Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.
Lautapeliopas on nyt myös Telegramissa. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista saman tien. Lautapelioppaan Telegram-kanava.
Lautapelaamaan on tulossa!
Vuoden kovin lautapelitapahtuma Lautapelaamaan järjestetään 14.–16.9.2018 Helsingissä Kaapelitehtaalla. Sen suurempaa ohjelmaa tapahtumassa ei ole, kunhan vapaata pelaamista koko viikonlopun ajan. Tarjolla on Lautapeliseuran valtava pelikokoelma.
Ennen tapahtumaa järjestetään huutokauppa ja ketjuvaihto. Ketjuvaihto löytyy jo BGG:stä ja pelejäkin on jo listattu, huutokauppa tulee elokuun lopussa Lautapeliseuran nettisivuille.
Jotta tapahtuma voidaan järjestää, tarvitaan työvoimaa. Virallinen työvoimakutsu on esitetty. Jos haluat, että tapahtuma järjestetään onnistuneesti ja että järjestävät tahot haluavat ensi vuonnakin järjestää tapahtuman, ilmoittaudu työvoimaksi! Yksikin kolmen tunnin vuoro auttaa tapahtuman järjestämistä selvästi. Osallistu ja auta! Työvoimalle on luvassa ruokaetuja.
Shards of Infinitylle lisäri
Olikin jo tiedossa, että Shards of Infinityyn tulee syksyllä lisäri. Nyt on selvillä nimikin: Relics of the Future. Lisärissä tulee uusia Relic-kortteja, joita voivat käyttää eri ryhmittymien johtajat, kun pelaajalla on kymmenen Masteryä. Lisäksi mukana on kortteja, joita kuka vain voi käyttää, mutta jos ne vastaavat pelaajan valittua ryhmän johtajaa, ne tekevät ylimääräisiä toimintoja.
Lisärissä on myös kolme uutta pelitapaa, joista kahta on jo aikaisemmin suositeltu parantamaan moninpeliä: Bloodbath on kolminpeli, jossa vahinko tehdään yhtä aikaa molempiin vastapelaajiin, ja Team Attack on nelinpeli kaksihenkisin joukkuein. Lisäksi on yksinpelimoodi.
Essen-uutuuksia
Spiel 2018 -ennakko on julkaistu BGG:ssä. Luvassa on tuhatkunta uutta lautapeliä. Kaikkia ei täällä voida esitellä, mutta noukin joka viikkokatsaukseen listalta jotain. Toivotan myös lukijoiden nostot tervetulleiksi, laittakaa vaikka kommentteihin omia poimintojanne.
- Teotihuacan: City of Gods on Daniele Tascinin (Tzolk’in, The Voyages of Marco Polo) ja Dávid Turczin (Days of Ire, Anachrony) peli väliamerikkalaisista kulttuureista ja suuren pyramidin rakentamisesta. Sääntökirja löytyy BGG:stä. Mukana on noppatyöläisiä ja pyramidia ihan oikeasti kootaan pelilaudalle laatoista.
- Cavernan lisäri The Forgotten Folk on fanipohjalta alkanut laajennus, joka tuo Cavernaan kahdeksan uutta vaihtoehtoista rotua kääpiöiden lisäksi. Nyt voit olla puolituinen, haltia tai peikko! Jokaisella rodulla on omat erikoispiirteensä ja erikoishuoneensa.
- Pax Emancipation on uusi peli Sierra Madre Gamesin Pax-sarjaan. Tässä valistuksen ajalle sijoittuvassa yhteistyöpelissä pelaajat ovat orjuuden vastustajia, jotka yrittävät erilaisista syistä saada orjuutta kiellettyä. Odotettavissa on melko sekava peli, mutta Karim Chakroumin kuvitus lienee paljon Sierra Madren normaalitasoa parempaa.
- Stefan Feldiltä tulee roomalaisteemaiset Carpe Diem ja Forum Trajanum. Carpe Diemissä ollaan rikkaita patriiseja, jotka rakentavat hienoja alueita Roomaan, Forum Trajanumissa taas kehitetään omia siirtokuntia ja siinä sivussa tuetaan keisari Trajanusta tämän rakennusprojekteissa.
- Dixit täyttää kymmenen vuotta, mitä juhlistetaan 10-vuotisjuhlalisärillä. Lisärissä on totuttuun tapaan 84 uutta korttia.
- Days of Wonder ei ole paljon uudesta The River -pelistään ennakkotietoja antanut. Pelin ovat suunnitelleet Sébastien Pauchon ja Ismaël Perrin. Pelaajat kehittävät yhdyskuntiaan joen rannalle. Peli on työläistenasettelua, laattojenlatomista ja työvoiman riittävyydestä huolehtimista.
Lautakunta
Lautakunnan tuorein jakso on nauhoitettu Ropeconin lauantaina, paneelin jälkitunnelmissa. Mukana paneelissa olivat Miira Hartemo (Noppapotti), Kai Saarto (Todellisuuspako), Mikko Saari (Lautapeliopas), Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi) ja Kristian Pesti (Pöydällä). Kiitokset Renni Honkaselle ja Helmet-kirjastoille kutsusta Ropecon-paneeliin!
Kickstarter-pelit
Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.
Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.
Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.
Bargain Quest on paljon kehuttu peli, jossa pelaajien fantasiakauppiaat draftaavat ja myyvät esineitä seikkailijoille. Pelistä on nyt tarjolla uusi painos ja lisäosa. Uuteen painokseen on päivitetty sääntökirjaa ja joitain kortteja. Pelkkä lisäri maksaa 20 dollaria, peruspeli 40 dollaria ja koko paketti 70 dollaria. Postikuluja voi odottaa päälle parin kympin verran. Toimitus on veroton ja luvattu tammikuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.
Dungeon Derby on vedonlyöntiin perustuva partypeli, jossa sännätään sankareilla luolaholvin läpi ja lyödään vetoa tuloksista. Peli maksaa 60 dollaria Suomeen toimitettuna. Veroton toimitus on luvattu marraskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.
Hellenica: Story of Greece on 3,5X-peli 1–7 pelaajalle Kreikan historiasta. Kenen sivilisaatio voittaa kaupunkivaltioiden kamppailun? Peli maksaa 90 dollaria. 145 dollarilla saa lisäksi lisärin, joka korvaa yksiköiden pahvilätkät figuilla. Postikuluja on odotettavissa parikymppiä, toimitus on luvattu elokuulle 2019 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.
Deus Io Vult on tyylikkäästi keskiaikainen peli ristiretkistä. Pelimekaniikka nojaa keskiaikaisten hallitsijoiden pelaamiin peleihin: chaturangaan, xiangqiin, shogiin ja backgammoniin. Peli maksaa 48 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu maaliskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.
Endogenesis on areenataistelupeli, jossa taistellaan kortein kaikki vastaan kaikki universumin hallinnasta. Melko mutkikkaalta ja monipuoliselta vaikuttaa. Peli maksaa noin 60 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu lokakuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.
Dungeon Alliance on kakkospainoksellaan Kickstarterissa. Peli lupaa pakanrakennusta, luolaholvausta ja miniatyyrejä. Peruspelin lisäksi tarjolla on Dungeon Alliance: Champions -lisäri ja Adventure Pack -seikkailupaketteja. Koko paketti maksaa 140 dollaria, lisäksi on paljon halvempia vaihtoehtoja jos haluaa vain osan ja kalliita paketteja, joissa on maalatut figut. Toimitus on luvattu huhtikuulle 2019 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.
Mikon pelaamia
Viikon suosikkipeleihin lukeutuu Who Did It?, Lautapelit.fi:n uusi perhepeli. Siinä pelaajien on selvitettävä, kenen lemmikki kakki olohuoneen lattialle. Asia ratkeaa nopeus- ja muistipelin yhdistelmänä. Joku pelaa eläinkortin ja syyttää jotain toista eläintä. Se, joka pelaa nopeimmin tällaisen eläinkortin pöytään, saa syyttää seuraavaa eläintä ja niin edelleen.
Erä päättyy, kun joku syyttää eläintä, jota muilta ei enää kädestä löydy, tai kun jollakulla on ainoana pelaajana kortteja kädessä. Tämän pelaajan lemmikki on syypää ja sanktiona pitää ottaa kakkamerkki. Kolmella kakkamerkillä häviää pelin.
Peli on erittäin yksinkertainen, mukavan vauhdikas, mutta ei liian nopea: pelkkä nopeus ei tätä peliä ratkaise. Menestyminen vaatii myös hitusen muistia. Peli toimii erittäin hienosti, ainoa pikkuvalitus on se, että viidellä ja kuudella pelaajalla peli voi kestää vähän liian pitkään.
Scythe on pitkään ollut listalla pelejä, joiden pelaamattomuus on minua vaivannut. Keskiviikon peli-ilta tarjosi tähän asiaan parannuksen, kun Scythe saatiin pöydälle. Pelasin Saxonyllä ja onnistuin vieläpä voittamaan, vaikka en pisteenlaskusta kovin paljon ymmärtänytkään: luulin, että tavoitetähtien kerääminen on tärkeää, mutta ei se sitten ollutkaan. Sain kyllä kuusi tähteä ja katkaisin pelin, mutta pelaaja, jolla oli vain yksi tähti, jäi vain viisi pistettä (44–39).
Peli oli ihan mukava, mutta ei järisyttävä. Ei todellakaan maailman seitsemänneksi paras lautapeli, kuten BGG:n listasijoitus vihjaisi. Minun top-sata-listalleni pelillä ei ole asiaa, mutta voisin sopivan tilaisuuden tullen pelata uudestaankin. Yksi reunaehto olisi pelaajien nopeus: pelasimme viisinpelin alle puolentoista tunnin, mikä on ilmeisesti melkoinen suoritus, ja tuossa mitassa pelin kesto ja sisältö olivat hyvässä suhteessa keskenään. Olen kuullut kauhujuttuja neljän tunnin peleistä ja muuten vaan puhetta parin tunnin peleistä, ja sellaisena Scythe olisi liikaa.
Hauskinta oli voittaa pelin omistaja Ville kolmannella tiebreakerilla: yhtä monta pistettä, yhtä monta mechiä, yhtä monta työläistä, mutta minulla oli yksi rakennus enemmän, koska olin rakentanut yhden tuulimyllyn, eikä Villellä ollut yhtään rakennusta.
Hankin Kickstarterista WordPress the Card Gamen. Tämä maanmainiota aihetta käsittelevä peli on Nationsin suunnittelijan Rustan Håkanssonin käsialaa ja pelin myyntituotot menevät WordPressin taustasäätiön hyväksi. Hommasin pelin Kickstarterista, se on ainoa tähän asti tekemäni kallis pledge, maksoin ekstraa saadakseni oman Relevanssi-lisäosani osaksi peliä. Maksu meni toki firman markkinointibudjetista, koska toiveissa on, että peli saisi näkyvyyttä alan ammattilaisten keskuudessa ja nimi jäisi mieleen.
No, ikävä käänne tässä oli se, että pelin julkaisija kirjoitti Relevanssin nimen väärin korttiin, mutta siitä hyvästä sain alennuksen, eikä kirjoitusvirhe ole kovin paha, joten ehkä tämän kanssa elää. Muutenkin projektista paistaa kevyt osaamattomuus. Håkansson on toki taitava tekijä, mutta muuten pelin tekijät ovat selvästi kokemattomia lautapelintekijöitä ja monet totutut hyvät käytännöt puuttuvat.
Itse peli on ihan ok, ei mitään timanttia, mutta en toisaalta odottanutkaan. Pelin pitäisi olla sen verran yksinkertainen, koska sen kohderyhmänä eivät ole peliharrastajat, vaan kevyttä, helppoa peliä hakevat WordPress-ammattilaiset. Siihen luulisin pelin toimivan ihan hyvin, aika mukava peli tämä on. Hauskinta on se, että rahaa pitäisi tienata, jotta pulju toimii, mutta pisteitä kertyy vain WordPress-yhteisöprojekteihin osallistumisesta.
Brassin uusi laitos saapui ja se ehdittiin koeajaa. Peli on kaunis kuin mikä ja ilo pelata. Iron Clay -chipitkin ovat oikein tyylikkäät. Jos missasit Kickstarterin, pelin Deluxe-versiota tulee saamaan rajoitetusti Roxleyn nettisivuilta kuun lopussa ja perusmalli tulee jälleenmyyjille elo-syyskuussa. Iron Clays -chippejä tulee myyntiin 100 kpl paketeissa kauppoihin samaten loppukuusta.
Iron Claysit tulevat myöhemmin tänä vuonna ihan omana kampanjanaan Kickstarteriin, silloin saatavilla on isompia chippejä ja isompia settejä esimerkiksi 18xx-pelien tarpeisiin.
Tulevat lautapelitapahtumat
- 14.–16.9.2018 järjestetään Lautapelaamaan-tapahtuma Helsingissä. Luvassa on perinteiseen tapaan koko viikonlopun verran vapaata pelaamista Kaapelitehtaalla ilman pääsymaksua.
- 19.–21.10.2018 järjestetään JokiCon Joensuussa. Ohjelmassa on vapaata pelaamista koko viikonlopun ajan. Pääsymaksu on viisi euroa koko viikonlopulta. Lisätietoja Facebookin tapahtumasivulta ja Lautapeliseuran foorumilta.
Lautapelioppaan viikon tapahtumat
- Tiistaina arvioitiin Stockpile.
- Torstaina arvioitiin Patchwork Express.
Lautapeliblogien viikon jutut
- Lunkisti.fi esittelee Oinkin Startupsin.
- Puutyöläinen arvioi Fog of Loven.
- Lautapelihelvetti teki unboxing-jutun Roxley Gamesin Brassista.
- Todellisuuspako esitteli 13 Clues -päättelypelin.
- Pelaajani listasi kymmenen ruminta peliä.
- Pöydällä esitteli Assembly Summerin lautapelaajan näkökulmasta.
- Koko perhe pelasi Escape the Room -pakohuonepelin.
- Prowler’s Passage on köydenvetoa varkaiden tunneleissa, kertoo Todellisuuspako.
- Puutyöläinenkin diggaili The Mindia.