Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.
Carcassonne voitti vuosiäänestyksen
Lautapelioppaan viidestoista vuosiäänestys keräsi hienon joukon äänestäjiä, 340. Äänet jakautuivat laajemmalle pelijoukolle kuin koskaan: pelivalikoima kasvaa ja pelaajien mieltymykset monipuolistuvat.
1. Carcassonne (40 ääntä)
2. Agricola (38)
2. Terraforming Mars (38)
4. Dominion – Valtakunta (37)
4. Eclipse (37)
6. 7 Wonders (31)
7. 7 Wonders Duel (29)
7. Castles of Mad King Ludwig (29)
9. Great Western Trail (24)
9. Love Letter (24)
Vuosiäänestyksen koko tulokset löytyvät vuoden 2017 tulossivulta. Kiitos kaikille vuosiäänestykseen osallistuneille!
Avaruusleijonat-dokumentti
Shut Up and Sit Down on saanut valmiiksi ja julkaissut dokumenttielokuvansa Space Lions. 47-minuuttinen dokumentti kertoo Twilight Imperiumin ja siinä sivussa Fantasy Flight Gamesin historian. Olettaisin, että lautapeliharrastajalle ja etenkin FFG:stä kiinnostuneille dokumentti on mielenkiintoista katseltavaa.
Knizian japanilainen aivopähkinä
Lautapelit.fi on julkaissut Reiner Knizian yksinpelattavan puzzlen Brains – Japanilainen puutarha. Pelissä on 50 tehtävää, joissa on tarkoituksena yhdistää tehtävälaudalla kuvat polut toisiinsa käyttäen seitsemää erilaista laattaa. Tehtävien vaikeustaso kiristyy mitä pidemmälle etenee, mutta mukana on onneksi ratkaisut sisältävä vihko, jos vaikeustaso käy liian kiperäksi.
Dirk Gentlyn holistinen lautapeli
Douglas Adamsin kirjaan ja erityisesti BBC American ja Netflixin tv-sarjaan perustuva Dirk Gently’s Holistic Detective Agency: Everything Is Connected on ensimmäinen osa Everything Is Connected -pelisarjaa. Luvassa on tarinankerrontaa ja hulluja mysteereitä.
Pelissä etsivä ja holistinen etsivät kokoavat vihjeitä, syyttävät epäiltyjä ja kertovat assistenteilleen rikoksen tarinan. Assistenttien on sitten valittava, kumpi versio totuudesta on uskottavampi.
Tämän konkreettisempaa kuvausta pelistä ei vielä ole. Peliä luonnehditaan ”adult party gameksi”. Julkaisija on IDW Games, suunnittelijat Matt Fantastic ja Arvind Ethan David.
Android: Netrunneria uudistetaan
Fantasy Flight on ilmoittanut uudistavansa Android: Netrunnerin Core Set -aloituspakkausta. Pakettiin tulee uusia kortteja Genesis Cyclestä ja Spin Cyclestä. Jos omistaa jo Core Setin ja Genesis- ja Spin-syklit kokonaan, omistaa jo kaikki kortit mitä Revised Core Setissä on. Korttien jakauma ja kuvitus voivat kuitenkin vaihdella, eli uutta taidetta on luvassa.
BoardGameGeekissä on ketju paketin sisältämistä muutoksista.
Pieniä laajennuksia 7 Wondersiin
7 Wonders täyttää seitsemän vuotta. Juhlan kunniaksi julkaistaan 7 Wonders: Leaders Anniversary Pack ja 7 Wonders: Cities Anniversary Pack. Pienet lisäpaketit sisältävät kumpikin viisitoista uutta korttia 7 Wondersiin ja sen lisäosiin. Marraskuussa ilmestyvien pakettien hinnaksi on Yhdysvalloissa lätkäisty 9 dollaria.
Majesteettista menoa
Marc Andrén (Splendor) uusi peli Majesty: For the Realm ilmestyy Hans im Glückilta Essenissä.
Pelissä valitaan hahmokortteja pöydältä. Jonon ensimmäisen ottaminen ei maksa mitään, myöhempien korttien ottaminen vaatii meeplen pelaamista kaikille ohitettaville korteille. Meeplejä saa muiden korteille pelaamista tai hahmokortin toiminnolla. Poimittu kortti tulee pelaajan pöytään tietyn rakennuksen kohdalle ja aktivoi rakennuksen toiminnon. Osa korteista aktivoi vain yhtä rakennusta, osa on kaksipuoleisia jolloin valitaan kumpaa käytetään.
Myllärit tuottavat pari pistettä jokaista omaa mylläriä kohden. Panimosta saa samat pisteet ja lisäksi yhden meeplen, mutta lisäksi kaikki pelaajat, joilla on vähintään yksi mylläri, saavat kaksi pistettä. Sotilaat tuottavat pisteitä ja siirtävät vastapuolen hahmoja sairastuvalle, jossa ne ovat miinuspisteitä. Vartijat suojaavat sotilailta ja noidat parantavat sairastuvalle joutuneita hahmoja, ja niin edelleen.
Lisäksi pelissä on lopussa enemmistöpisteytys, jossa jokainen rakennus tuottaa pisteitä pelaajalle, jolla on siellä eniten kortteja. Pisteitä saa myös hahmollisten rakennusten neliönä, eli pelissä kannattaa kerätä vähintään yksi jokaista lajia, mutta myös paljon yksittäisiä kortteja.
Vaikuttaa siis nopealta, yksinkertaiselta ja aika vetävältä; Majesty asettunee hyvinkin samaan lokeroon kuin Splendor. En yllättyisi, jos Lautapelit.fi tämän suomeksi julkaisisi. Z-Man julkaisee englanniksi, heidän preview-jutussaan on lisää tietoa pelistä.
Wir sind das Volk! laajenee
Wir sind das Volk! on peli Itä- ja Länsi-Saksan välisestä kilpailusta. Wir sind das Volk!: 2+2 on lisäosa, joka laajentaa pelistä nelinpelin, joka kattaa laajemmin koko kylmän sodan. Joukkuepelissä vastakkain ovat USA:n ja Länsi-Saksan tiimi ja Neuvostoliiton ja Itä-Saksan tiimi. Voittajia voi kuitenkin olla vain yksi, joten pelaajat joutuvat jatkuvasti puntaroimaan, pelaavatko oman tiimin vai oman maan etua.
Uudet toimintokortit lisäävät peliin kylmän sodan tapahtumia, kuten Kuuban ohjuskriisin ja SALT-sopimukset. Peli on paljon alkuperäistä laajempi kokonaisuus. Se on kuitenkin lisäosa, eli vaatii seurakseen alkuperäisen pelin.
Optimointihaasteita meren alla
Claude Lucchinin Otys on kiinnostuslistalla julkaisijansa vuoksi: Pearl Games on tehnyt tähän asti mielenkiintoisia pelejä. Otys sijoittuu 2100-luvulle, jossa nouseva merenpinta on peittänyt kaikki maat. Selviytyjät sukeltavat veden alta menneiden sivilisaatioiden aarteita ja rojua rakentaakseen itselleen tulevaisuutta.
Pelaajien on toteuttava siirtokunnan tilauksia saadakseen enemmän mainetta kuin kilpailevat tiimit. Sukeltajat toimivat eri syvyyksillä ja heillä on rajallisesti happea, joten siirtokunnan tilausten toteuttaminen optimaalisella tavalla vaatii pohtimista. Vuorollaan pelaajat valitsevat jokun syvyyden omalta laudaltaan, tekevät yhteisellä laudalla tässä syvyydessä olevan toiminnon ja toimivat sitten omalla sukeltajallaan, joka on tässä syvyydessä. Sen jälkeen sukeltaja siirtyy pinnalle ja puskee muita sukeltajia jonossa alaspäin.
Sukeltajien keräämiä esineitä kootaan tiettyyn syvyyteen omalla laudalla ja kun tilaukseen vaaditut esineet ovat koossa, pelaaja voi ottaa itselleen joko yhteisen tavoitteen tai oman tavoitteen.
Englanninkieliset säännöt löytyvät luettavaksi BGG:stä.
Moaideasin ennakot
Taiwanilaisen Moaideasin pelivalikoima on taas ennakkotilattavissa. Pelit ovat saatavilla Essenin messuilla, mutta postituskaan ei ole säädyttömän hintainen.
Liberatores: Conspiracy to Liberate Rome on peli salaliitosta tappaa Julius Caesar. Pelissä on kolme osapuolta: agentti joka haluaa pelastaa Caesarin, republikaanit, jotka haluavat Roomasta tasavallan ja kilpailija, joka haluaa tappaa Caesarin päästäkseen hallitsemaan tämän tilalle. Vuorolla lahjotaan kansalaisia vaikutusvallan kerryttämiseksi, palkataan kansalaisia erikoisvoimien hyödyntämiseksi tai lähetetään kansalaisia Caesarille tulojen saamiseksi ja Caesarin vaikutusvallan lisäämiseksi. Pelin lopussa agentti voittaa, jos Caesarilla on eniten vaikutusvaltaa. Liberatoret voittavat jos heillä on eniten vaikutusvaltaa. Jos kilpailijalla on yksinään eniten vaikutusvaltaa, hän voittaa.
Tulip Bubble on markkinaspekulointia tulppaaneilla, nopeaa ja kevyttä kaupankäyntiä kunnes tulppaanikupla romahtaa.
Mini Rails on Mark Gerritsin kehuttu junapeli, joka tiivistää osake- ja radanrakennuspelit tiiviiksi alle tunnin kokemukseksi. Tämä on näitä ”veitsitappelu puhelinkopissa”-tyylisiä vääntöjä, joissa kaikki vaikuttaa kaikkeen eikä yksikään siirto ole turha.
Pyramid Raiders on selkäänpuukotusta ja strategiaa, jossa etsitään aarteita pyramidista.
Ajan hiekat
The Sands of Time on pitkään hauduteltu sivilisaatiopeli Spielworxxilta. Peli sijoittuu karkeasti Rooman aikakauteen. Pelaajat kehittävät imperiumejaan: rakentavat hienoja rakennuksia, tuovat erilaisia kehityksiä, siirtelevät kansaa, aloittavat sotia, valloittavat alueita, tekevät reformeja, rakentavat kauppareittejä, vaativat tribuutteja ja ennen kaikkea kirjaavat kronikoita vallastaan.
Kronikat kuvaavat suuria saavutuksia ja niiden kirjaaminen vaatii uskottavia näyttöjä. Suuria saavutuksia uskotaan ja levitetään eteenpäin vain, jos valtakunta vaikuttaa muuten riittävän maineikkaalta.
Toiminnot maksavat viljaa tai rahaa ja hinta riippuu joko imperiumin koosta tai levottomuudesta. Levottomuutta syntyy, kun väkeä on liikaa tai kun kansaa painostetaan liikaa. Yksityiskohdat ovat vielä vähissä, mutta Essen-julkaisuksi peliä kuitenkin lupaillaan.
Small World lentää taivaalle
Small World: Sky Islands on tulossa loppuvuodesta. Se sisältää seitsemän uutta rotua ja seitsemän uutta ominaisuutta, mutta myös uuden maaston, josta taistella. Taivassaarilla on kaksi tai kolme saarta ja sen lisäksi käytetään tavallista pykälän pienempää pelilautaa.
Pavunvarsi ja portaat vievät taivaaseen ja niitä pitkin voi yrittää päästä taivaan valtiaaksi. Taivassaarilta ei voi aloittaa, ellei rodun ominaisuus erityisesti sitä salli. Vuoron lopussa taivassaarien hallinnasta tienaa ylimääräistä rahaa.
Okanaganin salattu suomalainen tausta
Kesäkuussa mainittiin ohimennen Emanuele Ornellan uusi peli Okanagan: Valley of the Lakes, josta on nyt lisätietoa. Kuvien perusteella peli näyttää kumman tutulta: laatathan ovat ihan kuin Walnut Grovesta!
Se ei ole sattumaa, sillä BoardGameGeekissä Ornella kertoo pelin idean olevan peräisin runsaasta Walnut Groven pelaamisesta. Ornella ei vain pitänyt siitä, miten vaikeaa alueita on sulkea. Walnut Groven lisäksi ideoita tuli Santa Cruzista eli Madeirasta, josta tulivat erilaiset rakennukset ja myös Ornellan omasta Hermagorista.
W. Eric Martinilla on hyvä kuvaus pelistä BGG Newsissä.
Steve Jacksonin salaliitto
Conspiracy Theory on Steve Jackson Gamesin pyrkimys iskeä Cards Against Humanity -markkinoille: peli on nippu mustavalkoisia kysymys- ja vastauskortteja. Säännöistä ei ole vielä tietoa, tekeekö peli jotain eri tavalla kuin muut CAH-kloonit, mutta ainakin aihepiiri on törkeyksien sijasta salaliittoteorioiden maailmasta.
Peli on parhaillaan Kickstarterissa, mutta kampanja on vain jenkeille, joten suomalaisten on odotettava pelin saapumista jälleenmyyntiin.
Kickstarter-pelit
Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.
Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.
Kampanjoiden yhteydessä puhutaan EU-ystävällisestä toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.
Merlin ja pioneerit
Otsikko kuulostaa ehkä kehnon bändin nimeltä, mutta oikeasti kyse on Queen Gamesin uusien pelien ennakkomyynnistä. Merlin on Stefan Feldin ja Michael Rieneckin peli, joka esiteltiin viime viikolla viikkokatsauksessa – lukekaa sieltä.
Pioneers on uusi peli Emanuele Ornellalta. Pelissä asutetaan kartan kaupunkeja omilla uudisraivaajille, joita kuljetellaan vaunuilla paikasta toiseen. Jokaisella uudisraivaajalla on ammatti ja kaverin voi asuttaa ainoastaan kaupunkiin, jossa tätä ammattia tarvitaan.
Kun kaikki vaunuissa kulkeneet matkustajat on toimitettu laudalle, vaunujen omistaja tienaa rahaa ja voittopisteitä. Pelaajat rakentavat myös teitä kaupunkien välille ja tienaavat rahaa teiden käyttäjiltä. Lopussa kertyy pisteitä suurimman yhtenäisen tieverkoston perusteella.
Pioneers maksaa 62 dollaria Suomeen toimitettuna. Merlin maksaa 72 dollaria. Yhdistelmäpaketin saa 118 dollarilla. Molemmat pelit sisältävät pienen Queenie-lisäosan, jotka pelin kaupasta ostava joutuu hankkimaan erikseen. Toimitus on luvattu joulukuulle 2017 ja on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.
Ammattimaista taittelua
The Legend of Korra: Pro-bending Arena on Nickolodeon-tv-kanavan Avatar-sarjaan perustuva peli (sarjaan perustuva M. Night Shyamalanin elokuva The Last Airbender lienee joillekin tuttu, vaikka ei olisi sarjaa seurannutkaan), jossa kaksi pelaajaa usuttaa bender-tiiminsä vastakkain areenalla.
Peli maksaa 65 dollaria ja postikulut (7–14 €) päälle. Toimitus on luvattu helmikuussa 2018 ja on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.
Mikon pelaamia
Lautapelaamaan oli luonnollisesti hieno tilaisuus kokeilla uusia pelejä. Tapahtuma vaikutti sujuvan varsin mallikkaasti, väkeä riitti ja tunnelma oli kohdallaan.
Omat pelailut aloitin jo junassa. Yleensä olen kulkenut tapahtumaan autolla, mutta nyt päädyin junamatkailuun. Matkalla Tampereelta Helsinkiin ehti pelata parikin Unlock!-skenaariota. Ensin urakoitiin läpi Unlock!-boksista löytyvä The Formula, jossa yritetään selvitellä kemiallisen yhdisteen kaavaa kadonneen professorin laboratoriosta. Perinteinen escape room -aihe siis.
Tehtävä osoittautui mielenkiintoiseksi. Unlock!-formaatti, jossa kortteja yhdistellään toistensa kanssa, etsitään piilotettuja numeroita ja yritetään ratkoa koodeja, tuntuu oikein toimivalta. Aikakin riitti ruhtinaallisesti: kun lopetimme voitokkaina, kellossa oli jäljellä viisi sekuntia. Ihan tuntia pelin parissa ei mennyt, koska aikaa paloi lähes vartti virheistä seuranneisiin sakkoihin. Vihjeitäkin jouduimme vähän katselemaan, eli pisteitä ei juuri herunut, mutta läpäisy on pääasia. Mitään erityisen turhauttavaa tähän pulmapakettiin ei mahtunut.
Toisena kokeilimme itse printattua Unlock! Doo-Arann Dungeonia. Tälle vähän pienemmälle pulmalle annetaan puoli tuntia ratkaisuaikaa. Onnistui tämäkin ja aikaa jäi enemmänkin, mutta muuten prosessi ei ollut yhtä miellyttävä kuin The Formulassa. Heti alussa käyttöön annettiin hyvin iso osa korteista ja osa pähkinöistä oli vähän turhauttavan epämääräisiä. Yhden ongelman ratkaisu oli periaatteessa selvä, mutta prosessi niin ärsyttävä, että katselin ratkaisun suosiolla vihjeistä.
Hinta-laatusuhde Doo-Arannissa on kyllä kohdallaan: muutaman sivun tulostaminen ei kovin paljon maksa. Siispä vahva suositus tälle: Asmodeen Unlock!-sivulta löytyy Resources-välilehdeltä kolmekin itse tulostettavaa pienempää mysteeriä. Printtailin tänään loputkin. Näillä on hyvä testata, miten Unlock! maistuu, seuraksi tarvitaan vain puhelimeen tai tablettiin ilmainen sovellus.
Itse tapahtumassa ensimmäinen peli oli ennalta sovittu Mombasa, jonka Pirisen Jussi ystävällisesti toimitti pelattavaksi ja opetti. Kiitoksia vain Jussille, peli oli Great Western Trailin jälkeen pakollista testattavaa. Samantyyppiseen lokeroon tämäkin Alexander Pfisterin peli asettuu, vaikka onkin kyllä vähän raskaampi kuin GWT – tai ainakin liikkuvia osia tuntuu olevan enemmän, eivätkä ne sovi aivan yhtä hyvin yhteen.
Mutta kiinnostava peli kyllä on ja pelaisin mielelläni toistekin – ensimmäisellä pelillä pääsee vasta raapaisemaan pintaa. Paljonhan tässä olisi pureskeltavaa ja omat voittopisteeni olivat sellaiset (122), ettei niillä taitavampien pelaajien kanssa pärjättäisi alkuunkaan. Nyt vain pohtimaan, että mitäköhän tämän kanssa sitten tekisi, ostaisiko omaksi vai ei. Pelikertoja tuskin hirveästi kertyy ja taidan kuitenkin pitää GWT:stä enemmän, mutta toisaalta kyllä tätäkin mielelläni pelaisin. Varmaa on, että Pfisterin seuraava iso peli pääsee välittömästi lähemmän tarkastelun kohteeksi.
Vuoden lastenpeli -voittaja Dr. Eureka osoittautui juuri niin mainioksi viihteeksi kuin Teron arvostelun perusteella saattoi odottaa. Koeputkien kanssa säätäminen oli hauskaa nopeustestiä, etenkin kun pelaajat osoittautuivat suunnilleen tasaväkisiksi.
Peli toimii hienosti myös aikuisten kesken, vaikka vähän jäin kaipaamaan vielä lisähaastetta. Uusi väri tai ylimääräiset koeputket toisivat peliin vielä lisäpohdittavaa.
Bonk sen sijaan oli hitusen pettymys. Hyvää on se, että peli palkitsee tarkkuutta jatkuvan kuulien mättämisen sijasta, mutta huonona puolena pallot ovat liian nopeita: ensimmäinen laukaus voi viedä pallon maaliin niin nopeasti, ettei puolustajat ehdi tehdä asialle mitään. Puolustamisen sietäisi olla vähän helpompaa.
Epäilemättä meno on parempaa, kun pelaajat ovat taitavampia, mutta tämäntyyppisen pelin pitäisi olla hyvä myös tunareiden kesken. Bonkissa on alkuperäistä Rollettia pienempi pelilauta, vaikuttaisiko se sitten asiaan. Tiedäpä tuota, mutta tällaisenään Bonk jää vähän sinne ihan hyvä -tasolle.
Deep Sea Adventure oli aika hauska, mutta lopulta vähän yhdentekevä onnenkoetuspeli. Pi mal Pflaumen on mutkikas tikkipeli, jossa on Honshun tapaan vähän kömpelö vuorojärjestyksen venklaus ja vähän ärsyttävää korttien varastusta ja settien keräilyä. Ihan ok, mutta Todellisuuspako on oikeassa: vähän on draamatonta menoa. Ei jää pysyvästi kokoelmiin.
Cat Tower oli puolestaan ihan aktiivista kärsimystä, aivan kamala peli, joka ilahduttaa lähinnä päättyessään ja saa arvostamaan Super Rhinoa kovasti enemmän. Freak Shopin kortit ovat tavattoman hienot, itse peli taas ihan ok-viihdyttävää vartin lätkintää. En nyt kiirehtisi ostoksille, mutta ei valittamista.
Lautapelioppaan viikon tapahtumat
- Perjantaina arvosteltiin Samurai Spirit.
Lautapeliblogien viikon jutut
- Korttikuningas tiivisti Specter Opsin säännöt.
- Pöydällä esitteli Ponzi Schemen.
- Lunkisti-Teron esittelyssä oli Ulm.
- Puutyöläinen pohdiskeli Mice & Mysticsiä.
- Pelikaappimuistiossa arvioitiin Diamant.
- Korttikuningas tiivisti Wizardin säännöt.
- Korttikuninkaassa ennakkohöpistiin Lautapelaamaanista.
- Korttikuningas kirjoitti sata sanaa 0–9:stä.
- Korttikuningas kirjoitti Lautapelaamaan-lauantaista.
- Todellisuuspako listasi iloisimpia yllättäjiä.