Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.
Oletko kiinnostunut osallistumaan viikkokatsauksen tekemiseen? Katsauksen lopussa on lisää asiasta.
Tämän viikkokatsauksen toimitti Mikko Saari.
Lautapelikahvila avaa ovensa Tampereella
Lautapelikahvila Taverna avaa ovensa Tampereella elokuussa Puutarhakadulla. Uutisoimme tarkemmin, kunhan kahvila avaa ovensa ja pääsemme tutustumaan paikkaan, mutta sen verran pääsin jututtamaan kahvilanpitäjiä, että hyvältähän konsepti vaikuttaa.
Kahvilassa voi käydä kahvittelemassa ilmaiseksi, mutta pelaaminen maksaa. Pöytämaksu on ainakin alkuun kolmen euron luokkaa, sillä hinnalla saa sitten istuskella pöydässä koko illan (kahvila on avoinna arkisin klo 13–21 ja viikonloppuisin pidempään) ja nauttia pelikirjaston antimista. Hinta on minusta varsin kohtuullinen moneen muuhun viihdemuotoon verrattuna.
Henkilökunnalta saa luonnollisesti vinkkejä pelinvalintaan, varsinaiseen sääntöjenopetukseen resurssit riittävät heikommin ainakin näin alkuvaiheissa. Toiveissa olisi saada kahvilaan vapaaehtoisia peliguruja, jotka voisivat neuvoa pelinvalinnassa ja opettaa pelejä.
On mielenkiintoista nähdä, miten lautapelikahvila Tampereella toimii, kuinka suuri yleisö paikan löytää.
Muutama uutuus Kosmokselta
500 vuotta sitten Martti Luther naulasi teesinsä kirkonoveen. Saksassa on odotettavissa kaikenlaista Lutherin muistamista, toki myös lautapelinä. Martin ja Erika Schlegel ovat kehitelleet Luther: Das Spielin, jonka Kosmos julkaisee. Tarkemmat tiedot ovat vielä kovin vähässä.
Kosmoksen kaksinpelisarjaan kuuluva Targi saa neljä vuotta ilmestymisensä jälkeen lisäosan. Ytimekkäästi nimetty Targi: Die Erweiterung ilmestyy syyskuussa ja tuo peliin uusia elementtejä, kuten vettä.
Kosmos julkaisee kolme Inka ja Markus Brandin suunnittelemaa escape room -kokemusta lautapelimuodossa nimellä EXIT: Das Spiel: Das geheime Labor, Die Grabkammer des Pharao ja Die verlassene Hütte ovat 13 euron hintaisia kertakäyttöisiä mysteereitä 1–6 pelaajalle. Saapa nähdä, tekeekö näitä kukaan suomeksi tai edes englanniksi.
Friedemann Friesen uutuuspelejä
Friedemann Friesen 2F-Spiele ja Stronghold Games ovat tehneet yhteistyösopimuksen, jonka mukaan Stronghold julkaisee jatkossa kaikki 2F-Spielen pelit englanniksi. Aiempaa kokemustakin löytyy, Stronghold julkaisi 504:n englanninkielisen laitoksen. Aiheesta uutisoi BGG News.
Luvassa on kaksi uutta peliä. Fabled Fruit on Fable-peli, mikä tarkoittaa peliä, joka muuttuu ajan kuluessa. Kuulostaa kovasti Legacyltä, mutta erojakin on: peli kyllä muuttuu joka pelikerralla hieman erilaiseksi, mutta mitään ei muuteta pysyvästi, joten pelin voi koska tahansa resetoida alkutilaansa. Tätä piirrettä monet ovat Legacy-peleihin kaivanneet, johon tavanomaisesti kuuluu vastata, että jos tällaista kaipaa, ei ole ymmärtänyt Legacy-pelien luonnetta ensinkään.
No, Friedemann Friese nyt joka tapauksessa on tällaisen pelin toteuttanut, joten saapa nähdä. Pelin ideana on kerätä metsästä maukkaita hedelmiä ja tehdä niistä herkullista mehua.
Keväällä 2016 “Christian Andersin veli”-nimellä kulkenut pelisuunnittelija postitteli tunnetuille saksalaisille peliharrastajille peliään Doppelt und Dreifach, ja joitain kappaleita nähtiin myös Gathering of Friendsissä.
Friesehän tämän takana oli, ja halu nähdä, miten uuteen peliin suhtaudutaan, jos kukaan ei tiedä sen olevan Friesen peli. (Koko tarina on täällä.) Itse peli, nyt tulossa nimellä Fuji Flush, on jollain tapaa Linkoa muistuttava korttipeli, jossa pitää päästä eroon korteistaan ja jossa pienempiä kortteja voi jyrätä isommilla.
Friesekin liittyy korttipeliversioiden tekijöiden joukkoon ja julkaisee Power Gridistä korttipeliversion Power Grid: The Card Game. Kun alkuperäisessä pelissä on kolme osa-aluetta (voimaloiden ostaminen, polttoainemarkkinat ja voimalinjaverkosto laudalla), korttipeli pudottaa yhden pois ja keskittyy voimala- ja polttoainemarkkinoihin. Peli on lautapeliä nopeampi eli noin tunnin mittainen, ja pitäisi toimia paremmin kaksinpelinä.
Kickstartereita
Pinoamispelien ystäville Kickstarterista löytyisi kömpelösti nimetty ACTOP: Ancient Construct Tower of Philosopher. Peli on kyllä nimeään hauskemman näköinen. Japanilaisen Mitsuo Yamamoton kehittämässä pelissä rakennellaan tornia 3×3 ruudun pelilaudalle monikuutioita pinoamalla.
58 dollarilla (postikuluineen 70 dollaria) saa standardiversion, 70 dollarilla (postikuluineen 88 dollaria) professional-version, jossa on tuplaten palikoita. Paketit tulevat Japanista, joten 24% ALV pitää vielä laskea päälle. Toimitus luvataan lokakuulle. Kickstarter-kampanja löytyy täältä.
https://www.kickstarter.com/projects/1287555371/actop-3d-polycube-stacking-game
Mitä tulee mieleen kirjaimista ABXY? Jos mieleen välähti videopeliohjaimen napit, tämä peli voi hyvinkin olla sinua varten. Peli on nopeatempoinen kaksintaistelupeli, jossa pelaajat taisteluttavat hirviöitään vastakkain. Toiminta on kivi-paperi-sakset-tyylistä yhtäaikaista valintaa, jossa jokaisella hirviöllä on pari erikoisominaisuutta sotkemassa kuvioita. Pelistä on print-n-play-versio saatavilla.
Peli maksaa 15 dollaria ja päälle tulee postikuluja 10 dollaria. Toimitus ei ole EU-ystävällinen, mutta hintansa puolesta jää verorajan alle. Toimitusta lupaillaan helmikuulle 2017. Kickstarter-kampanja löytyy täältä.
https://www.kickstarter.com/projects/brokengames/abxy-0
Ranskalaisen kuvittajan Pierôn taidetta on nähty monissa peleissä, muun muassa Ghost Storiesissa ja nyt kymmenvuotistaiteilijajuhlan kunniaksi ilmestyy taidekirja.
PDF-muodossa kirjan saa 18 eurolla, varsinaisen painetun kirjan postikuluineen 49 eurolla ja enemmän sijoittaville sitten kaikenlaista lisäherkkua. Toimitus on lokakuussa 2016.
Kickstarter-kampanja löytyy täältä.
https://www.kickstarter.com/projects/1906507526/pieros-artbook-10th
Mikropelien ystäville tarjolla olisi vielä muutaman päivän ajan Daniel Solisin Pod-X, jossa pelaajien tehtävänä on pelastautua tuhoutuvasta avaruusaluksesta, jossa on vain yksi ehjä pakokapseli. Kuka saa sen? Peli on 17 korttia pienessä muovilompakossa, joka kulkee helposti mukana.
Print-n-play maksaa 3 dollaria, yksi peli postikuluineen 20 dollaria, kaksi peliä saa 31 dollarilla ja kolme 40 dollarilla. Toimitus luvataan syyskuulle. Peli ei ole EU-ystävällinen, mutta ainakin halvemmat paketit pysyvät verorajan alla. Kickstarter-kampanja löytyy täältä.
https://www.kickstarter.com/projects/239309591/pod-x-by-daniel-solis
Mikon pelaamia
Hulluin uutuuspeliputki päättyi – ei niitä uusia pelejä ihan viikottain kotiin sentään vyöry. Winsome Gamesin vuotuinen kattaus sen sijaan tuli, ”Happy Birthday!”-merkinnöin kuten aina, ja sisältä paljastui totuttuun tapaan muutama muovikuori. 1859 on Kimmon heiniä ja päätyy sinne Ropeconissa, mutta German Rails ja Chicago & NorthWestern kiinnostavat kyllä, etenkin kun ne ovat Winsomen pelejä kevyemmästä päästä.
German Rails osoittautui tarkemmalla katsastelulla uudeksi versioksi vuonna 2008 ilmestyneestä Gulf, Mobile & Ohiosta, joka on yksi suurimpia suosikkejani Winsomen peleistä. Ei siis ihme, että tämäkin toimii. Suuria muutoksia ei ole tehty, vain pientä suoraviivaistusta, mutta kartta on toki vaihtunut Yhdysvaltojen eteläosista Saksaksi. Kuten yleensä Saksan kartoilla, toiminta keskittyy länsireunaan Ruhrin alueelle; jää nähtäväksi, onko tämä ongelma.
Oh My Goods! on saanut pari pelikertaa lisää alleen. Taannoisessa viikkokatsauksessa pelistä oli jopa keskustelua ja nyt kokeneempana voin sanoa ainakin sen, että Kimmon huoli sekoittamisen lisääntymisestä on aiheellinen. Nelinpelissä sai sekoitella kortteja sen verran tiuhaan, että jos tätä pelaisi paljon nelinpelinä, niin voisipa olla hyvä idea ostaa toinen kappale, tuplapakalla sekoittamista olisi vähemmän.
Mutta minun makuuni peli toimii; vähänhän se lyhyeen loppuu ja kalliita rakennuksia ei juuri pääse rakentelemaan, ellei onnistu tuotannoissaan hyvin. Tuotantoketjut eivät ole pelissä erityisen merkitsevässä asemassa, joten niistä ei oikeastaan kannata odottaa suuria, mutta kyllä ne ihan hyvä lisä kuitenkin ovat. Arvio on siis myönteinen. Pelannen muutaman kerran vielä, mutta eiköhän tästä pidempikin arvio vielä tule.
Olen ihmetellyt Minecraft-teeman vähäisyyttä lautapeleissä. Mattel on julkaissut Minecraft Card Gamen, joka on ilmeisesti jonkinlainen kehnohko Splendor-klooni, mutta muuta ei BGG:stä hakemalla löydä. Tuli vain mieleen Torakkapokeria pelatessa (edellisestä erästä rapsakat 11 vuotta), että tästäkin saisi kyllä ihan hauskan Minecraft-version vaihtamalla ötökät pelin hirviöiksi. Pelimekaniikan puolesta toimisi varmasti ihan mukavasti Minecraftin kohderyhmälle. Sushi Go!:sta joku on tehnyt aika hienon Minecraft-version.
Lautapelioppaan viikon tapahtumat
- Maanantaina ilmestyi Kain arvostelu Cortex Challenge -peleistä.
- Tiistaina ilmestyi Mikon arvostelu Skylinesistä.
- Perjantaina ilmestyi Teron arvostelu Railways of the Worldistä.
- Sunnuntaina ilmestyi uusi Lautapelituubin video, jossa esiteltiin vuoden 2002 top 10.
Viikkokatsaustiimiin mahtuu vielä mukaan: katsaus kirjoitellaan viikon aikana Google Docsiin, eli tehtävä edellyttää lautapeliuutisten bongailua ja kirjaamista dokumenttiin viikon aikana ja muiden löytämien uutisten kommentointia. Jos kiinnostaa, tule mukaan – osallistumispakkoa ei ole, eli voit bongailla uutisia ja kommentoida muiden löytöjä sen verran kuin ehdit ja jaksat.