Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.
Oletko kiinnostunut osallistumaan viikkokatsauksen tekemiseen? Katsauksen lopussa on lisää asiasta.
Tämän viikkokatsauksen toimittivat Mikko Saari ja Maria Kivilaakso.
Uusi Suomi-julkaisu: X-Comia lautapelimuodossa
Lautapelit.fi julkaisee Teemu Vilénin suunnitteleman Invasion: Free State -lautapelin. Pelissä osa pelaajista on ihmisiä, jotka torjuvat avaruusmuukalaisten hyökkäystä, osa taas hyökkääviä muukalaisia. X-Comia pelanneet tietävät heti, mistä on kyse.
Tuomo Pekkanen jututti pelin suunnittelijaa Lautapelaamaan-tapahtumassa. Vilén kertoi, että pelissä erikoista se, että alieneita vastaan taistelevat ihmiset ovat aivan tavallisia ihmisiä, ei siis mitään supersotilaita. Kaikki toimintojen valinta tapahtuu yhtä aikaa, jonka jälkeen katsotaan vuorotellen mitä tapahtuu.
Omaperäistä on myös suojan käyttämiseen liittyvä pelimekaniikka, joka tarjoaa jotain ennennäkemätöntä, pelissä on mahdollista kiertää selustaan ja kaikki tämä hoituu pelimekaanisesti suoraviivaisesti. Pelilauta on modulaarinen, joten vaihtelua on lähes loputtomasti.
Ihmisillä on aina neljä taistelijaa ja koira, mutta alienit ostavat itselleen joukkonsa. Alkuasetelma on siis epäsymmetrinen. Peli on aika nopea, yksi peli kestää vain noin tunnin.
Suomen paras keskiaikainen maanviljelijä
Agricolan Suomen mestari vuonna 2016 on Petri Savola. Lautapelaamaan-tapahtumassa pelatussa turnauksessa Petri oli täysin suvereeni ja voitti kaikki kolme peliään. Toiseksi sijoittui Daniel Eppolito ja kolmanneksi Aleksi Ahtiainen. Lisää tuloksia Lautapeliseuran foorumilla.
Turussa pelataan ja kehitetään
Peliviikko on 14.–20.11.2016. Sen aikana on paljon erilaisia pelaamiseen liittyviä tapahtumia, myös lautapelijuttuja. Turussa esimerkiksi järjestetään perinteinen Kirjasto pelaa -tapahtuma la 19.11. klo 10–16 Turun kaupunginkirjastossa.
Maria: Turussa järjestetään myös Board Game Hack -tapahtuma 18.–20.11.2016. Tapahtuma kerää yhteen lautapelien suunnittelusta kiinnostuneita ihmisiä viikonlopun pituiseen pelinkehityssessioon, “hackathoniin”. Perjantaina aloitetaan työskentely ryhmissä, lauantaina on mahdollisuus pelitestaukseen ja sunnuntaina prototyypit esitellään ja arvioidaan. Voittajat palkitaan lautapelein.
Tapahtumaan on vapaa pääsy, tilaa on 30 ensimmäiselle ilmoittautuneelle. Tapahtuman järjestäjä tarjoaa materiaaleja prototyypin kehitystä varten. Tapahtuman järjestää Boost Turku, yhteistyössä lautapelijulkaisija LudiCreationsin kanssa. Paikkana on SparkUp Turku, joka on tuttu ainakin 2016 JunaConissa olleille. Lisätietoa Facebookista.
Tampereella kisataan pelisuunnittelussa
Mikko: Maaliskuussa järjestetään Tracon Hitpoint Tampere-talossa 4.–5.3.2017. Tapahtumaan liittyy myös pelisuunnittelukilpailu, jossa haetaan mielenkiintoisia uusia lauta- tai korttipelejä. Kisan ensimmäinen deadline on 15.1.2017, johon mennessä on lähetettävä luonnos pelin ideasta tai säännöistä. Lopulliset säännöt on toimitettava 28.2.2017 mennessä ja pelin on oltava pelattavassa muodossa Tracon Hitpointissa.
Lue kilpailun koko säännöt täältä. Kisan tuomaristosta tai palkinnoista ei ole vielä tietoa.
Räjähtävien taikajuomien mysteeri mobiilisti
Mysterium ja Potion Explosion ilmestyvät mobiiliversioina. Molemmat ovat hivenen yllättäviä valintoja: Mysterium on sosiaalinen seurapeli, Potion Explosion taas alunperin lautapelitulkinta mobiilipeleistä.
Mysteriumissa on mukana yksinpelattava tarinamoodi ja perinteinen lautapelistä tuttu moninpelimuoto. Moninpelit onnistuvat näppärästi netin yli ja mukana on chatti, jossa meediot voivat keskustella. Kummituksella ei ainakaan ole mitään vaikeuksia pokerinaaman pitämisessä.
Potion Explosionissakin on mukana sekä yksinpeli- että moninpelimuodot. Molemmat pelit ovat Asmodee Digitalin tuotantoa ja ilmestyvät joulukuussa. Lisätietoa BGG Newsistä: Mysterium ja Potion Explosion.
Italialaispelejä CMONille
Essenin hittipeleihin lukeutuva Lorenzo il Magnifico sai heti laajemman julkaisudiilin. CMON Limited, eli Cool Mini Or Not, julkaisee pelin englanniksi vuoden 2017 toisella neljänneksellä. Uusi laitos on ulkoisesti samanlainen kuin alkuperäinen Cranio Creationsin englannin- ja italiankielinen laitos.
CMON julkaisee Craniolta myös Simone Lucianin ja Daniele Tascinin Council of 4 -pelin, tässä tapauksessa pelin ulkoasu pistetään tosin sähäkämmäksi ja peliin lisätään muovifiguureja, koska sitähän CMON osaa.
Asiasta uutisoi BGG News.
Keypersonaalisia meeplejä
Richard Breeseltä ilmestyy uusi peli, Keyper, joka on jo kahdeksas osa Key-sarjaa (edellinen oli vuoden 2012 Keyflower). Keyper on vahvasti interaktiivinen, mutta kuitenkin positiivinen ja rakentava työläistenasettelupeli. Pelimekaniikasta kerrotaan tarkemmin Breesen kokoamalla Geeklistillä, joka kannattaa lukea, jos peli kiinnostaa.
Richard Breesen pelien viehätyksestä osa on tullut Breesen siskon Julietin tekemistä kuvituksista. Juliet lopetti pelien kuvittamisen taannoin, mutta uusi kuvittaja Vicki Dalton on luvannut tehdä pelin kuvituksen Julietia muistuttavalla tyylillä.
Pelin erikoislaitos on parhaillaan Kickstarterissa keräämässä rahoitusta. Erikoislaitoksessa on Meeple Sourcen tuottamat kuviolliset hahmomeeplet. Peruspelissä meeplet ovat tavallisia yksivärisiä.
Peli maksaa 64 puntaa Suomeen toimitettuna. EU-ystävällinen toimitus on luvattu syyskuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.
Feodaalijapanilaista kauhuluolaholvausta
Shadows of Brimstone: Forbidden Fortress on japanilaisteemainen yhteistyöpeli, jossa rämmitään luolaholveissa sanoinkuvaamattomien kauhujen seassa.
Pelimekaniikka on tuttua muista Shadows of Brimstone -peleistä. Länkkäripeli City of the Ancients ja sen itsenäinen jatko-osa Swamps of Death nauttivat melko vankkaa kannatusta ja molempien BGG-keskiarvo on vielä tuhannen reittauksen jälkeenkin kasin luokkaa, eli ilmeisesti siis vallan kelpoja genrensä edustajia.
Peli maksaa sata dollaria ja siihen vielä postikuluja päälle monta kymppiä. Lisäksi itsensä voi köyhdyttää ostamalla add-oneja. Vähän kattavampi Shogun-paketti maksaa 300 dollaria. Kipeän hintaista on. Toimitus on sentään EU-ystävällinen. Toimitusajankohdaksi on luvatta maaliskuu 2018, eli odottelua piisaa, jos tähän lähtee. Kampanja löytyy täältä.
Myyttisen isorintaisia taisteluja
Mythic Battles: Pantheon on myös miniatyyripeli, samalta Monolithilta joka on myös Conan-lautapelin takana (Conanista oli muuten oiva arvostelu Shut Up & Sit Downissa). Nimikin kertoo, että Kreikan mytologiaahan tässä ollaan taas kierrättämässä.
Niinpä jumalat, hirviöt ja kuolevaiset sankarit mittelevät, kaikki tietysti yksityiskohtaisin miniatyyrein kuvattuna.Yksi pelin nokkeluuksista on hahmojen ominaisuudet, jotka muuttuvat kautta linjan heikommiksi hahmojen ottaessa vahinkoa. Tähän on keksitty näppärä mekaaninen systeemi, jolla ominaisuuksien seuraaminen on helppoa.
Kuten tyyliin kuuluu, kaikilla pelissä kuvatuilla naisilla on isot tissit ja liian vähän vaatteita. Hohhoijaa. En ole selvästikään kohderyhmää, mutta on tämä seksistinen naiskuvaus jotenkin vähän tylsää. (Okei, ovat ne miehetkin varsin yliluonnollisen lihaksikkaita.)
Peli maksaa sata dollaria, johon tulee vielä postikuluja muutama kymppi. Lisäksi tarjolla on merellinen Poseidon-lisäosa ja paljon muuta ostettavaa. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu joulukuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.
Egeian reunalla
Omen: Edge of the Aegean on kaksinpelattava kreikkalaisteemainen korttipeli, joka on sukua aikaisemmalle Omen: Reign of Warille. Edge of the Aegeanin kortteja voi käyttää myös Reign of Warissa, mutta muuten pelit eivät edellytä toisiaan.
15 dollarilla saa pelkät kortit, eli laatikko ja pelimerkit (14 kolikkoa) pitää hoitaa itse. Laatikoitu malli maksaa 25 dollaria. Toimitus luvataan tammikuulle 2017. Se ei ole EU-ystävällinen vaan tulee Yhdysvalloista, mutta veroilta pitäisi silti välttyä. Kampanja löytyy täältä.
Reppuja ja rakkoja
Backpacks & Blisters on varhainen Ragnar Brothersin peli vuodelta 1993. Pelin aiheena on vaeltaminen Englannin Järviseuduilla.
Perusmalli pelistä maksaa 22 puntaa, 28 punnalla saa pelin kankaisella pelilaudalla tässäkin pelissä oli Ragnar Brothersin varhaisten pelien tapaan pelilautana keittiöpyyhe. Toimitus luvataan toukokuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.
Japanilaista vanhanaikaista kalastamista
Isaribi on alunperin 2014 ilmestynyt Japon Brandin julkaisema Hisashi Hayashin peli. Pelin aiheena on kalastus ja pelin kuvitus on kauniin japanilaistyylistä ja vanhanaikaista.
Pelissä kalastetaan, myydään saalis torilla ja mieluummin ennen kuin kilpailijat ehtivät täyttää kaiken kysynnän.
Peli maksaa 43 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu kesäkuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.
Muistatko suuria numeroita?
2048: The Board Game on lautapeliversio 2048-nettipelistä. Kuulostaa suoraan sanottuna vähän omituiselta, mutta niin vain tällainenkin projekti Kickstarterista löytyy.
Peli on aika yksinkertainen muistipeli, jossa pitää muistaa, mitä numeroita laudalla on. Jos löytää parin, saa pelata kädestä parin summaa vastaavan laatan pöytään. Tarkoituksena on saada pelattua 2048-laatta. Se vaatii hieman tekemistä, pöydässä kun on aluksi vain kakkosia ja nelosia.
Peli maksaa 40 dollaria Suomeen toimitettuna. EU-ystävällinen toimitus on luvattu toukokuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.
Taistelijan tie
Way of the Fighter jäljittelee arcade-tappelupelejä. Pelissä on resurssienhallintaa, bluffausta ja yhtäaikaisia toimintoja, joten se etenee reipasta vauhtia.
Pelistä on kaksi eri mallia, Super ja Turbo, joista kummassakin on viisi eri tappelijaa. Yhden boksin saa 40 dollarilla, kaksi 80 dollarilla. Postikuluja on syytä laskea päälle vielä 20–30 dollaria. Toimitus on luvattu elokuussa 2017 ja tulee Yhdysvalloista, eli veroja voi joutua maksamaan. Kampanja löytyy täältä.
Metrin verran kauniisti kuvitettua pelilautaa
Feudum on omaperäisen näköinen ja syvälliseltä vaikuttava talouspeli, jossa lähdetään pohjalta keskiaikaisessa maailmassa ja yritetään rikastua. Peli on raskas europeli, jossa on paljon erilaista tekemistä ja runsaasti mahdollisuuksia.
Iso plussa Feudumille on pelin huikea kuvitus, joka pääsee loistamaan yli metrin mittaisella pelilaudalla.
Peli maksaa 59 dollaria ja päälle arvioidaan postikuluja lähes 30 dollaria. Toimitus on EU-ystävällinen ja arvioitu lokakuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.
Täytyy muuten sanoa, etten ole kovin ihastunut Kickstarter-kampanjoiden tapaan niputtaa pelin seuraksi lisäosia. Tuntuisi jotenkin mielekkäämmältä pelata peliä ensin ja tehdä päätös lisäosien hankkimisesta vasta myöhemmin, jos peli tuntuu hyvältä ja niitä tarvitsevan.
Jaa paketti vai?
Package!? on abstrakti ja vauhdikas lautapeli, jonka yksi erä kestää vain noin viisi minuuttia. Pelissä heitetään noppaa ja kuljetellaan nopanheittojen saattelemana paketteja paikasta toiseen.
Pelin saa omakseen 16 punnalla. Toimitus luvataan huhtikuussa 2017 ja se on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.
Tulevia tapahtumia
19.11.2016: Porin pöytäpeliseura Pöllökarhut osallistuu Porin pelipäivään la 19.11.2016 ja täyttää Porin nuorisotalon alakerran pöytäpeleillä. Paikalla on runsaasti lautapelejä pelattavaksi, lautapelikirppis, turnaukset Android: Netrunnerista ja Malifauxista, speedpainting-kilpailu ja pelidemoja. Paikalla on myös pelimyyntiä, muun muassa Snowdale Design on paikalla myymässä Dale of Merchantsia. Lisätietoja tapahtumasta löytyy Pöllökarhujen sivuilta tai Facebookista.
5.–8.1.2017: Kuopiossa järjestetään perinteinen Kinkkucon-pelitapahtuma 5.–8.1.2017. Tapahtumapaikkana on tuttu Lukema Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella. Tapahtumassa on tarjolla vapaata pelaamista. Sunnuntaina on lisäksi lasten peliaamu klo 9–14. Lisätietoja tapahtumasta Lautapeliseuran foorumilta.
4.–5.3.2017: Tampere-talon valtaa Tracon Hitpoint eli Traconin tekijöiden pelitapahtuma, joka tarjoaa kaksi päivää lauta-, kortti-, rooli- ja figupelejä. Tapahtuman yhteydessä järjestetään myös pelisuunnittelukilpailu. Kahden päivän ennakkolippu maksaa 15 € ja sen voi ostaa Traconin nettikaupasta.
Mikon pelatut
Viikon ehdottomasti kuumin peli oli The Colonists. Tähän peliin törmäsin kun Essen-uutisointia tein (viikkokatsaus 26.9.2016) ja kiinnostuin oitis sen verran, että peli pääsi lyhyelle hankittavien Essen-uutuuksien listalle.
Tilauksen toimitusta odotellessa ehti sitten jo vähän epäilyskin iskeä, kun luin pelistä BGG:stä ja monessa kohtaa korostettiin pelin tuntikausien kestoa. Mahtaakohan koko peliä päästä koskaan pelaamaan? Laatikon saapuminen oli melkoinen tapaus sekin, parikymmentä paksua punchboardia täynnä erilaisia pahvilätkiä, joiden järkevästä lajittelusta ei ole aavistustakaan.
Peli on rakentelupeli, jossa liikutellaan omaa pormestaria heksalaatoista koostuvalla laudalla. Aikakauteen mahtuu viisi vuotta ja jokaiseen vuoteen kaksi vuodenaikaa, joista kummallakin saa kolme askelta ja toiminnot heksoissa, joihin pormestari päätyy.
Heksoista löytyy sitten tuotantoa, tuotteiden konversiota ja rakennusten rakentamista. Nämä omalle pelilaudalle tehtävät rakennukset ovat pelin ydin, sillä pisteitä kertyy rakennuksista ja niissä työllistetyistä työläisistä (joita saadaan rakentamalla rakennuksia). Iso haaste tulee varastoinnista, sillä toisin kuin vaikkapa Uwe Rosenbergin rakentelupeleissä, tavaraa ei voi vain kerätä varastoon odottamaan tulevaa tarvetta. The Colonistsissa varastotilaa on rajallisesti ja etenkään pelin alussa ei ole tilaa säilytellä ylimääräisiä tavaroita. Vaaditaan siis selkeä suunnitelma.
Se kesto sitten. Pelissä on neljä aikakautta, joista voi pelata haluamansa määrän. Pelkkä yhden aikakauden pelaaminen on vähän tynkä, mutta kaksi aikakautta on jo ihan kelpo peli. Me pelasimme kaksinpelinä aikakaudet I ja II, eikä peli kestänyt kuin noin puolitoista tuntia. Sääntökirjan selailua pois, niin eiköhän tämän pelaa helposti alle puolentoista tunnin. Aikakaudet tuntuvat käyvän pelin edetessä pidemmiksi, kun valinnanvaraa on enemmän, eli aikakausien III ja IV pelaaminen olisi varmasti vähän pidempi operaatio – puhumattakaan sitten pelistä, jossa pelattaisiin kaikki aikakaudet.
Se nyt on selvää, että The Colonists on kaksinpeli ja korkeintaan kolminpeli. Jokainen pelaaja lisää suoraan peliaikaa, eikä oikeastaan tuo peliin muuta mukavaa. Mieluummin napakka kaksinpeli kuin tuplasti pidemmäksi venyvä nelinpeli.
Lautapelioppaan viikon tapahtumat
- Tiistaina arvosteltiin Honshu.
- Torstaina arvosteltiin Imhotep.
- Torstaina ilmestyi uusi Lautapelituubi-video.
Viikkokatsaustiimiin mahtuu vielä mukaan: katsaus kirjoitellaan viikon aikana Google Docsiin, eli tehtävä edellyttää lautapeliuutisten bongailua ja kirjaamista dokumenttiin viikon aikana ja muiden löytämien uutisten kommentointia. Jos kiinnostaa, tule mukaan – osallistumispakkoa ei ole, eli voit bongailla uutisia ja kommentoida muiden löytöjä sen verran kuin ehdit ja jaksat.
2 vastausta aiheeseen “Viikkokatsaus 14.11.2016: Suomalaista kaupunkisotaa”
Niin milloin Free State julkaistaan? Lautapelit.fin sivuilta ei löydy koko pelistä tietoa.
Ei ole tiedossa, tuskin tietävät Lautapelit.fi:lläkään – eivät ainakaan vastanneet tuohon asiaan kun pelistä kyselin. 2017, luulisin, mutta sen tarkemmin on vielä mahdoton sanoa, onko Essen-julkaisu vai tuleeko jo aikaisemmin.