Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 13.3.2017: Timo Aho voitti Hippodicen kilpailun

Timo Aho on voittanut Hippodicen pelisuunnittelukilpailun Happy Hotels -pelillään. Toisaalla Scythe putsasi pöydän Golden Geek -äänestyksessä.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Tämän viikkokatsauksen toimittivat Mikko Saari ja Kai Saarto.

Suomeen Hippodice-voitto

Hippodice AutorenwettbewerbTimo Ahon peli Happy Hotel on voittanut Hippodicen vuoden 2017 pelisuunnittelukisan. Hippodice Spieleclubin järjestämä suunnittelukilpailu on yksi tärkeimmistä lautapelisuunnittelukisoista, jonka voittajalle on luvassa aika lailla varmasti julkaisusopimus – tätä kautta löydettyjä pelejä ovat muun muassa Mombasa, Portobello Market ja A Castle for All Seasons.

Happy Hotel -pelissä kisaillaan hotellinjohtajina. Pelaajat valitsevat joka kierros korttinsa yhtä aikaa ja päättävät, haluavatko ostaa maata, rakentaa huoneita, markkinoida tai hankkia rahaa. Kortit edustavat myös erilaisia huoneita. Käyttämättömät kortit annetaan seuraavalle pelaajalle, joten tarjolla on kiperiä valintoja siitä, miten kortteja kannattaa käyttää. Hotellin asiakkaat tuottavat rahaa, jonka voi säästää sijoitettavaksi tai muuttaa voittopisteiksi, jotka käyvät pelin edetessä aina vain kalliimmiksi.

Kisassa on aikaisemminkin nähty vähän suomalaismenestystä. Veli-Matti Saarisen Sapa Inca sijoittui viime vuonna toiseksi ja Antti Lehtisen ja Juha Linnasen Cuzco sai tunnustuspalkinnon kisan parhaana pitkänä pelinä vuonna 2008.

Kaikki tulokset löydät Hippodicen sivuilta.

Scythelle satoi Golden Geek -voittoja

Golden Geek -palkintoGolden Geek -palkintojen voittajat ovat selvillä. Tämä oli Scythen vuosi, peli nappasi voiton viidessä kategoriassa ja lisäksi vielä kakkossijan innovatiivisimman pelin sarjassa.

Kaikki tulokset löydät BGG:stä.

Artikkeli suomalaisten lautapelien historiasta

Ennen ja nyt -lehdessä on ilmestynyt Henna Yläsen artikkeli “Kansakunta pelissä. Nationalismi ja konfliktit 1900-luvun alun suomalaisissa lautapeleissä”, jossa tutkaillaan 1900-luvun alun suomalaisia lautapelejä.

Yläsen näkökulma on enemmän historian ja kulttuurin tutkimuksessa kuin varsinaisessa pelitutkimuksessa, mutta artikkeli kannattaa vähintäänkin silmäillä läpi, siinä on oikein oiva kuva Suomessa julkaistujen lautapelien varhaishistoriasta.

“Tämän artikkelin pelit osoittavat, että jo useampi vuosikymmen ennen nykyisten strategiapelien nousua lautapeli on mediana soveltunut ajankohtaisten ja jopa ristiriitaisten aiheiden käsittelyyn, myös yksinkertaisella pelimekaniikalla toteutettuna. Jo pelien aiheiden valinnat, kuvituksista puhumattakaan, ovat varmasti tuoneet oman kerroksensa niitä pelanneiden henkilöiden käsityksiin ja mielikuviin tapahtumista – pelit ovat osallistuneet historiakäsitysten luomiseen ja muokkaamiseen. Ajankohtaiset teemat ja tapahtumat ovat näkyneet peleissä hämmästyttävän nopeasti: pelejä on julkaistu kirjojen vanavedessä ja välittömästi sotien alkamisen jälkeen, vailla aavistusta konfliktien mahdollisista lopputuloksista.”

Menolipun Suomen mestari selvillä

Junacon 2017 -tapahtumassa pelattuun Menolipun SM-turnaukseen osallistui 12 henkilöä. Alkuperäisen suunnitelman kolme alkueräpeliä muuttui osallistujien toiveiden myötä kahdeksi alkueräpeliksi. Näistä yhteenlasketusti parhaiten menestyneet neljä henkilöä pelasivat ratkaisevan finaalipelin. Pelit olivat ohitse yhdeltä iltapäivällä, noin kolme tuntia turnauksen aloittamisesta.

Finaalissa pelasivat Joni Hiltunen, Lars Törn, Mikko Raunio ja Jeremy Mast. Finaalin voittajaksi ja Menolipun Suomenmestariksi 2017 nousi turkulainen Joni Hiltunen. Lars Törn oli toinen, Mikko Raunio kolmas ja Jeremy Mast neljäs.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logoAlla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan EU-ystävällisestä toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

 

Mehiläisnoppaa

Beeeees! on reaaliaikaista nopanheittelyä mehiläisteemalla. Taustalla on luotettava Indie Boards & Cards. Pelaajat heittävät noppaa ja keräävät pesäänsä laattoja nopanheittojen perusteella. Parhaan pesän rakentanut pelaaja voittaa!

Peliä saa kahtena versiona. Luksusmalli lisää mukaan kuudennen pelaajan ja tusseille sopivan pyyhittävän pistelomakkeen.

Perusmalli maksaa Suomeen toimitettuna 39 dollaria, luksusmalli 44 dollaria. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu elokuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.Beeeees!

Eric Langin aurinko nousee

Rising Sun on tuorein miljoonaluokan Kickstarter-lautapeli. Tätä Cool Mini Or Notin julkaisua onkin odoteltu tulevaksi jo tovi, sillä tämä Eric Langin peli on samaa sarjaa vuonna 2015 julkaistun ja suuresti arvostetun Blood Ragen kanssa.

Rising Sun sijoittuu feudaali-Japaniin ja tarjoaa kunniaa, neuvotteluja ja sodankäyntiä. Figuurit ovat näyttäviä ja Eric Langin nimi takaa, että paketista löytyy ihan ehta pelikin. Edeltäjä Blood Rage on BGG:n listoilla 15. paras peli. Siinä missä Blood Rage oli etäisesti sukua Riskille, Rising Sunin esikuva on Diplomacy, eli neuvotteluilla ja liittoumilla on suurempi rooli. Liittoumat voi rikkoa, mutta kunnia on klaaneille kaikki kaikessa.

Ainoalle pledge-mahdollisuudelle on lätkäisty hintaa 100 dollaria. Päälle tulee noin 35 dollarin postikulut, mutta toimitus on EU-ystävällinen. Toimitus luvataan huhtikuulle 2018 tavanomaisin varauksin. Vuoden verran saa siis odotella. Kampanja löytyy täältä.

Rising Sun

Ristinollan legacy-versio

Kaitsu: Legacy Tic-Tac-Toe eli Ristinollan legacy-versio on yhtä paljon vitsi, kuin mitä jotkut kuvittelivat viime vuonna Trumpin presidenttiehdokkuudesta. Ihan tosissaan nimittäin ovat BowTieGames.comin tyypit pelinsä kanssa. Julkaistuja pelejä porukalla on ennestään olemassa (En Passant ja 8-Bit Battle, jotka tosin jättivät pelaavan kansan kylmiksi reilun vitosen reittauksillaan).

Kovin valmis tuote ei ole kyseessä, sillä Kickstarterillä lähinnä kartoitetaan onko näin hullulle idealle tarpeeksi kannatusta. Detaljit ovat legacy-luonteestakin johtuen harvassa, mutta jossain vaiheessa peliä nolla saattaa esimerkiksi muuttua portaaliksi toiseen ulottuvuuteen ja suoltaa pelilaudalle monstereita. Peliä ei tässä vaiheessa luvata toimittaa muualle kuin Yhdysvaltoihin, joten tämä jäänee toteutuessaan harvojen kuriositeetiksi täällä Telluksen nurkalla. Tuskin menetämme mitään tärkeää.

Kampanja löytyy täältä.

Otukset maan alla

Critters Below on eloonjäämiskamppailua: sota on syttynyt ja joukko otuksia on paennut maanalaiseen suojaan. Jokaisen kierroksen lopussa pelaajat äänestävät, avataanko bunkkerin ovet. Jos ovet avataan ja sota on päättynyt, pelaajat voittavat. Jos sota on vielä menossa, turpiin tulee, mutta peli jatkuu. Henkiinjääneet voittavat, eli yhteistyö voi kannattaa, mutta ei ole pakollista.

Koska bunkkerissa on pimeää, kortit pidetään kuvapuoli alaspäin, kunnes niitä käytetään. Tulee siis yllätyksenä, mitä kortti tekee. Valoa eli mahdollisuuksia katsoa kortteja, on tarjolla rajallisesti. Toimintojen tekeminen tuottaa nälkiintymisongelmia, joita pitää poistaa syömällä, muuten nääntyy hengiltä.

Pelistä on kaksi eri muunnelmaa, toisessa bunkkeri on sotilassairaala, toisessa tutkimuslaitos. Peli on pakattu metallitölkkiin. Kuvituksena on 1930- ja 1940-luvun tyyliin piirrettyjä ihmistettyjä eläinhahmoja. Setit voi yhdistää, jolloin peli vetää kahdeksan pelaajaa, yhdellä tölkillä pelaa korkeintaan neljä.

Yksi tölkki on Suomeen toimitettuna 25 euroa, tuplapaketti on 39 euroa. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu joulukuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Critters Below

Linnaherttuat

Castle Dukes on linnanrakennuspeli, jossa ostetaan linnaan huoneita ja sitten rakennellaan huonelaatoista 3D-linna. Sitten katsotaan, millaisia vieraita saapuu paikalle: prinsessa suuntaa hienoimpaan linnaan, kuningas hakeutuu turvallisimpaan, ritari taas sinne, jossa pääsee taistelemaan lohikäärmettä vastaan. Lohikäärmekin saattaa ilmestyä paikalle tekemään tuhojaan.

Pelissä on myös näppäryyselementti. Jos linna jossain vaiheessa sortuu, pelaajalle kertyy miinuksia. Todellisuuspako haastatteli peli suunnittelijaa Dominic Michael H.:ta taannoin.

Peli maksaa Suomeen toimitettuna noin 85 euroa. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu lokakuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Castle Dukes

Mikon pelaamia

Jotkut pelit saavat odottaa sopivaa hetkeä tovin. Quartermaster General: 1914 saapui kokoelmiin jo syksyllä, mutta viime viikolla se lopulta pääsi pöytään. Odotukset olivat korkealla, sillä tämä Quartermaster General -sarjan kolmas osa on monien mielestä sarjan paras.

Paljon hyvää tässä kyllä onkin. Korttien käyttö on monipuolistunut, huoltosäännöt ovat mukavan selkeät, sotiminen on puolustuksineen, vastahyökkäyksineen ja muineen entistä monipuolisempaa. Ensimmäinen maailmansota on aiheena kiinnostava ja eri osapuolten heikkouksia ja vahvuuksia mallinnetaan mainiosti.

Pelasimme neljällä, jolloin sain ohjattavakseni molemmat keskusvallat kolmea entente-pelaajaa vastaan. Toimi se näinkin, mutta vähän epätasapainoiselta se tuntuu. Ehkäpä jatkossa kokeilen Heikin arvostelussaan esittämää ratkaisua antaa Venäjä toisen liittolaisensa pelattavaksi, jolloin asetelma on kaksi vastaan kaksi. Mutta tätä ehdottomasti lisää ja toki mieluiten viidellä pelaajalla.

Tulevia tapahtumia

18.–19.3.2017: Ordo Aboensis ry järjestää Turussa miniatyyripeliturnauksen. Peleinä Warmachine/Hordes, Warhammer 40k, Fantasy Battles: The 9th Age ja Malifaux. Tapahtumaan on vapaa pääsy, turnauksiin on ennakkoilmoittautuminen ja osallistumismaksu. Lisätietoja Sotavasara-foorumilta, tapahtuma Facebookissa.

14.–16.4.2017: Joensuussa pelataan, kun JokiCon järjestetään Itä-Suomen yliopiston Aurora-rakennuksessa. Ovet aukeavat perjantaina klo 12. Tapahtuma päättyy sunnuntaina klo 20. Ohjelmassa on vapaata pelaamista. Lisätietoa Lautapeliseuran foorumilta.

21.–23.4.2017: Lautapeliseuran järjestämä SMCon Turussa kokoaa pelaajat SM-joukkueturnaukseen ja lisäksi mahdollisesti yksilöturnauksiin. Myös vapaalle pelaamiselle on tilaa. Ilmoittautuminen joukkueturnaukseen päättyy 12.4.2017. Lisätietoja Lautapeliseuran sivuilta.

19.–21.5.2017: Kuopiossa järjestetään raskaisiin ja pitkiin peleihin erikoistunut pelitapahtuma HexaCon III. Tapahtumapaikkana on Kinkkuconista tuttu Lukema. Lisätietoja Lautapeliseuran foorumilta, tapahtuman sivut Facebookissa.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *