Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.
Oletko kiinnostunut osallistumaan viikkokatsauksen tekemiseen? Katsauksen lopussa on lisää asiasta.
Tämän viikkokatsauksen toimitti Mikko Saari.
Osallistu vuosiäänestykseen
Lautapeliopas on järjestänyt vuosiäänestyksen joka vuosi vuodesta 2003 alkaen. Vuosiäänestyksessä mitataan joka vuosi suomalaisten suosikkipelit. Kyse ei ole vuoden kuumimmista uutuuksista, vaan niistä peleistä, joita ihan oikeasti pelataan – julkaisuvuodesta välittämättä. Äänestyksessä saakin äänestää mitä tahansa peliä, jota on viimeksi kuluneen vuoden aikana pelannut.
Ykköspaikkaa on viimeiset neljä vuotta pitänyt Eclipse, sitä ennen kärkipaikalla oli kolme vuotta Dominion. Ennen Dominionia ykkösenä ehti olla vuoden verran Agricola. Puerto Ricolla on kolme ykköspaikkaa äänestyksen alkuvuosilta ja Carcassonnella ja Cayluksella yhdet.
Tähän mennessä kertyneiden äänten perusteella näyttää siltä, että Eclipse ei tänä vuonna saa ykköspaikkaa, mutta tilanne ehtii vielä muuttua. Muistakaa siis käydä äänestämässä: äänillänne on todella merkitystä. Äänestäminen on myös pieni ja vaivaton kiitos siitä, että Lautapeliopasta ylläpidetään ja näitä viikkokatsauksia jaksetaan joka viikko tehdä teidän luettavaksenne.
Osallistu vuosiäänestykseen täällä.
Lautapelaamaan-työvoimarekrytointi on alkanut
Lautapelaamaan-pelitapahtuma järjestetään 11.–13.11.2016. Tapahtuman työvoimarekrytointi on alkanut. Tapahtumaan tarvitaan kasaajia, purkajia, kirjastohenkilökuntaa ja infohenkilöstöä. Mahdollisesti tarjolla on myös hommia yhteistyökumppanien pelien esittelijänä.
Lisäksi ennen ja jälkeen conin on tarjolla hommia seuran kerhohuoneella, kun pelikirjasto pitää pistää kasaan ja purkaa tapahtuman jälkeen.
Työvuorot ovat kahden tunnin mittaisia. Yhdestä työvuorosta saa mainetta ja kunniaa, mutta vähintään kahdella työvuorolla on oikeutettu lautapelipalkintoon, ruokaan ja arpalippuihin arvontaan, jossa on palkintona pelejä.
Ilmoittautumisohjeet ja tarkemmat tiedot löytyvät Lautapeliseuran foorumilta.
Oikeusjuttuja ja loppunutta yhteistyötä
Z-Man Gamesin perustaja Zev Shlasinger on haastanut Paul Gerardin kanssa Daniel Yarringtonin (Game Saluten omistaja) oikeuteen petoksesta ja sopimusrikkomuksesta. Tapaus ei liity Z-Man Gamesiin tai Game Saluteen, vaan vuonna 2013 perustettuun pelikauppaan. Shlasinger ja Gerardi väittävät, että Yarrington huijasi heiltä reippaasti rahaa sotkemalla pelikaupan tilejä, siirtelemällä rahaa paikasta toiseen ja aiheuttamalla lopulta kaupan sulkemisen.
Syyte löytyy BoardGameGeekistä, jos tapauksen yksityiskohdat kiinnostavat.
Fantasy Flight Games ja Games Workshop lopettavat yhteistyönsä. Miksi näin on käynyt, on epäselvää, mutta jatkossa Fantasy Flight Games ei enää julkaise mitään Games Workshopin lisenssejä käyttäviä pelejä. Oletettavasti Games Workshop on taas innostunut tekemään pelejä itse. Lisäksi FFG:n lisenssituotot ovat ilmeisesti olleet noin prosentin luokkaa Games Workshopin liikevaihdosta.
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että seuraavat pelit tulevat poistumaan valikoimista. Jos ne haluaa itselleen saada, kannattanee toimia nyt:
- Black Crusade
- Blood Bowl: Team Manager
- Chaos in the Old World
- Chaos Marauders
- Dark Heresy
- Deathwatch
- Forbidden Stars
- Fury of Dracula
- Only War
- Relic
- Rogue Trader
- Space Hulk: Death Angel
- Talisman
- Warhammer: Diskwars
- Warhammer Fantasy Roleplay
- Warhammer: Invasion The Card Game
- Warhammer Quest: The Adventure Card Game
- Warhammer 40,000: Conquest
Orpolasten epätoivoa
Endangered Orphans of Condyle Cove on reippaasti rahoitusta kerännyt peli, joka räjäytti neljän tonnin rahoitustavoitteensa kirkkaasti. Peli on ankea, toivoton peli, jossa ei iloa irtoa: päin vastoin, jokaisessa pelissä kuolee vähintään yksi viaton orpolapsi.
Orpolapsukaisilla on mahdollisuuskortteja ja pelin voittaa se, jolla on viimeisenä mahdollisuuksia jäljellä. Pelilauta kootaan korteista ja vaihtelee pelien välillä. Jossain piileskelee Boogeyman, jonka kohtaaminen tietää välitöntä hengenmenoa. Mahdollisuuksien loppuminen on myös kuoleman paikka.
Yleisen synkkyyden ystäville suunniteltu peli maksaa 25 dollaria ja 10 dollaria postikuluja. Toimitus lupaillaan tammikuulle 2017 ja on ilmeisesti EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.
https://www.kickstarter.com/projects/certifiablegames/endangered-orphans-of-condyle-cove
Kostoretken aika
Vengeance on lautapeliversio kostoelokuvista, kuten Kill Bill, Old Boy tai Django Unchained. Pelaajat ovat vääryyttä kärsineitä henkilöitä, jotka lähtevät eeppiselle kostoretkelle rikollisjengejä vastaan.
Pelissä vuorottelevat montaasi- ja taistelukierrokset. Montaasikierroksilla parannetaan, päivitetään ja tiedustellaan. Taistelukierroksilla alkaa mättö, jossa tavoitteena on tappaa jengin pomo tai tyhjentää jengin tukikohta jengiläisistä. Taistelut ovat noppapuzzleja, joita ratkotaan ja tuloksena veri roiskuu ja jengiläiset kuolevat.
Vengeance maksaa 90 dollaria ja päälle arviolta 20–25 dollaria postikuluja. Rosari Gang -lisärin kanssa hinta on 120 dollaria. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu heinäkuulle 2017, mutta kuten miniatyyripelien kohdalla aina, odottaisin pidempää toimitusta. Kampanja löytyy täältä.
https://www.kickstarter.com/projects/mightyboards/vengeance-2
Pienet eeppiset galaksit
Tiny Epic -pelisarja on ollut hurjan suosittu. Nyt rahoitusta on hakemassa Tiny Epic Galaxiesin lisäosa Tiny Epic Galaxies: Beyond the Black, joka lisää peliin pilotteja, uusia aluksia, settienkeräilyä ja push your luck -elementtejä. 15 000 dollarin tavoite on jo ylittynyt moninkertaisesti, rahaa on koossa jo yli 200 000 dollaria.
Lisäosa vaatii alkuperäisen pelin, mutta jos sitä ei löydy, sen saa tilattua samalla. Peruspeliä on saanut Suomestakin, mutta saatavuus on tällä hetkellä heikkoa. Fantasiapelien hyllystä näyttäisi kuitenkin löytyvän.
Pelkkä lisäosa maksaa 36 dollaria Suomeen postitettuna. Peruspelin kanssa hinnaksi tulee 66 dollaria. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu toukokuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.
https://www.kickstarter.com/projects/coe/tiny-epic-galaxies-beyond-the-black
Eläinten tarhausta
Hollantilaisen Corné van Moorselin tuorein projekti Cwali-pelifirmallaan on Habitats, puzzlemainen laattojenlatomispeli, jossa luodaan eläimille miellyttäviä eläinympäristöjä. Eläimet ovat erilaisissa maastoissa ja vaativat lähelleen tietynlaisia maastoja. Pelaajien on ladottava laattansa siten, että mahdollisimman moni eläin saa mieluisan ympäristön itselleen.
Peliä tullaan valmistamaan vain noin 1000 kappaleen erä, koska pelin osina käytetään söpöjä keraamisia eläinfiguureja, joita on rajallinen määrä.
Toimitus on jo lokakuussa 2016. Peli maksaa 25 euroa ja postikulut Suomeen ovat 10 euroa. Toimitus on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.
Ysärimättö tekee paluun
Mutant Chronicles: Siege of the Citadel oli 1990-luvun alkupuolen helmiä, Space Crusaden tyylinen avaruusräiskintä hienoilla figuureilla. Nyt peli on rebootattu. Siege of the Citadel lisää alkuperäisen suunnittelijan Richard Borgin seuraksi Eric M. Langin, Kevin Wilsonin ja Jason Littlen, kaikki tuttuja ja päteviä nimiä.
Peli on figuseikkailua ja taistelua. Pelimuoto on jonkinlainen puoliyhteistyö, eli pelaajat kilpailevat keskenään ja vain yksi voi voittaa, mutta toisaalta pelaajien on tehtävä yhteistyötä selvitäkseen hengissä pahan puolen heittämistä haasteista. Jokainen pelaa kampanjassa vuorollaan pahiksilla ja jos hoitaa pahisten pelaamisen hyvin, saa etuja omalle tiimilleen kun on taas aika pelata omalla tiimillä.
Halvimmillaan pelin saa 69 dollarilla ja postikuluilla. 149 dollarin hintainen paketti sisältää enemmän stretch goaleja. Peruspaketille arvioidaan painoa pari kiloa, kalliimpi setti tullee olemaan 5–8 kilon paketti. Postikulut ovat arviolta 16–22 dollaria. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu lokakuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.
https://www.kickstarter.com/projects/cwali/habitats-2nd-edition
Sarjakuvaroolipeliä
Thornwatch on Penny Arcaden ja Lone Sharkin yhteistyönä syntynyt lautapelimäinen sarjakuvaroolipeli.
Roolipeliä Thornwatchissa on tarve pelinjohtajalle, pelimekaniikka sen sijaan on pitkälti lautapelimäistä korttien pelaamista. Peli on suunniteltu tarjoamaan roolipelimäisiä elämyksiä vähemmällä vaivalla kuin perinteiset roolipelit: valmistelemista on vähemmän, pelaaminen on helppoa ja nopeaa.
Peli maksaa Suomeen postitettuna 103 dollaria. Toimitus pitäisi olla EU-ystävällinen ja luvattu syyskuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.
https://www.kickstarter.com/projects/loneshark/thornwatch
Mikon pelaamia
Lauantaina Facebookin Lautapelifanaatikot-ryhmä järjesti miitin Lautapelikahvila Tavernassa. Miitti veti mukavasti väkeä paikalle ja pelejä pelattiin pitkään. Itse pääsin testaamaan miitissä muutaman uutuuspelin.
Tavernan hyllystä löytynyt Exploding Kittens oli vähän pakko testata. Peli on edelleen tuottoisin Kickstarter-peli lähes yhdeksän miljoonan dollarin rahoituksellaan. Ennakko-odotukset vahvistuivat pelatessa: peli on umpisurkea. Paketista on tavallaan unohtunut peli pois, sillä kovin kummoista sisältöä tässä ei ole. Pelaa kortteja tai ole pelaamatta ja lopuksi nostat kortit ja katsot hävisitkö pelin. Hip hurraa.
Miljoonansa peli keräsi Oatmealin kuvituksilla, mutta sekin puoli oli pettymys. Pelin kortit ovat oikeastaan aika rumia, eivätkä millään tavalla hauskoja. Olisin odottanut, että kortit olisivat olleet edes huvittavia, mutta ei.
Huomattavasti positiivisempi elämys oli Monikers, eli jälleen yksi versio perinteisestä Celebrities-pelistä. Suomeksi näistä on ilmestynyt Time’s Up. Monikers on tyylikäs paketti, jossa on runsaasti kortteja. Valikoima on toki amerikkalainen, eli joukossa on sellaisiakin kortteja, joita kukaan suomalainen ei tiedä, mutta korteissa on onneksi aika hyvät selitykset siitä, keitä henkilöt ovat.
Jos tätä peliä ei ole koskaan pelannut, suosittelen lämpimästi, sen verran erinomaisesta seurapelistä on kyse. Juju on siis se, että jokainen pelaaja valitsee viisi julkkista peliin mukaan (kaupallisissa versioissa valitsemalla korteista, perinteisessä mallissa kirjoittamalla lapuille nimiä).
Ensimmäisellä kierroksella yritetään saada oma joukkue arvaamaan julkkiksia selittämällä Aliaksen tyyliin eli kaikkea saa sanoa, paitsi henkilön nimen. Vuorolla on minuutti aikaa, sitten vuoro siirtyy toiselle joukkueelle. Tätä jatketaan, kunnes kaikki pakan kortit on arvattu oikein.
Toisella kierroksella kortit sekoitetaan uudestaan ja selitetään uudestaan, mutta nyt saa sanoa vain yhden sanan. Lopuksi pelataan vielä kolmas kierros, jonka aikana ei saa puhua ollenkaan. Enemmän pisteitä kerännyt joukkue voittaa.
Tadaa! on Lautapelit.fi:n uusi lastenpeli, jossa pinotaan esineitä. Aika lähellä ollaan Halli Cupsia, mutta tämä on vähän tyylikkäämpi tapaus. Pelaajilla on viisi erilaista esinettä. Esiin käännetään kortti, joka kertoo, miten esineet on pinottava: mitkä esineet on oltava pinossa mukana, mitkä saavat näkyä ja minkä on oltava piilossa. Nopein pinoaja voittaa kortin.
Idea toimii, komponentit ovat oikein hienot ja mikäli tällainen toiminta- ja nopeuspeli omassa perheessä toimii, tätä on helppo suositella.
Puzzle Battle vertautuu herkästi aikaisemmin testaamaani Puzzloon, molemmissa kun on kyse palapelin kilparakentamisesta. Puzzlossa rakennettiin peruspelissä samaa palapeliä, kukin omista paloistaan. Puzzle Battlessa jokaisella on oma palapeli ja palat ovat keskellä yhdessä läjässä. Kumpi on parempi tapa, en osaa sanoa, mutta kyllä tämäkin toimii. Palapelien ystäville tämä on oikein mainiota viihdettä.
Sankokunkku on uusi versio The Bucket Kingistä. Peli on korttipeli, jossa epäonnistuminen johtaa siihen, että omasta ämpäripyramidista pitää pudotella ämpäreitä pois. Alkuperäisessä versiossa ämpärit olivat pahvilätkiä pöydällä, mutta tässä versiossa ne ovat ihan oikeasti pyramidiksi koottavia muovikippoja. Lopputulos on oikein värikäs ja viihdyttävä peli, näkisin tämän toimivan oikein mainiosti perhepelinä vähän isompien lasten kanssa.
Lautapelioppaan viikon tapahtumat
- Tiistaina ilmestyi arvostelu Triominos Tribalancesta.
- Torstaina ilmestyi arvostelu Tiny Robotsista.
- Torstaina ilmestyi arvostelu Matkasta.
- Perjantaina ilmestyi arvostelu Triple Pentagosta.
Viikkokatsaustiimiin mahtuu vielä mukaan: katsaus kirjoitellaan viikon aikana Google Docsiin, eli tehtävä edellyttää lautapeliuutisten bongailua ja kirjaamista dokumenttiin viikon aikana ja muiden löytämien uutisten kommentointia. Jos kiinnostaa, tule mukaan – osallistumispakkoa ei ole, eli voit bongailla uutisia ja kommentoida muiden löytöjä sen verran kuin ehdit ja jaksat.
2 vastausta aiheeseen “Viikkokatsaus 12.9.2016: Oikeusjuttuja ja työvoimahakua”
Monikersia voi pelata halutessaan vielä kolme kierrosta jo mainittujen kierrosten jälkeen. Neljännellä kierroksella selittäjä on tuolin/sohvan takana ja saa käyttää selittämiseen vain käsiään, viidennellä kierroksella saa käyttää vain päätään (ei edelleenkään ääntä) ja viimeisellä kierroksella selittäjä menee peiton alle esittämään. Sopivassa porukassa nämä kierrokset ovat huisia hupia!
Jep. Shut Up & Sit Downin videolla on näitä demonstroitu hauskasti.