Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.
Årets Spel -voittajat 2017
Ruotsin vuoden 2017 vuoden peli -palkinnot eli Årets Spelit on jaettu. Perhepelien sarjassa voiton vei Patchwork, parhaaksi lastenpeliksi valittiin Little Red Riding Hood ja vuoden aikuistenpeliksi valittiin Smart 10. Little Red Riding Hood on Smart Gamesin puzzle, jossa pitää tehdä laudalle reitti Punahilkan luota mummon mökkiin. Tämä ei siis teknisesti ottaen edes peli. Smart 10 on Mindtwisterin tietovisapeli.
Perhepelisarjassa ehdolla olivat Bonk ja 0–9. Lastenpelisarjassa ehdolla olivat myös Weeeooo Weeeooo ja Little Action. Aikuistenpelien sarjassa ehdolla olivat Concept ja Lista rätt.
Ehdokaslistan silmäilyssä ilahduttaa monien pelien jakelija: listalta löytyy Lautapelit.fi:n tanskalainen laitos Spilbræt.dk, Leikkien Group, Competo, Martinex, Tactic Sverige… Enigman Concept ja Brigbysin Little Action taitavat olla ainoat pelit, jotka eivät ole Suomesta tulleita.
Tanskan vuoden peli -voittajat 2017
Tanskassakin on valittu vuoden pelit. Guldbrikken-palkinnon parhaalle lastenpelille sai Ticket to Ride: First Journey, perhepelin palkinto meni Kingdominolle, aikuistenpelin palkinto meni tanskalaiselle Flamme Rougelle ja parhaan seurapelin palkinnon sai Huhupuheita eli tanskaksi Sig det videre!. Juryn erikoispalkinnon sai Captain Sonar.
Suomalaisittain tämäkin palkinto meni hienosti: kaksi pystiä Enigmalle, mutta kaksi Lautapelit.fi:lle ja yksi Competolle.
Aikuistenpelien sarjassa olivat ehdolla Unlock!, Honshu ja Guilds. Perhepelien sarjassa ehdolla olivat Kuna Yala, Tokaido ja Patchwork. Seurapelien sarjassa ehdolla olivat Det røde hint, Bang! ja Imagine. Lastenpelien sarjassa ehdolla olivat Ice Cool, Lillestorm på Besøg ja Ramasjang Rally.
Tanskan toinen pelipalkintosetti, paikallisen leluyhdistyksen myöntämät Årets spil -palkinnot jaettiin myös. Vuoden lastenpeli on Coral Reef, vuoden perhepeli on Match Madness ja vuoden aikuistenpeli Huhupuheita. Nämäkin palkinnot menivät tyystin suomalaisille: Coral Reef on Tacticin peli ja Match Madness on Leikkien Groupin julkaisu.
Lastenpelien sarjassa ehdolla olivat Fabeldyr eli Satumaiset eläimet ja Five Little Fish. Perhepelien sarjassa ehdolla olivat Bucket King ja Kingdomino. Aikuistenpelien sarjassa ehdolla olivat Bezzerwizzer Familie ja Imagine.
Eclipsestä uusi versio 2018
Lautapelit.fi julkaisee Eclipsen uuden laitoksen vuoden 2018 aikana. Eclipse: Second Dawn for the Galaxy uusii pelin graafisen ilmeen, säilyttäen alkuperäisen laitoksen kehutut symbolit, mutta uudistaen ulkoasua muuten. Maailmaa taustoittaa Johanna Sinisalon kirjoittama johdantonovelli.
Mukana on suoraan Ship Pack 1:n miniatyyrit, uudet miniatyyrit ancientseille, GDC:lle, orbitaaleille ja muille. Nopat on kustomoitu, samoin mukana on muoviset inlayt kuutioille. Pelimekaniikkaa on hienosäädetty – saapa nähdä, tehdäänkö ohjuksille jotain.
Toinen laitos ilmestyy vuoden 2018 aikana, kunhan se on valmis.
WizKids ja Games Workshop yhteistyössä
WizKids ja Games Workshop ovat tehneet yhteistyösopimuksen. Uusi monivuotinen sopimus tarkoittaa muun muassa uusia WizKidsin kehittämiä pelejä Warhammer 40000 -universumissa.
Luvassa on ainakin kaksi uutta Warhammer 40000 -lautapeliä, todennäköisesti DiceMasters-noppapeliä 40k-teemalla ja lisäksi vanhojen pelien kuten Fury of Draculan ja Relicin uusia laitoksia. Ensimmäiset uudet tuotteet ilmestyvät vuoden 2018 aikana.
Lue WizKidsin tiedote aiheesta.
Teetä ja kauppaa
Z-Man Games on julkistanut lisätietoja Fields of Arlen Tea & Trade -lisäosasta.
Pelin tapahtuma-alueella Itä-Friisiassa kulutetaan teetä reippaasti. Siksi se onkin päässyt lisäosan nimeen asti. Tee on uusi päivitettävä resurssi, jolla saa työntekijöihin potkua: teehörppy saa työntekijän työskentelemään kuin työkalut olisivat kehitetty pidemmälle. Teellä voi myös tehdä toimintoja tuplana.
Uutena mahdollisuutena maastoa voi kuivattaa kaivamalla ojia, jolloin ruutuihin mahtuu lisää lampaita. Lisäksi lampaat voivat lisääntyä ojitetuilla niityillä.
Kauppalaivoja ja kalastusaluksia voi käyttää tuotteiden päivittämiseen siinä missä kärryjä. Tyhjäksi jätetty kalastusalus puolestaan tuottaa lisää ruokaa.
Lisäosan hinta Yhdysvalloissa on 40 dollaria. Englanninkielisen laitoksen julkaisuajankohdaksi on ilmoitettu tammikuu 2018. Lisätietoja Z-Manin sivuilta.
Dokmus: Return of Erefel
Valuuttakauppaa lautapelimuodossa
Amabel Holland, joka on julkaissut muutaman osakejunailun Winsome Gamesin kautta, pyörittää myös omaa Hollandspiele-pelifirmaansa. Hollandspiele aloitti sotapelien parissa, mutta on sittemmin vähän laajentanut tonttiaan myös talouspeleihin. Uusin Hollandspiele-julkaisu on Hollandin oma valuuttakauppapeli For-Ex.
For-Exissä pelaajat käyvät kauppaa seitsemällä eri valuutalla. Vuoron aikana voi tehdä jonkun neljästä vaihtoehdosta: tehdä sopimuksen, investoida sertifikaatteihin, myydä sertifikaatteja tai laukaista sopimuksia, lainoja tai osinkoja.
Sopimus on lupaus tulevasta valuuttakaupasta valuuttaparin nykyisellä kurssilla. Raha ei vielä liiku: sopimus vain määritellään ja laitetaan sopimusjonoon. Sertifikaattiin investoiminen tarkoittaa, että pelaaja maksaa tätä valuuttaa ja saa vastineeksi sertifikaatin. Tämä nostaa valuutan arvoa suhteessa muihin valuuttoihin ja tuottaa mahdollisesti osinkoja tulevaisuudessa.
Sertifikaatin myyminen taas muuttaa sertifikaatteja rahaksi (ja antaa muille mahdollisuuden tehdä saman). Jokainen sertifikaatin myynti laskee valuutan arvoa. Laukaisutoiminnolla otetaan jonon ensimmäinen sopimus ja aktivoidaan se: nyt sopimus pitää toteuttaa ja rahat maksaa. Jos pelaaja ei pysty, sopimus muuttuu lainaksi ja palaa sopimusjonon perälle. Jos laina aktivoituu, se on maksettava, ja jos ei pysty, peli päättyy konkurssiin. Sopimusjonossa on myös osinkokortteja, jotka maksavat sertifikaateille osinkoja.
Lopussa kaikki valuutat muutetaan arvokkaimpaan valuuttaan ja rikkain voittaa. Pelin aloittajasääntö on mainitsemisen arvoinen: ”The player who usually wins at opaque stock-holding games takes the first Turn, and play passes to the left.”
Hollandspielen pelejä ei valitettavasti saa muuten kuin tilaamalla suoraan Hollandspieleltä Yhdysvalloista, eli verojen myötä hinta on aika kallis. Pelejä tehdään print-on-demand-periaatteella, joten eurooppalaista jälleenmyyntiä on toistaiseksi turha toivoa.
Lohikäärmelinna
En tiedä Dragon Castlesta paljoakaan, mutta komponenttien perusteella kiinnostaa heti vähän. Pelin idea on syntynyt mahjongin pasianssiversiosta, jossa pinotaan mahjongtiilet kasaksi ja poistetaan pareja. Tässä pelissä keskuslinnasta noukittavat parit laitetaan omalle laudalle, johon rakennetaan omaa linnaa.
Setit kääntyvät kuvapuoli alaspäin ja tuottavat pisteitä: niiden päälle voi rakentaa alttareita, jotka tuottavat lisää pisteitä, mutta rajoittavat rakentamista.
BGG:ssä on designer diary, jossa on lisää juttua pelistä. Ihan lähtökohtien perusteella tämä pääsee kyllä testattavien listalle.
BGG:n salapukkeilu avattu
BoardGameGeekin Secret Santa on avattu. Ilmoittautujat saavat itselleen satunnaisen lahjottavan, jolle pitää ostaa joululahja, ja vastineeksi joku muu ostaa sinulle joululahjan. Lahjatoiveet pitää listata BoardGameGeekin wishlistille, joten lautapelejä on luvassa.
Rekisteröitymisaikaa on 12.11. asti. Säännöt kannattaa lukea huolella läpi ennen ilmoittautumista, koska niissä on kaikennäköistä huomioitavaa. Sääntöjen vuoksi homma myös toimii varsin hyvin: jos salapukkisi on petollinen, lahja järjestyy kyllä jotain muuta kautta. Voi olla, että lahja ei ennätä jouluksi, mutta muuten homma toimii kyllä hyvin luotettavasti.
Suomen lautapeliseuran foorumilla on järjestetty aikaisemmin oma kotimainen Secret Santa, mutta osallistujien vähyyden vuoksi sellaista tuskin tulee tänä vuonna. Jos nyt jostain ilmestyy parikymmentä innostunutta kommentoimaan viikkokatsauksen yhteyteen, voin potkaista Secret Santat kasaan, mutta jotenkin epäilen… BGG:stä löytyy myös pienempiä Secret Santa -hankkeita, kuten sotapelaajien Secret Santa.
Kokoelmasi arvo euroissa
Oletko koskaan miettinyt, minkä arvoinen pelikokoelmasi on? Tällä työkalulla mittaat asian kätevästi. Kerro vain BGG:n käyttäjätunnuksesi ja työkalu nuuskii kokoelmasi ja laskee sille arvon.
Tiedot perustuvat BGG:n kauppapaikalla toteutuneisiin kauppoihin. Kannattaa rastittaa ”Advanced options” ja säätää kohtaan ”Date Range” esimerkiksi viimeiset 180 päivää, saat monessa tapauksessa fiksummat tulokset näin.
Ihan kaikille peleille arvoa ei löydy, esimerkiksi kotimaisille peleille ei yleensä ole BGG:ssä kauppoja, joita analysoida, ja joskus tulokset ovat vähän outoja, mutta sopivalla kokoelmalla lopputulos voi olla hyvinkin suuntaa-antava.
Kickstarter-pelit
Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.
Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.
Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verovapaasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille
Luksusperikatoa
Downfall on uusi peli Tasty Minstrel Gamesilta ja suunnittelija John D. Clairilta (Mystic Vale). Peli on 4X-menoa maailmanlopun tunnelmissa: vuonna 2213 käydyssä 19 päivän sodassa on kuollut 99% maailman väestöstä.
Nyt pelaajat draftaavat ja pelaavat kortteja ja valitsevat toimintojaan. Tarkoituksena on kartoittaa maailmaa, laajentaa omia alueita, rakentaa rakennelmia, tutkia teknologiaa, sotia, tuottaa resursseja ja muuta, mitä nyt 4X-peleihin kuuluu.
Kun toiminnot on tehty, korttikädet annetaan eteenpäin seuraavalle pelaajalle, uusi kortti nostetaan ja aina kun talvikortti nousee, pelikello etenee. Silloin säteily leviää, taistellaan ja kansalaiset on ruokittava.
Perusmalli maksaa 83 dollaria Suomeen toimitettuna. Deluxified-versio ja stretch goalit saa omakseen 103 dollarilla. Jättikartan kanssa hinta on 128 dollaria. Verovapaa toimitus on luvattu heinäkuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.
Hedelmäninja
Yli 1,5 miljardia kertaa ladattu Fruit Ninja on huippusuosittu mobiilipeli, joka on nyt kääntymässä kolmeksi uudeksi lautapeliksi. Fruit Ninja: Card Master, Fruit Ninja: Slice & Dice ja Fruit Ninja: Combo Party tarjoavat kolme erilaista tulkintaa hedelmien pilkkomisesta.
Card Master on vauhdikas pakanrakennuspeli, jossa kootaan pakka ja sitten läiskitään reaaliajassa kortinparitusta. Slice & Dice on noppapeli, jossa ensin heitellään noppia 20 sekuntia ja sitten ostetaan nopilla hyviä komboja. Combo Party on sekoitus draftia, onnenkoetusta ja näppäryyspeliä.
29 dollarilla saa yhden kolmesta. Kaksi saa 54 dollarilla ja kolmen setin saa 69 dollarilla. Postikuluja on arvioitu tulevan 12 dollaria. Toimitus on luvattu elokuulle 2018 ja se on verovapaa. Kampanja löytyy täältä.
Amerikkalaista gotiikkaa
Legends of Sleepy Hollow perustuu Washington Irvingin klassikkotarinaan. Kolme päivää Ichabod Cranen katoamisen jälkeen pelaajat lähtevät tutkimaan Sleepy Hollow’ta paljastaakseen sen mysteerit. Peli on kampanjamuotoinen yhteistyöpeli, jossa on paljon salaisuuksia ja yllättäviä käänteitä. Skenaariot on suunniteltu uudelleenpelattavaksi, vaikka salaisuudet ja yllätykset eivät toisella pelikerralla olekaan enää yllättäviä.
Pelissä pelaajat liikkuvat, tutkivat, hyökkäävät ja käyttävät erikoiskykyjään. Kun kykyjään käyttää, niitä ei saa käyttää uudestaan ennen kuin koko toimintopooli on tyhjennetty – ja se käy vaikeammaksi, kun hahmolle kertyy pelkoa. Pelon voittaminen vaatii yhteistyötä.
Peli maksaa 108 dollaria Suomeen toimitettuna. Taidekirjan kanssa hinta on 148 dollaria. Toimitus on luvattu joulukuulle 2018 ja se on verovapaa. Kampanja löytyy täältä.
Liikaa luita
Too Many Bones: Undertow on itsenäinen jatko-osa nopanrakennusroolipeli Too Many Bonesille. Undertow on itsessään yhdelle tai kahdelle pelaajalle sopiva yhteistyöpeli, johon mahtuu neljäkin pelaajaa, jos on aikaisempia osia käytettävissä.
Pelissä on luvassa yllättäviä kohtaamisia, aivojavaivaavia taisteluita, loputtomasti oman hahmon kustomointia, nokkelia minipelejä, taktista päätöksentekoa ja huippuluokat komponentit. Chip Theory Games suosii nimensä mukaisesti pokerichippejä. Peli on suunniteltu helpoksi ja kohtuuhintaiseksi lähestymistavaksi Too Many Bonesin maailmaan.
Peli maksaa 91 dollaria Suomeen toimitettuna. Peruspelin kanssa hinta on 233 dollaria ja kaiken sisältävä paketti maksaa 340 dollaria. Verovapaa toimitus on luvattu kesäkuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.
Petomaista kisailua
Beastly Bust-Up on eläinkisailua, jossa kysytään, kumpi voittaisi, norsu vai sarvikuono? Entä jos kumpikin seisoisi jäävuorella? Entä jos mustekala olisi mukana? Entä jos mustekalaa häiritsisi kilpikonna? Pelaajien on kisailtava eläimillään sopivissa paikoissa, jotta saa parhaat pisteet eri alueille pelin loppuun mennessä. Eläimillä on omat vahvuutensa ja heikkoutensa.
Beastly Bust-Up sopii kymmenen minuutin filleriksi tai monen tunnin turnaukseksi.
Peli maksaa 15 puntaa Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu joulukuulle 2017. Toimitus on verovapaa. Kampanja löytyy täältä.
Alkemistien laakso
Valley of the Alchemists on settien keräilyä: pelaajien on kerättävä alkemistisia aineksia, joista sekoitellaan taikajuomia, joista yhdistellään eliksiirejä. Eliksiirit kasvattavat kokemusta ja sopivalla komboilla kertyy tulosta tehokkaasti.
Perusmalli maksaa 49 dollaria. Lisäosan kanssa hinta on 79 dollaria. Molempiin tulee postikulut päälle, postikuluiksi Eurooppaan arvioidaan 8–20 dollaria, Suomeen todennäköisesti lähemmäs 20 dollaria. Toimitus on verovapaa ja luvattu toukokuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.
Mikon pelaamia
Syyslomaviikkoon mahtui monenlaista pelaamista. Star Wars: Rebellionissa räjäytin taas imperiumilla Kashyyykin kirppusäkit ja myöhemmin Kuolontähden toinen laukaus pyyhkäisi kapinallisten uuden tukikohdan pois kartalta. Harmin paikka… Mainio peli, koska taistelimme vähän; peliin mahtui yksi pidempi taistelu ja se vasta tylsää olikin se.
Tavernassa aloitettiin uusi visailukausi. Viime kevään voittajajoukkue The Kramer Track vaihtoi nimensä Daimyrian rauhaninstituutiksi ja kokoonpanokin on vähän elänyt. Videopeliosaaminen oli hakusessa, joten hämmentävän suositussa avausvisassa oli tyytyminen kolmanteen sijaan ja yhteen cup-pisteeseen.
Viikkoon mahtui myös pakohuoneilua, laudalla ja oikeasti. Tampereen Room Escapen The Detention sai kunnian olla ensimmäinen kokeilemani pakohuone. Kivaa oli ja ensimmäisestä kerrasta jäi heti hyvä fiilis, kun pääsimme huoneesta ulos alle puolessa tunnissa ilman vihjeitä.
Laudalla testattiin toinen Exit: The Game ja lisää Unlockia. Unlock! alkaa olla jo arvostelukunnossa, eiköhän pelistä tällä viikolla arvostelu saada aikaiseksi. Exit: The Game on kyllä niukasti suosikkini: se on jotenkin haasteena monipuolisempi kuin Unlock! ja vaikeustasoltaan kiinnostavampi kuin muuten hyvin tehty Escape the Room. Kiinnostavia nämä kaikki kuitenkin ovat.
Tulevat lautapelitapahtumat
- 30.10.–5.11.2017 Kansallisella peliviikolla järjestetään paljon peliohjelmaa eri puolilla maata. Lisätietoja Peliviikon sivuilta.
- 3.–5.11.2017 Helsingissä järjestetään GameXpo-messut, jossa Suomen lautapeliseura pyörittää lautapelialuetta.
- 5.–7.1.2018 järjestetään Suomen lautapeliseuran pitkäaikaisin pelitapahtuma Kinkkucon Kuopiossa. Lisätietoja löytyy Lautapeliseuran foorumilta.
- 27.–29.7.2018 pidetään Ropecon 2018. Tällä hetkellä Ropeconille haetaan tekijöitä.
Lautapelioppaan viikon tapahtumat
- Tiistaina arvosteltiin Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa.
- Perjantaina arvosteltiin Match Madness.
Lautapeliblogien viikon jutut
- Korttikuningas kertoo Hit Z Road -pelistä.
- Todellisuuspaon testissä Karuba ja Adventure Land.
- Korttikuninkaan sata sanaa Hit Z Roadista.
- Noppapotin Pelaajien valinta -esittely.
- Lunkisti esitteli Pelaajien valinta -finalistit.
- Pöydällä pohdiskeli Pelaajien valinta -palkintoa.
- Puutyöläinen tuumaili Pelaajien valintaa.
- Todellisuuspako kertoi, kuinka lautapelien kulta-aika saapui Suomeen.
Yksi vastaus aiheeseen “Viikkokatsaus 23.10.2017: Pohjoismaisia palkintovoittajia”
Täältä hep kotimaiseen secret santaan