Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 26.6.2017: Kinderspiel des Jahres on IceCool

Saksan arvostetun vuoden lastenpelin palkinnon on voittanut 2017 IceCool. Muissa uutisissa Gen Conin uutuuspelejä ja Kickstarter-parhaimmistoa.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Tämän viikkokatsauksen toimitti Mikko Saari.

Viikkokatsaus ei ilmesty ensi viikolla, seuraava viikkokatsaus tulee 10.7.2017.

Kinderspiel des Jahres 2017: IceCool

Kinderspiel des Jahres 2017Viime maanantaina julkistettiin Kinderspiel des Jahres -palkinnon voittaja. Palkinnon nappasi Brian Gomezin pingviinineppailu IceCool. Raati hullaantui siihen, miten peli yhdistelee omaperäisen idean, vaikuttavat komponentit, yksityiskohtaisen kuvituksen ja sopivasti haastavan pelimekaniikan. Pelin oppimiskynnys sai myös kiitosta: peli on helppo oppia, mutta harjoituksen myötä pystyy tekemään taitavia siirtoja.

Ehdolla olivat myös Captain Silver (Wolfgang Dirscherl & Manfred Reindl, Queen Games) ja The Mysterious Forest (Carlo A. Rossi, Iello).

Flamme Rougen lisäosasta tietoja julki

BoardGameGeekissä on julkaistu Flamme Rougen Peloton-lisäosan alustava kansikuva.

Lisäosa mahdollistaa viiden ja kuuden pelaajan pelit, yksinpelit ja jopa 12 pelaajan pelit yhdellä pyöräilijällä pelaajaa kohden. Lisäksi lisäosa tuo peliin mukulakivet, jotka ovat pääasiassa yhden ruudun levyisiä alueita, joissa ei voi peesata.

Flamme Rouge: Peloton

Gen Conin uutuuksia

Origins oli ja meni, seuraavaksi Yhdysvaltojen con-kalenterissa on vuorossa 50. kertaa järjestettävä Gen Con. BoardGameGeekissä on avattu Gen Conin ennakkolista, jota Lautapeliopaskin tarkkailee. Edelleen arvostamme ehdotuksia tutustumisen arvoisista Gen Con -uutuuksista.

Kiipeämispeliä kustomoitavilla korteilla

Mystic Valen seuraaja kortinrakennuspelien genressä eli Custom Heroes noteerattiin maaliskuussa, nyt on lisätietoja. Custom Heroesia mainostetaan tikkipeliksi, mitä se ei ole, vaan kyseessä on Tichun tai Great Dalmutin sukuinen kiipeämispeli, jossa tavoitteena on päästä eroon korteistaan.

Peruskiipeämisen lisäksi kortteja voi tuunata päivityksillä, jotka voivat vaihtaa kortin arvoa, tehdä siitä jokerin, vaihtaa arvojen suuntaan, monistaa kortin ja niin edelleen. Kortit sekoitetaan jaon lopuksi, eli päivitykset voivat päätyä seuraavassa jaossa jonkun toisen pelaajan iloksi.

Jaon voittaja saa eniten pisteitä, hännille jäävät taas saavat enemmän päivityksiä käyttöönsä. Peli ilmestyy elokuussa.

Yoshima ja Sariel
Yoshima on pelin peruskortteja, Sariel on päivitys, joka tekee kortista merkittävästi tehokkaamman. Kuva: AEG

Lisäosa Sheriff of Nottinghamiin

Merry Men on Sheriff of Nottinghamin ensimmäinen lisäosa. Pelissä on viisi moduulia: kuusinpelissä voi käyttää yhden sheriffin sijasta apulaissheriffiä, iloiset veikot ovat uutta salakuljetustavaraa, josta saa erikoisvoimia, musta pörssi palkitsee tietyistä salakuljetuksista, lakikortit tuovat peliin uusia lakeja joka kierrokselle, erikoistilaukset taas palkitsevat laittomien ja laillisten tuotteiden yhdistelmistä.

Sheriff of Nottingham: Merry Men
Sen verran on synkkä kansikuva, ettei näissä veikoissa näytä mitään kovin iloista olevan.

Työläistenasettelua Gloomhavenissa

Founders of Gloomhaven sijoittuu Gloomhavenin maailmaan sata vuotta ennen Gloomhaven-peliä. Peli on työläistenasettelua, laattojenasettelua ja kaupunginrakennusta, jossa pelaajat rakentavat kilvan Gloomhavenin kaupunkia.

Pelissäon huutokauppamekanismi, joka säätelee, mitä rakennuksia peliin tulee ja minne ne laudalla pelataan. Pelaajat voivat vaikuttaa huutokauppaan työläisillään, mutta eivät voi sitten käyttää työläisiä. Peli tulee Kickstarteriin kesän aikana.

Founders of Gloomhaven
Founders of Gloomhavenin kansikuva on Alexander Elichevin käsialaa ja täysikokoiseksi klikkaamisen arvoinen. Kuva: Cephalofair Games

Legend of the Five Rings palaa LCG:nä

Legend of the Five Rings tekee paluun. Alkuperäinen keräilykorttipeli on genren kultakaudelta eli ilmestyi vuonna 1995, nyt peli palaa Fantasy Flightin Living Card Game -formaatissa. Peli on tyystin uusittu, eikä millään tavoin yhteensopiva alkuperäisen kanssa. Alkuperäisistä suunnittelijoistakaan ei ole ketään mukana; uuden version ovat tehneet Nate FrenchBrad Andres ja Erik Dahlman.

Maailma on kuitenkin tuttu Rokugan eli luvassa on samuraita, mystikoita, hulluja lohikäärmeitä ja jumalolentoja. Kunnia on kovemmassa kurssissa kuin teräs. Klaanit palvelevat keisaria ja juonittelevat ja sotivat sekä toisiaan että valtakuntaa riivaavaa pahuutta vastaan.

Living Card Game on kuin perinteistä keräilykorttipeliä, eli pelaajat keräävät kortteja, joista rakentavat omat pakkansa ennen peliä, mutta keräily on huomattavasti selkeämpää: satunnaisbuusterien sijasta uudet sarjat ilmestyvät paketeissa, joiden sisältö on vakioitu. Kaikki uudet kortit saa siis haltuunsa pienemmällä vaivalla ja rahankulutuksella, mutta mikäli peliin innostuu, rahaa tulee kyllä palamaan tasaista tahtia.

Legend of the Five Rings

Let me take you by the hand and lead you through the streets of Arkham

Mansions of Madness Second edition laajenee Streets of Arkham -lisäosan myötä Arkhamin kaduille. Arkhamin viimeinenkin normaaliuden julkisivu rapisee kovaa vauhtia.

Lisäosa avaa kolme uutta digitaalista skenaariota, uusia mythos-tapahtumia ja uuden puzzlen. Se tuo peliin uudenlaisen korttityypin, eliksiirit, ja uuden tokenityypin, parannukset. Mukana on toki uusia laattoja, hirviöitä, tutkijoita ja kortteja.

Lisäosa ilmestyy loppuvuodesta 2017. Fantasy Flightin sivuilla on lisähehkutusta.

Mansions of Madness: Streets of Arkham
Kuva: Fantasy Flight Games

Buffy: The Pakanrakennuspeli

Legendary-pakanrakennuspelien sarja saa Gen Conissa uuden osan: Legendary: Buffy the Vampire Slayer on Travis Chancen ja Nick Littlen suunnittelema pakanrakennuspeli, jonka kuvitus on suoraan suositusta TV-sarjasta.

Uutena ominaisuutena pelissä on valon ja pimeyden välistä tasapainoa mittaava rata, johon jotkut kortit vaikuttavat. Jos meno menee liian synkäksi, pahikset saavat lisävoimia ja rata resetoidaan. What We Know -ketjussa selvitellään lisää, mistä pelissä on kyse.

Legendary - Buffy: The Vampire Slayer
Kuva: Upper Deck Entertainment

Emanuel Ornellalta uusi peli

Viime viikolla Byzanzin kohdalla Emanuel Ornellan pelejä katsellessani törmäsin BGG:ssä ketjuun, jossa ihmeteltiin, miksei Ornellalta ole tullut moneen vuoteen uutta peliä.

No, nyt on tulossa! Matagot julkaisee Ornellan uusimman pelin Okanagan: Valley of the Lakes. Okanagan on alue Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa. Pelaajat rakentavat laatoista maastoa, johon pelaavat rakennuksia kerätäkseen resursseja. Laatat tuovat hakematta mieleen Walnut Groven tai Mondon, mutta muuten pelistä on vielä vähänlaisesti tietoa. Peli ilmestyy Essenin messuilla.

Okanagan

Matagotilta tulee myös Cédric Millet’n Meeple Circus, jossa pinotaan meeplejä yleisön vaatimusten ja tirehtöörin käskyjen mukaan.

Meeple Circus

Michael Keller menee Intiaan

La Granjan ja Solarius Missionin toiselta suunnittelijalta Michael Kelleriltä tulee uusi peli, Agra. Julkaisijana on alankomaalainen Quined Games. Pelistä on vielä vähänlaisesti tietoa, mutta kuten nimi kertoo, peli sijoittuu Intiaan 1500-luvulle, mogulien aikaan. Akbar Suuren syntymäpäiväjuhliin on tulossa paljon väkeä ja pelaajat pyrkivät tekemään juhlien aikaan suuren vaikutuksen.

Pelimekaniikan puolella on luvassa työläistenasettelua, kaupankäyntiä ja resurssien tuotantoa.

Agra

Imhotepille lisäosa

Imhotep laajenee Eine neue Dynastie -lisäosalla. Lisärissa on uusia rakennuskohteita ja jumalakortit, joilla voi veikata rakennusten etenemistä. Oikeista ennustuksista palkitaan, väärin menneistä tulee sanktioita.

Sanapelien ystäville: Word Slam

W. Eric Martin kehuu Origins 2017 -jutussaan kovasti Inka ja Markus Brandin Word Slam -peliä. Tässä viime vuonna ilmestyneessä sanapelissä kaksi joukkuetta yrittää selvittää salaista sanaa tai lausetta. Kummassakin joukkueessa yksi pelaajista tietää oikean vastauksen ja yrittää viestittää sen muille pelaajille sanakorttien avulla. Konsepti on siis jotain Conceptin ja Codenamesin välimaastosta.

Tarjolla on sata sanakorttia, joista selittäjä valitsee sopivia ja asettaa niitä korttitelineille joukkuetovereidensa nähtäväksi. Muut joukkueen jäsenet yrittävät arvata. Joukkue, joka ensin keksii oikean ratkaisun, voittaa kierroksen. Kahden joukkueen välinen kilpailu tekee tästä vähän enemmän pelin kuin Concept, mutta eipä tässä suuremmin pisteenlaskulla ole merkitystä.

Saksaksi peli ilmestyi viime vuonna, englanninkielinen laitos pelistä ilmestyi nyt kesäkuussa.

Word Slam

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logoAlla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan EU-ystävällisestä toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Joustava pelijärjestelmä

Green Box of Games on jälleen uusi “korttipakka lautapeleille”-tyyppinen pelijärjestelmä (muistaako kukaan enää Piecepackia?), tällä kertaa asialla on norjalainen Jørgen Brunborg-Næss.

Green Box sisältää laattoja, kortteja, kuutioita, noppia ja säännöt kuuteentoista eri peliin. Järjestelmän nettisivuilta löytyy jo 40 pelin säännöt. Idea pienestä paketista, jolla voi pelata valtavasti eri pelejä, on tietysti houkutteleva – korttipakkakin toimii fantastisesti – mutta samalla myös fiilikseni ja kokemukseni Piecepackin parista on vahvasti se, että idea on paljon houkuttelevampi teoriassa kuin käytännössä. Ei niitä perinteisen korttipakan pelejäkään tule juuri pelattua, kun tarjolla on värikkäitä kaupallisia tuotoksia…

Jos idea kuitenkin kiinnostaa, Green Box maksaa noin 28 euroa. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu marraskuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Green Box of Games

Tiirikointia

Triplock on steampunk-henkinen peli lukkojen tiirikoinnista. Peliä voi pelata yksinpelinä tai kaksinpelinä kilpaillen siitä, kumpi saa lukon auki nopeammin.

Tiirikointi tapahtuu toimintonoppia heittämällä ja mekanismeja kuvaavia pokerichippejä manipuloimalla.

Peli maksaa 32 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu marraskuulle 2017 (ensimmäinen erä jo elokuulle) ja se on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

Triplock

Uusi laukkuratkaisu

Sarjassamme kalliita kantovälineitä esittelemme Board Game Garagen, joka on taas uusi lautapeleihin erikoistunut laukkuratkaisu. Laukku näyttää oikein pätevältä: sisälle näyttäisi mahtuvan kuusi 30 × 30 × 6 sentin Kosmos-boksia ja jopa Gloomhavenin kokoinen järkäle.

Lievästi rikollista on kyllä myydä laukkua ja piilottaa kokotiedot FAQ-sivulle. Laukun sisämitat ovat noin 45 cm × 33 cm × 33 cm. Mainittakoon, että hyvin käytännöllisen kokoisen 50 × 30 × 30 -senttisen Cajon-rummun kuljetusrepun saa postikuluineen alle 40 eurolla ilman sen suurempaa odottelua.

Laukku maksaa 129 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu helmikuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Board Game Garage

Ole parempi ihminen

Human Interface: Be a Better Human on kyberpunkteemainen yhteistyöpeli miniatyyreillä. Peli on itsenäinen ja pelattavissa sellaisenaan suoraan boksista, mutta toimii myös yhdessä aikaisemman Human Interface: Nakamura Towerin kanssa.

Pelin ideana on paeta huippuluokan laittomasta vankilasta ja siinä sivussa paljastaa suuryritysten pahuuksia. Nopat on korvattu korteilla, joissa on hauska ominaisuus: voit hyväksyä kortin antaman tuloksen tai tehdä jotain odottamatonta ja hyväksyä seuraavan kortin tuloksen, oli mikä oli.

Perusmalli maksaa 72 puntaa, lisäosan kanssa hinta on 96 puntaa ja metallifiguilla hinta on 108 puntaa. Päälle tulee 10–12 puntaa postikuluja. Toimitus on maaliskuussa 2018 ja oletettavasti EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

Human Interface: Be a Better Human

Kilpailevat velhovaltakunnat

Fantastiqa: Rival Realms Eagle Gamesilta on päässyt Kickstarterin harvalukuiseen Gold-kampanjoiden joukkoon. Gold-leiman merkitys jäi ainakin minulle vähän hämäräksi, mutta ilmeisesti jonkin sortin laatukampanjasta on kyse.

Rival Realms on Alf Seegertin kaksinpeli kilpailevista velhoista. Peli on sukua Fantastiqa-pakanrakennuspelille, mutta on oma itsenäinen pelinsä. Pelaajat kartoittavat paikkoja ja liikkuvat niissä seikkailemassa.

Peli maksaa Suomeen toimitettuna 29 dollaria, lisäosan kanssa 34 dollaria ja alkuperäisen Fantastiqan kanssa 65 dollaria. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu marraskuussa 2017. Kampanja löytyy täältä.

Fantastiqa: Rival Realms

Tulevia tapahtumia

28.–30.7.2017: Helsingin Messukeskuksen valtaa Ropecon, Euroopan suurin vapaaehtoisvoimin järjestettävä roolipelitapahtuma, jossa kaikenlaiset lauta-, kortti-, rooli- ja figuuripelit ovat pääosassa. Lisätietoja Ropeconin sivuilta.

15.–17.9.2017: Syksyn iso pelitapahtuma Lautapelaamaan järjestetään poikkeuksellisesti jo syyskuussa Kaapelitehtaan hankalan varaustilanteen vuoksi. Lisätietoja lähempänä.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *