Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.
Lautapeliopas on nyt myös Telegramissa. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista saman tien. Lautapelioppaan Telegram-kanava.
Vuoden peli -voittajat 2018
Vuoden peli -finalistit julkaistiin viime viikolla, mutta ne eivät viikkokatsaukseen ehtineet ennen kuin saatiin jo voittajatkin. Lautapelihetki uutisoi finalistit tuoreeltaan, podcastissa julkaistaan silloin tällöin uutisjuttuja keskellä viikkoa.
Vuoden lastenpeli
Vuoden lastenpeliksi valittiin Toy Rockin julkaisema Fish Food. Pelin keskuskomponenttina on muovikala, jolle syötetään matokortteja. Kala osaa puhua: se kertoo vitsejä, naureskelee pelaajille, kerjää ruokaa ja kommentoi pelin kulkua. Kala osaa myös kertoa, kuka voitti.
Pelin aikana kala pyörii ympäriinsä, kääntyy osoittamaan kohti jotain pelaajaa ja pyytää ruokaa. Pelaajan on silloin pelattava nopeasti matokortti kalan suuhun. Kala pyörii ja sylkee kortin ulos jonkun pelaajan kohdalle. Lopulta joku pääsee eroon korteistaan ja voittaa.
Raadin kommentit:
”Hauska idea ja todella hyvä peli!
”Näyttää ulkonäöllisesti hyvältä.”
”Pelin huumori ja nopeatempoisuus sekä tuuri viehättävät, sopii hyvin eri-ikäisille lapsille.”
Suhtaudumme vähän nihkeästi tällaisiin elektroniikkahärpäkkeisiin: nämä ovat enemmän leluja kuin pelejä, eivätkä yleensä kestä käyttöä kovin hyvin. Viimevuotinen Dr. Eureka oli merkittävästi parempi valinta. Muut finalistit lastenpelien sarjassa olivat Lautapelit.fi:n Halli Galli Party ja Flip.
Vuoden partypeli
Partypelien sarjan voittaja on The Build Up. Englanninkielisestä nimestään huolimatta se on kotimaista tuotantoa – suunnittelijoista ei ole tällä hetkellä tietoa, mutta peli on kuitenkin Pelikon omaa tuotantoa.
Pelissä kootaan tornia korteista ja palikoista. Rakennustöitä ohjaavat kortit, joihin on ilmeisesti merkitty paikat, joihin pylväät tulevat, nopanheitto määrää sitten värit. Jokainen pelaaja saa oman tehtävänsä: joku lisää pylväitä korteilleen, joku rakentaa uuden kerroksen. Häviäjä on luonnollisesti se, joka kaataa tornin.
Raadin kommentit:
”Täydellinen seurapeli, josta pitivät kaikenikäiset pelaajat!”
”Hauska peli koko perheelle!”
Muut finalistit olivat Re:Play, 5 sekuntia, Cobra Paw ja Name It. Elektroniikkahärpäke Name It jäi tässä sarjassa vaille palkintoa, samoin perinteisimmät partypelit Re:Play ja 5 sekuntia. Raadilla oli selvästi vähän valinnanvaikeutta, kun finaaliinkin nousi viisi peliä.
Vuoden perhepeli
Voittajaksi valittiin Asmodee Nordicsin julkaisema Majesty. Tässä kohtaa raadin valinnassa ei ole moittimista. Itse olisin nostanut voittajaksi ennemmin Azulin, mutta Majesty on aivan kelpo valinta sekin, ja ehkäpä hivenen helpompi. Molemmat pelit menevät läpi äititestistäni, eli äitini pitää kummastakin – se on yleensä hyvän perhepelin merkki.
Majestyssä pelaajat ostavat pöydän keskeltä kortteja jonomekanismilla, jossa kortit ovat tarjolla jonossa, ensimmäisen saa ilmaiseksi ja myöhempien ottaminen maksaa yhden rahan jokaista ohitettua korttia kohden. Kortit kerätään omaan pöytään, jossa niiden vaikutukset riippuvat siitä, mitä kortteja pöydästä jo löytyy. Korttien vaikutukset kasautuvat ja peli palkitsee sekä laajasta valikoimasta että yhteen lajiin keskittymisestä. Komponentit ovat viehättävät.
Raadin kommentit:
”Kaikkien suosikki. Herätti halun pelata uudestaan, kerta toisensa jälkeen.”
”Viihdyttävä, mielenkiintoinen peli, joka oli helppo oppia kerran pelattuaan.”
Muut finalistit olivat Azul, Tacticin julkaisema Reiner Knizian Go Go Eskimo ja Tevellan Suomessa julkaisema HABA-peli King of the Dice.
Vuoden strategiapeli
Vuoden strategiapelien sarjassa nähtiin toisinto lastenpelikategoriasta: tässäkin sarjassa Lautapelit.fi:llä oli kaksi finalistia, mutta raati valitsi sen kolmannen pelin. Vuoden strategiapeliksi valittiin Century: Spice Road. Tämäkin on aivan kelpo valinta. Vaikeustasoltaan peli ei ole kovin suuresti Majestyä mutkikkaampi, mutta sijoittamista strategiapelien sarjaan ei voi selvästikään moittia, kun voitto osui kohdalle.
Century: Spice Road on kuutiojumppaa, jossa pelaajat muuttavat mausteita esittäviä puukuutioita korttien avulla arvokkaammiksi kuutioiksi ja tavoittelevat pistekorteissa listattuja kuutioyhdistelmiä, joilla pistekortin saa sitten ostaa itselleen. Eniten pisteitä kerännyt voittaa. Pelin erikoisuutena on se, että se on yhdistettävissä tänä vuonna ilmestyneen Century: Eastern Wondersin kanssa From Sand to Sea -peliksi.
Raadin kommentit:
”Sopii helppojen sääntöjen vuoksi myös vähemmän pelanneille, eikä jätä kylmäksi kokenuttakaan pelaajaa.”
”Loistavan simppeli.”
”Miellyttävä seurapeli. Koukuttava perusmekaniikka.”
Sarjan muut finalistit olivat Lautapelit.fi:n julkaisut Photosynthesis ja Queendomino. Photosynthesis on kaunis, mutta aika raskas ja laskennallinen strategiapeli, Queendomino taas mutkikkaampi versio Kingdominosta. En suuresti ylläty, ettei Queendominoa valittu, mutta Photosynthesiksen olisin voinut nähdä voittajana kauniin ulkoasunsa vuoksi. Se on kuitenkin selvästi raskaampi peli, joten ehkä se sitten painoi Centuryn voittajaksi.
Finnish Game of the Year awards 2018 in English
The Finnish Game of the Year awards go to:
- Children’s game of the year: Fish Food (Toy Rock)
- Family game of the year: Majesty: For the Realm (Marc André / Asmodee Nordics)
- Party game of the year: The Build Up (Peliko)
- Strategy game of the year: Century: Spice Road (Emerson Matsuuchi / Asmodee Nordics)
The publishers nominate their games in the different categories. Each publisher is allowed to nominate three games per category, and nominating games costs couple of hundred euros. Each category has a separate jury. Children’s jury is made of kindergarten teachers, the other juries are made of journalists – or that’s what we assume, as the jury composition is a well-kept secret.
The juries play the games and choose (usually) three finalists. Consumer juries and retailer juries play and score the finalist games, and the total of all three juries decide the winner.
This year was a disappointment for the local board game champion Lautapelit.fi. They had two finalists out of three in both children’s games and strategy games, but didn’t get any prizes. The award magnet Azul was a finalist for the family game of the year, but lost to Majesty.
The Build Up is a game developed in-house for Peliko. It’s a stacking game where towers are built from wooden blocks and cards. Dice dictate how the tower is built and the question is who will bring down the tower.
This was a quiet year for the strategy games: just five candidates overall. Family and children’s game categories had over 20 candidates each. Notable losers include Happy Salmon, Photosynthesis, Queendomino and Exit: The Game (which was entered both in the strategy and party game categories).
Lautapelaamaan on tulossa!
Vuoden kovin lautapelitapahtuma Lautapelaamaan järjestetään 14.–16.9.2018 Helsingissä Kaapelitehtaalla. Sen suurempaa ohjelmaa tapahtumassa ei ole, kunhan vapaata pelaamista koko viikonlopun ajan. Tarjolla on Lautapeliseuran valtava pelikokoelma.
Ennen tapahtumaa järjestetään huutokauppa ja ketjuvaihto. Ketjuvaihto löytyy jo BGG:stä ja pelejäkin on jo listattu. Huutokauppa pidetään ensin, eli sinne kannattaa listata pelinsä ensimmäisenä jos on rahan perään. Huutokaupan pelien listaus on avattu, siihen on aikaa hetken verran kunnes huutaminen alkaa 24.8.2018.
Jotta tapahtuma voidaan järjestää, tarvitaan työvoimaa. Virallinen työvoimakutsu on esitetty. Jos haluat, että tapahtuma järjestetään onnistuneesti ja että järjestävät tahot haluavat ensi vuonnakin järjestää tapahtuman, ilmoittaudu työvoimaksi! Yksikin kolmen tunnin vuoro auttaa tapahtuman järjestämistä selvästi. Osallistu ja auta! Työvoimalle on luvassa ruokaetuja.
Fantasy Flightilta toinenkin uniikkipeli
KeyForge ei jää Fantasy Flightin ainoaksi uniikkipeliksi. Seuraava nähdään jo loppuvuodesta 2018, kun Discover: Lands Unknown ilmestyy. Corey Konieczkan suunnittelema peli on eloonjäämisseikkailu 1–4 pelaajalle. Toisin kuin Legacy-peleissä, joissa kaikilla on peleissään samat osat, mutta lopputuloksena on jotain uniikkia, jokainen Discover: Lands Unknown on lähtökohtaisesti erilainen.
Jotkut pelaajat löytävät itsensä autiosaarelta auringonpaahteesta, toiset ovat vuorilla pakkasen armoilla. Seikkailijat ovat erilaisia, kohdattavat vaarat ovat erilaisia, samoin käytössä olevat apuvälineet.
Siinä missä KeyForgen kohdalla edut sattumanvaraisesta sisällöstä ovat ilmeisiä, lautapelin puolella saavutettavat hyödyt ovat kyseenalaisempia. Jos näkee itse näkee vain yhden kappaleen peliä, mitä väliä on sillä, mitä muissa kopioissa on? Ja jos on pelannut aikansa yhtä kappaletta, haluaako ostaa toisen vain saadakseen toisen samankaltaisen, mutta vähän erilaisen pelin? Saa nähdä, jääkö uniikkius tässä lautapelissä pelkäksi mainoskikaksi, vai tuoko se jotain mielekästä etua peliin, muutakin kuin julkaisijalle mieluisan paineen ostaa sama peli monta kertaa.
Lisätietoja löytyy Fantasy Flightin julkaisutiedotteesta ja tuotesivulta.
Suburbiasta Collector’s Edition
Ted Alspach työstää Collector’s Edition -laitosta Suburbiasta. BGG:ssä on kysely, jossa haetaan näkemyksiä siitä, mitä keräilypainoksessa pitäisi olla. Osallistu kyselyyn täällä.
Gale Force Ninelle Dyyni-lisenssi
Gale Force Nine on saanut lisenssin Dyyni-maailmaan. Luvassa on ensin Dyyni-roolipeli, sitten lauta- ja miniatyyripelejä. Julkaisuja on odotettavissa vuoden 2019 loppupuolella ja vuonna 2020, kun Legendary Entertainmentin uusi Dune-elokuva tulee teattereihin.
Gale Force Nine hallinnoi lisenssiä, mutta ei tee kaikkia pelejä itse. Esimerkiksi roolipelistä vastuussa on Modiphius.
Dyyni ei ole ensimmäistä kertaa lautapelimuodossa. Jo vuonna 1979 ilmestyi Avalon Hillin julkaisemana Dune-lautapeli, jonka suunnittelivat Cosmic Encounterin tekijät Bill Eberle, Jack Kittredge ja Peter Olotka. Tämä mainio peli toimii hienosti kuudella pelaajalla ja on hyvin uskollinen kirjoille. Peli on tällä hetkellä saatavilla Rex: Final Days of an Empire -nimellä Twilight Imperiumin maailmaan teemoitettuna.
Koko lehdistötiedote löytyy täältä.
Bisnesuutisia
Indie Boards & Cards ja Stronghold yhdistyvät. IB&C:n johtajasta Travis Worthingtonista tulee uuden Indie Game Studios -firman johtaja. Kaikki kolme studiota – IB&C, Stronghold ja IB&C:n pari vuotta sitten ostama Action Phase Games – jatkavat kuitenkin toimintaansa itsenäisinä. Tavoitteena on yhdistää voimia sen verran, että kilpailussa pärjätään isommille tekijöille paremmin.
Greater Than Games sulauttaa itseensä Cheapass Gamesin. Cheapass Games tunnettiin etenkin 2000-luvun alussa halvoista ja karuista peleistä, joissa ei tullut mukana nappuloita, vaan pelaajien oli käytettävä muista peleistä löytyviä nappuloita. Säästökonsepti oli hauska, mutta ei kovin pitkäikäinen.
Asmodee on käynyt taas ostoksilla, tällä kertaa yhtiöön on liittynyt brasilialainen Galápagos Jogos. Tämä jatkaa siis perinteistä ”jakelkaa pelejämme, niin me ostamme teidät”-kaavaa: Galápagos Jogos on ollut Asmodeen yhteistyökumppani Brasilian markkinoilla.
Essen-uutuuksia
Spiel 2018 -ennakko on julkaistu BGG:ssä. Luvassa on tuhatkunta uutta lautapeliä. Kaikkia ei täällä voida esitellä, mutta noukin joka viikkokatsaukseen listalta jotain. Toivotan myös lukijoiden nostot tervetulleiksi, laittakaa vaikka kommentteihin omia poimintojanne.
- Railroad Ink: Deep Blue Edition ja Railroad Ink: Blazing Red Edition ovat kupongintäyttöpelejä Horrible Gamesilta. Kumpaakin voi pelata 1–6 pelaajalla ja pelit voi yhdistää jopa 12 hengen pelejä varten. Peleissä on onnenkoetusmekaniikkaa: mitä enemmän yhteyksiä saa tehtyä, sitä enemmän tulee pisteitä, mutta keskeneräisistä yhteyksistä tulee miinuksia. Eri bokseissa on eri lisärit, punaisessa on meteoreita ja tuhoa, sinisessä jokia ja järviä. Päivitys: Railroad Ink -arvostelu.
- Fields of Greeniin tulee lisäri Grand Fair, jossa on osat viidennelle pelaajalle ja markkinahumua.
- Andreas Stedingin Kickstarter-peli The Forbidden City on saanut nimekseen Gùgōng. Pelissä kierretään 1700-luvun Kiinan virkailijoiden korruptiokieltoa lahjanvaihdolla, jossa lahjottava saa lahjan ja antaa vähempiarvoisen lahjan takaisin. Raskaiden eurojen ystäville tässä on herkkua.
- Escape Tales: The Awakening on uusi pakohuonepeli puolalaisilta tekijöiltä. Teemana on koomaan vajonneen tyttären herättäminen salaperäisellä rituaalilla.
- Pax Transhumanity on uusi osa Pax-sarjaan, tekijänään Sierra Madren Phil Eklundin poika Matt. Tulevaisuus on transhumanistinen utopia, väittää tämä peli, ja lähtee kartoittamaan tätä utopiaa.
- Fast Forward: Fortune on Friedemann Friesen uusi Fable-peli, samaa sarjaa kuin viimevuotiset Flee, Fortress ja Fear. Idea on sama: pakka on järjestetty ja muuttuu pelien edetessä siten, että koko systeemi on nähty noin 10–15 pelikerran aikana. Yksi pelikerta kestää noin vartin. Fine Sand on puolestaan pakanpurkamispeli, jonkinlainen pakanrakennuksen vastakohta. Tämäkin on Fable-peli, eli pelin tila säilyy pelikerrasta toiseen, kunnes sen haluaa resetoida. Fool! on uusi versio vuoden 1995 Foppenista, tikkipeli, jossa jokaista tikkiä ei tarvitse voittaa, mutta joka tikkiin olisi hyvä päästä pelaamaan, koska tavoitteena on päästä korteista eroon. Huonoimman kortin tikkiin pelannut ei saa pelata seuraavassa tikissä. Futuropia on Friesen neljästä pelistä suurin, Power Gridin kokoluokkaa. Peli on tuurielementeistä vapaa talouspeli, jossa luodaan utopiatodellisuutta.
- Arraial on kevyt laattojenasettelupeli Nuno Bizarro Sentieirolta ja Paulo Soledadelta. Pelin aiheena ovat portugalilaiset katujuhlat, joita rakennellaan latomalla tetrislaattoja pelilaudalle.
- Ceylon on peli siitä, kun sienitauti tuhosi Sri Lankan kahviviljelmät 1800-luvulla ja maassa siirryttiin teentuotantoon. Pelaajat viljelevät teetä, myyvät sitä vientiin ja kehittävät teknologiaansa.
- Scarabya on laattojenasettelupeli Blue Orangelta, Bruno Cathalalta ja Ludovic Maublancilta. Peli on rinnakkaispuzzle Karuban ja 0–9:n tapaan, kaikki pelaajat saavat samat laatat samassa järjestyksessä ja yrittävät saada skarabit asettumaan mahdollisimman arvokkaasti. En ihmettelisi, jos tämä tulisi suomeksi.
Järvenpään kirjastoihin lautapelejä
Järvenpään kirjasto liittyy siihen joukkoon kirjastoja, joissa on lainattavia lautapelejä. Kirjasto raportoi, että startti on vahva ja kokoelmaan tulee kertaheitolla iso määrä pelejä, valikoiman pitäisi palvella niin lapsia kuin aikuisia harrastajiakin.
Pelit eivät ole vielä lainattavissa, mutta tässä vaiheessa kirjasto mielellään kuulisi pelitoivomuksia ja ehdotuksia siitä, millaista lautapelitoimintaa ja -tapahtumaa kirjastossa järjestettäisiin. Tässä kohtaa voisi siis olla hyvä tilaisuus saada Järvenpäähän kirjaston kanssa yhteistyössä toimiva pelikerho, näin esimerkiksi.
Lautapeliopas onnittelee kirjastoa hienosta päätöksestä ja toivoo, että mahdollisimman moni muu kirjasto seuraisi Järvenpään ja muiden hyviä pelikokoelmia tarjoavien kirjastojen mallia.
Lautakunta
Mitä tarkoitetaan, kun puhutaan raskaista peleistä? Lautakunnan kokouksessa raskaita lautapelejä pohtivat Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi), Miira Hartemo (Noppapotti) ja Tero Hyötyläinen (Lunkisti.fi). Sanasensa sanoo myös Annika Saarto (Todellisuuspako). Jakso on nauhoitettu 12.8.2018.
Kickstarter-pelit
Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.
Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.
Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.
Alien Frontiers: Factions on vuonna 2012 ilmestynyt lisäosa Alien Frontiers -peliin. Nyt Kickstarterissa on lisäosan Definitive Edition, joka sisältää kaikki Alien Frontiersiin koskaan ilmestyneet Factionit. Lisäosan saa Suomeen 54 dollarilla, peruspelin kanssa hinta on 103 dollaria. Veroton toimitus on luvattu kesäkuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.
Power Rangers: Heroes of the Grid on Power Rangers -nostalgialla ratsastava miniatyyripeli – mahtaakohan osua suomalaisiin pelaajiin? Julkaisijana on Renegade Games ja suunnittelijana Jonathan Ying, mitkä sinänsä lupaavat hyvää, mutta muuten peli kyllä vaikuttaa melko vahvasti figut edellä tehdyltä – mikä on sinänsä hauskaa, koska pelissä ei edes ole pelilautaa, jossa figut liikkuisivat. Peruspeli maksaa 75 dollaria, Kickstarter-yksinoikeusjuttujen kanssa 150 tai 240 dollaria. Postikuluja on syytä odottaa pari kymppiä. Toimitus on veroton ja luvattu kesäkuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.
Super Camelot haiskahtaa Zelda-peliltä, joka on lisenssiteknisistä syistä muutettu Camelot-aiheiseksi. Kuulostaako puskien piekseminen jalokivien toivossa sellaiselta, mitä Pyöreän pöydän ritarit harrastaisivat? Itse peli on Super Nintendo -kuvitettua seikkailua ja mörköjen mäiskimistä. Peli maksaa 49 dollaria Suomeen toimitettuna, 59 dollaria jos haluat 5–6 pelaajan lisärin. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.
Mikon pelaamia
Dragon Dance on kauden uutuuksia, Pelikon julkaisema peli. Pelin idea on yksinkertainen: laatikosta paljastuu iso pinkka lasinalusia, joita on lovettu vaihtelevin tavoin. Vuorollaan pelaaja saa yhden lasinalusen ja liittää sen osaksi lohikäärmettään haluamallaan tavalla. Kun kaikki lasinaluset on pelattu, jokainen pelaaja liittää lohikäärmeeseensä sen pään ja pelin voittaa pelaaja, jonka lohikäärmeen pää on korkeimmalla.
Idea on yksinkertainen ja hauska. Kun lohikäärmeet kurottavat korkealle, tasapaino tulee melko pian ongelmaksi. Pelin erikoisuus moniin vastaaviin peleihin verrattuna on se, ettei lohikäärmeen kaataminen ole katastrofi. Peli ei lopu, jos lohikäärme rysähtää kumoon – sitten vain jatketaan siitä, mihin lohikäärme jäi. Lopputuloksena ei siis useinkaan ole ylväitä lohikäärmeitä, vaan lähinnä epämääräisiä ameeboja.
Reiner Knizian Candy Match löytyi Tavernan hyllystä ja osoittautui pikakokeilulla oikein mukavaksi hahmontunnistuspeliksi. Pelin korteissa on kuvattuna karkkeja. Kortteja käännetään pakasta pöydälle yksi kerrallaan ja heti kun joku löytää korttisetin, jossa on joukko karkkeja, joista jokaiselle löytyy samanlainen pari, pitää huutaa hep ja kerätä kortit itselleen.
Idea on erittäin yksinkertainen, mutta toimii todella hyvin. Toki tavanomaisin rajoituksin: monessa tilanteessa tässä pelissä ei tule olemaan mitään järkeä pelaajien välisten taitoerojen vuoksi. Jos se ei ole ongelma, SETin ja Blitzin kaltaisten pelien ystävien kannattaa ehdottomasti kokeilla Candy Matchia.
Tulevat lautapelitapahtumat
- 14.–16.9.2018 järjestetään Lautapelaamaan-tapahtuma Helsingissä. Luvassa on perinteiseen tapaan koko viikonlopun verran vapaata pelaamista Kaapelitehtaalla ilman pääsymaksua.
- 19.–21.10.2018 järjestetään JokiCon Joensuussa. Ohjelmassa on vapaata pelaamista koko viikonlopun ajan. Pääsymaksu on viisi euroa koko viikonlopulta. Lisätietoja Facebookin tapahtumasivulta ja Lautapeliseuran foorumilta.
Lautapelioppaan viikon tapahtumat
- Tiistaina arvioitiin Who Did It?.
- Torstaina arvioitiin Fantastic Park.
2 vastausta aiheeseen “Viikkokatsaus 20.8.2018: Vuoden peli -voittajat 2018”
Ei sinänsä ole moittimista vuoden perhe- ja strategiapeleistä, mutta jälleen on helppo pohtia olisiko Azul pärjännyt paremmin strategiapeleissä tai Century: Spice Road yhtä hyvin perhepelinä. Mielestäni kuitenkin aika samaa tasoa kaikki kolme.
Näinhän se menee, kyllä Enigmalla on saatu varmaan hetki päätä raapia, kun noiden kolmen pelin järjestystä on pohdittu. Majesty on selvästi perhepelisarjan peli, mutta Azul olisi varmaan pärjännyt paremmin strategiapelien sarjassa – mutta lopputulokseen ovat Enigmalla varmasti tyytyväisiä.