Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.
Tämän viikkokatsauksen toimitti Mikko Saari.
Golden Geek -voittajien äänestys alkaa
Golden Geek -palkinnon ehdokkaat on nimetty, nyt on aika äänestää voittajista. Äänestysaikaa on maaliskuun kuudenteen päivään asti. Äänestysehdot ovat samat kuin ehdokasasettelussakin, eli pitää olla Supporter-badge, avatar tai maksaa 20 geekgoldia.
Suomalaisnimistä Lautapelit.fi:n julkaisema Flamme Rouge kisaa useammassa kategoriassa: se on ehdolla parhaaksi peliksi, parhaasta ulkoasusta ja parhaaksi perhepeliksi. Varsinaista suomalaista pelisuunnittelua edustava Honshu on päässyt ehdolle korttipelien kategoriaan.
Junacon tulee ja huutokauppa sen mukana
Junacon-pelitapahtumaa ennen järjestetään lautapelihuutokauppa. Ilmoita pelisi myyntiin nyt, pelien ilmoittamiselle on aikaa torstaihin asti. Huutaminen alkaa keskiviikkona aamusta ja päättyy torstaina illalla klo 20, eli melko tiiviillä aikataululla huutokauppa vedetään.
Itse tapahtumahan alkaa jo perjantaina, eli junapeleistä ja muutenkin hyvästä lautapelimeiningistä kiinnostuneiden kannattaa suunnata Turkuun, Junacon on oivallinen pelitapahtuma ja tänäkin vuonna osallistujille täysin ilmainen.
Kickstarter-pelit
Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.
Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.
Monikersin höpölaatikko
Monikers on mainio versio perinteisestä julkkispelistä, joka on myös Time’s Up! -nimellä suomeksikin julkaistu. Monikersia ei Suomesta saa ja lisäosat varsinkin ovat tolkuttoman kalliita ulkomailta ostettuna.
Siksi Monikersin uuden Shut Up and Sit Down Nonsense Box -lisäosan Kickstarter onkin mainio hetki napata Monikers itselleen. Itse lisäosa on aikaisempien lisäosien tapaan 112 kortin setti, jonka on tällä kertaa suunnitellut Shut Up & Sit Downin tiimi. SU&SD on oikea porukka tekemään lisäosaa, sen verran kovia Monikers-faneja kun ovat.
Boksi on itsessään pelikelpoinen, joskin vähän rajallinen setti. Kampanjassa voi myös ostaa peruspelin ja aikaisemmat lisäosat. 80 dollarilla saa peruspelin ja kaikki tähän asti ilmestyneet lisäosat. Monikers ja tämä uusi lisäosa maksaa 53 dollaria, pelkkä lisäri 20 dollaria ja kolmen lisärin setti ilman peruspeliä 46 dollaria. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu heinäkuulle. Kampanja löytyy täältä.
Jefu-stadion pystyyn
Stadium on jenkkifutispeli, jonka yksi koukku on kolmesta kerroksesta rakentuva stadionpelilauta. Melko jännittävä on myös pelin pelaajamäärä: 3–5.
Stadiumissa ei olekaan kyse kahden joukkueen välisestä matsista, vaan jefuimperiumien rakentamisesta. Peli on työläistenasettelua, jossa pelaajat kehittelevät stadioneita, värväävät pelaajia ja vissiin jotain pelaamistakin saattaa tapahtua jossain vaiheessa.
Peli maksaa Suomeen toimitettuna 52 dollaria ja verot päälle, koska toimitus tulee Yhdysvalloista. Toimitus on luvattu heinäkuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.
(Jos jenkkifutiksen vetovoima ihmetyttää, Veera Luoma-ahon Amerikka-podcastissa on oivallinen jakso, jossa lajista puhutaan henkeviä.)
Pikseliglooriaa
Pixel Glory: Light and Shadow on nimensä mukaisesti pikselitaiteella kuvitettu peli, jossa velhot seikkailevat luolaholvissa hirviöitä murhaten. Peli on itsenäinen, edelleenkehitetty jatko-osa alkuperäiselle Pixel Glorylle.
Peruspaketti on Suomeen toimitettuna 45 dollaria, 60 dollarilla saa lisärin mukaan. Toimitus ei ole EU-ystävällinen, eli verot vielä päälle. Toimitus luvataan joulukuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.
Midgardin mestarit saa jatkoa
Champions of Midgard on fantasia-aiheinen noppapitoinen työläistenasettelupeli. Fanit ovat tykänneet ja toivoneet lisäosia ja viidettä pelaajaa.
Nyt on toiveisiin vastattu. Kickstarterissa on kaksikin lisäosaa: The Dark Mountains ja Valhalla. The Dark Mountain lisää peliin viidennen pelaajan, uusia vihollisia voitettavaksi ja uusia seikkailuja koettavaksi. Valhalla laajentaa peliä uudella resurssilla ja uusilla pelimekaniikoilla.
Molemmat lisärit saa 53 dollarilla, yksittäiset lisärit ovat noin 30 dollarin hintaisia. Peruspeli ja molemmat lisärit -paketti maksaa noin 100 dollaria. Toimitus on kesäkuussa 2017 ja EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.
Dominoiden uusi tuleminen
The Grid Game on dominopeli, jossa pelilautaa kasataan värikkäistä vinoneliöistä. Pelillisesti ei varmastikaan mitään maailmoja mullistavaa, mutta yksinkertaisten abstraktien pelien ystäville tässä on näyttävä, tyylikäs peli.
Perusmalli maksaa 67 dollaria Suomeen toimitettuna. Vähemmän laattoja sisältävän version saa 38 dollarilla. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu syys-lokakuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.
Ukkoskiven etsinnät
Thunderstone Quest on uusin versio arvostetusta Thunderstone–pakanrakennuspelistä. Uutta tässä versiossa ovat questit, jotka ovat itsenäisiä kokonaisuuksia, joihin sisältyy tietyt kortit ja luolaholvilaatat. Kun quest on pelattu, eri questien materiaaleja voi sekoitella uusien seikkailujen luomiseksi.
Peruspaketti, jossa on yksi quest eli noin 400 korttia maksaa 60 dollaria. Laajempi noin 1000 kortin setti, jossa on neljä questia, maksaa 100 dollaria. Hinta per kortti on siis huomattavasti edullisempi! Postikulut Suomeen ovat 35 dollaria ja toimitus EU-ystävällinen. Toimitus luvataan maaliskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.
Weta Workshopin isot iskijät
GKR: Heavy Hitters on toimintamättöä figuureilla. GKR on lyhenne sanoista Giant Killer Robots. Pelisuunnittelusta vastaa Cryptozoic, figuuripuolesta taas leffaluomuksistaan tunnettu Weta Workshop.
Pelin taustatarinassa korporaatiot taistelevat maailmanlopun autioittaminen kaupunkien romunkeräysoikeuksista. Vähätpä siitä, tappelua on luvassa. Sääntökirja on luettavana, joten tarkemmin voi perehtyä, mikäli kiinnostaa.
Perusboksi maksaa 99 dollaria ja postikulut. Kalliimpiakin settejä bonusminiatyyreillä on tarjolla, mutta lisäosavyöryä sentään ei. Postikuluiksi arvioidaan 20–45 dollaria. Toimitusta lupaillaan joulukuussa 2017 ja EU-ystävällistäkin pitäisi olla. Kampanja löytyy täältä.
Merirosvojen tasavalta
The Pirate Republic on monipuolinen merirosvopeli: sitä voi pelata yhteistyönä tai yksin. Sabotöörimeininkiä lienee tarjolla. Pelissä on kaikenlaista, mitä merirosvoilun kultakaudelle kuuluu.
Pelimekaniikan puolella referenssejä ovat Dungeons & Dragonsin kriittiset osumat, Mage Knightin korttivetoinen taistelu, Dead of Winterin satunnaistapahtumat ja Shadows Over Camelotin sabotaasi. Säännöt ovat luettavissa, jos haluat tutustua tarkemmin. Kuvitusta on pakko kehua: se on kautta linjan erinomaista.
Perusmalli maksaa 66 dollaria Suomeen toimitettuna, fiinimpi malli 91 dollaria. Toimitusta lupaillaan jo elokuulle 2017 ja se on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.
Viimeinen puutarha
The Last Garden on postapokalyptinen puutarhanhoitopeli. Ihmiskunnan viimeinen edustaja on määrännyt robotit rakentamaan puutarhoita. Koska vesi on vähissä, puutarhat muodostuvat kasvien sijasta romumetallista ja jalokivistä.
The Last Garden on vahvasti kilpailullinen työläistenasettelu- ja vedonlyöntipeli, jossa pelaajat muokkavat yhteistä puutarhaa roboteillaan ja yrittävät tienata mahdollisimman paljon pisteitä. Kuvituksesta vastaa Beth Sobel.
Peli maksaa 45 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu marraskuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.
Mikon pelaamia
Viikon ohjelmaan kuului Days of Iren vastakkainpelin testaaminen. Twilight Struggle -vertaukset huolestuttivat ehkä hieman, mutta ei hätää: peleissä on toki samaa ja Days of Irestä tunnistaa kyllä näiden korttivetoisten strategiapelien piirteet, mutta Twilight Strugglen turhauttava köydenveto tästä puuttuu kokonaan. Pelitilanne elää paremmin.
Mielenkiintoinen peli päätyi johtamieni neuvostojoukkojen tappioon. En saanut kapinallisille oikein riittävästi painetta ja kun kapinallisille sattui hyvä autokuski, liikkuvuus oli kunnossa ja alussa heikolta näyttänyt tilanne kääntyi riemukkaaksi tapahtumien resolvaamiseksi. Ei tullut Zhukoville Kremlistä kiitosta, ei.
Kelpo peli, pelaisin toistekin, mitä en voi sanoa Twilight Strugglesta. Veikkaan silti, että Days of Ire saa ennen pitkää kenkää kokoelmistani, koska se osuu vähän hankalaan nicheen. Yhteistyöpelistä en liiemmin välitä ja tämä konfliktipeli vaikuttaisi toimivan parhaiten kaksinpelinä – ja tällaisten vähän pidempien kaksinpelien ekologinen lokero on sellainen, jota en muutenkaan pääse pelaamaan tarpeeksi, ja jos pääsen, tarjolla on kyllä paljon pelejä, joita pelaan mieluummin kuin Days of Ireä.
Pelien ohella viikon teemana on ollut tee-se-itse. Innovationin suomentaminen on pyörinyt mielessä jo pari vuotta, koska kotona pyörii potentiaalinen pelikaveri, jolle korttien tekstimassat ovat kuitenkin englanninkielisinä liikaa. Nyt sain sitten jostain tarvittavan motivaatiopotkun ja kävin hommiin, ja johan tässä on suurin osa korteista tehty.
Käännöstyö on samalla ollut vektorigrafiikkatreeniä, kun olen rakennellut kortteja. Vektorigrafiikassa on kyllä jotain hienoa, kun yksittäiset elementit ovat selkeästi hahmotettavia palasia, joita voi kopioida, siirrellä, ryhmitellä ja niputtaa.
Pistin siis pelin kuvituksen samalla uusiksi. Omistamani Asmadin Innovation menee ulkoasunsa puolesta karu-mutta-toimiva-osastolle, en ole koskaan erityisemmin välittänyt Iellon silmäkarkkiversiosta, mutta eihän tuota Asmadin laitosta voi hyvällä tahdolla kauniiksi sanoa. Kehittelin siis oman designin, joka on samantyylinen kuin Asmadin, mutta vähän erilainen.
Tämä on vaihteeksi jopa täysin tekijänoikeuksiltaan kunnossa eikä tavalliseen tapaan Googlen kuvahaulla tekijänoikeuksista piittaamatta koostettu, joten jos vain julkaisijalta lupa heltiäisi, tämä olisi ihan jakelukelpoista settiä…
Hommasin myös kapalevyä, tuota foam corenakin tunnettua ihmemateriaalia. Kapalevyssä on polystyreenivaahtoydin (eli se foam core) ja sen molemmin puolin paperia. Tuloksena on kevyt, mutta jäykkä levy, jota on helppo leikata ja koostaa erilaisiin muotoihin liimaamalla.
Lautapelaamiseen tämä liittyy siten, että kapalevystä voi rakennella pelilaatikoihin lokerikkoja, joihin pelin osat saa järjesteltyä fiksummin. Näihin löytyy malleja BGG:stä todella paljon.
Inspiraatio iski Roni Jaakkolan Santorini-ohjeista, joiden yhteydessä Roni vinkkasi myös jyväskyläläisestä Taidetarvike Flyktmanista, joka myy kapalevyä tolkullisin hinnoin. Niinpä tilausta vetämään kapalevysetistä ja leikkuualustasta! Olipa paketissa kärrääminen: tavara on kevyttä, mutta kun levyn koko on 70 × 100 cm, niin onhan paketti väistämättä aika hankalan mallinen.
Askarteleminen oli hauskaa ja tuloksena tuli oikein toimiva insertti. Nyt vain pohtimaan seuraavia rakentelukohteita… Ainakin Fields of Green tarvitsee jonkinlaisen insertin, ja Tzaarin oma lokerikko oli myös hajoamispisteessä. Fields of Arleenkin olisi komea insertti…
Tulevia tapahtumia
3.–5.3.2017: Turussa junapelataan kahdeksannen JunaConin merkeissä. JunaCon on lautapelitapahtuma, jossa pääpaino on rautatieteemaisissa peleissä, mutta kaikenlaisten lauta- ja korttipelien pelaajat ovat tapahtumaan tervetulleita. Tapahtuma järjestetään Electrocityn Sparkup-tilassa Turussa. Lisätietoja Lautapeliseuran foorumilla, tapahtuman sivut Facebookissa.
4.–5.3.2017: Tampere-talon valtaa Tracon Hitpoint eli Traconin tekijöiden pelitapahtuma, joka tarjoaa kaksi päivää lauta-, kortti-, rooli- ja figupelejä. Tapahtuman yhteydessä järjestetään myös pelisuunnittelukilpailu. Kahden päivän ennakkolippu maksaa 15 € ja sen voi ostaa Traconin nettikaupasta.
18.–19.3.2017: Ordo Aboensis ry järjestää Turussa miniatyyripeliturnauksen. Peleinä Warmachine/Hordes, Warhammer 40k, Fantasy Battles: The 9th Age ja Malifaux. Tapahtumaan on vapaa pääsy, turnauksiin on ennakkoilmoittautuminen ja osallistumismaksu. Lisätietoja Sotavasara-foorumilta, tapahtuma Facebookissa.
14.–16.4.2017: Joensuussa pelataan, kun JokiCon järjestetään Itä-Suomen yliopiston Aurora-rakennuksessa. Ovet aukeavat perjantaina klo 12. Tapahtuma päättyy sunnuntaina klo 20. Ohjelmassa on vapaata pelaamista. Lisätietoa Lautapeliseuran foorumilta.
21.–23.4.2017: Lautapeliseuran järjestämä SMCon Turussa kokoaa pelaajat SM-joukkueturnaukseen ja lisäksi mahdollisesti yksilöturnauksiin. Myös vapaalle pelaamiselle on tilaa. Ilmoittautuminen joukkueturnaukseen päättyy 12.4.2017. Lisätietoja Lautapeliseuran sivuilta.
19.–21.5.2017: Kuopiossa järjestetään raskaisiin ja pitkiin peleihin erikoistunut pelitapahtuma HexaCon III. Tapahtumapaikkana on Kinkkuconista tuttu Lukema. Lisätietoja Lautapeliseuran foorumilta, tapahtuman sivut Facebookissa.
Lautapelioppaan viikon tapahtumat
- Torstaina arvosteltiin Quartermaster General: 1914.
- Perjantaina arvosteltiin Rococo.
- Sunnuntaina ilmestyi Tuomon video Race for the Galaxystä.
2 vastausta aiheeseen “Viikkokatsaus 27.2.2017: Golden Geek -äänestys”
Mutkikkuudestaan maineikkaan Innovationin kohdalla kiitollista lukijakuntaa löytyisi laajemminkin, uuden pelin opettelukynnys ylittyisi ohjeiden suomenkielisyyden tarjoamalla täsmällisyydellä. Vaikka hyllyssä korkkaamista odottaisikin se Iellon kauniimpi laitos.
Ohjeiden suomentamiseen ei itse asiassa ollut aikomuksia; ei ole suurempaa tarvetta, kun voin omalle kohderyhmälleni selittää pelin oivallisesti ilmankin. Iellosta en tiedä, Asmadin ohjekirja on minusta itse täsmällisyys ja selittävät pelin lähes kokonaan kahdella sivulla.