Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 9.4.2018: Sisällissota ja tuomiopäivä

Sisällissota-aiheisia pelejä esitellään Fantasiapeleissä ja Suomen kuvalehden jutussa. Five Games for a Doomsday on uusi, mainio podcast.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

TelegramLautapeliopas on nyt myös Telegramissa. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista saman tien. Lautapelioppaan Telegram-kanava.

Sisällissota-aiheinen pelipäivä Fantasiapeleissä

Fantasiapelit järjestää sisällissota-aiheisen pelipäivän yhdessä pelintekijöiden kanssa. Samalla julkaistaan U&P Gamesin Helsinki 1918: German Intervention in the Finnish Civil War -peli.

Tapahtuma järjestetään 12.4.2018, sata vuotta Helsingin taistelujen (11.–13.4.1918) jälkeen. Paikalla on pelien tekijöitä: mukana ovat Helsinki 1918 -pelin lisäksi Suomi 1918 -korttipeli ja 1918: Veli veljeä vastaan -pelit tekijöineen.

Ohjelmassa on pelaamisen lisäksi keskustelutilaisuus, jossa puhutaan sisällissodan käsittelemisestä peleissä tekijöiden kanssa. Tapahtuma järjestetään Helsingin Fantasiapeleissä.

Lisätietoja löytyy tapahtuman Facebook-sivulta.

Suomen Kuvalehdessä oli Teemu Perhiön juttu Punaisia ja valkoisia pelinappuloita: Testasimme viisi uutta lauta- ja korttipeliä Suomen sisällissodasta, jossa käsitellään näitä uusia sisällissotapelejä ja sivutaan vähän vanhojakin.

Five Games for a Doomsday

5 Games for Doomsdayn logoFive Games for a Doomsday on tuore podcast, jossa Ben Maddox haastattelee pelialan ihmisiä yksinkertaisella konseptilla: mitkä viisi peliä määrittelevät sinua pelaajana? Mitkä ovat tärkeimmät pelit elämässäsi? Ensimmäisessä jaksossa haastatellaan Gil Hovaa, joka puhuu paljon muustakin kuin peleistä. Muutaman ensimmäisen jakson perusteella tälle podcastille vankka suositus.

Lyhyet

  • Capstone Gamesin Simply Complex -brändin alla julkaistaan uusi laitos Klaus Zochin Neue Heimatista. Uusi versio on nimeltään The EstatesNeue Heimat oli harvinaisen kiero ja häijy huutokauppapeli, jossa rakennetaan taloja ja yritetään tehdä toisille pelaajille kiusaa pilaamalla heidän rakennusrivinsä. Peli on tulossa Esseniin 2018.
  • Spielworxx julkaisee vuonna 2019 vahvasti uudistetun laitoksen Karl-Heinz Schmielin klassikkopelistä Die Macher.
  • Gloomhaven saa jatkoa Essenissä 2018. Gloomhaven: Forgotten Circles sisältää 20 uutta skenaariota, uuden hahmoluokan, seitsemän uutta hirviötä ja 14 uutta esinettä. Lisäri ei tule Kickstarteriin, vaan myydään tavallisen jakelun kautta.
  • Historiallisten pelien ja leikkien ystäville ihmeteltävää: Pieter Bruegelin taulu Lasten leikit on täynnä kuvauksia 1500-luvun lasten leikeistä. Wikipediassa on aiheesta kiehtova esitys.
  • Oletko kaivannut domestique-kuskeja Flamme Rougeen? Asger Harding Granerud esitteli BGG:ssä tavan toteuttaa kolmannen pyöräilijän tiimiin. Jos et tiedä, mitä domestique tekee ja haluat kehittää pyöräilytietouttasi, suosittelen lämpimästi Charly Wegeliuksen kirjaa Domestique, jossa Wegelius (1980-luvun SKOP:sta tutun Christopher Wegeliuksen poika) kertoo urastaan domestiquena.
  • Tom Lehmann piti GDC-tapahtumassa esitelmän Race for the Galaxyn suunnittelusta. Esitelmä on katsottavissa netistä. Esitelmässä kerrotaan Racen kakkosedikkaan tulevista päivityksistä. Xeno Counter Strike, toinen osa Xeno Invasionista alkanutta kaarta, on tulossa 2019. Race for the Galaxy: New Frontier eli lautapeliversio tulee loppuvuodesta 2018.
  • CMON julkaisee vuoden 2018 aikana Kick-Ass: The Board Gamen, sarjakuvasta ja leffasta tutun supersankariväkivaltamäiskeen, jossa ilmeisesti yhteistyössä taistellaan pahiksia vastaan – ja yritetään pitää omaa sosiaalista elämää kasassa siinä sivussa.
  • Terraforming Marsin Steam-versio tulee toukokuussa Early Accessiin. Esikatselua löytyy täältä.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Fireball Island on 1980-luvun massamarkkinahittejä Restoration Gamesin uusintajulkaisuna, eli nostalgialla ratsastetaan nyt vahvasti. Näkyy toimivan, koossa on yli miljoona taalaa. Tämä Milton Bradley -peli taisi aikoinaan jäädä Suomessa julkaisematta, ei ainakaan millään tapaa soita kelloja, mutta nythän tilanteen voi paikata. Pelin juju on näyttävässä 3D-saaressa, jossa tulipallot vyöryvät vaaraa tuoden. Peli maksaa 80 dollaria Suomeen toimitettuna, lisärien kanssa 150 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu marraskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Fireball Island

Dart Through Amazon on sammakoiden keräilyä Amazonin viidakoissa lapsiperheille ja kehittyneemmällä muunnelmalla myös aikuisille. Peli maksaa 30 dollaria Suomeen toimitettuna, päälle voi sitten tulla arvonlisäveroa. Toimitus on luvattu heinäkuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Crisis: New Economy on ensimmäinen lisäri Crisis-peliin ja samalla kauan kaivattu peruspelin uusi painos. Lisäosa on varsin pienimuotoinen: 15 uutta yhtiökorttia, joilla korvataan peruspelin yhtiöitä. Tämä lisää kuitenkin pelin uudelleenpeluuarvoa mukavasti. Lisäri maksaa 11 dollaria, peruspelin kanssa hinta on 77 dollaria postikuluineen. Toimitus on veroton ja luvattu lokakuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Quartermaster General: Prelude on pieni lisäosa Quartermaster Generaliin. Se lisää pelin alkuun ”alkusoiton”, joka ravistelee vähän pelin alkutilannetta. Alkupelissä on kahdenlaisia kortteja: asevarustelukortit jäävät pöytään response-korttien tapaan odottamaan varsinaista sotaa, historiakortit puolestaan kuvaavat kasvavaa sotaa edeltävää jännitettä. Kun jännite nousee kymppiin, sota syttyy ja varsinainen peli alkaa. Pelkkä lisäosa maksaa 29 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu elokuulle 2018 ja se tulee Yhdysvalloista, eli veroja saattaa tulla. Kampanja löytyy täältä.

The Gate of R’Lyeh on R’Lyehin porttien sulkemista ennen kuin Cthulhu herää. Porukassa on kuitenkin salaisia kultisteja, jotka eivät halua portteja suljettavan, ja lisäksi kello tikittää koko ajan. Peli maksaa 39 dollaria ja postit päälle. Toimitus on luvattu lokakuulle 2018 ja on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Tramways Engineer’s Workbook on Tramwaysin teemalla tehty pelikirja. Yksinään pelattuna se on sarja puzzleja ratkottavaksi, kahdestaan se on kilpailullinen nouda-ja-toimita–peli. Kun koko kirjan pelaa läpi, oppii samalla Tramwaysin säännöt. 30 dollarilla saa pelkän työkirjan, 84 dollarilla saa myös Tramwaysin uuden painoksen. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Gruff: Stuff of Nightmares on taisteluvuohipeli Gruffin itsenäinen jatko, jossa taistellaan painajaishirviövuohilla. Peli maksaa 41 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu jouluksi 2018 ja veroihin on syytä varautua, tosin julkaisija lupaa hyvittää verot jälkikäteen. Kampanja löytyy täältä.

Heart of Crown: Fairy Garden on itsenäinen lisäosa Heart of Crown -pelille. Ohjelmassa on japanilaista pakanrakennusta keijuteemalla. Peli maksaa 50 dollaria, päälle parikymppiä postikuluja. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Viikon peli on ollut Pax Renaissance, jota opettelin ensin perinpohjaisesti sääntöjä suomentaen, sen verran mutkikkaalta sääntökirja vaikutti. Perinpohjaisen opettelun jälkeenkin ensimmäinen peli oli melkoista haparointia ja sääntökirjan selailua.

Ajan kanssa tähänkin saa varmasti tolkkua, ensitunnelma on kyllä että jonkin verran mutkikkaampi tapaus kuin Pax Pamir tämä kyllä on. Toisaalta Renaissance vaikuttaisi toimivan kaksinpelinä jonkin verran Pamiria paremmin.

Sääntövaikeuksista huolimatta peli oli kiehtovaa epäsuoraa vallankäyttöä renessanssin Euroopassa. Oli ilo käynnistää sotia ja kerätä vallanpitäjiä omaan hallintaan.

Tulevat lautapelitapahtumat

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *