Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 29.10.2018: Essen-hitit

Viikkokatsaus esittelee Essenin Spiel-pelimessujen kuumimpia hittejä. Fairplayn À la Carte -voittaja vuosimallia 2018 on Krass Kariert.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Telegram

Lautapeliopas on nyt myös Telegramissa. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista saman tien. Lautapelioppaan Telegram-kanava.

Viikkokatsauksen takana on yksi toimittaja, joka kirjoittaa katsausta vapaa-ajallaan. Puuttuuko viikkokatsauksesta mielestäsi jotain? Valittamisen sijasta suosittelen toimeliaisuutta: uutisvihjeitä otetaan vastaan ja näkökulmia julkaistaan erittäin mieluusti. Viestejä voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen mikko@lautapeliopas.fi.

Essenin kuumimmat pelit

Yksi Essenin pelijulkaisujen suosiota mittaava taho on Fairplay-lehti, joka kerää Essenin kävijöiltä ääniä peleille ja ylläpitää sen perusteella ScoutAktion-listaa.

Tänä vuonna lista näytti lopulta tältä:

  1. Belratti
    City of Rome
  2. Lift off
  3. Coimbra
    NEOM
    Meeple Circus
  4. Carpe Diem
    Tudor
  5. Azul: The Stained Glass of Sintra
    Spring Meadow
  6. The River

Näillä peleillä on vähintään 30 ääntä ja keskiarvo vähintään 3,5 asteikolla 1–5.

Belratti on etukäteen varmasti monelta ohi mennyt peli, jossa pelaajat jaetaan joka vuoro taiteilijoihin ja ostajiin. Taiteilijoille annetaan kaksi aihetta, joihin liittyviä taideteoksia pitää tuottaa tietty määrä. Joukkoon lisätään kuuluisan Belrattin väärennöksiä, ja ostajien pitää saada ostettua aidot taideteokset ja sijoitettua ne vieläpä oikean teeman alle. Kaikki pelaajat häviävät, jos liikaa väärennöksiä ostetaan.

Peli voitti Hippodicen pelisuunnittelukilpailun tänä vuonna ja on saanut jo kehua ja kiitosta. Jos pitää Dixitin ja Mysteriumin kaltaisista peleistä, Belrattiin kannattaa tutustua.

Belratti

City of Rome, amerikkalaisittain The Great City of Rome, on Matthew Dunstanin ja Brett J. Gilbertin peli, jossa rakennetaan Roomaa. Pelaajat draftaavat joka kierros yhden rakennuskortin käteensä, jonka jälkeen tehdään yksi rakennustoiminto ja yksi tuotantotoiminto. Vuorojärjestys määräytyy sen mukaan, kuka on lähimpänä keisaria: lähimpänä keisaria oleva saa valita kortin ensin, mutta saa vähiten rakentamiseen tarvittavia tiiliä ja tuotantoon vaadittuja rattaita.

Rakennukset pitää pelin aikana koota 4×4-ruudukkoon ja sillä, mitä vieressä on, on väliä pisteiden ja tuotannon kanssa,  joten rakentelu kysyy tarkkuutta ja suunnitelmallisuutta.

Great City of Rome
The Great City of Rome. Kuva: Abacusspiele

Lift Off on avaruuskilpavarustelua 1950- ja 1960-luvuilla. Peli on draftia ja settienkeräilyä tyylikkäällä retrokuvituksella. Spielissä oli tarjolla vain saksankielistä, englanninkielinen tulee Z-Manilta Q2/2019 eli joskus keväämmällä, eli sitä saa vielä tovin odotella. Komponenteissa on hieman tekstiä, ei kovin paljon, eli innokkaimmat voivat pelin jo hankkia.

Lift Off
Lift Off. Kuva: Hans im Glück

NEOM on kaupunginrakentelupeli, jota Paul Sottosanti on kehitellyt vuosikausia. Pelistä on olemassa nettiversio, jota on pelattu yli 3500 kertaa, eli pelitestausta on tehty huolella. Lyhyesti voisi tiivistää, että NEOMissa kohtaavat Sim City ja 7 Wonders. Pelissä rakennellaan kaupunkia draftaamalla laattoja 5×5-ruudukkoon. Peli kestää kolme sukupolvea, joista jokaisen aikana draftataan kahdeksasta laatasta seitsemän. Kaikkia ei tosin välttämättä pysty tai halua rakentaa. Katastrofejakin saattaa tapahtua.

Pelattavat laatat voivat maksaa rahaa tai tuotteita tai vaatia, että kaupungista löytyy tiettyjä laattoja (pörssi esimerkiksi vaatii kolme kaupallista laattaa). Tieverkon pitää myös rakentua kunnolla. Puuttuvia tuotteita voi ostaa muilta pelaajilta ja kauppareittejä on mahdollista rakennella, jotta hinta laskee. Vanhoja rakennuksia saa jyrätä.

Loppupisteytyksessä pisteitä tulee laatoista suoraan, asuinalueista sen mukaan miten isoja ne ovat, tuotteista saa pisteitä, asuinalueiden vieressä olevista saasteista menettää ja sakkoja tulee myös aavekaupungeista (ei asuinalueita) ja sähköntuotannon unohtamisesta. Sääntökirja löytyy BGG:stä.

NEOM
NEOM. Kuva: Lookout Games
  • Coimbra on uusi peli Acchittocca-suunnittelijoilta Virginio Gigliltä ja Flaminia Brasinilta. 1400-luvun Portugaliin sijoittuvassa pelissä pelaajat keräävät arvovaltaa Coimbran kaupungissa tekemällä yhteistyötä luostarien kanssa ja rahoittamalla löytöretkeilijöitä. Pelaajien on saatava kaupungin vaikutusvaltaisten asukkaiden suosiota lahjomalla. Pelissä on uudenlainen noppamekanismi, jossa pelaajat draftaavat noppia ja käyttävät niitä sitten monin eri tavoin. Tämä ilmestyi jo GenConissa ja löytyy jo Suomestakin pelikauppojen hyllyltä.
  • Tudor on Kickstarter-julkaisu, jonka saksalainen laitos oli Essenissä saatavilla.
  • Stained Glass of Sintra on saanut ihan positiivista pöhinää, jotkut tuntuvat tuumivan, että peli yhdistää Azulin laattojen valitsemisen vähän mielenkiintoisempaan runkoon, jossa pisteenlaskukin on sujuvampaa.
  • Spring Meadow on Rosenbergin laattojenasettelutrilogiaa ja jos olet sarjan fani, tämäkin varmasti maistuu.
  • The River on saanut vähän taskulämpimiä arvioita, peliä pidetään ihan hyvänä yksinkertaisena työläistenasettelu- ja resurssinhallintapelinä, mutta ei sen kummoisempana.

Muita kiinnostavia Essen-uutuuksia

Poimin Essen-uutisoinneista muutamia kiinnostusta herättäneitä pelejä. Osa näistä olisi pärjännyt Fairplayn listalla luultavasti ihan hyvin, mutta ääniä ei kertynyt ihan tarpeeksi.

Crown of Emara on Benjamin Schwerin suunnittelema työläistenasettelupeli Pegasukselta. Emaran valtakunnassa on hallinnut viisas kuningas, jolle etsitään seuraajaa. Seuraajan on suostuteltava enemmistö uusista kansalaisista puolelleen. Tämä tapahtuu täyttämällä kansalaisten toiveita ja järjestämällä kaikille asunto, koska jos asuntoja ei ole, kansalaiset menevät pois, eikä pisteitä kerry.

Pelissä yhdistyy korttien käyttöä rondelointiin: aina kun pelataan kortti, siitä saadaan joku toiminto ja se, minne kortti pelataan, määrää montako askelta oma ukko liikkuu toisella pelin rondeleista. Kortit pelataan läpi kahteen kertaan ja lopussa lasketaan rakennuspisteet ja kansalaisten määrästä tulevat pisteet, ja loppupisteet ovat pienempi näistä kahdesta. Tästä on mainio suunnittelupäiväkirja BGG:ssä ja säännöt Pegasuksen sivuilla.

Crown of Emara
Crown of Emara. Kuva: Pegasus Spiele

Gingerbread House eli Hexenhaus on Lookoutin julkaisema peli, suunnittelijana Phil Walker-Harding (Bärenpark). Pelissä ollaan satujen hengessä rakentelemassa piparkakkutaloja. Valitettavasti kaiken maailman satuhahmot napsivat ohikulkiessaan palasia talosta… Pelaajat rakentavat dominolaatoista 3×3-kokoiseen ruudukkoon tornia.

Kun laatan pelaa taloonsa, katsotaan mitä kuvioita peittyy sen alle, ja sen mukaan kerätään sitten pipareita, portaita (yhden ruudun kokoisia paloja) tai houkutellaan satuhahmoja omalle talolle. Kun satuhahmo on houkuteltu, sen voi sitten vangita maksamalla kyseistä satuhahmoa houkuttelevat piparit. Säännöt löytyvät Lookoutin sivuilta.

Gingerbread House
Gingerbread House. Kuva: Lookout Games

Qwantum on jatkoa Qwixxille ja Qwintolle, eli kupongintäyttöä Nürnberger-Spielkarten-Verlagilta. Kuponkia täytetään neljällä rivillä niin, että numeroiden pitää kasvaa vasemmalta oikealle, kunnes tullaan viivalle, jonka jälkeen numeroiden pitää laskea. Kun pystyrivi on täynnä, siitä saa pisteitä rivin toiseksi pienimmän numeron verran.

Noppia on seitsemän, yksi valkoinen ja kuusi värillistä. Nopanheitosta voi ottaa haluamansa värin, johon lisätään valkoisen nopan tulos, ja sen jälkeen muut pelaajat voivat käyttää muita värejä, jälleen valkoinen noppa lisäten. Tätä ei olekaan sitten ihan triviaalia kokeilla ilman varsinaista peliä, juju kun on siinä, että värillisissä nopissa on useampaa väriä kussakin, eikä sääntökirjassa kerrota, miten värit noppiin jakautuvat.

Qwantum
Kuva: NSV

Essen-videoreportaaseja

Lautapelit.fi:n Tuomo Pekkanen julkaisi Essenistä videomateriaalia. Torstain tunnelmia ja Mauri Sahlbergin haastattelu, perjantaita ja lauantain tunnelmia ja Ossi Hiekkalan haastattelu.

Fairplayn À la Carte -voittaja

Fairplay-lehti jakoi myös À la Carte -palkinnon vuoden parhaalle korttipelille. Vuodesta 1991 jaetun palkinnon ovat voittaneet aikaisemmin muun muassa 6 Nimmt!Magic: The Gathering, Bohnanza, San Juan, Race for the Galaxy, Dominion ja Linko!.

Krass Kariert

Tänä vuonna palkinnon voitti Krass KariertKatja Stremmelin suunnittelema ja Amigon julkaisema kiipeämispeli, jossa ensimmäisenä korteistaan eroon pääsevä ei välttämättä voita, mutta ei ainakaan häviä. Pelaajilla on käsi kortteja, joiden järjestystä ei saa muuttaa. Aloittaja pöytää yksinäisen kortin, parin, kolme samaa tai kahden tai kolmen kortin suoran, josta sitten seuraavan pelaajan on päästävä yli paremmalla samankokoisella tai isommalla yhdistelmällä.

Homman juju on siinä, että pelattujen korttien on oltava kädessä vierekkäin, ja kun käden järjestystä ei saa muuttaa, tästä seuraa väistämättä hankaluuksia. Jos ei pysty tai tahdo pelata, nostaa pöydästä edessään olevan reservikortin ja laittaa sen käteensä mihin haluaa.  Jos molemmat reservikortit on jo nostettu, menettää elämän. Jos elämät loppuvat, häviää pelin.

Krass Kariert
Krass Kariert. Kuva: Amigo

Asmodee-kauppoja

Asmodee myytiin viime viikolla PAI Partnersille. Eurazeolle Asmodee oli hyvä diili. Vuonna 2013 Eurazeo osti Asmodeen 143 miljoonalla eurolla. Sen jälkeen liikevaihtoa on kasvatettu 125 miljoonasta eurosta 442 miljoonaan euroon, kasvuvauhti on siis ollut keskimäärin 37 % vuodessa. Nyt myynnistä saatiin 565 miljoonaa euroa.

Eurazeon strategiana on selvästi ollut firman kasvattaminen, ostoja on tehty parikymmentä, jota kautta myyntiä on tullut 140 miljoonaa peliä vuodessa. Sama meno jatkuu yhä: nyt ostettavana on ADC Blackfire, joka jakelee pelejä, keräilykorttipelejä, leluja ja oheisrompetta Saksassa, Tšekissä ja Romaniassa. Suuri yllätys tämä ei ole, sillä Asmodee ja ADC Blackfire ovat tehneet yhteistyötä jo pitkään ja Asmodeen linjana on selvästi ollut ostaa tällaiset yhteistyökumppanit omakseen (muita esimerkkejä ovat muun muassa Enigma, Esdevium ja Heidelberger Spieleverlag).

Asmodee ostaa yhtiön -uutisia saadaan siis kuulla jatkossakin. Mielenkiintoista on myös nähdä, miten PAI Partners aikoo tehdä ostoksestaan kannattavan, millaisin liikkein sijoitus saadaan kannattavaksi. PAI ei varmastikaan ole Asmodeen viimeinen leposija: Eurazeon tavoin PAIn tähtäimessä on pitää Asmodeeta 5–7 vuotta ja sen jälkeen myydä. Saako Asmodee kehittyä rauhassa, vai tehdäänkö aggressiivista kehitystyötä, ja miten tämä näkyy yksittäisille studioille Asmodeen alla?

Lyhyet

  • Mice and Mysticsin leffaoptio on varattu. Variety-lehti uutisoi asiasta viime viikolla. Leffaoikeudet on ostanut DreamWorks Animation. Ohjaajaksi on kiinnitetty Alexandre Aja ja käsikirjoitusta tekee Ajan lisäksi David Leslie Johnson. Leffaprojektin takana on Aja, joka pelasi peliä ja halusi tehdä siitä elokuvan, teki sopimuksen pelin suunnittelijan Jerry Hawthornen kanssa ja lopulta löytyi sitten studiokin. Hawthorne kertoo tapahtumista blogissaan.
  • Age of Steamista tulee uusi laitos. Ian O’Toole esitteli kuvia Twitterissä.
  • Digidiced julkaisi mobiiliversion Indian SummeristaLove Letteristä on tullut myös mobiiliversio.
  • BGG:ssä W. Eric Martin esitteli Azul: Stained Glass of Sintraa: juttu löytyy täältä.
  • Sand Castle Games on uusi julkaisija, jonka takana ovat Maud ja Cyrille Daujean. Firmalta tulee vuonna 2019 Tom Lehmannin uusi peli Res Arcana: peli tarjoaa koneistonrakentelua, pakanhallintaa ja resurssinhallintaa, maagisella teemalla.
  • Magpie Games on hankkinut lisenssin Root-pelin maailmaan sijoittuvalle roolipelille. Lue lisää Magpien tiedotteesta. Roolipelissä pelaajat ovat Vagabondin roolissa sodan keskellä. Pelin suunnitellaan tulevan Kickstarteriin vuoden 2019 puolivälissä.
  • Leder Games aikoo julkaista jatkossa skenaarioita Rootiin noin kerran kuussa. Skenaariot löytyvät Lederin sivuilta. Ensimmäinen skenaario on Halloween-aiheinen Trick or Treat,  jossa keppostelija kulkee laudalla pelaajien ohjastamana. Pelaajat voivat liikuttaa keppostelijaa pelaamalla kortteja ja kun matkassa on viisi karkkia eli lintukorttia, tulee kepponen eli keppostelijan alueelta räjähtää kaikki.

Lautakunta

Lautakunnan erikoisjaksossa Annika ja Kai Saarto (Todellisuuspako) haastattelevat Kalle Malmiojaa. Kalle kertoo pelisuunnittelusta, siitä miltä Honshūn menestys tuntui ja tietenkin uudesta pelistään Hokkaidosta. Hokkaido on Nippon-sarjan toinen peli ja yhdistää Honshūun kortinvärväystä.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Spirit Island: Jagged Earth on iso lisäri suosittuun Spirit Island -yhteistyöpeliin. Laatikosta löytyy kaksi uutta karttapalaa, kymmenen uutta henkeä, nappulat kahdelle pelaajalle – vihreää väriä kaipailimmekin – eli Branch & Claw -lisärin kanssa voi pelata jopa kahdeksalla pelaajalla, uusia vihollisia, uusia skenaarioita ja kaikenlaista muutakin uutta. Aspektit muuttavat peruspelin yksinkertaisimpia henkiä, tuoden niihin vaihtelua ja badlandsit ovat ihmisille täysin elinkelvotonta maastoa.

Kickstarter-tukijoille on tarjolla promopaketti, jossa on uusia henkiä, vihollisia, pelkokortteja ja aspektikortteja. Muita stretch goaleja ei ole toistaiseksi tiedossa, mutta kampanja on ylittänyt tavoitteensa niin reippaasti, että lisääkin voi tulla.

Bonuksille on toki tarvetta, sillä kampanjan toimitus on luvattu vasta toukokuulle 2020. Nopeammalla toimituksella kampanja olisi minulle ihan automaattinen ostos, mutta puolentoista vuoden päähän menevä toimitus pistää vähän irvistelemään – aika pitkä on odotus. Promopaketti on kuitenkin vaikea saada muualta, joten…

Pelkkä lisäri ja promopaketti maksaa 74 dollaria. Puisilla tokeneilla, Broken Tokenin insertillä ja neopreenimatolla lisäri maksaa 200 dollaria. All-in-paketti peruspelin, Branch & Clawn ja kaiken promomateriaalin kanssa maksaa 314 dollaria. Jos haluaa pelkät puiset tokenit, ne saa add-onina 39 dollarilla.

Vaikka toimitus on EU:n sisältä, päälle lisätään ALV, joka maksetaan toimitusvaiheessa. Greater Than Games liittyy siis niiden julkaisijoiden joukkoon, jotka tekevät veroasiat viimeisen päälle oikein, täysin verotonta toimitusta lupaavat firmat joko jemmaavat verot hintoihin tai syyllistyvät veropetokseen.

Kampanja löytyy täältä.

Spirit Island: Jagged Earth

Barrage on Simone Lucianin (The Voyages of Marco Polo, Tzolk’in, Grand Austria Hotel) uusi peli, joka on tehty yhdessä Tommaso Battistan kanssa, julkaisijana Cranio Creations. Peli sijoittuu vaihtoehtohistorialliselle 1930-luvulle, jossa uusiutumaton energia on loppumassa, mutta Nikola Tesla on keksinyt keinon tuottaa rajatonta energiaa vedestä. Pelaajat rakentavat patoja ja tunneleita ohjatakseen vettä voimaloihin.

Pelimekaniikkapuolella uutta on rakennuspyörä, jonne pelataan sekä toiminnot että resurssit ja ne saa takaisin vasta kierroksen jälkeen. Tasapainon säilyttäminen on siis tarkkaa työtä. Mitä enemmän pyöräänsä kehittää, sitä nopeammin resurssit saa takaisin. Vesi on myös rajattu resurssi, pelaajat ohjaavat virtoja itselleen padoilla ja yrittävät saada vettä mahdollisimman paljon omaan käyttöönsä.

Peli maksaa 71 euroa Suomeen toimitettuna. 93 eurolla saa lisäksi The Leeghwater Project -lisäosan. 113 eurolla saa Kickstarter-yksinoikeusboksin, jossa on lisäksi 3D-pelilauta. Toimitus luvataan huhtikuussa 2019, muuten peli on tulossa jakeluun vasta lokakuussa 2019. Toimitus on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Sevilla 1503 on huutokauppaa ja settienkeräilyä, jossa pelaajien suvut yrittävät vaurastua 1500-luvun Espanjassa. Mukana on sokkohuutokauppaa, korttien yhdistelyä ja jännitystä pelin loppuun asti. Peli maksaa 20 euroa ja arviolta 8,50 € postikuluja. Toimitus on luvattu huhtikuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Petrichor: Honeybee on lisäri Petrichoriin. Samalla saadaan uusi painos peruspelistä. Petrichorissa pelaajat ovat pilviä, jotka saavat nyt avukseen mehiläiset: luvassa on pölyttämistä ja hunajan keräämistä. Pelkkä lisäosa maksaa 19 dollaria. Peruspelin ja edellisen Flowers-lisärin kanssa hinta on 70 dollaria. Postikuluja on luvassa noin kymppi lisärille ja noin 20 dollaria koko paketille. Veroton toimitus on luvattu elokuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Zombie A Social Club on zombieapokalypsiin sijoittuva humoristinen korttipeli, jossa punkkarit, hipit, survivalistit ja kapitalistit kilvoittelevat siitä, kenen pillin mukaan uusi maailmanjärjestys rakennetaan. Peli maksaa 29 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu helmikuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

The Romans on Ragnar Brothersin peli, jossa pelaajat kehittelevät roomalaista imperiumiaan. Peli on kvanttisarjan peli, eli pelaajilla on ikäänkuin omat rinnakkaistodellisuutensa, joita jokainen kehittää. Pelaajat eivät siis sodi keskenään ollenkaan. Peli maksaa 40 puntaa Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu kesäkuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Chartered: The Golden Age on hauskannäköisiä varastorakennuksia sisältävä osakepeli Amsterdamin kultakaudelta, jossa pelaajat perustavat yrityksiä, ostavat niiden osakkeita ja yrittävät blokata muiden omistamia yrityksiä kehittymästä. Peli maksaa 39 euroa, päälle tulee 15–23 euroa postikuluja. Toimitus on veroton ja luvattu toukokuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Dungeon WC on reaaliaikainen yhteistyöpeli, jossa pelaajien seikkailijat etsivät vaarallisessa luolaholvissa olevaa vessaa. Peli maksaa 21 euroa, 50 eurolla saa lisäksi vessanpönttöpehmolelun. Postikuluja tulee arviolta 16 euroa. Toimitus on veroton ja luvattu huhtikuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Victory: The Blocks of War on Columbia Gamesin hiekkalaatikkopeli toisesta maailmansodasta. Pelissä on geomorfiset kartat ja siniset ja punaiset blokit, joilla voi sotia monenlaisia skenaarioita. Mitään tiettyjä historiallisia asetelmia ei siis ole tarjolla, vaan vapaat kädet luoda toiseen maailmansotaan sijoittuvia skenaarioita. Peruspaketti maksaa 84 dollaria Suomeen toimitettuna. Lisäostoina saa lisää palikoita eri väreissä (moninpelejä varten) ja lisää karttoja. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Zero Gravity on miniatyyritaistelua. Peliä pelataan 3D-areenalla, jossa pystyy kiipeilemään seiniä pitkin ja katossa, kiitos magneettisten komponenttien. Pelaaminen on lipunryöstöä ja taistelua 2–4 pelaajalle. Peli maksaa 80 euroa, päälle tulee 15–20 postikuluja. EU-ystävällistä toimitusta lupaillaan toukokuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Skulk Hollow on asymmetrinen taistelupeli kahdelle pelaajalle. Valtavat vartijat yrittävät puolustaa aluettaan ja tappaa kettujen kuninkaan, kettujen klaani taas yrittää päihittää vartijan. Vartija on iso pahis, ketut taas ovat monta pientä soturia. Pelin on suunnitellut Roll Playerin suunnittelija Keith Matejka. Peli maksaa 51 dollaria Suomeen toimitettuna. Veroton toimitus on luvattu lokakuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

The Edge: Dawnfall 1.6 on Neuroshima Hexin ja Cry Havocin suunnittelijan Michał Oraczin figupeli, joka oli Kickstarterissa hyvällä menestyksellä loppuvuodesta 2016. Nyt on uuden version aika. Ohjelmassa on figusotaa seitsemän hyvin asymmetrisen osapuolen välillä. 175 punnalla saa Warchest-paketin, lisärin ja stretch goalit. 330 punnalla saa sitten kaikki mahdolliset lisäostot mukaan. Postikuluja sopii odottaa muutaman kympin verran. Ykköslaitoksen ostajille on edullinen päivityssarja. Toimitukset on luvattu marraskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Tidal Blades: Heroes of the Reef on työläistenasettelua ja noppienhallintaa, joka sijoittuu vetiseen fantasiamaailmaan. Pelaajat päivittävät noppiaan ja yrittävät suorittaa haasteita ja taistella hirviöitä vastaan. Peli maksaa 76 dollaria Suomeen toimitettuna, luksuslaitoksena 106 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu lokakuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Cloudspire on tornipuolustuspeli, jossa on päheät komponentit: neopreenipelilautaa ja pokerichippinappuloita. Ei siis ihme, että rahaa on kertynyt jo reippaasti. Hintakin on kyllä reipas: Suomeen toimitettuna peli maksaa 135 dollaria. Lisärin kanssa hinta on 192 dollaria ja 299 dollarilla saa ihan kaiken. Toimitus on veroton ja luvattu kesäkuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Santa Maria: American Kingdoms on lisäosa Santa Mariaan. Lisäristä löytyy uusi resurssi (kaakao), uusia laattoja, oppineita ja piispoja ja neljä erillistä moduulia, joita voi ottaa mukaan peliin yksitellen. Näistä kiinnostavin lienee mayat, jolloin yksi pelaajista rakentaa maya-kaupunkia. Peli maksaa noin 48 euroa Suomeen toimitettuna. 80 eurolla saa peruspelinkin. Toimituksia lupaillaan maaliskuulle 2019 ja toimitus on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Dreams of Tomorrow on settienkeräily- ja rondelipeli unien rakentamisesta. Uni-insinöörit yrittävät pelastaa nykyajan lähettämällä unia menneisyyteen. Peli maksaa 35 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu syyskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Peli-illassamme pöytään pääsi Mario Papinin Siena, jota pelasimme viimeksi noin vuosi sitten. Silloin pelaajia oli vain kolme, joka ei ole riittävä määrä tälle pelille. Nyt saimme pelin pöytään täydellä viidellä pelaajalla ja näin peli toimi selvästi paremmin. Samalla kesto venyi parin tunnin suuntaan eli ehkäpä hieman pitkäksi. Muutenkin pelissä on kyllä outoutensa. Toivoton tapaus se ei kuitenkaan ole; voisin edelleen pelata sitä.

Asetelma, jossa pelaajat ovat ensin talonpoikia, sitten kauppiaita ja lopulta pankkiireja, on sen verran mielenkiintoinen, että sitä näkisin mieluusti käytettävän jossain muussakin pelissä. Jokaisella roolilla on omat etunsa ja on kiinnostavaa, miten talonpojat ja kauppiaat ruokkivat toisiaan sivuvaikutuksena omasta pelaamisestaan. Pankkiirirooli ehkä vähän lässähtää ja ainakin alkuhuutokauppa, jossa kaupitellaan ihan loppuvaiheessa tarpeellisia kortteja on ihan hölmö.

Siena 2.0, jossa olisi suunnittelussa huomioitu vähän käytettävyyttä ja hiottu pelimekaniikkaa entisestään – siinäpä olisi mielenkiintoinen peli.

Tulevat lautapelitapahtumat

  • 30.10.2018 Yle Puheella puhutaan lautapeleistä Juuso Pekkisen ohjelmassa klo 10–11. Jakso tulee myöhemmin Areenaan kuunneltavaksi.
  • 2.–4.11.2018 järjestetään Helsingissä GameXpo 2018 -messut, joissa on myös Suomen lautapeliseuran järjestämää lautapeliohjelmaa, mukaanlukien Aegon’s Conquest -megapeli. Lue lisää tapahtuman nettisivuilta.
  • 5.–11.11.2018 on Peliviikko, jonka aikana järjestetään satoja pelaamiseen liittyviä tapahtumia eri puolilla Suomea. Katso lisätietoja Peliviikon sivuilta.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *