Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 22.8.2016: Turun palo, Martti Luther ja engelsmannin veri

Arboretumin suunnittelijan uusi peli, lautapeli Turun palosta, läjäpäin arvostelukappaleita ja paljon muuta mukavaa on Lautapelioppaan viikkokatsauksessa tällä viikolla.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Oletko kiinnostunut osallistumaan viikkokatsauksen tekemiseen? Katsauksen lopussa on lisää asiasta.

Tämän viikkokatsauksen toimitti Mikko Saari.

Ihmissusien lopullinen perintö

Ted Alspach ja Rob Daviau ovat kehitelleet Ultimate Werewolf Legacyn. Nimestä voi päätellä, mistä on kyse: peli on Werewolfia legacy-ominaisuuksilla.

Peli on suunniteltu pelattavaksi kolmen pelin “lukuina”. Nämä yhden illan aikana pelattavaksi tarkoitetut luvut ovat itsenäisiä, eli niiden välillä voi vaihtaa pelaajia. Toki kokemus on rikkaampi, jos samat pelaajat pysyvät mukana alusta loppuun.

Legacyn hengessä peliin tulee muutoksia, jotka vaikuttavat myöhemmissä pelikerroissa. Huonot päätökset voivat riivata kylää kauas tulevaisuuteen. Pelaajat voivat taas ansaita nimityksiä, joista saa etuja tulevissa peleissä, omasta roolista riippumatta.

Turun palosta lautapeli

Mike Pohjola on tehnyt Turun palosta oivallisen kirjan. 18xx-peliltä kuulostava 1827 kertoo, miksi Turku paloi. Aiheesta on tekeillä myös peli. Flamestorm-peliä työstää Realm of Wonderin ja Dokmuksen taustalta löytyvä Toad Kings -pelinkehityspulju. 2–6 pelaajan yhteistyöpelissä pelastetaan erilaisia vanhanaikaisia kaupunkeja suurpalolta. Peli on tulossa vuoden 2017 aikana.

Toad Kingsillä on muutakin putkessa. Scifi-peli Space Freaks on 90-prosenttisesti valmis ja ilmestyy vuonna 2017. Roolipelimäinen Agemonia on myös pitkälle kehitetty ja etsii vain julkaisijaa, jotta peli saataisiin kauppoihin 2017. Realm of Wonder -sarjaan tulee uusi peli Sunken Kingdom

Cool Minin uutuuksia

Cool Mini or Not on pikkuhiljaa kehkeytymässä merkittäväksi lautapelijulkaisijaksi. Tämä on mielenkiintoinen käänne firmalta, joka aloitti galleriana, jossa voi esitellä maalaamiaan miniatyyrejä.

Firmalta on tulossa Paolo Morin uusi peli Ethnos, jonka on kuvittanut Tolkien-kuvittajana tunnettu John Howe. Pelissä taistellaan fantasiamaailman hallinnasta käyttäen eri fantasiakansoja apuna.

Toisin kuin ensifiilis kertoisi, kyse ei ole figupitoisesta ameritrash-väännöstä, vaan alle tunnin mittaisesta europelistä, jossa kerätään korttisettejä ja näillä sitten valloitetaan alueita alue-enemmistöpelin hengessä.

CMONin ja Horrible Gamesin yhteisjulkaisu Raise Your Goblets on hilpeä Princess Briden mieleen tuova seurapeli, jossa jokaisella pelaajalla on edessään juoma. Juomassa on viiniä, myrkkyä tai vastamyrkkyä. Omalla vuorolla voi tarkistaa oman juoman, kierrättää juomia, vaihtaa juomaa jonkun toisen kanssa tai myrkyttää tai vastamyrkyttää juomia.

Raise Your Goblets

Jokaisen pelaajan tavoitteena on saada joku tietty pelaaja hengiltä. Pisteen saa, jos oma kohde kuolee, toisen jos selviää itse hengissä ja bonuksen jos onnistuu täyttämään nämä molemmat ehdot.

Pikkumiehen verta pian juoda saa!

Mainion Arboretumin suunnittelijalta Dan Cassarilta on tulossa uusi peli loppuvuodesta 2016. The Blood of an Englishman perustuu Jaakko ja pavunvarsi -satuun, jossa jättiläinen lauleskelee “Fee fi fo fum, I smell the blood of an Englishman” (eli suomeksi “Hii hei hoo haa! Pikkumiehen verta pian juoda saa!”).

Peli on kaksinpelattava korttipeli, jossa toinen pelaajista on Jaakko ja toinen jättiläinen. Jaakko yrittää rakentaa kolme pavunvartta, joiden avulla ryöstää jätiltä kultasäkin, kultaisen hanhen ja laulavan harpun, jättiläinen taas pelaa Fee-, Fi-, Fo- ja Fum-korttejaan yrittäen saada Jaakon nalkkiin. Tämän tarkempia tietoja pelimekaniikasta ei vielä ole.

The Blood of an Englishman

The Blood of an Englishmanin julkaisee Renegade Game Studios, jonka pelien saatavuus Suomessa on ollut vähän heikonlainen, mutta toivottavasti tämän pelin saa Suomestakin.

Yksin uskosta ja Martti Luther -lautapeleistä

Uskonpuhdistuksen 500-vuotisjuhlat ovat Saksassa sen verran merkittävä tapaus, että aiheeseen liittyviä pelejä on tulossa useampiakin. Spielworxx ja Stronghold Games ovat pistäneet asialle Jason Matthewsin ja Christian Leonhardin, joilla on kokemusta historiallisista aiheista muun muassa 1960: Making of the Presidentin, Founding Fathersin ja Campaign Manager 2008:n muodossa.

Sola Fiden kansi

Sola Fide: The Reformation eli “yksin uskosta” on kaksinpelattava noin 45-minuuttinen strategiapeli, jossa vastakkain ovat Luther ja katolinen kirkko. Kyseessä on kaksinpelattava korttipeli, joka perustuu Campaign Manager 2008:n pelimekaniikkaan.

Essenin uutuuspelit

Lautapeliseuran foorumilla on aloitettu perinteinen Essen-uutuuksien esittelyketju, jossa käydään läpi Essenissä julkaistavia pelejä. Lautapelioppaan viikkokatsauksissa pelejä ei sen kummemmin listata, lähinnä nostetaan yksittäisiä kiinnostavampia julkaisuja esiin. Kattavampaa listausta haluavien kannattaa laittaa foorumiketju seurantaan.

Saarihyppelyä

Scott Almesin (Best Treehouse Ever, Tiny Epic -pelit) uusi peli Island Hopper yhdistelee kevyttä strategiaa ja näppäryyttä ja kuorruttaa paketin Kwanchai Moriyan upealla kuvituksella.

Pelaajat toimittavat kuljetuksia saaristoon. Valitettavasti varaa oli vain yhteen lentokoneeseen. Korkeimman tarjouksen tehnyt pääsee kapteeniksi. Muut pelaajat lahjovat kapteenia laittamalla saarille rahaa, jonka kapteeni kerää, jos lentää saarelle.

Lentokone on hirveä romu, joten kapteeni lentää sokkona. Lentäessään kapteeni valitsee tuotteen, nostaa sen ilmaan ja yrittää pudottaa sen noin viiden sentin korkeudelta jollekin saarelle.

Peli maksaa 40 dollaria ja postikulut Suomeen ovat 17 dollaria. Toimitus on EU-ystävällinen arvellaan maaliskuuhun 2017. Kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/167427101/island-hopper-scott-almes-reckless-romp-in-rarifie

Pastillipeliä

Mint Works on taskukokoinen työläistenasettelupeli. Peli osallistui BoardGameGeekissä Mint Tin Design Contest -kisaan ja menestyi mukavasti.

Kestoksi luvataan parikymmentä minuuttia ja säännöt ovat yksinkertaiset. Peli on helposti mukana kulkeva ja oppimiskynnys on matala, joten tämä pitäisi saada pöytään seurassa kuin seurassa.

Peli on ainakin halpa: postikuluineen vain 12 dollaria. Toimitus luvataan toukokuussa 2017. Kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/five24labs/mint-works-the-pocket-sized-worker-placement-game

Satojen eurojen figujen sota

Sarjassamme kalliita figuuripläjäyksiä, Sandy Petersenin Glorantha: The Gods War on samaa kaliiperia firman aikaisemman Cthulhu Warsin kanssa (tosin laatikko lienee noin kilon kevyempi). Peli sijoittuu RuneQuest-roolipelistä tuttuun Gloranthan maailmaan.

Peli on asymmetristä sotaa, Cthulhu Warsin hengessä, mutta kehitettynä edelleen. Tietysti hurjan kokoisilla ja näyttävillä figuureilla maustettuna.

Perusmalli pelistä maksaa 125 dollaria. Lisäosa Empires maksaa 135 dollaria, Elder Races -paketti satasen, Monsters-paketti toisen satasen, Buildings-paketti 60 dollaria ja nopatkin voi vaihtaa nätimmiksi 15 dollarilla. Koko paketin saa tarjoushintaan 450 dollarilla, eikä siinä vielä kaikki: päälle kaupanpäällisinä yli 150 dollarilla Glorantha-tietoutta PDF-muodossa. Täräyttämällä pöytään tuhat dollaria saa saman paketin, mutta figuurit ovat parempaa materiaalia.

Melkoisen tyyristä settiä. Tonnin pakettejakin on kuitenkin mennyt tätä kirjoittaessani liki 70 ja suosituin on tuo 450 dollarin setti, keskimääräinen pledge on vähän noin 300 dollaria. Kummasti näille on ottajia.

Postikulut selviävät kampanjan lopussa, mutta asettuvat 30–50 dollarin paikkeille. Toimitus on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/1816687860/the-gods-war

Epäreilu huvipuisto

Unfair on huvipuistonrakentelua. Pelaajat kehittävät huvipuistojaan, tavoitteena täyttää suunnitelmakorttien vaatimukset, tehdä mahdollisimman upeita huvipuistolaitteita tai ihan vain ostaa tiensä voittoon rahalla.

Pelaajat keräävät kortteja, rakentavat laitteita ja tienaavat rahaa puistossa vierailevista kävijöistä. Vaihtelua pelien välille tulee erilaisista teemoista, joita otetaan peliin yksi pelaajaa kohden: viidakko-, robotti-, merirosvo- ja vampyyriteemat tarjoavat kukin hieman erilaisia kortteja käyttöön.

Pelissä on Mr Cuddingtonin todella tyylikäs kuvitus.

Unfair maksaa 49 dollaria, postikuluja Suomeen tulee 10 dollaria. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu joulukuulle 2016. Kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/1960349413/unfair

Metallikuulien kolinaa

Puisten näppäryyspelien ystävien kannattaa tsekata Rollet, jossa pelilaudalla vierivää puupalloa yritetään kolautella oikeaan suuntaan pudottamalla metallikuulia ramppeja pitkin. Peliin mahtuu neljä pelaajaa, joten kaaosta riittää.

Perusmallin saa Suomeen toimitettuna 57 punnalla. Luksusmalli, jossa on säädettävät jalat ja sisäänrakennettu vesivaaka, jotta pelilaudan saa reiluksi ja tasaiseksi, maksaa 89 puntaa. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvataan jouluksi 2016. Pelit valmistaa intialainen reilun kaupan organisaatio, joten tuotanto on eettistä. Kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/715699766/rollet-the-fast-rolling-ricochet-game-0

Korttipeliä ilman pöytää

Gnomi on yksinkertainen korttipeli, joka on toisella kierroksellaan Kickstarterissa. Alkuvuodesta ei onnistanut, nyt rahoitustavoite on uudelleenmietittyjen kuvioiden vuoksi tuntuvasti aikaisempaa pienempi.

Pelin ideana on tehdä korttipeli, jota voi pelata missä tahansa. Pelaaminen ei edellytä pöytää. Käytetyt kortit käännetään kädessä ylösalaisin: sienet muuttuvat kompostiksi ja tontut menevät nukkumaan. Jos kaikki kortit kädessä ovat ylösalaisin, pelistä putoaa pois. Yksi erä kestää noin kymmenen minuuttia.

Peli maksaa Suomeen toimitettuna 18 dollaria. EU-ystävällinen toimitus on luvattu maaliskuussa 2017. Kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/poppyjaspergames/gnomi-play-anywhere

Mikon pelaamia

Posti toi laatikkokaupalla pelattavaa, kun sain uutuuspelejä arvioitavaksi Tevellalta ja Pelikolta. Pelikon peleistä muutama on ehtinyt jo arvosteluihin asti, joten niistä ei sen enempää – ne löydätte alta viikon tapahtumat -listalta, jos ette ole vielä lukeneet.

Vielä arvostelemattomista Runny Bunny on viimevuotinen julkaisu, jossa yksi pelaajista on pupu, joka pakenee muiden pelaajien susia. Sudet ja pupu liikkuvat korttimekaniikalla, jossa liikekortti pelataan edellisen kortin alle tai päälle tietyn mallin mukaan, joka ohjaa liikettä tietyn määrän eteenpäin ja johonkin suuntaan – vähän Wings of Warin ja X-Wing Miniatures Gamen tapaan.

Homman juju on tietysti siinä, että sudet ovat aika tahmeita liikkumaan ja pupu voi lähteä koska tahansa mihin suuntaan tahansa. Kolmella pelaajalla pupun nappaaminen tuntui lähes mahdottomalta (ellemme sitten vain olleet tosi huonoja), ja kun peli päättyi tasapeliksi kun jokainen onnistui pupuvuorollaan pakenemaan susia, loppufiilis oli aika lattea. Ei siis mitään kovin timanttista tavaraa.

Haban Karuban suhteen odotukset sen sijaan ovat olleet korkealla ja parin pelin kokemuksella peli tuntuisi lunastavan ne. Odotin Take It Easyä lisämausteilla ja sen sain. Take It Easyn perusidea on hauska, mutta peli on vähän kuivan abstrakti. Tässä numeroviivojen sijasta rakennetaan polkuja viidakkoon ja juoksutetaan seikkailijoita kohti aarteita. Idea on hauska ja se, että laattoja voi heittää pois seikkailijoiden juoksuttamiseksi auttaa haarauttamaan pelaajien valintoja erilaisiksi.

Vähän helppohan peli on, eli selvästi perhepelimateriaalia. Tälle soisin mieluusti Vuoden perhepeli -palkinnon, harmi vain että peli ilmoitettiin kisoissa Vuoden strategiapeli -sarjaan (jossa se ylsi finaaliin, eli siinäs näette, minkä verran minä mistään tiedän).

Spookies on toinen Haban peli. Tässä noppapelissä yritetään päästä kipuamaan kummitustalossa mahdollisimman korkealle. Kahdella nopalla pitäisi saada mahdollisimman suuria lukuja heitettyä. Jos tuntuu liian vaikealta, voi heittää kolmea tai neljääkin noppaa ja valita kaksi parasta, mutta silloin palkinnot putoavat paljon pienemmiksi. Riskinhallintaa siis.

Aika yksinkertainen peli tämäkin on, mutta oikein tyylikäs ja siivo tapaus, mainio lastenpeli. Näistä Haban peleistä on muuten mainittava aivan erinomaiset ohjekirjat, joissa säännöt on selitetty selkeästi. Lopusta löytyy vieläpä sääntötiivistelmä, jollainen yleensä tarvitsee tehdä itse. Näihinpä ei. Tällainen tapa saisi yleistyä: kun säännöt on kerran opetellut, sääntötiivistelmästä on helppo tarkistaa yksityiskohdat, joita ei muista.

Puutyöläinen kehui blogissaan Best Treehouse Everiä, joten pitihän se tilata. Kotimaasta ei irtoa, joten piti kääntyä Amazonin puoleen; olipa aika salamannopea toimitus: tilasin kaiketi tiistaina ja perjantaina iltapäivästä UPS kävi tuomassa paketin kotiovelle. Ehdin viikonloppuna testata pari peliä ja kyllähän tämä kovin oivalliselta vaikuttaa. Pääsin pelaamaan vain kaksinpelejä ja siinä muodossa ei kyllä mikään draftauspeli loista, mutta pelissä on hyviä ideoita, jotka rajoittavat puumajan rakentelua perin herkullisella tavalla. Moninpeliä on ehdottomasti päästävä testaamaan.

Viikonlopun toinen uutuus oli geokätköilypeli First to Find, joka on virolaista tuotantoa, suomalaisille 18xx-pelaajillekin tutun Aigar Alaveerin tekemä. Alaveeriä voi bongata myös suurista suomalaisista geokätköilytapahtumista myymästä kätköilytavaraa. Geokätköilyhän on hieno aihe pelille ja jotain siitä on tehtykin, mutta ei vielä mitään kovin suurta ja hienoa.

Valitettavasti First to Find tai Esmaleid virolaisittain ei sekään ole se suuri ja hieno geokätköilypeli. Kun pelaajat haahuilevat ympäri korttiruudukkoa noppaa heitellen, minkäänlaista kätköilytunnelmaa ei tule. Ei ole GPS:ää näyttämässä minne mennä, vaan toivotonta harhailua metsässä. Ei siis ihan timanttinen peli. Sinänsä peli varmasti toimii vähemmänkin pelejä harrastaneiden kanssa, mutta olisin kaivannut vähän enemmän kätköilyn tunnelmaa – vaikea sitten sanoa, miten kätköilyfiilistä lautapeliin saisi uutettua. Siinäpä suunnitteluhaastetta jollekulle, keksikääpä hyvä tapa tuoda geokätköilyä lautapelimuotoon!

Tulevia tapahtumia

Kuopiossa järjestetään Hexacon II 26.–28.8.2016. Hexacon on pitkäkestoisten ja sääntörikkaiden harrastajapelien pelaamiseen painottuvan tapahtuma, jossa keskitytään vapaaseen pelaamiseen. Hexaconissa pelataan paljon ennalta sovittuja pelejä, jotka kestävät useasta tunnista koko viikonloppuun.

Tapahtuman järjestää Itä-Suomen yliopiston pelikerho Kärmes yhteistyössä Suomen lautapeliseura ry:n kanssa. Tapahtumasta löytyy lisätietoja Facebookista tai Lautapeliseuran foorumilta.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Viikkokatsaustiimiin mahtuu vielä mukaan: katsaus kirjoitellaan viikon aikana Google Docsiin, eli tehtävä edellyttää lautapeliuutisten bongailua ja kirjaamista dokumenttiin viikon aikana ja muiden löytämien uutisten kommentointia. Jos kiinnostaa, tule mukaan – osallistumispakkoa ei ole, eli voit bongailla uutisia ja kommentoida muiden löytöjä sen verran kuin ehdit ja jaksat.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *