Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 16.4.2018: Podcasteja, pimeän pelkoa ja pikku-uutisia

Lautakunta-podcastin kakkosjakso käsittelee Uwe Rosenbergiä. Imperial Assaultiin tulee jatkoa ja Sami Laakso esitteli Dale of Merchantsin uusia kansoja.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

TelegramLautapeliopas on nyt myös Telegramissa. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista saman tien. Lautapelioppaan Telegram-kanava.

Lautakunta puhuu Uwe Rosenbergistä ja uusi podcast aloittaa

Lautakunnan kakkosjaksossa puhutaan Uwe Rosenbergistä.

Jakso löytyy myös Youtubesta:

Jani Kontkanen on aloittanut oman lautapelipodcastinsa. Mitä pelataan? löytyy Soundcloudista ja Facebookista.

Uusi Sormusten herra -peli Games Workshopilta

The Lord of the Rings: Quest to Mount Doom on uusi Sormusten herra -aiheinen lautapeli Games Workshopilta. Pelissä kisaillaan matkalla Tuomiovuorelle sormusdunkkajaisiin, mutta poikkeuksellisesti kyse ei ole yhteistyöpelistä, vaan kilpajuoksusta. Sormusten Sormus on jemmassa jossain päin Keskimaata ja se on löydettävä ja saatava toimitettua Tuomiovuorelle salaa.

Takakannen perusteella Keskimaa näyttää tässä pelissä kovin abstraktilta. Tarkkaa julkaisuajankohtaa ei ole vielä tiedossa, muuta kuin ”loppuvuodesta”.

Tiedote Warhammer Community -foorumilla.

Quest to Mount Doom

 

Taj Mahal palaa

Reiner Knizian intialaisteemainen huutokauppapeli Taj Mahal vuodelta 2000 tekee paluun, kun Z-Man Games julkaisee pelistä uuden laitoksen. Peli on valtataistelua ja huutokauppaa, jossa armoa ei tunneta ja sunk cost fallacy -ilmiö tulee nopeasti tutuksi. Taisteluidensa valitseminen on avainasemassa.

Z-Manin tiedote julkaisusta. Peli ilmestyy myöhemmin vuoden 2018 aikana.

Taj Mahal

Imperial Assaultiin uusi lisäosa

Tyrants of Lothal on Star Wars: Imperial Assaultin uusin lisäosa. Lothalissa jöötä pitää suuramiraali Thrawn, eli Star Wars Rebels -animaatiosarjan maisemissa ollaan. Niinpä mukana on ehkä maailman tyhmimmällä nimellä varustettu Star Wars -sankari eli Kanan Jarrus.

Luvassa on kuusiosainen minikampanja, jossa on uusia sankareita, vihollisia, liittolaisia ja karttalaattoja. Lisäksi on pari uutta skirmish-seikkailua.

Lisäosan seuraksi tulee neljä uutta figuuripakettia. Tarkemmasta julkaisuajankohdasta ei ole vielä tietoa. Lisätietoja löytyy Fantasy Flightin sivuilta.

Tyrants of Lothal

 

Pelottaako pimeä?

Nyctophobia on uusi peli, joka tuo mieleen Maagisen labyrintin – mutta tunnelma on kyllä aivan toinen. Yhteistä peleillä on näkymätön labyrintti, jossa pelaajien on seikkailtava. Maagisessa labyrintissä käytetään magneetteja ja seiniä pelilaudan alla, Nyctophobiassa pelataan silmät kiinni tuntoaistin varassa.

Pelin aiheena on paeta hullua murhaajaa. Pelaajien on löydettävä metsän keskeltä auto, jolla pääsee pakoon. Yksi pelaajista on kirvesmurhaaja, joka pelaa silmät auki algoritmin ohjaamana ja jahtaa pelaajia metsässä. Idea tulee selväksi oheiselta videolta, sitä on muuten vähän vaikea selittää, mutta kuten videollakin todetaan, Nyctophobialla on hyvät mahdollisuudet olla kauhupeli, joka ihan oikeasti pelottaa. Näen tässä paljon potentiaalia mielenkiintoisille pelikokemuksille.

Pelin julkaisee Pandasaurus ja se on tulossa GenConissa. Pelin on suunnitellut Catherine Stippell, joka on saanut idean pelattuaan lautapelejä näkövammaisen setänsä kanssa.

Sami Laakso vilautteli Dale of Merchants -uutuuksia

Sami Laakso julkaisi Twitterissä kuvan, jossa on pelitestattu Dale of Merchantsin uusia pakkoja. Kuva on huolella rajattu ja informaatiota peitetty, mutta näyttäisi että luvassa olisi ainakin pingviinejä ja kilpikonnia.

Lyhyet

  • Boarders-pelikahvila on järjestellyt kimppatilauksia Kickstarter-kampanjoihin Aasiassa, erityisesti Singaporessa ja Malesiassa, ja siten tuottanut paikallisille pelaajille säästöjä. Nyt on käynyt ilmi, että Boarders on ilmeisesti heittäytynyt ahneeksi ja pimittänyt kymmeniä tuhansia dollareita rahaa ja pelejä. Aihetta avaa Calvin Wongin artikkeli Boarders Tabletop Game Studio defrauds thousands in Kickstarter scandal.
  • BGG Storeen on tullut kaikenlaista uutta kivaa: Keyfloweriin jokunen bonuslaatta, Clans of Caledonian kangaspussit, Colt Expressiin uutta kalustoa, Race for the Galaxyn muokatut kortit ja niin edelleen.
  • Ludology-podcastissa vuosia sitten kehitelty Trading in the Mediterranean -peli näkee viimein päivänvalon. Ryan Sturmin ja Geoff Engelsteinin suunnittelema peli on saanut nimekseen Trade on the Tigris ja ilmestyy Tasty Minstrelin julkaisemana ennen vuoden 2018 loppua. Peli on Francis Treshamin Civilizationin kaupankäyntimekanismiin perustuva sivilisaatioaiheinen neuvottelupeli.
  • Splendorin mobiiliversioon on ilmestynyt Cities-lisäosa.

Splendor Cities

Anubis

  • Battlestar Galactica: Starship Battles on Andrea Angiolinon ja Andrea Maininin eli Wings of Gloryn tekijöiden uusi miniatyyripeli, jossa voi taistella Battlestar Galactican avaruustaisteluita valmiiksi maalatuilla miniatyyreillä. Peliä esitellään GenConissa loppukesästä, varsinainen julkaisupäivä ei ole vielä tiedossa.
  • Joku innokas on värkännyt vuoden 2018 Tour de Francen etapit Flamme Rougen radoiksi. Radat löytyvät BGG:stä.
  • The Search for AlphaMystica on mielenkiintoinen artikkeli kehittyneen tekoälyn luomisesta Terra Mystican mobiiliversioon. ”Even after all the training, when AlphaGo is run on a single machine, it still uses very sophisticated hardware, running dozens of processing threads simultaneously. We needed to create an AI that was capable of running on your phone.”
  • Valokuvaajille tiedoksi: IELLOlla on valokuvakilpailu, jossa etsitään hienoja IELLOn peleistä inspiroituneita valokuvia vuoden 2018–2019 kalenteriin. Teemana on ”IELLO inspired world”, eli pelejä pitäisi viedä tosielämän ympäristöihin. Lisätietoja kilpailusta löytyy IELLOn sivuilta. Osallistumisaikaa on huhtikuun loppuun mennessä.
  • Calvin Wong Tze Loon julkaisi Twitterissä hienon tiivistyksen siihen, mikä on kulttuurista omimista ja mikä ei, erityisesti lautapelien näkökulmasta. Jos aihe mietityttää, tämä tiivistelmä kannattaa lukea.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Zombicide: Invader on jälleen uusi Zombicide-peli. Tällä kertaa zombeja lahdataan kaukaisessa avaruudessa. Yhteistyöllä mennään, pelaajia mahtuu mukaan 1–6 ja  Peli maksaa 100 dollaria, Black Ops -lisärin kanssa 150 dollaria ja postikuluja tulee peruspelille ainakin 35 dollaria. Toimitus on veroton ja kaavailtu maaliskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Zombicide: Invader

Terminator Genisys: Rise of the Resistance on 1–4 pelaajan yhteistyökampanjaseikkailu Terminatorin vuoden 2029 maailmassa. Peruspeli maksaa 70 euroa, lisärin kanssa hinta on 120 euroa, päälle tulee pari kymppiä postikuluja. Toimitus on veroton ja luvattu marraskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Hold the Line: The American Civil War on Worthingtonin Hold the Line -blokkisotapeli Yhdysvaltojen sisällissodasta. Peli maksaa 99 dollaria Suomeen toimitettuna, vähän paremman diilin saa ostamalla kaksi. Hintaan tulee verot päälle. Toimitus on luvattu syyskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Crypt on haudanryöstöpeli, jossa kuningas on haudattu kaikkine aarteineen, ja nyt perilliset murtautuvat hautakammioon ryöstelemään minkä ehtivät. Noppia, onnenkoetusta ja settienkeräilyä. Peli maksaa 16 dollaria Suomeen toimitettuna, 21 dollaria jos otat kaksi. Toimitus on luvattu joulukuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Street Fighters: The Miniatures Game on lautapeliversio klassisesta tappelupelistä. Kickstarter-yksinoikeuspelissä isot, ennalta maalatut figut ottavat mittaa toisistaan. Peruspeli maksaa 80 dollaria, lisärin kanssa 140 dollaria, kaikkien lisärien kanssa 280 dollaria. Toimitus on luvattu maaliskuulle 2019, se on veroton ja maksaa 20–30 dollaria. Kampanja löytyy täältä.

Gem Rush on viiden vuoden takainen peli, joka tekee nyt paluun uutena laitoksena. Pelissä louhitaan jalokiviä luolaholveista laattojenasettelun keinoin. Lisäksi mukana on Steam-versio. Peli maksaa 30 dollaria ja ilmeisesti parinkympin postit päälle, toimitus on luvattu lokakuulle 2018 ja on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Godtear on Steamforgedin (Dark Souls) eeppinen, vauhdikas ja fantasia-aiheinen miniatyyritaistelu kahdelle pelaajalle. Peli maksaa 79 puntaa ja postit päälle. Toimitus luvataan huhtikuulle 2019 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.

The Estates on Capstone Gamesin uusi versio Die Neue HeimatistaKlaus Zochin kierosta huutokauppapelistä, jossa on runsaasti vuorovaikutusta ja epämääräisiä vaikutussuhteita. Pelissä on suljettu talous, jossa raha kiertää pelaajalta toiselle ja asioiden arvot vaihtelevat villisti pelaajien toimien mukaan. Peli maksaa 63 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu lokakuulle 2018 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Grifters: Nexus on Grifters-peliin itsenäistä jatkoa oleva kädenrakennus- ja setinkeräämispeli kyberpunkihtavalla teemalla. Peli maksaa 39 dollaria Suomeen toimitettuna. Kaikki Grifters-rompe irtoaa 69 dollarilla. Toimitus on luvattu lokakuulle 2018 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Pacific Victory on vanha Columbia Gamesin blokkisotapeli vuodelta 2000. Kickstarterissa on nyt pelin toinen laitos. Parannuksista ei juurikaan kerrota, pelilauta on suurempi ja palikoiden kuvitus uusittu. Sääntöjäkin on hiottu. Peli maksaa 99 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu kesäkuulle 2018 ja se on ilmeisesti verollinen, eli kalliiksi tulee. Halvemmalla saanee myöhemmin. Kampanja löytyy täältä.

The Faceless on yhteistyöpeli, jossa viritellään kauhutunnelmaa. Pelimekaniikka perustuu kompassiin, joka toimii magneettisesti. Peli maksaa 58 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu lokakuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Pax Renaissance pääsi uudemman kerran pöytään, tällä kertaa täydellä neljällä pelaajalla. Tunnelmat ovat ristiriitaiset, ristiriitaisemmat kuin edellisen kaksinpelin jälkeen. Tässä on selvästi peliä, eikä vain tuurilottoa, mutta toisaalta heilahdukset voivat olla suuria ja kaaoksen määrä mittava.

Näistä piirteistä huolimatta peli jätti hyvällä mielelle. Otin ensimmäisen kierroksen aikana suotuisilla naimakaupoilla haltuuni Unkarin kuningas Mátyásin ja valloitin pian Pyhän roomalaisen keisarikunnan vasalliksi. Menetin nämä sitten myöhemmin, mutta pääsin toista kautta voitonsyrjään kiinni rahoittamalla Cromwellin reformoimaan Englannin. Avustin myös vastapaavin valtaannousua Ranskassa, mikä teki reformoidusta uskosta valtauskonnon Euroopassa ja olisi nostanut minut uskonnolliseen voittoon – vaan eivätpä olleet enteet suotuisia, eikä uskontovoittoa tullut edes tarjolle.

Sellaista on elämä, pelikokemus oli kaikissa käänteissään kyllä mieleenjäävä.

Hervannan kirjasto yllätti, lautapelihyllystä löytyi Phil Eklundin Bios: Megafauna. Nyt kun näitä Sierra Madren pelejä on tullut katseltua enemmänkin, pitihän se mukaan napata ihmeteltäväksi, etenkin kun takakansi lupasi kaksinpelille tunnin kestoa (suhtaudun epäilyksellä). Vähän veikkaan kyllä, että ihmettelyksi jää, sen verran tuikealta tavaralta näytti sääntökirja. Epäilys nimittäin on vahva, että kertakokeiluksi jää, enkä ole aivan varma, onko sääntökirjan tulkitseminen yhtä pelikertaa varten vaivan arvoista…

Tulevat lautapelitapahtumat

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Viikkokatsaus 16.4.2018: Podcasteja, pimeän pelkoa ja pikku-uutisia”

Tarkennuksena, että BGG Storessa myynnissä oleva Race for the Galaxy: New Worlds -setti ei sisällä tulevan kakkosedikan muokattuja kortteja, vaan kyseessä on Temple Gatesin 2017 mobiiliversion mukana julkaistuja uusia aloitusmaailmoja.

Kakkosedition kortit ovat Tom Lehmannin mukaan kyllä tulossa myyntiin BBG Storeen kunhan uusi versio saapuu kauppoihin, mutta vielä niitä ei sieltä saa tilattua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *