Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 29.5.2017: Onnittelut 21-vuotiaalle

Suomalaisten lautapelaajien ykköskauppa ja -julkaisija Lautapelit.fi täyttää 21 vuotta. Synttäreitä juhlitaan liikkeessä. Mukana myös Kickstarter-uutuudet.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Tämän viikkokatsauksen toimitti Mikko Saari.

Lautapelit.fi täyttää 21 vuotta

Lautapelit.fi juhlii synttäreitään. Kaupan perustamisesta on 21 vuotta. Synttärijuhlia vietetään 30.–31.5.2017. Helsingin ja Tampereen liikkeissä on juhlan kunniaksi kakkutarjoilua. Pelitarjouksiakin on luvassa.

Helsingin liikkeessä pääsee tutustumaan peleihin, testattavina on 0-9, Kingdomino, syksyn uutuus Deja-vu ja viimevuotinen Dungeon Rush. Kilpailujakin on: Ice Cool– ja 0-9-kisoissa palkitaan päivän paras tulos, Dungeon Rush -kisoja on klo 12, 14, 16, 17 ja 18, pelien voittajat palkitaan.

Lisätietoja löytyy Lautapelit.fi:n sivuilta. Onnea 21-vuotiaalle!

Lautapelit.fi-synttärit

Taivaallista olutta

Heaven & Ale on vähän tyhmällä nimellä varustettu Michael Kieslingin ja Andreas Schmidtin uutuuspeli Eggertspieleltä. Pelin aiheena on luostarioluen tekeminen.

Peli ilmestyy Essenin messuille lokakuussa. Larry Levy testasi peliä Gathering of Friendsissä ja kehuu peliä omaksi suosikikseen Gatheringin uusista peleistä. Pelissä riittää mietittävää, kun raaka-aineita on tuotettava, niiden laatua on parannettava ja panimomestaria koulutettava.

Heaven & Ale

Kohde X

Herättääkö Carmen Sandiego miellyttäviä muistikuvia? Samanlaista teemaa hyödyntää Bård Tusethin ja Kristian Amundsen Østbyn uusi peli Destination X: Yksi pelaajista pakenee muita ympäri maailmaa ja muiden on arvuuteltava, missä mennään. Siinä sivussa oppii sitten maantiedettä ja faktoja maailman maista. Pelin julkaisee Aporta Games.

Destination X

Miksi emme halua pelata Kickstarter-ostostasi

Chris Wray ja Jeff Lingwall kirjoittivat Opinionated Gamers -blogiin artikkelin Kickstarter Skepticism: Why we’re not eager to play that game you backed…, jossa analysoitiin skeptistä suhtautumista Kickstarter-peleihin tilastollisin keinoin.

But not all of us are Kickstarter enthusiasts.  In fact, among experienced gamers and game critics, most of us seem to be Kickstarter skeptics.  We’re suspicious of the word “backer” — just call yourself a “buyer” — and we think the phrase “stretch goals” should be used primarily in yoga studios.

Kirjoittajat ovat havainneet BoardGameGeekin arvioista trendin: Kickstarter-pelit eivät pärjää yhtä hyvin kuin perinteisemmin julkaistut. Kirjoittajat kokevat, että Kickstarter-pelejä ei ole kehitetty yhtä huolellisesti kuin perinteisen julkaisuprosessin läpikäyneitä pelejä ja lisäksi voi vain olla, että ne ovat alunperinkin huonompia.

Tutkimukset BGG-aineistolla osoittavat, että Kickstarter-pelien arviot ovat suunnilleen yhtä hyviä kuin perinteisillä peleillä, mutta keskiarvot putoavat nopeammin. Pitkällä aikavälillä Kickstarter-pelien saamat arviot putoavat nopeammin kuin perinteisillä peleillä: ne eivät saa yhtä paljon uusia arvioita (helppo ymmärtää, koska monien Kickstarter-pelien saatavuus on heikkoa kampanjan ulkopuolella) ja niiden arviot putoavat nopeammin.

Selityksinä havainnoille tarjoillaan muun muassa tällaisia:

  • Alkuperäiset reittaajat laskevat arvioitaan. Kickstarter-pelit perustuvat paljon pintakiiltoon ja hypeen, joka kuluu nopeammin kuin pelimekaniikan viehätys.
  • Monet BGG-käyttäjät reittaavat Kickstarter-pelejä pelaamatta ja arvio putoaa nopeasti, kun peliä pelataan.
  • Myöhemmin pelin hankkineet tai ne, jotka pelaavat ostamatta, reittaavat tiukemmin, koska Kickstarter-kampanjoiden vahvasti synnyttämä omistusvaikutus ei heihin vaikuta.

Erityisen kiperästi pudotus näkyy peleissä, joissa on miniatyyrit: miniatyyrillisten Kickstarter-pelien reittaukset putosivat lähes tuplaten verrattuna perinteisiin peleihin, joissa on miniatyyrit. Pidemmän päälle pelimekaniikka voittaa aina pintakiillon, jutun kirjoittajat arvioivat.

Mielenkiintoinen juttu. Mitä mieltä olet? Minun nähdäkseni Kickstarterilla on paikkansa, se mahdollistaa paljon mielenkiintoisia pelejä, joita ei muuten julkaistaisi, mutta toki suurin osa tavarasta on huonoa tai keskinkertaista – mutta näin on kyllä varsinaisilla julkaisijoillakin.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logoAlla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan EU-ystävällisestä toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Kertomaton tarina

Untold: Adventures Await on Rory’s Story Cubeseista tehty peli. Tarinankerronta on tässäkin etusijalla. Varsinaisesti peliä tässä ei taida oikein ollakaan, tai ainakin se on enemmän roolipeli kuin perinteinen lautapeli.

Asmodee on muuten ostanut Rory’s Story Cubesien maailmanlaajuiset oikeudet. Aikaisemmin Asmodee jakeli tuotetta joillain markkinoilla. Rory O’Connorin mukaan suuria muutoksia tuotevalikoimiin ei ole luvassa ainakaan alkuun, mutta jakelu tulee laajenemaan. Muutos vapauttaa O’Connorin ja The Creativity Hubin kehittelemään uusia tuotteita, kuten Untoldin – josta O’Connor vitsaili, että nyt he sitten tekevät sen peruspelin, johon ovat tähän mennessä tehneet runsaasti lisäosia.

Peli maksaa 34 puntaa Suomeen toimitettuna. Tarjolla on myös paketteja erilaisten temaattisten tarinakuutiosettien kanssa. 174 punnalla saa kaikki tähän asti julkaistut setit. Toimitus on luvattu lokakuulle 2017 ja on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

Untold

Heitä hahmo

Roll Playerin nimi on supertylsä, mutta silti jotenkin kuvaava: pelissä heitellään kokoon sankarihahmo. Hahmonluonnista on siis tehty kokonainen peli. Peli nauttii jonkinmoista arvostusta ja nappasi vuoden 2016 Golden Geek -palkinnoissa ehdokkuuden innovatiivisten pelien sarjassa.

Lisäosa Monsters & Minions on nyt Kickstarterissa peruspelin uusintapainoksen kanssa. Lisäosa laajentaa pelaajamäärän viiteen ja tuo uusia mahdollisuuksia hahmonkehitykseen ja hirviöitä, joita vastaan taistella.

Pelkkä lisäosa maksaa postikuluineen 51 dollaria. Peruspelin kanssa hinta on 107 dollaria. Toimitus on luvattu helmikuulle 2018. Toimitus on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

Roll Player: Monsters & Minions

Pikakokkausta

Jos Kitchen Rushin suunnittelija Dávid Turczi (Days of Ire) ja julkaisija Artipia Games eivät ole tietoisia Overcookedista, olen ihmeissäni. Mainio ja todella kiivastahtinen kokkauspeli tulee mieleen välittömästi.

Pelaajat tekevät yhteistyötä ja kokkaavat aterioita. Peli kestää neljä neljän minuutin erää, joiden aikana pelaajat tekevät toimintoja asettelemalla tiimalasityöläisiä laudalle. Työläistä ei saa siirtää ennen kuin hiekka on valunut! Tästä tulee mieleen Space Dealer, joka ei ollut ihan täydellinen onnistuminen. Space Dealerissa ongelmana oli etenkin edullisten tiimalasien pituuksien vaihtelu. Yhteistyöpelissä tämä ei tietenkään ole samanlainen ongelma kuin kilpailullisessa pelissä, jossa nopeammat tiimalasit tarkoittivat suurta etua. Veikkaisin, että tämä voi toimiakin.

Peli maksaa 62 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu marraskuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Kitchen Rush

Metallinen aamunkoitto

Metal Dawn on yhteistyöpeli, jossa pelastetaan ihmiskuntaa tappajarobottien hyökkäykseltä: Tähtien sota -tyyppinen puolustussatelliittijärjestelmä on seonnut ja tekoälyn ohjastamat robotit yrittävät tuhota ihmiset. Pelaajien on taisteltava robotteja vastaan ja samalla hakkeroitava tappajarobottien johtaja laskeutumaan maan päälle, jotta sen kimppuun voi hyökätä.

Lisäosa Tech War tarjoaa pelaaja vastaan pelaaja -moodin, jossa pelaajat kilvoittelevat tappajarobottien hyökkäyksen torjumisen jälkeen saaliin keräämisestä.

Peli maksaa Suomeen toimitettuna 60 dollaria, lisäosan kanssa 85 dollaria, molempiin tulee noin 20 dollaria postikuluja päälle. Toimitus luvataan tammikuulle 2018 ja se on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

Metal Dawn

Keltit vastaan roomalaiset

Samhain on työläistenasettelupeli, jossa pelaajat johtavat kelttiheimojaan Julius Caesarin roomalaisia vastaan. Klaanit eivät kykene yhdistymään vihollista vastaan, vaan kiistelevät siitä, kuka saa johtaa joukkoa. Jotkut klaanit voivat liittoutua myös roomalaisten kanssa.

Peli maksaa 28 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu marraskuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Samhain

Avenue uudella teemalla

Kokoro: Avenue of the Kodama on Essenissä 2016 ilmestynyt kupongintäyttöpeli Avenue, johon on lätkäisty päälle soman Kodama: The Tree Spiritsin teema.

Avenue on oikein kelpo peli kupongintäyttämisen ystäville: siinä pelaajat piirtävät pelilaudoilleen reittejä ja yrittävät saada mahdollisimman hyvät reitit. Kaikki saavat samat mahdollisuudet, joten kyse on ehdasta moninpelipasianssista. Avenuen pahin vika on se, että suunnilleen yhtä hyvä 30 Rails on ilmaiseksi saatavilla. Kokoro lisää peliin uusia ominaisuuksia vaihtelua tuomaan, mutta toki voi pelata ihan perus-Avenuenakin.

Peli maksaa 29 dollaria Suomeen toimitettuna. 54 dollarilla saa myös Kodaman ja lisäkortteja Kodamaan. EU-ystävällinen toimitus luvataan lokakuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Kokoro: Avenue of the Kodama

Kohtalon käsi

Hand of Fate on tietokoneella pelattava pakanrakennuspeli, joka ilmestyy nyt lautapelinä. Hand of Fate: Ordeals on pöydänkin ääressä pakanrakennuspeli, joka toimii sekä kilpailullisena että yhteistyöpelinä.

Peli maksaa noin 53 euroa ja noin 12 euron postikulut päälle. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu marraskuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Hand of Fate

Saluunanpitäjät kilpasilla

Saloon Tycon on kohtuullista suosiota nauttiva peli, jossa pelaajat pääsevät pyörittämään omaa saluunaa villissä lännessä. Pelin The Ranch -lisäosa on nyt Kickstarterissa ja mukana on myös mahdollisuus hankkia peruspeli.

Pelin jippona on mahdollisuus rakennella ylöspäin: rakennuslaattojen kulmiin kerätään kuutioita ja kun joka nurkassa on kuutio, päälle saa pelata uuden kerroksen. The Ranch -lisäosa tuo peliin pelaajien omat maatilat, joilla hoitaa eläimiä.

Koko paketin saa Suomeen toimitettuna 84 dollarilla. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu joulukuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Saloon Tycoon

Syvää avaruutta

Deep Space D-6 on pidetty yksinpeli, jossa pitää selviytyä avaruusaluksella hengissä syvällä avaruudessa. Peli on nopanheittelyä ja työläistenasettelua.

Peli aloitti print-n-play-pelinä, nappasi Golden Geek -ehdokkuuden parhaiden yksinpelien sarjassa 2015 ja ilmestyi viime vuonna Kickstarter-julkaisuna. Tuo painos on myyty loppuun, joten peli on nyt uudestaan Kickstarterissa. Lisäksi mukana on nyt uusi lisäosa.

32 dollarilla saa pelin ja lisäosan Suomeen toimitettuna. Toimitus luvataan joulukuulle 2017, eikä se ole EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

Deep Space D-6

Katuautoilua 1960-luvulla

En tiedä teistä, mutta minulle Street Rod on yksi niistä lapsuuden klassikkopeleistä, joita tuli aikoinaan 1990-luvun alussa pelattua paljon. Nyt nostalgiaan yrittää vedota Street Rod: The Card Game, alkuperäisen tietokonepelin kuvitusta hyödyntävä korttipeliversio. Ei muuten yllätä yhtään, että pelin suunnittelija on saman ikäinen kuin minä.

Pelissä on tuttuja elementtejä tietokonepelistä: autoon ostetaan osia, joilla siitä viritetään nopeampi, ja sitten kisataan akvedukteissa, Mulholland Drivellä tai kiihdytyskisoissa. Kisat perustuvat auton viritykseen ja vahvaan satunnaiselementtiin. Aika kepeästä filleristä on kyse.

Peli ei ole ainakaan hinnalla pilattu: perusmalli maksaa Suomeen toimitettuna 12 euroa, luksusmalli paremmalla laatikolla hurjat 16 euroa. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu lokakuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Street Rod

Mikon pelaamia

Viikon kovin uutuus oli ehdottomasti A Feast for Odin, jonka vihdoin ja viimein sain käsiini. Pitihän sitä vähän odotella ja metsästää, kun ensimmäisestä painoksesta myöhästyin, mutta odotus palkittiin kelpo pelillä. Ehdin viikon aikana pelata parikin erää, ensin nelinpelin Tavernassa pelivisan ohessa, ja myöhemmin kaksinpelin.

Pitkä pelihän tämä on, ainakin näin ensialkuun: nelinpeliin meni kolmisen tuntia ja kaksinpeliinkin puolisentoista. Tekemistä on paljon ja toimintoja runsaasti, joten mietittävää piisaa. Kokemuksen myötä peli nopeutunee jonkin verran, mutta lyhyestä pelistä ei sittenkään ole kyse. Toisaalta huoli siitä, että toimintojen paljous johtaa vuorovaikutuksen puutteeseen, tuntui minusta jokseenkin turhalta: kyllä siellä tietyt avaintoiminnot on, joista kiistaa tulee varmasti.

Mutta kiinnostava peli, paljon erilaisia mahdollisuuksia ja paljon on työtä tehtäväksi, jotta tulot saa kasvuun ja pelilaudan miinuspisteet peitettyä – puhumattakaan lisäpelilaudoista. Kyllä tätä on Uwe Rosenberg -faneille helppo suositella. Saatavuus on edelleen heikkoa, ei ole tainnut uusi painos vielä oikein Suomeen asti ehtiä, mutta jahka se saapuu, kannattaa toimia ripeästi, jos kiinnostaa.

Niin, ja se pelivisa? Senhän me toki voitimme ja sitä myöten koko viisiosaisen visailusarjan. Finaali ratkesi puolen pisteen erolla, eli tiukka oli kisa, loppuun asti. Kiitokset vain Tavernalle ja Matti Isotalolle kisan järjestelyistä ja kilpakumppaneille Lonkerohirviöille ja Atomikylä Owlbearseille tiukasta vastuksesta.

Tulevia tapahtumia

10.6.2017: Pelicon on Suomen pelimuseon, Lautapeliseuran, Ropeconin ja lautapelikahvila Tavernan yhteinen peliesittelytapahtuma, jossa esitellään ja pelautetaan lautapelejä ja roolipelejä. Tapahtuma järjestetään museokeskus Vapriikin tiloissa. Itse tapahtuma on ilmainen, mutta Vapriikin pääsymaksu on maksettava. Tapahtuman sivut Facebookissa.

28.–30.7.2017: Helsingin Messukeskuksen valtaa Ropecon, Euroopan suurin vapaaehtoisvoimin järjestettävä roolipelitapahtuma, jossa kaikenlaiset lauta-, kortti-, rooli- ja figuuripelit ovat pääosassa. Lisätietoja Ropeconin sivuilta.

15.–17.9.2017: Syksyn iso pelitapahtuma Lautapelaamaan järjestetään poikkeuksellisesti jo syyskuussa Kaapelitehtaan hankalan varaustilanteen vuoksi. Lisätietoja lähempänä.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Viikolla vaihtui myös Lautapelioppaan kirjasin; saatoitte huomata. Pidin kyllä edellisestäkin (Lato), mutta Shitennō-arvio herätti Honshūsta asti kyteneen ärtymyksen siitä, että kirjasimesta puuttuu macron eli tuo vaakaviiva. Pieni juttu, mutta… Oma silmäni alkaa pikkuhiljaa tottua tähän uuteen kirjasimeen (Open Sans), mutta ei täysin, eli sunnuntai-iltana piti vielä säätää uudemman kerran, ja nyt alkaa olla jo aika hyvä (Oxygen).

Lautapeliblogien viikon jutut

Lautapeliblogit lienevät olleen kesämielellä jo, koko viikolla ei julkaistu mitään.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *