Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.
Legacy-käsittely Betrayal at House on the Hillille
Betrayal Legacy on Rob Daviaun suunnittelema legacy-versio Betrayal at House on the Hill -kauhupelistä. Daviau työskenteli jo alkuperäisen vuoden 2004 pelin parissa ollessaan täyspäiväisenä töissä Hasbrolla, joten aihe on tuttu.
Vuoden 2018 lopussa ilmestyvä Betrayal Legacy on prologista ja 13 luvusta koostuva tarina, joka kattaa vuosikymmeniä. Pelaajat edustavat perheitä, joiden jäsenet esiintyvät tarinassa ja jos selviytyvät, palaavat myöhempiin lukuihin vanhempina. Sukupolvet toisensa jälkeen siis tutkivat kirottua kartanoa.
Daviaun mukaan Betrayal Legacy perustuu enemmän kauhukirjallisuuteen kuin alkuperäinen peli, joka nojasi vahvemmin kauhuelokuvien kliseisiin.
Uutta Sherlock Holmesia
Space Cowboys julkaisee vuoden 2018 alussa uuden Sherlock Holmes: Consulting Detective -kokoelman. Carlton House & Queen’s Park sisältää kymmenen mysteeriä pelaajien ratkottaviksi. Mukana on kaksi vanhempaa skenaariota, muun muassa The Queen’s Park Affair vuodelta 1984, jonka uusi versio tuli Ystarilta ranskaksi 2014 ja joka nyt tulee ensimmäistä kertaa englanniksi uusitussa muodossaan.
Necromunda tekee paluun
Games Workshop julkaisee perjantaina 25.11.2017 Necromunda: Underhiven, joka on uusi versio vuoden 1995 skirmish-figupelistä Necromundasta. Laatikossa on figut kahdelle jengille ja pahvilaatoista koostuva pelilauta. Perinteisesti Necromundaa pelattiin 3D-maastoissa ja saman tien ilmestyvä Necromunda: Gang War sisältääkin säännöt kampanjapeliin ja 3D-maastojen käyttämiselle.
Voi toki pohtia, miten reilua on tuupata alkuperäisen Necromundan määrittelevät piirteet erilliseen lisäosaan, mutta Necromunda-fanit lienevät sittenkin tyytyväisiä pelin paluusta.
Agricolan tulevista käänteistä
Tammikuussa uutisoitiin WizKidsin Agricola-miniatyyreistä. Jos miniatyyrit eivät kiinnosta, mutta niiden mukana tulevat uudet kortit kiinnostavat, kärsivällisyys palkitaan: Lookout Gamesin Hanno Girken mukaan nämä kortit tulevat Agricolan C- ja D-lisäosiin, jotka ilmestyvät vuosina 2019 ja 2020 (A-pakka eli Artifex Deck ilmestyi tänä vuonna ja B-pakka tulee Essenissä 2018).
Uuden laitoksen kanssa yhteensopiva Farmers of the Moor ilmestyy Girken mukaan vuoden 2018 aikana. En odottaisi lisäosan ilmestyvän suomeksi.
18 kortin mikropelikilpailu
BoardGameGeekissä järjestetään suunnittelukilpailu, jossa haetaan 18 kortin mikropelejä. Pelissä ei saa olla muita komponentteja kuin 18 korttia ja kahden kortin kokoinen sääntölappu, jos säännöt eivät mahdu kortteihin. Korttien koko on standardi 63 × 88 mm. Palkintona on mainetta, kunniaa ja GeekGoldia. Osallistumisaikaa on 15.12.2017 asti.
4th Annual 18 Card Microgame Contest.
Lyhyesti
Alexander Pfister (Great Western Trail, Isle of Skye, Port Royal) on vihjannut ohimennen, että vuonna 2018 saattaisi ilmestyä uusi iso peli.
WizKidsiltä tulee Magic: The Gathering -lautapeli ja -miniatyyrejä. ”We’re introducing a long-time, beloved brand to an all new medium”, sanoo WizKidsin toimitusjohtaja ja unohtaa näppärästi parin vuoden takaisen Magic-lautapelin, Heroscapesta kehitetyn Arena of the Planeswalkersin. Uusi peli tulee loppuvuodesta 2018.
Digiuutiset
Talisman: Digital Edition on siirtynyt Asmodee Digitalin julkaisujen listalle. Tämä ei ole suuri yllätys tilannetta seuranneille, sillä samaten Nomad Gamesin kehittämä Smash Upin digiversio päätyi sekin Asmodee-julkaisuksi.
Nomad on julkaissut tähän mennessä Talismaniin jo 10 lisäosaa ja 15 hahmopakettia. Peli julkaistiin aiemmin tänä vuonna myös Playstationille. Pelillä on nykyään noin 100 000 aktiivista pelaajaa. Lisätietoja Asmodee-kaupan vaikutuksista löytyy Nomadin aiheesta tekemästä FAQ:sta. Asmodee on luvannut julkaista peliin Harbinger-lisäosan vielä vuoden 2017 aikana.
Mansions of Madnessin sovellus on päivittynyt uuden Streets of Arkham -lisäosan sisällöillä.
Katso myös
- Calimala-pelin suunnittelijan päiväkirja BGG:ssä on kiinnostavaa luettavaa ja avaa pelin kehitysprosessia ja matkaa.
- Washington Post kertoo, miten yksi maailman johtavista Scrabblen pelaajista jäi kiinni huijaamisesta.
- Pelien fanit kertovat, mikä on suosikkipelin ärsyttävin puoli. Rehellistä puhetta pelien heikkouksista! The WORST Thing About Your Favorite Game.
- Kirkko ja kaupunki -lehden numerossa 21/2017 oli lautapelijuttu – eikä ihan tyypillisellä pelivalikoimalla. Jutussa esiteltiin Here I Stand, Ora et Labora ja Love Letter.
- Lautapelit.fi:lle tulee kuulemma massiivinen Black Friday -tarjouslista. Tarjoukset avataan ihmeteltäviksi 24.11. klo 00.01, eli verkkokauppa-asiakkaat pääsevät iskemään niihin kiinni ensimmäisenä.
- Greggs-leipomoketju herätti närää korvaamalla Jeesuksen seimessä nakkipiilolla. Away In A Mangé – Board Game Boxes Made Better with Pastry! -geeklist listaa pelejä, joiden kansikuva sen sijaan paranee lisätyllä nakkipiilolla.
- Shut Up & Sit Downin Quinns käsittelee Twilight Imperiumin neloslaitoksen perinpohjaisesti:
Kickstarter-pelit
Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.
Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.
Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verovapaasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.
Stool Pigeon on pulumafiateemainen sovellutus perinteisestä golf-korttipelistä (Biberbande on versio samasta), eli yritä saada käteen mahdollisimman pienet kortit, mutta et saa katsoa kuin osan kädestäsi. 37 dollaria Suomeen toimitettuna ja ALV päälle, toimitus on luvattu toukokuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.
The Great War on Richard Borgin Commands & Colors -peli ensimmäisestä maailmansodasta. Nyt tarjolla on uusi The French Army -lisäosa. Pelkkä lisäosa maksaa 40 puntaa Suomeen toimitettuna, peruspelin kanssa hinta on sadan punnan luokkaa ja peruspeli + kaikki lisäosat on noin 140 puntaa. Toimitus on verovapaa ja luvattu kesäkuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.
Obsession on syvällinen eurohenkinen talouspeli viktoriaanisessa Englannissa Jane Austenin ja Anthony Trollopen hengessä. Työläistenasettelua, kartanon kehitystä, sosialiseerausta ja naimakauppoja! Peruspeli maksaa 44 dollaria ja postit päälle, lisärin kanssa hinta on 59 dollaria. Toimitus on luvattu elokuulle 2018 ja on verovapaa. Kampanja löytyy täältä.
Interkosmos on lisäosa The Space Race -korttipeliin, jossa kisataan kohti avaruuden valloitusta. Lisäosa tuo mukaan Kiinan. Pelin kuvitus on ehdottomasti vilkaisun arvoista. Pelkkä lisäri on 19 euroa, peruspelin kanssa hinta on 54 euroa. Verovapaa toimitus on luvattu heinäkuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.
D-Day Dice: 2nd Edition on uusi laitos yksin tai yhdessä pelattavasta noppapelistä, jossa soditaan Normandian maihinnousua. Peli maksaa 35 puntaa, lisärin kanssa 60 puntaa ja molempiin postikulut päälle. Verovapaa toimitus on luvattu syyskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.
Gearworks on sudokumainen ja steampunk-teemainen puzzlepeli. Peli maksaa 32 dollaria Suomeen toimitettuna, 42 dollaria luksusmallina. Toimitus on luvattu heinäkuulle 2018 ja on verovapaa. Kampanja löytyy täältä.
SECTRE on myös puzzlepeli, jossa ladotaan laattoja laudalle sopivien muotojen muodostamiseksi. Peli maksaa 30 dollaria Suomeen toimitettuna ja ALVit päälle, koska toimitus tulee Yhdysvalloista. Toimitus on luvattu helmikuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.
Andoria Battlefields on aluehallintaa, draftausta ja noppavetoista taistelua fantasiateemalla. Täysi paketti maksaa 82 euroa ja postit päälle, halvin malli on 32 euroa. Verovapaa toimitus maksaa 12–15 euroa ja on luvattu kesäkuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.
Museum on Vincent Dutrait’n kuvituksella kuorrutettu peli museon kuraattorina toimimisesta. Ohjelmassa on settien keräilyä ja kaupankäyntiä. Noin 64 euroa Suomeen postitettuna. Verovapaa toimitus on luvattu elokuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.
Evolve: Lights of the Deep on korttipeli syvyyksien ihmeellisestä maailmasta. Avainsanoina on kädenhallintaa ja take that -mekanismia. Peli maksaa noin 23 euroa Suomeen postitettuna. Verovapaa toimitus on luvattu huhtikuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.
Viikon tarjouspelit
Kaksinpelien ystäville Blue Moon Legends paketoi Reiner Knizian nokkelan Blue Moon -korttipelin kaikki erilliset korttipakat samaan laatikkoon. Tästä riittää pitkäksi aikaa pelattavaa, kun kokeilee eri kansojen pelaamista vastakkain, ja jos se alkaa kyllästyttää, korteilla voi harrastaa myös pakanrakennusta. Fantasiapeleissä 39 €.
Seitsemän euroa Trans Europasta ei ole paha hinta, olkoonkin että kyseessä on ruotsinkielinen versio (jos ruotsi ei taitu, englanninkieliset säännöt löytyvät BGG:stä). Tästä puuttuu plussaversioon sisällytetty Vexation-lisäri, eli pelaajien oman väriset tikut, jotka kaiketi ovat ihan hauskakin lisäys – mutta sen verran voin kyllä paljastaa, etten itse ole käyttänyt niitä ikinä. Lautapelit.fi:ssä 7 €.
Viikkokatsauksen palautekysely
Kävijäkyselyyn tuli yli 40 vastausta, kiitos siitä kaikille vastanneille. Pidätte viikkokatsauksesta: kouluarvosanat olivat oikein hyviä, yhtä kuutosta lukuunottamatta, ja keskiarvoksi saatiin 9-.
Tärkeimmät aiheet olivat odotetusti uutuuspelit ja pelialan uutiset. Kolmossijalle pääsi ”Mikon pelaamia”-palsta. Nelossijan jakoivat Kickstarterit, pelitapahtumat ja Lautapelioppaan uudet jutut ja niukasti viimeiseksi jäivät lautapeliblogien uudet jutut. Kickstarter kuitenkin jakaa mielipiteitä: jos moodin mukaan järjestettäisiin, järjestys olisi uutiset, uutuuspelit, lautapelitapahtumat, Mikon pelaamat ja blogiotsikot, Lautapelioppaan uutiset ja hännänhuippuna Kickstarterit.
Noin 70% vastaajista on sitä mieltä, että lautapelien digiversioita olisi vähintäänkin mahdollisesti käsiteltävä enemmän. Jonkin verran tulen lisäämään näiden uutisointia, mutta oma mielenkiinto kohdistuu sen verran muualle, että ilman lisäapua ei kovin kattavia analyysejä digipelien maailmasta ole tulossa.
Peliuutisointiin ja Kickstarter-uutisointiin oltiin tyytyväisiä, muutoksia ei kaivattu. Kickstarterin osalta muutoksia kuitenkin saatte: jo viime viikolla nähtiin uusi, vähän tiiviimpi tapa uutisoida Kickstartereita. Pidän tästä uudesta mallista itse, koska sen kokoaminen vie huomattavasti vähemmän aikaa. Palautteissa ehdotettiin, että Kickstarterit voisi käsitellä siinä vaiheessa, kun ne päätyvät kauppoihin. Tämä on muuten hyvä idea, mutta merkittävä osa Kickstartereista ei ainakaan Suomen kauppoihin päädy, joten kampanjat uutisoidaan jatkossakin silloin kun ne ovat käynnissä.
Alempia tuloluokkia pyydettiin huomioimaan. Ajatus ostovinkistä vähävaraisille on ihan hyvä, mutta mitään yleissuositusta hyvän hinta-laatusuhteen peleistä on vaikea antaa: pelimaku ratkaisee niin paljon. Tähän suuntaan kuitenkin huomaatte nyt uutena osiona yllä Viikon tarjouspelit, jossa poimin suomalaisten pelikauppojen alelaareista huomioimisen arvoisia pelejä.
Lautapelioppaan lukijakunta on vankasti kolmikymppistä tämän kyselyn perusteella: vastaajista suurin osa osui ikäryhmään 36–40 vuotta ja vastaajista yli puolet oli 31–40-vuotiaita.
Mikon pelaamia
Viikonloppu oli suotuisa uutuuspelien pelaamisen kannalta. Nappasin lauantaina paikallisesta Flamme Rougen Peloton-lisäosan, joka saatiin heti pöydälle. Otimme kolminpeliin mukaan Peloton Team -tekoälyjoukkueen neljänneksi pelaajaksi ja ajettavaksi uuden radan, jossa oli mukulakiviä ja huoltoalueita.
Lisäosan kuviot toimivat hienosti. Peloton Team on helppokäyttöinen ja mukava lisä kisaan. Uudet maastot ovat sääntökuormaltaan käytännössä olemattomia – ne menevät samoilla säännöillä kuin entisetkin ja ovat toiminnoiltaan täysin ilmeisiä. Mukulakiviä vaikeammaksi paikaksi osoittautui uudella maalipalalla juuri ennen maaliviivaa oleva ylämäki: se vaikeutti loppukirin ajoitusta kummasti, joten satunnaiskortteja pakasta nostellut Peloton Team päätyi äärimmäiseen niukkaan voittoon.
Peloton-lisäosaa on helppo suositella kenelle tahansa, joka Flamme Rougesta pitää.
Posti toi viikolla Hollandspiele-tilaukseni, josta löytyi Kiinan oopiumikauppaa käsittelevä An Infamous Traffic ja valuuttakauppapeli For-Ex. Tiesin, ettei kumpikaan näistä varsinaisesti kaksinpelinä loista, mutta piti silti kokeilla, jotta tosipaikan tullen säännöt ovat paremmin hallussa. Varsinkin An Infamous Trafficin kohdalla se oli selvästi tarpeen: pelin säännöt ovat kaikkea muuta kuin yksinkertaiset ja selkeät.
Oopiumikauppa Kiinaan sujui alkukankeuden jälkeen ihan sutjakkaasti. Saimme kevyttä oopiumisotaa aikaiseksi ja lopulta peli päättyi vallankumoukseen Kiinassa, joka nollasi varsinaisen voittoehdon (jossa olisin hävinnyt) ja sain hävitä sekundäärisellä voittoehdolla. Ensi kerralla sitten paremmin. Tulipahan opetettua 11-vuotiaalle oopiumisotien historiaa pykälä.
Samaiselta yksitoistavuotiaalta tuli turpiin myös For-Exissä, jossa kilvan pumppasimme Kiinan yuanin arvoa ylös (jonkunmoisena korvauksena oopiumikaupan harmeista, kenties), vain vetääksemme valuutan sitten tyystin lokaan tehtyämme ensin hyviä kauppoja yuanien ja dollarien välillä. En ollut aivan sisäistänyt valuuttakaupan ajatusta ja mokasin dumppaamalla yuania liian aikaisin. Niinpä kun lopussa valuutat muunnettiin arvokkaimpaan valuuttaan eli tässä tapauksessa Englannin puntaan, hävisin £50,5 – £48,5. Kylmää kyytiä.
Pax Pamirissa sen sijaan sain revanssia. Tässä 1820-luvun Afganistaniin sijoittuvassa pelissä pelataan suurta peliä. Päädyimme molemmat alussa brittien puolelle. Vastapuoli vietti hetken Venäjälle lojaalina, mutta palasi sitten brittien kannattaksi. Ei siis ihme, että Britannia päätyi nopeasti hallitsemaan Afganistania siinä määrin, että peli saatiin päätökseen ja minun suurempi lojaaliuteni palkittiin voitolla. Olin saanut puolelleni Kabulissa valtaa pitävän Dost Mohammadin, jonka avulla verotin lähes kaikki pelin rahat itselleni ja näillä rupioilla sitten lahjoin brittejä.
Varsin oivalliselta tämäkin peli vaikuttaa, mutta selvästi pelin dynamiikka edellyttää useampaa pelaajaa. Toivon mukaan pääsen pian pelaamaan suurta peliä useammalla pelaajalla.
Pienenä digipelivinkkinä vielä Zach Gagen Flipflop Solitaire, joka on erittäin hyvin tehty pasianssi, joka rakentaa perinteisen klondike-pasianssin pohjalle. Kortteja saa tässä pinota vapaasti nousevaan tai laskevaan järjestykseen ja värejäkin saa sekoittaa vapaasti. Pinoja on kuitenkin vain viisi eikä nippuja saa siirtää, elleivät ne ole saman värisiä. Peliä voi pelata yhdellä, kahdella, kolmella, neljällä tai viidellä maalla, joten vaihtelua ja vaikeusastetta riittää.
Tulevat lautapelitapahtumat
- 25.–26.11.2017 pidetään Salon Peliviikonloppu Salon seurakunnan jumppasalissa. Paikalla lauta- ja miniatyyripelejä kaikenikäisille. Tapahtuman järjestää Salon miniatyyri- lauta ja korttipeliyhdistys Sumppi ry. Lisätietoja Sumppi ry:n foorumilta tai Salon Seudun Lautapelaajat -ryhmästä Facebookissa.
- 28.11.2017 Helsingin työväenopistolla Ari Saastamoinen luennoi lautapelien kulttuurihistoriasta. Luento on ilmainen. Lisätietoja Ilmonetistä.
- 5.–7.1.2018 järjestetään Suomen lautapeliseuran pitkäaikaisin pelitapahtuma Kinkkucon Kuopiossa. Lisätietoja löytyy Lautapeliseuran foorumilta.
- 27.–29.7.2018 pidetään Ropecon 2018. Tällä hetkellä Ropeconille haetaan tekijöitä.
Lautapelioppaan viikon tapahtumat
- Keskiviikkona ilmestyi vuoden 2017 joululahjasuosituslista.
- Perjantaina ilmestyi artikkeli edullisesta lautapeliharrastamisesta.
Lautapeliblogien viikon jutut
- Todellisuuspako pohtii, ovatko digitaaliset lautapelit uhka vai mahdollisuus.
- Pöydällä tutkailee Roxleyn Super Motherloadia.
- Lautapelihelvetti tuskaili pelin saapumista huonolla hetkellä.
- Puutyöläinen kertoo seitsemästä vähän flopiksi jääneestä pelistä.
- Lunkisti-Tero pelaa Karuban korttipeliversiota.
- Lunkisti-Tero arvioi myös Bunny Kingdomin.