-Essenissä eli Hernen lelumessuilla toissaviikonloppuna (20.–22.5.2016) oli pelattavana tulevia uutuuksia. Kuvia ja kommentteja saksaksi löytyy muun muassa Brettspielboxin sivuilta.

Linkin takaa löytyy kuvia muun muassa Agricolan uudesta painoksesta, Great Western Trailista (Pegasus) ja Coal Baronin ja Camel Cupin korttipeliversioista.

Myös Solarius Mission (Spielworxx), Oracle of Delphi (Hall Games), Da Yunhe (Müller-Mätzig Verlag) sekä Feuerlandin London 1851 (tulossa vasta 2017) ja A Feast for Odin -peleistä.

Carsten Lauberin London 1851 -pelistä ei ole vielä ihmeemmin tietoa saatavilla, mutta Instagramin kautta selvisi ainakin, että pelissä neljä salaista yritystä taistelevat vallasta ensimmäisen maailmannäyttelyn varjossa, mihin pelin tämänhetkinen työnimi viittaa.

Uwe Rosenbergin A Feast for Odinin komponenteista löytyy kuvia myös yhden messuvierailijan BGG-blogista. Blogin kirjoittaja oli kuullut Uwelta, että peliin on suunnitteilla jo kaksi lisäosaa. Uwe-fanien iloksi mahdollisesti ensi vuoden Esseniin työn alla on The Black Forest, joka on kuin monimutkaisempi Glass Road, mutta haastavampi kuin Fields of Arle. Pelissä on muun muassa kolme rondelia.

Kickstarter-uutuuksia

Kimmo: George MacDonaldin 1872 kirjoittamaan The Princess and the Goblin -romaaniin perustuvassa pelissä pelaajat yrittävät kerätä peikkoluolastosta vihjeitä peikon suunnitelmista tavoitteena karata luolasta ja pelastaa kuningaskunta.

The Princess and the Goblin -peliä voi pelata 1–4 pelaajalla, kestää 10–20 min ja pelin saa itselleen postikuluineen 28 taalalla. Toimitus ei ole EU-ystävällinen, mutta peli on sen verran edullinen, että veroja ei pitäisi tulla maksettavaksi. Kampanja jatkuu 14. kesäkuuta asti. Kickstarter-kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/1839615594/the-princess-and-the-goblin-a-game-of-daring-escap

Minion Gamesilla on käynnissä Kickstarter-projekti Cosmic Kaboom -neppailupelistä. Pelaajat lentävät avaruudessa eli neppailevat avaruusaluksiaan eri planeetoille keräten energiaa (eli eri väriä kuutioita) avaruuspommeihin, joilla tuhotaan vihollisia planeetoilta.

Peliä voi pelata millä tahansa alustalla, minkä pelaajat sattuvat löytämään. Peli toimii 2–4 pelaajalla ja kestää puolisen tuntia. Projekti on saavuttanut jo minimirahoituksen ja projekti kestää 10.6. asti. Perusversio pelistä maksaa $24 ja Kickstarter Deluxe-edition $29 + $8 postikulut. Projekti on EU-ystävällinen. Kickstarter-kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/miniongames/cosmic-kaboom-disk-flicking-game-0

Muita uutuuksia

Mikko: Alien-leffojen ystäville tarjolla olisi kulmikkaasti nimetty Vs. System 2PCG: The Alien Battles. Paketista löytyy parisataa korttia, jotka kattavat kaikki neljä leffaa. Pelin voi yhdistää muihin Vs. System 2PCG -peleihin. Kyseessä on siis keräilykorttipelityylinen peli, jossa rakennellaan pakka ja otetaan matsia.

 

Abyssin suunnittelijoiden Bruno Cathalan ja Charles Chevallierin uutuus Kanagawa on hätkähdyttävän hyvän näköinen peli, jossa on upeaa japanilaistyylistä taidetta. “Kanagawa is a game about ōkami”, sanoo kuvaus havainnollisesti, mutta Bruno Cathala onneksi avasi BGG:ssä tätä vähän lisää.

Pelaajat ovat pelissä suuren taiteilija Hokusain oppilaita, joiden tehtävänä on luoda mahdollisimman harmoninen panoraama, joka kuvaa vuotta heidän elämästään. Hokusai oli japanilainen taiteilija, joka tunnetaan 36 näkymää Fuji-vuorelle -sarjastaan ja etenkin sen ensimmäisestä kuvasta, Kanagawan suuresta aallosta.

Tästä löytyy lisätietoja BGG:n uutisista.

Kanagawan kansi
Kansikuva ei ole lopullinen.

Kimmo: Jos olet ensi viikonloppuna Englannissa, kannattaa miettiä mahtuisiko ohjelmaan vierailu 10. kertaa järjestettäviin UK Games Expo -messuille Birminghamiin. Kolmipäiväinen (3.–5.6.) tapahtuma on Iso-Britannian suurin pelitapahtuma, jonne odotetaan tänä vuonna noin 15 000 vierailijaa. Osallistujamäärä on kasvanut vuosittain 20% ja näin ollen myös julkaisijoiden mielenkiinto on ollut lisääntymään päin. Esimerkiksi Lontoosta pääsee nopeasti ja kätevästi pikajunalla Birminghamiin.

MikkoTed Alspach kirjoitti Castles of Mad King Ludwigin mobiiliversion kehittelystä kerrassaan mainion päiväkirjan BoardGameGeekiin. Jutussa sivutaan muun muassa tekoälyjen kehittämistä. Itse sovellus on erinomaista työtä ja hyvinkin seitsemän euron hintansa arvoinen.

[itunes url=”https://geo.itunes.apple.com/fi/app/castles-of-mad-king-ludwig/id1100292960?mt=8″]

Miten lautapelit tehdään?

Kimmo: Oletko koskaan miettinyt miten lautapelit valmistetaan? Kannattaa katsoa Mayday Gamesin julkaisema muutaman minuutin video kiinalaiselta lautapelitehtaalta. Mayday Gamesin mukaan videoita on tulossa lisää ja he aikovat myös haastatella tehtaan omistajaa ja työntekijöitä.

 

Mikko: IELLOlla on tapana, että kerran viikossa joku kiertää toimiston videokameran kanssa ja kuvaa, mitä firmassa on tekeillä. Idea on hauska ja etenkin ranskaa osaaville varmasti antoisa.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Viikkokatsaustiimiin mahtuu vielä mukaan: katsaus kirjoitellaan viikon aikana Google Docsiin, eli tehtävä edellyttää lautapeliuutisten bongailua ja kirjaamista dokumenttiin viikon aikana ja muiden löytämien uutisten kommentointia. Jos kiinnostaa, tule mukaan – osallistumispakkoa ei ole, eli voit bongailla uutisia ja kommentoida muiden löytöjä sen verran kuin ehdit ja jaksat.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *