Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.
Pelaajien valinta -ehdokkaat julkaistu
Suomalaiset lautapelibloggaajat ovat nimenneet Pelaajien valinta -palkinnon ehdokkaat. Palkinto jaetaan kolmessa kategoriassa: vuoden perhepeli, vuoden harrastajapeli ja vuoden peliteko.
Perhepelien sarjassa ehdolla ovat:
Harrastajapelien sarjassa ehdolla ovat:
Vuoden peliteon sarjassa ehdolla ovat:
- Helmet-kirjastojen pelivalikoima ja Renni Honkanen
- Lautapelikahvila Taverna
- Sami Laakso ja Kickstarter-menestys
- Kalle Malmioja ja suomalaisen pelisuunnittelun näkyminen maailmalla
Raati on valinnut ehdokkaat vuonna 2016 ja 2017 ilmestyneistä suomenkielisistä peleistä. Harrastajasarjaan on kelpuutettu ehdolle myös suomalaisten suunnittelijoiden englanninkieliset pelit. Raatiin kuuluu suomalaisia lautapelibloggaajia ja -vloggaajia eli Noppapotin Miira, Lunkisti.fi:n Tero, Puutyöläisen Joonas, Tuomo, Pöydällä-blogin Kristian ja Oona, Todellisuuspaon Annika ja Kaitsu ja puheenjohtajan asemassa yllekirjoittanut.
Voittajat julkistetaan maanantaina 6.11.2017.
Palkinnosta kirjoittivat tahoillaan myös:
- Todellisuuspako: Lautapelaamisen kulta-aika saapuu
- Noppapotti: Saanko esitellä, Pelaajien valinta 2017
- Pöydällä.net: Pelaajien valinta -finalistit
- Lunkisti.fi: Pelaajien valinta -finalistit 2017
- Tuomo Pekkanen: Pelaajien valinta -finalistit
- Puutyöläinen: Nyt tapahtuu! Pelaajien valinta -palkinto julki tänään
Miksi uusi palkinto nyt?
Peliharrastajien omasta pelipalkinnosta on puhuttu eri piireissä jo vuosikausia – aiheesta löytyy varmasti keskustelua Lautapeliseuran foorumilta hyvinkin kymmenen vuoden takaa. Nyt tähdet osuivat kohdalleen, sopiva porukka sattui yhteen ja tulokset näette tässä.
Ei voi kieltää, etteikö palkinto kumpuaisi jossain määrin turhautumisesta Vuoden peli -palkintoon. Olemme halunneet tehdä joitain asioita toisin: meidän mielestämme ehdolla olevien pelien valitseminen on raadin tehtävä, ei julkaisijoiden, ja samoin on raadin vastuulla jakaa pelit palkinnon sarjoihin.
Jos olet kiinnostunut osallistumaan palkintoraatiin ensi vuonna, suosittelen aloittamaan lautapeliblogin tai -vlogin pitämisen nyt – raadin jäsenyys tullee jatkossakin olemaan rajattu lautapelibloggaajille.
Pieni laajennos A Feast for Odiniin
A Feast for Odiniin ilmestyy Essenissä pieni, kahdesta eksploraatiolaudasta koostuva lisäosa. Toisella laudalla on Lofootit, toisella Orkney. Molempien kääntöpuolella on sama Tulimaa, toisessa vain päivä- ja toisessa yöversiona. Tulimaa on hieman epähistoriallinen, mutta Feuerland Spielelle tällainen pieni sisäpiirivitsi sallittakoon.
Orkney näyttää melko hankalalta täyttää, mutta lehmän tuottaminen joka kierroksella kuulostaa varsin käytännölliseltä. Lofootit puolestaan on bonuksiltaan heikko, mutta helppo täyttää. Minilisäri avannee eksploraatiomahdollisuuksia kolmin- ja nelinpelissä mukavasti, kun saaria on tarjolla vähän enemmän.
Lisäosasta on puhetta BGG:ssä. Puolassa lisäosan hinta on 20 zlotyä, eli noin 5 euroa.
Egyptiläisiä enteitä
Elder Sign laajenee uudella Omens of the Pharaoh -lisäosalla, jossa Lovecraftin Vainooja pimeydestä -novellissa mainittu faarao Nephren-Ka aikoo tehdä paluun. Pelaajien tehtävänä on matkustaa Kairoon pysäyttämään muinaisen tyrannin aikeet. Konsepti voi olla tuttu Elder Sign: Omens -sovelluksen Dark Pharaoh -lisäosaa pelanneille.
Muinaiset egyptiläiset pyyhkivät Nephren-Kan nimen pois aikakirjoista, jotta kukaan muu ei sortuisi samaan pahuuteen. Niinpä pelaajatkaan eivät tiedä faaraosta juuri mitään ja joutuvat tekemään arkeologisia kaivauksia saadakseen elintärkeää tietoa. Pelaajien on myös sukkuloitava turvallisemman Kairon ja hengenvaarallisen Dashurin välillä.
Lisäosa ilmestyy alkuvuodesta 2018.
Kaksinpelattava Codenames
Codenames Duet on saanut lopullisen muotonsa. Idea on yhä sama: anna yksisanaisia vihjeitä, joilla pitää tunnistaa agentteja pöydältä. Nyt pelaajia on vain kaksi ja molemmat ovat samalla puolella.
Sanoja on ristikossa yhä 5×5. Kumpikin pelaajista tietää yhdeksän agenttia ja kolme salamurhaajaa. Yhdeksästä agentista kolme on myös toisen pelaajan tiedossa. Salamurhaajista yksi näkyy toiselle pelaajalle salamurhaajana, yksi agenttina ja yksi viattomana. Yhteensä pitää löytää siis 15 agenttia ja olla osumatta salamurhaajiin.
Norjalaista noppailua
Santa Maria on noppapeli norjalaiselta Aporta Gamesilta, suunnittelijoinaan Eilif Svensson ja Kristian Amundsen Østby. Peli on virtaviivainen keskiraskas europeli, jossa perustetaan ja kehitetään siirtokuntia. Pelissä on vähänlaisesti tuuria eikä suoraa konfliktia.
Siirtokuntia kehitetään tetrislaatoista rakentamalla. Nopat kuvaavat siirtolaisia ja niitä käytetään rakennusten aktivoimiseen: jokainen noppa aktivoi laudalta rivin tai sarakkeen verran rakennuksia. Rakennukset aktivoidaan järjestyksessä ja noppa menee viimeiseen aktivoituun rakennukseen blokkaamaan ruudun. On siis tärkeää, missä järjestyksessä nopat aktivoidaan ja minne uudet rakennukset pelataan.
Pelaajat tuottavat resursseja, perustavat laivausreittejä, lähettävät matkaan konkistadoreja ja kehittävät uskonnollista valtaa rekrytoidakseen munkkeja. Munkeista tulee joko oppineita (pysyvä erikoiskyky), lähetyssaarnaajia (välitön bonus) tai piispoja (pisteitä pelin lopussa).
Pelin säännöt löytyvät BoardGameGeekistä.
Arkhamilaista etsivätoimintaa
Arkham Noir: Case #1 – The Witch Cult Murders on Lovecraft-henkistä ongelmanratkontaa yhdelle pelaajalle. Soolopelattavassa mysteeripelissä ratkotaan kummallisia kuolemantapauksia. Peli perustuu Lovecraftin novelleihin Unet noitatalossa, Hän, joka tuli käymään ja Nimetön.
W. Eric Martinilla on tarkempi kuvaus pelistä BGG Newsissä.
Noppaversio Istanbulista
Istanbulista tulee noppapeli Istanbul: The Dice Game. Pegasus julkaisee pelin kaksikielisenä, AEG huolehtii jenkkijulkaisusta ensi vuoden puolella.
Pelin idea on sama kuin alkuperäisessä, mutta nyt mennään nopilla. Käyttämällä erilaisia tuoteyhdistelmiä nopista saa tavaraa. Tavoitteena olevia rubiineja saa heittämällä pois kasvavan määrän tuotenoppia tai rahalla ostamalla, kuten ennenkin. Tuotteita kertyy nopista, eli isompiin tavoitteisiin pitää ensin kerätä tavaraa varastoon noppaa heittämällä, jotta voi myöhemmällä vuorolla rahastaa.
Vaikuttaa yksinkertaiselta ja ihan hauskalta. Säännöt löytyvät Pegasuksen sivuilta.
Lisäosauutisia
Orléans laajenee: Orléans: Promo Ortskarten N°1 ja Orléans: Neue Ortskarten N°5 ovat kolmen uuden laatan laajennuksia.
Tash-Kalar: Arena of the Legends – Etherweave on kolmas laajennus Tash-Kalariin. Paikka ja kausaliteetti ovat eetteriä kudottaessa yllättävän joustavia asioita.
Dixit: Harmonies on Paul Echegoyenin kuvittama Dixitin lisäpakka. Esimakua kuvituksesta voi hakea Libelludin Instagram-virrasta.
King of Tokyo ja King of New York saavat uudeksi monsteriksi Cthulhun.
Kickstarter-pelit
Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.
Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.
Kampanjoiden yhteydessä puhutaan EU-ystävällisestä toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille
Meripihkakaivokset
Near and Far laajenee Amber Mines -lisäosalla. Lisäosa on modulaarinen. Amber Mines korvaa peruspelin tylsän kaivoksen, Magic korvaa mystikon majan tehokkaammilla loitsuilla, General Store on parempi kauppa ja New Threats korvaa uhkapakan uudella. Stretch goaleissa on lisää moduuleja.
Mukana kaupitellaan jälleen kerran Above and Below’n lisäseikkailukirjaa.
Pelkän Amber Minesin saa 28 dollarilla, Above and Below’n laajennuspaketin 29 dollarilla ja Near and Farin ja lisäosan 110 dollarilla. Toimitukset luvataan huhtikuulle 2018 ja ne ovat EU-ystävälliset. Kampanja löytyy täältä.
Seivästettyjen metsä
Forest of the Impaled: Vlad Dracula’s Final Stand on historiallinen näkökulma Vlad Țepeșiin ja perustuu historialliseen sotimiseen 1460-luvulla. Yksi pelaajista on Dracula ja yrittää torjua muiden pelaamien osmanien hyökkäykset. Osmanien on tehtävä tiivistä yhteistyötä, mutta pelaajat eivät saa keskustella suunnitelmistaan, ellei heidän päämajansa ole samalla alueella.
Peli maksaa 85 dollaria Suomeen toimitettuna, enemmän jos haluaa päivityksiä. Toimitus luvataan lokakuulle 2018, mikä on hivenen omituista, koska peli vaikuttaa aikalailla valmiilta, mutta ilmeisesti tuotanto on vähän hankalaa, koska julkaisija haluaa puuosille aivan tietyn punaisen sävyn, jota kiinalaiset tehtaat eivät osaa tehdä. Yhtä kaikki toimitus ei ole EU-ystävällinen, joten päälle tulee vielä ALV. Kallista on. Kampanja löytyy täältä.
Jeanne d’Arc miniatyyrinä
Time of Legends: Joan of Arc on miniatyyripeli, joka sijoittuu satavuotisen sodan aikoihin. Pelissä otetaan legendat tosissaan: legendojen olennot ovat todellisia, eli taistelukentillä nähdään myös enkeleitä, yksisarvisia, ihmissusia ja kummituksia.
Peli maksaa 120 dollaria ja postikulut päälle, arvioidut postikulut ovat 25–35 dollaria. Lisäostoja on luvassa runsaasti, alkajaisiksi tarjolla on 65 dollarin hintainen lohikäärme, jota kehutaan suurimmaksi pelikelpoiseksi figuuriksi ikinä. Toimitusta lupaillaan joulukuulle 2018 ja se on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.
Enkelten kaupunki
Detective: City of Angels on 1940-luvun Los Angelesiin sijoittuvat kovaksikeitetty dekkaripeli L.A. Confidentialin hengessä. Yksi pelaajista on Chisel, joka yrittää jarruttaa etsivien edistystä. Kun pelaajat kuulustelevat todistajia, Chisel päättää, vastaako todistaja totuudenmukaisesti vai valehteleeko tämä. Etsivä voi kuitenkin haastaa todistajan ja jos tämä valehtelee, etsivä saa etua.
Pelissä on kahdeksan skenaariota. Peliä voi pelata myös täysin yhteistyönä tai soolopelinä. Kuvitus on Vincent Dutrait’n kädenjälkeä.
Ilman lisäosaa peli maksaa 64 dollaria, lisäosan kanssa 89 dollaria. Postikuluja tulee 12–16 dollaria. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu syyskuussa 2018. Kampanja löytyy täältä.
Kummitusjuttuja
Haunt the House on sesongin teemaan sopiva kummittelupeli. Pelaajien tehtävänä on säikytellä kummitustenjahtaajat pois kummitustalosta. Pelotteluja voi pelata huoneisiin salaa ja saada siten yllätyselementtiä, tai avoimena, jolloin voi hyödyntää huoneiden erikoisvoimia. Sopiva yhdistelmä säikytyksiä pelästyttää kummituksenmetsästäjän pois.
Peli maksaa noin 34 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu kesäkuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.
Grillattu leipä vastaan litteä kissa
Enfutown Bumpers ilahduttaa ainakin teemallaan. Enfu-sarjakuvataiteilijan luomuksiin perustuvassa kaksinpelissä vastakkain ovat myönteinen grillattu juustoleipä ja litteä kissa. Pelaajat taistelevat 3×5-ruudukossa korteilla, jotka pidetään kuvapuoli alaspäin, kunnes ne kohtaavat, jolloin kortit paljastetaan ja isompi voittaa.
Peli maksaa 28 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus ei ole EU-ystävällinen, ja luvattu jo tammikuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.
Mikon pelaamia
Viikon kiinnostavin peli oli ylivoimaisesti Dawn of Peacemakers, josta sain demokappaleen testattavaksi. Peli tulee 9.11. Kickstarteriin ja tulee menestymään hienosti, siitä olen näiden testien perusteella varma.
Dale of Merchants -pelien kanssa samaan maailmaan sijoittuva peli näyttää ulkoasultaan tutulta, mutta siihen yhteydet jäävätkin. Dawn of Peacemakers on yhteistyöpeli, jossa pelaajien tehtävänä on estää täysimittaista sotaa syttymästä. Valtapelit ovat saaneet sodan vaikuttamaan todennäköiseltä, mutta pelaajien on hillittävä taistelevien osapuolten intoa.
Tämä konsepti on erittäin kiinnostava ja se on toteutettu oikein hyvin. Ensimmäisessä skenaariossa arat uhkaavat oselotteja, pelaajat aloittavat taistelevien osapuolten välissä ja koska arat ovat innokkaampia taistelemaan, pelaajien tehtävänä on estää oselotteja jäämästä jyrän alle ja autettava näitä pieksemään aroja sen verran, että enin taisteluinto laantuu.
Peli päättyy pelaajien voittoon, mikäli osapuolet suostuvat vetäytymään. Jos toinen osapuoli antautuu, se on pelaajien tappio: tavoitteena on ratkaisematon taistelu, ei toisen osapuolen voitto.
Pelaajilla on valitettavan rajalliset resurssit, joten hankaluuksia on luvassa. Armeijoiden toiminta on mallinnettu hienosti komentopakoilla, joita on kaksi kummallekin armeijalle. Toinen pakka kertoo, mitä yksiköt tekevät, toinen pakka taas muokkaa toimintoja. Taisteluissa pelaajilla ei ole vaikutusvaltaa, vaan armeijat suorittavat komentonsa automaattisesti. Pelaajien on kuitenkin mahdollista vaikuttaa armeijoihin ja päästä kurkistamaan komentopakkoihin ja järjestelemään komentoja uudestaan – mutta se maksaa paljon kortteja, joita ei koskaan ole liikaa.
Kaikkiaan aika herkullinen peli ja – utelias kun olen ja tiedonvälitys on tärkeää – vilkuilin kampanjakirjaa vähän pidemmällekin kuin mihin asti olemme pelanneet ja kovasti näyttäisi siltä, että myöhemmissä skenaarioissa tulee paljon kaikenlaista mielenkiintoista, eli sodantorjunta käy yksinkertaisia alkuskenaarioita monimutkaisemmaksi pelin edetessä.
Pelin rakenne muistuttaa jonkin verran Mechs vs Minionsia, eli kampanjan edetessä aukeaa uutta sisältöä. Jos pystyy hillitsemään uteliaisuutensa – kampanjakirjassa on kaikki skenaariot samassa kirjassa, tavaraa ei ole suljettu umpinaisiin kirjekuoriin siinä määrin kuin Mechs vs Minionsissa – luvassa on yllätyksiä. Kampanjassa on myös tietty määrä pysyvyyttä: jos jonkun armeijan johtaja kukistetaan skenaarion lopputuloksen seurauksena, kyseinen johtaja ei enää kampanjassa esiinny, ja tällä on vaikutuksensa myöhempiin skenaarioihin.
Itse vähän epäröin, kampanja- ja yhteistyöpelit kun eivät varsinaisesti suosikkeihini kuulu, mutta näiden testipelien perusteella osallistun Dawn of Peacemakersin kampanjaan epäröimättä.
Viime viikolla selvisi, että Peliko on julkaissut Escape the Room: Mystery at the Stargazer’s Manorin suomeksi. Sehän piti tutkia. Englanninkielinenkin löytyy hyllystä, mutta en ollut onneksi vielä ehtinyt pelaamaan. Suomenkielinen sopi mainiosti lasten kanssa pelattavaksi.
Siivo toteutushan tämä. Vähän helpolta Escape the Room tuntui: nelinpelinä aikaa annettiin kaksi tuntia, mutta ei meiltä tainnut mennä kuin kolme varttia, kun mysteeri oli taputeltu. Systeemi toimii ja ongelmat ovat aika suoraviivaisia. Exit aiheutti huomattavasti enemmän päänvaivaa, samoin Unlockin demotehtävät.
Mukava tämän parissa oli silti askarrella ja on hienoa, että Peliko on tämän suomeksi julkaissut. Toivottavasti seuraava Escape the Room eli Secret of Dr. Gravely’s Retreat saadaan myös suomeksi. Suomennoksesta ei ole valittamista; se on ollut sikälikin helppo juttu, että ongelmat eivät perustu lainkaan kieleen.
Tulevat lautapelitapahtumat
- 19.–21.10.2017 Turussa järjestetään Grail Quest, e-sports-tapahtuma, jossa Suomen lautapeliseura on mukana pitämässä lautapelaamisen lippua korkealla.
- 3.–5.11.2017 Helsingissä järjestetään GameXpo-messut, jossa Suomen lautapeliseura pyörittää lautapelialuetta.
- 5.–7.1.2018 järjestetään Suomen lautapeliseuran pitkäaikaisin pelitapahtuma Kinkkucon Kuopiossa. Tapahtuman aikataulu on vielä hivenen epävarma ja täsmentyy vielä tapahtuman lähestyessä. Lisätietoja löytyy Lautapeliseuran foorumilta.
- 27.–29.7.2018 pidetään Ropecon 2018. Tällä hetkellä Ropeconille haetaan tekijöitä.
Lautapelioppaan viikon tapahtumat
- Keskiviikkona julkaistiin Space Freaks -pelin suunnittelijan päiväkirja.
4 vastausta aiheeseen “Viikkokatsaus 16.10.2017: Pelaajien valinta -ehdokkaat”
Kiitos kaikille blogaajille uuden Suomalaisen lautapelipalkinnon järjestämisestä. Vaikuttaa kokonaisuutena erinomaiselta idealta! Tässähän ihan punastuu useasta ehdokkuudesta.
Pieni korjaus Dawn of Peacemakers -kampanjan aloituspäivämäärään. Tarkoitus on käynnistää se 2.11., jos kaikki menee nappiin. Jos asiat myöhästyvät, se lykkäytyy mainittuun yhdeksänteen päivään.
Komppaan Samia. Mahtava avaus bloggaajilta. Hyvä idea ja tällainen palkinto mahtuu hyvin Suomeen.
Kiitos ehdokkuuksista, vaikka pitää sanoa että vuoden pelitekoon, joka tässä minuun linkataan, on vaikuttanut todella moni muukin, kuten vuosikymmenen vaihteessa Eclipse ja Touko Tahkokallio, tai Toad Kings-kollektiivi ja Max Wikström mainitakseni.
Oma julkaisuputkeni on vasta avautumassa, joten voitte odottaa lisää kun kerran vauhtiin on päästy.
Pieni huomio tuleviin lautapelitapahtumiin. 30.10.-5.11. vietettävällä Peliviikolla järjestetään kymmeniä lautapelitapahtumia eripuolilla Suomea. Katso oman alueesi pelitapahtumat Peliviikon tapahtumakartalta!
Peliviikkoa sietäisi mainostaa paikallisesti ”kultakauden” merkeissä. Lautapelien tarjonta esim. Tampereen kirjastoissa on hyvällä alulla, mutta jos vertaa kokoelmaa HelMet-kirjaston tarjontaan ei käsillä ole kuin aavistus nykyisestä lauta- ja kortttipelien kehityksestä. Kirjastoille kannattaa juuri nyt laittaa rohkaisua ja ehdotuksia kokoelman päivittämiseksi.