Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.
Tämän viikkokatsauksen toimitti Mikko Saari.
Lautapelit.fi-uutuuksia Suomessa ja Puolassa
Honshu julkaistaan puolankielisenä laitoksena. Puolalaisen laitoksen julkaisee Lucrum Games. Peli on saanut Puolassa nimekseen Wyspa kwitnącej wiśni eli suunnilleen Kirsikankukkien saari.
Lautapelit.fi on saanut vihdoin kauppojen hyllylle asti suomenkielisen Imagine!:n, joka oli jo viime vuoden puolella Vuoden peli -ehdokkaanakin.
Imagine! on sananselityspeli, jossa erilaisia asioita selitetään käyttämällä läpinäkyviä kortteja. Korteissa on erilaisia peruskuvioita, joita yhdistelemällä ja vaikka liikuttelemalla voi yrittää selittää hyvinkin monimutkaisia käsitteitä.
Kootut näppäryyspelit
Décrocher La Lune on näyttävä ranskalainen näppäryyspeli. Tästä on kovin vähän mitään tietoa vielä, mutta onpahan ainakin hauskan näköinen peli. Pelin julkaisija on Bombyx ja suunnittelijat Juan Rodriguez ja Fabien Riffaud, jotka ovat aikaisemmin tehneet yhdessä kovin erihenkisen The Grizzled -pelin.
Blue Orangen julkaisema ja Roberto Fragan suunnittelema Go Go Gelato näyttää sekin hauskalta. Pelissä täytyy täyttää asiakkaiden jäätelötilauksia mahdollisimman nopeasti. Jätskipalloja asetellaan oikeisiin tötteröihin, mutta niihin ei saa koskea suoraan, vaan ainoastaan kauhoja ja tötteröitä käyttäen.
Bubble Junglekin näyttää sopivan pöljältä. Pelaajilla on norsunkärsäaparaatit, joilla noukitaan pöydältä kuulia niin, että saa mahdollisimman nopeasti täytettyä esiin käännetyn kortin vaatimukset.
Aurinkokuninkaasta eläinmafiosoksi
Rüdiger Dornin vanha Louis XIV ilmestyy Super Meeplen julkaisemana uutena versiona. Teema on keikautettu ranskalaiskuninkaallisista eläinmaailman mafiosoiksi. Mafiozoossa on pieniä eroja alkuperäiseen verrattuna: tehtäväkortit on korvattu pelilaudalla, jonne pelataan omia rosmoja.
AlphaGo tekee selvää jälkeä go-mestareista
AlphaGo on jatkanut go-mestarien löylyttämistä. Tekoäly on onnistunut joulukuun lopun jälkeen voittamaan 60 aasialaista mestaria netissä pelaamissaan peleissä. AlphaGo on pelannut pelit salanimen takana, vastapelaajat eivät ole tienneet pelaavansa tekoälyä vastaan.
Master-nimen takana arveltiin olevan Lee Sedol, mestaripelaaja, joka hävisi AlphaGolle viime vuonna. Asiasta uutisoi muun muassa ECNS.
Vallettaa perustamassa – mutta väärillä katoilla
Vuonna 1566 Jean Parisot de Valette, Maltan ritarikunnan 49. suurmestari, perusti Vallettan, tulevan Maltan pääkaupungin. Stefan Dorran Valletta-pelissä pelaajat pääsevät tähän rakennusprosessiin osalliseksi, hankkimaan raaka-aineita, rakentamaan ja pitämään yllä hyviä suhteita ritarikuntaan.
Pelissä on ainakin sympaattiset meeplet. Laitetaan alle kuva niistä, kansikuvaa ei kannata laittaa, se kun herätti maltalaisissa vimmaa – kanteen on kuvattuna teräväkattoisia taloja, mutta Valletan katot ovat enimmäkseen tasakattoja. Hyi hyi Klemens Franz! Pelin sisällöstä ei ole vielä liiemmin tietoa, mutta kun julkaisijana on Hans im Glück, laatua on odotettavissa.
Pegasuksen uutuuksia
Pegasus Spieleltä tulee uusia pelejä; lienee kohtalainen mahdollisuus, että näitä nähdään myös suomeksi Lautapelit.fi:n julkaisemana, sen verran vankkaa on yhteistyö Pegasuksen suuntaan Kampissa ollut viime aikoina.
Loppuvuodesta ilmestyy Port Royaliin lisäosa Das Abenteuer beginnt…, jossa on kampanjamoodi. Alexander Pfister väsäsi vastaavan kampanjamoodin Oh My Goods!:iin (mistä tulikin mieleeni, että pitäisipä tämäkin kampanja pelata) Longsdale in Revolt -lisäosassa, nyt vuorossa on Port Royal.
Stefan Risthausin Santo Domingo on kuvitettu Port Royal -teemaan. Peli on julkaistu aiemmin pienimuotoisemmin nimellä Visby, ensin kaksinpelinä, sitten lisäosien kanssa kuuteen pelaajaan asti laajenevana. Santo Domingo on suoraan kuudelle pelaajalle. Pelissä kerätään tuotteita ja pisteitä valitsemalla yhtä aikaa kahdeksasta toimintokortista. Menestys riippuu siitä, miten hyvin osaa arvailla toisten ajatuksia.
Välikevennys
Jotkut käyttävät vapaa-aikansa vaikkapa pelaamalla 12 tuntia 18 pelaajan Mega Civilizationia. Onneksi Suomestakin löytyy tällaisiin investointeihin valmiita sekopäitä. Pariin minuuttiin sessiot tiivistävä time lapse -video on mainiota katseltavaa:
Alkeminen kristalliseikkailu
Alchemical Crystal Quest lupaa yhteistyötä, narratiiviä ja figuureja. Pelaajilla on 12 seikkailun kampanja käytävänä läpi. Pelaajat ovat velhoja, jotka kehittelevät taikoja ja käyttävät niitä sitten vihollisten päihittämiseen.
Pelin saa postikuluineen 90 dollarilla. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu marraskuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.
Yö, päivä ja zombiet
Day Night Z tarjoilee selviytymiskauhua. Pelissä selviydytään zombeista. Erikoisuutena on päivän ja yön vaihtelu, zombiet ovat tietysti pahempia yöllä. Pelissä on kaksi pelimoodia, ohjatumpi ja tarinavetoisempi kampanjapeli ja vapaan toiminnan mahdollistava selviytymismoodi. Haavoittuminen on vaarallista, peli pyrkii tässä kohdin realismiin.
Peli maksaa 88 euroa ja päälle postikuluja 15–23 euroa. Toimitus luvataan joulukuulle 2017.
Kampanja löytyy täältä.
Kirkonpuolustajat
Vanguard of War on reippaasti rahaa kerännyt yhteistyöpeli, jossa puolustetaan pientä kirkkoa kaupungin raunioiden keskellä.
Pelissä on tornipuolustuksen henkeä, pahislaumat vyöryvät kohti ja ne pitää saada torjuttua. Kaikki on toteutettu näyttävin figuurein, eli hinta on sen mukainen. Pelillisestä sisällöstä ei ole hirveästi tietoa, figuureja esitellään kyllä huolella. Kannattaa siis pitää ostopäätöstä tehdessä pääpaino niissä figuissa, peli voi olla tasoltaan mitä tahansa.
Jos kiinnostaa, toimi nopeasti: kampanja loppuu parin päivän päästä. Perusmalli maksaa 110 dollaria, kattavampi paketti maksaa 250 dollaria. Päälle tulee vielä 10–20 dollaria postikuluja. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu joulukuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.
Tuontia ja vientiä
Import / Export lupaa heti johdannossa yhdistävänsä Glory to Romea ja Containeria. Tämä yhdistelmä saanee monen lukijan mielenkiinnon heräämään.
Kuvien perusteella peli näyttää hyvin vahvasti Glory to Rome -jäljitelmältä, johon on lätkäisty nykyaikainen talousteema. Pelimekaniikan puolella Containeria taitaa olla aika paljon vähemmän kuin Glory to Romea.
Peli maksaa 35 dollaria ja siihen 20 dollaria postikuluja päälle. Lisäosilla jatkettuna hinta on yhteensä 75 dollaria. Toimitus luvataan kesäkuulle 2017. Toimitus on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.
Tornipuolustusta kilpailullisesti
Tornipuolustuksen ystäville Age of Towers kehuu olevansa ensimmäinen aidosti kilpailullinen tornipuolustuslautapeli. Saattaahan tuo noinkin olla, tähän asti useimmat genren edustajat ovat kieltämättä olleet yhteistyöpelejä.
Jokaisella pelaajalla on oma reitti, jota puolustetaan torneilla lähestyviltä vihollisilta. Omilla vuoroilla voi pidentää omaa reittiä, rakentaa sen varrelle torneja ja ostaa kortteja torilta. Puolustustornit ja hirviöt on värikoodattu ja värien pitää täsmätä, jotta torni voi lyödä vihollista.
Suomeen toimitettuna peli maksaa 58 euroa. Lisäosien kanssa hinta nousee 73 euroon. EU-ystävällinen toimitus on luvattu syyskuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.
Linnat ja klaanit
Fortresses and Clans on kaksinpeli, jossa pelaajat yrittävät valloittaa toistensa linnat. Kortteja draftataan, pelataan ja aktivoidaan.
Perusmalli on Suomeen toimitettuna 33 euroa, lisäosan kanssa 43 euroa. Postitus on EU-ystävällinen ja toimitus luvataan lokakuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.
Juonikas tikkipeli
Trickster: Champions of Time on värikäs tikkipeli Indie Boards & Cardsilta. Beth Sobelin kuvitus lienee joillekin hyvä myyntivaltti, samoin pelin suunnittelija Daniel Solis, joka tunnetaan muun muassa Kodaman tekijänä.
Tässä tikkipelissä tikkiin toisena pelaava määrää säännön: muiden on pelattava joko samaa väriä, samaa lajia tai vältettävä saman värin tai lajin pelaamista, riippuen siitä, miten toisena pelaava tikin aloituskorttiin reagoi. Jos pelaaja ei pysty pelaamaan korttia, hän joutuu ottamaan kaikki pelatut kortit eteensä pöydälle. Jos jokainen pystyy pelaamaan, toisena pelannut eli Trickster joutuu keräämään kortit. Kerätyt kortit ovat miinusta, mutta jos onnistuu keräämään jossain värissä enemmistön, välttää miinukset.
Korteissa on efektejä, jotka toteutuvat pelattaessa. Niillä pääasiassa siirrellään kortteja paikasta toiseen – pöydällä paikasta toiseen, kädestä pöytään, pöydästä käteen ja niin edelleen. Lajeja ja siten efektejä on kymmenen erilaista ja niistä valitaan joka peliin seitsemän. Lisäosa, joka vaikuttaa aika pakolliselta, tuo seitsemän uutta korttilajia, eli runsaasti lisävaihtelua.
Peruspeli maksaa Suomeen toimitettuna 29 dollaria, lisäosan kanssa 38 dollaria. Kampanja löytyy täältä.
Noppavaltaistuin
Dice Throne ottaa lähtökohdaksi King of Tokyon ja tarjoilee vähän samantyylistä noppataistelua, mutta kuitenkin eri tavalla. Pelaajilla on esimerkiksi aidosti erilaiset hahmot ja omat korttipakat, joista kortteja saa ostettua pelin aikana kertyvillä pisteillä.
Noppamekaniikka on samaa Yatzyä kuin King of Tokyossakin, toisaalta pelaaminen on suoraviivaisempaa konfliktia, eli pisteillä ei voi enää voittaa, vaan ainoa tapa voittaa on olla viimeisenä pystyssä.
Perussetti maksaa 41 dollaria Suomeen toimitettuna, laajempi versio 51 dollaria. Kunnon säästöihin pääsee tilaamalla monta, neljä kappaletta maksaa ilmeisesti vain 116 dollaria eli 29 dollaria kappale, sisältäen postikulut. Laajemman version hinta jää 39 dollariin kimppatilauksena. Kimppatilauksia on järjestelty muun muassa Lautapeliseuran foorumilla. Toimitukset ovat EU-ystävällisiä ja luvattu marraskuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.
Maan, ilman ja meren sankarit
Heroes of Land, Air & Sea on Scott Almesin ja Gamelyn Gamesin (Tiny Epic -pelit) uusin tuotos, 4X-peli, jossa ihmiset, örkit, kääpiöt ja haltiat ottavat toisistaan mittaa.
Tämä ei ole enää lainkaan Tiny, vaan laatikosta löytyy valtava pelilauta (noin 99 × 66 cm), 80 miniatyyriä ja 32 pahvirakennelmaa. Itse peli on alueiden hallintaa, resurssinysväystä ja vihollisten heikkouksien hyväksikäyttöä. Pelaajilla on sankarit, jotka kasvattavat voimiaan pelin aikana ja taikuutta, jolla voi saada yllättäviä tuloksia.
Maalaamattomilla figuilla 2–4 pelaajan peli maksaa 120 dollaria ja maalatuilla sankareilla 145 dollaria. Jos haluaa 2–6 pelaajan pelin, hinnat ovat 163 dollaria ja 198 dollaria, ja vielä kalliimpiakin paketteja on tarjolla. Jos ei välitä miniatyyreistä, pelin saa myös pahvisilla standee-hahmoilla, jolloin hinnat ovat ovat 80 dollaria ja 108 dollaria. Toimitus luvataan maaliskuulle 2018 ja on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.
Mikon pelaamia
Santorini oli viime keväänä Kickstarterissa ja innostuimme tekemään kimppatilausta. Yhden pelin hinnaksi olisi tullut yli 60 euroa, mutta vähintään viiden hengen tilauksella hinta putosi noin 35 euroon kappaleelta. Innostusta löytyi: päädyimme lopulta tilaamaan kahdessa tilauksessa yli 20 peliä.
Pelit saapuivat viime viikolla. Paketti tuli onneksi suoraan kotiin, minulle tuli pelejä melkein 24 kiloa. Koska kyseessä on yksinkertainen abstrakti peli – joskin todella nätillä ulkoasulla – Santorini oli helppo saada testattua nopeasti.
Toimiihan tämä. Perusidea on hyvin yksinkertainen: pelaajat liikkuvat 5×5 ruudun pelilaudalla kahdella nappulalla. Liike tapahtuu viereiseen ruutuun ja sen jälkeen pitää joko rakentaa johonkin viereiseen ruutuun uusi rakennus tai korottaa vanhaa rakennusta kerroksella. Tavoitteena on saada oma nappula kolmannen kerroksen päälle. Tätä vaikeuttaa se, ettei nappula pysty kerralla nousemaan kuin yhden askeleen. Toisen voittoa on mahdollista estää laittamalla rakennuksen päälle kupoli.
Peli on tällaisenaan yksinkertainen, eikä koreasta ulkonäöstään huolimatta jaksaisi kiinnostaa pitkään. Lisäpiristystä tulee kreikkalaisista jumalista, jotka antavat pelaajille erikoiskykyjä. Tähän mennessä on testattu muun muassa Persephone, joka pakottaa vastapelaajan liikkumaan aina ylös, jos vain mahdollista, Ares, jolla saa tuhota jo rakennettuja rakennuksia, Chronus, joka voittaa jos laudalle tulee viisi valmista rakennusta, Hera, joka estää vastapelaajaa voittamasta laudan reunalla ja Limus, joka estää vastapelaajaa rakentamasta omien työläistensä viereen.
Aika mittavia ja monipuolisia efektejä siis, mutta tasapainossa näiden pitäisi olla. Saapa nähdä, mielenkiintoista sitä on joka tapauksessa kokeilla, eikä satunnainen epätasainen yhdistelmä niin haittaakaan, koska peli on kuitenkin nopea. Nämä erikoisvoimat antavat Santorinille uudelleenpeluuarvoa mittavasti ja nostavat pelin aivan uudelle tasolle.
Santorini on 2–4 pelaajalle, mutta yhden kolminpelitestin perusteella pitäytynen kaksinpelissä. Nelinpeli, jossa pelaajat muodostavat kaksi joukkuetta, saattaa toimia paremmin.
Tulevia tapahtumia
3.–5.3.2017: Turussa junapelataan kahdeksannen JunaConin merkeissä. JunaCon on lautapelitapahtuma, jossa pääpaino on rautatieteemaisissa peleissä, mutta kaikenlaisten lauta- ja korttipelien pelaajat ovat tapahtumaan tervetulleita. Tapahtuma järjestetään Electrocityn Sparkup-tilassa Turussa.
4.–5.3.2017: Tampere-talon valtaa Tracon Hitpoint eli Traconin tekijöiden pelitapahtuma, joka tarjoaa kaksi päivää lauta-, kortti-, rooli- ja figupelejä. Tapahtuman yhteydessä järjestetään myös pelisuunnittelukilpailu. Kahden päivän ennakkolippu maksaa 15 € ja sen voi ostaa Traconin nettikaupasta.
14.–16.4.2017: Joensuussa pelataan, kun JokiCon järjestetään Itä-Suomen yliopiston Aurora-rakennuksessa. Ovet aukeavat perjantaina klo 12. Tapahtuma päättyy sunnuntaina klo 20. Ohjelmassa on vapaata pelaamista. Lisätietoa Lautapeliseuran foorumilta.
21.–23.4.2017: Lautapeliseuran järjestämä SMCon Turussa kokoaa pelaajat SM-joukkueturnaukseen ja lisäksi mahdollisesti yksilöturnauksiin. Myös vapaalle pelaamiselle on tilaa. Ilmoittautuminen joukkueturnaukseen päättyy 12.4.2017. Lisätietoja Lautapeliseuran sivuilta.
19.–21.5.2017: Kuopiossa järjestetään raskaisiin ja pitkiin peleihin erikoistunut pelitapahtuma HexaCon III. Tapahtumapaikkana on Kinkkuconista tuttu Lukema. Lisätietoja Lautapeliseuran foorumilta, tapahtuman sivut Facebookissa.
Lautapelioppaan viikon tapahtumat
- Keskiviikkona tiedotettiin Lautapelaamisen SM-kisoista.
- Lauantaina arvosteltiin Best Treehouse Ever.