Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 20.3.2017: Enkelisijoittamista

Sijoittaisitko Tasty Minstrel Gamesiin? Nyt se on mahdollista. Eric Lang on palkattu CMON:n leipiin ja uusia mielenkiintoisia pelejä on taas tulossa.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Tämän viikkokatsauksen toimittivat Mikko Saari, Annika Saarto ja Kai Saarto.

Enkelisijoittajaksi pelifirmaan?

Tasty Minstrel Gamesin logoKaitsu: Yhdysvaltalainen Tasty Minstrel Games (TMG) on menestynyt Kickstarter-kampanjoissaan varsin hyvin. Esimerkiksi Eminent Domain oli vuonna 2010 siihen asti menestynein lautapelien joukkorahoitusprojekti vajaan 50 000 dollarin potillaan.

On siis tavallaan luonnollista, että TMG hakee sijoittajia joukkorahoituksen keinoin. Microventures-sivuston kautta voi nyt kartuttaa osakesalkkuaan sijoittamalla yritykseen vähintään 150 dollaria. Sillä saa yhden osakkeen ja kaupanpäällisinä kauniin osakekirjan, johon on upotettu metallikolikko.

Isommilla sijoituksilla saa lisäetuja, kuten pelejä ja esimerkiksi nimensä maininnan pelin tuottajana. 25 000 dollarin sijoituksella saa osakkeiden lisäksi nimensä kolmen tulevan pelin Executive Produceriksi, yhden kappaleen kaikkia TMG:n varastosta löytyviä vanhoja pelijulkaisuja, sekä kaikki seuraavien kolmen vuoden aikana julkaistavat pelit.

Joukkorahoituksella tehtävä osakeanti on uusi juttu. Yhdysvalloissa sen mahdollistaa vuonna 2015 voimaan tullut lakiuudistus. TMG:n avaus tällä saralla on mielenkiintoinen ja onnistuessaan voi vaikuttaa siihen, miten lautapelijulkaisijat tulevaisuudessa rahoittavat toimintaansa.

Tasty Minstrelin kampanjasivu Microventuresissa.

Mikko: Joo, tässä on kyllä mielenkiintoinen twisti kickstarttaamiseen, kun voi rahoittaa yksittäisen pelin sijasta kokonaista firmaa. Aika pienet ovat systeemit, kun jo 150 dollarilla pääsee kiinni osuuksiin.

Kampanjassa paljastettavat numerot ovat kyllä mielenkiintoisia:

  • TMG on kerännyt 26 pelille yli 2,5 miljoonaa dollaria Kickstarter-rahaa.
  • Pelejä on myyty yli 400 000 kappaletta.
  • Vuonna 2016 kertyi liikevaihtoa yli 1,2 miljoonaa dollaria (vertailuna Lautapelit.fi 3,2 miljoonaa euroa ja ehkä vähän parempana vertailukohtana Marektoy eli Competo 2,0 miljoonaa euroa).
  • Vuonna 2016 myyntikatetta kertyi yli 475 000 dollaria. Liikevoitto oli kuitenkin heikompi, liiketoiminta on ollut paikoin jopa hieman tappiollista. Viimeksi voittoa on tehty 2013.
  • TMG:n postituslistalla on yli 25 000 tilaajaa, joista viestejä avaa keskimäärin 40 %.

Melko keskeinen kysymys on, mitä tällä saavutetaan verrattuna Kickstarter-kampanjointiin. TMG:n pomon Michael Mindesin mukaan rahan saaminen tätä kautta antaa vapauksia ottaa sellaisia riskejä, joita nyt ei voi.

Sijoittajaa voi myös kiinnostaa tieto, millaista vastinetta sijoitukselle on odotettavissa. Rahaa ei kannata liiemmin odottaa. Mindes kaavailee ensialkuun kasvua, sen jälkeen voidaan sitten harkita osinkoja tai osakkeiden takaisinostoja. Aina on myös mahdollista, että joku ostaa TMG:n.

Mindesin mukaan TMG:n arvo on siinä, miten asiakkaat arvostavat brändiä ja sijoittavat halukkaasti rahaa yhtiön Kickstarter-kampanjoihin.

Gil Hova Ludologyn uudeksi juontajaksi

Ludologyn logoKaitsu: Golden Geek -palkintojenjaossa hiljattain kolmanneksi sijoittunut Ludology-podcast saa uuden kakkosjuontajan. Mike Fitzgerald jättää ohjelman keskittyäkseen pelisuunnitteluun ja hänen tilalleen Geoff Engelsteinin aisapariksi saadaan Gil Hova.

Hova on kokenut ja erittäin analyyttinen pelisuunnittelija, joka tunnetaan muun muassa The Networks -pelistä. Ludology on pelisuunnitteluun ja pelien sielunelämään tavallista syvemmin paneutuva ohjelma.

Modern Artista jälleen uusi laitos

Modern Artin kansiMikko: Modern Art ilmestyy taas vaihteeksi uutena laitoksena. Tästä Reiner Knizian klassisesta huutokauppapelistä on 25 vuoden aikana ilmestynyt jo useita eri versioita, tunnetuimpina varmaankin Mayfair Gamesin aivan susiruma laitos ja Lautapelit.fi:n kotimainen, josta otettiin aikoinaan aivan liian suuri painos, jonka vuoksi peliä on sittemmin näkynyt alennusmyynneissä runsaasti (ja päätyipä peli Pöydällä-blogin halpapelisarjankin jutun aiheeksi).

Tällä kertaa julkaisijana toimii CMON ja kuten Lautapelit.fi:n suomalaisessa laitoksessa jo vuosia sitten, taiteilijat ovat aitoja nykytaiteilijoita. Mukana ovat Manuel Carvalho, Ramon Martins, Daniel Melim, Rafael Silveira ja Sigrid Thaler.

Peli ilmestyy loppuvuodesta 2017.

Mystic Valen kortinrakennus uuteen peliin

Tätä jo vähän odoteltiinkin: AEG kierrättää Mystic Valesta tuttua kortinrakennusmekaniikkaa uuteen peliin. Custom Heroes -pelin on suunnitellut Mystic Valen suunnittelija John D. Clair.

Twitteristä löytyy pari kuvaa pelistä. Muuten on vähänlaisesti tietoa, mutta tikkipelimekaniikkaa on mukana ja pelaajilla on sankareita, joiden ominaisuudet kehittyvät lisäämällä kortteihin uusia kerroksia.

Hullun kuninkaan palatsi

Palace of Mad King Ludwigin kansiBezier Games julkaisee jatkoa Castles of Mad King Ludwigille. Palace of Mad King Ludwig on oma itsenäinen pelinsä, jossa pelaajat rakentavat yhtä palatsia Ludvigille. Peli muistuttaa siis neliölaattoineen jonkin verran enemmän Carcassonnea kuin Castles of Mad King Ludwigia.

Poissa on hintojen asettaminen ja kaupankäynti, sen sijaan pelaajat valitsevat laattoja ja pelaavat niitä palatsiin. Laatat antavat Castlesista tuttuja bonuksia. Laatan lisäksi pelaajat jatkavat palatsia piirittävää vallihautaa, joka toimii pelikellona: kun vallihauta ympäröi koko palatsin, peli on ohi. Pelaajat voivat käyttää vallihautaa pelin keston säätelemiseen.

Peli ilmestyy lokakuun Essenin messuihin mennessä ja on nyt ennakkotilattavissa Bezier Gamesin nettisivuilla. Halvemmalla kuitenkin saat, jos Suomesta ostat.

Neljännen seinän murtava dekkari

Detectiven kansiPortal Gamesilta ja Ignacy Trzewiczekiltä tulee rikosaiheinen peli Detective: A Modern Crime Boardgame, jossa ratkotaan rikoksia. Tapaukset ovat kertakäyttöisiä, eli kun mysteeri on kerran ratkaistu, siihen ei ole mielekästä enää palata.

Pelissä on paitsi puzzle-henkistä ongelmanratkontaa, myös vahva nettielementti, pelaajat voivat vapaasti käyttää netissä olevia tietolähteitä ja pelin omaa netissä olevaa tietokantaa. Trzewiczek kehuskelee pelin rikkovan neljättä seinää ja tarjoavan poikkeuksellisen immersiivisen pelikokemuksen.

Detective: A Modern Crime Boardgame on tulossa vuonna 2018.

Heitä ja kirjoita

The Spiel Press on uusi julkaisija, joka valmistaa “roll and write”-pelikirjoja. “Roll and write” viittaa Qwixxin ja Qwinton kaltaisiin kupongintäyttöpeleihin. The Spiel Press haluaa viedä tätä genreä edemmäs.

Miksi siis präntätä kirjaseen sata kertaa sama lomake, kun matkan varrella voi vaihdella lomakkeen sisältöä ja siten muuttaa peliä? Mukana on perinteistä enemmän temaattisia elementtejä ja tarinallista draaman kaarta.

Aiheesta kiinnostuneet voivat tilata lisätietoja sähköpostiinsa Spiel Pressin sivuilta. Ensimmäiset pelit ovat Jason Tagmiren Blood Royals ja Bryan Fischerin Star Maps.

Eric Lang CMONille

CMON eli entinen Cool Mini or Not on palkannut Eric Langin pelisuunnittelujohtajakseen. Jatkossa Lang sekä suunnittelee uusia pelejä CMONille että johtaa CMONin pelisuunnittelutiimiä.

Myös Blood Ragen ja Rising Sunin kuvittajana tuttu Adrian Smith palkattiin CMONin johtavaksi taiteilijaksi.

CMONilta on tulossa Game of Thrones -aiheinen figupeli, joka tosin lisenssisyistä ja kirjasarjan fanien iloksi kulkee A Song of Fire and Ice -nimellä. Ensimmäisessä osassa matsia ottavat Starkit ja Lannisterit. Tämä on tulossa vuonna 2018, Kickstarter potkaistaan käyntiin loppuvuodesta 2017.

A Song of Ice and Fire

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logoAlla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan EU-ystävällisestä toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Varhaista sivilisaatiota

Tribes: Early Civilization on uusi peli Nationsin suunnittelijalta Rustan Håkanssonilta. Peli tarjoaa 40 minuutin pikakatsauksen paleoliittiseen, neoliittiseen ja pronssikauteen.

Peli lupailee nopeaa vauhtia vailla odottelua, runsaasti pelaajien välistä vuorovaikutusta ja paljon uudelleenpeluuarvoa. Pelistä on saatavilla print-n-play testattavaksi.

Suomeen toimitettuna Tribes maksaa noin 50 euroa, viiden kappaleen nipussa hinta jää noin 44 euroon. Toimitus luvataan heinäkuulle 2017 ja on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

Tribes

Mars sotaan

Mars Wars on sotaa Marsissa kolmen tahon kesken: Yhdysvallat vastaan Kiina ja muukalaisetkin pääsevät mukaan kampanjan edetessä. Pelimekaniikka perustuu Worthington Gamesin Hold the Line -järjestelmään ja tarjoilee blokkiyksiköitä heksalaudalla. Peli soveltuu 2–7 pelaajalle.

Suomeen toimitettuna peli maksaa 100 dollaria. Tähän tietoon toimitus ei ole EU-ystävällinen, eli päälle tulee vielä 24% ALV. Toimitus on luvattu heinäkuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Mars Wars

Voimalaivat

AnnikaPowerships on avaruuteen sijoittuva kilpa-ajopeli peli Corné van Moorselilta, jonka edellinen Kickstarter-julkaisu Habitats saatiin markkinoille viime vuonna. Peliin on otettu runsaasti vaikutteita saman suunnittelijan Powerboatsilta, muun muassa kolmisivuinen noppa, joka simuloi kiihdytystä, jarrutusta ja aluksen hallintaa.

Avaruus levitetään pöydälle tummansinisinä heksoina (heksastoina), joiden ominaisuudet määräävät kilpa-aluksen kulkua. Siniset heksat esimerkiksi tuplaavat nopeuden, kun taas avaruuspölyä kuvaavia heksoja on mahdoton läpäistä. Kisa käydään aurinkokuntamme planeettojen lomassa, ja onpa epäplaneetaksi tuomittu Plutokin kelpuutettu mukaan. Aluksen kärsimät vauriot vähentävät kisaajan käytössä olevien noppien määrää, mutta vaurioita pystyy myös korjaamaan.

Pelaajamäärä on 2–6, ja pelin kestoksi on arvioitu 25 minuuttia. Pakettiin sisältyvät 16 heksagonistolautaa, kuusi alusta, 20 noppaa, kolme avaruuspoijua, kuusi nopeusmittaria, kuusi vauriomerkkiä ja lopetuslaatta.

Peruspledge maksaa Suomeen toimitettuna 39 €. Toimitus lupaillaan jo tulevalle kesäkuulle. Kampanja löytyy täältä.

Powerships

Pysäyttäkää varas!

Mikko: Stop Thief! on Restoration Gamesin uusversio vuoden 1979 klassikosta. Peli yhdistelee muistamista ja päättelyä. Pelaajien on pysäytettävä varas, mutta varasta ei koskaan nähdä. Sen sijaan varkaasta kuuluu joka vuoro ääni, joka antaa vihjettä sijainnista.

Alkuperäismallissa äänet kuuluivat elektroniikkahärvelistä, nykyään moderni ratkaisu on tietysti älypuhelinsovellus. Bonuksena sovellus pystyy näyttämään äänen lisäksi kuvan, jolloin pelin pelaaminen onnistuu myös huonokuuloisilta tai meluisassa ympäristössä. Heitä-ja-liiku-mekanismi on korvattu korttivetoisella systeemillä.

Restoration Gamesista puhuttiin viikkokatsauksessa joulukuussa.

Peli maksaa 43 dollaria Suomeen toimitettuna. EU-ystävällinen toimitus luvataan elokuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.Stop Thief!

Solubiologiaa

Cytosis: A Cell Biology Game on ihmissolun sisälle sijoittuva lautapeli. Mittakaava on siis harvinaisen mikroskooppinen.

Pelimekaniikka on työläistenasettelua, nopanheittoa, setinkeräystä ja onnenkoetusta. Peliä on verrattu Lords of Waterdeepiin. Siinä sivussa sitten oppii solubiologiaa. Genius Gamesille pelien opettavaisuus on tärkeä asia, joten voi luottaa, että faktat ovat kunnossa.

Perusmalli maksaa 51 dollaria, vähän paremmat komponentit sisältävä luksusmalli taas 64 dollaria. Toimitusta lupaillaan elokuulle 2017. Toistaiseksi se ei ole EU-ystävällinen, mutta pelin kehittäjä tutkii asiaa ja neuvottelee toimituspalveluiden kanssa. Kampanja löytyy täältä.Cytosis

Yhteisöllistä onnentavoittelua

Annika: The Pursuit of Happiness – Community on laajennusosa vuonna 2015 julkaistulle peruspelille The Pursuit of Happiness, jossa pelaajat työläistenasettelun keinoin pyrkivät rakentamaan unelmiensa elämänkaarta valitsemillaan hahmoilla.

Laajennusosa on peruspelin tavoin Adrian Abelan ja David Chircopin käsialaa ja vaatii peruspelin pohjalleen. Se tuo peliin mukaan yhteisölliset sidokset: Community-laudalla pelaajat voivat osallistua erilaisiin yhteisöllisiin tapahtumiin ja vaikuttaa näin suosioonsa. Lisäksi laajennusosa sisältää uusia kortteja peruspeliin sekä materiaalia, joka mahdollistaa viidennen pelaajan.

Kampanjahinta on 25 dollaria, mikäli pelin noutaa Spiel Essenistä, ja 30 dollaria Suomeen tilattuna. Peruspelin ja laajennusosan yhteishinta on kotiin kuljetettuna 75 $. Toimitus on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

The Pursuit of Happiness - Community

Viikinki-invaasio

Mikko878: Vikings: Invasions of England on peli viikingeistä terrorisoimassa Englannin rannikoita. Pelin taustalla on Academy Games, joka on tähän mennessä kunnostautunut muun muassa 1775: Rebellionin ja Freedom: The Underground Railroadin julkaisijana.

Peli on aluehallintaa, jossa pelaajat ovat joko valloittavia viikinkejä tai maitaan puolustavia englantilaisia. Peliin mahtuu 2–4 pelaajaa, samalla puolella voi pelata siis yksi tai kaksi pelaajaa. Yksi erä kestää tunnin tai kaksi.

Postikuluineen pelille tulee hintaa 95 dollaria. Lisähintaan saa hienompia miniatyyrejä, jättikokoisen pelilaudan ja niin edelleen. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu elokuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

878 Vikings

Mikon pelaamia

Viikon puhelinsovelluslöytö on ehdottomasti Preferans, jolla voi pelata venäläistä preferanssia. Preferanssi on yksi parhaita kolmen pelaajan tikkipelejä: peli on melko yksinkertainen tarjoustikkipeli, jossa voitokas huutaminen on huomattavasti vaikkapa skatia helpompaa, mutta mielenkiintoista haastetta riittää silti aivan tarpeeksi useimmille pelaajille. Preferans Apple StoressaPreferans Google Playssa.

Preferans

Puhuin aikaisemmin kohtuudesta. Nyt kun Terraforming Mars on jälleen saatavilla, ostin ensimmäisen uuden pelini viiden kuukauden tauon jälkeen. Sitten 18.10.2016 ostetun Oh My Goodsin lisäosan, ainoat uudet pelihankintani ovat olleet vaihdossa saatu Concordia ja Monikersin lisäosat sisältävä Kickstarter-potkaisu. Siinä sivussa pelikokoelma on harventunut yli sadan nimikkeen verran. Kohtuus on siis toteutunut varsin mainiosti.

Pelien ostamisen välttäminen ei ole edes ollut erityisen vaikeaa. Juuri nyt ainoa peli, jonka varsinaisesti haluan ostaa, on A Feast for Odin, jonka napannen kyllä jahka se tässä lähiaikoina kauppojen hyllylle palaa, mutta muuten pystyn olemaan tyytyväinen jo omistamiini peleihin ja pelaamaan niitä. Tähän liittyen olen ottanut asiakseni 50 × 50 -haasteen, eli tavoitteen pelata 50 eri peliä vähintään 50 kertaa kutakin. Puolessa välissä mennään.

Tulevia tapahtumia

14.–16.4.2017: Joensuussa pelataan, kun JokiCon järjestetään Itä-Suomen yliopiston Aurora-rakennuksessa. Ovet aukeavat perjantaina klo 12. Tapahtuma päättyy sunnuntaina klo 20. Ohjelmassa on vapaata pelaamista. Lisätietoa Lautapeliseuran foorumilta.

21.–23.4.2017: Lautapeliseuran järjestämä SMCon Turussa kokoaa pelaajat SM-joukkueturnaukseen ja lisäksi mahdollisesti yksilöturnauksiin. Myös vapaalle pelaamiselle on tilaa. Ilmoittautuminen joukkueturnaukseen päättyy 12.4.2017. Lisätietoja Lautapeliseuran sivuilta.

19.–21.5.2017: Kuopiossa järjestetään raskaisiin ja pitkiin peleihin erikoistunut pelitapahtuma HexaCon III. Tapahtumapaikkana on Kinkkuconista tuttu Lukema. Lisätietoja Lautapeliseuran foorumilta, tapahtuman sivut Facebookissa.

28.–30.7.2017: Messukeskuksen valtaa Ropecon. Parhaillaan on käynnissä Ropeconin ohjelmahaku, eli jos olet kiinnostunut tekemään ohjelmaa Ropeconiin, nyt on oikea aika olla yhteydessä coniteaan. Ohjelmahaut päättyvät enimmäkseen 16.4., mutta osin 30.6.2017. Lisätietoja Ropeconin sivuilta.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

3 vastausta aiheeseen “Viikkokatsaus 20.3.2017: Enkelisijoittamista”

Cytosis-peliin onnistuivat järjestämään tuon EU-ystävällisen toimituksen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *