Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 12.12.2016: Lautapelit.fi-uutuuksia

Lautapelit.fi julkaisee ensi vuonna muutaman kuuman uutuuden, joista kerromme hieman. Restoration Games palauttaa vanhoja pelejä julkaisuun.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Oletko kiinnostunut osallistumaan viikkokatsauksen tekemiseen? Katsauksen lopussa on lisää asiasta.

Tämän viikkokatsauksen toimitti Mikko Saari.

Avaruusfriikkejä ja epäsopua kansakuntien kesken

Space Freaksin kansiLautapelit.fi julkaisee loppuvuodesta 2017 Space Freaksin. Max Wikströmin suunnittelema peli on kotoisin samalta Toad Kings -pajalta kuin Dokmus ja Realm of Wonder. Peliin on saattanut törmätä esimerkiksi Ropeconissa, jossa sitä on pelautettu.

Space Freaks on futuristista areenataistelua, jossa pelaajat kokoavat friikkijoukkueensa ruumiinosa kerrallaan ja taistelevat sitten toisten pelaajien friikkejä vastaan ja suorittavat tehtäviä. Luvassa on siis vuoropohjaista taktista taistelua.

Nations: The Dice Game saa jo keväällä jatkoa Unrest -lisäosan merkeissä. Lisäosassa on kahdeksan uutta kansakuntaa ja paljon uutta: uudet vihreät levottomuusnopat, etuja ensin passaaville, uusia kortteja ostettavaksi ja niin edelleen.

Jossain vaiheessa saadaan myös suomenkielinen laitos Patchworkista, mutta tästä ei ole vielä kansikuvaa enempää tietoa.

Patchworkin kansiSynkkyyttä avaruudessa

Gloom in Spacen kansiGloom-sarja pääsee avaruuteen. Gloom in Space on aikaisempien Gloomien (joista lautapelioppaassa on arvioitu Cthulhu Gloom) kanssa yhteensopiva mutta myös yksinään toimiva korttipeli, jossa pelaajat yrittävät tuottaa scifihahmoilleen kärsimyksiä avaruudessa. Avaruushan sinänsä sopii hienosti Gloomin puitteiksi, onhan kyseessä täysin elämälle vihamielinen ympäristö.

Renessanssin ruhtinaat ja niukka saatavuus

Mercury Games saanee uuden versionsa Martin Wallacen Princes of Renaissancesta kauppoihin lähipäivinä. Jos tästä on kiinnostunut ja haluaa pelin käsiinsä, ei kannata aikailla, sillä tehdas toimitti Mercury Gamesille tuotantovirheen vuoksi vain puolet tilatuista peleistä. Ensimmäinen painos voi siis loppua melko pian.

Tasty Minstrelin ja Restoration Gamesin uusintaversioita

Tasty Minstrel Games julkaisee uusia laitoksia joukosta vanhoja pelejä. Aivan hiljattain ovat ilmestyneet japanilainen työläistenasettelupeli Ars Alchimia, amerikkalainen laitos Stefan Feldin tämän vuoden uutuuspeli The Oracle of DelphiUwe Rosenbergin At the Gates of Loyang ja Jesse Lin viimevuotinen Ponzi Scheme.  Pelien julkaisupäivä oli 7.12.2016.

Reiner Knizian pidetyn, vuonna 2009 ilmestyneen Amun-Ren uuden laitoksen julkaisu on alkuvuodesta 2017 ja Days of Wonderin vuonna 2007 julkaiseman Wolfgang Kramerin ja Markus Lübken Colosseumin vuoro on samoin alkuvuodesta 2017.

Tasty Minstrel suunnittelee osakepohjaista joukkorahoitusta, jonkun WeFunderin kaltaisen palvelun kautta. Tässäpä mahdollisuus iskeä kiinni pelifirman osakkeisiin – toki melkoinen riskisijoitus, eikä ole vielä tietoa, millaisilla ehdoilla ja onko sijoitus ylipäätään mahdollinen Yhdysvaltojen ulkopuolelta.

Restoration Gamesin logoLegacy-pelien suunnittelijana tunnettu Rob Daviau on perustanut pelifirman asianajaja Justin Jacobsonin ja graafikko Jason Taylorin kanssa. Restoration Gamesin tarkoituksena on julkaista uusia versioita kymmenien vuosien takaisista vanhoista peliklassikoista.

Ensimmäisenä julkaistaan uudet versiot Stop Thiefistä!Dragonmasterista ja Top RacestaStop Thief! on rikostenratkaisupeli, joka perustuu elektroniseen ääniä päästävään härveliin. Uudessa versiossa elektroniikkavimpain on korvattu sovelluksella ja peliä on muutenkin hiottu, esimerkiksi heitä-ja-liiku-mekaniikka on korvattu korttipakoilla ja niin edelleen.

Mistään uskollisista replikoista ei siis ole kyse. Fantasiakuvitettu tikkipeli Dragonmaster menettää pidetyn Bob Pepperin fantasiakuvituksen ja peli saa nimekseen Indulgence. Pohjimmiltaan tämä peli on tikkipeli barbu, joka Suomessa usein kinkona tai kinginä tunnetaan. Top Race taas on Wolfgang Kramerin suosittu rallipeli, josta on vuosien varrella ilmestynyt lukuisia laitoksia. Tämä uusi laitos saa nimekseen Downforce.

Shut Up and Sit Downissa julkaistiin oiva Justin Jacobsonin haastattelu.

Kuka kakki kissaan?

Who Shit in My Cat? esittää olennaisen kysymyksen: kuka paskoi kissaani? Pelin keskeinen elementti on pöydän keskellä nököttävä pehmokissa, jonka sisuksiin tungetaan erilaisia esineitä edustavia kortteja.

Jokaisella pelaajalla on pelin alussa kädessään yksi kakkakortti ja joukko muita kortteja. Joka vuoro pelataan yksi kortti kissan sisään ja sanotaan, mitä kortti kuvaa. Jos kukaan ei epäile väitettä valheeksi, homma ok ja seuraavan pelaajan vuoro, mutta jos epäilys herää, pitää todistaa ettei ole syypää näyttämällä käsikortit, joista kikkare pitäisi löytyä.

Peli maksaa 24 dollaria pehmokissan kanssa, vähemmän ilman kissaa, mutta postikulut ovat joka tapauksessa 25 dollaria. Toimitus ei ole EU-ystävällinen ja luvattu heinäkuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Prototyyppi
Prototyyppikisu. Kuva: Doc Roy

Höyryn imperiumit

Empires of Steam on pakanrakentelupeli steampunk-teemalla. Peli eroaa muista pakanrakennuspeleistä siinä, että pelaajat eivät voita rakentamalla hyvän pakan, vaan pelin voittaa sillä, että rakentaa eteensä pöydälle mahdollisimman arvokkaan imperiumin.

Suomeen toimitettuna peli maksaa 54 dollaria. EU-ystävällisyydestä ei ole tietoa. Toimitus on luvattu toukokuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Empires of Steam

Espanjalaisia junia

Iberian Rails on Espanjaan sijoittuva junapeli, jossa pelaajat omistavat junafirmojen osakkeita ja valitsevat joka kierros itselleen jonkun hahmon, jonka toimintoja sitten johtamillaan firmoilla tekevät.

Peli maksaa 59 dollaria Suomeen toimitettuna. Kolmen kimpassa hinta putoaa 48 dollariin. Peli lupaillaan heinäkuulle 2017 ja toimitus on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.Iberian Rails

Mikon pelaamia

Mystic Valen kansiMystic Vale on kiinnostava kortinrakennuspeli, jossa pakanrakennus on saanut uuden twistin. Pakka pysyy koko ajan 20 kortin kokoisena, mutta sen koostumus muuttuu jatkuvasti. Kortteja päivitetään paremmaksi lisäämällä niihin uusia ominaisuuksia.

Jokaisessa kortissa on kolme lokeroa. Alussa iso osa korteista on tyhjiä, osassa on jotain. Kortit tuottavat manaa, jolla ostetaan uusia ominaisuuksia, jotka lisätään korttiin sujauttamalla muovin sisään läpinäkyvä liuska, jossa on joku ominaisuus yhdessä kolmesta lokerosta.

Itse peli muistuttaa rakenteeltaan kovin paljon Flip Cityä, toinen jotenkin ilmeinen vertailukohta on Splendor. Peli rullaa mukavasti, erilaista huoltotoimenpidettä voi tehdä näppärästi muiden pelaajien vuorolla. Kaikinpuolin aika mukava peli.

Mutta. Ihan täysin valmiilta peliltä tämä ei ehkä sittenkään tunnu. Tai siis – pidin pelistä kyllä ja pelaan mieluusti, mutta en ehkä itse ostaisi. Tavallaan fiilis on, että tästä mekaniikasta voisi luultavasti saada paremmankin pelin. Voi myös olla, että tulevat lisäosat piristävät peliä.

Lisäksi pelin kuvitus on upeita Vale-kortteja lukuunottamatta aika tylsän näköistä. Tarkalleen ottaen kuvitus on oikeastaan ihan tasokasta, mutta graafinen suunnittelu on jotenkin ankean näköistä.

Mutta mielenkiintoinen konsepti – jos joku tuo pelin pelattavaksi, suostun mieluusti pelaamaan. Maksaisinko itse 50 euroa pelistä tai yli 80 euroa pelistä ja kenties välttämättömästä lisäosasta? En. Pelimekaniikkana korttien rakentelu on kuitenkin hauskaa, kuten asioiden päivittäminen paremmaksi oikeastaan aina, joten odotan mielenkiinnolla, mihin suuntaan joku vie tätä ideaa seuraavaksi.

Tulevia tapahtumia

5.–8.1.2017: Kuopiossa järjestetään perinteinen Kinkkucon-pelitapahtuma 5.–8.1.2017. Tapahtumapaikkana on tuttu Lukema Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella. Tapahtumassa on tarjolla vapaata pelaamista. Sunnuntaina on lisäksi lasten peliaamu klo 9–14. Lisätietoja tapahtumasta Lautapeliseuran foorumilta.

3.–5.3.2017: Turussa junapelataan kahdeksannen JunaConin merkeissä. JunaCon on lautapelitapahtuma, jossa pääpaino on rautatieteemaisissa peleissä, mutta kaikenlaisten lauta- ja korttipelien pelaajat ovat tapahtumaan tervetulleita. Tapahtuma järjestetään Electrocityn Sparkup-tilassa Turussa.

4.–5.3.2017: Tampere-talon valtaa Tracon Hitpoint eli Traconin tekijöiden pelitapahtuma, joka tarjoaa kaksi päivää lauta-, kortti-, rooli- ja figupelejä. Tapahtuman yhteydessä järjestetään myös pelisuunnittelukilpailu. Kahden päivän ennakkolippu maksaa 15 € ja sen voi ostaa Traconin nettikaupasta.

21.–23.4.2017: Lautapeliseuran järjestämä SMCon Turussa kokoaa pelaajat SM-joukkueturnaukseen ja lisäksi mahdollisesti yksilöturnauksiin. Myös vapaalle pelaamiselle on tilaa. Ilmoittautuminen joukkueturnaukseen päättyy 12.4.2017. Lisätietoja Lautapeliseuran sivuilta.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Viikkokatsaustiimiin mahtuu vielä mukaan: katsaus kirjoitellaan viikon aikana Google Docsiin, eli tehtävä edellyttää lautapeliuutisten bongailua ja kirjaamista dokumenttiin viikon aikana ja muiden löytämien uutisten kommentointia. Jos kiinnostaa, tule mukaan – osallistumispakkoa ei ole, eli voit bongailla uutisia ja kommentoida muiden löytöjä sen verran kuin ehdit ja jaksat.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *