Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 27.8.2018: Lautapelit.fi-uutuuksia

Viikkokatsauksessa kurkistus Lautapelit.fi:n uutuuspeleihin ja Dizedin tuoreimpiin kuulumisiin. Lisäksi Kickstartereita ja Essenin uutuuksia.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

TelegramLautapeliopas on nyt myös Telegramissa. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista saman tien. Lautapelioppaan Telegram-kanava.

Lautapelit.fi-uutuuksia

Lautapelit.fi:n syksyn uutuuksia on alkanut saapua kauppojen hyllyille. Syksyn uutuuksista muisti- ja reaktiotestipeliä yhdistelevä Who Did It? ja hieman Kingdominolta näyttävä fantasiaeläinten eläintarhanrakennus Fantastic Park on jo arvosteltu.

Arvosteluja vielä odottavat puidenrakennuspeli Photosynthesis, joka pääsi Vuoden strategiapeli -finalistiksi. Tämä näyttävä pahvipuupeli onkin todella vakavasti otettava strategiapeli, pelissä on hyvin vähän mitään satunnaista, joten analyyttisten pelien ystävien kannattaa puunkasvatuspeli tutustua: peli on aika paljon hevimpi, kuin miltä se ehkä näyttää.

Circus Topito on Marco Teubnerin sirkusteemainen peli, jossa pinotaan palikoita omien tavoitekorttien mukaisesti. Vuorolla joko lisätään uusi elementti sirkukseen tai siirretään jotain toiseen kehään ja heti kun oma tavoitekortti toteutuu, sen saa näyttää ja pisteyttää.

Flip oli Vuoden lastenpeli -finalistina. Tässä pelissä käännellään kolmionmuotoisia kortteja, joissa on toisella puolella hedelmiä ja toisella numeroita tai yksi hedelmä. Yhtä aikaa on aina esillä kaksi korttia ja niistä eri puolet. Jos näkyvillä on numero, pitää kertoa mitä hedelmää toisessa kortissa on niin monta kappaletta, jos taas hedelmä, niin sitten kuinka monta tätä hedelmää on.

Space Freaks saa myös jatkoa, lisäosa The Violet Morass on tulossa ja ihan yhtä herkullisen violetti kuin edellinen oli pinkki. Lisärissä on kaikenlaista uutta peliin: uusi pelilauta, uusia ruumiinosia, uusia varusteita, uusia sääntöjä ja niin edelleen. BGG:stä löytyy katsaus uutuuksiin.

Space Freaks: The Violet Morassin kansi

Playmoren ja Dizedin kuulumisia

Playmore Games on saanut 700 000 euroa lisärahoitusta. Sijoituskierroksella olivat mukana muun muassa suomalainen teknologiainvestointeja tekevä Trind Ventures, muun muassa Icecoolin takana oleva latvialainen Brain Games, kiinalainen lautapelivalmistaja LongPack Asia ja yhdysvaltalainen Grey Fox Games.

Dized on sovellus, joka opettaa pelien säännöt ja tekee sääntökirjasta tarpeettoman. Sovellus on parhaillaan avoimessa testauksessa, sitä voi kokeilla Kingdominon ja Blood Ragen kanssa. Sovellus paitsi opettaa säännöt vaihe kerrallaan, myös sisältää Rules Lookup -työkalun, johon on indeksoitu pelin kaikki säännöt. Voisin nähdä, että tämä on mutkikkaiden pelien kanssa arvokas työkalu, joka vähentäisi huomattavasti tarvetta googlailla sääntökysymyksien vastauksia BGG:stä pelin aikana.

Ensimmäinen työkalu sääntökirjojen Dized-toteutuksia varten julkaistaan pian, joten odotettavissa on, että sovelluksen pelivalikoima kasvaa, kun julkaisijat pääsevät tekemään Dized-versioita sääntökirjoistaan. Syyskuussa on tulossa uusi Kickstarter-kampanja laajentamaan sovelluksen yleisöä.

Dized

Lautapelaamaan on tulossa!

Vuoden kovin lautapelitapahtuma Lautapelaamaan järjestetään 14.–16.9.2018 Helsingissä Kaapelitehtaalla. Sen suurempaa ohjelmaa tapahtumassa ei ole, kunhan vapaata pelaamista koko viikonlopun ajan. Tarjolla on Lautapeliseuran valtava pelikokoelma pelattavaksi.

Ennen tapahtumaa järjestetään ketjuvaihto. Ketjuvaihto löytyy BGG:stä ja pelejäkin on jo listattu. Listaamisaika päättyy 2.9., eli siihen mennessä pitäisi saada omat pelit ja rahat listalle.

Jotta tapahtuma voidaan järjestää, tarvitaan työvoimaa. Virallinen työvoimakutsu on esitetty. Jos haluat, että tapahtuma järjestetään onnistuneesti ja että järjestävät tahot haluavat ensi vuonnakin järjestää tapahtuman, ilmoittaudu työvoimaksi! Yksikin kolmen tunnin vuoro auttaa tapahtuman järjestämistä selvästi. Osallistu ja auta! Työvoimalle on luvassa ruokaetuja.

Essen-uutuuksia

Spiel 2018 -ennakko on julkaistu BGG:ssä. Luvassa on tuhatkunta uutta lautapeliä. Kaikkia ei täällä voida esitellä, mutta noukin joka viikkokatsaukseen listalta jotain. Toivotan myös lukijoiden nostot tervetulleiksi, laittakaa vaikka kommentteihin omia poimintojanne.

  • Just One on uusi partypeli Repos Productionsilta. Tässä yhteistyöpelissä pelaajien on saada ratkaistua 13 sanaa. Yksi pelaajista yrittää arvata sanaa, muut antavat yhtä aikaa yhden sanan vihjeet – mutta ennenkuin arvaaja näkee vihjeet, niistä poistetaan kaikki tuplat, eli jos kaksi pelaajaa antaa saman vihjeen, molemmat poistetaan. Tästä on fiiliksiä Lautapelihetkessä.
  • Newton on uusi peli Simone Lucianilta. Pelaajat ovat Newtonin aikakauden innokkaita opiskelijoita, jotka haikailevat neroksi suurten nerojen joukkoon. Joka vuoro pelaajat pelaavat viisi korttia kädestään. Kierroksen lopuksi yksi korteista jää pöydälle, jolloin sitä ei voi tehdä seuraavalla kierroksella, utta vastineeksi toiminto on vahvempi. Uusiakin kortteja voi hankkia.
  • Isle of Skye: Druids on Isle of Skyen toinen lisäri, jossa ostovaihe jaetaan kahtia: ensin ostetaan muilta pelaajilta, sitten dolmeenilaudalta. Druidilaatoilla on kääröjä ja kivitauluja, joista saa pisteytysmahdollisuuksia pelin lopussa.
  • Caverna: Cave vs Cave – Era II: The Iron Age on turhan moniosaisella nimellä piinattu jatko-osa Caverna: Cave vs Caveen. Lisäri tuo peliin neljä uutta kierrosta, joiden aikana pääsee louhimaan rautamalmia. Pelistä voi pelata myös lyhyemmän version, jossa on vain kakkosaikakausi.
  • Lautapelijoulukalenteri ilmestyy tänäkin vuonna. Mukana on taas 25 pientä promolisäriä. Spoilereista kiinnostuneille lista on BGG:ssä.
  • Bios: Origins on uusi versio Origins: How We Became Human -pelistä, eli Phil Eklundia Sierra Madre Gamesilta, aiheena ihmiskunnan kehitys. Luvassa huolella mietittyä tieteellistä taustaa ja monimutkaista pelimekaniikkaa.
  • Monster Lands on noppatyöläisten asettelua ja kevyttä taistelua. Maailma on hirviöiden vallassa ja pelaajien on taisteltava näitä hirviöitä vastaan valloittaakseen maita takaisin.
  • Santa Maria: American Kingdoms lisää peliin uutta sisältöä ja uusia moduuleja mukaan otettavaksi. The Mayan City -moduulissa yksi pelaajista saa erilaisen roolin omine sääntöineen.
  • Machi Korosta tulee Machi Koro Legacy eli Legacy-versio, josta vastaa Rob DaviauJr Honeycutt ja mukana on myös Machi Koron alkuperäinen suunnittelija Masao Suganuma. Peli on kymmenen pelikerran kampanja, jossa rakentuu omanlainen pelimaailmansa.

Magic: The Gatheringin Grand Prix -turnauksen voitto Suomeen

Tamperelainen Lauri Pispa voitti viikonloppuna Prahassa pelatun Magic: The Gatheringin Grand Prix -turnauksen. Modern-formaatilla pelattuun turnaukseen osallistui 1999 pelaajaa. Pispa kuittasi voitollaan 10 000 dollarin pääpalkinnon. Turnausraportointia löytyy WotC:n sivuilta.

Pispa on Magic-kauppa Sensei’s Divining Shopin omistaja. Voitto oli historian toinen suomalaisen Grand Prix -voitto, edellinen tuli kesäkuussa Barcelonan Grand Prix’sta, jonka voitti Matti Kuisma.

Lautakunta

Lautakunnassa Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi) juttelee Joonas Konstigin (Puutyöläinen) ja Antti Koskisen (Competo/Marektoy) kanssa Vuoden Peli 2018 -voittajista, siitä miten palkitut valitaan ja palkinnosta sekä sen merkityksestä yleensäkin.

Mukana myös Kai Saarto (Todellisuuspako) kertomassa strategiapeli -kategorian peleistä.

Uusi lautapelivlogi

Hannu Partanen on aloittanut uuden lautapelivlogin. Hukkareissu-kanavalla julkaistaan myös arvostelu- ja sääntövideoita.

Lyhyttä

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

The Ancient World on Ryan Laukat’n (Above and Below, Near and Far) työläistenasettelupeli vuodelta 2014. Uudessa laitoksessa on päivityksiä vanhaan ja uutta sisältöä. Kickstarter-bonuksena saa metallikolikot. Peli maksaa 65 dollaria Suomeen toimitettuna, päivityssarjakin on saatavilla vanhan omistajille. Toimitus on veroton ja luvattu kesäkuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Welterweights on korttipeli nyrkkeilystä. Pelaajilla on erilliset pakat vasemmalle ja oikealle kädelle ja niistä sitten ohjelmoidaan toimintaa. Valinnat paljastetaan yhtä aikaa ja seurauksena on pieksentää. Peli maksaa 19 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus tulee Yhdysvalloista, mutta hinta on sen verran matala, että sen pitäisi olla veroton. Toimitus on luvattu maaliskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Infinities: Defiance of Fate on kevyt ja virtaviivainen 4x-peli fantasiaa ja scifiä yhdistelevällä teemalla. On tarinaa ja narratiivia sisältävä kampanja ja skirmish-pelejä moneen makuun. Peli maksaa 49 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu heinäkuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Colonialism on alunperin Spielworxxin julkaisu vuodelta 2013. Nyt Kickstarterissa on uusi, laajennettu ja parannettu laitos. Peli kuvaa kolonialismia ja imperialismia 1800-luvun lopussa. Peli maksaa 104 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu syyskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Raiatea, Firenze ja Counterfeiters ovat Quined Gamesin uusia Masterprint-sarjan pelejä tänä vuonna. Firenze on uusintajulkaisu vuodelta 2010, muut ovat uusia pelejä. Raiatea on saanut maorien vihat niskaansa, peli hyödyntää maorikulttuuria sillä tavalla yksityiskohdista piittamatta, että kulttuurin vaalijat ovat syystäkin närkästyneitä. Counterfeiters on peli antropomorfisista eläinhahmoista rahanväärentäjinä. Koko nippu maksaa 119 euroa Suomeen toimitettuna, muunkinlaisia paketteja on tarjolla. Toimitus on veroton ja luvattu marraskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Liberation on epäsymmetrinen kaksinpeli, jossa taistellaan galaksin hallinnasta vain 18 kortilla. Mikroversio Star Wars: Rebellionista, kenties? Peli maksaa 20 dollaria Suomeen toimitettuna, itse printattavan version saa 3 dollarilla. Toimitus on ilmeisesti verollinen, mutta sen verran halpa ettei haittaa, ja luvattu lokakuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Sword of the Stars: Control! on korttipeli planeetanvalloituksesta, jossa planeettoja valloitetaan toisilta pelaajilta pelaamalla isommat sotajoukot. Peli maksaa noin 30 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu maaliskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Just One on Repos Productionsin syksyn uutuuspeli. Törmäsin siihen W. Eric Martinin videolla ja kun peli oli sekä mielenkiintoinen että helposti testattavissa, se pääsi samana iltana testiin. Idea on yksinkertainen: tässä yhteistyöpelissä pelaajien on saatava selitettyä toisilleen 13 sanaa.

Joka vuoro joku pelaajista on arvaaja. Kaikki muut näkevät arvattavan sanan ja keksivät siitä yhden sanan vihjeen. Vihjeet näytetään arvaajalle, joka sitten yrittää arvata, mistä sanasta on kyse. Jos meni oikein, tulee piste. Jos arvaaja ei arvaa, tulee nolla pistettä ja jos arvaa väärin, menettää yhden pisteen.

Tämähän olisi helppoa, mutta toki asiassa on pieni mutka matkassa. Ennen kuin vihjeet näytetään arvaajalle, muut pelaajat tarkistavat ne ja poistavat joukosta kaikki vihjeet, jotka eivät ole ainutlaatuisia. Pahimmassa tapauksessa tämä jättää arvaajan täysin vaille vihjeitä.

Vihjeiden keksiminen muuttuu tällä pienellä säännöllä hyvin mielenkiintoiseksi. Jos arvattava sana on ”Muuri”, mieleen tulee heti muutama ilmeinen vihje – ”Berliini”, ”Kiina”, ”Trump” ja niin edelleen. Mikään näistä ei yksinään välttämättä vie oikeaan arvaukseen, mutta jo kahdella voisi päästä hyvin perille. Mutta minkä näistä nyt sitten valitsee, mitä muut valitsevat ja mikä vihje toimisi tämän kierroksen arvaajalle parhaiten? Just One tarjoaa mukavasti pureskeltavaa helposti lähestyttävässä muodossa.

Viikon kuumin juttu on tietysti ollut Root, joka on näkynyt lautapelisomessa runsain määrin, nyt kun eurooppalaiset kickstarttaajatkin ovat laajasti saaneet peliään. Tännekin se saapui ja pari peliä olen ehtinyt pelaamaan, yhden kolminpelin ja yhden kaksinpelin. Onhan tämä nyt hieno peli, siitä ei pääse mihinkään.

Olen erityisen vaikuttunut pelin sääntökirjasta. Kun pelit alkoivat saapua tilaajille, BoardGameGeekissä alkoi sääntökysymysten tulva: uusia sääntökysymyksiä tuli noin tusina päivässä. Peli ei kuitenkaan ole läheskään niin vaikea kuin siitä voisi kuvitella ja sääntökirja on erittäin kattava. Tähän mennessä vastaan on tullut suunnilleen yksi kysymys, johon ei löydy vastausta sääntökirjasta. On vain yllättävän vaikeaa lukea sääntökirjaa ilman ennakko-oletuksia ja hyväksyen se, mitä säännöissä lukee. Rootin säännöt muistuttavat hieman Winsomen pelien samoin erinomaisia sääntöjä.

Itse peli on siis epäsymmetristä taistelua metsän hallinnasta. Markiisitar Kissa haluaa rakentaa metsään teollis-militaristisen kompleksin: sahoja, tehtaita ja rekrytoijia joka nurkka pullolleen. Kotkanpesä taas haluaisi hallita metsää, koska se on heidän synnyinoikeutensa. Erittäin jähmeä ja autoritatiivinen organisaatio voi olla tehokas, mutta saattaa myös ajautua nöyryyttäviin kriiseihin. Metsämaan liitto on puolestaan alistettujen metsäneläinten kapinaorganisaatio, joka aloittaa pelin ilman minkäänlaista lautapresenssiä, mutta on sissisodan mestari ja hyvä keräämään suosiota.

Kun kokonaisuus on kuorrutettu hyvin söpöllä kuvituksella, lopputulos on ihan hitusen hämmentävä, mutta samalla todella herkullinen. Pelkäsin vähän, että peli olisi liian sotaisa ja interaktiivinen omaan makuuni, mutta ainakin tähän asti olen pitänyt suuresti. Nyt vain haluan päästä kokeilemaan vähän isompia pelaajamääriä ja eri osapuolia; esimerkiksi yksinäisenä sankarina laudalla sooloileva vagabond vaikuttaa kiinnostavalta, samoin lohikäärmejumalaansa palvova liskokultti.

Tulevat lautapelitapahtumat

  • 14.–16.9.2018 järjestetään Lautapelaamaan-tapahtuma Helsingissä. Luvassa on perinteiseen tapaan koko viikonlopun verran vapaata pelaamista Kaapelitehtaalla ilman pääsymaksua.
  • 19.–21.10.2018 järjestetään JokiCon Joensuussa. Ohjelmassa on vapaata pelaamista koko viikonlopun ajan. Pääsymaksu on viisi euroa koko viikonlopulta. Lisätietoja Facebookin tapahtumasivulta ja Lautapeliseuran foorumilta.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *