Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 13.2.2017: Lisää pyöräilyä!

Flamme Rougeen ilmestyy syksyllä 2017 lisäosa, josta kerromme ensimmäiset tiedot nyt. Golden Geek -äänestys on auki ja 18xx-pelien saatavuus paranee.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Tämän viikkokatsauksen toimittivat Mikko Saari ja Kimmo Leivo.

Flamme Rougelle jatkoa ja Honshulle koko maailma

Flamme Rougen kansiMikko: Flamme Rougen suunnittelija Asger Harding Granerud kertoi BoardGameGeekissä, että loppuvuodesta 2017 ilmestyy Flamme Rougen ensimmäinen lisäosa. Laajennos nostaa maksimipelaajamäärän neljästä kuuteen ja tuo mukanaan kuoppaisempaa kyytiä eli mukulakivikadut. Lisäksi on leveämpiä kolmikaistaisia katuja.

Viidellä ja kuudella pelaajalla osa ajajista aloittaa irtiottajina. Lisäksi mukana on viralliset tekoälysäännöt, joilla yksin- ja kaksinpeleihin saa mukaan lisäkuskeja. Lisäosan pitäisi ilmestyä Essenin messuilla.

Harding kertoi asiasta tässä keskusteluketjussa.

Pari viikkoa sitten kerroimme Honshun ilmestyvän myös puolaksi ja jo aiemmin uutisoitiin USA:n laitoksesta. Eri versiot eivät jää siihen: pelistä tulee myös laitokset Italiassa, Espanjassa, Ranskassa ja Hollannissa. Lautapelit.fi julkaisee itse peliä Pohjoismaissa, saksaksi ja englanniksi.

Golden Geek -ehdokasasettelu on käynnissä

Board Game Geekin pelipalkinnon Golden Geekin ehdokasasettelu on käynnissä. BGG:n käyttäjät voivat äänestää suosikkejaan lukuisissa eri kategorioissa ja voittavat valitaan äänestyksen perusteella.

Tässä vaiheessa valitaan ehdokkaita, äänestysaikaa on 21.2. asti. Sen jälkeen joka kategorian kymmenen eniten ääniä saaneen pelin keskuudesta äänestetään voittajat. Voittaja selviää maaliskuussa.

Äänestää voit täällä. Äänestysoikeus on BGG:n käyttäjillä, jotka ovat jonain vuonna maksaneet supporter badgen verran, ovat ostaneet avatarin tai geekbadgen tai jotka maksavat 20 geekgoldia äänestysoikeudesta.

Professori Paha vauhdissa

Professor Evil and The Citadel of Time on uusi yhteistyöpeli Brett Gilbertiltä ja Matthew Dunstanilta (mm. Elysium, Costa Rica, Pyramids). Professori Pahalla on aikakone, jolla hän on ryöstänyt historiallisia aarteita, jotka pelaajien pitäisi palauttaa oikeaan aikaan ja paikkaan.

Omalla vuorolla nostetaan kaksi korttia omasta pakasta, pidetään niistä toinen ja pelataan sitten kolme toimintoa: liikkumista, ovien avaamista, ansojen purkamista, aarteiden noukkimista ja niin edelleen.

Professori Paha kulkee laudalla noppien ohjaamana ja kulkiessaan sulkee ovia ja aktivoi ansoja. Pelaajien on saatava pidettyä ansat purettuina ja napattava aarteet ennen kuin on liian myöhäistä.

Peli tulee kauppoihin joskus kesällä.

Professor Evil and the Citadel of Timen kansi

Maustekauppaa pienin askelin

Century: Spice Road on Plan B Gamesin ensimmäisiä julkaisuja. Peli muistuttaa jonkin verran Splendoria: tämäkin peli rakentuu pienistä yksittäisistä siirroista. Alussa on vain kaksi korttia: toisella saa kaksi kuutiota inkivääriä, toisella voi päivittää kahta maustetta kerran tai yhtä maustetta kaksi kertaa.

Näistä aineksista peli rakentuu: kerätyillä mausteilla pelaajat voivat hankkia uusia kortteja ja toteuttaa voittopisteitä tuottavia tilauksia. Jonkinlainen vertailukohta voisi olla Splendorin lisäksi Concordia.

Pelin piti alunperin ilmestyä kahtena eri versiona, jotka ovat pelimekaanisesti identtisiä, mutta eri näköisiä: toisessa piti olla historiallinen teema, toisessa fantastinen. Z-Man Games, jonka peli piti alunperin julkaista, esitteli ideaa lisensointikumppaneille, joista jokainen kieltäytyi kunniasta. Siispä vain yksi versio.

Aiheesta lisää BGG Newsissä.

Century: Spice Road18xx-pelien saatavuus paranee huomattavasti

Kimmo: 18xx-junapelien ystäville tuli iloisia uutisia, sillä loputkin Deep Thought Gamesin pelikatalogin peleistä ovat tulossa saataville All-Aboard Gamesin ja Golden Spike Gamesin kautta.

Monet 18xx-pelaajat ovat jonottaneet pelejään DTG:n jonossa yli viisi vuotta ja nyt vihdoin useita hyvin haluttuja versioita tulee kaikkien saataville. Halpojahan 18xx-pelit eivät Suomeen tilattuna ole, mutta kiinnostuneiden kannattaa yrittää järjestää esimerkiksi kimppatilausta Suomen lautapeliseuran foorumin kautta. Yksittäisen pelin tilaamisen postikulut ovat korkeat, mutta postikulut eivät enää merkittävästi nouse tilattaessa useampia pelejä yhtä aikaa.

Miniatyyripeliturnaus Turussa

Ordo Aboensis Ry järjestää Turussa miniatyyripeliturnauksen 18.–19.3.2017. Turnauspaikkana on T-talo. Turnauksessa pelataan Warmachine/HordesiaWarhammer 40k:taFantasy Battles: The 9th Agea ja Malifauxia.  Tapahtumaan on vapaa pääsy, turnauksiin on osallistumismaksut.

Lisätietoja tapahtumasta. Tapahtuman Facebook-sivut.

Viikon niksi

https://www.youtube.com/watch?v=4KXFDOm2FxU

Tätä nokkelaa niksiä voi käydä äänestämässä Pirkan Niksien maa -kisassa, äänestäjien kesken arvotaan 50 € lahjakortteja.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logoAlla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kaksi huonetta, räjähdys ja Necronomicon

Mikko: Necroboomicon on ensimmäinen lisäosa kehuttuun Two Rooms and a Boom -partypeliin, jossa kaksi joukkuetta yrittää saavuttaa tavoitteensa: punaisen joukkueen pommittaja pitää saada samaan huoneeseen kuin sinisen joukkueen presidentti. Peli on tiettävästi parhaita ison ryhmän (yli kymmenen pelaajaa; minimi on kuusi) pelejä.

Necroboomicon kasvattaa pelin hahmovalikoimaa yhdeksällä kortilla. Kampanja on erityisen kiinnostava siksi, että lisäosan mukaan saa myös peruspelin, jota ei Suomessa tietääkseni erityisen edullisesti tai helposti käsiinsä saa.

Kimmo: Pelasin viime syksynä Lautapelaamaan -tapahtumassa yhden n. 15 hengen pelin ja peli ei sinänsä ainakaan omia sukkia saanut pyörimään jaloissa. Toisaalta jos etsii isomman porukan peliä niin tämä on ihan ok vaihtoehto jos teema ja mekaniikat maistuvat.

Pelkkä lisäri maksaa seitsemän dollaria Suomeen toimitettuna, peruspelin kanssa paketille tulee hintaa 40 dollaria. Paketti toimitetaan kahdessa osassa: peruspeli tulee EU:sta ja lisäosa Yhdysvalloista, eli veroilta pitäisi välttyä. Toimitus luvataan toukokuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Necroboomicon

Superkuumaa räiskintää

MikkoSuperhot perustuu samannimiseen videopeliin. Videopeli on ensimmäinen persoonan räiskintäpeli, jonka jippona on aika, joka liikkuu vain silloin kun pelaaja liikkuu.

Tämä korttipeli perustuu aikaisempaan yksinpelattavaan Agent Decker -peliin, joka on saatavilla print’n’playna. Superhot-korttipeli toimii yksinpelinä, mutta myös kahdella tai kolmella pelaajalla.

Pelkkä peli on 15 dollaria, 31 dollarilla saa lisäksi figuurin ja pelialustan. Kuuden kimpan saa 81 dollarilla. Postikuluja on odotettavissa peruspelille noin kymppi, isommalle paketille noin 15 dollaria. Toimitus on EU-ystävällinen, luvattu toimitusaika heinäkuussa 2017. Kampanja löytyy täältä.

Superhot

Kirkko vastaan valtio

Unauthorized on vaihteeksi sosiaalista päättelyä. Oletko maanalaisen kirkon kannattaja vai edustatko valtiota, joka haluaa murskata kirkon?

Peli on kristillisen Chara Gamesin työtä, samoilta tekijöiltä on “kristillinen PandemiaCommissioned. Kristillisyys ei kuitenkaan näy pelissä sen ihmeemmin, mutta yhtenä erikoispiirteenä pelin pelaaminen ei edellytä lainkaan valehtelemista.

Peli maksaa 15 dollaria, postikuluja tulee 16 dollaria päälle. Paremman diilin saa ostamalla kaksi, jolloin hintaa tulee vain 21,5 dollaria peliä kohden. Toimitus on Yhdysvalloista, joten päälle pitää laskeskella vielä ALVit. Toimitus luvataan marraskuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Unauthorized

Koirien kaupunki

Dogs on koirien ystäville tehty peli, jossa pelaajat kehittävät omia kenneleitään ja haluavat päästä kaupungin parhaaksi paikaksi koirille.

Peli on ilmestynyt jo joku vuosi sitten Brasiliassa ja on nyt Kickstarterissa valloittamassa maailmaa laajemmin.

Peli maksaa 45 dollaria Suomeen toimitettuna, 100 dollaria jos haluat oikeuden nimetä pelin koiria. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu elokuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.Dogs

Kanien saari

Rabbit Island on kepeä 4X-peli vähän Tiny Epic Kingdomsin tapaan. Pelaajat vaeltavat kaneillaan autiolla saarella ja valloittavat aluetta itselleen ja porkkanoilleen.

Peli maksaa 49 dollaria Suomeen toimitettuna. Kimppatilauksiakin on tarjolla, tosin niistä ei suuria alennuksia saa, neljän paketissa peli maksaa 43 dollaria. Toimitus luvataan tammikuulle 2018 ja se ei ole EU-ystävällinen, eli hintaan on syytä laskea vielä ALV päälle. Kampanja löytyy täältä.

Rabbit Island

 

Mikon pelaamia

Harvemmin tulee tällä palstalla videopelejä kehuttua, mutta tehdään nyt poikkeus. Keep Talking and Nobody Explodes on sitä paitsi erinomaisen lautapelimäinen videopeli. Se ensinnäkin vaatii vähintään kaksi pelaajaa: toisella pelaajista on edessään tietokoneen näytöllä tai virtuaalilaseissa pommi, joka pitäisi saada purettua. Toisella pelaajista on manuaali, jonka ohjeilla pommi puretaan.

Ekspertti ei näe pommia, pomminpurkaja tarvitsee ekspertiltä ohjeet – helppo nakki! Kello tietysti tikittää. Viestinnästähän tässä on kyse. Pomminpurkajan on viestittävä mahdollisimman tehokkaasti ekspertille kaikki ne tiedot, joita pommimanuaalin tulkitsemiseen tarvitaan. Helpossa johtojenkatkomistehtävässä esimerkiksi pitää selvittää ensin johtojen lukumäärä, sitten tarvitaan tietoa niiden väristä ja saattaapa pommin sarjanumeron viimeinen numerokin vaikuttaa asiaan.

Olen pelannut tätä lasten kanssa. Riemua on riittänyt. Pommin käsittely hiirellä on helppoa, eksperttinä toimiminen edellyttää sen verran ripeää lukutaitoa, että kahdeksanvuotiaan kanssa on vielä turha yrittää; kymmenvuotias sen sijaan pärjäsi helpoissa pommeissa ihan hyvin. Asiaa auttaa kummasti netistä löytynyt suomenkielinen versio pomminpurkumanuaalista ja parin kieliriippuvaisemman moduulin modaaminen suomenkielisiksi.

Muuten olemme pärjänneet pommien kanssa hienosti, mutta vilkkuvan valon morsekoodin välittäminen pomminpurkajalta ekspertille on toistaiseksi osoittautunut aivan mahdottomaksi haasteeksi. Ehkäpä sekin kesytetään vielä jonain päivänä.

Mikään ei tietenkään estä kasaamasta isompaa eksperttitiimiä ohjeita ihmettelemään. Salasanatehtävät esimerkiksi hyötyvät kovasti, jos yhden ekspertin voi nakittaa ratkomaan salasanaa muiden edetessä sillä välin toisten moduulien parissa. Lähellä asuvien kavereiden puute ei myöskään haittaa, peli toimii vallan hienosti vaikka puhelinyhteyden tai Skypen yli.

Erinomaisen hyvin sijoitettu viisitoista euroa, tästä on iloa vielä pitkään.

Keep Talking and Nobody Explodes
Pommissa voi olla useita moduuleja purettavaksi. Tässä olisi pari nappia, salasanamoduuli ja jotain muuta hyvin huolestuttavan näköistä.

Tulevia tapahtumia

3.–5.3.2017: Turussa junapelataan kahdeksannen JunaConin merkeissä. JunaCon on lautapelitapahtuma, jossa pääpaino on rautatieteemaisissa peleissä, mutta kaikenlaisten lauta- ja korttipelien pelaajat ovat tapahtumaan tervetulleita. Tapahtuma järjestetään Electrocityn Sparkup-tilassa Turussa. Lisätietoja Lautapeliseuran foorumilla, tapahtuman sivut Facebookissa.

4.–5.3.2017: Tampere-talon valtaa Tracon Hitpoint eli Traconin tekijöiden pelitapahtuma, joka tarjoaa kaksi päivää lauta-, kortti-, rooli- ja figupelejä. Tapahtuman yhteydessä järjestetään myös pelisuunnittelukilpailu. Kahden päivän ennakkolippu maksaa 15 € ja sen voi ostaa Traconin nettikaupasta.

18.–19.3.2017: Ordo Aboensis ry järjestää Turussa miniatyyripeliturnauksen. Peleinä Warmachine/Hordes, Warhammer 40k, Fantasy Battles: The 9th Age ja Malifaux. Tapahtumaan on vapaa pääsy, turnauksiin on ennakkoilmoittautuminen ja osallistumismaksu. Lisätietoja Sotavasara-foorumilta, tapahtuma Facebookissa.

14.–16.4.2017: Joensuussa pelataan, kun JokiCon järjestetään Itä-Suomen yliopiston Aurora-rakennuksessa. Ovet aukeavat perjantaina klo 12. Tapahtuma päättyy sunnuntaina klo 20. Ohjelmassa on vapaata pelaamista. Lisätietoa Lautapeliseuran foorumilta.

21.–23.4.2017: Lautapeliseuran järjestämä SMCon Turussa kokoaa pelaajat SM-joukkueturnaukseen ja lisäksi mahdollisesti yksilöturnauksiin. Myös vapaalle pelaamiselle on tilaa. Ilmoittautuminen joukkueturnaukseen päättyy 12.4.2017. Lisätietoja Lautapeliseuran sivuilta.

19.–21.5.2017: Kuopiossa järjestetään raskaisiin ja pitkiin peleihin erikoistunut pelitapahtuma HexaCon III. Tapahtumapaikkana on Kinkkuconista tuttu Lukema. Lisätietoja Lautapeliseuran foorumilta, tapahtuman sivut Facebookissa.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *