Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.
AEG:lta uusi peli Moliis-veljeksiltä
AEG on julkistanut vuoden 2018 julkaisulistaansa. Mielenkiintoisinta listalla on ehdottomasti Lost Atlantis, jonka ovat suunnitelleet Jani ja Tero Moliis. Peli ilmestyy loppuvuodesta 2018, eikä siitä kerrota vielä muuta kuin että se on ”3X-peli meren alla”. Jani suostui raottamaan salaisuuden verhoa sen verran, että tähtäin olisi Essenissä ja kyseessä on nopeatempoinen löytöretkeilypeli, jossa pelilauta rakentuu pelin aikana pelaajien sukellusten mukaan.
Muuten listalla on uusia pelejä John D. Clairilta, eli kortindraftausta ja kaupunginhallintaa edustava Edge of Darkness, Mystic Valen lisäri Conclave ja uusi peli Space Base, jossa rakennellaan avaruusasemaa noppaa heittämällä.
Smash Upiin tulee 70-lukuun perustuva That ’70s Expansion, jossa on osapuolina rekkakuskit, vigilantet, diskotanssijat ja kung fu -taistelijat.
WizKids suoltaa uutuuksia
WizKids on ryhtynyt tuottamaan reippaasti uutuuksia. Entinen Z-Man Gamesin pomo Zev Shlasinger paiskoo nykyään hommia WizKidsin puolella. BGG News listasi uutuuksia, joista nostaisin esille ainakin Maiden’s Questin. Pelissä neito on kyllästynyt odottamaan pelastajia ja pakenee itse, mielenkiintoisinta tässä on kuitenkin pelitapa, jossa peli kestää 10–30 minuuttia yhteen pötköön pelattuna, mutta sen voi myös pelata yksi kohtaaminen kerrallaan pienissä pätkissä. Pöytää ei tarvitse, joten pelillä voi täyttää odotteluhetkiä, tappaa aikaa jonottaessaan ja niin edelleen.
Curio: The Lost Temple on reaaliaikainen, loputtomasti uudelleenpelattava pulmanratkontapeli vähän pakohuonepelien hengessä. Susumu Kawasakilta (Traders of Carthage, R-Eco) puolestaan tulee Spy Tricks, tikkipeli, jossa lopullisena tavoitteena on keksiä, mikä kortti pakasta on poistettu.
Viktoriaanisia pahiksia
Eric Langilta ja Antoine Bauzalta tulee Victorian Masterminds -peli, jota esiteltiin jo 2015. Silloin tavoite oli, että Space Cowboys julkaisisi pelin vuonna 2016. Sittemmin peli vähän viivästyi ja julkaisijaksi vaihtui CMON Limited (jolla Lang on nykyisin töissä). Tähän tietoon peli ilmestyy vuoden 2018 aikana.
Peli sijoittuu viktoriaaniseen aikaan. Sherlock Holmes on kuollut ja rikolliset voivat nyt tehdä vapaasti tuhojaan. Pelaajat teettävät kätyreillään töitä. Kun jossain toimintoruudussa on kolme kätyriä, pino käännetään auki ja aktivoidaan ”ekana sisään, ekana ulos”-periaatteen mukaisesti. Pelissä on paljon epäsymmetrisyyttä ja yllättäviä käänteitä.
Katso myös
- Nick Bentleyn artikkeli Bug — Perceptual Binding, Identity, and Meaning in a New Sort of Polyomino Game on mielenkiintoinen suunnittelupäiväkirja abstrakteista peleistä kiinnostuneille.
- Saigon Tokyo Game Market -raporttia suositellaan vakavasti japanilaisista peleistä kiinnostuneille.
Kickstarter-pelit
Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.
Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.
Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.
Tank Chess on kahden pelaajan tankkitaistelu shakkilaudalla. Yksinkertaista ja abstraktia ja söpöt pienet muovitankit. Suomeen toimitettuna peli maksaa taskukokoisena vain 14 dollaria, oikeassa koossa 52 dollaria. Toimitus on luvattu kesäkuulle 2018 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.
WordPress: The Card Game on suosittuun sisällönhallintajärjestelmään perustuva kepeä korttipeli, jonka on suunnitellut Rustan Håkansson. Tuotot menevät WordPress Foundationin eli avoimen lähdekoodin järjestelmien hyväksi. Peli maksaa noin 15 euroa ja myöhemmin selviävät postikulut päälle. Veroton toimitus on luvattu kesäkuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.
Movable Type: Second Edition on sanapeli. Edellisen kerran se oli keräämässä rahoitusta lokakuussa 2016. Uudessa laitoksessa mukaan mahtuu jopa kuusi pelaajaa, korttimäärä on kasvanut reippaasti, vokaaleja on paremmin saatavilla ja sääntöjä on muutenkin viilattu. Peli maksaa 20 euroa postikuluineen, 30 eurolla saa kaksi. Toimitus on luvattu toukokuulle 2018 ja on veroton. Kampanja löytyy täältä.
Mikon pelaamia
Viikon peli-illassa pöydälle pääsi pari uutuutta. Champions of Midgard viidellä pelaajalla ja kaikilla lisäosilla oli melkoinen järkäle. Tässä viikinkiteemaisessa työläistenasettelussa on hyviä ideoita: noppaviikingit, joilla taisteltiin hirviöitä vastaan olivat aika mainio idea, ja se, miten kuolleilla viikingeillä voi tienata etuuksia Valhallasta oli siisti kuvio.
Vaan kovasti tässä oli liikaa kaikkea. Jonkin verran oli havaittavissa Kickstarter-turvotusta. Kickstarterissa yleinen toimintamalli, jossa stretch goalit lisäävät peliin tosi paljon kaikkea ei ole yksinomaan iloinen asti. Tässäkin vähemmän olisi voinut olla enemmän. Kun A Feast for Odin on olemassa, en näe Champions of Midgardille tarvetta.
Toinen uutuus oli vähän vanhempaa tavaraa, eli Space Alert vuodelta 2008. Tämä peli oli vielä testaamatta. Pelasimme tutoriaalitehtävän ja sitten yhden ihan oikean tehtävän, ja komeastihan se metsään meni. Aikapaineen alla työskenteleminen on rankkaa puuhaa ja virheitä tulee, kun pelaajien on juoksenneltava pitkin avaruusalusta painamassa nappeja. Ihan yhden pelin perusteella tätä ei oikein hahmota, aika paljon saisi pelata samalla porukalla, että tässä jotain järkeä olisi.
Ihan ei nyt kuitenkaan omiin suosikkeihin noussut. Toki tämä on selvästi yhteistyöpelien aatelia. Etenkin jos haluaa pelin, jossa jokaisen on ihan oikeasti tehtävä omat päätöksensä, Space Alertia on helppo suositella: aikapaineen alla ei yksinkertaisesti ehdi määräillä muita. Vähän pitäisi sentään kommunikoida, jotta tulee koordinoitua. Sikäli siis helppo suositus, mutta vain, jos samalla porukalla pystyy pelaamaan paljon, jotta pelin oppii kunnolla.
Century: Spice Road on päässyt pöydälle jonkun kerran. Arvostelu vaatii vielä vähän mielipiteen muotoutumista. Äkkiseltään sanoisin, ettei tämäkään Splendorin kaataja ole, mutta ihan kelpo kuutionveivaus sittenkin. Tyylikästä on toteutus, isoissa korteissa kuvitus erottuu hienosti, kuutioille on kivat pikku muovikipot ja kolikotkin ovat metalliset.
Itse peli on aika kuivakka, mutta jos pitää kuutioiden kanssa veivaamisesta eikä pahastu jokseenkin täydellisestä vuorovaikutuksen puutteesta, Century toimii kyllä.
Tulevat lautapelitapahtumat
- 5.–7.1.2018 järjestetään Suomen lautapeliseuran pitkäaikaisin pelitapahtuma Kinkkucon Kuopiossa. Lisätietoja löytyy Lautapeliseuran foorumilta.
- 13.–14.1.2018 Suomen Pelimuseo juhlii yksivuotissynttäreitään. Peliaiheisessa ohjelmassa pääpaino on videopeleissä, mutta lautapeliasiaakin sivutaan.
- 16.–18.3.2018 järjestetään Joensuussa JokiCon. Tapahtuman ohjelmassa on viikonlopun verran vapaata pelaamista ja lisäksi mahdollisesti miniatyyripeli- ja Magic-turnauksia. Lisätietoja löytyy Lautapeliseuran foorumilta.
- 27.–29.7.2018 pidetään Ropecon 2018. Tällä hetkellä Ropeconille haetaan tekijöitä.
Lautapelioppaan viikon tapahtumat
- Maanantaina arvosteltiin When I Dream.
Lautapeliblogien viikon jutut
- Joulukalenterin kahdestoista luukku kyselee pelilautojen perään.
- Kolmastoista luukku haastaa sääntösuomennoksilla.
- Neljästoista luukku pistää tunnistamaan maisemaa.
- Viidennessätoista luukussa tunnistetaan peliä.
- Kuudestoista luukku on taas lautojen tunnistamista.
- Seitsemästoista luukku on videomateriaalin havainnointia.
- Pelikaappimuistion puolustuksen puheenvuorossa kannatetaan Airlines Europea.
- Puutyöläinen listasi 25 parasta perhepeliä.
- Korttikuningas sanaili sata sanaa Istanbul-noppapelistä.