Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 19.9.2016: Palkintovoittajia ja keskiaikaista sotaa

Master of Orionista tulee korttipeliversio, Commands & Colors laajenee keskiajalle ja Uwe Rosenbergilta tulee puutarhanhoitopeli. Uutisissa myös International Gamers Awards -voittajat ja Kickstarter-pelejä.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Oletko kiinnostunut osallistumaan viikkokatsauksen tekemiseen? Katsauksen lopussa on lisää asiasta.

Tämän viikkokatsauksen toimitti Mikko Saari.

Vuosiäänestyksen tulokset

Vuosiäänestys päättyi viime viikolla ja tuloksetkin julkistettiin. Voittajaksi nousi perinteisen Eclipsen sijasta Dominion, joka hallitsi ykkössijaa ennen Eclipseä.

International Gamers Awards -voittajat

International Gamers Awards -logoInternational Gamers Awards -voittajat on valittu. Moninpelien sarjassa voittajaksi on valittu Mombasa, Alexander Pfisterin suunnittelema ja Eggertspielen julkaisema peli Afrikan siirtomaavalloituksesta. Peliä kehuttiin erityisesti monista teistä voittoon (tai tappioon).

Kaksinpelien sarjan voitti Antoine Bauzan ja Bruno Cathalan suunnittelema 7 Wonders Duel, suositun 7 Wondersin kaksinpeliversio. Pelin on julkaissut Repos Productions ja Suomessa Lautapelit.fi. Peliä kehuttiin jännittäväksi ja tiivistunnelmaiseksi, mutta samalla helpoksi oppia.

Voittajista uutisoi Opinionated Gamers.

Italiassakin on palkintoja pohdittu. Vuoden peli -ehdokkaina ovat:

Voittaja paljastetaan 28. syyskuuta. Tämäkin palkinto uutisoitiin Opinionated Gamersissa.

Fragorilta tulossa jotain jännittävää

Fragor Games on julkaissut joka vuosi Essenin messuilla jotain jännittävää, joka on yleensä täytynyt etukäteen varata, jotta pelin on saanut käsiinsä. Peleissä on yleensä aina entistä käsittämättömämpi komponentti, viimeksi esimerkiksi Game of Gnomesin kohtuuttoman kokoinen tonttuvuori.

Tänä vuonna peliä ei kuitenkaan tule Essenissä. Vuonna 2010 Fragor sai tilaisuuden tehdä pelin tietystä mainitsemattomasta lisenssistä. Silloin peli ei onnistunut. Nyt Kickstarterin ansiosta lisenssi on mahdollista toteuttaa. Niinpä Fragorin uusi peli ilmestyy myöhemmin Kickstarterin avustuksella. Luvassa on kuulemma todella muikea lisenssi. Arvauksia kehiin, mistä on kyse! Foorumeilla on mainittu muun muassa Wallace ja Gromit… Asiasta uutisoi BGG News.

Uwen mökkipuutarha ja keskiaikaista sotaa

Uwe Rosenbergiltä tulee tänä vuonna paitsi valtavan kokoinen A Feast for Odin, myös pienempi Cottage Garden. Peli näyttää hivenen Patchworkin toiselta tulemiselta, tällä kertaa tosin jopa neljälle pelaajalle. Pelin vesivärikuvitus näyttää todella hyvältä. Julkaisija on pieni Edition Spielwiese, toivottavasti peli saadaan myös Suomeen saataville. Tarkempaa selostusta löytyy BGG Newsistä.

Cottage Garden.
Valmis puutarha Cottage Gardenissa. Kuva: Spielwiese

Commands & Colors -sarja saa jatkoa. Sarjan uusin peli on Commands & Colors: Medieval, joka on edelleen Richard Borgin käsialaa kuten sarjan muutkin pelit. Julkaisija on GMT Games, kuten Ancientsin ja Napoleonicsin kohdalla. Keskiaika tässä yhteydessä tarkoittaa Bysantin ja Persian sassanidien sotaa vuosina 530–627. Taistelukentillä nähdään myös maureja. Lisäosissa on luvassa visigootteja, vandaaleja, ostrogootteja, frankkeja ja alemanneja.

Pelimekaniikan puolella on muutama uutuus, kuten vahvemmat panssarit, ratsuväkiyksiköiden vahvistaminen, raskaan jalkaväen heikentäminen ja kevyt jousimiesratsuväki pystyy ampumaan paetessaan.

Peli on GMT Gamesin P500-ennakkotilausohjelmassa, jossa peli julkaistaan, jos se saa  noin 500 ennakkotilausta. Pelin jälleenmyyntihinta on 75 dollaria ja ennakkotilaushinta 50 dollaria. Veroineen ja postikuluineen P500-hinta asettunee suomalaisille tuohon 75 dollarin tuntumaan. Tällä hetkellä pelillä on vajaat 300 tilausta, eli ihan vielä ei olla 500 tilauksen tavoitteessa. Tilata voi täällä.

C&C on kyllä taipunut moneen: toinen maailmansota, ensimmäinen maailmansota, Yhdysvaltain sisällissota, Napolenin taistelut, realistinen keskiaika, fantastinen keskiaika, antiikin sodat… Saapa nähdä mihin sotaan järjestelmä seuraavaksi väännetään. Joku scifi-aihe voisi olla hyvä.

Commands & Colors: Medieval

Höyryävä Eclipse ja venäläinen Master of Orion

Eclipse on saapunut Steamiin. Windowsissa ja Macilla toimiva Steam-versio maksaa 14,99 €, mutta on 23.9. asti 10 prosentin alennuksessa. Peli on ollut aikaisemmin saatavilla mobiililaitteilla ja kerännyt kehuja. Peli tarjoaa yksinpeliä, moninpeliä paikallisesti tai verkon yli, ja ilmeisesti moninpeli toimii myös mobiililaitteiden kanssa.

Eclipse Steamissa.

Eclipse nojaa vahvasti Master of Orion -tietokonepeliin. Master of Orionista on nyt tulossa omakin pelinsä venäläiseltä Hobby Worldilta. Eeppistä 4X-elämystä ei kannata kuitenkaan odottaa, sillä pelillä on mittaa 40–60 minuuttia ja peli on kepeähkö korttipeli tutun tietokonepelin teemalla.

BGG Newsin W. Eric Martin on saanut pelistä testikappaleen ja esittelee sitä videolla:

Lasimaalauksia nopilla

Barcelonan kuuluisan kirkon mukaan nimetty Sagrada on noppien draftaamista ja lasimaalausten rakentelua. Peli tarjoaa haasteita, sillä noppien sijoittelu ikkunoihin on varsin haastavaa. Ruutu voi määrätä värin, eikä samaa väriä tai samaa numeroa voi olla koskaan vierekkäin.

Pelissä on julkisia ja yksityisiä tavoitteita suoritettavaksi ja tyhjiksi jääneistä ruuduista menettää pisteitä. Melko suoraviivaista ja nopeaa siis.

Peli maksaa Suomeen toimitettuna 48 dollaria. Vähän fiinimpi Kickstarter-laitos maksaa 52 dollaria. Toimitus luvataan helmikuussa 2017 ja se on EU-ystävällinen.

Kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/floodgategames/sagrada-a-game-of-dice-drafting-and-window-craftin/

Työläistenasettelua kustomoitavilla työläisillä

Tasty Minstrel Gamesin seuraava iso ja näyttävä projekti on Chimera StationMark Majorin suunnitteleman työläistenasettelupelin jujuna ovat kustomoitavat työläiset.

Työläisille voi lisätä ominaisuuksia. Saksilla varustetut työläiset tuuppivat muiden pelaajien työläisiä pois, lehdillä varustetut työläiset tuottavat oman ruokansa, aivotyöläiset tuottavat suoraan pisteitä ja lonkerotyöläiset saavat lisäresursseja. Jokaiselle työläiselle on mahdollista lisätä kaksi ominaisuutta ja uudet ominaisuudet naksutellaan konkreettisina lisäpalikoina nappuloihin.

Mitenkään hullun lailla kampanja ei ole rahaa vielä kerännyt, ehkä siksi että Mark Major on suunnittelijana aika tuntematon ja heikoilla meriiteillä varustettu.

Perusmalli maksaa Suomeen toimitettuna 65 dollaria. Luksusmalli metallikolikoilla ja kaikilla muilla herkuilla maksaa 80 dollaria. Toimitukset ovat kesäkuussa 2017 ja EU-ystävällisiä. Kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/michaelmindes/chimera-station-deluxe/

Kannibalismia

Donnerin uudisraivaajajoukon kohtalo on Kalifornian historian suuria tragedioita. 81 uudisraivaajan joukko jäi jumiin Sierra Nevadan vuorille vuonna 1846. Vain 45 uudisraivaajaa selvisi talvesta hengistä. Osa murhattiin, osa kuoli nälkään ja ainakin 17 syötiin (tosin ilmeisesti vasta kuolemansa jälkeen).

Donner Party -pelissä pelaajat joutuvat samaan pinteeseen. Hengissä selviäminen voi olla jopa helppoa – mutta se johtaa pelin tappioon. Epämiellyttävät asiat tuottavat häpeäpisteitä ja pelin häviää se, jolle häpeää kertyy eniten, vaikka muuten olisikin voitokas.

Jos uudisraivaajat ovat hyvinvoivia, talvi on lyhyempi. Kun uudisraivaajat alkavat voida huonommin, he hankkivat ruokaa huonommin, jolloin he heikkenevät entisestään, talvi käy pidemmäksi ja tarve vaihtoehtoisille ruoanhankintakeinoille kasvaa. Luvassa on siis yhteistyötä, selkäänpuukotusta ja kostamisen kierrettä.

Jos peli kiinnostaa, Suomeen toimitettuna hintaa tulee 40 dollaria. Toimitus lienee EU-ystävällinen, mutta on luvattu vasta marraskuulle 2017, eli kannattaa varautua odotteluun. Kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/334884471/stay-hungry-donner-party-by-btrc-games/

Lainsuojatonta bluffausta

Outlawed! on uusi peli Green Couch Gamesilta, joka myös Best Treehouse Everin julkaisijana tunnetaan. Apulaissheriffi on lähtenyt lätkimään ja tilalle pitäisi saada uusi.

Vuorollaan pelaajat pelaavat kädestään kortin – jonkun rosvon – kuvapuoli alaspäin ja sanovat, minkä kortin pelasivat. Todenpuhuminen on tietysti vapaaehtoista. Kortit paljastetaan yhtä aikaa ja pelaajat tarkistavat, täyttyikö rosvon nappaamisen ehto. Peli päättyy, kun joku saa seitsemännen rosvon kiinni, jolloin katsotaan, kuka voitti.

Korteilla on erilaisia ehtoja: yhden saa kiinni, jos puhuu totta; toisen, jos tietty toinen rosvo pelattiin; kolmannen, jos kukaan ei pelannut samaa korttia. Luvassa on siis bluffausta ja harhaanjohtamista.

Peli on aika edullinen, Suomeen saa kappaleen yhteensä 25 dollarilla. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu maaliskuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/2005228768/outlawed-from-ryan-cowler-and-green-couch-games/

Mikon pelaamia

Ora et Laboran kansiPeliviikon ehdoton kohokohta oli Ora et Laboran ensikokeilu. Tämä Uwe Rosenbergin peli vuodelta 2011 tarjoilee pelaajille varsin avoimet kädet ja hiekkalaatikon, jossa rakennella. Erilaisia resursseja on paljon, samoin rakennuksia, joilla niitä veivata toisiksi. Agricolan ruokkimisen kaltaista pakkoa ei tässä pelissä ole, mitä nyt muutaman kerran pelissä on vaiheita, joiden aikana on hyvä löytyä runsaasti ruokaa ja polttoainetta.

Pisteitä kerätään monella eri tavalla: ostettavissa rakennuskorteissa on kahdenlaista pisteytystä ja lisäksi tuotteissa on omansa. Kokonaisuus on alkuun varsin sekava soppa, mutta kyllä se jo ensimmäisen pelin aikana selkeni kirkkaaksi. Toisessa pelissä osaisi jo alusta asti tehdä jotain fiksua, mutta toisaalta tässä pelissä tuntuu pärjäävän ihan mukavasti ihan vain rakentelemalla jotakin ja keräämällä sitä, mitä tarjolla on paljon.

Tänään kun tuli pelattua myös Le Havre: Inland Portia, niin helppohan näissä on nähdä samankaltaisuutta: molemmissa on varsin näppärä resurssipyörä, molemmissa rakennellaan rakennuksia ja käytetään niitä resurssien tuottamiseen, toisenkin pelaajan rakennuksia voi käyttää ja niin päin pois. Le Havre: Inland Port antaakin mainion pienoisvaikutelman Ora et Laborasta. Enemmän se sitä minun mielestäni muistuttaa kuin Le Havrea.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Viikkokatsaustiimiin mahtuu vielä mukaan: katsaus kirjoitellaan viikon aikana Google Docsiin, eli tehtävä edellyttää lautapeliuutisten bongailua ja kirjaamista dokumenttiin viikon aikana ja muiden löytämien uutisten kommentointia. Jos kiinnostaa, tule mukaan – osallistumispakkoa ei ole, eli voit bongailla uutisia ja kommentoida muiden löytöjä sen verran kuin ehdit ja jaksat.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *