Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 14.8.2017: Aikamatka Twilight Imperiumiin

Legendaarisesta Twilight Imperium -avaruusoopperasta ilmestyy neljäs laitos. Lautapelit.fi puolestaan vie pelaajat aikamatkalle Suomen historiaan.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Twilight Imperium uudistuu

Twilight Imperiumin kolmatta laitosta on pelattu lähes 15 vuotta – peli ilmestyi 2005 ja on monille edelleen eeppisen avaruusoopperan ykkönen. Vuonna 1997 ilmestyneestä ykköslaitoksesta on jo 20 vuotta. Nyt Twilight Imperium uudistuu, kun Fantasy Flight Games julkaisee pelin neljännen laitoksen.

Muutoksia on luvassa, peruspeliin on otettu muun muassa mukaan kolmoslaitoksen lisäosissa esiteltyjä ominaisuuksia. Kauppasopimukset on poistettu, tilalla on kaupankäyntiä vierekkäisissä järjestelmissä olevien alusten kesken. Teknologiapuut on poistettu ja tilalla on avoimemmat vaatimukset: uusi teknologia voi vaatia vaikkapa kaksi sotateknologiaa ja yhden kybernetiikkateknologian, mutta mitään tiettyä teknologiaa ei vaadita. Hivenen siis Eclipsen suuntaan on menty.

Twilight Imperium 4
Rompetta on vähintäänkin kiitettävästi: yli 350 muovista avaruusalusta, 51 tähtijärjestelmälaattaa, 561 komentotokenia, noin 450 korttia ja ties mitä muuta. Kuva: Fantasy Flight Games

Puolustusyksiköt ja avaruustelakat rakennetaan jatkossa strategiakorteilla, eikä kuten tavalliset yksiköt. Politiikkaa taas käydään joka vuorolla sen jälkeen kun Mecatol Rex on vallattu. Imperial-strategiakortilla taas joko pisteitä Mecatol Rexin hallinnasta tai salaisia tavoitteita. BGG:ssä on lisää pohdintaa eroista kolmoslaitokseen.

Peli ilmestyy loppuvuodesta 2017. Fantasy Flight Gamesin tuotesivulta löytyy lisätietoja, samoin FFG:n uutisjutusta. Shut Up & Sit Down on tehnyt dokumenttielokuvan pelin kehityksestä. Dokumentti esitetään SHUX-pelitapahtumassa lokakuussa ja luultavasti netissä jossain vaiheessa.

Lautapelit.fi-uutuus: Aikamatka

Uusin Lautapelit.fi-julkaisu Aikamatka on samaa sukua Timelinen, Chronologyn ja Anno Dominin kanssa. Ideana on siis pistää historiallisia tapahtumia aikajärjestykseen. Aihepiirinä on Suomen historia vuodesta 1809 nykypäivään.

Pelin on suunnitellut muun muassa Lautapelit.fi:n tiskin takaa tuttu Heikki Hyhkö ja se eroaa edeltäjistään hieman. Pelissä on kolme eri pelitapaa: ensimmäinen muistuttaa Timelineä, eli pelaajat rakentavat yhteistä aikajatkumoa. Pakasta nostetaan pelaajamäärän verran kortteja, kortit valitaan käänteisessä vuorojärjestyksessä ja pelataan aikajanalle normaalissa vuorojärjestyksessä. Väärin pelatut kortit kertyvät pelaajille miinuspisteiksi.

Toisessa pelitavassa on yksi kortti, jonka vuosilukua kaikki arvuuttelevat. Arvuutteluun käytetään pelilautaa, jossa on vuosisadat ja vuosiluvut ja pisteitä saa tarkoista osumista ja lähiosumista. Pisteenlasku muistuttaa siis Faunaa. Tähän pelimuotoon on kaksi eri pisteenlaskutapaa.

Kolmas pelimuoto on yksinpeli, jossa lasketaan, kuinka monta korttia saa pöytään ilman virheitä.

Vuosirajaus jättää valitettavasti klassikon eli Pähkinäsaaren rauhan pelin ulkopuolelle, mutta kun tästä valitin, Hyhkö lupaili että jos peruspeli käy riittävän hyvin kaupaksi, lisäosa kattaa myös nämä vähän vanhemmat käänteet.

Aikamatka on jo kaupoissa ja maksaa noin 20 euroa.

Aikamatka

 

Dragonholtin perintö

Legacy of Dragonholt on Fantasy Flightin uusi Runeboundista tuttuun Terrinothin maailmaan sijoittuva jonkinlainen puoliroolipeli: peli perustuu vahvasti avoimeen tarinankerrontaan, mutta esimerkiksi pelinjohtajalle ei ole tarvetta. Paketissa on kuusi seikkailua pelaajien ihmeteltäväksi.

Peli on ensimmäinen FFG:n Oracle-pelisysteemiä käyttävä peli. Lähimpiä vertailukohteita voisivat kenties olla Sherlock Holmes Consulting Detective tai Tales of the Arabian Nights. Pelaaminen perustuu numeroitujen kappaleiden lukemiseen ja valintojen tekemiseen. Valintojen seurauksena pelaajien kirjanpitoon merkitään ”story pointeja”, joihin voidaan viitata myöhemmin, eli aikaisemmin tehdyillä valinnoilla voi olla kauaskantoisia seurauksia.

FFG:n tuotesivulla on kuvaus pelistä ja ennakkojuttu kertoo lisää. Peli julkaistaan vuoden 2017 lopussa.

Legacy of Dragonholt

Näyttäviä pelijulisteita

BGG Store on saanut taas uutta tavaraa myyntiin, tarjolla on pieniä promolisäosia ja aasialaisia peliharvinaisuuksia. Mielenkiintoisin uutuus on kuitenkin näyttävät pelijulisteet. BGG:n Chad Krizan keksi idean NASAn upeista julisteista: samaahan voisi tehdä lautapeleille. Krizan kyseli luvat pelifirmoilta ja houkutteli pelitaiteilijoita mukaan.

Tuloksena on neljän julisteen sarja, joka julkistetaan juliste kerrallaan elokuun jokaisena maanantaina ja joka tulee tilattavaksi syyskuussa. Ensimmäisenä esiteltiin Kwanchai Moriyan Vincent Dutrait’n upea Blood Rage -juliste. Julisteet ovat kooltaan 30 × 45 cm ja laadukkaita tulosteita hyvälaatuisella paperilla. Julisteet maksavat 30 dollaria kappaleelta, 100 dollaria koko neljän sarja.

Lisätietoja BoardGameGeekistä.

Blood Rage -juliste

Jatkoa Best Treehouse Everille

Draftauspeli Best Treehouse Ever saa jatkoa. Best Treehouse Ever: Forest of Fun on itsenäinen peli, mutta yhdistettävissä alkuperäiseen eeppisiä kahdeksan hengen pelejä varten. Kuvauksen ja yhdistettävyyden perusteella vaikuttaisi siis, että suuria muutoksia peliin ei ole tulossa: edelleen pelataan kolme kierrosta, joista jokaisen aikana puumajat kasvavat viidellä kortilla.

Uutena asiana pelissä on mukana eläimiä, jotka varmasti lisäävät söpöyskerrointa tuntuvasti. Julkaisuajankohdaksi on merkitty 2018, peli on Gen Conissa esillä testattavana.

Best Treehouse Ever: Forest of Fun

Faiduttin ja Langin salaisuudet

Bruno Faidutti ja Eric M. Lang ovat kehitelleet yhteistyössä pelin nimeltä Secrets. 4–8 pelaajan pelissä pelaajat jaetaan salaa kolmeen joukkueeseen. KGB ja CIA yrittävät kerätä pisteitä omalle joukkueelleen, hipit taas yrittävät saada mahdollisimman vähän pisteitä. Tiedät oman roolisi ja oikeanpuoleisen naapurisi roolin, mutta et muuta.

Secrets

Omalla vuorolla tarjotaan agenttia toiselle pelaajalle. Kaikki tietävät kaksi vaihtoehtoa, joista toista tarjotaan, mutta vastaanottaja ei tiedä, kumman on saamassa. Agenteissa on pisteitä ja erilaisia hyödyllisiä ja haitallisia ominaisuuksia, kuten esimerkiksi pelaajien roolien vaihtamista – pelaajat eivät siis välttämättä tiedä itsekään, missä joukkueessa ovat. Jos pelaaja hyväksyy agentin, hän saa pisteet, muuten kortti palaa antajalle, joka pisteyttää sen. Peli päättyy, kun jollain pelaajalla on viisi korttia, jolloin joukkueet paljastetaan.

Pelin säännöt ovat hyvin yksinkertaiset, joten peli on helppo opettaa. Pelin suola on agenttikorteissa, joissa on kaikenlaisia mielenkiintoisia ominaisuuksia. Shut Up & Sit Downin arvostelu kertoo mainiosti, mistä on kyse:

Wallenstein ja Shogun palaa uudestaan

Wallensteinina alkanut ja Shogunina uuden tulemisen saanut Dirk Hennin kuutiotornia hyödyntävä eurosotapeli tekee kolmannen tulemisensa. Immortals on Queen Gamesin peli, jossa toisena suunnittelijana on Mike Elliott, ja teemana on fantastinen kuolemattomien välinen taistelu.

Pelilauta on jaettu kahteen osaan, valoon ja pimeyteen. Jokaisella pelaajalla on hallinnassaan kaksi kansaa, yksi kummallakin puolella karttaa. Tappiot toisella puolella johtavat hyötyihin toisella puolella, kun toisen puolen menetykset saa käyttöön toisella puolella. Immortals on Wallensteinia ja Shogunia avoimempi, eli sotimista nähdään enemmän. Toiminnot ohjelmoidaan yhä etukäteen, mutta nyt ne saa suorittaa haluamassaan järjestyksessä.

Immortals
Immortals ja aivan harvinaislaatuisen ruma pressikuva.

Lautapelaamaan-ketjuvaihto on avattu

Lautapelaamaan-tapahtuman ketjuvaihto on avattu. Ketjuvaihto on menettely, jossa listataan pelejä vaihdettavaksi ja valitaan mihin peleihin omat pelit vaihtuvat, jonka jälkeen tietokone sumplii vaihdot siten, että mahdollisimman moni vaihto toteutuu. Vaihdot eivät mene päittäin, vaan ketjuina, joissa yksi toimittaa pelin toiselle, toinen kolmannelle, kolmas neljännelle ja niin edelleen, kunnes ensimmäinen saa, mitä haluaa.

Ketjuvaihtoon voi osallistua, vaikka ei olisi tulossa Lautapelaamaan-tapahtumaan: lähes kaikki osallistujat voivat postittaa pelit, jos postikulut maksetaan ja ainakin pääkaupunkiseudulla ja Tampereella on mahdollista saada pelejä toimitettuna. Itse voi antaa vaihdossa myös rahaa, sekin on erinomaisen käytännöllistä ja toimii hyvin vaihdoissa: ketjuvaihtoautomatiikka osaa optimoida myös rahankäyttöä niin, että tuloksia syntyy mahdollisimman paljon.

Osallistumisaikaa on 27.8.2017 asti.

Through the Desert palaa

Aavikon karavaanit eli Through the Desert on seuraava vanhempi klassikko, joka palaa uutena laitoksena. Asialla on Z-Man Games. Fantasy Flight Games ehti julkaista pari tällaista uusintalaitosta Windrider Games -nimikkeen alla, mutta nyt kun Asmodee on yhdistänyt FFG:n ja Z-Man Gamesin saman konsernin sisään, Windrider on kuopattu ja Asmodee julkaisee europelit Z-Man Gamesin nimellä.

Näkyvin uusin ominaisuus on kaksipuoleinen pelilauta. Kääntöpuolella on lauta, jonka halki kulkee joki. Lisäksi tarjolla on muita sääntömuunnelmia, joista saa uutta vaihtelua vanhaan klassikkoon. Mikä tärkeintä, kamelien pastellisävyt ovat ennallaan.

Jos et ole koskaan kokeillut, tilaisuuteen kannattaa tarttua: Aavikon karavaanit on erinomainen peli, joka etenee nopeasti, mutta vaivaa päätä mukavasti.

Through the Desert

Games Workshop lakitupaan

Games WorkshopGames Workshop on niittänyt huonoa mainetta innokkaana oikeuksiensa puolustajana, haastaen erinäisiä tahoja, kuten fanejaan, oikeuteen aina silloin tällöin. Nyt Games Workshop on itse haastettuna, kun amerikkalaismies vaatii 62,5 miljoonaa dollaria.

Pelikaupan omistaja David Moore on haastanut Games Workshopin oikeuteen ja syyttää yhtiötä petoksesta, hintojen fiksaamisesta, kaupankäynnin häiritsemisestä, sopimusrikkomuksista, kaupankäynnin rajoituksista, salaliitosta ja antitrustilakien rikkomuksesta – muun muassa.

Oikeudenkäyntiin liittyvien asiakirjojen mukaan Games Workshop repii tuotteistaan melko huikeita katteita: 30 dollaria maksava Space Marine -figuuri maksaa kuulemma 3 senttiä valmistaa, eli kate on todellakin kohdallaan.

Mooren vaatimuksista kuumottavin lienee vaatimus purkaa kaikki Games Workshopin tekijänoikeudet ja tavaramerkit Yhdysvalloissa. Korvaussummasta 50 miljoonaa dollaria on sitä varten, että Games Workshopin purettuja immateriaalioikeuksia hallinnoidaan kymmenen vuotta, jonka jälkeen niistä tehdään public domainia eli vapaasti käytettäviä. 2,5 miljoonaa menee Moorelle itselleen oikeudenkäyntikuluihin ja 10 miljoonaa Moorelle vahingonkorvauksina.

Vaikea sanoa, mitä tästä tulee, mutta hieman veikkaan, että Moore ei selviydy voittajana. Tapauksesta kertoo lisää Spikey Bits, jonka Legal Watch -sivulta löytyy tapaukseen liittyviä asiakirjoja.

Fantasy Flightiltä Fallout -peli

Fallout on videopelipuolella hyvin suosittu pelisarja. Edellisestä Fallout-lautapelistä (Mophidiuksen Fallout: Wasteland Warfare) uutisoimme toukokuussa, mutta nyt on Fantasy Flight Gamesiltakin tulossa uusi Fallout-peli, ytimekkäästi nimetty Fallout.

Andrew Fischerin ja Nathan Hajekin suunnittelema peli on seikkailua säteilyn raunioittamassa maailmassa. Luvassa on hahmonkehitystä ja tätä nykyä perin suosittua tarinankerrontaa. Kohtaamiset ja tehtävät ovat kortteja, joissa on valintoja, joiden perusteella pakkaan tulee uusia kortteja. Tämä tuo myös vaihtelua: pelaajien valinnoista riippuen sama skenaario voi edetä monella eri tavalla.

FFG:n puffijutussa on lisätietoja, samoin Gameinformerin uutisessa. Peli ilmestyy loppuvuodesta 2017.

Fallout

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan EU-ystävällisestä toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Vaaran elementit

Heroes Wanted: Elements of Danger on lisäosa Heroes Wanted -supersankaripeliin. Lisäosa on viimeinen lisäosa, joka peliin tulee, eikä sitä tule tavalliseen jakeluun. Peliä myydään pelitapahtumissa ja Amazonissa rajoitettu erä, mutta tavalliseen jakeluun se ei tähän tietoon ole tulossa.

Lisäosa tuo peliin elementaalisankarit ja lisää sisältöä myös aikaisemmille sankareille. Pelin aikaisemminkin varsin huisi uudelleenpeluuarvo saa lisäpotkua. Vaihtoehtoja on entistä enemmän.

Lisäosa maksaa 40 dollaria Suomeen toimitettuna. 130 dollarilla saa peruspelin kaikilla lisäosilla. Toimitus on luvattu joulukuulle 2017. Toimitus on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

Heroes Wanted

Seurapelihölmöilyä

Rolf on omituisen niminen seurapeli (nimi tulee rolphing-improvisaatiotekniikasta). Idea on yksinkertainen: jokaisessa kortissa on kaksi sanontaa, joissa molemmissa esiintyy sama sana. Sana on präntätty myös kortin takapuolelle. Yksi pelaajista valitsee toisen sanonnoista ja lukee sen ääneen (”Kaiken takana on ______”), jonka jälkeen muiden on keksittävä tyhjään kohtaan uusi sana, jonka pitää alkaa samalla kirjaimella kuin oikean sanan (”nauris!”). Kortin lukija valitsee sitten suosikkinsa.

Rolf ei siis sisällä juurikaan peliä, mutta kaipa tämä ihan kelpo variaatio Kuin kaksi marjaa -osastosta on.

Peli maksaa 35 dollaria Suomeen toimitettuna. Kaikkien lisäosien kanssa hinta on 52 dollaria. EU-ystävällisyydestä ei ole tietoa, eli tuskin ei. Yhden kappaleen hinta 25 dollaria jäänee dollarin kurssista riippuen niukasti 22 euron tullirajan alle, mutta Tulli katselee sitten ajankohtaista kurssia, ostohetken kurssilla ei ole merkitystä. Toimitus on luvattu huhtikuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Rolf

Aleksanterin kampanja

Alexander’s Campaign on historiallinen lautapeli 2–3 pelaajalle. Pelin tekijätkin ovat sopivasti kreikkalaisia. Peli on sodankäyntiä, tosin vihollisina ovat persialaiset, joita pelaajat kurmoottavat kilpaa yrittäen päästä Aleksanteri Suuren suosioon tämän edetessä sotaretkillään. Sotimisen lisäksi rakennetaan linnoja ja perustetaan kaupunkeja ja temppeleitä.

Suomeen toimitettuna peli maksaa 39 dollaria. Toimitus on luvattu marraskuulle 2017 ja se on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

Alexander's Campaign

Koiran elämää

A Dog’s Life on Christophe Boelingerin peli vuodelta 2001, nyt vain uudessa näyttävämmässä paketissa. Lautapeliopas sai ennakkokappaleen, jonka Saarrot testasivat ja havaitsivat lähinnä ihan ok -tasoiseksi: pelissä on kyllä koiran elämää, mutta myös perhepeliksi aika häijyä pelaajien välistä vuorovaikutusta.

Kovin ammattimaiselta ei myöskään näytä se, että hieman kriittinen arvio aiheutti heti sähköpostia julkaisijalta ja tiedustelua sen perään, ovatko arvostelijat nyt varmasti pelanneet peliä oikein, koska oikein pelattuna peli on kyllä hyvä. Pelillä on myös BGG:ssä nippu täyden kympin arvosteluja uusilta käyttäjiltä, jotka sattumalta eivät ole arvioineet mitään muita pelejä.

Peli maksaa 49 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu joulukuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

“Yo dawg, Romeo. Daisyllä on kuulemma kaksi luuta mukanaan. Suunnitelma on tämä: minä pissaan Daisyn kopin lähelle. Kun se narttu pysähtyy haistelemaan lirujani, sinä hyökkäät puskasta ja me kaksi jaamme luut.” Kuva: Kai Saarto

Taianomaista esineiden yhdistelyä

Enchanters on kansainvälinen versio puolalaisesta Zaklinacze-pelistä. Peli on fantasiateemainen kortindraftauspeli, jossa kehitellään taikaesineitä yhdistelemällä esineitä ja taikoja keskenään.

Nopeus on valttia: pelin säännöt opettaa parissa minuutissa, setup vie minuutin, vuorot kestävät ehkä kymmenen sekuntia ja peli on ohi noin vartissa pelaajaa kohden.

Peli maksaa 34 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu joulukuulle 2017 ja se on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

Enchanters

Mikon pelaamia

Pitkällisen vetkuttelun jälkeen päädyin hankkimaan Hero Realmsin hahmopaketit. Hahmopaketit ovat 15 kortin buustereita, joissa on hahmolle kymmenen kortin aloituspakka, kaksi pysyvää ominaisuuskorttia, kuvakortti ja hahmon kuvalla koristellut pistelaskurit. Tavallaan melko tyyristä viidellä eurolla, mutta toisaalta ei, ihan mukavaa vaihtelua ne peliin tuovat.

Pakat ovat vähän aloitussettiä parempia: kokeilin pelata muutamaan kertaan oletusaloituksella pakettihahmoa vastaan ja hävisin joka kerta varsin selvästi. Hahmopakettien keskinäisistä eroista en osaa sanoa, toistaiseksi ne vaikuttavat aika tasapuolisilta. Mukavaa vaihtelua ne joka tapauksessa tarjoavat, joten toistaiseksi pelaamme hahmopaketeilla.

Tulevia tapahtumia

25.–27.8.2017: Advanced Squad Leader -turnaus Sissukoni Helsingissä. Lisätietoja Self-Rallyn Facebook-sivuilta.

8.–10.9.2017: Tampereella järjestetään Tracon, suuri roolipeli- ja animetapahtuma. Tapahtumat liput on jo myyty loppuun.

15.–17.9.2017: Syksyn iso pelitapahtuma Lautapelaamaan järjestetään poikkeuksellisesti jo syyskuussa Kaapelitehtaan hankalan varaustilanteen vuoksi. Lisätietoja lähempänä.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Lautapelibloggaajat eivät kirjoitelleet tällä viikolla mitään.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Viikkokatsaus 14.8.2017: Aikamatka Twilight Imperiumiin”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *