Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.
Tämän viikkokatsauksen toimitti Mikko Saari.
Suur-Liperi voitti SM-kisat
Viikonloppuna pelattiin lautapelaamisen joukkue-SM-kisat. Kisoihin osallistui kymmenen nelihenkistä joukkuetta, jotka mittelivät taitojaan Imhotepin, La Granjan, Keyflowerin ja Istanbulin parissa.
Voittajaksi saatiin vaihteeksi joku muu kuin perinteinen Los Caballeros tai Steppe Nomads: tällä kertaa voiton vei 60 pisteellä Suur-Liperi, jossa pelasivat Matti Malinen, Joni Hiltunen, Mikko Raunio ja Antti Koistinen. Turnauksen paras yksilöpelaaja oli Matti Malinen, joka keräsi 18 pistettä, kun maksimi oli 20.
- Suur-Liperi
- Turistit
- Los Caballeros
- Steppe Nomads
- Espoon Pelivelhot
- RGB+Y
- Solita
- Nimettömät herrasmiehet
- Vuoksenlautapelaajat
- Lappeenrannan Riski
Tarkemmat tuloslistat löydät Lautapeliseuran foorumilta.
Ropecon hakee työvoimaa
Ropecon hakee työvoimaa. Ropecon järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 28.–30.7.2017 ja täysin vapaaehtoisvoimin järjestettävän tapahtuman luomiseen tarvitaan tietysti runsaasti henkilökuntaa.
Vapaaehtoisia haetaan lipunmyyntiin, narikkaan, neuvontaan, kansainvälisten vieraiden neuvojiksi, kävijähuoltoon, myyntitiskille, takahuoneeseen, pelitiskeille, yleistueksi, kokemuspisteelle, järjestyksenvalvontaan ja cosplay-kilpailujen järjestämiseen. Lautapelitiski on yksi mahdollisista työkohteista.
Vähintään kahdeksan tunnin työpanoksesta palkitaan viikonloppurannekkeella, yli kahdeksan tunnin työpanos oikeuttaa myös ruokarahaan. Työntekijät ovat myös tervetulleita työvoiman takahuoneeseen ja tapahtuman kaatajaisiin.
Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi täällä.
Video Kansalliskirjaston lautapelipäivästä
Kansalliskirjastossa 12.4. pidetty lautapelipäivä taltioitiin myös videolle:
Cavernaan fanipohjainen lisäosa
Cavernaan on tulossa lisäosa. Lisäosa julkaistaan vuoden 2018 alkupuolella ja sen takana ei ole Uwe Rosenberg itse, vaan Alex Wilber. Wilber on kehitellyt Caverna Race Packs -fanilisäosan, jonka avulla pääsee pelaamaan Cavernaa muillakin kansoilla kuin kääpiöillä.
Eri roduilla on omat erikoisominaisuutensa: hobitit ovat mestareita viljelemään ja kasvattamaan eläimiä, mutta vastineeksi vaativat enemmän ruokaa (toisen aamiaisen!), kivimäiset silicoidit taas syövät ruoan sijasta kiveä. Peikot aloittavat yhdellä perheenjäsenellä enemmän, mutta ovat tyhmiä, heikkoja ja siivottomia. Haltijat voivat viljellä ja asua metsissä, mutta inhoavat maan alla olemista.
Wilberin fanilisäosaa pääsee testaamaan vaikka heti, sen kun lataa ja tulostaa lisärodut. Ensi vuonna julkaistavassa lisäosassa tulee olemaan näiden lisärotujen lisäksi muutakin tavaraa.
Rosenbergilta uusi peli syksyllä
Rosenbergiltä itseltään on tulossa uusi peli, Lookout ja Mayfair julkaisevat syksyllä 2017 uuden Nusfjord-pelin. Pelin piti ilmestyä jo 2016 ja Rosenberg esittelikin Nusfjordia jo vuoden 2015 BerlinConissa, josta on BGG:ssä saksankielinen video.
Nusfjord on kalastajakylä Lofooteilla. Pelissä rakennellaan kalastusimperiumia noin vuonna 1800. Peli on kokoluokaltaan Glass Roadin tasoa, eli Rosenbergin isoja pelejä selvästi napakampi.
Pelissä hankitaan kalastusaluksia, rakennetaan rakennuksia ja hoidetaan metsiä, jotka tuottavat puuta. Pelaajien kalastusyhtiöillä on osakkeita, joita voi myydä pankkiin, jolloin saa rahaa. Pankista voi sitten ostaa toisten kalastusyhtiöiden osakkeita, jolloin pääsee osingoille kalansaaliista.
Asmodeen tilinpäätös
Sijoitusyhtiö Eurazeo on julkaissut tilinpäätöstietojaan vuodelta 2016 (pdf täältä). Julkaisusta kiinnostaa tietysti Eurazeon omistaman Asmodeen osuus. Asmodeen liikevaihto vuonna 2016 oli 377 miljoonaa euroa (vertailun vuoksi Hasbron pelipuolen liikevaihto oli 1,3 miljardia euroa, Tacticin liikevaihto on 20 miljoonan euron luokkaa ja Lautapelit.fi:n noin 3–4 miljoonan luokkaa). Kasvua oli runsaasti ja joka puolella, erityisesti Pokémon kasvoi mukavasti.
Aiheesta on lisää BGG Newsissä.
Kotimaan tähti
Vesa Metsätähden Kotimaan tähti on Afrikan tähden pelilauta sijoitettuna Suomen kartalle, kuvitettuna samanlaisilla epätarkoilla ja stereotyyppisillä kuvilla kuin miten Afrikan tähti Afrikan esittää. Veikeä idea ja viimeisen päälle tyylikäs toteutus!
Voyages of Marco Poloon tulee lisäosa
Voyages of Marco Poloon tulee lisäosa. Mutta mitä lisäosa sisältää? Uusia hahmoja nähtiin jo minilisäosassa. BGG:ssä on spekulointiketju, koska Hans im Glück ei vielä kerro tarkempia tietoja. Uusi kartta voisi olla mainio ja joku italialainen vihjailee ketjussa, että viides pelaaja voisi olla mahdollinen.
Peruspelin saatavuus on ollut heikkoa, mutta uusintapainos on kuulemma tilattu ja saapuu lisäosan kanssa lokakuussa. Russian Railroadsia ei sen sijaan ole tähän tietoon tulossa lisää.
Z-Manin Steve Kimball selitti miksi: uudelleenjulkaisukuvio toimii siten, että Hans im Glück, pelin alkuperäinen julkaisija, kyselee eri kieliversioiden julkaisijoilta tarvetta uudelle painokselle. Kun kysyntää on riittävästi, uusi versio tehdään. Pelkästään englanninkielinen laitos ei riitä: kysyntää pitäisi olla muissakin kielissä. Jos peliä on Euroopassa kaupoissa reippaasti, englanninkielistä laitosta ei todennäköisesti nähdä, vaikka se olisi täysin loppu, koska se edellyttäisi englanninkielisen laitoksen julkaisijalta liian suurta riskinottoa ison painoksen kanssa.
Tähän limboon katosivat aikoinaan muun muassa The Palaces of Carrara ja Witches’ Brew, joista kummastakin englanninkieliset kappaleet ovat kysyttyä tavaraa, mutta muilla kielillä pelejä on runsaasti tarjolla. Ei siis kannata syytellä liikaa julkaisijoita siitä, ettei peleistä oteta uusia painoksia: nykyisillä pelimarkkinoilla ei yksinkertaisesti voi iskeä kovin paljon pelimerkkejä kiinni yhteen peliin.
Marc Andrélta uusi peli
Hans im Glückin toinen tiedossa oleva syksyn uutuus on Marc Andrén (Splendor) uusi peli, työnimeltään Middle Ages, jonka kuuleman mukaan tunnistaa Andrén tekemäksi, sen verran virtaviivainen ja selkeä se on.
Pelaajat keräävät laudalta kortteja ja lopussa pisteytetään sekä enemmistöjä että laajaa valikoimaa, mukana on lisäksi pelaajien välistä sotimista, eli toistenkin peliä on seurattava. Jos tämä onnistuu yhtä hyvin kuin Splendor, tarjolla on taas uusi varsin näppärä peli.
Maailman nopein 18xx-peli?
Kuinka nopeasti voi 18xx:ää pelata? Tätä kysymystä pohdittiin Gathering of Friendsissä, jossa kolmikko Joe Huber, Michael Tsuk ja Jeroen Doumen ottivat tavoitteekseen pelata 1846:n 18–46 minuutissa. Ihan ei tavoite pitänyt: peli kesti noin 48 minuuttia (tehokasta peliaikaa, alkuasettelu ja loppusiivous jätettiin pois). Tavallisten kuolevaisten kesken 1846 on noin kolmen tunnin peli.
Tällaisesta pelivauhdista olisi mielenkiintoista nähdä video. Kokemus toki auttaa: Joe Huber ja Michael Tsuk ovat kumpikin pelanneet 1846:ta yli sata kertaa ja Doumenkin yli 20 kertaa (ja muuta 18xx-kokemusta löytyy yllin kyllin). Lisäksi Joe Huber on tunnettu salamannopeana pelaajana, jonka osallistuminen peliin tavallisesti puolittaa pelin keston laatikon lupaamasta.
1846 on muuten ollut oivallinen myyntimenestys GMT Gamesille. Peli on kuluneen vuoden 9. myydyin peli ja muista kuin sotapeleistä toiseksi myydyin Battle Linen jälkeen, kertoo GMT:n uutiskirje. GMT:n edustaja kommentoi BGG:ssä GMT:n olevan erittäin tyytyväinen 1846:n myyntilukuihin ja että suunnitelmissa on julkaista lisää 18xx:ää.
Czech Gamesin uutuuksia
Czech Games Editionilta on tulossa kaikenlaista mielenkiintoista. Codenames-perhe laajenee kaksinpelattavan Codenames Duetin muodossa. Vielä työn alla oleva peli on kahden pelattava yhteistyöpeli, jossa pelaajat koettavat saada selville 15 agentin henkilöllisyyden. Kummallakin on erillinen salamurhaaja uhkana. Pelin kehitys on vielä kesken, mutta peliä on jo esitelty muun muassa Gathering of Friendsissä.
Vlaada Chvátililta tulee myös aivan uusi partypeli, jossa kysellään kysymyksiä (“kumpaa jäisit kaipaamaan enemmän, ovia vai Facebookia?”) ja äänestetään, miten vastaaja kysymykseen vastaa.
Jatkoja saavat niin Adrenaline (kuudes pelaaja ja joukkuepelin säännöt), Through the Ages (uusia johtajia ja ihmeitä) kuin Tash-Kalar (uusi aikamatkustukseen perustuva pakka).
The Colonistsiin sooloskenaario myös englanniksi
Mayfair Games on julkaissut The Colonists -peliin sooloskenaarion The Imperial Post. Skenaarion voi ladata Mayfairin nettisivuilta.
Gathering of Friendsin huomionarvoisia pelejä
Gathering of Friends on noin 350–400 kävijän pelitapahtuma Niagaran putousten lähistöllä. Kutsuvierastapahtuman järjestää pelisuunnittelija Alan R. Moon ja tapahtumaan kokoontuu lautapelimaailman huippunimiä. Paikalla on usein testattavissa tunnettujen suunnittelijoiden prototyyppejä ja tulevia pelejä. Moliisin veljekset kävivät paikalla 2015 ja kirjoittivat tapahtumasta Lautapelioppaaseen.
Tämän vuoden Gathering-fiiliksiä löytyy muun muassa Daily Worker Placement -blogista.
Magic Maze on Kasper Lappin suunnittelema ja Pegasuksen ja Sit Down!:n julkaisema yhteistyöpeli, jossa seikkaillaan luolassa perusporukalla velho, soturi, kääpiö ja velho.
Jokainen pelaaja ohjaa kaikkia näistä, mutta jujuna on se, että jokaisella pelaajalla on oma suunta, johon nappuloita saa liikuttaa. Puhua ei saa, ainoa sallittu viestintämuoto tuijottamisen lisäksi on laittaa toisen pelaajan eteen nappula, joka viittaa, että jotain pitäisi tehdä. Tiimalasi juoksee koko ajan. Vaikuttaa mukavan kiperältä tapaukselta.
Jon Purkisin videoarvostelu kertoo mainiosti, mistä pelissä on kyse.
Deduktiopeleistä ja film noirista pitävien kannattaa laittaa Evan Derrickin Detective: City of Angels, jossa ratkotaan rikoksia 1940-luvun Los Angelesissa – L.A. Confidential on ilmeinen vertailukohde.
Yksi pelaajista on The Chisel, vastavoima, joka yrittää jarruttaa tutkimuksia minkä pystyy. Pelaajien on arveltava, milloin todistajat valehtelevat ja tarvittaessa kaiveltava vastauksia voimallisemmin, mutta jos todistaja puhuukin totta, todistajan ahdistelu on haitaksi.
Peli on tulossa Kickstarteriin vielä tänä vuonna. Julkaisijana on Van Ryder Games, kuvittajana Vincent Dutrait.
Phil Walker-Hardingin (Cacao, Sushi Go!, Imhotep) uusi peli Bärenpark eli Karhupuisto on saanut niin ikään suotuisaa vastaanottoa. Peli on Lookoutin ja Mayfairin tuotantoa, ja tavoitteena on rakentaa mahdollisimman vetävä karhupuisto. Peli on kuulemma parhaimmillaan, kun mukaan otetaan tavoitteet, jotka antavat pelille suuntaa – ilman tavoitteita pelikokemus voi olla vähän vaisu.
Kickstarter-pelit
Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.
Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.
Kampanjoiden yhteydessä puhutaan EU-ystävällisestä toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.
Messinkiä Lancashiren ja Birminghamin tapaan
Brass on nyt Kickstarterissa. Brassin laadusta ei ole epäilystä: peli on Lautapelioppaan parhaiden pelien listalla sijalla kahdeksan. Se on ehdottomasti yksi parhaita bisnes- ja teollisuusaiheisia pelejä. Uusi laitos on lisäksi todella näyttävän näköinen.
Tarjolla on kaksi eri versiota: Lancashire on vanha tuttu Brass pienin parannuksin. Birmingham on samaan moottoriin perustuva peli, jossa erilaista teollisuutta on tarjolla enemmän ja kanavien ja rautateiden pisteidentuotanto on aikaisempaa dynaamisempaa.
Lancashireen on tehty seuraavat muutokset: ykköstason puuvillatehdas on viiden pisteen arvoinen kolmen sijasta (se on silti huono ostos), pakasta on poistettu pari korttia, virtuaalilinkkisääntö on poistettu (sitä tarvittiin erittäin harvoin), kaksinpelisäännöt on lisätty ja kolminpelisääntöjä on paranneltu. Tarkka lista löytyy BGG:stä ja kaksin- ja kolminpeliä on vanhan Brassin omistajien mahdollista kokeilla etukäteen.
Yksi peli maksaa 58 euroa Suomeen toimitettuna. Molemmat versiot sisältävässä paketissa pelit maksavat 50 euroa kappaleelta. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu tammikuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.
Rooma vastaan Karthago
Hannibal: Rome vs Carthage on yksi arvostetuimpia sotapelejä, Avalon Hillin julkaisu vuodelta 1996 ja varhainen korttivetoisten sotapelien genren edustaja. Peli on viimeksi ilmestynyt 2007 Valley Gamesin julkaisemana, nyt asialla on Phalanx.
Kickstarterissa oleva versio on laajennettu tuntuvasti edellisestä. Mukana on vihdoin ja viimein Hannibalin itsenäinen jatko-osa Hamilcar, joka oli jo kymmenen vuotta sitten Valley Gamesin julkaisusuunnitelmissa, mutta joka jäi Valley Gamesin romahduksen myötä julkaisematta. Hamilkar Barka oli Hannibalin isä, eli tässä pelissä soditaan ensimmäistä puunilaissotaa. Mukana on meritaisteluita.
Peliin on lisäksi kehitelty kaksi pientä lisäosaa, Sun of Macedon ja Price of Failure.
Pelille tulee Suomeen toimitettuna hintaa noin 90 euroa (jälleenmyyntihinta tulee olemaan 95 € + 20 € lisäosat, eli ihan kelpo diili). Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu marraskuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.
Kuolleen miehen dublonit
Dead Man’s Doubloons on yhtäaikaiseen toimintojen valintaan perustuva noin 30–45 minuutin mittainen merirosvopeli.
Ensin purjehditaan laivalla ja etsitään aarrekartan paloja, sitten noustaan maihin saarelle ja etsitään legendaarinen aarre ja lopuksi taistellaan eeppinen lopputaistelu. Upotetut laivat muuttuvat aavelaivoiksi, mutta voivat silti voittaa pelin.
Peli maksaa 49 euroa Suomeen toimitettuna. Luksusmallin hinta on 69 €. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu lokakuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.
AC vastaan DC
Tesla vs Edison: Duel on kaksinpeliversio Tesla vs Edison: War of Currents -pelistä. AC vastaan DC – vain toinen voi voittaa. Peli tiivistää alkuperäisen pelin 90–120 minuuttia puoleen tuntiin tiukkaa aluehallintaa, pörssin hallintaa, teknologian kehittelyä, markkinointia ja sen sellaista.
Peli maksaa Suomeen toimitettuna 34 dollaria. Kahden kimpassa yhden pelin hinta on noin 30 dollaria. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu lokakuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.
Legacy-scifiä
Centauri Saga: Abandoned on Legacy-mallinen lisäosa viime vuonna ilmestyneeseen Centauri Saga -peliin. Lisäosa on kampanjapeli, jonka salaisuudet aukeavat 8–16 pelikerran myötä. Pelattavaa on siis 8–24 tunniksi.
Itse peruspeli ei ole Legacya, eli se pysyy pelattavana uudestaan ja uudestaan. Näin myös Legacy-osien hinta saadaan halvemmaksi.
Kickstarter-kampanja sisältää myös päivityksiä alkuperäisen Centauri Sagan omistajille. 45 dollarilla saa lisäosan ja päivityssarjan, 55 dollarilla päivitetyn peruspelin ja 95 dollarilla peruspelin ja lisäosan. Päälle tulee 10–20 dollaria postikuluja. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu lokakuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.
Sentinels of Multiverse vaihtaa maailmaa
Sentinels of Earth-Prime on itsenäinen peli, joka on sukua Sentinels of the Multiverselle. Peli sijoittuu Mutants & Masterminds -roolipelin Earth-Prime-maailmaan ja sitä voi pelata myös Multiversen hahmoilla.
Sentinels of the Multiverse -fanit saavat siis tästä lisää supersankariseikkailuja, vain uudessa maailmassa.
Peli maksaa 40 dollaria ja lisäksi myöhemmin määriteltävät postikulut. Toimitus luvataan huhtikuulle 2018 ja se on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.
Minuutin peli
Omiga eli “One minute game” on reaaliaikainen laattojenasettelupeli, jossa yritetään saada laattoja pelattua pöydälle vastustajan linjan taakse. Vuoroja ei ole, kumpikin toimii niin nopeasti kuin pystyy, noudattaen tiettyjä sääntöjä. Peli on hyvinkin ohi minuutissa.
BGG:stä löytyy kattava esittely pelistä.
Peli maksaa 19 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu syyskuulle 2017. Kampanja löytyy täältä ja on auki enää pari päivää, joten toimi nopeasti, jos peli kiinnostaa.
Rooman viholliset
Enemies of Rome on alle kaksi tuntia kestävä sotapeli 2–5 pelaajalle, jotka ovat roomalaisia kenraaleja taistelemassa vallasta.
Pelin nimen mukaisesti mukana on myös Rooman vihollisia. Historiallisiin tapahtumiin perustuvat kortit lisäävät peliin vihollisjoukkoja, joita vastaan pelaajat taistelevat. Pelaajat voivat sotia myös keskenään. Taisteleminen on yksinkertaista nopanheittelyä ja pisteitä kertyy sotien voittamisesta ja alueiden hallinnasta.
Suomeen toimitettuna peli maksaa 70, 75 tai 90 dollaria, riippuen siitä ostaako kolme, kaksi vai vain yhden. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu jo elokuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.
Werewolf-kolikot
Werewolf Coins on erinomaisen mukana kulkeva versio Werewolfista: 27 kolikkoa pussissa. Noin 50 sentin kolikon kokoiset metallirahat sisältävät 16 erilaisen roolin valikoiman. Todella nokkelan yksinkertainen idea: kolikot ovat kestäviä, helppo arpoa ja helppo pitää salassa.
Peli maksaa 32 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu kesäkuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.
Kvarkkipähkäilyä
Qwarks on pieni ja näppärä seurapeli, jossa kaikki paljastavat pakastaan kortin, jokainen pelaaja valitsee yhden kortin pöydältä ja peittää sen kädellään ja vastaa sitten kysymykseen kortista: montako silmää kortissa ole, montako lonkeroa, montako iloista ja surullista kvarkkia, minkä värisiä kvarkkeja?
Pitää siis havainnoida salamannopeasti ja muistaa näkemänsä. Nopeus on valttia, mutta jos on liian nopea eikä muista valitsemansa kortin sisältöä, on pulassa.
Peli maksaa vain 11 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu syyskuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.
Figutaisteluja suomalaisvoimin
Warforged: First Contact on Games Workshopilla 1990-luvulla uraa tehneen Tuomas Pirisen uusi peli. Toisena suunnittelijana on niin ikään Games Workshopilla työskennellyt Andy Chambers.
Peli nojautuu Space Hulkin ja Space Crusaden kaltaisiin klassikoihin. Vastakkain ovat ihmisten Iron Legion ja alieneiden Mantra. Moninpelissä Mantra pelaa useampaa Iron Legion -joukkiota vastaan. Uprising-lisäosa lisää peliin kolmannen osapuolen.
Yhden skenaarion pelaaminen kestää 20–60 minuuttia. Joukkojen toiminta perustuu kortteihin, jotka nousevat pakasta ja aktivoivat yksiköitä. Yksiköt voivat liikkua ja ampua ja jäädä väijymään myöhemmin toimivia vihollisia.
Perusmalli maksaa 89 dollaria, lisäosan kanssa 129 dollaria. Päälle tulee 20–30 dollaria postikuluja. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu elokuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.
Morelsiin jatkoa
Morels on pidetty kaksinpeli, jossa kerätään sieniä metsästä. Nyt se saa jatkoa. Morels: Foray on lisäosa, joka laajentaa pelin mahdollisuuksia: nyt on mahdollista pelata myös kolmella tai neljällä pelaajalla. Uudet kortit tuovat peliin vaihtelua ja uusia vuorovaikutuksen muotoja.
Lisäosa on yhteensopiva ainoastaan Two Lanternin Morelsin kanssa, se ei sovi yhteen Pegasuksen julkaiseman Fungin kanssa. Fungi-versio lisäosasta on tiettävästi tulossa joskus, mutta saadaanko se muilla kielillä kuin saksaksi on hyvä kysymys.
Suomeen toimitettuna lisäosa maksaa 37 dollaria. Käsintehtyjen keppien ja pannujen kanssa hinta on 58 dollaria. Toimitus ei ole EU-ystävällinen. Toimitus on luvattu marraskuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.
Kiipeämistä kolmelle
Chimera on Ralph H. Andersonin kiipeämispeli, joka muistuttaa paljon Tichua, mutta sillä keskeisellä erolla, että Chimera on tehty tasan kolmelle pelaajalle. Chimerassa on tarjoushuutokauppa, jossa kisataan oikeudesta olla chimera, jota vastaan kaksi muuta pelaajaa liittoutuu.
Z-Man Games ei ilmeisesti halua pitää Chimeraa saatavilla, joten Eagle-Gryphon ja Andersonin oma Flightless Goat Workshop ovat ottaneet asiakseen julkaista pelin uutena versiona. Chimera & More sisältää paitsi aluperäisen kolminpelin, myös uuden 90 kortin pakalla pelattavan viisinpelin. Viisinpelissä chimeralla on apunaan pari.
Peli maksaa 12 dollaria ja postikuluja arvioidaan tulevan saman verran. EGG-sarjan pelien saatavuus näyttäisi yleisesti ottaen olevan heikkoa, joten jos kiinnostaa, Kickstarteriin kannattanee tarttua. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu lokakuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.
Pelisuunnitteluoppia
The White Box on paketti pelisuunnittelusta kiinnostuneille. Laatikosta löytyy hyvä valikoima prototyyppimateriaaleja: kuutioita, meeplejä, kiekkoja, noppia ja countereita. Olennaisin osa on kuitenkin kirja, 18 esseen kokoelma käsitellen pelisuunnittelua luonnoksista pelien tuotantoon. Strech goalit voivat vielä laajentaa esseiden määrää.
Paketti maksaa Suomeen toimitettuna 55 dollaria, 75 dollarilla saa lisää luettavaa. Sähköisessä muodossa kirjat saa 20 dollarilla – ei välttämättä paha idea, komponentteja kun saa todennäköisesti halvemmalla Spielmaterialista, etenkin kun toimitus ei ole EU-ystävällinen. Toimitusta lupaillaan elokuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.
Mikon pelaamia
Uusista peleistä testipenkkiin pääsi Kickstarter-ostos Gnomi. Pelin lupaus oli, että tätä korttipeliä voi pelata ilman pöytää. Kaikki kortit pidetään kädessä ja pakkaan ei tarvitse pelin aikana koskea, joten sen voi sujauttaa vaikka taskuun.
Tämä kyllä pidetään. Pelaajilla on tonttu- ja sienikortteja, jotka käyttämisen myötä kuluvat. Kulutetut kortit käännetään kädessä ylösalaisin ja korttien taustat ovat sellaiset, että kortin tila näkyy myös muille pelaajille. Tämä on siivo idea ja hyvin toteutettu.
Itse peli on melkoista tuurilottoa, jossa varsinkin alkuvaiheissa pääsee pitkälle, kun osaa arvailla hyvin. Pelin edetessä tulee mahdollisuuksia käyttää vähän päätään ja jos muistaa, miten kortit ovat pelaajilta toiselle siirtyneet, on mahdollista tehdä ihan fiksujakin siirtoja, mutta lopulta tuuri ratkaisee paljon.
Laatikkoon on lätkäisty pelaajamääräksi 2–6 ja voihan tätä kyllä kahdella pelata, mutta nyt kun testasin kahdella, kolmella ja neljällä, pitäisin neljää pelaajaa mielekkäänä alarajana.
Tavernan pelivisa päättyi viime keskiviikkona meidän tiimimme voittoon, ensimmäistä kertaa. Ennen viimeistä viidettä osakilpailua tilanne on nyt mahdollisimman jännittävä: kaikki kolme kärkijoukkuetta ovat tasapisteissä. Turnaus voi siis päättyä kärkijoukkueiden osalta miten tahansa. Jokainen joukkueista on voittanut vähintään kerran. Jännäksi menee!
Tulevia tapahtumia
19.–21.5.2017: Kuopiossa järjestetään raskaisiin ja pitkiin peleihin erikoistunut pelitapahtuma HexaCon III. Tapahtumapaikkana on Kinkkuconista tuttu Lukema. Lisätietoja Lautapeliseuran foorumilta, tapahtuman sivut Facebookissa.
28.–30.7.2017: Messukeskuksen valtaa Ropecon. Lisätietoja Ropeconin sivuilta.
15.–17.9.2017: Syksyn iso pelitapahtuma Lautapelaamaan järjestetään poikkeuksellisesti jo syyskuussa Kaapelitehtaan hankalan varaustilanteen vuoksi. Lisätietoja lähempänä.
Lautapelioppaan viikon tapahtumat
Lautapeliopas oli viikonloppuna pari päivää poissa linjoilta domainin uusimisessa tapahtuneiden häiriöiden johdosta.
- Torstaina arvosteltiin Duck Dealer.
- Perjantaina arvosteltiin Quartermaster General: Victory or Death.
- San Juanin arvostelua päivitettiin sadan pelin kokemuksesta kertyneillä huomioilla.
Lautapeliblogien viikon jutut
- Varapeli-blogissa esiteltiin Fantasiapelien Magic Open House -tapahtuma.
- Todellisuuspaon Annika havaitsi Roll for the Galaxyn parissa olevansa sittenkin noppapelien ystävä.
- Todellisuuspaon pääsiäinen meni peliputken parissa.
- Puutyöläinen esitteli Kingdominon ja No Thanks!:n.
- Noppapotin Miira esitteli makupaloissa kirjastosta lainaamiaan uutuuspelejä.
- Pöydällä esitteli ensifiilikset upeasta uudesta lautapelipöydästään.
- Lunkisti-blogin Maija kirjoitti Fungista (eli Morelsista).
3 vastausta aiheeseen “Viikkokatsaus 24.4.2017: Lautapelaamisen Suomen mestarit”
Oho, hurja homma SM-kisoissa, onnittelut Suur-Liperille! Oli kyllä hyvät valinnat peleiksi, kovasti harmitti, että jäi osallistuminen väliin joukkuemuutosten vuoksi…
Brassin ”Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu tammikuulle 2017”. Hyvä tietää että kampanjan loputtua olen voinut nauttia pelistäni jo puolisen vuotta!
Kas, korjaillaan.