Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.
Lautapeliopas on nyt myös Telegramissa. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista saman tien. Lautapelioppaan Telegram-kanava.
Pandemicista tulee 10-vuotisjuhlapainos
Pandemicin ilmestymisestä on tänä vuonna kymmenen vuotta. Sen vuoksi luvassa on kymmenvuotisjuhlapainos, joka toimitetaan upeassa metallisessa ensiapulaukussa. Loota on sen verran hieno, että mukana tulee erityiset kiinnikkeet, joilla sen saa kiinnitettyä oman pelihuoneen seinälle näytille.
Boksin sisältä löytyy yksityiskohtaiset miniatyyrit jokaiselle roolille. Miniatyyrit on wash-käsitelty, jotta yksityiskohdat erottuvat paremmin. Miniatyyrejä on saatavilla rajoitetusti valmiiksi maalattuina. Muut osat perustuvat ykkösedikan pidettyihin puunappuloihin. Tautimerkit ovat puukuutioita, samoin parannusnappulat ovat painatuksilla koristeltua puuta. Korttien design on täysin uusi ja tyylikkään retro- ja vintagehenkinen.
Tyylillä on hintansa, loppuvuodesta 2018 ilmestyvä juhlalaitos maksaa 100 dollaria, eli Suomessa on odotettavissa myös kolminumeroinen hinta. Lisätietoja ja lisäkuvia löytyy Z-Manin sivuilta.
Asmodeeta myydään PAI:lle
Asmodeen omistajanvaihdoksesta on uutisoitu kerran jos toisenkin. Tällä hetkellä Asmodeen omistava Eurazeo on yksinoikeudella käymässä kauppaa toisen ranskalaisen sijoitusyhtiön PAI Partnersin kanssa. Alkukuusta puhuttiin vielä Legon omistajasta Kirkbistä, mutta nyt näemmä se on jo ohitettu.
Hintalapussa lukee nyt sitten 1,2 miljardia euroa, joka on hieman vähemmän kuin alustava 1,5 miljardin euron pyyntihinta. PAI on jonkin verran Eurazeoa pienempi firma, mutta se on keskittynyt isompiin yrityksiin, jotka ovat alansa johtavia brändejä Euroopassa. Erityisen tunnettuja PAIn brändit eivät Suomen markkinoilla ole.
Mitä tämä kaikki sitten vaikuttaa pelaajiin? Parhaassa tapauksessa ei juuri mitenkään, pahimmillaan PAI kiristää kuluja esimerkiksi lopettamalla jotain yksittäisiä pelistudioita. PAI itse kommentoi asiaa muun muassa näin: ”We are excited by the company’s growth prospects, which include further developing Asmodee’s position in the core hobby gaming market and successfully diversifying the group’s main brands onto other platforms.” Eli eiköhän digipelien, leffadiilien ja muun vastaavan brändinhyödyntämisen määrä tule vain kasvamaan.
Eurazeon lehdistötiedote (PDF), uutinen ICv2:ssa.
Carcassonne menee safarille
Carcassonne: Safari on uusin peli Carcassonnen Around the World -sarjassa. Syksyn aikana ilmestyvä peli on itsenäinen Carcassonne-peli, jossa pelaajat yrittävät nähdä safarilla mahdollisimman paljon eläimiä. Lautapelit.fi:n mukaan peli muistuttaa tyyliltään vähän Carcassonne Kivikautta.
Lautakunta
Lautakunta kokoontui puhumaan pelien tuunaamisesta. Fimosta, kapalevyistä, korttimuoveista, metallirahoista, 3d-tulostamisesta, miniatyyrien maalaamisesta ja sen sellaisesta puhuivat Tuomo Pekkasen (Lautapelit.fi) johdolla Miira Hartemo (Noppapotti), Kai Saarto (Todellisuuspako) ja Mikko Saari (Lautapeliopas). Jakso on nauhoitettu 6.7.2018.
Lyhyet
- Talisman: Legendary Tales on uusi 1–6 pelaajan yhteistyöpeli Talismanin maailmassa. Pelaajien on viiden erillisen seikkailun aikana löydettävä viisi eri talismaania eri puolilta maailmaa.
- Joskus pelin kehitys voi viedä pitkän ajan. Roberto Fraga kertoo BGG:ssä, kuinka Princess Jing sai alkunsa vuonna 1997 ja päätyi julkaistavaksi vuonna 2018. Princess Jing, or The Very Long Walk kuvaa pitkällistä prosessia täynnä hylkäystä, pettymystä ja sitkeyttä.
- Dice Rush: Sonic the Hedgehog on IDW:n lokakuun lopussa julkaisema noppapeli, jossa yritetään heittää korteissa kuvattuja komboja Sonic-videopelien teemalla mahdollisimman nopeasti.
- Englantilainen Imagination Gaming on jakanut palkintoja parhaille peleille. Yhdistys on erikoistunut peleihin opettavasta ja kehittävästä näkökulmasta. Palkinnoissa nähtiin kotimaista menestystä: suomalaisen Unseriousin LUPO: The Space Adventure voitti kultaa ”Cross-curriculum”-pelien sarjassa. Katso koko palkintolistaus.
Kickstarter-pelit
Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.
Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.
Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.
Thunderstone Quest -pakanrakennuspeli palaa Kickstarteriin. Uutta tässä kampanjassa on Barricades Mode, joka mahdollistaa yksinpelit ja yhteistyöpelin. Lisäksi tulee uusi quest. Kampanjan uusi sisältö maksaa 50 dollaria, edellisen kampanjan peruspelin saa satasella ja kaiken tavaran yhteensä 150 dollarilla. Päälle tulee melko reippaat postikulut, koko setille noin 40 dollaria, mutta onpa paketilla sitten painoakin 12 kiloa. Toimitus on veroton ja luvattu huhtikuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.
Glory Recalled: Hong Kong 1941 on korttivetoinen sotapeli Hong Kongin taisteluista vuonna 1941. Peli maksaa noin 42 euroa Suomeen toimitettuna. Veroihin on syytä varautua. Toimitus on luvattu joulukuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.
Game to Pick a Game on peli, joka lupaa ratkaista pelinvalinnan ongelmat. Pelaajat ehdottavat peliä ja sitten pelataan laattoja, joilla säädetään pelien pistearvoja ja isoimman pistearvon saavuttanut peli voittaa ja sitä pelataan seuraavaksi. Peli maksaa 29 dollaria Suomeen toimitettuna, 48 dollarilla saa kaksi settiä. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.
Trogdor: The Board Game on vanhan nettianimaation inspiroima lautapeli, jossa pelaajat yhteistyössä ohjastavat Trodgor-lohikäärmettä, joka polttaa maaseutua maan tasalle. Jonkinlaisena laadun takeena suunnittelijana on James Ernest. Peli maksaa 40 dollaria, 60 dollarilla saa puumeeplejen lisäksi miniatyyrit ja tosifaneille on 1800 dollarin luksusversio. Tässä kohtaa on hyvä pysähtyä tämän ajatuksen äärelle. 2000-luvun alussa tehdystä kököstä Flash-animaatiosta syntyneestä vitsistä tehdään vuonna 2018 lautapeli, josta tehdään 1800 dollaria maksava luksusversio, jolle löytyy yli kymmenen ostajaa. Postikuluja on luvassa 25 dollaria, verottomuudesta ei ole varmuutta. Toimitus on luvattu kesäkuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.
Vanguard of War on tornipuolustuspeli, jossa suojellaan kirkkoa vihollislaumoilta. Uusi Kickstarter-kampanja lisää zombie-aiheisen lisäosan. Pelkän lisärin saa 39 dollarilla, peruspelin kanssa hinta on 99 dollaria ja add-onien kanssa 199 dollaria. Toimitus on luvattu maaliskuulle 2019. Veroton toimitus maksaa parikymppiä. Kampanja löytyy täältä.
Atlantis: Island of Gods on uppoavaan Atlantikseen sijoittuva peli, jossa rakennetaan temppeleitä Atlantikseen ja yritetään kerätä mahdollisimman paljon suosiota ennen katastrofia. Peli maksaa 41 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu huhtikuulle 2019 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.
Escape Plan on Vital Lacerdan peli, jossa pelaajien on toteutettava ryöstökeikan jälkeen onnistunut pako. SWAT-tiimi on jo sulkemassa ulospääsyä kaupungista… Pelin voittaa se, joka saa eniten rahaa kuljetettua ulos kaupungista. Peli maksaa 79 dollaria, kympillä saa Lacerdan käsin numeroiman tarran kaupan päälle. Toimitus on luvattu kesäkuulle 2019, se on veroton ja maksaa noin 20 dollaria. Kampanja löytyy täältä.
Era of Kingdoms on resurssinhallintapeli, jossa johdetaan omaa valtakuntaa pimeältä ajalta valistuksen ajalle. Pelissä on pakanrakennuselementtiä ja valtakuntien kehitystä. Peli maksaa 40 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu maaliskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.
Swamp Stalkers on uudelleenjulkaisu vuonna 2007 ilmestyneistä Dragon Dice -nopista, joissa suomöröt seikkailevat. Aloittelijat pääsevät vauhtiin 35 dollarin paketilla, 120 dollarilla saa all-in-paketin. Postikuluja on odotettavissa parikymppiä. Toimitus on veroton ja luvattu elokuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.
Mikon pelaamia
Viikon ohjelmassa on ollut arvostelukappaleita. Niistä Happy Salmon tuli jo arvosteltua, ensi viikolla saatte lukea arviot Ticket to Ride: New Yorkista ja Bonkista. Lyhyesti todettakoon, että Ticket to Ride: New York on herkullisen nopea versio Menolipusta ja toimii sen verran hyvin, että suosittelen sitä ensimmäiseksi Ticket to Ride -peliksi, eikä välttämättä muuta tarvitsekaan. Peli on nopeasti ohi, mutta tuntuu silti kuin alkuperäiseltä peliltä. Bonk sen sijaan oli yhä vähän pettymys.
Pöytäaikaa on saanut myös London, sekä alkuperäisenä että uutena toisena laitoksena. Kakkosedikasta kirjoittelen ykkösen arvostelun jatkoksi jotain, kunhan saan vielä vähän pelattua, mutta ensifiilis on positiivinen: ensinnäkin uusi laitos on todella kaunis esine ja toiseksi muutokset peliin vaikuttavat lähtökohtaisesti oikein mukavilta.
Pelilaudan pudottaminen pois tuntui suuremmalta jutulta kuin olikaan. Uudet kuviot ovat aika fiksuja: ennen runsaalla alueiden ostamisella saattoi välttyä täysin köyhyyden kertymiseltä, nyt voi olla varma, että köyhyyttä kertyy, kun alueet eivät enää vähennä köyhyyttä jokaisella kaupungin ajolla. Se on hauskaa se. Mutta tästä lisää, kunhan kokemusta kertyy, ja mieluiten muusta kuin kaksinpelistä, se kun ei edelleenkään ole mitenkään paras tapa pelata Londonia.
Olemme pelanneet paljon Magic: The Gatheringiin nojaavia pakanrakennuspelejä, joten luontevaa oli tehdä vähän tutkailua alkuperäisen Magicin suuntaan. Aloitin itse Magicin pelaamisen joskus 1994, pelasin tovin, palasin pelin pariin lukiossa Miragen ja Weatherlightin aikoihin ja lopetin sitten.
Veljeni palasi hiljattain pelin pariin ja on nyt innostunut turnauksiin ulkomaille asti. Päätin sitten itsekin antaa pelille uuden mahdollisuuden: ostimme pari valmista pakkaa sisältävän aloituspaketin ja olemme nyt pelanneet muutaman erän. Eihän siitä oikein pääse mihinkään: kaikista puutteistaan huolimatta Magic on kyllä hyvä peli. Ei se ihme ole, että peli on edelleen voimissaan parikymmentä vuotta sen jälkeen kun itse lopetin pelaamisen ja vetoaa yhä nuorisoon.
Nämä valmispakat vaikuttavat ihan hyvältä tavalta perehtyä Magicin pelaamiseen. Voipa olla, että jossain vaiheessa sijoitan pari kymppiä kilobokseihin, niin pääsee vähän ottamaan tuntumaa pakanrakennukseen, onhan sekin kuitenkin aika keskeinen osa Magic-elämystä.
Tulevat lautapelitapahtumat
- 27.–29.7.2018 pidetään Ropecon 2018. Ennakkolipunmyynti on käynnissä. Mikko luennoi lautapeleistä su 29.7. klo 10 ja kotimaisia lautapelibloggaajia kuulee paneelikeskustelussa la 28.7. klo 15.
- 29.7.2018 pelataan Catanin SM-turnaus Ropeconissa. Lisätietoja ja ilmoittautumisohjeet turnauksen nettisivuilta.
- 14.–16.9.2018 järjestetään Lautapelaamaan-tapahtuma Helsingissä. Parhaillaan tapahtuma hakee järjestäjiä, lue lisää Lautapeliseuran foorumilta.
Lautapelioppaan viikon tapahtumat
- Perjantaina arvioitiin Spirit Island.
- Lauantaina arvioitiin Happy Salmon.
Lautapeliblogien viikon jutut
- Tuomo julkaisi videon Ticket to Ride: New Yorkista.
- Noppapotti on pelannut pelejä tuutin täydeltä.
- Koko perhe pelaa Colorettoa.
- Kickstarter on kuin suklaarasia, kertoo Kaitsu Todellisuuspaossa.
- Pelaajani kehuu High Societyä.
- Lunkisti muistelee puolestaan menneitä Timbuktun parissa.
- Pakohuonepelit omassa olkkarissa eli Noppapotti testaa Exitit.
- Todellisuuspaon kesän Hot-10 on kuuma pelilista.
- Koko perhe pelaa Carcassonne korttipeliä.
- Texas Showdown saa kehuja Lunkisti.fi:ssä kierona laistotikkipelinä.