Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.
Tämän viikkokatsauksen toimitti Mikko Saari.
Competo sanoo BONK!
Competo on ollut pitkään hiljaa, käännöspelirintamalta ei ole kuulunut oikein mitään. Tähän selvisi nyt syy: Competolla on pitänyt kiirettä Klaskin ja muiden omien tuotantojen kanssa.
Klask on kuulemma käynyt kaupaksi oikein mainiosti ja pelin laatuakin on onnistuttu kehittämään matkan varrella: arvostelussanikin valittamani kitinä on saatu poistettua ja pelialusta on nyt aikaisempaa liukkaampi ja sutjakkaampi. Puun laatu ja viimeistelykin ovat aikaisempaa paremmalla tasolla.
Nelinpelattavaa pyöreää Klaskia esiteltiin jo Essenissä, sellainen on tulossa vielä tämän vuoden aikana.
Four-player #Klask being tested at @Spielwarenmesse 2016. Game info: https://t.co/x7Mo74Sdmn —WEM pic.twitter.com/xjeFcxHuvt
— BoardGameGeek (@BoardGameGeek) January 30, 2016
Toinen tämän vuoden uutuus on Bonk, englantilaisen David Harveyn kehittelemä peli, joka on julkaistu alunperin nimellä Rollet. Alkuperäiseen verrattuna Bonkissa lautaa on hieman pienennetty ja rakennetta vähän muutettu, mutta samasta pelistä on kyse: pelilaudan nurkissa on neljä liukumäkeä, joista vieritetään metallikuulia laudalle, tavoitteena tuuppia laudalla oleva puupallo vastapuolen maaliin. Peliä pelataan nelinpelinä kaksi vastaan kaksi tai kaksinpelinä, jolloin ohjataan molempia oman puolen mäkiä.
Metallikuulia on käytössä rajallisesti, joten pelissä on enemmän kyse tarkkuudesta ja täsmällisyydestä kuin kiireisestä sarjatulituksesta. Bonkin pohjoismainen versio tulee ulos alkusyksystä.
Otetaanpa ideaa havainnollistamaan itse Tomas Ahjopalo Competolta, joka oli BGG TV:n haastateltavana Nürenburgin pelimessuilla alkuvuodesta.
Lautapelit.fi julkaisee Shadow Masterin
Lautapelit.fi on julkaissut koko perheen partypelin Shadow Master, jossa pitää tunnistaa epämääräisistä varjoista, mitä kuvassa piilee. Noin puolituntinen partypeli sopii kaikenikäisille, pelaajamäärä on 3–6 ja virallinen ikäsuositus on 8+.
Peli on jo saataville Lautapelit.fi:stä.
Lautapelit.fi saa pelejään laajempaan jakeluun. Pegasus Games -yhteistyöstä uutisoimme taannoin, mutta Stronghold Games on myös ottanut Lautapelit.fi:n pelejä ohjelmaansa. Strongholdin vuoden 2017 julkaisuohjelmasta löytyy ainakin Dungeon Rush, Flamme Rouge ja Nations: The Dice Game, jotka kaikki ilmestyvät kesällä.
Saboteur-turnaus Tavernassa
Lautapelikahvila Tavernassa järjestetään Saboteur-korttipeliturnaus sunnuntaina 4.6.2017 kello 13 alkaen. Turnausmaksu on 5 €. Turnaukseen mahtuu 12 osallistujaa.
Turnaus aloitetaan kello 13 ensimmäisellä kierroksella (kesto noin 45 min) ja toinen kierros alkaa noin kello 14. Molemmilla kierroksilla pelataan kolme peliä. Näiden kahden kierroksen jälkeen kuusi (tai tasapelien sattuessa 6–10) eniten pisteitä kerännyttä pääsee finaalipöytään ja pelaa vielä yhden kierroksen, eli kolme peliä. Finaali alkaa noin kello 15.30. Finaalikierroksella eniten pisteitä kerännyt pelaaja julistetaan voittajaksi.
Kaikki turnaukseen osallistuneet saavat Saboteurin promokortit (sekä vuoden 2016 Itsekäs kääpiö että vuoden 2017 Vaihda aarrekortti). Lisäksi arvotaan Tavernan peli- ja juomalipukkeita sekä Saboteur-turnauspakkoja. Turnauksen voittaja saa palkinnoksi Saboteur-narukassin ja miniaarrearkun lasijalokivineen ja finaalipöydän toiseksi tullut palkitaan Saboteur-muistilehtiöllä.
Turnauksen parhaat kutsutaan myöhemmin pelattaviin SM-kisoihin, jonka voittaja puolestaan pääsee osallistumaan tämän vuoden mestaruuskisoihin Riikassa 25.11.2017.
Lisätietoja turnauksen Facebook-tapahtumasta.
Sulttaanin oikut
Five Tribes: Whims of the Sultan on lisäosa Five Tribesiin. Se mahdollistaa viiden pelaajan pelit – tämä puute onkin ollut kestävä ihmetyksen aihe pelin julkaisusta lähtien, kun Five Tribes ei ole toiminut viidellä pelaajalla, olkoonkin että pelaajat eivät suoraan nimen heimoja edusta.
Lisäksi peliin tulee uusia kaupunkeja, joissa voi vierailla toteuttamassa sulttaanin oikkuja. Näistä oikuista palkitaan luonnollisesti ruhtinaallisesti. Noin 30 euron hintainen lisäosa ilmestyy kesällä. Säännöt löytyvät jo nyt Days of Wonderin sivuilta.
Varikkotiimi vauhdissa
Pit Crew on vähän erilainen rallipeli: siinä ei ajeta kilpaa, vaan toimitaan varikkotiiminä. Geoff Engelsteinin suunnittelema ja on 2–9 pelaajan joukkuepeli, jossa varikkotiimien pitää toimia nopeasti yhdessä saadakseen auton kuntoon.
Salamannopean pelin kesto on 15–30 minuuttia. Vuoroja ei ole, vaan peli etenee reaaliaikaisesti. Pit Crew ilmestyy kesäkuussa Stronghold Gamesilta.
Katastrofeja Eldritch Horrorissa
Eldritch Horror laajenee Cities in Ruin -lisäosan myötä. Shudde M’ell, Brian Lumleyn kehittämien ktoonilaisten maanalainen johtaja, uhkaa herätä ja tuhota herätessään koko ihmiskunnan. Kaupungit tuhoutuvat ja maa järisee, kun hullu jumala kääntyilee unissaan.
Luvassa on tuhoa ja katastrofeja: kaupungit palavat, hukkuvat, romahtavat ja niin edelleen.
Fantasy Flightin sivuilla on ennakkojuttua luettavaksi kiinnostuneille. Lisäosa ilmestyy alustavien tietojen mukaan kesällä.
Kickstarter-pelit
Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.
Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.
Kampanjoiden yhteydessä puhutaan EU-ystävällisestä toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.
Valon ja varjon polku
Path of Light and Shadow on Indie Boards & Cardsin mittava, mutta kuitenkin tunnissa tai kahdessa pelattava imperiuminrakennuspeli, jossa on vahvoja Game of Thrones -vaikutteita. Suunnittelusta vastaavat Travis Chance, Jonathan Gilmour (Dead of Winter) ja Nick Little, kuvitus on Beth Sobelin käsialaa.
Pelistä on paljon taustaa BGG:ssä, ensimmäinen juttu löytyy täältä. Pelissä on monia mielenkiintoisia elementtejä: pelaajat ovat esimerkiksi joko julmia tai armollisia, ja nämä valinnat vaikuttavat pelaajan mahdollisuuksiin. Pelissä on pakanhallintaa: pakan kortteja on mahdollista päivittää paremmiksi.
Kortit kuvaavat pelaajien seuraajia ja korttien saaminen on aika sattumanvaraista: suuri johtaja ei voi päättää, kuka häntä alkaa seuraamaan. Kyse on siitä, miten näitä seuraajia hyödyntää. Jokainen seuraaja on hyödyllinen ja kehittyy paremmaksi.
Peli maksaa 89 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on EU-ystävällinen. Toimitusajaksi luvataan lokakuu 2017. Kampanja löytyy täältä.
Arkkimaagien alku
Archmage Origins on pieni ennakkokatsaus elokuussa Kickstarteriin tulevalle Dawn of the Archmagelle. Archmage Origins on pieni, napakka ja nopeasti pöytään saatava pieni peli, jossa kurkitaan pöydällä olevia hirviökortteja ja yritetään saada voimakkaimmat hirviöt vallattua omaan porukkaan.
Hinta on ainakin kohdallaan: peli maksaa 12 dollaria Suomeen toimitettuna. 21 dollarilla saa kaksi. Toimitus luvataan lokakuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.
Historia virtaa IndieGoGosta Kickstarteriin
Flow of History yritti kerätä rahoitusta IndieGoGon puolella ja näinhän siinä kävi, että Tasty Minstrelin oli taivuttava ja siirrettävä kampanja Kickstarterin puolelle. Siinä missä IndieGoGon puolella rahaa ehti kertyä parissa viikossa noin 24 000 dollaria, Kickstarterissa massia on kertynyt jo yli 60 000 dollaria.
Kirjoittelin pelistä pari viikkoa sitten, lisää voi lukea sieltä. Uutena päivityksenä voin todeta, että testasin uudet kaksinpelisäännöt, joissa pankki ostaa osan korteista, ja hyvinhän nuo toimivat: Flow of History on ihan harkittavissa kaksinpeliksikin (vaikka Innovation onkin minusta tuntuvasti parempi sivilisaationkehittelypeli niin kahdelle kuin useammallekin pelaajalle)
Hinnat ovat yhä samat: 34 dollaria perusmallille, 41 dollaria luksusmallille. Luksusmalli on merkittävästi parempi diili. Toimitus on luvattu maaliskuulle 2018 ja on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.
Zombietsunami mobiilista lautapeliksi
Zombie Tsunami on varsin hauska mobiilipeli (iTunes, Android), josta on nyt tulossa lautapeliversio.
Mobiilipelissä zombielauma juoksee ruudun poikki väistellen esteitä ja kasvaen ja kutistuen sitä mukaa kun ihmisiä saa napattua zombeiksi tai zombeja kuolee esimerkiksi monttuun putoamalla. Ainoa ohjauskeino on hyppäyttää jonoa.
Lautapelissä pelaajilla on omat zombielaumansa, jotka juoksevat korteista muodostuvalla tiellä. Kortteja pelataan pöytään ja ratkaistaan yksi kerrallaan, tuloksena on sitten lisää zombieita, ihmisiä muutettavaksi zombieiksi tai zombieiden menetystä. Eniten zombeja keräävä voittaa pelin.
Suomeen toimitettuna peli on 36 dollarin hintainen. Seitsemännen pelaajan lisäosalla ja Zombirds-lisäosalla hinta on 46 dollaria. Toimitus luvataan helmikuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.
Daimion kaatuminen
Daimyo’s Fall on pakanrakennuspeli, jossa pelaajat ryöstävät kuolleen daimyon palatsia.
Pelin erikoisuuksina pelaajilla on mahdollisuuksia myydä kortteja pakastaan pois, jolloin saa turhat kortit pois ja rahaa tilalle. Myyntiin tuleviin kortteihin pystyy vaikuttamaan keräämällä kauppapisteitä. Pelaajat voivat myös vaikuttaa pelin kestoon, joko hidastamalla tai kiirehtimällä omien tarpeidensa mukaan.
Perusmalli maksaa 32 euroa, pelialustan ja muun lisäromppeen kanssa hinta on 59 euroa ja kalliimpiakin paketteja löytyy. Postikuluiksi arvioidaan 10 euroa. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu tammikuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.
Mechahommia
A.E.G.I.S. hehkuttaa olevansa mitä parhain peli yhdisteltävien robottien sotimisesta. Jos Voltron, Power Rangers, Gundam ja muut mechajutut kiinnostavat, tämä peli voi olla juuri sinulle tehty.
Pelissä on viidenlaisia robotteja: Assault, Evasive, Guard, Intel ja Support. Pelaajat kokoavat viiden robotin tiimit haluamallaan sekoituksella. Erilaisia roboteilla on omat vahvuutensa: toiset hyökkäävät tehokkaammin, toiset tuottavat paremmin energiaa ja niin edelleen.
Robotteja voi myös yhdistellä pelin aikana: Assault- ja Support-roboteista voi yhdistää AS-luokan robotin, joka on pätevämpi. Parasta on tietysti jos tiimissä on viisi erilaista robottia, joista voi yhdistää supermahtavan AEGIS-robotin.
Peli on kohtuullisen hintainen, sillä vaihteeksi robotteja ei ole tehty figuina vaan pahvinappuloina. Perusversio maksaa 59 dollaria Suomeen toimitettuna, luksusmalli maksaa 79 dollaria postikuluineen mutta on rajoitettu tiettyyn kappalemäärään. Luksusmallin merkittävin etu lienee 5 ja 6 pelaajan pelit mahdollistava isompi pelilauta, jonka voi lisätä 20 dollarilla peruspeliin. Toimitusta lupaillaan tammikuulle 2018 ja se on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.
Barbaarista työläistenasettelua
Barbarians: The Invasion on italialainen työläistenasettelu- ja aluehallintapeli barbaariteemalla. Voittaminen vaatii vahvaa taloutta ja vahvan armeijan (ja nähtävästi silikonitissit, jos olet nainen).
Työläistenasettelu tehdään “tulivuoreen”, joka on monikerroksinen pyörivistä kehistä muodostuva häkkyrä. Työläisiä asetellaan vierekkäisille paikoille, joten kun kehät pyörivät, tilanne muuttuu.
Puuosilla peli maksaa 49 puntaa Suomeen toimitettuna, miniatyyreillä 76 puntaa ja nahkaviimeistelyin 100 puntaa. EU-ystävällinen toimitus on luvattu joulukuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.
Mikon pelaamia
Pariin viikkoon ei ole taas ollut uusia pelejä, mutta keskiviikkona Tuomo toi testattavaksi Jump Driven. Tämä The Cityn ja Race for the Galaxyn yhdistelmä on ollut ehdottomasti kiinnostavien pelien listalla. Peli on kauan odotettu The Cityn englanninkielinen laitos, mutta samalla vähän enemmän – ihan niinkuin Race for the Galaxy on vähän enemmän kuin San Juan.
Noh. Onhan tämä. Pakko sanoa, että en ole ihan täysin vakuuttunut ensipelien jälkeen. Ei tämä nyt ainakaan selvästi parempi ole kuin The City. Joitakin kohtia on parannettu, minusta on ihan näppärä tuo korttien jako planeettoihin ja developmenteihin, joka mahdollistaa pienestä lisämaksusta kahden kortin rakentamisen vuorolla, mutta noin muuten… En tiedä. Vaatii lisäpelejä, mutta kallistunen ehkä kuitenkin The Cityyn lopulta.
Jos peli on täysin vieras ja ajatus Race for the Galaxyltä näyttävästä fillerikorttipelistä, joka kiitää turbovauhdilla ja on ohi korkeintaan kymmenessä minuutissa kuulostaa hyvältä, Jump Drive kannattaa kyllä testata, etenkin jos The City on vieras.
(Olen muuten pelannut Race for the Galaxyäkin viime aikoina. Ostin uuden iOS-version, joka osoittautui varsin sutjakkaasti toimivaksi tapaukseksi. Ihan kelpo pelihän se, mutta nyt kun taas palautteli mieleen miten peli toimi, ei ole oikeastaan kovin suuri ikävä. Kyllä Star Realms täyttää tämän lokeron minulle paremmin (iOS-puolella muuten päivitystä luvassa, Colony Wars tulee saataville!).
Ei ole muuten hirveästi ollut uusia pelejä ikävä. Nyt alkaa vähän tuntua siltä, että omasta hyllystä on aika iso osa jo Lautapelioppaaseen arvioitu, silläpä tässä tuli mieleen noita haastattelujuttuja tehdä. Mutta muuten on vain ihan hyvä keskittyä kerryttämään uusia pelikertoja vanhoille suosikeille.
Tämän viikon Kickstarter-katsauksesta Path of Light and Shadow sai jo melkein ostoksille, sen verran mielenkiintoiselta kuulosti että hövelimpänä aikana olisi jo pledge sisässä. Nyt tyydyn katselemaan sivusta ja pistämään pelin nimen mieleen, josko siihen jossain vaiheessa törmäisi ja pääsisi testaamaan – pelissä on hyviä ideoita, mutta en ole kuitenkaan ihan varma, onko se ihan minun makuni mukainen. En siis osta ja kokeile.
Tämän vuoden aikana olen toistaiseksi käyttänyt lautapeleihin ja oheistarvikkeisiin (esimerkiksi akryylioverlayt ja kapalevyt inserttiaskarteluun, mutta ei Tavernassa kulutetut teekupilliset ja kakunpalat) noin 220 euroa. Samana aikana pelien myyminen on tuottanut 430 euroa, joten peliharrastus on itse asiassa parisataa euroa plussan puolella. Kovin suuresti en koe mitään menettäneeni, vaikka en olekaan pelejä jatkuvasti ostellut. Jossain se sentään näkyy: viime vuonna kokeilin 133 uutta peliä, tänä vuonna lukema on vasta 13.
No, A Feast for Odinin uudesta painoksesta on tehty havaintoja, jotka johtavat toivon mukaan pikapuoliin ostoksille…
Tulevia tapahtumia
19.–21.5.2017: Kuopiossa järjestetään raskaisiin ja pitkiin peleihin erikoistunut pelitapahtuma HexaCon III. Tapahtumapaikkana on Kinkkuconista tuttu Lukema. Lisätietoja Lautapeliseuran foorumilta, tapahtuman sivut Facebookissa.
10.6.2017: Pelicon on Suomen pelimuseon, Lautapeliseuran, Ropeconin ja lautapelikahvila Tavernan yhteinen peliesittelytapahtuma, jossa esitellään ja pelautetaan lautapelejä ja roolipelejä. Tapahtuma järjestetään museokeskus Vapriikin tiloissa. Itse tapahtuma on ilmainen, mutta Vapriikin pääsymaksu on maksettava. Tapahtuman sivut Facebookissa.
28.–30.7.2017: Helsingin Messukeskuksen valtaa Ropecon, Euroopan suurin vapaaehtoisvoimin järjestettävä roolipelitapahtuma, jossa kaikenlaiset lauta-, kortti-, rooli- ja figuuripelit ovat pääosassa. Lisätietoja Ropeconin sivuilta.
15.–17.9.2017: Syksyn iso pelitapahtuma Lautapelaamaan järjestetään poikkeuksellisesti jo syyskuussa Kaapelitehtaan hankalan varaustilanteen vuoksi. Lisätietoja lähempänä.
Lautapelioppaan viikon tapahtumat
- Perjantaina julkaistiin Ian Brodyn haastattelu.
- Perjantaina arvosteltiin Fugitive.