Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 11.9.2017: Huuda, Lautapelaamaan on tulossa!

Lautapelaamaan on ensi viikonloppuna. Osallistu huutokauppaan ja muista myös vuosiäänestys. Muuten esittelemme Essen-uutuuksia ja Kickstartereita.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Lautapelioppaan vuosiäänestys on käynnissä

Vuosiäänestys 2017Lautapelioppaan perinteinen vuosiäänestys järjestetään tänä vuonna jo 15. kertaa. Vuodesta 2003 asti järjestetty äänestys mittaa suomalaisten peliharrastajien suosikkipelejä. Säännöt ovat olleet samat alusta pitäen: äänestyksessä saa äänestää mitä tahansa peliä, kunhan sitä on pelannut viimeisen vuoden aikana (syyskuusta 2016 elokuuhun 2017).

Äänestysaikaa on 17.9.2017 asti. Äänestäminen tapahtuu äänestyslomakkeella.

Lautapelaamaan on ensi viikonloppuna – osallistu huutokauppaan

Vuoden lautapelillinen kohokohta Lautapelaamaan järjestetään ensi viikonloppuna Helsingin Kaapelitehtaalle. Paikalle odotetaan taas satoja lautapeliharrastajia. Tarjolla on Lautapeliseuran pelikirjasto pelattavaksi ja tapahtuman yhteistyökumppaneilla on varmasti jotain mielenkiintoista esiteltävää – Suomen leluyhdistys esimerkiksi tuo paikalle kaikki Vuoden peli -kisan ehdokaspelit.

Pelejä voi sopia Vimpelissä tai esimerkiksi Facebookin Lautapelifanaatikot-ryhmässä.

Tapahtuman yhteydessä järjestetään myös perinteinen huutokauppa, joskin vähemmän perinteisesti huutokaupan järjestää Lautapelioppaan sijasta Lautapeliseura. Pasi Lallinaho on tehnyt Lautapelioppaan huutokauppa-alustasta uuden hienomman version. Jos haluat myydä huutokaupassa jotain, käy ilmoittamassa kohteesi maanantaina 11.9. aikana. Huutokauppa avataan tiistaina 12.9. aamulla ja se sulkeutuu keskiviikkona 12.9. illalla.

Huutokauppa löytyy Lautapeliseuran sivuilta. Kannattaa käydä katsomassa – myynnissä on yli sata peliä.

Lautapelaamaan 2017

Star Wars: Destinyn uusi aloituspakkaus

Star Wars: Destiny Two-Player Game on uusi tapa aloittaa Star Wars: Destinyn pelaaminen. Paketissa on suoraan tarvittavat tavarat matseihin Kylo Renin ja kapteeni Phasman sekä Reyn ja Poen välisiin matseihin. Ostamalla kaksi pakettia saa tuplakortit ja eliittiversiot kaikista neljästä hahmosta käyttöön – Fantasy Flight kyllä hallitsee rahojen keräämisen taidon.

Paketti sisältää aikaisemmin julkaistuja kortteja, mutta myös aivan uusia kortteja. Pahisten Kylo Renistä ja kapteeni Phasmasta on uudet ennennäkemättömät versiot. Myös Reylle ja Poe Dameronille on uudet kortit.

Lisätietoja Fantasy Flight Gamesin tiedotteesta.

Star Wars: Destiny Two-player Game

Marco Polon uudet matkat

Die Gefährten des Marco Polon kansiYksi Essenin messujen odotetuimpia lisäosajulkaisuja on varmastikin Die Gefährten des Marco Polo, laajennus The Voyages of Marco Poloon. Lisäosassa on uusi pelilauta, jossa on Venetsian kaupunki. Venetsiaan voi rakentaa rakennuksia. Mukana on myös uusia kaupunkilaattoja, uusia hahmoja, uusia noppatoimintoja ja viidennen pelaajan nappulat.

Kuningas Arthurin matkassa

Stefan Feldin uusi peli Merlin on tehty yhteistyössä Michael Rieneckin kanssa. Pelaajat kilvoittelevat asemasta kuningas Arthurin perijänä. Taas on noppia käytössä, pelaajat siirtävät ritareitaan tai Merliniä noppien avulla pitkin toimintokehää saadakseen haluamansa toiminnot. Merlin on kaikkien pelaajien yhteinen nappula ja siten hankalampi operoitava.

Feldin pelistä ei olisi kyse, jos ei pisteitä tulisi monin tavoin: barbaareja voittamalla, kartanoita rakentamalla ja keräämällä vaikutusvaltaa kreivikunnissa. Lisäksi vuoron aikana voi suorittaa tehtäväkortteja. Parhaiten toimintonsa sumpliva pelaaja vie voiton.

Merlin

Mac Gerdts merellisenä

Transatlantic on Mac Gerdtsin (Concordia, Antike, Imperial) ja PD-Verlagin uusi peli. Peli sijoittuu aikaan, jolloin merenkäynti muuttui: vuonna 1869 avattiin Suezin kanava ja höyrylaivat kehittyivät huimasti. Vuonna 1870 kuljettiin vielä klippereillä, mutta ensimmäisen maailmansodan aikoihin oli jo suuria laivoja kuten Mauretania, Olympic tai Imperator.

Transatlanticissa pelaajilla on omat laivayhtiönsä, jotka kuljettavat rahtia, postia ja matkustajia. Pelaajien on ostettava uusia laivoja markkinoilta – pelin laivat ovat aitoja, historiallisia laivoja – ja kilpailtava niillä arvokkailla reiteillä. Pelaaminen perustuu kortteihin: joka vuoro pelataan yksi kortti ja tehdään, mitä se käskee. Uudet kortit tuovat uusia mahdollisuuksia.

Kuulostaa siis vahvasti Concordian pelimekaniikan kierrättämiseltä. Gerdts on ennenkin hyödyntänyt samoja pelimekaniikkoja eri peleissä (kuten rondelia), aina hieman uudella tavalla tehtynä, joten en odottaisi suoraa Concordian uudelleenteemoitusta.

Concordia-uutisista mainittakoon uusi karttapaketti, joka sisältää Egyptin ja Kreetan. Egyptissä Niilin tulviminen tuottaa ylimääräistä ruoan tuotantoa ja suitsukkeen ja kullan kaupalla voi tienata pisteitä ja rahaa. Kreeta on tiukka kartta, jossa on vain 20 kaupunkia yhdeksässä provinssissa (tiukkana pidetyssä Britanniassa on 23 kaupunkia, Korsikalla on samoin 20 kaupunkia).

Transatlantic

Manhattan tekee paluun

Vanha klassikko Manhattan tekee paluun. Alunperin jo 1990-luvulla ilmestynyt Andreas Seyfarthin peli saatiin aikoinaan suomeksikin. Peli voitti aikoinaan Spiel des Jahresin vuosi ennen Catania. Nyt pelin on julkaissut uudestaan korealainen Mandoo Games ja uusi laitos on värikäs ja tyylikäs – melkoisesti modernimpi ja hienompi kuin vähän ikävällä tavalla ysärin näköinen alkuperäinen.

Pelin sisällössä ei ole tapahtunut muutoksia.

Manhattan
Kuva: W. Eric Martin / BGG

Amun-Re korttipeliksi

Super Meeple julkaisee Reiner Knizian vuoden 2003 klassikon Amun-Ren uutena korttipeliversiona. Amun-Re: The Card Game on edelleen Knizian käsialaa ja pyrkii tiivistämään lautapelin olennaiseen. Pelissä pelataan kolme aikakautta, joista jokaisen aikana pelaajat ostavat huutokaupoista itselleen kortteja.

Amun-Re käytti Evo-huutokauppaa, jossa tarjoukset on määritelty etukäteen ja tarjouksia tehdään siirtymällä lokerosta toiseen, jos joku kiilaa edelle. Korttipeli toteuttaa huutokaupan vähän samalla tavalla, mutta pelkästään korteilla. Pelaajilla on tarjouskortteja, joiden summa on 14, mutta korttien numeroarvot vaihtelevat. Yhdellä pelaajalla on 0, 1, 5 ja 8, toisella taas 0, 1, 2, 4 ja 7. Tarjouksia tehdään näillä korteilla siten, että yksi kortti kerrallaan voi olla pelissä ja uuden vuoron saa vasta, kun joku ohittaa tarjouksesi isommalla kortilla, jolloin oma kortti palaa takaisin. Kohteita on myynnissä yksi jokaiselle pelaajalle, joten jokainen saa kyllä kortin.

Huutokaupoista yli jääneillä rahakorteilla tehdään uhrauksia Amun-Ren temppelissä ja säädellään Niilin tulvimista, joka vaikuttaa totuttuun tapaan peltojen ja karavaanien tuotantoon.

Seuraavilla aikakausilla pelataan samoin, mutta uudet kortit pelataan edellisen aikakauden korttien päälle, jolloin vanhoista korteista jää näkyviin ainoastaan niiden yläreunassa olevat pyramidit. Korttien muut ominaisuudet hukkuvat aikakausien hiekkakerrosten alle. Näppituntumalta sanoisin, että Amun-Re: The Card Game tiivistää kyllä mainiosti Amun-Ren keskeisimmät piirteet.

Amun-Re: The Card Gamen kansi

The Castles of Burgundy noppapeliksi

Stefan Feldin The Castles of Burgundy saa nyt noppapelikäsittelyn. Alkuperäisessäkin on toki runsaasti noppia, mutta tässä versiossa nopilla on vielä isompi merkitys. Pelin toisena suunnittelijana on toiminut Christoph ToussaintThe Castles of Burgundy – The Dice Game on kupongintäyttöpeli, jossa jokaisella pelaajalla on identtinen lomake, joka täytetään noppia heittämällä.

Pelaajat valitsevat itselleen aloituspaikan lomakkeen kuvaamalla alueella ja alkavat sitten nopanheittojen perusteella rastittaa ruutuja aikaisempien omistustensa vierestä. Moninpelipasianssia siis: vaikka laatikossa lukee pelaajamääräksi 1–5, käytännössä pelaajia voi olla rajattomasti jos lomakkeita ja kyniä vain riittää.

W. Eric Martin esittelee BGG:ssä pelin kulkua tarkemmin.

The Castles of Burgundy Dice Game
Kuva: W. Eric Martin / BGG

Altiplanon alpakat

Altiplanon kansiOrléansin suunnittelijan Reiner Stockhausenin uusin peli on Altiplano, Andien ylängöille sijoittuva Orléansin sukuinen pussinrakennuspeli. Pelin tavoitteena on rakennella tuotantoa, toimittaa tuotteita oikeaan aikaan, rakentaa tieverkostoa ja varastoida tuotteita fiksusti. Pelissä on runsaasti mahdollisuuksia ja paljon vaihtelua, mutta myös vuorovaikutusta pelaajien välillä.

Julkaisija dlp gamesin sivuilta löytyy pelin säännöt. Sääntöjen perusteella vaikuttaa melko mutkikkaalta resurssihärveliltä, mikä lienee Orléansin ystävien makuun. Kansikuva on ainakin joukosta erottuva.

Carcassonnea isossa boksissa

Lautapelit.fi on julkaissut suomeksi Carcassonne Big Boxin, joka sisältää Carcassonnen peruspelin, kaksi ensimmäistä lisäosaa (Kirkot ja kievarit sekä Kirjurit ja kauppiaat) sekä seitsemän minilisäosaa. Isossa laatikossa on insertti, joka pitää kaikkien eri lisäosien osat siivosti järjestyksessä. Uusille Carcassonne-pelaajille oivalliseksi aloituspaketiksi soveltuva pakkaus maksaa 55 € eli selvästi vähemmät kuin paketin osat irrallaan.

Carcassonne BIG Boxin kansi

Gangesin rajat

Inka ja Markus Brand vievät pelaajat Intiaan suurmogulin aikoihin Rajas of the Ganges -pelissään. 1500-luvun Intiassa valtaa pitää suurmoguli Akbar, mutta lukemattomat provinssit ovat hinduruhtinaiden eli rajojen vallassa. Rajat kilvoittelevat keskenään vallasta ja arvostuksesta. Hindulaisuus ja kastijärjestelmä hallitsevat ihmisten elämää.

Pelaajien on kehitettävä provinssejaan käyttäen apunaan kaupankäyntiä ja matkustelua Gangesilla. Hyvä karma johtaa onneen ja menestykseen, mutta muitakin tapoja on. Peli on työläistenasettelua ja hyödyntää myös eri värisiä noppia tärkeänä resurssina. Eri toimenpiteet edellyttävät tietynnumeroisia noppia, joiden silmäluvuilla on myös merkitystä.

Pelissä on hauska pisteenlaskuinnovaatio: pelaajilla on kaksi nappulaa pisteradalla. Toinen aloittaa toisesta päästä, toinen toisesta, ja kun ne kohtaavat toisensa, pelaaja voittaa. Toinen mittaa vaurautta, toinen mainetta.

Pelin säännöt ovat saatavilla.

Rajas of the Ganges

Terraforming Marsin lisäosavihjailua

Mikael Ölmestig laittoi Instagramiin kuvan Terraforming Mars -peleistään Enoch Fryxeliuksen kanssa – Enoch on pelin suunnittelijan Jacob Fryxeliuksen veli (Fryxeliuksia on muuten monta! Perheessä on 16 lasta, joista iso osa harrastaa jonkinlaista pelisuunnittelua, lautapelien kuvittamista tai muuta pelien kanssa puuhastelua.) Kuvatekstissä mainitaan pelit kahdella tulevalla lisäosalla.

Toinen on viime viikolla mainittu Venus Next, toinen taas antaa lisää aloitusresursseja ja tekee pelistä nopeamman. Sen tarkempaa tietoa uudesta lisäosasta ei ole vielä saatavilla.

Breesen uusin Key-peli

Keyper on Richard Breesen (KeyflowerKey to the City – London, Key MarketKey HarvestKeythedral) uusin Key-peli. Peli lupaa työläistenasettelua runsaalla vuorovaikutuksella, mutta positiivisessa ja rakentavassa hengessä. Breese kertoo pelistä enemmän BoardGameGeekissä. Viime vuonna Kickstarterissa olleessa erikoislaitoksessa on erikoishienot meeplet (tai keyplet), yleisesti myynnissä on vähän karvalakimpi malli.

Pelin erikoisuutena on mekanismi, jossa yhden pelaajan pelatessa työläisen laudalle, toinen pelaaja voi liittyä mukaan samanvärisellä työläisellä, jolloin kumpikin hyötyy. Yhteistyö auttaa myös sikäli, että kaikki työläisensä pelannut pelaaja saa mahdollisesti käyttää työläisiään kaksi kertaa.

 

Keyperin kansi

Lisää lukkoja avattavaksi

Unlock! Mystery Adventures on uusi kolmen Unlock!-mysteerin paketti, joka ilmestyy lokakuun alussa. Mysteerit ovat jo ilmestyneet ranskankielisinä.

The Nautilus’ Traps on seikkailu vanhassa sukellusveneessä, jonne pelaajien on täytynyt paeta merihirviötä. Pääsettekö takaisin pintaan? THe House on the Hill vie pelaajat rapistuneeseen kartanoon, jota vaivaa kirous. The Tonipal’s Treasure on kolmikon vaikein, mutta silti helpompi kuin Island of Doctor Goorse. Tässä seikkailussa etsitään kapteeni Smithin aarretta Tonipal-saarelta.

Unlock! Mystery Adventures

 

Viikinkipäällikön pelit

Ruotsin Birkasta 1880-luvulla löytynyt viikinkipäällikkö on vihdoin todistettu DNA-analyyseillä naiseksi. Tätä osattiin jo epäillä luuston perusteella, mutta koska ajatus siitä, että arvokas viikinkipäällikkö olisi nainen, ei oikein istunut tutkijoiden ajatusmaailmaan, päällikköä pidettiin kuitenkin miehenä.

Lautapelaamisen kannalta tässä jutussa on mielenkiintoista se varustus, josta haudattu tunnistettiin suureksi soturiksi ja päälliköksi:

The grave goods include a sword, an axe, a spear, armour-piercing arrows, a battle knife, two shields, and two horses, one mare and one stallion; thus, the complete equipment of a professional warrior. Furthermore, a full set of gaming pieces indicates knowledge of tactics and strategy (van Hamel, 1934; Whittaker, 2006), stressing the buried individual’s role as a high-ranking officer.

Päällikön asemaa symboloivat siis vainajan mukaan haudatut lautapelivälineet, siinä missä soturin asemaa raskas aseistus.

Lähde: A female Viking warrior confirmed by genomics

Viikinkipäällikön hauta
Piirros viikinkipäällikön haudan asettelusta. Kuva: Evald Hansen

Pörssiromahdus uhkaa

1920 Wall Street on pörssipeli, jossa pelaajat keräävät neljän eri yhtiön osakkeita, myyvät niitä jos tarvitsevat rahaa ja yrittävät vaikuttaa yhtiöiden arvoon pörssissä. Pisteitä kertyy, jos saa markkinat liikkumaan ja osakkeita kerättyä. Vuorollaan pelaajat joko liikkuvat ja ostavat kortin, jonka hinta riippuu kortista ja siitä, kuinka monta askelta sen saavuttaminen vaati, tai myyvät osakkeita saadakseen käteistä. Kolmas vaihtoehto on kasvattaa omaa pääomaa: maksamalla kaksi rahaa saa lisättyä pääomaa yhdellä, mikä on vallan kätevää, koska pääomalla voi ostaa kortteja ilman että se kuluu (mikä on aika hieno tapa kuvata sitä, miten raha tulee rahan luokse).

Mukana on myös vuoden 1920 pommi-isku, jossa italialaiset anarkistit räjäyttivät pommin Wall Streetillä. Pommi-isku lopettaa pelin.

1920 Wall Street

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan EU-ystävällisestä toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Ilma-aluksia Etelä-Kiinassa

Avertigos: South China Sky on miniatyyritaistelua ilma-aluksilla Etelä-Kiinan taivaalla. Pelissä on modulaariset miniatyyrit, joilla voi taistella skirmish-matseja tai syvällisempää strategiapeliä.

Minimisetti maksaa 42 euroa, peruspeli maksaa 80 euroa ja luksussetille tulee hintaa 120 euroa. Add-onien kanssa hommalla ei ole minkäänlaista ylärajaa. Päälle tulee toistaiseksi tuntemattomat postikulut. Toimitukset ovat huhtikuussa 2018 ja ne ovat EU-ystävällisiä. Kampanja löytyy täältä.

Avertigos

Maailma liekeissä

World in Flames on sotapelien klassikoita. Pelillä on kenties fallisin lautapelin kansi koskaan ja skaalaa hurjasti: peli kattaa koko toisen maailmansodan. Nyt tästä 1985 ilmestyneestä klassikosta tehdään uusi Collector’s Edition – tämä on todellakin tavaraa, jota ei ilman Kickstarteria tehtäisi. Peli pyrkii Guinnessin ennätysten kirjaan pinta-alaltaan suurimpana lautapelinä: pelilaudoilla on yhteensä mittaa 2,27 neliömetriä.

Tavaraa riittää: perusmallissa on 1600 counteria, luksusmallissa 4800. Sääntöjen opettelemiseen on syytä varata runsaasti aikaa ja pelaamiselle myös. Pelissä on 20 erilaista kampanjaa, joista lyhyimmät pelaa noin tunnissa ja pisimpään on syytä varata aikaa 150 tuntia.

Perusmalli maksaa 140 euroa ja luksusmalli noin 250 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu marraskuulle 2017 ja se on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

World in Flames

Pimeää emergenssiä

Emergence: Dark Ops on jatkoa viimevuotiselle Emergencelle. Peli on kaikkien taistelua kaikkia vastaan. Pelaajien on saalistettava dataa kotitukikohtaansa saadakseen päivityksiä tai välittömiä voittopisteitä. Jokaisella pelaajalla on salainen kohdepelaaja, jonka menestys on itseltä pois. Menestys edellyttää tilapäisiä liittoumia, jotka pitää osata pettää oikea-aikaisesti. Yhtäaikainen päätöksenteko pitää pelin jännittävänä.

Pelimaksaa 49 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitusta lupaillaan huhtikuulle 2018 ja se on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

Emergence Dark Ops

Ihmishirviöt

Werebeasts on Bezierin uusin ihmissusipeli. Tällä kertaa hirviöitä kerätään ja tavoitteena on saada kasaan settejä hirviöistä ja pimittää muilta pelaajilta tieto siitä, mitä hirviöitä itse kerää. Jos onnistuu syyttämään toista pelaajaa ja tunnistamaan oikein, mitä hirviöitä tämä kerää, saa pudotettua pelaajan pelistä.

Bezier sorsii edelleen eurooppalaisia: peli maksaa 25 dollaria, postitus 20 dollaria eikä toimitus ole EU-ystävällinen. Kannattaa siis ostaa kaupasta. Toimitusta luvataan tammikuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Werebeasts

TV-pomot

The Networks -tv-peli saa ensimmäisen ison lisäosansa The Networks: Executives. Lisärissä on kolme osa-aluetta: johtajat, kausi 0 ja mogulit. Johtajat antavat erikoisominaisuuksia, mutta myös uusia rajoituksia. Kauden nolla kortit antavat pelaajille epäsymmetriset aloitukset, kun pelaajat draftaavat erilaiset korttisetit identtisten aloituskorttien sijasta. Mogulikortit ovat turboversioita Network-tapahtumakorteista. Näitä saa tekemällä viiden saman genren ohjelman bonuksia tai kaksi kolmen ohjelman bonusta.

Lisäosa maksaa 40 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu heinäkuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

The Networks: Executives

Nollapainovoima

Zero Gravity on miniatyyritaistelua. Peliä pelataan 3D-areenalla, jossa pystyy kiipeilemään seiniä pitkin ja katossa, kiitos magneettisten komponenttien. Pelaaminen on lipunryöstöä ja taistelua 2–4 pelaajalle.

Peli maksaa 89 euroa, päälle tulee 37 euroa postikuluja. EU-ystävällistä toimitusta lupaillaan huhtikuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Zero Gravity

Superpahisten galaksikisa

Supervillain : This Galaxy Is Mine! on humoristinen scifi-peli, jossa supersankarit ovat kadonneet ja jättäneet galaksin vapaaksi superpahisten valloittaa. Vaikuttaisi melko reipashenkiseltä kortinläiskeeltä, jossa muita pelaajia lyödään reippaasti ja

Peli maksaa 30 dollaria Suomeen toimitettuna, 39 dollaria lisäosien kanssa. Toimitus on luvattu toukokuulle 2018. Paketti tulee suoraan Kiinasta, mutta julkaisija lupaa petkuttaa tullia ja merkitä paketin arvoksi 20 dollaria, jolloin sen pitäisi jäädä ALV-rajan alle. Kampanja löytyy täältä.

Supervillain

Perunapiraattien koodioppitunti

Potato Pirates lupaa opettaa kymmenen tunnin verran ohjelmoinnin perusteita 30 minuutin hauskan korttipelin muodossa. Peli käsittelee funktiot, yksinkertaiset kontrollirakenteet ja muita ohjelmoinnin perusteita ja väitetysti lisää selvästi pelaajien kiinnostusta ja itseluottamusta ohjelmoinnin suhteen.

Peli maksaa 28 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu tammikuulle 2018 ja se on EU-ystävällinen, mikäli EU-tilaajia löytyy vähintään 500. Kampanja löytyy täältä.

Potato Pirates

Lainsuojaton vaalikampanja

Outlaws: Last Man Standing on villiin länteen sijoittuva kaksinpeli, jossa pelaajat kisaavat presidentin asemasta. Kaikki keinot ovat käytössä: rehti politikointi ja rikolliset toimet aina salamurhiin asti. Jos rikoksista kuitenkin jää kiinni, maine on mennyttä. Pelissä on runsaasti bluffaamista ja salamyhkäilyä, kun pelaajat yrittävät pimittää toimiaan vastapuolelta.

Pelin kuvitus on Arnaud Demaegdin näyttävää työtä.

Peli maksaa 18 euroa, jonka päälle tulee arviolta 11 euroa postikuluja. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu maaliskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Outlaws: Last Man Standing

Näkövammaisystävällinen abstrakti peli

Megateh on kolmiulotteinen abstrakti peli, joka on suunniteltu toimivaksi, vaikka pelaajat olisivat näkövammaisia. Tavoitteena on tehdä 4×4-ruudukkoon neljän suora tai kolmen nouseva suora. Pelilaudan ruudukko muodostuu koloista, joihin nappulat sopivat ja erilaiset nappulat erottaa materiaalin ja rei’ityksen perusteella.

Halvimmillaan peli maksaa 19 dollaria sisältäen postikulut, hienoin versio maksaa 102 dollaria toimitettuna. Toimitukset tulevat Japanista, eli eivät ole EU-ystävällisiä. Toimitukset luvataan joulukuuksi 2017. Kampanja löytyy täältä.

Megateh

Lonkeroerotiikkaa

Consentacle on peli ihmisnaisen ja avaruuden lonkero-olennon välisestä lämminhenkisestä, molemminpuoliseen myöntymykseen perustuvasta kanssakäymisestä. Pelaajien on luotava välilleen luottamusta, jaettava sitä ja yhdisteltävä luottamusta tyydytykseksi. Korttien yhdistelmät voivat toimia tapahtumia kiihdyttävästi tai sitten jarruttaa luottamuksen syntymistä. Harjoittelutilassa pelaajat voivat keskustella vapaasti, varsinaisessa haasteessa pelaamisen tulee tapahtua sanattomasti ja vielä vaikeammaksi pelin saa kieltämällä eleet ja äännähdykset ja rajoittamalla viestinnän merkitseviin katseisiin.

Consentacle luotiin prototyypiksi vuonna 2014, eikä sitä alunperin julkaistu. Peli kuitenkin herätti paljon huomiota ja kyselyjä, joten se on nyt päätetty julkaista Kickstarterissa tämän yhden kerran, jotta halukkaat voivat pelin saada.

Print’n’play-version saa viidellä dollarilla, varsinaisen pelin 32 dollarilla. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu toukokuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Consentacle

Vaellusta

Wander: The Cult of Barnacle Bay on helppo perheillekin sopiva yhteistyönä miniatyyrein pelattava luolaholvauspeli. Kampanjamallisessa pelissä pelaajat ovat vaeltajien killan sankareita, joiden tehtävänä on pelastaa Barnacle Bayn kylä pahalta kultilta. Kampanja koostuu useista skenaarioista. Vihollisia ohjaa yksinkertainen tekoäly.

Peli maksaa 90 dollaria ja postikulut päälle. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu syyskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Wander: Cult of Barnacle Bayn kansi

Lautapelipöytiä

Table of Ultimate Gaming on taas uusi lautapelipöytäyrittäjä. Tarjolla on erikokoisia, varsin fiksun oloisesti suunniteltuja pöytiä. Koristelu on minun silmääni aika hirveän näköistä ja väriyhdistelmät epäilyksiä herättäviä, mutta kyllä näistä pöydistä voi idean tai pari saada. Näin teet pelipöydän -artikkelimme on edelleen ihan fiksu juttu ja varmasti edullisempi tapa saada pöytä.

Hinnat ovat alkaen $499, postikulut ovat alkaen $150 ja päälle tulee 24% ALV ja ilmeisesti vähän alle 3% tullimaksuakin vielä, eli mistään halvasta tuotteesta ei ole kyse. Kampanja löytyy täältä.

Table of Ultimate Gaming

Euroa 4x-rymistelyä

Horizons on hyvin tiivis 4x-henkinen avaruuspeli, jonka kestoksi luvataan vain viisitoista minuuttia pelaajaa kohden. Siinä ajassa pitäisi saada galaksinnurkka kartoitettua ja valloitettua. Mahdollisuuksia riittää: kartoitusta, liittoutumista, tiedevoittoja, laajentumista, resurssienkeruuta, rakennusvoittoja, salaisia tehtäviä ja niin edelleen.

Mielenkiintoinen kysymys on, miten tämä kaikki sujuu hyvin tiiviissä peliajassa niin, että edes jonkinlaista maailmanvalloituksen henkeä saadaan aikaiseksi.

Peli maksaa 52 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu heinäkuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Horizons

Tulevia tapahtumia

15.–17.9.2017: Syksyn iso pelitapahtuma Lautapelaamaan järjestetään poikkeuksellisesti jo syyskuussa Kaapelitehtaan hankalan varaustilanteen vuoksi. Työvoimahaku on päällä.

Mikon pelaamia

Deus: Egypt eli Deusin lisäosa pääsi testiin. Egypti korvaa peruspelin pakan, joko osittain tai kokonaan, ja tuo koko joukon uusia sääntöjä. Sinisten korttien mukana tulee markkina, joka vaikuttaa resurssien hintoihin: resurssit voivat olla eri hintaisia kuin peruspelin neljä rahaa. Arvo vaikuttaa myös resurssien voittopistearvoon.

Vihreiden korttien uutuus ovat varastot, jotka rajoittavat hamstrattavien resurssien määrää. Tämä puree suoraan strategiaan, jossa kerätään varastot täyteen roinaa muiden kiusaksi – eipä kerätä enää! Keltaisissa korteissa on erittäin hyvä kertakäyttöefektejä, jotka tapahtuvat kun kortti pelataan, mutta eivät enää sen jälkeen.

Ruskeissa korteissa on kirjuri, joka asettuu asumaan viimeksi pelatulle ruskealle rakennukselle ja useimpien korttien vaikutukset perustuvat kirjurin sijaintiin. Punaisten korttien erikoisuus taas on korteista kertyvät miekkamerkit, joita voi käyttää tehokkaampien vaikutusten pelaamiseen.

Temppelitkin on pistetty tyystin uusiksi, niistä voi olla pelin aikanakin enemmän hyötyä. Kokonaisuus on aika hyvä, ei tosin yhtä elegantti kuin peruspeli. Sotavoimakortit tuntuvat setin heikoimmalta osalta, mutta tutkin tätä kyllä suurella mielenkiinnolla vielä. Ehkä jatkossa kuitenkin pienemmissä osissa, koko Egyptin ottaminen käyttöön kerralla tuntuu vähän raskaalta.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Viikkokatsaus 11.9.2017: Huuda, Lautapelaamaan on tulossa!”

Outlaws: Last Man Standingiä pääsee testaamaan jo boardgamearenassa, jos tahtoo testailla ennen ostoa ;)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *