Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.
Vuoden peli -voittajat
Suomen leluyhdistys ei taaskaan jättänyt juurikaan aikaa Vuoden peli -spekuloinneille. Finalistit julkistettiin keskiviikkona 16.8. ja voittajat viisi päivää myöhemmin. Valikoima oli jälleen kerran sekava, mutta paikoin onnistunut.
Vuoden lastenpeli
Lastenpelien sarjan voittajaksi valittiin Dr. Eureka, AMOn Suomessa julkaisema Roberto Fragan nopeus- ja näppäryyspeli, jossa pelaajilla on edessään koeputkia. Koeputkissa olevat kuulat pitää järjestellä tehtäväkortin määräämään järjestykseen, mutta kuuliin ei saa koskea käsin. Kiire johtaa varmasti virheisiin ja hupia piisaa.
Tuomaristo kommentoi peliä näin: ”Peli, johon on helppo tarttua.” ”Kiva peli.” ”Sopivan haastava monen ikäiselle.”
Sarjan muut finalistit olivat Hertan kaupunki, Junior Party Alias ja Rhino Hero. Hertan kaupunki on jonkinlainen opettavainen peli, jonka aiheena on tv:stä tuttu Hertan maailma. Junior Party Alias on uusi lastenversio Aliaksesta.
Suurin osa ehdokkaista on toistaiseksi tuntemattomia, lähinnä huomionarvoista on Ticket to Ride Juniorin karsiutuminen finaalista.
Vuoden partypeli
Partypelien sarjan voitti Who’s the Dude?, sovellus perinteisestä Charades-partypelistä, jonka jippona on apuna käytettävä aidonkokoinen puhallettava tyyppi, jota käytetään apuna asioita esitettäessä. Kuulostaa vähintäänkin epäilyttävältä ja potentiaalisesti huvittavalta.
Tuomariston kommentteja: ”Tämän pelin parissa nauru raikaa!” ”Riemastuttavan erilainen.” ”Täysin kreisi seurapeli!”
Sarjan muut finalistit olivat Haaste 2 ja Sinä olet… Alias. Sinä olet… Alias on Aliasta, jossa selitetään toisille pelaajille mikä heidän otsassaan oleva kortti on. Codenames ei ole selvästikään Suomen raadille kova juttu, sillä Codenames: Pictures jäi finaalipaikkaa vaille.
Myös Aikamatka – Suomi ja Deja-vu karsiutuivat kisasta, eli nyt haettiin selvästi perinteisempää partypeliä. Se on tavallaan ymmärrettävää, sillä olen varma, että viime vuoden voittaja Kivi oli kova pettymys partypeliä hakeville, sehän ei ollut millään mittapuulla partypeli.
Vuoden perhepeli
Perhepelien sarjassa saatiin kovin yllättävä voittaja, sillä palkinnon vei Agricola Family. Hyvä peli, ei siinä mitään, mutta jotenkin hämmentävä veto. Tässä raati taisi jyrätä melko yksimielisesti kaupan edustajat. Peli on ylivoimaisesti vaikein Vuoden peli -voittaja koskaan. Carcassonne on saanut kritiikkiä liian vaikeana pelinä, entäs sitten tämä peli, jossa on 12-sivuinen sääntökirja, joka ei selitä ihan jokaista sääntöä pelistä?
Agricola Family on raskaampi kuin useimmat Vuoden strategiapeli -voittajista. Viime vuonna Vuoden perhepeliksi valittiin ristinolla, sitä ennen Port Royal, Battle Sheep ja Super Farmari – nyt sitten raskas strategiapeli. Pitäisi kai olla tyytyväinen, mutta lähinnä olen pöllämystynyt, enkä usko, että peli on ihan sitä, mitä Vuoden perhepeli -voittajaa ostavat hakevat. Vuoden strategiapeli -voittajana Agricola Family olisi ok.
Tuomariston kommentteja: ”Mukaansatempaava peli.” ”Hauska, viihdyttävä, kiva, monipuolinen ja herätti pelihimon.” ”Löytö!”
Muut finalistit olivat BONK ja Bananagrams. BONK on Competon uusi Klaskin kaltainen toimintapeli (katso aikaisempi viikkokatsaus), Bananagrams on nopeatempoinen sanapeli, jossa muodostetaan sanaristikkoa vähän Scrabblen tapaan, mutta jokainen pelaaja tekee omaansa ja pelaaminen on reaaliaikaista.
Spiel des Jahres -voittaja Kingdomino ei päässyt edes finaaliin. Haastavammista peleistä Flamme Rouge olisi minusta ollut parempi valinta, enkä olisi 0-9:n menestyksestäkään pahastunut.
Vuoden strategiapeli
Vuoden strategiapeliksi valittiin Jórvík, uusi versio Stefan Feldin Die Speicherstadtista. Viikinkipeli on Suomessa Lautapelit.fi:n julkaisu ja vähän yllättävä valinta: ainakin oman kokemukseni Die Speicherstadt ei ollut lähtökohtaisesti kovin kiinnostava peli. Ennen kaikkea Jórvík on vähän häijy peli, jossa on kuivakka huutokauppamekanismi ja kestää hyvä tovi, ennen kuin pelissä varsinaisesti tapahtuu mitään.
Tuomariston kommentteja: ”Tasapainoinen peli, jossa kaikki osa-alueet toimivat.” ”Kirvoittaa aivonystyrät aktivoitumaan.” ”Mukaansatempaava resurssienhallintapeli.”
Finalisteiksi nimettiin Tokaido ja Honshu. On harmillista, että voitto ei tällä kertaa mennyt suomalaiselle pelille. Kumpikin näistä kahdesta olisi ollut osuvampi valinta voittajaksi kuin Jórvík (joka on sattumoisin ainoa Vuoden strategiapeli -ehdokas, jota ei ole Lautapelioppaassa arvioitu, koska kukaan avustajista ei ole erityisemmin halunnut).
Finaalista karsiutuivat Imhotep ja Flick ’em Up!. Näistä ainakin Flick ’em Up! oli minusta väärässä sarjassa ja olisi saattanut pärjätä paremmin perhepelien joukossa.
Summary in English
The Finnish Game of the Year awards go to:
- Children’s game of the year: Dr. Eureka (Roberto Fraga / AMO)
- Family game of the year: Agricola: Family Edition (Uwe Rosenberg / Enigma)
- Party game of the year: Who’s the Dude? (Maki A/S)
- Strategy game of the year: Jórvík (Stefan Feld / Lautapelit.fi)
The publishers nominate their games in the different categories. Each publisher is allowed to nominate three games per category, and nominating games costs couple of hundred euros. Each category has a separate jury. Children’s jury is made of kindergarten teachers, the other juries are made of journalists – or that’s what we assume, as the jury composition is a well-kept secret.
The juries play the games and choose three finalists. The final winners are decided by the juries, but game retailers will have a vote on the winners as well.
Diana Jones -palkinto Gen Conille
Diana Jones -palkinto myönnettiin tänä vuonna Gen Con -pelitapahtumalle. Gen Con on pitkäikäisin pelitapahtuma, joka järjestettiin tänä vuonna jo 50. kertaa.
Gen Conin perusti vuonna 1968 Gary Gygax, joka tunnetaan parhaiten Dungeons & Dragonsin suunnittelijana. Tapahtuman nimi tulee sen alkuperäisestä sijainnista Lake Genevassa Wisconsinissa, mutta toki Geneva Convention on muutenkin mitä oivallisin nimi sotapeleihin keskittyneelle tapahtumalla.
Palkinnon muut ehdokkaat – jotka olivat todella värikäs joukko mielenkiintoisia pelejä ja tekoja – on käsitelty aikaisemmassa viikkokatsauksessa.
Klaskin SM-kisat
Competo ja Bassoradio järjestävät Klaskin SM-kisat Helsingissä ravintola Kung Fu Kitchenissä la 26.8.2017. Jos haluat mukaan, ilmoittaudu etukäteen Bassoradion nettisivuilla. Kisassa on rajallisesti paikkoja ilmoittautumattomille pelaajille. Voittajille on luvassa palkintoja ja edustusoikeus Kööpenhaminassa syksyllä pelattaviin Klaskin MM-kisoihin. Lisätietoja tapahtuman Facebook-sivuilta.
Sivilisaatioille koittaa uusi aika
Fantasy Flight Games lämmittelee vanhaa lisenssiä. Sid Meier’s Civilization: A New Dawn on täysin uusi peli, suunnittelijanaan James Kniffen, ja mittakaavaa on skaalattu alaspäin entisestä. Pelin kestoksi ilmoitetaan vain 60–120 minuuttia. Kohtuullinen 50 dollarin ohjehintakin antaa ymmärtää, että vähän pienemmästä pelistä on kyse.
Pelissä on osista koottava pelilauta. Pelin tavoitekin on vaihteleva: jokaiseen peliin arvotaan kolme voittotavoitetta, joita pelaajat jahtaavat. Pelimekaniikkaa ei kuvata vielä kovin yksityiskohtaisesti, mutta kaikki Civilizationin peruskuviot näyttäisivät olevan jollain tavalla mukana. On mielenkiintoista nähdä, onnistuuko tämä peli toteuttamaan kahden tunnin Civin hyvin.
FFG:n tiedotteesta löytyy enemmän kuvausta pelistä. Peli ilmestyy joskus loppuvuodesta 2017.
Uutta Star Wars -figusotaa
Fantasy Flight puskee kuumaa uutuutta markkinoille minkä ehtii. Star Wars -figusodassa pääsee nyt uudelle tasolle, kun Star Wars: Legion mallintaa jalkaväkitaisteluja.
FFG lupaa, että liikkuminen ei ole perinteistä millintarkkaa mittailua. Riittää, että yksikön johtajan liikkeen mittaa nivelletyllä mittatikulla, jonka jälkeen loput yksiköstä voi siirtää vapaasti ehjään muodostelmaan johtajan ympärille. Komentojärjestelmä perustuu komentokortteihin, jotka valitaan ja paljastetaan yhtä aikaa. Taistelu perustuu siihen, että eri aseet käyttävät erilaisia noppia.
Fantasy Flightin uutisjuttu kertoo lisää, samoin FFG:n tuotesivu. 33 miniatyyriä sisältävä Core Set ilmestyy alkuvuodesta 2018.
Avaruudessa kukaan ei kuule kolinaasi
Viime vuoden suosikkeihin kuului pakanrakennuspeli Clank!, jossa hiippailtiin lohikäärmeen luolastossa varastamassa aarteita ja varottiin pitämästä kolinaa. Nyt peli viedään avaruuteen. Clank! In! Space! on avaruusteemainen sisarpeli, jossa ei tietenkään mennä avaruuden tyhjiössä, vaan avaruusaluksen käytävillä Lordi Eradikuksen aarteiden perässä.
Peli ilmestyy loppuvuodesta 2017.
Pehmotarinoita
Stuffed Fables on uusi peli Mice & Mysticsin luojalta Jerry Hawthornelta ja Plaid Hat Gamesilta. Peli on ensimmäinen Plaid Hatin StoryBoard Games -pelisarjasta, jossa pelaaminen tapahtuu tarinakirjan sivuilla. Kirja on samalla sääntökirja, tarinaopas ja pelilauta. Idea kierrättää hieman Near and Farin karttakirjan ajatusta, mutta vielä nokkelammin. Aukeaman toisella sivulla on pelilauta, toisella erikoissääntöjä ja tarinaa.
Pelaajat ovat rohkeita pehmoleluja, jotka suojelevat omistajaansa pahuuden voimilta. Peli kehuskelee jännittävällä tarinallisuudella ja ihmettä ja kummaa täynnä olevalla maailmalla. Peli soveltuu mainiosti lasten kanssa pelattavaksi. Pelimekaniikka perustuu pussiin, josta vedetään noppia, joiden väri kertoo, mitä nopilla voi tehdä. Noppia voi varastoida, yhdistellä ja ne ajavat myös vihollisten hyökkäyksiä.
Kickstarter-pelit
Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.
Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.
Kampanjoiden yhteydessä puhutaan EU-ystävällisestä toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.
Suolan laulu
The Song of Salt on peli muinaisesta suolantuotannosta. Aihepiiri on kiinnostava, itse peliä on muuten vähän vaikea vielä arvioida. Pelaajat keittelevät merivedestä suolaa ja kuivattavat sitä, toivoen aurinkoista säätä.
Peli maksaa 31 dollaria Suomeen toimitettuna, 52 dollaria jos mukaan haluaa aikaisemman Nectar-pelin. Toimitus on luvattu marraskuulle 2017. EU-ystävällisyydestä ei ole puhetta, joten tuskin on, mutta 24 dollarin hinnalla pelin pitäisi jäädä ALV-rajan alle. Kampanja löytyy täältä.
Tikkisodat
Radiant on fantasiamaailmaan sijoittuva tikkipeli, jossa draftataan kortteja käteen, pöydätään settejä pisteiden keräämiseksi ja sitten soditaan. Valtti valitaan laudalla liikkumalla ja voittaja merkitsee alueen omakseen. Lauta on jaettu neljän maan mukaan neljään alueeseen, joiden hallinnasta tulee bonuksia.
Kuulostaa siis melko suoraviivaiselta tikkipeliltä, joka on kuorrutettu fantasiateemalla ja selkeän ymmärrettävät nimet asioille on korvattu itse keksityllä terminologialla, vaan ehkäpä tässä on vielä jotain muutakin.
Tavismallin peli maksaa 46 dollaria Suomeen toimitettuna, Kickstarter-versio taas 52 dollaria. Toukokuulle 2018 arvioitu toimitus on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.
Rautasodat
Iron Wars on taktista taistelua jättiläisroboteilla. Mukana on ilmeisesti satunnaista skenaariongenerointia; aika hämäräksi jää pelattavuus Kickstarter-kampanjan sivuilta. Mutta ihan komeita mechejä pelissä on ja ehkä se riittää.
Peli maksaa 75 euroa. Maastoa sisältävä deluxe-laitos on 109 euroa, lisäosan kanssa 125 euroa. Toimituskuluja arvioidaan 15–18 euroa. Toimitus luvataan syyskuulle 2018, EU-ystävällisesti. Kampanja löytyy täältä.
Mikon pelaamia
Peliviikon kohokohta oli saada pöytään Clippers, Alan Moonin peli Tyynenmeren klipperilaivoista. Peli on jo vähän iäkkäämpi, se on Eurogamesin julkaisu vuodelta 2002, ja kärsii valitettavasti aika köpelöistä komponenttiratkaisuista. Pelaajien satamamarkkerit ovat hävyttömän pieniä pahvilätkiä ja tärkeiden merkintöjen erottaminen laudalta on työlästä.
Mutta hienosta pelistä on silti kyse. Pelaajat ohjaavat yhteisesti klipperilinjoja ja yrittävät ajaa niitä Tyynenmeren poikki omiin satamiinsa. Vuoron alussa on heti kiperä valinta: lisätäkö laudalle satama vai ottaako bonuskortti, joka antaa pelata ylimääräisiä siirtoja. Siirroista on toki paljon hyötyä, sillä niiden avulla saa klipperilinjat suuntaamaan sinne minne pitääkin satunnaisen hevonkuusen sijasta, mutta toisaalta satamien pelaaminen laudalle on elintärkeää voittamisen kannalta.
Aion jatkossakin nähdä vaivaa saadakseni tämän herkullisen pelin pöydälle. Ainoa oikea pelaajamäärä tälle lienee viisi, mikä asettaa omat haasteensa, mutta toisaalta – hyviä ja napakan mittaisia viisinpelejä ei ole liikaa.
Tulevia tapahtumia
25.–27.8.2017: Advanced Squad Leader -turnaus Sissukoni Helsingissä. Lisätietoja Self-Rallyn Facebook-sivuilta.
26.8.2017: Klaskin SM-kisat pelataan Kung Fu Kitchenissä Helsingissä. Lisätietoja tapahtuman Facebook-sivuilta.
8.–10.9.2017: Tampereella järjestetään Tracon, suuri roolipeli- ja animetapahtuma. Tapahtumat liput on jo myyty loppuun.
15.–17.9.2017: Syksyn iso pelitapahtuma Lautapelaamaan järjestetään poikkeuksellisesti jo syyskuussa Kaapelitehtaan hankalan varaustilanteen vuoksi. Lisätietoja lähempänä.
Lautapelioppaan viikon tapahtumat
- Tiistaina julkaistiin Top-10: Uwe Rosenbergin pelit.
- Torstaina arvosteltiin Deja-vu.
- Perjantaina arvosteltiin Dr. Eureka.
- Lauantaina julkaistiin Tuomon video Vuoden peli -finalisteista.
3 vastausta aiheeseen “Viikkokatsaus 21.8.2017: Vuoden peli -voittajat 2017”
Mahtavaa että teet näitä uutispaketteja. Odotan joka viikonloppu maanantaita, jotta pääsee taas lukemaan. Kiitos!
Nopealla vilkaisulla katsoin ensin, että onko tää Clippers joku Menolippu merillä vai? :) No ei ehkä ihan…
Runtu, kiitoksia – työtähän nämä vaativat enkä pahastuisi, jos joku muukin haluaisi apuna olla, mutta kyllä näitä ihan hauska on tehdä.
JSI, olin vähällä luonnehtia Clippersiä jutussa kuvauksella ”Menolippu kohtaa Winsome Gamesin”, eli joo, kovin kaukana et ole, mutta on tuo nyt melko lailla ikävämpi peli – mutta oma pieni osansa sitä kehityskulkua, joka Menolippuun lopulta johti.