Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 17.7.2016: Iso Japanissa

Vuoden 2016 Japan Boardgame Prize -voittaja on Mahé. Sen lisäksi tuttuun tapaan katsaus uutuuspeleihin ja Kickstarter-kampanjoihin.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Oletko kiinnostunut osallistumaan viikkokatsauksen tekemiseen? Katsauksen lopussa on lisää asiasta.

Tämän viikkokatsauksen toimittivat Mikko Saari ja Joonas Mattsson.

Osallistu Ropecon-huutokauppaan

Lautapeliopas järjestää ennen Ropeconia huutokaupan. Jos haluat myydä pelejäsi otolliselle yleisölle, pelejä ehtii ilmoittaa huutokauppaan pe 22.7. aamuun asti. Huutaminen alkaa to 21.7. aamulla ja päättyy sunnuntaina 24.7. illalla. Kaupat tehdään sitten kasvotusten Ropeconissa, jolloin säästyy postikuluilta.

Tähän mennessä huutokauppaan on jo ilmoitettu nelisenkymmentä peliä. Lue lisätietoja huutokaupasta ja käy ilmoittamassa omat pelisi myyntiin!

Japanin parhaat valittu

Japan Boardgame Prizen logoMikko: Japanissa on valittu parhaita lautapelejä. 14. Japan Boardgame Prize eli joistain pelilaatikoista tuttu värikäs Fuji-vuorta esittävä logo on myönnetty Alex Randolphin pelille Mahé.

Mahé on uusi laitos vanhasta Die heisse Schlacht am kalten Buffet- tai Känguruh-pelistä, joka ilmestyi alunperin jo 1974. Peli on push your luck -peli, jossa vuorolla heitetään noppia yksi kerrallaan. Jos heittää yhtä noppaa, saa edetä nopan silmäluvun verran. Kahdella nopalla saa edetä tuplana nopanheiton verran ja kolmella triplana – mutta vain, jos summa jää alle seitsemän.

Kuulostaa oikeastaan yksinkertaisen hauskalta. Uudessa versiossa kilpikonnat kiertelevät trooppista saarta munimispuuhissa, Ravensburgerin Die heisse Schlacht am kalten Buffetissa ilmeisesti jahdattiin parhaita herkkuja buffet-pöydästä. Tämä versio on ilmestynyt vuonna 1990 suomeksikin nimellä Parhaat palat, eli nyt kirpparihaukat silmä tarkkana, vanhojen pelien seasta voi löytyä hiljattain palkittu helmi.

Mitalisijoille pääsivät myös Penguin-Party (uusi versio Knizian suomeksikin julkaistuista Penguin-pelistä), lastenpeli Schatz-Rabatz ja Loony Quest.

Yleisöäänestyksen voitti Mysterium. Hauska juttu sinänsä – yleisöäänestykseen osallistui 299 äänestäjää. Lautapelioppaan vuosiäänestyksessä on ollut parhaimmillaan vain hieman vähemmän äänestäjiä.

Täydelliset listat voittajista löytyvät U-Moren sivuilta.

Mahé

Muutama uutuus HUCHilta

Mikko: HUCH listasi uutuuksiaan, mutta useimmista ei kerrota lyhyttä teemakuvausta lukuunottamatta mitään, joten palaamme niiden suhteen asiaan siinä vaiheessa kun itse peleistä tiedetään jotain.

Omituisten peli-ideoiden osastolta on kuitenkin pakko mainita Cards: Die Partie deines Lebens. Tämä Renè Hausteinin ja Mathias Spaanin suunnittelema ja HUCHin julkaisema peli ei oikeastaan ole peli, vaan elämänprojekti yhdelle pelaajalle. Peli on pakka kortteja, joista jokainen on haaste, joka täytyy toteuttaa. Kun haaste on suoritettu, saa katsoa seuraavan kortin. Koko pakan läpikäyminen voi viedä kuukausia tai jopa vuosia.

Olisipa mielenkiintoista tietää, minkätyyppisiä juttuja korteista löytyy, mutta sitähän ei taida kukaan vielä missään kertoa.

Inka ja Markus Brandtilta tulee yhdessä Michael Rieneckin kanssa tehty uusi peli Touria, jossa seikkailijoiden on seikkailtava voittaakseen vaativan prinsessa Taran käden. Kuningaskin vaatii kunnon rahasumman tyttärensä kädestä. Naisseikkailijatkin pääsevät mukaan, sillä myös prinssi Talan on naimaiässä.

Pelin erikoisuus on 3D-tornit, joita käytetään toimintojen valitsemiseen, muuten peli on ilmeisesti melko tavanomaista nouda-ja-toimita-osastoa.

Hiven suunnittelijalta John Yiannilta tulee uusi peli Tatsu. Peli on jonkinlainen fiksumpi Kimble, jossa kierretään pelilautaa nappuloilla ja vangitaan ja syödään vastapuolen nappuloita. Pelistä löytyy varsin mainio selitysvideo viime vuoden Essenin messuilta:

Smash Upista tulee mobiiliversio

Mikko: Suositusta Smash Up -pelistä tulee mobiiliversio. Käännöksen tekee Nomad, jonka käsialaa on kehuttu Talismanin mobiiliversio. Peli tarjoaa yksinpeliä tekoälyä vastaan ja moninpeliä neljään pelaajaan asti joko samalla laitteella tai netin yli.

Julkaisuvaiheessa pelissä on kahdeksan joukkuetta (ninjat, alienit, merirosvot, zombiet, dinosaurukset, velhot, robotit ja tricksterit) ja lautapelin lisäosia tulee jatkossa tarjolle lisäostoina.

Peli on tulossa syksymmällä iOSille, Androidille ja PC:lle ja Macille Steamin kautta.

Brooklyn Game Labin lapset ovat kehitelleet lisäosia New York 1901 -peliin. Mielenkiintoinen juttu, kannattaa lukea.

Kickstarter-poimintoja

Joonas: Kickstarterissa on tarjolla Virus: An Infectious Card Game, 25 dollarin paketti postikuluineen yksinkertaista sokkohuutokauppaa ja kombojen keräämistä. Kampanja päättyy 12.8. ja minimirahoitus on jo kerätty, joten stretch goaleja päästään näkemään ehkä paljonkin.

Tästä on print-n-play-versiokin yleisessä jakelussa, jos kiinnostaa kokeilla.

Toimitus luvataan helmikuussa 2017. EU-ystävällisyyttä ei ole tarjolla, mutta tuohon hintaan Tullilla ei pitäisi olla sanomista. Kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/geniusgames/virus-an-infectious-card-game

Mikko: Tuo Virus on siis eri peli kuin italialaisen Giochix.it:n Virus, jonka Kickstarter-kampanja päättyi kesäkuussa niinikään onnistuneeseen rahoitukseen. Matti Jalasvuoren Virus puolestaan on erinomainen yleistajuinen tiedekirja viruksista ja vähän muustakin, kannattaa lukea.

Joonas: Thwarted! on peli heille, joiden mielestä pahikset ovat supersankaritarinan mielenkiintoisempia hahmoja. Pelissä pahikset taistelevat sekä keskenään että omia supersankareitaan vastaan, joten pelaajien välistä interaktiota peliin mahtunee roimasti.

Kampanjasta löytyy montaa hintavaihtoehtoa riippuen siitä, kuinka paljon bonusmateriaalia haluaa. Paketeista halvin, $15, jäänee 9 dollarin postikulujenkin jälkeen tullirajojen alle. EU-ystävällisestä projektista ei siis ole kyse.

Kampanja löytyy täältä ja aikaa on 11.8. asti. Toimitusta lupaillaan joulukuulle.

https://www.kickstarter.com/projects/vilegeniusgames/thwarted-a-game-of-super-villainy

Mikko: Richard Borgin Battle of Britain -strategiapeli vuodelta 1990 julkaistaan uudelleen. Alkuperäinen peli on TSR:n tuotantoa, uusi on brittiläisen PSC Gamesin käsialaa.

Peli on kaksinpeli, jossa kamppaillaan Britannian ilmatilasta. Saksalaisilla pommittajilla ja brittien hävittäjillä on luonnollisesti täysin erilaiset tavoitteet.

PSC on lyhenne sanoista Plastic Soldiers Company, ja tässäkin pelissä on tietysti muovifigut. Pelissä on 1/300-mittakaavan lentokoneita, perussetissä 12 Spitfireä vastaan seitsemän Heinkel 111 -pommittajaa, mutta stretch goalit lisäävät laajemman, osittain Kickstarter-eksklusiivisen valikoiman lentokoneita.

Yksi kappale maksaa 55 puntaa, postikuluineen Suomeen 58 puntaa eli noin 70 euroa. Lisämaksusta mukaan on mahdollista saada PSC:n muita pelejä, kuten Quartermaster General – Victory or Death tai The Great War, eli Richard Borgin Command & Colours -peli ensimmäisestä maailmansodasta.

Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu helmikuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/1992455033/battle-of-britain

Martians: A Story of Civilization on puolalainen lautapeli Marsin valloittamisesta. Peli on kerännyt lyhyessä ajassa rahaa mukavasti yli tavoitteensa. Pelissä on tarjolla yhteistyötä, kilpailua ja soolopeliä. Paljon sälää ja ihan tyylikkäitä Kickstarter-eksklusiivisia figuureja, tosin lisähintaan.

Peli on työläistenasettelua, selviytymistä vaarallisessa ympäristössä, luonnon resurssien tutkimista ja tukikohdan laajentamista.

Perussetti lähtee Suomeen 59 dollarilla eli noin 53 eurolla. Miniatyyrit maksavat 29 dollaria tai 79 dollaria valmiiksi maalattuina. Toimitus on EU-ystävällinen ja valmista pitäisi olla helmikuussa 2017. Mielenkiintoista sinänsä, erikseen lupaillaan toimitusta Esseniin 2016. Kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/1759497187/martians-a-story-of-civilization

Nopean toiminnan osastolla Game-Night Bags -projektissa on vielä hitunen aikaa, eli tänään sunnuntaina pitäisi tehdä ostopäätös. Tarjolla on pelikäyttöön suunniteltuja kasseja, joissa on viimeksi esittelemiämme laukkuprojekteja tolkullisempi hinta. Yksi kassi maksaa Suomeen toimitettuna 17 dollaria.

Nämä kassit ovat 38 cm korkeita ja pohjaltaan 33 cm × 25 cm. Siis riittävän isoja isommalle määrälle pelejä, silti yhdellä kädellä kannettavia ja kestäviä, ettei tarvitse pelätä kahvojen repeävän irti.

Kampanja löytyy täältä. Toimitus on nopea, koska kassit aiotaan saada valmiiksi GenConiin.

https://www.kickstarter.com/projects/johnwrot/game-night-bags/

Mikon pelaamia

Viime aikoina paljon aikaa on saanut Flick ’Em Up eli cowboy-neppailu, jonka skenaariokirjaa olemme pelanneet läpi. Mukava pelihän tämä on ja edullisempi muovilaitoskin toimii kyllä oikein näppärästi (en ole tosin testannut puista, joten en osaa verrata). Peliä on helppo suositella etenkin noin kymmenvuotiaita sisältäviin talouksiin, sen verran mehevästi tämä on meilläkin jälkikasvuun uponnut.

Itse tykkään noin pykälän vähemmän. Flick ’Em Up on sitä koulukuntaa, jossa peli nähdään puitteina, joiden sisällä voi tehdä kivoja juttuja. Tämä näkyy muun muassa siinä, että sääntökirja ei ole aivan joka kohdassa täysin vedenpitävä. Monessa kohtaa yksityiskohtia joutui metsästämään BGG:n foorumeilta. Kummallista, ettei virallista FAQ:ta ole saatu vielä aikaiseksi. Toki sääntöjä voi sopia pelatessa, mutta minusta olisi aina mukavampaa, että sääntökirjasta saisi valmiit vastaukset.

Completto on yksi tämän hetken suosikkejani. Rommipelien kohdalla on aina ollut heikko kohta ja tämäkin toimii kuin junan vessa. Yksinkertainen idea, pelkistetty toteutus, mutta niin vain tätä on joka kerta todella mukava pelata. Ehkä joku päivä lapset saa koulittua mahjongin pelaajiksi, mutta Completto on kyllä melko lailla vaivattomampi opettaa ja pelata.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

https://soundcloud.com/mikko-saari-431041221/noa-lanterns-caverna-ja-vanhoja-jakso-10

Viikkokatsaustiimiin mahtuu vielä mukaan: katsaus kirjoitellaan viikon aikana Google Docsiin, eli tehtävä edellyttää lautapeliuutisten bongailua ja kirjaamista dokumenttiin viikon aikana ja muiden löytämien uutisten kommentointia. Jos kiinnostaa, tule mukaan – osallistumispakkoa ei ole, eli voit bongailla uutisia ja kommentoida muiden löytöjä sen verran kuin ehdit ja jaksat.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “Viikkokatsaus 17.7.2016: Iso Japanissa”

Tuota Complettoa ei taida saada mistään? vain onko jossain näkynyt myynnissä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *