Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.
Oletko kiinnostunut osallistumaan viikkokatsauksen tekemiseen? Katsauksen lopussa on lisää asiasta.
Tämän viikkokatsauksen toimittivat Mikko Saari, Kai Saarto ja Meeko Wahlroos.
Fairplayn Scoutaktion -lista
Mikko: Essenin messujen kuumimpia pelejä mittaa Fairplay-lehden lista, johon voi äänestää pelejä. Lopullinen lista sunnuntaina näytti tältä:
1. A Feast for Odin
1. Great Western Trail (viikkokatsaus)
1. First Class – Unterwegs im Orient Express (viikkokatsaus)
2. Railroad Revolution (viikkokatsaus)
3. Terraforming Mars (viikkokatsaus)
3. Roll for the Galaxy (peli oli saksaksi uutuus)
3. Scythe
4. Ulm
5. Codenames: Pictures
5. Cottage Garden (viikkokatsaus)
6. Kingdomino (viikkokatsaus)
6. Fabled Fruit (viikkokatsaus)
6. Via Nebula
7. The Oracle of Delphi
Tilannetta eri vaiheissa voi katsastaa Twitteristä #fairplayscoutaktion-hashtagilla. Näitä on aika hyvin katettu aikaisemmissa viikkokatsauksissa, linkit yllä listassa.
Keskiaikaista europeliä
Ulm on Günter Burkhardtin suunnittelema ja Huch!in julkaisema peli, jossa hääräillään keskiajalla Ulmin kaupungin kehitystöissä. Ulmin katedraalissa on maailman korkein kirkontorni, joten katedraalikin laudalta löytyy. Peli on aika peruseuroa, mutta tarjolla on mielenkiintoinen toimintojenvalintamekanismi. Mekanismi hyödyntää laudan ylänurkassa näkyvää 3×3-ruudukkoa, joka jakelee pelaajille toimintoja.
Delfoin oraakkeli
The Oracle of Delphi on Stefan Feldin uusin peli. Kuten nimi viittaa, Kreikan mytologiassa suhataan. Pelaajat ovat kuolevaisia, jotka kilpailevat Zeuksen suosiosta: voittajalle on luvassa pääsy Olympukselle, kunhan suoriutuu annetuista tehtävistä. On uhrattava, pystytettävä patsaita ja temppeleitä ja tapettava kauhistuttavia hirviöitä.
Apuna on tietysti Delfoin oraakkeli, joka esiintyy pelissä noppien muodossa. Oraakkelin luona vieraillaan joka vuoron alussa heittämällä oraakkelinoppia, jotka sitten kertovat, mitä toimintoja vuoron aikana saa tehdä. Kohtalostaan voi sentään poiketa hieman. Pelissä on paljon vaihtelua pelikertojen välillä. Nouki ja toimita -kisailua, tehokkain voittaa. Vuorovaikutusta on luvassa vähänlaisesti.
Toinen kausi Pandemiaa
Pandemic Legacy Season 2:n kannet esiteltiin messuilla. Vielä ei ole kovin paljon muuta tietoa pelistä, mutta jotkut väittävät, että pelilauta näyttäisi tältä. Puhetta on, että julkaisuajankohta olisi kesäkuu 2017.
https://www.instagram.com/p/BLgrt5KjL2E/
Närkästystä intiaaneista
Bruno Faiduttin Waka Tanka on herättänyt närkästystä, koska peli käsittelee intiaanikulttuuria melko vapaalla kädellä. Kevyessä bluffauspelissä intiaanishamaanit uhraavat eläimiä jumalille ja toivovat, että kukaan ei huomaa, että uhraukset menevät vähän sinne päin.
Tämä on närkästyttänyt muun muassa bloggaaja Brendon Soltisin, koska intiaanikulttuuriin eläinuhrit eivät kuulu, ja Soltis näkee pelissä sen verran kulttuurillista omimista ja kaltoinkohtelua, että pitäisi parhaana, ettei peliä julkaistaisi Yhdysvalloissa, ainakaan tuossa muodossaan.
Faidutti on kirjoittanut aiheesta omilla sivuillaan ja puolustautuu sanomalla “se on vain peli” ja “se on vain karikatyyri eikä tarkoita mitään pahaa, amerikkalaiset ovat outoja koska näkevät karikatyyrit aina negatiivisina”.
Tämä on mielenkiintoinen kysymys, joka liittyy laajempaa keskusteluun kulttuurisesta omimisesta. Saako toisten kulttuureita käyttää taiteessa mielin määrin? Jos ei, missä menee raja, miten vieraita kulttuureja saa peleissä käyttää?
Itse olisin haluton asettamaan tiukkoja rajoja, koska kulttuuriin liittyy mielestäni olennaisesti erilaisten vaikutteiden sekoittuminen. Toisaalta hyväksyn kyllä senkin, että vieraita kulttuureita on syytä käsitellä kohteliaasti, etenkin kun suunta on etuoikeutetusta kulttuurista sorrettuun päin.
En välitä vallalla olevasta loukkaantumisen kulttuurista – etenkään toisten puolesta loukkaantumisesta – mutta Naima-Aslakin ja Soikhiapään asiallisuustasolla liikkuva puuhastelu ei ole minusta enää tänä päivänä sopivaa.
Miten Waka Tanka tähän sitten asettuu, en osaa sanoa, mutta hitusen nuo 60–70-lukujen sarjakuvaintiaanit tuntuvat nykyvalossa epäsensitiivisiltä ja Faidutti itsepäiseltä ja omahyväiseltä. Jos pelin teema on vain viittaus intiaanien suuntaan, sen olisi voinut vetää vielä överimmin ohi, jolloin olisi selvää, että kyse ei ole vain intiaanien karikatyyristä.
Meeko: Ite mietin, että eikö peliin kelpaisi täysin keksitty konteksti… Amerikan intiaanit ovat aika arka aihe vielä, etenkin koska asianosaiset ovat edelleen olemassa! Vaarana on lipsua tietämättömyyden kautta rasismin puolelle. Pelin idea kyllä on hauska ja jopa back story kuulostaa hupaisalta, mutta assosiaatio oikeaan kulttuuriin ja uskontoon on aika tökeröä…
Keksityssä kontekstissa voisi käyttää eri kulttuureista lainattuja elementtejä, mainitsematta kulttuureita nimeltä tai sitomatta niitä liian tarkasti todellisuuteen…
Kaitsu: Eläinuhrauksia tehtiin rituaalisesti aikanaan niin Euroopassa, Aasiassa kuin Afrikassakin. Ei kuitenkaan Pohjois-Amerikassa. Siksi teemoitus tässä pelissä on hölmö jo lähtökohtaisesti. Atsteekitkin olisivat toimineet paremmin, jos intiaaneja on pakko pelissä olla.
Tavallaan ymmärrän, että Faidutti on kasvanut italialais-belgialais-ranskalaisen sarjakuvan ympäröimänä, jolloin hän altistui hyvin fantastisia elementtejä sisältäneisiin villin lännen tarinoihin. Tämä Faiduttin tapa vähätellä varsin asiallista kritiikkiä ei kyllä nosta yhtään miehen pisteitä.
Tuo Meekon ehdottama keksitty konteksti olisi ollut helpoin tie tämän ongelman ratkaisemisessa, mutta näemmä tämä määrä kohua ei vielä Faiduttia saati julkaisijaa ole saanut reagoimaan. Henkilökohtaisesti en tajua, miksi Faidutti historiaa yliopistossa lukeneena ehdoin tahdoin vääristelee asioita, vain siksi että biisonit ja kotkat ovat “seksikkäämpiä eläimiä uhrata kuin lampaat”.
Monopolilla ennätysten kirjaan
Mikko: Nigeriassa pistettiin Guinnessin ennätystä uusiksi, kun Lagosin nuorten Monopoly-mestaruuskisoihin osallistui 1217 osallistujaa. Voittaja, Elizabeth Braimoh, kuittasi palkinnoksi 600 000 Nigerian nairan suuruisen opiskeluapurahan. Asiasta uutisoi Nigerian The Guardian.
Monopoly nauttii Lagosin osavaltiossa virallisen urheilulajin asemasta, uutisoi Lagos State Sports Commission. Ensimmäisessä virallisessa afrikkalaisessa Monopoly-pelissä on Lagosin kadut, joten ei ihme, että peli on arvostettu.
Junaryöstöjä
Kaitsu: Junaryöstöt ovat pienoinen trendi lautapelimaailmassa. Colt Expressin menestyksen varjossa harva muistaa enää 1 000 kappaleen painoksella potkustartattua Train Heistiä. Peli saa nyt mahdollisuuden massamarkkinoilla, sillä Cryptozoid on ottanut sen julkaisulistalleen. Train Heist on 45–60 minuutin kestoinen yhteistyöpeli. 2–4 cowboyta toteuttavat robinhoodmaisen junaryöstön korruptoituneen sheriffin ja tämän kumppaneiden kavaltamien rahojen palauttamiseksi kaupunkilaisille.
Pelin on suunnitellut Sean McDonald ja se pitää sisällään pickup & deliver -pohdintaa ryyditettynä toimintopisteillä ja junan liikkeiden ennakoinnilla. Peli tulee myyntiin alkuvuonna 2017.
Fantasy Flight korvaa Warhammerin Mutant Chroniclesilla
Kaitsu: Viikkokatsauksessa kerrottiin kuukausi sitten Mutant Chronicles: Siege of the Citadel -pelin menestyksekkäästä kicstarterista. Uusi juonenkäänne on se, että Warhammer-lisenssin juuri menettänyt Fantasy Flight Games on saanut pelin maailmanlaajuiset julkaisuoikeudet. Tämäkin peli saa siis huomattavasti potkustarttibäkkääjiä laajemman yleisön.
Alkuperäinen miniatyyrirähinä Mutant Chronicles: Siege of the Citadel ilmestyi vuonna 1993. Sen suunnitteli Richard Borg. Uuden version päivittämisessä on ollut mukana nimekkäitä suunnittelijoita, kuten Eric M. Lang, Kevin Wilson ja Jason Little.
Kamelikilpaa korttipelinä
Mikko: Camel Cupista on tehty korttipeliversio Camel Up Cards, jossa peli on muutettu täysin korttipeliksi. Pelilaudan sijasta rata rakennellaan korteista. Uutena veikkausmahdollisuutena on keskimmäisenä olevan kamelin veikkaaminen. Lopputuloksen veikkaaminen on lisäksi toteutettu samanlaisilla korteilla kuin etapin voittajan veikkaaminen.
Varasta tämä peli!
Mikko: Suomalaiselle LudiCreationsille kävi kehnosti Essenissä: firman käteiskassa varastettiin. Lipas oli vartioimatta noin kymmenen sekuntia ja sillä välin varas iski.
Tästä ei suinkaan lannistuta. LudiCreations on pistänyt Kickstarteriin Steal This Game -pelin. Yhdessä illassa suunnitellun postikorttipelin aiheena on luonnollisesti kassaryöstö.
Pelin saa viidellä dollarilla postikuluineen. Päälle toivotaan lahjoituksia, jotta LudiCreations pääsee taas jaloilleen. Toimitus on joulukuussa. 19 dollarilla saa kaveriksi avioeropeli KUNE vs LAKIAn, agenttideduktiopelin [microfilms] tai bluffauspeli They Who Were 8:n. Kampanja löytyy täältä.
https://www.kickstarter.com/projects/ludicreations/steal-this-game
Valonetsijät
Mikko: Lightseekers on modernia hybridipelaamista jos jokin. Peliin liittyy eeppinen videoroolipeli, keräilykorttipeli ja digitaalisia nukkeja. Keräilykorttipelin korteissa on augmented reality -ominaisuuksia ja niistä saa hyötyä videopelissä.
Varsinainen videopeli on ilmainen, eikä sisällä sovelluksen sisäisiä ostoja. Kickstarterissa kaupitellaan beta-oikeuksia, digitaalista rompetta ja konkreettisempaa pelitavaraa.
Melkoinen härveli. Projekti on todella kunnianhimoinen. Onnistuessaan se voi olla todella hieno juttu ja kiinnostava tapaus, mutta pakko myöntää, että hivenen epäilyttää. Mutta arvioikaa toki itse.
Fyysiseen roinaan pääsee käsiksi 60 dollarilla. Postikulut Suomeen sisältyvät kerrankin hintaan. Toimitusta lupaillaan maaliskuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.
https://www.kickstarter.com/projects/playfusion/lightseekers/
Tähtisaaga
Mikko: Star Saga: The Eiras Contract on Manticin Warpath-universumiin sijoittuva scifi-luolaholvauspeli 1–5 pelaajalle, henkistä jatkoa parin vuoden takaiselle Dungeon Sagalle. Paketista löytyy 80 miniatyyriä ja kovasti seikkailtavaa. Peli toimii myös yksinpelinä tekoälyä vastaan. Pelin suunnittelussa on panostettu helppoon pelattavuuteen.
Kampanja päättyy lauantaina 22.10., eli toimi nopeasti, jos tahdot mukaan. Peli maksaa 115 dollaria postikuluineen, tosin hinnan saa reippaasti korkeammaksikin, jos haluaa mukaan kaikki add-onit. Toimitus luvataan lokakuulle 2017. Toimitus on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.
https://www.kickstarter.com/projects/1744629938/star-saga-the-sci-fi-dungeon-crawler/
Luolaholvausta punk-taiteella
Mikko: Dungeon Degenerates on aika ärhäkän näköinen peli. Tarjolla on klassista luolaholvimenoa synkässä fantasiamaailmassa. Pelin estetiikka nojaa Robert Crumbiin, flipperitaiteeseen, mustavalojulisteisiin ja punk zine -henkeen. Kuvittaja Sean Äaberg on pistänyt parastaan ja pelin ulkoasu todellakin erottuu joukosta.
Peli on avoin roolipelimaailma, jossa voi pelata 1–3 tunnin tehtäviä, yksin tai yhdessä. Pelin kulkua esitellään tarkemmin täällä.
Halvimmillaan peli maksaa 55 dollaria plus postit, postikuluiksi arvioidaan $19-25. Toimitus on elokuussa 2017 ja EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.
https://www.kickstarter.com/projects/seanaaberg/dungeon-degenerates-hand-of-doom-fantasy-board-gam/
Britit vastaan Ranska
Meeko: Edellisessä viikkokatsauksessa mainitun Imperial Strugglen kanssa samaan ajanjaksoon
on tulossa toinen peli, tällä kertaa pelkillä korteilla pelattava 1750: Britain vs France.
Pelissä Britannia ja Ranska taistelevat maailman herruudesta kortein ja nopin, yrittäen hallita siirtokuntia ympäri maailmaa. Vuoronsa aikana pelaajat yrittävät vaikuttaa muihin suurvaltoihin, hyökätä vastustajien kimppuun ja puolustaa omia siirtokuntiaan ja pelata historiallisia tapahtumia omaksi edukseen. Pelin voittaa se, joka hallitsee eniten siirtokuntia.
Imperial Strugglen tapaan pelissä on syvyyttä ja moniulotteisuutta, mutta on suhteellisen helppo omaksua ja nopea pelata.
Toimitus on luvattu toukokuulle 2017. Hinnoittelu on hivenen syrjivää. Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Ranskaan ja Iso-Britanniaan peli maksaa postikuluineen 34 dollaria. Suomeen pelin lähtöhinta on 39 dollaria ja postikuluja tulee vielä 15 dollaria päälle. Toimitus luvataan EU-ystävälliseksi, mutta sitä se ei ole, sillä Suomeen peli toimitetaan lentorahtina suoraan Kiinasta, eli veroja voi joutua maksamaan. Kampanja löytyy täältä.
https://www.kickstarter.com/projects/824294326/1750-britain-vs-france-card-game/
Kolmiulotteista ninjailua
Meeko: Taktiikasta ja ninjoista kiinnostuneille on luvassa jotain mielenkiintoista, kun alunperin ainoastaan Saksassa levinnyt Ninja Arena 3D tulee kansainvälisesti saataville. Pelissä luodaan jokaisen pelikerran alussa kolmiulotteinen pelilauta, jossa 2–4 ninjaa kohtaavat ja taistelevat.
Pelissä on joko satunnaisesti tai valitsemalla muuttuvia tekijöitä, joiden mukaan pelaajat suunnittelevat hyökkäyksensä ja lopulta hyökkäävät vastustajien kimppuun. Taktisuutta korostaa valintojen mahdollisuus omaa hyökkäystä suunnitellessa. Hyökkäykset toteutetaan vuorojärjestyksessä ja lopulta selviää kuka voitti tappelun.
Perussetti Suomeen maksaa 85 euroa. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvataan heinäkuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.
https://www.kickstarter.com/projects/268460683/ninja-arena-the-3d-board-game-english/
Tulevia tapahtumia
Gamexpo-pelimessut järjestetään ensimmäistä kertaa Messukeskuksessa 4.–6.11.2016. DigiExpo-messuista irrotetuille pelimessuilla keskitytään tietysti videopeleihin, mutta Lautapeliseurakin edustaa paikalla osaston verran. Tapahtumaan kaivataan työvoimaa esittelemään pelejä, palkkiona luvassa ateriakorvaus ja ilmainen sisäänpääsy tapahtumaan .
Lautapelaamaan 2016 järjestetään Kaapelitehtaalla 11.–13.11.2016. Tapahtuma toimii totuttuun tapaan, eli ohjelmaa ei ole, mutta vapaaseen pelaamiseen on tarjolla paitsi tilaa ja peliseuraa myös Lautapeliseuran runsas pelikokoelma.
Tapahtuman yhteydessä järjestetään ketjuvaihto, jossa vaihdellaan pelejä. Jos haluat pistää vanhat tunkkisi kiertoon ja saada uusia helmiä tilalle, ketjuvaihto löytyy BGG:stä. Osallistumisaikaa on 30.10. asti, silloin pitää olla omat pelit ilmoitettuna listalle. Huutokauppaa ei ole tänä vuonna luvassa, joten jos haluat peleistäsi eroon tapahtumassa, listaa ne ketjuvaihtoon. Ketjuvaihdossa on myös mahdollista ostaa pelejä rahalla.
Lautapelioppaan viikon tapahtumat
- Tiistaina ilmestyi Kalle Malmiojan juttu Honshu-pelin synnystä.
- Torstaina ilmestyi arvostelu La Granjasta.
- Perjantaina ilmestyi arvostelut Puzzle Battlesta ja Puzzlosta.
Viikkokatsaustiimiin mahtuu vielä mukaan: katsaus kirjoitellaan viikon aikana Google Docsiin, eli tehtävä edellyttää lautapeliuutisten bongailua ja kirjaamista dokumenttiin viikon aikana ja muiden löytämien uutisten kommentointia. Jos kiinnostaa, tule mukaan – osallistumispakkoa ei ole, eli voit bongailla uutisia ja kommentoida muiden löytöjä sen verran kuin ehdit ja jaksat.
Yksi vastaus aiheeseen “Viikkokatsaus 17.10.2016: Essenin parhaat pelit”
Kuten Faidutti blogissaan toteaa, tuo natiivien pilkkaamisesta herännyt kohu palautuu osittain (jollei kokonaan) siihen, että juuri F itse oli herättänyt aiemmin harrastajien närkästystä huomautettuaan Catan-pelien kolonialismista ja natiivien unohtamisesta.