Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.
Deutscher Spielepreis -voittajat 2017
Vuoden 2017 Deutscher Spielepreis -palkinto eli DSP on myönnetty Terraforming Marsille. Nettiäänestykseen perustuva pelipalkinto on lautapeliharrastajien valinta, joka kohdistuu selvästi Spiel des Jahresia ja jopa Kennerspiel des Jahresia vaativampiin peleihin.
- Terraforming Mars
- Great Western Trail
- A Feast for Odin
- Scythe
- First Class
- Kingdomino
Raiders of the North Sea - Fabled Fruit
- Captain Sonar
- Magic Maze
- The Quest for El Dorado
Parhaan lastenpelin palkinnon voitti Ice Cool.
Lautapelit.fi-uutuuksia: Lagoonies ja Baluba
Syksyn Lautapelit.fi-uutuuksista seuraavana vuorossa ovat kaksi lastenpeliä, Lagoonies ja Baluba. Molempien pelien suositusikäraja on 5+, pelaajamäärä 2–4 ja kesto noin 20 minuuttia.
Lagoonies on hahmontunnistuspeli, jossa etsitään kummituksia kurkistelemalla pelilaudan sisään suurten kuplalinssien läpi. Tehtävä ei ole aivan yksinkertainen… Peli sai Kinderspiel des Jahres -suosituksen tänä vuonna.
Baluba on vuoden 2016 Kinderspiel des Jahres -suosituslistalle päässyt muistipeli, jossa eläinlaattoja työnnetään laudalle ja ne katoavat siltojen alle piiloon. Jos muistaa, mitä eläimiä missäkin on, pärjää hienosti.
Itä-Intian kauppakomppania
Phil Eklundin Sierra Madre Gamesilta tulee Cole Wehrlen (Pax Pamir, An Infamous Traffic) suunnittelema John Company. Aiheena on vaatimattomasti brittiläinen Itä-Intian kauppakomppania, joka on yksi maailmanhistorian vaikutusvaltaisimmista kaupallisista ja poliittisista organisaatioista ja vahva tekijä Britannian imperiumin nousussa maailmanvaltiaiksi.
John Companyssä pelaajien tavoitteena on käyttää kauppakomppaniaa ja sen kaupankäyntiä edistämään omaa asemaansa yhteiskunnassa. Ohjaa nuorisoa urillaan, vaihda palveluksia asemiin Lontoossa tai siirtomaissa. Komppania kohtaa budjettihaasteita ja intressiristiriitoja. Mihin verotulot käytetään? Miten kauppakomppaniaa kehitetään? Vastaan voi tulla avoin kapina Intiassa tai totaalinen epäonnistuminen, jolloin kauppakomppanian monopoli hajoitetaan.
Mukana on kolme noin 90 minuutin turnausskenaariota, mutta myös mahdollisuus pelata vuodet 1720–1857 noin kolmessa tunnissa. Peli on helpommasta päästä Sierra Madre Gamesin tuotantoa, mikä tietysti ei vielä tarkoita mitään kovin yksinkertaista… Peli on ennakkotilattavissa noin syyskuun loppuun asti Sierra Madren sivuilta 49 euron hintaan.
Mukava teekupponen
A Nice Cup of Tea on Tony Boydellin ja Surprised Stare Gamesin uusi peli, joka sijoittuu Darjeelingiin ja käsittelee teetä ja rautateitä. Teenviljely Darjeelingissä alkoi 1840-luvulla brittien toimesta ja tätä kehitystä peli kuvaa. Pelaajat operoivat teetilojaan ja rakentavat Darjeelingin ja Himalajan rautatietä. Kun rautatie on valmis, eniten rautatietä rakentanut, kaupunkeja rautatien varrelle kehittänyt ja parhaat teeviljelmät aikaansaanut pelaaja voittaa.
Jos perusidea kuulostaa etäisesti tutulta, niin se ei ole ihme: idea kierrättää aikaisempaa Snowdoniaa, jossa rakennettiin rautatietä Snowdon-vuorelle. A Nice Cup of Tea on Essenin messuilla testattavana, mutta ilmestyy vasta vuoden 2018 puolella.
Maailman historiaa
Ragnar Brothers julkaisi History of the Worldin jo 1991 ja Avalon Hill julkaisi omat versionsa vuonna 1993 ja 2001. Nyt Z-Man Games julkaisee pelistä uuden laitoksen. Vielä on epäselvää, minkä verran uusi laitos vanhasta eroaa, ja miten asiaan suhtautuu vuoden 2009 uudistettu Brief History of the World, mutta yhtä kaikki suoraviivaistamisesta on kyse.
Ravensburger osti ThinkFunin
Ravensburger AG on ostanut erityisesti logiikkapähkinöistään tunnetun ThinkFunin. ThinkFunin isoin hitti on liikennepulma Rush Hour, jota on myyty parinkymmenen vuoden aikana yli kymmenen miljoonaa kappaletta.
ThinkFunista tulee osa Ravensburger North Americaa, johon pari vuotta sitten ostettiin myös BRIO. ThinkFun jatkaa toimintaansa itsenäisenä osana Ravensburgeria.
Taskukokoinen matka Marsiin
Pocket Mars jatkaa yleistä Mars-villitystä. Michał Jagodzińskin suunnittelemassa pelissä 1–4 pelaajaa rakentaa Marsissa infrastruktuuria ensimmäisille siirtolaisille. Pieneen boksiin pakattu peli vie 15–30 minuuttia, eli mistään Terraforming Marsista ei ole kyse.
Pelissä veivataan projektikorttien kanssa ja yritetään kehittää tukikohtaa. Pisteitä kertyy, kun omia siirtolaisia saa pelattua tuottoisiin paikkoihin. Säännöt löytyvät BGG:stä.
Sormusjahtia
War of the Ringin tekijöiden uusi Hunt for the Ring ilmestyy Essenissä. Yksi pelaajista on Frodo ystävineen matkalla Konnusta Rivendelliin, muut pelaajat (yhdestä neljään) ovat Nazgûleita, jotka jahtaavat hobitteja. Sormuksen korruptio uhkaa tietysti myös hobittiseuruetta.
Peli on salaista liikkumista kahdessa osassa, joista kumpikin pelataan eri laudalla. Ensimmäisessä osassa matkataan Konnusta Briihin. Toisen osan voi pelata saman tien tai jättää myöhemmäksi: siinä edetään Briistä Rivendelliin. Toisessa osassa pelaaja ei saa ohjata hobitteja suoraan, vaan nostaa matkapakasta kortteja, joissa on erilaisia polkuja Rivendelliin.
Nazgûlit käyttävät noppia, jotka kertovat, mitä pahikset saavat tehdä. Peli vaikuttaisi olevan aika selvästi kaksin- tai kolminpeli, viidellä pelaajalla yksittäisillä Nazgûleilla voi olla vähänlaisesti tekemistä.
Tybor, rakentaja
Tybor der Baumeister on uusi pieni korttipeli Alexander Pfisteriltä ja Dennis Rappelilta. Peli sijoittuu Oh My Goodsista! tuttuun Longsdalen maailmaan ja sen julkaisee Itävallan pelimuseo Österreichisches Spiele Museum eli sama pulju, joka julkaisi Oh My Goodsin! alkuperäisen version Royal Goods ja Port Royalin alkuperäisversion Händler der Karibikin.
Pelaajat draftaavat itselleen työläisiä. Valitse kädestä yksi, anna loput eteenpäin ja päätä sitten, miten valittu kortti pelataan: työläisenä ratkaisee vain kortin voima ja kortti tulee pelaajan pöytään, rakentajana kortti heitetään pois ja työläisiä voidaan käyttää rakennuksen tekemiseen ja kansalaisena antamaan erikoiskykyjä ja mahdollistamaan eri rakennusten rakentamista.
Kierrosten päätyttyä eniten pisteitä rakennuksillaan tehnyt pelaaja voittaa. Pelissä on ”kappaleita” eli skenaarioita, jotka kertovat Tybor Rakentajan elämäntarinan ja toimivat muunnelmina: erilaisia yhdistelmiä on 32. Yhdistämällä kaksi kappaletta peliä Tybor der Baumeister toimii jopa kahdeksalla pelaajalla.
Jos vanhat merkit paikkansa pitävät, eiköhän tämäkin peli nähdä laajemmassakin jakelussa siinä missä Oh My Goods! tai Port Royal.
Kickstarter-pelit
Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.
Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.
Kampanjoiden yhteydessä puhutaan EU-ystävällisestä toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.
Kadonneen aseman salaisuudet
Secrets of the Lost Station on tarinankerrontaa ja roolipelaamista scifiteemalla yksityiskohtaisessa ja laveassa universumissa. Samoilta tekijöiltä on aikaisempi Secrets of the Lost Tomb, eli sama juttu maanläheisemmällä Indiana Jones kohtaa Cthulhun -teemalla. Edeltäjää kehutaan aivan säälliseksi dungeon crawleriksi, joten uudempi lienee sama, mutta avaruudessa.
Perusmalli ilman miniatyyrejä on 60 dollaria, miniatyyreillä 100 dollaria. Koko paketti maksaa 200 dollaria, miniatyyreillä 300 dollaria. Päälle tulee muutama kymppi postikuluja. Toimitus on luvattu heinäkuulle 2018 ja on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.
Avaruusloikka
Stellar Leap on napakka, perheystävällinen 4X-peli, jossa kartoitetaan avaruutta ja suoritetaan oman rodun salaisia tavoitteita, jotta saa kerättyä voittajan ratkaisevaa prestiisiä. Peli tukee erilaisia pelityylejä: aggressiivisempaa, yhteistyöllisempää ja niin edelleen.
Peli maksaa 49 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu heinäkuulle 2018 ja on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.
Luonnon mestarit
The Champion of the Wild on Shut Up & Sit Downissa kehuttu seurapeli, jossa pelaajat kilvoittelevat eläinten valmentajina. Ensin valitaan kolme lajia, joissa eläimet kilpailevat ja sitten kisataan: pelaajat valitsevat eläimen kilpailemaan näissä lajeissa ja perustelevat, miksi heidän eläimensä voittaisi kisan. Hauska idea, mutta silkkaa puhetta ja voittajan valitsemista.
Peli maksaa 22 puntaa Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu toukokuulle 2018. Toimitus on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.
Kukkokisa
Rooster Rush on Antoine Bauzan ja Corentin Lebrat’n peli, joka on ilmestynyt aikaisemmin nimellä Gaijin Rush. Pelaajien on päästävä vilkkaasti liikennöidyn tien yli, mikä vaatii tarkkuutta, tuuria ja riskinottoa. Liikennettä kuvataan pyöritettävillä pelimerkeillä, eli mukana on näppäryyselementti.
Perusmalli maksaa 10 dollaria. Rajoitettu Kickstarter-erikoisversio maksaa 15 dollaria. Postikuluja tulee 4–7 euroa. Toimitus on EU-ystävällinen (eli tulee USAsta, mutta on halpa) ja luvattu kesäkuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.
Pidä tiukasti Tunisia
Holdfast Tunisia on uusin osa Worthington Gamesin Holdfast-sarjaa. Peli kuvaa Tunisian taisteluja toisessa maailmansodassa käyttäen blokkimekanismia. Kummallakin osapuolella on 30 blokin armeija. Sarjan aikaisemmat osat ovat keränneet kiitosta yksinkertaisten sääntöjensä vuoksi. Worthington itse arvioi pelin vaikeusasteeksi 3/10.
Peli maksaa 80 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu joulukuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.
Kohtalon metsä
Forest of Fate on tarinavetoinen ”valitse-oma-seikkailusi”-peli 2-6 pelaajalle. Seikkailu etenee ja tapahtumia luetaan numeroidusta tarinakirjasta, jossa on lähes tuhat tapahtumaa. Kirjan saa deluxe-versiossa painettuna, muuten se on joko PDF tai sitten fiksumpi digiversio, josta voi suoraan numerolla hakea oikean tekstin. Näppärää: ei tule vahingossa luettua ylimääräisiä, puita säästyy ja julkaisija voi korjailla virheitä jälkeenpäin.
Peli maksaa 21 puntaa Suomeen toimitettuna. Deluxe-tarinakirjan kanssa hinta on 35 puntaa. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu joulukuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.
Kapinan alkusoitto
Prelude to Rebellion on korttivetoinen sotapeli Etelä-Kanadan hallinnasta 1830-luvulla: lojalistit ja patriootit mittelevät vallasta Twilight Strugglen mieleen tuovalla pelimekaniikalla.
Peli maksaa 115 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu huhtikuulle 2018, eikä se ole EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.
Eeppistä tiedettä
STEM: Epic Heroes on kevyt ja hauska korttipeli, jossa tieteiden, teknologian, insinööritaidon ja matematiikan supersankarit kisailevat voimillaan. Peli päättyy, kun joku saa tieteellisen prosessin viisi vaihetta suoritettua: havainnon, hypoteesin, kokeen, data-analyysin ja tulosten julkaisemisen. Olen haistavinani tässä hieman opetuspelin tunnelmaa…
Peli maksaa 27 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu huhtikuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.
Merirosvojen nopat
Dice of Pirates on yksinkertainen merirosvoaiheinen noppapelifilleri pienessä peltirasiassa. Mukana on vähän vuorovaikutustakin, kultaa voi ryöstää ja toisten laivoja upottaa merihirviöillä.
Peli maksaa 18 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu huhtikuulle 2018. Peli on niin halpa, että EU-ystävällisyydellä ei ole väliä. Kampanja löytyy täältä.
Gladiaattoriliigaa nettipelin tapaan
Oletko pelannut Seppo Suorsan Areena-pelejä? Tuorein versio Areena 7 on pelattavissa nettipelinä, ensimmäinen versio on julkaistu jo ammoin Commodore 64:llä. Nyt Areenat ovat tulossa lautapeliksi. Tuomas Anttonen on tehnyt Arena: Gladiator Leaguen, joka on lautapeliversio fantasiaotusten gladiaattorimatseista.
Peli on korttipeli, jota kehitetään Living Card Game -idealla, eli tämä nyt myytävä setti on vain aloituspakkaus, jonka seuraksi tullaan kaupittelemaan myöhemmin lisää pelattavaa. Korjaus 26.9.: peli on sellaisenaan toimiva paketti, eikä Living Card Game. Ihan tavallisia lisäosia voi olla jatkossa luvassa.
Peli maksaa 35 euroa kotiin kannettuna. Toimitus on luonnollisesti EU-ystävällinen ja luvattu maaliskuuhun 2018. Kampanja löytyy täältä.
Vakoojakerho kokoontuu
Spy Club on peli naapuruston mysteerejä selvittävistä lapsivakoojista. Jokaisessa tapauksessa on viisi osaa: rikos, syyllinen, motiivi, kohde ja sijainti. Selvittämällä kaikki nämä viisi mysteerin saa ratkaistua, mutta jos epäilty pakenee tai vihjeet loppuvat kesken, pelaajat häviävät pelin.
Peliä voi pelata yksittäisinä erinä, mutta parhaimmillaan peli on kampanjana. Kampanjassa pelataan viisi erää (yksi peli kestää noin 30–45 minuuttia) ja osa pelin jutuista siirtyy eteenpäin ja vaikuttaa myähemmissäkin peleissä. Kampanjan sisältö ei ole suoraan käsikirjoitettua, vaan kampanjat kulkevat eri tavoin joka kerralla. Pelin sisällöstä näkee vain pienen osan joka kampanjassa, joten kampanjoita voi pelata monta kertaa ja aina nähdä jotain uutta.
Peli maksaa 48 dollaria Suomeen toimitettuna. EU-ystävällinen toimitus on luvattu kesäkuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.
Tulevat lautapelitapahtumat
- 19.–21.10.2017 Turussa järjestetään Grail Quest, e-sports-tapahtuma, jossa Suomen lautapeliseura on mukana pitämässä lautapelaamisen lippua korkealla.
- 3.–5.11.2017 Helsingissä järjestetään GameXpo-messut, jossa Suomen lautapeliseura pyörittää lautapelialuetta.
Lautapelioppaan viikon tapahtumat
- Ei niin mitään, sori siitä. Ensi viikolla on luvassa vähintään yksi pitkään odotettu arvostelu!
Lautapeliblogien viikon jutut
- Todellisuuspako kävi vampyyrin vieraana Ravenloftin linnassa.
- Korttikuningas tiivisti Castle Ravenloftin sataan sanaan.
- Pöydällä-Kristian kommentoi Lautapelaamaan-tapahtumaa.
- Noppapotin Miirakin jakoi Lautapelaamaan-tunnelmiaan.
- Todellisuuspakokin kävi Lautapelaamaanissa.
- Ja kas, Puutyöläinenkin jakaa ensikertalaisen Lautapelaamaan-fiiliksiä.
- Korttikuningas esittelee Castle Ravenloftin säännöt tiiviisti.
- Lunkisti-Terokin kertoo, mitä Lautapelaamaanissa tapahtui.
Yksi vastaus aiheeseen “Viikkokatsaus 25.9.2017: Deutscher Spielepreis -voittaja 2017”
Hi! It’s Phil, the designer of Forest of Fate. Great run-down, thanks for including us alongside such great games!