Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 17.9.2018: Vuosiäänestyksen voittaja 2018

Lautapelioppaan vuosiäänestyksen voittaja on selvillä. Suomalaisten suosikkipeli 2018 on Terraforming Mars. Muuten kerrotaan Lautapelaamaan-fiiliksiä.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

TelegramLautapeliopas on nyt myös Telegramissa. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista saman tien. Lautapelioppaan Telegram-kanava.

Viikkokatsauksen takana on yksi toimittaja, joka kirjoittaa katsausta vapaa-ajallaan. Puuttuuko viikkokatsauksesta mielestäsi jotain? Valittamisen sijasta suosittelen toimeliaisuutta: uutisvihjeitä otetaan vastaan ja näkökulmia julkaistaan erittäin mieluusti. Viestejä voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen mikko@lautapeliopas.fi.

Vuosiäänestyksen tulokset

Vuosiäänestys päättyi sunnuntaina. Tarkempi tulosraportti julkistetaan myöhemmin tällä viikolla, mutta listan kymmenen kärki näyttää tältä:

Sija Peli Äänet
1 Terraforming Mars 61
2 Gloomhaven 60
3 Azul 41
4 Scythe 38
5 Dominion – Valtakunta 34
6 Agricola 30
7 Carcassonne 25
8 Flamme Rouge 24
9 7 Wonders 23
9 Port Royal 23
9 Through the Ages: A New Story of Civilization 23

Varsin alusta asti oli selvää, että voittajaksi nousee joko Terraforming Mars tai Gloomhaven: pelit kisailivat rinta rinnan, selvästi muita pelejä edellä. Ykköspaikka vaihtui monta kertaa ja aivan loppuun asti pelit olivat tasoissa. Kolmanneksi viimeisestä kupongista löytyi sitten se 61. ääni, joka ratkaisi kisan Terraforming Marsin voitoksi ja peli pääsi kirkastamaan viimevuotisen hopeansa kullaksi.

Äänestäjiä oli tänä vuonna 353 ja viimevuotinen trendi äänien jakautumisesta aikaisempaa leveämmälle joukolle pelejä jatkui yhä.

Uusi lautapelipodcast

Kenen vuoro? on uusi kotimainen lautapelipodcast, joka keskittyy erityisesti raskaisiin peleihin. Ensimmäisessä jaksossa puhutaan muun muassa Gloomhavenista. Podcastia pitävät Anttoni ”Ansi” Huhtala ja Antero Kuusi.

Pelimuseossa roolipelinäyttely

Suomen pelimuseossa Vapriikissa on avattu roolipelien maihinnousua käsittelevä Astuit ansaan! -näyttely.

Astuit ansaan -näyttely kertoo suomalaisten pelien ja pelaajien tarinoita. Näyttely kertaa roolipelien asemaa mediassa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa, sekä paneutuu harrastuksen sisällä jaettuihin tarinoihin ja sen erityispiirteisiin. Elämyksellinen, seikkailuun kannustava näyttely tarjoaa koettavaa myös niille, joilla ei ole omakohtaista kokemusta roolipeleistä.

Jos haluat kokeilla roolipelaamista, museossa on tarjolla roolipelikokeiluja lauantaisin 13.10., 27.10., 10.11. ja 24.11. kello 12–15. Pelit järjestetään myös sunnuntaina 4.11. Museocon-tapahtumassa, jossa roolipelit ja pelisuunnittelijat täyttävät Vapriikin koko päiväksi. Näyttely on avoinna 6.1.2019 asti.

Lisätietoja Vapriikin tiedotteesta.

Klaskin MM-kisat

Klaskin MM-kisat pelattiin Helsingissä 8.9.2018. Kisan voitti saksalainen Jaro Koch. Paras suomalainen oli semifinaaleihin selvinnyt Jussi Räsänen, joka hävisi pelinsä Puolan Tomasz Preussille 2-0. Preuss joutui kuitenkin finaalissa tunnustamaan Kochin ylivertaiseksi lukemin 2-1.

Koko finaali on Youtubessa:

Treasure Island

Treasure Islandista uutisoitiin jo joulukuussa, mutta palataanpa tähän vielä, nyt kun peli on Essenissä saatavilla. Marc Paquinin suunnittelema, Vincent Dutrait’n kuvittama ja Matagot’n julkaisema peli on Aarresaari lautapelimuodossa. Yksi pelaajista on Long John Silver, joka tietää missä aarre on ja muut yrittävät ottaa selvää. Long John pääsee jossain vaiheessa peliä pakoon ja yrittää päästä ensimmäisenä aarteen luokse.

Vihjeitä merkitään kartalle piirtämällä. Aarretta etsitään kulkemalla kartalla ja piirtelemällä ympyröitä, joista Long John sitten kertoo, onko aarre ympyrän sisällä. Säännöt löytyvät BGG:stä.

Treasure Island

Betrayal Legacy

Viime marraskuussa uutisoitu Betrayal Legacy on nyt tulossa. Asmodeelta ilmoitettiin pelin julkaisuajankohdaksi 9.11.2018. Rob Daviaun suunnittelemassa pelissä Betrayal at the House on the Hillin pelimekaniikkaan yhdistetään legacy-elementtejä. Pelaajat edustavat sukuja, jotka sukupolvi toisensa jälkeen tutkivat kirottua kartanoa.

Pelin viralliset nettisivut.

Betrayal Legacyn kansi

Essen-uutuuksia

Spiel 2018 -ennakko on julkaistu BGG:ssä. Luvassa on tuhatkunta uutta lautapeliä. Kaikkia ei täällä voida esitellä, mutta noukin joka viikkokatsaukseen listalta jotain. Toivotan myös lukijoiden nostot tervetulleiksi, laittakaa vaikka kommentteihin omia poimintojanne.

  • Camel Cupista tulee uusi laitos, jossa peliä on uusittu reippaalla otteella. Pyramidi ei ole enää pahvia, vaan muovinen, samoin kamelit. Pelimekaniikan puolella uutta ovat sekopääkamelit, jotka juoksevat rataa väärään suuntaan. Eggertin tiedotteessa on lisätietoja.
  • Azul: Stained Glass of Cintra eli uusi hämmentävästi Sagradaan viittaava Azul on ostettavissa Essenissä.
  • Tales from the Ruined City on ensimmäinen lisäosa This War of Mine -peliin. Lisäosa koostuu erillisistä moduuleista, joista voi valita mukaan haluamansa. Lisäri on herättänyt hieman närkästystä, koska siinä on osittain Kickstarter-kampanjasta tuttuja stretch goaleja, mutta myös muuta, joten jos haluat kaiken ja sinulla on Kickstarter-laitos, tulet maksaneeksi osasta sisältöä kaksi kertaa.
  • 18Lilliput on Leonhard Orglerin 18xx-peli, jossa eeppisestä genrestä on tiristetty tunnin mittainen lilliputtiversio. Pelistä on poistettu lauta ja osakekierrokset, mutta se on silti tunnistettavissa 18xx-pelien sukulaiseksi.

Lyhyitä

Lautapelijuttu Ylellä

Ylen toimittaja kävi tekemässä Lautapelaamaan-tapahtumasta juttua. Kotimaisista lautapeleistä on kehkeytynyt entistä kansainvälisempiä kokonaisuuksia: ”Suomesta tulee hienoja pelejä, jotka menestyvät todella hyvin ulkomailla” on mukavan pätevä juttu aiheesta, toimittaja Jussi Mankkinen oli selvästi tehnyt pohjatyönsä hyvin. Juttuun haastateltiin minua, mutta myös muita lautapeliharrastajia, esimerkiksi Lautapeliseuran nettisivujen ja koodipuolen parissa hyvää työtä tehnyttä Pasi Lallinahoa.

Juttu pääsi myös puoli yhdeksän uutisiin. Osio alkaa kohdasta 12.20.

YLEn uutinen

Lautakunta

Lautakunnassa Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi), Joonas Konstig (Puutyöläinen) ja Kai Saarto (Todellisuuspako) keskustelevat siitä, miten tullaan paremmaksi pelaajaksi. Sanansa sanoo myös Annika Saarto (Todellisuuspako). Jakso on nauhoitettu 6.9.2018.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Pearlbrook on ensimmäinen lisäri kehuttuun Everdelliin, joka onkin alkanut saapua Kickstarterista bäkkääjille. Lisäri vie pelaajat keräämään helmiä puron pohjasta ja tutustumaan vedenalaiseen maailmaan. Lisäri maksaa 57 dollaria Suomeen toimitettuna, peruspelin kanssa hinta on 126 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu syyskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

The Partisans: An Extra Politics Board Game on lautapeli Extra Politics -nettisarjaan perustuen. Aiheena on jenkkipolitiikka, pelaajat edustavat eri ideologioita jotka haluavat edistää omaa agendaansa. Peli maksaa 49 dollaria ja postikuluja tullee 25 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu heinäkuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Nexus Infernum on tummanpuhuva nekromantiateemainen taistelupitoinen työläistenasettelupeli. Peli maksaa 55 dollaria ja parinkympin postikulut päälle. Veroton toimitus on luvattu kesäkuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Bee Lives: We Will Only Know Summer on mehiläisteemainen peli, jossa pitää selvitä villinä mehiläispesänä vuosi luonnossa. Peli maksaa 49 dollaria, postikuluja tulee noin 16 euroa. Toimitus on luvattu toukokuulle 2019 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelatut

Viikolla ennen Lautapelaamaan-tapahtumaa pöydälle pääsi pitkästä aikaa Agra, josta päässee kohta arvostelun kirjoittamiseen. Pelin raskausaste on käsittämättömän yliarvioitu BGG:ssä, tämä ei todellakaan ole samaa kaliiperia raskaimpien 18xx-pelien kanssa. On tässä silti europeliksi varsin paljon liikkuvia osia ja paljon mahdollisuuksia luoville ja nokkelille ratkaisuille. Mutkikkaan resurssinhallinnan ystäville Agra on nappivalinta.

Lautapelaamaan oli tietysti peliviikon kohokohta. Ensimmäistä kertaa vuosikausiin olin paikalla koko viikonlopun perjantaista sunnuntaihin, joten kaikenlaista kiinnostavaa ehti pelaamaan mukavasti.

Root oli ehdottomasti yksi viikonlopun parhaista, parin pelin perusteella omat fiilikset pelistä sen kun paranivat. Perjantai-iltana pelattiin nelinpeli peruspelin joukkioilla. Olin viemässä Dominance-voiton Marquise de Catilla, kun Vagabond vei voiton syöttämällä kortteja Eyrie-liittolaisilleen. Sunnuntaiaamuna hotellin aamiaista odotellessa pelattiin toinen erä, jossa Eyriellä ja Lizard Cultilla murskasimme ensin Mechanical Marquisen, jonka jälkeen otin Eyriellä turpiini liskoilta.

Root pääsi myös komeasti uutisiin, kun satuin olemaan juuri tätä virittelemässä käyntiin kun haastattelua uutisjuttua varten tehtiin,

Blue Lagoon oli viikonlopun kiinnostavin uusin tuttavuus. Peli on tulossa suomeksi tässä lähitulevaisuudessa, testissä ollut kappale oli jo Amon suomeksi julkaisema. Peli on Reiner Knizian suunnittelema. Ulkoasu tuo mieleen Vaianan, pelimekaniikka taas on tavallaan aika lähellä Aavikon karavaaneja.

Pelaajat asuttavat Tyynenmeren saaria. Alkuun pelaajat lätkivät laattojaan laudalle varsin vapaasti: merille saa pelata veneitä mihin tahansa ja veneistä voi sitten jatkaa maalle viereisiin ruutuihin. Maalle voi pelata peruslätkien lisäksi mökkejä. Tavoitteena on päästä mahdollisimman monelle saarelle, saada saarille enemmistöjä ja kerätä laudalla olevia esineitä.

Kun laatat on pelattu, lasketaan pisteet. Pisteitä kertyy monin tavoin, esineistä pitää kerätä paljon samanlaisia, vähintään yksi joka lajia, ja muuten levittyä vähän kaikkialle. Pisteitä saa siis helposti ja paljon.

Pisteenlaskun jälkeen lauta pyyhkäistään tyhjäksi, vain mökit jäävät jäljelle. Sitten esineet arvotaan laudalle uudestaan, jonka jälkeen pelataan uusi kierros. Homma toimii kuten ensimmäisellä kierroksella, mutta yhdellä erolla: rakentelu pitää aloittaa omista mökeistä.

Blue Lagoon on notkea, näppärä peli, jossa pisteitä kertyy vaikka mitä tekisi. Aika roimat erot loppupisteisiin kuitenkin saatiin, joten ehkäpä tässä jotain tolkkuakin on. Peli oli mukavan nopea: laatikon kyljessä luki 30–45 minuuttia, mutta räiskimme kolminpelin läpi noin vartissa. Tuolla nopeudella tykkäsin kovasti, 45 minuutin mitassa voisi vähän pitkästyttää. Jos pitää Azulista, Century: Spice Roadista tai Majestystä, tämä osuu kyllä suunnilleen samaan lokeroon.

Sanaseppä on Lautapelit.fi:n uusi sanapeli, jossa pakasta käännetään esiin kortti. Yhdistelmä käännettyä korttia ja pakan päällimmäistä korttia antaa teeman ja kirjaimen ja pisteen saa pelaaja, joka nopeimmin keksii kirjaimella alkavan sanan, joka sopii teemaan.

Idea on todella ilmeinen, eikä pelissä ole kovin suuresti mitään uutta ja kekseliästä. Idea toimii, tietyin rajoituksin. Kyse on nopeuspelistä, eli tavanomaiset reunaehdot pätevät: toiset ovat näissä niin paljon parempia kuin toiset, joten joka porukalla peliä ei voi mielekkäästi pelata. Lisäksi ensimmäisessä pelissä samat teema-kirjain-yhdistelmät toistuivat aika monta kertaa, joten ”pahvilaatikko” ja ”lehmä” kuultiin molemmat ainakin kolme kertaa pelin aikana. Se on vähän tylsää; ehkä lisäsääntö, jossa aikaisempaa voittajasanaa ei saa käyttää uudestaan, olisi paikallaan.

John Company pääsi pöydälle ensimmäistä kertaa. Odotukset olivat korkealla, mutta tämänkertainen pelikokemus oli pettymys. Luulin osaavani säännöt, mutta pelissä oli sen verran mutkikkaita alasysteemejä, että pari kriittistä kohtaa meni väärin. Pelaaminen oli siis melko sekavaa räpiköintiä. Pahoittelut osallisille. Palaan harjoittelemaan pelin sääntöjä ja kokeilen uudestaan joskus toiste, ihan vielä en halua John Companyn kanssa luovuttaa.

Tulevat lautapelitapahtumat

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *