Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.
Lautapeliopas on nyt myös Telegramissa. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista saman tien. Lautapelioppaan Telegram-kanava.
7 Wondersiin uusi lisäosa
7 Wondersin mobiiliversio oli kovin pitkään työn alla ennen ilmestymistään, mutta vielä pidempään on ollut työn alla 7 Wonders: Armada, jota Antoine Bauza on esitellyt jo syyskuussa 2012. Nyt se on tulossa syksyllä 2018, mutta julkaistava versio ei kai juuri muistuta kuuden vuoden takaista.
Lisärissä pelaajat saavat erillisen laivastopelilaudan, jossa on neljä laivaa liikkeellä. Laivat liittyvät korttien väreihin ja aina kun maksaa jonkun kortin hinnan, voi maksaa lisämaksun ja siirtää samanväristä laivaa eteenpäin. Punaisella laivalla käydään merisotaa perinteisen sodankäynnin tapaan, mutta kaikkia pelaajia vastaan. Keltaiselta ja siniseltä radalta saa rahaa ja voittopistetä ja vihreän radan avulla voi löytää saaria, joilta saa satunnaisia bonuksia.
BoardGameGeekin esittelyvideolta Cannes’n pelimessuilta näkee, miltä lisäri näyttää. Nähtäväksi jää, tuleeko tämä suomeksi, pelihän on nykyään Asmodeen tallissa.
Asmodeen vuosi 2017
Asmodeen omistaja Eurazeo julkisti vuoden 2017 raporttinsa pari viikkoa sitten. Raportista selviää, että Asmodeen liikevaihto kasvoi vuonna 2017 mukavasti 17 prosentilla, kiitos Euroopan hyvän tilanteen ja Pokemon-keräilykorttien suosion. Yhdysvalloissa oli muutosten vuosi, kun tuotantoa ja jakelua viriteltiin uuteen iskuun, jolloin loppuvuodesta toiminta saatiin taas kasvu-uralle.
Asmodee on perustanut uuden osaston, Asmodee Entertainmentin, jonka tehtävänä on hyödyntää Asmodeen brändejä uudenlaisten sisältömuotojen parissa. Tämä tarkoittaa siis pelien hyödyntämistä elokuvien, televisiosarjojen ja sarjakuvien materiaalina. Asmodee Entertainment ei tuota näitä sisältöjä itse, vaan tekee strategista yhteistyötä ja lisensoi brändejä muille.
Osaston johtajaksi on nimitetty Andy Jones, alan veteraani, joka on aikaisemmin toiminut Games Workshopilla global new business development -osaston johdossa. Jonesin mukaan Asmodeen aikaisemmat pyrkimykset tuoda pelien maailmaa kirjoihin ja sarjakuviin ovat toimineet hyvin ja osoittaneet sen, että Asmodeen pelien fanit haluavat törmätä tuttuihin pelimaailmoihin pelien ulkopuolellakin.
Miten siis olisi Twilight Imperium -elokuva?
Eclipsen kakkoslaitoksen pelaajalauta uudestaan
Viime viikolla esiteltiin Eclipsen kakkoslaitoksen uutta pelaajalautaa. Palautetta oli ilmeisesti tullut, koska uusi versio julkaistiin melko pian. Onhan tämä nyt kieltämättä aika lailla edellistä parempi:
Kickstarter-pelit
Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.
Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.
Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.
Heroes of Stalingrad on Devil Pigin uusi sotapeli, Heroes of Normandien jalanjäljissä, nyt vain itärintamalla. Stalingradin kaupunkisota on vaihtelua Normandian maisemille. Peli maksaa 65 euroa ja rempseät 30 euron postikulut päälle. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.
Railroad Rivals on Glenn Droverin suunnittelema junapeli, jossa rakennellaan rautatieverkostoa, ostetaan osakkeita ja kuljetetaan tavaraa. Peli on kuitenkin melko kevyt ja nopeatempoinen laattojenasettelupeli, eikä mikään raskas bisnespeli. Perusmalli maksaa 39 dollaria, aika kamalalta näyttävä puulaattaversio 59 dollaria ja päälle tulee sitten postikuluja. Toimitus on veroton ja luvattu elokuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.
Songbirds on japanilainen peli, jossa pelataan laululintuja ruudukkoon ja rivin ja sarakkeen kovaäänisin lintu vie voiton. Peli on ilmestynyt alunperin jo 2016. Lunkisti-Tero on tätä pelannut ja teilannut tuuripitoisena, mutta kevyiden pelien ystäville lienee silti tsekkaamisen arvoinen. Peli maksaa 23 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on syyskuussa 2018 ja tulee suoraan Kiinasta ja välttänee verot edullisen hintansa vuoksi. Kampanja löytyy täältä.
Cat Rescue on söpö yhteistyöpeli, jossa pelastetaan kissoja. Peli maksaa 19 dollaria Suomeen toimitettuna, lisäosiakin on tarjolla. Toimitus on luvattu heinäkuulle 2018. Toimitus lienee verollinen, mutta peruspeli on hintansa vuoksi veroton. Kampanja löytyy täältä.
Get Adler! on agenttihippaa eli sosiaalista deduktiota, jossa pyritään selvittämään, kuka on salaisten paperien kanssa karannut Adler ja sitten saamaan rosvo kiinni. Pelistä on myynnissä nyt jo kolmas painos. Postikuluineen hinta on noin 27 euroa. Toimitus luvataan jo toukokuulle 2018, eikä verottomuudesta puhuta mitään. Kampanja löytyy täältä.
Fire in the Library on onnenkoetuspeli, jossa pelastetaan kirjoja palavasta kirjastosta. Odotatko loppupelin arvokkaampia kirjoja, vai otatko varman päälle? Postikuluineen peli maksaa 29 dollaria, veroton toimitus on luvattu tammikuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.
Pacific Rim: Extinction on leffasta tuttua matsaamista kaijujen ja jaegereiden välillä. Isot figut ottavat siis matsia, kyse on kaksinpelattavasta skenaariovetoisesta figumätöstä. Halvin pledge on 35 puntaa, mutta kuten varmasti arvaatte, lisäostomahdollisuuksia on reippaasti. Tähän saa uppoamaan parisataa puntaa, jos oikein innostuu. Veroton toimitus on luvattu marraskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.
Monumental on Funforgen eeppinen miniatyyrisivilisaatiopeli, suunnittelijanaan ainakin Elysiumista tuttu Matthew Dunstan. Sisältönsä puolesta peli näyttäisi rastittavan sivilisaatiopelien perusominaisuuksia varsin kattavasti. Peli on saatavilla vain Kickstarterista. Funforgen maine on hivenen ryvettynyt Tokaidon kampanjassa, jos se on mikään ennen tulevasta niin kannattaa odottaa monumentaalista säätöä ja pitkää odotusta. Peruspaketti maksaa 95 euroa, all-in-paketti 220 euroa, päälle kolmisen kymppiä postikuluja. Toimitus on veroton ja luvattu huhtikuulle 2019 – mutta tosiaan, ottaisin tämän suolahippusen kera. Kampanja löytyy täältä.
Warriors of Jogu: Feint on kaksinpelattava korttipeli, jossa bluffataan ja koitetaan arvuutella, mitä toinen ajattelee. Pelissä on viisi eri joukkiota, joista valita, joten vaihtelua riittää. Perussetti maksaa 47 dollaria Suomeen toimitettuna. Veroton toimitus on luvattu jo heinäkuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.
Deca Slayer on mestarien työtä: pelin ovat suunnitelleet Seiji Kanai (Love Letter) ja Hisashi Hayashi (Yokohama). Taustalla on Hayashin kymmenottelupeli Decathlon vuodelta 2012, jonka Kanai on teemoittanut uudestaan fantasia-aiheiseksi hirviönlahtausoperaatioksi. Peli maksaa noin 40 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus tulee Japanista, eli alveihinkin on syytä varautua. Toimitus on luvattu joulukuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.
MourneQuest perustuu Garry McElherronin samannimiseen nuortenkirjaan ja irlantilaisiin kansantaruihin. Peli on yhteistyöpeli, jossa seikkaillaan ja taistellaan taikamaailmassa. Pelissä on hienot miniatyyrit. Peli maksaa 55 dollaria ja postit päälle. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.
Mikon pelaamia
Fields of Arlen lisäri Tea & Trade tuli ostettua heti kun sitä Suomesta sai, sen verran kauan sitä on odotettu. Muutaman viikon sai sitten odotella sopivaa tilaisuutta testata uutuutta, mutta sunnuntaiaamuna sellainen järjestyi ja lisäri saatiin testiin. Ihan vain kaksinpelinä – kolminpelikin kyllä testataan, ehdottomasti, mutta se saa vielä odottaa vuoroaan.
Lisärin keskeisimmät uutuudet ovat jo nimessä. Tee on uusi resurssi, joka antaa lisäpotkua toimintaan. Juomalla kupposen teetä, työläiset tekevät hommia pykälän tai kaksi paremmilla työkaluilla. Lisäksi juomalla kunnon annoksen friisiläistä teetä (teen jalostettu, yhden pisteen arvoinen muoto) saa tehdä tuplatoiminnon. Kova bonus, mutta friisiläisen teen hankkiminen ei ole aivan vaivatonta. (Sitä tarjoaa uusi pelin paras toimintaruutu, ”mummo”, jolta saa yhden kunnon teen ja neljä ruokaa.)
Kaupankäyntiä taas tehdään laivoilla, joita voi rakennella kärryjen seuraksi. Kalastuslaivalla voi käännellä pieniä laattoja tai tuottaa ruokaa, kauppalaivoilla taas käydään kauppaa. Intiasta saa ruoalla teetä, Englannista teellä villatakkeja. Norjasta saa viljalla tai pellavalla puuta ja Suomesta villatakeilla lautaa.
Kolmantena uutuutena ovat ojat, joita kaivelemalla voi kuivattaa maita. Kuivilla alueilla, joiden vieressä menee kaksi ojaa, voi kasvattaa lampaita (lampaat pystyvät lisääntymään tällaisilla niityillä), suoalueita on myös mahdollista kuivattaa ojilla ja peltoja pystyy tekemään tehokkaammin ojien viereen.
Uudet ominaisuudet ovat mainioita. Ne antavat lisää mahdollisuuksia, mutta eivät varsinaisesti hukuta pelaajaa uusiin vaihtoehtoihin. Tuomio oli selvä: jatkossa pelataan aina lisäosan kanssa.
Tulevat lautapelitapahtumat
- 20.–22.4.2018 pelataan Turussa SMCon-kisaviikonloppu, jonka ohjelmassa on ainakin lauantaina 21.4. pelattava lautapelaamisen SM-joukkueturnaus. Lisätietoja tulee Lautapeliseuran foorumille.
- 25.–27.5.2018 pidetään Loviisassa Nörttileiri, viikonlopputapahtuma lauta- ja roolipelaajille. Ilmoittautumiset ja lisätiedot tapahtuman nettisivuilta.
- 27.–29.7.2018 pidetään Ropecon 2018. Ennakkolipunmyynti on alkanut.
- 14.–16.9.2018 järjestetään Lautapelaamaan-tapahtuma Helsingissä.
Lautapelioppaan viikon tapahtumat
- Torstaina julkaistiin lista vuoden 2013 parhaista peleistä.
- Lauantaina julkaistiin arvostelu For-Existä.