Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 19.12.2016: Power Grid -korttipeli suomeksi

Lautapelit.fi on julkaissut Power Grid -korttipelin suomeksi. Martin Wallace julkaisee viimeisen Treefrog-pelinsä ja lehdistökatsauksessa luetaan uusin Spielbox.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Oletko kiinnostunut osallistumaan viikkokatsauksen tekemiseen? Katsauksen lopussa on lisää asiasta.

Tämän viikkokatsauksen toimitti Mikko Saari.

Power Grid -korttipeli suomeksi

Suositun voimalapeli Power Gridin korttipeliversio ilmestyi tänä vuonna ja nyt se on saatu suomeksi. Lautapelit.fi:n julkaisema suomalainen laitos Power Grid Korttipeli on jo kaupoissa.

Korttipeliversiossa sävelet ovat suunnilleen samat kuin lautapeliversiossakin, eli sähköä on tarkoitus tuottaa, pelilauta eli kartta on vain abstrahoitu pois. Jonkin verran on ilmassa sen sorttista palautetta, että korttipeliversio ei erityisemmin tunnu korttipeliltä, vaan on lautapeli, jota nyt vain pelataan korteilla. Pelimekaniikat eivät siis ole erityisen korttipelimäiset.

Pöytätilaakin korttipeli vaatii suunnilleen saman verran kuin lautapeli. Peliaikaa on kuitenkin tiristetty tiiviimmäksi, pelille luvataan kestoksi 45–60 minuuttia, kun Power Gridin kesto on helposti pari tuntia. Lisäksi korttipeli on jonkin verran edullisempi.Power Grid -korttipeli

Kourallinen tähtiä

A Handful of Starsin kansiYksi aikakausi tulee päätökseensä, kun Martin Wallace julkaisee A Handful of Stars -pelin Treefrog-brändillään. Peli jää viimeiseksi Treefrogin nimellä julkaistuksi peliksi. Se on myös jonkinlainen päätösosa trilogialle, jonka aloitti A Few Acres of Snow ja jota jatkoi Mythotopia. Nyt samaan ideaan perustuva pelimekaniikka viedään avaruuteen.

Wallace julkaisee pelistä yhden 2500 kappaleen laitoksen. Pelin oikeudet on myyty jo Fantasy Flight Gamesille, joka on kiinnostunut käyttämään pelimekaniikkaa tuotteissaan. On melko epätodennäköistä, että Fantasy Flight Games julkaisisi pelistä omaa laitostaan sellaisenaan. Parin tunnin eeppinen avaruudenvalloituspeli saanee Twilight Imperiumin maailman pelimekaniikkansa ympärille.

Jos Wallacen oman brändin joutsenlaulu kiinnostaa, ennakkotilaaminen voi olla fiksu idea. Euroopassa ennakkotilauksia myy GamesLore, peli maksaa noin 84 euroa postikuluineen.

Lehdistökatsaus

Spielbox 6/2016Posti toi Spielboxin kuutosnumeron. Kansikuvassa ja kärkijuttuna komeilee arvostelu Merchants & Maraudersista, tosin ilman varsinaista numeroarviointia. Seas of Glory -lisäosa saa lisäksi paljon kehua ja vahvan suosituksen kaikille peruspelin faneille.

Claus Voigt tutkailee Kickstarteria ja havainnoi aihepiiriä pintapuolisesti. Mielenkiintoisena numerotietona Kickstarterissa viimeisen seitsemän vuoden aikana tehdyt 9200 peliaiheista projektia ovat tienanneet yhteensä puoli miljardia dollaria. Kickstarterissa liikkuu melkoisen paljon rahaa.

Toisaalta Kickstarter on pisara meressä, sillä vain harvat lautapeliprojektit kykenevät saavuttamaan edes tuhannen kappaleen painoskokoja, puhumattakaan kymmenistä tuhansista. Lisenssit ovat kultaa Kickstarterissakin.

Jason Matthewsin ja Christian Leonhardin Sola Fide, eli Martti Lutherin seikkailuista kertova uusi versio Campaign Manager 2008:sta saa vähän valjun vastaanoton. Tällaista olen aistinut kyllä muutenkin. Kirkollisten teemojen ja köydenvedon ystäville Sola Fide voi toimiakin, mutta ehkäpä suurempaa yleisöä ei lopulta hirveästi harmita Spielworxxin julkaiseman pelin rajoitettu saatavuus.

Virallisempi juhlavuosituote Luther: Das Spiel saa sekin aika vaisun arvion. Sen sijaan suitsutusta saa kenties paras Lutheriin liittyvä lautapeli, eli Ed Beachin klassikko Here I Stand.

Pure Joy of Thinking -palstalla pureudutaan myllypelin saloihin. Olen aina pitänyt myllyä jotenkin vähän tylsänä, mutta aihepiiristä on näemmä kehitelty jos jonkinlaista muunnelmaa, ei tosin mitään erityisen maineikasta.

Coal Baron: The Great Card Gamen kansiCoal Baronin korttipeliversio, omaperäisesti nimeltään Coal Baron: The Great Card Game, saa kehuja. Korttipeliä pidetään alkuperäistä lautapeliä elegantimpana. Alkuperäisen pelin keskeiset ideat ovat korttipelissä siivosti mukana. Mikään lyhyt ja yksinkertainen peli tämäkään ei ole, kestoksi luvataan 50–80 minuuttia, joten olisiko tässä sitten samaa ”lautapeli korttipelin asussa”-tunnelmaa, mistä Power Gridin korttipeliversiota on moitittu.

Viime viikolla pelatuissa esitelty Mystic Vale saa tässä arvion, joka myötäilee aika hyvin omaa näkemystäni: mainio idea, siivo toteutus, mutta ”Overall, what we have here is an interesting new concept that wasn’t pushed far enough to wow me completely. One might think the whole thing was designed with expansions in mind”, tuumaa Roman Pelek.

Essen-katsaus jatkuu edelleen. Kiinnostavaa siinä on juttu Azaharista, ensimmäisestä Essenin messuilla vierailleesta kolumbialaisesta lautapelijulkaisijasta, ja Javier Velásquezista firman takana. Bogotásta kertyy yli 10 000 kilometriä matkaa Esseniin!

Ei olekaan aivan helppo juttu saada julkaisemiaan pelejä jaeltua Kolumbiasta eri puolille maailmaa. Valmistaminenkin on oma haasteensa, Kiina kun ei olekaan kovin edullinen ratkaisu, koska Bogotá on sisämaassa ja rekkakyyti satamasta pääkaupunkiin on liian kallis.

Elämä ja legenda

Haluaisitko olla legenda? Life & Legend on eksistentiaalinen korttipeli, jossa pelaajat johtavat seikkailijansa elämänmittaiselle matkalle vaarallisen maailman halki. Matkan aikana pelaajille selviää, keitä heidän seikkailijansa ovat ja mikä seikkailijoille on tärkeintä. Tästä tiedosta rakentuu sitten elämäntarina.

Aika erikoinen peli, Life & Legend vaikuttaa todella omaperäiseltä. Mitään ihan tällaista en ole nähnyt koskaan. Eri juttu on sitten se, miten hyvä peli omaperäisen pelimekaniikan takana on, mutta ainakin tämä on jotain uudenlaista.

Suomeen postitettuna peli maksaa 40 dollaria. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu heinäkuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.Life & Legendin kortteja

Nopeaa työläistenasettelua maan alla

Undermine on kepeä ja nopea työläistenasettelupeli kaivosteemalla. Pienestä boksista löytyy kahden hengen peli, joka kestää noin puoli tuntia. Lisäämällä bokseja saa pelaajiakin mukaan enemmän. Pelaajien on hankittava kaivostyöläisiä, avattava kaivoksia ja hankittava kalustoa.

Kaksinpeliin sopiva setti maksaa Suomeen toimitettuna noin 16 dollaria, nelinpeliä varten pitää pulittaa 27 dollaria ja niin edelleen. Pelaajamäärää on mahdollista kasvattaa aina kahdeksaan pelaajaan asti. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu kesäkuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.Undermine

Kuudes sektori

Sector 6 on labyrinttijuoksu, jossa pelaajat rakentavat heksalaatoista labyrintin ja juoksevat sitten siellä kilpaa keräten labyrinttiin jemmattua happea. Labyrintin osia voi pyörittää ja laatoissa olevien hammasrattaiden mukaan saattaa sitten pyörähtää joku toinenkin laatta, jolloin labyrintti muuttuu laajemminkin.

Peli maksaa 25 dollaria, jonka päälle arvioidaan tulevan alle 10 dollarin postikulut. Toimitus on heinäkuussa 2017 ja luvattu EU-ystävälliseksi. Kampanja löytyy täältä.Sector 6

Mikon pelaamia

Terraforming Marsin kansiPeli-illassa onnisti, kun pöytään saatiin yksi Essenin kuumimmista uutuuksista, Terraforming Mars. Jacob Fryxeliuksen suunnittelemassa pelissä on tehtävänä maankaltaistaa Mars, eli kasvattaa happipitoisuutta, nostaa lämpötilaa ja saada aikaan meriä, jotta elämä planeetalla käy helpommaksi. Pelin teema on mainio ja perustuu ihan oikeaan tieteeseen pelkkien scifi-unelmien sijasta.

Terraforming Mars on kovin korttivetoinen, mikä tarkoittaa sitä, että sääntöjä on opeteltavaksi aika vähän. Vuorolla saa tehdä korkeintaan kaksi toimintoa ja kun kaikki passaavat, on tuotantovaiheen aika. Hyvin yksinkertaista.

Toki kun kortteja on pelissä yli 200, monipuolisuus syntyy kuin itsestään. Kortit tarjoavat paljon mahdollisuuksia: minä muun muassa harjoitin kaivostoimintaa, pumppasin pinnalle vettä maanalaisista akvifereistä, kasvatin vedessä arktista levää, rakensin avaruuteen tukikohtia, toin tarpeellisia kaasuja avaruudesta ja niin edelleen. Varsin sopivaa toimintaa Kaivoskillalle, jota pelissä edustin.

Pelaajien korporaatiot antavat hieman erilaiset lähtökohdat peliin. Kaivoskillalle sopii kaivostelu, vastapuolella oli ekohenkisempi firma, joka kasvatti metsiä ja toi Marsiin mikrobeja ja lehmiä. Kortit sanelevat myös paljon, mitä voi tehdä. Tässä pelissä on sopeuduttava siihen, mitä kortit sallivat.

Terraforming Marsissa on paljon hyvää. Ensimmäisestä pelistä jäi vahvasti sellainen fiilis, että toistekin pitäisi päästä pelaamaan. Peli voisi olla jopa hankkimisen arvoinen. Ei kai peli aivan ongelmatonkaan ole, mutta olen perinteisesti ollut aika sokea tällaisten lumipallonkasvatuspelien ongelmille. Jos tunnistaa omia herkkyyksiään, voi olla syytä passata, mutta kaikille lumipallopelien ja vakavamman scifin ystäville peliä on helppo suositella.

Tulevia tapahtumia

5.–8.1.2017: Kuopiossa järjestetään perinteinen Kinkkucon-pelitapahtuma 5.–8.1.2017. Tapahtumapaikkana on tuttu Lukema Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella. Tapahtumassa on tarjolla vapaata pelaamista. Sunnuntaina on lisäksi lasten peliaamu klo 9–14. Lisätietoja tapahtumasta Lautapeliseuran foorumilta.

3.–5.3.2017: Turussa junapelataan kahdeksannen JunaConin merkeissä. JunaCon on lautapelitapahtuma, jossa pääpaino on rautatieteemaisissa peleissä, mutta kaikenlaisten lauta- ja korttipelien pelaajat ovat tapahtumaan tervetulleita. Tapahtuma järjestetään Electrocityn Sparkup-tilassa Turussa.

4.–5.3.2017: Tampere-talon valtaa Tracon Hitpoint eli Traconin tekijöiden pelitapahtuma, joka tarjoaa kaksi päivää lauta-, kortti-, rooli- ja figupelejä. Tapahtuman yhteydessä järjestetään myös pelisuunnittelukilpailu. Kahden päivän ennakkolippu maksaa 15 € ja sen voi ostaa Traconin nettikaupasta.

21.–23.4.2017: Lautapeliseuran järjestämä SMCon Turussa kokoaa pelaajat SM-joukkueturnaukseen ja lisäksi mahdollisesti yksilöturnauksiin. Myös vapaalle pelaamiselle on tilaa. Ilmoittautuminen joukkueturnaukseen päättyy 12.4.2017. Lisätietoja Lautapeliseuran sivuilta.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Viikkokatsaustiimiin mahtuu vielä mukaan: katsaus kirjoitellaan viikon aikana Google Docsiin, eli tehtävä edellyttää lautapeliuutisten bongailua ja kirjaamista dokumenttiin viikon aikana ja muiden löytämien uutisten kommentointia. Jos kiinnostaa, tule mukaan – osallistumispakkoa ei ole, eli voit bongailla uutisia ja kommentoida muiden löytöjä sen verran kuin ehdit ja jaksat.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *