Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 14.5.2018: Spiel des Jahres -ehdokkaat 2018

Vuoden 2018 Spiel des Jahres -ehdokkaat on julkistettu. Originsin pelimessut ovat tulossa ja niillä esitellään runsaasti uusia pelejä.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

TelegramLautapeliopas on nyt myös Telegramissa. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista saman tien. Lautapelioppaan Telegram-kanava.

Spiel des Jahres -ehdokkaat 2018

Vuoden 2018 Spiel des Jahres -ehdokkaat on julkistettu. Pääsarjassa ehdolla ovat:

Lastenpelien Kinderspiel des Jahres -ehdokkaat ovat:

Kokeneempien pelaajien Kennerspiel des Jahres -ehdokkaat ovat:

Erikoispalkinto myönnettiin Pandemic Legacyn kakkoskaudelle.

Kennerin pitkällä listalla olivat lisäksi Clank! ja Pioneers. Pääsarjan pitkällä listalla olivat 5-Minute Dungeon, Facecards, Majesty, Memoarrr!Santorini ja Woodlands. Lastensarjan pitkällä listalla olivat Die Legende des Wendigo, Dino World, Rhino Hero Super BattleSOS Dino ja Speed Colors.

Itävaltalainen Wolfgang Warsch nousi aika tuntemattomasta asemasta huipulle kolmella ehdokkuudellaan. Warschin peleistä The Mind on omaperäinen, mielenkiintoinen ja helposti lähestyttävä peli, joka tekee kyllä vaikutuksen. Quedlinburgissa taas rakennellaan taikajuomia onnenkoetusmeiningillä. Melko kevyeltä tuntuu Kennerspiel-ehdokkaaksi. Ganz schön clever näyttää vielä kevyemmältä lomakkeentäyttöpeliltä.

Heaven & Ale on sitten perinteisempää europeliosastoa, munkkien oluenpanoa. Jos raati ei hae jostain syystä erityisesti kevyttä voittajaa, tässä on vahva ehdokas.

Niin vaikuttava kuin The Mind onkin, pidän kummallisena jos Azul ei voita. Niin paljon sille on jo kehua kertynyt. Luxor on kilpajuoksua faaraon aarretta kohti, mutta en oikein usko.

Emojito on tunteiden esittämiseen perustuva partypeli, Funkelschatz on Haban tyylikäs pieni lastenpeli perinteisen tyylikkäällä toteutuksella ja Panic Mansion on näppäryyspeli, jossa suoritetaan tehtäviä kääntelemällä pelilaatikkoa. Peliharrastajan näkökulmasta näistä kiinnostavin on varmastikin Panic Mansion, mutta voittajaa on toki vaikea arvata.

Originsin preview-lista avattu

OriginsBoardGameGeekissä on avattu Origins-pelitapahtuman ennakkolista. Listalta löytyy Origins-tapahtumassa kesäkuussa esiteltävät uutuuspelit. Viikkokatsaukseen seulotaan jotain poimintoja listalta, aika paljon näkyy olevan pelejä, jotka ovat Kickstarter-julkaisuja tai muuten jo aikaisemmin uutisoituja.

Tikkipelien ystäville Pikoko vaikuttaisi mahdollisesti kokeilemisen arvoiselta. Peli on aika perustikkiä, mutta kortit pidetään nurinpäin, eli jokainen näkee kaikkien muiden kortit paitsi omansa. Koska sokkona on vaikea pelata sääntöjen mukaan, pelaajat pelaavat vasemmanpuoleisen naapurinsa kortit. Tämä on joko ovelaa tai ihan tyhmää.

Pyramid of Pengqueen on Marcel-André Casasola Merklen vanha asymmetrinen muumiopeli Pyramid, mutta nyt Ice Coolin pingviiniteemalla. Sääntöihin ei ole kajottu.

Vast: Mysterious Manor tulee loppukuusta Kickstarteriin. Uusi peli muistuttaa Vast: The Crystal Cavernsia ja on yhteensopiva sen kanssa. Idea on tuttu: peli on täysin epäsymmetrinen, jokaisella pelaajalla on ihan omanlaiset tavoitteensa. Mysterious Manor tulee olemaan hieman suoraviivaisempi ja helpompi opettaa kuin The Crystal Caverns.

The Legend of the Cherry Tree that Blossoms Every Ten Years on pitkällä nimellä siunattu alunperin japanilainen peli, josta IELLO julkaisee uuden version. Peli on settienkeräilyä, jossa kerätään kirsikkapuun kukkia, mutta samalla pitää varoa, ettei ole liian ahne. IELLOlta tulee myös Matthew Dunstanin ja Brett J. Gilbertin Raids, jossa pörrätään saarelta toiselle keräten roinaa ja valmistautuen viikinkitaisteluihin.

Taiwanilainen Round House sai pari vuotta sitten kovasti kiitosta. Nyt Deep Water Games julkaisee pelistä uuden englanninkielisen laitoksen. Eroa vanhaan ei juuri ole: sääntökirja on pistetty täysin uusiksi ja punchboard-arkkeja on pienennetty kolme milliä, jotta pelistä saadaan vähän kätevämmän kokoinen.

Asmodee myynnissä?

AsmodeeAsmodeen kohdalla on totuttu kuulemaan uutisia, joissa Asmodee ostaa muita peliyhtiöitä. Nyt tuulee toisesta suunnasta: Asmodeen myynnistä on kuulunut huhuja. Kyse on pelkästään huhuista, mutta niitä levittelee uutistoimisto Reuters, joten ehkäpä niissä jotain perää on.

Tämän ei sinänsä pitäisi yllättää ketään. Asmodeen omistaa Eurazeo, joka on sijoitusyhtiö. Sen tarkoituksena on omistaa yrityksiä hetken aikaa, kehittää niitä eteenpäin sinä aikana ja myydä sitten pois. On siis aivan odotettavaa, että Asmodee myydään.

Asmodeen hinnaksi kaavaillaan 1,5 miljardia euroa, eli sadan miljoonan vuositulot kertaa 15. Kerroin on aika kova, mutta tämä on tietysti myyjien ensimmäinen hintatoive ja siihen kannattaa suhtautua sillä tavalla. 1,5 miljardin euron hinta tietysti rajaa jonkin verran sitä, kuka Asmodeen voin ylipäätään ostaa.

Ilmeisiä ehdokkaita ovat Hasbro ja Mattel. Amazon voisi myös olla mielenkiintoinen ehdokas.

Mitä tästä peliharrastajille seuraa? Riippuu paljon ostajasta, mutta pahimmillaan seurauksena on Asmodeen pienten studioiden sulkemista ja valikoiman karsimista raskaalla kädellä, keskittyen rahakkaimpaan tavaraan. Fantasy Flightin lypsylehmäosasto siis lienee turvassa, samoin Catanit, Carcassonnet, Pandemiat ja muut isot hitit, mutta pienemmät pajat saattaisivat mennä kiinni.

Perinteisemmistä ostouutisista mainittakoon, että Asmodee on ostanut AEG:lta Love Letterin. Ihan hyvä veto molemmille: AEG on kuitenkin enemmän peliharrastajille kohdistettu firma ja Love Letterin kanssa on tehty varmaankin aika lailla kaikki, mitä peliharrastajien kanssa voi tehdä. Seuraava vaihe on viedä peli massamarkkinoille, mihin Asmodeella on paljon paremmat resurssit.

Lautakunta puhuu pelaamisesta

Lautakunta-podcastin viides jakso käsittelee sitä, miten pelataan. Tuomo Pekkanen, Kai Saarto (Todellisuuspako) sekä Joonas Konstig (Puutyöläinen) keskustelevat pelaamisesta lasten kanssa, kilpailuissa sekä yleensäkin siitä, miten ”tosissaan” eri pelejä pelataan. Pelataanko ”hampaat irvessä” vai lunkisti ja löysin rantein

Lisäksi lasten kanssa pelaamisesta kertoo Mikko Saari ja Annika Saarto haastattelee lautapelaamisen SM-kisoissa menestynyttä Matti Malista kilpatason pelaamisesta.

 

Lyhyet

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Darwin’s Choice arvosteltiin viime viikolla Lautapelioppaassa. Peli on evoluutioteemainen korttipeli, jossa pelaajat kehittävät omia eläinlajejaan, yrittäen selviytyä muuttuvassa ympäristössä. Kun ympäristö muuttuu, lajien on mutatoiduttava tai muutettava. Pelin kuvitus on upeaa, pelimekaniikka taas ihan fiksua. Miinuspuolina pelissä on aika paljon kirjanpitoa ja runsaasti kaoottisuutta.

Peli maksaa noin 45 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu maaliskuulle 2019 – kuvittajan aikatarpeisiin perustuva aikataulu on melko varovainen, koska peli on jo valmis, eikä stretch goaleissa tule uutta pelitoiminnallisuutta. Toimitus on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Miekkasimppu
Darwin’s Choice. Kuva: Mikko Saari

Lincoln on Martin Wallacen peli Yhdysvaltojen sisällissodasta. Julkaisija on PSC Games, mutta vanhojen Treefrog-pelien ystävät varmasti ilahtuvat Peter Dennisin kuvituksesta. Peli perustuu mekanismiin, jossa kummallakin pelaajalla on oma pakkansa ja jokaisella pakan kierrolla pakkaan tulee uusia kortteja: pohjoisen pakka paranee, etelän pakkaan tulee huonoja kortteja. Näin tilanne käy etelälle tukalammaksi koko ajan. Peli maksaa 28 puntaa, postikuluja tulee noin kymppi. Toimitus on luvattu syyskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Sparkle*Kitty Nights on yksinkertainen korttipeli, joka perustuu hassujen ja kaksimielisten sanayhdistelmien sanomiselle. Pelillinen anti lienee noin Exploding Kittensin tasoa. Peli maksaa 31 dollaria Suomeen toimitettuna, 49 dollarilla saa kaveriksi alkuperäisen Sparkle*Kitty -pelin (joka on sama, mutta ilman tuhmia kaksimielisyyksiä). Toimitus on luvattu helmikuulle 2019 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Mr. Cabbagehead’s Garden on Todd Sandersin suunnittelema ja upealla viktoriaanisella tyylillä kuvitettu peli, joka ilmestyi alunperin print-n-play-yksinpelinä. LudiCreations on lisännyt peliin kaksinpelin. Peliä voi testata Tabletopiassa. Peli maksaa 24 dollaria Suomeen toimitettuna, 29 dollaria deluxe-mallina. Veroton toimitus on luvattu lokakuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Enchanters: Overlords on itsenäinen lisäosa Enchanters-peliin. Fantasia-aiheisessa pelissä luodaan yhä mielikuvituksellisia artifakteja kortteja yhdistelemällä. Iso boksi sisältää paljon uutta tavaraa ja tilaa myös peruspelille. Pelkkä lisäri maksaa 30 dollaria, peruspelin, lisärin ja kaikki herkut saa 65 dollarilla ja siihen väliinkin mahtuu pari pledgeä. Postikuluja tulee reilu kymppi. Toimitus on veroton ja luvattu syyskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Penny Lane on työläistenasettelupeli, jossa on myös tableau buildingia. Pelaajat rakentavat katuja rakennuksista, jotka vaativat työläisiä tuottaakseen pennejä. Peli maksaa 34 dollaria Suomeen toimitettuna, luksusmallina 41 dollaria. Toimitus on luvattu maaliskuulle 2019 ja veroihin kannattaa varautua, toimitus tulee Yhdysvalloista. Kampanjan takana on Sparkworks eli Game Salute, joka on monille vähän punainen vaate huonojen kokemusten vuoksi, joten kannattaa suhtautua varovaisesti. Kampanja löytyy täältä.

Kodama Duo on kaksinpeliversio Kodamasta. Se toimii samalla lisäosana Kodamaan ja mahdollistaa kuusinpelit. Kaksinpelissä käytetään piirakanjakomekanismia, jossa toinen pelaajista jakaa kolme korttia kahteen pinoon ja toinen valitsee, kumman pinon ottaa. Peli maksaa 34 dollaria Suomeen toimitettuna, 54 dollaria Kodaman tai Kokoron kanssa ja 67 dollarilla saa kaikki kolme. Verotonta toimitusta luvataan lokakuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Ironrise on steampunk-aiheinen lautaroolipeli. Peli on joukkuepeli, hyvikset vastaan pahikset, ja käyttää taisteluiden ratkaisemiseen vedonlyöntiin ja panostukseen perustuvaa pelimekaniikkaa. Peli maksaa 79 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu maaliskuulle 2019 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.

The Neverland Rescue on Scott Almesin (Best Treehouse Ever, Tiny Epic -pelit) suunnittelema Peter Pan -teemainen kaksinpeli. Peter Pan yrittää pelastaa ystävänsä, kapteeni Koukku taas löytää piilopaikat. Perusmalli on 37 dollaria Suomeen toimitettuna, 42 dollarilla saa lisäksi laatikolle erikoissleeven ja pelin kuvituksella varustetut korttimuovit. Toimitus on luvattu maaliskuulle 2019 ja on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Skull Tales: Full Sail! on Skull Tales -pelin uusi versio, merirosvoseikkailu, jossa pelataan yksittäisiä skenaarioita tai pidempi kampanja. Peli maksaa 106 dollaria ja postikuluja reilu kymppi päälle. Veroton toimitus on luvattu huhtikuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Tales of Northlands: The Sagas of Noggin the Nog on lautapeliversio suositusta englantilaisesta lasten tv-ohjelmasta. Pelille on kahdet säännöt: helpompi perhepeliversio ja peliharrastajille suunnattu haastavampi ja pidempi versio. Peli maksaa 59 puntaa Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu lokakuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Hard City on kovaotteiset poliisit vastaan Tohtori Nollan mutanttihirviöt retrossa kasarimaailmassa. ”Unique new retro setting” kuulostaa vähän epäilyttävältä, kun kaikki kliseet ovat mukana. Peruspeli maksaa 59 dollaria, lisärin kanssa hinta on 99 dollaria. Molempiin tulee postikulut päälle. Toimitus on veroton ja luvattu maaliskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Cosmic Run: Regeneration on Steve Finnin (Herbaceous, Biblios) suunnittelema uudistettu versio aikaisemmasta Cosmic Runista, kepeä avaruuskilpajuoksu. Peli maksaa 47 dollaria Suomeen toimitettuna, lisärin kanssa 62 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Tulevat lautapelitapahtumat

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “Viikkokatsaus 14.5.2018: Spiel des Jahres -ehdokkaat 2018”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *