Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.
Tämän viikkokatsauksen toimittivat Mikko Saari ja Kimmo Leivo.
Asmodee ostoksilla
Mikko: Asmodee on jälleen ostoksilla. Nyt vuorossa ovat Heidelberger, EDGE Entertainment ja Millennium.
Heidelberger-hankinta on aika luonteva ostos, koska Heidelberger on Fantasy Flight Gamesin saksalainen jakelija. Kun Asmodee osti FFG:n, Heidelberger on selkeää jatkoa.
Myös Espanjassa ja Ranskassa toimiva EDGE on pitkäaikainen Fantasy Flightin yhteistyökumppani. Millennium taas on espanjalainen lautapelijakelija. Hankkimalla Millenniumin Asmodee vahvistaa asemiaan Espanjan pelikaupoissa.
BoardGameGeekin W. Eric Martin on edelleen sitä mieltä, että Asmodeen omistajan Eurazeon tavoitteena ei ole myydä Asmodeeta Hasbrolle tai Mattelille. Eurazeo raportoi Asmodeen liikevaihdon kasvaneen 55% ja käyttökatteen kasvaneen 92% vuonna 2015.
Toisaalta Eurazeolle pitkän aikavälin sijoitus tarkoittaa 5–7 vuoden omistusta, jonka jälkeen sijoituksesta pitäisi päästä irti. Vaihtoehtoja on tässä vaiheessa kolme: myyminen Hasbrolle tai Mattelille, myyminen jollekin toiselle pääomasijoittajalle tai pörssilistaus.
Johonkin näistä muutaman vuoden päästä päädyttäneen, mutta mihin, siinäpä hyvä kysymys. Sillä välin voidaan odotella, mitä Asmodee seuraavaksi ostaa.
Huonepaon MM-kisat
Red Bull järjestää huonepaon maailmanmestaruuskisat. Red Bull Mind Gamers -kisassa 20 kansainvälistä joukkuetta kohtaa Budapestissa. Kisan huoneiden suunnittelua on johtanut lautapelipiireistäkin tuttu Scott Nicholson.
Karsinnat ovat olleet ensin netissä Red Bull Mind Gamers -nettisivuilla, jatkot sitten oikeissa pakohuoneissa eri puolilla maailmaa. Valitettavasti karsintoja ei ollut Suomessa. Lähimmät karsinnat olivat Tallinnassa, Pietarissa ja Tukholmassa. Kisat esitetään Red Bullin nettitelkkarissa maaliskuun lopussa.
Junailua Irlannissa
Kimmo: Ian Scrivinsin 18Ireland on ennakkotilattavissa All-Aboard Gamesin sivuilta. 18Ireland on omintakeinen peli, joka sijoittuu köyhään Irlantiin, jossa on kuitenkin innostusta rautateihin.
Pelin alussa jopa 13 viiden osakkeen firmaa aloittaa sattumanvaraisessa järjestyksessä. Osa menestyy, osa ei, mutta osakkeenomistajat voivat äänestää firmojen fuusioitumisesta kymmenen osakkeen firmoiksi naapureidensa kanssa – joskus jopa johtajan toiveita vastaan.
Radanrakentamisessakin on luvassa vaikeuksia, sillä monet ratapaloista ovat uniikkeja. Monesti sopivaa palaa ei vain löydy, joten rataa pitää tehdä kiertoteitä. Rataa on kahdenlaista, leveämpää ja kapeampaa raideväliä. Kapean raidevälin vetureita ei voi ostaa, se toimii abstraktimmalla tasolla ja kasvattaa leveän raidevälin asemien arvoa.
Junat ovat heksapohjaisia, eli kulkevat tietyn määrän heksoja kartalla. Ne ruostuvat kahdessa vaiheessa: ruostuneet junat voi ostaa pankista takaisin puoleen hintaan ja puolitehoisina ja toimivat sitten jonkin aikaa, kunnes lahoavat kokonaan. Pelin edetessä train rush kiihtyy julmaksi.
Peli ei pääty pelaajan konkurssiin, selviytyjät pelaavat pelin loppuun, kunnes vain 4000 punnan suuruinen pankki tyhjenee. Pelaajamäärä on 3–6, pienemmillä pelaajamäärillä pelissä on kyse hyvien firmojen ajamisesta, isommilla pelistä tulee aggressiivisempi ja vihamieliset fuusiot ovat tärkeämmässä osassa.
Peli maksaa 135 dollaria, postikuluja tullee monta kymppiä ja siihen ALV päälle. Ei siis ihan halpaa hupia, mutta fanaatikot ovat fanaatikkoja…
Lonny Orglerin Tšekkoslovakiaan sijoittuvan 18CZ-pelin Kickstarter-kampanjan aloitus siirtyy maaliskuulle. Pelin erikoisuutena on kolmen kokoiset firmat: pienet kolmen osakkeen firmat, keskikokoiset neljän osakkeen firmat ja isot kymmenen osakkeen firmat. Isommat firmat voivat nielaista pienempiä.
Alkutalven pelimessujen uutuuslistat
Mikko: Nürnbergin, New Yorkin lelumessujen ja Cannesin pelimessujen listat on avattu BGG:ssä. Nämä alkuvuoden suuret messut eivät ole Spiel-messujen kaltaisia yleisötapahtumia, vaan ammattimessuja, joissa pelejä esitellään julkaisijoille, jakelijoille ja kauppiaille.
Uusia lautapelejä näissäkin kuitenkin julkaistaan, joten seuraamme, mitä listoilta löytyy. Jos pengot itse listoja ja löydät jotain mielenkiintoista, arvostamme vinkkejä eli jätä kommentti. Tässä joitain poimintoja:
Bohnanza täyttää 20 vuotta. Sen kunniaksi ilmestyy tietysti 20-vuotisjuhlapainos. Siinä peliin on lisätty uusi papu, Spring Bean, joka tuottaa pelaajille lisää papukortteja käteen kun satoa korjataan.
Saboteurista ilmestyy yksin- ja kaksinpeliversio Saboteur: Das Duell. Pelaajat kilvoittelevat kullankaivuusta käytävissä ja yrittävät torpata toistensa etenemistä. Moninpelin petturielementti tästä luonnollisesti puuttuu.
Carcassonneen ilmestyy uusi lisäosa. Kymmenes lisäri Manege Frei! on ensimmäinen, joka ilmestyy yksinomaan uudelle laitokselle. Lisärissä sirkus saapuu Carcassonneen.
Uusi Gipf-sarjan peli on saanut nimekseen Lyngk. Peli on jonkinlainen synteesi aikaisemmista Gipf-peleistä ja hämmentävän värikäs – siinä on peräti kuudenvärisiä nappuloita, joista kummankin pelaajan on pelin aikana valittava itselleen kaksi. Tavoitteena on saada aikaiseksi viiden erivärisen laatan pinoja, joissa on päällä oma väri.
Flamme Rougen tekijältä Asger Harding Granerudilta tulee uusi peli. Frogriders on sammakkokisaa, jossa napataan sammakoita loikkimalla niiden yli. Napatut sammakot voi käyttää pisteiksi tai hyödyntää erikoiskykyinä.
Tämän nopean perhepelin julkaisee Eggertspiele ja suunnittelussa on kaverina ollut Daniel Skjold Petersen, jonka kanssa Granerud teki myös 13 Days: The Cuban Missile Crisisin.
Sherlock Holmes Consulting Detective saa jatkoa. Jack the Ripper & West End Adventures sisältää aiemmin ilmestyneet West End Adventures -mysteerit vuodelta 1995 päivitettyinä versioina ja lisäksi neljä uutta tapausta Viiltäjä-Jackin murhista. Yhteensä paketissa on kymmenen uutta tapausta.
Unlock! on Space Cowboysin tekemä pakohuonetyyppinen peli. Kolme seikkailua sisältävä peli hyödyntää tablettisovellusta ja tarjoaa runsaasti päänvaivaa ongelmanratkonnan ystäville. Space Cowboysin sivuilta löytyy ladattava kokeiluversio, jonka askartelemalla järjestelmää voi kokeilla.
Taiwanilainen Agricolaa ja Puerto Ricoa pienessä paketissa yhdistelevä kissasöpöily Jungle Rumble ilmestyy uutena laitoksena nimellä Meowtopia. Ihan hauska peli, jäänyt jostain syystä minulla kovin vähälle pelaamiselle, mutta ehkäpä uusi laitos tuo pelille uusia ystäviä. Luvassa ainakin yliannos söpöä kissakuvitusta. Julkaisijana RUNES Editions, joten saatavuudesta ei ole mitään hajua.
Blue Orangen näppäryyspelejä
Flying Kiwis -pelissä lingotaan kiivejä (lintuja, ei hedelmiä) laatikkoon ramppien ja kuminauhojen avulla. Kokeilu paljastaa, onko tämä Coco Loco -tasoista neroutta vai ei. Peli ilmestyi HUCH! & Friendsiltä jo pari vuotta sitten, nyt julkaisijana on Blue Orange (mikä vihjaa, että suomalainen julkaisu ei ole mahdoton).
Viiden vuoden takaista Piatnikin Baobab-peliä jotkut ovat kehuneet, nyt se ilmestyy uutena laitoksena Blue Orangelta nimellä Tumble Tree. Pelissä pinotaan kortteja puunrungon päälle, korttien pelaamisen säännöt riippuvat kortista. Osa pitää pudottaa, osan pitää roikkua ulkona, osan voi ujuttaa väliin ja niin edelleen.
Qwixxin sukuun jatkoa
Qwixxistä tuli korttipeliversio, niin myös Qwintosta. Qwinto: Das Kartenspielissä täytetään tutunnäköistä pistelomaketta, mutta numeroita generoidaan pelaamalla kortteja pöytään 2×2-ruudukkoon. Summa ja väri määräytyvät pelatusta kortista ja kahdesta sen vieressä olevasta kortista.
Vaikuttaa yksinkertaiselta ja voi toimiakin; ainakin Qwixx-korttipeli oli ihan mukiinmenevä versio noppapelistä, jos ei mitenkään erinomainen. Tuskin ilmestyy Suomessa, eli ulkomailta pelejä hankittaessa tätä voi harkita tilauksen täytteeksi.
Steffen Benndorfilta ja Reinhard Staupelta tulee uusikin peli samaan sarjaan, Twenty One. Tässäkin täytetään kuponkia noppia heittämällä (eli parin vuoden sisään lienee odotettavissa Twenty One: Das Kartenspiel).
Tämän testaaminen edellyttää vain lomakkeen ja kuusi eriväristä noppaa, joten eiköhän tämä kannata vähintäänkin kokeilla, jos vain sopivat nopat löytyy (Qwixxin omistajalla onkin jo viisi väriä kuudesta).
Luolia, lohikäärmeitä ja jättiläisten turpakäräjät
Dungeons & Dragons: Assault of the Giants on WizKidsin uusi D&D-lautapeli, jossa pelaajat johtavat kiisteleviä jättiläisheimoja. Jättiläiset rymyävät kartalla taistellen, ryöstäen, tuhoten ja seikkaillen. Suunnittelun tavoitteena on ollut hyvä meininki.
Pelin on suunnitellut Andrew Parks, jonka aikaisempiin meriitteihin lukeutuu muun muassa Core Worlds, Star Trek: Attack Wing, Parthenon: Rise of the Aegean ja Star Trek: Frontiers.
Pelimekaniikan ytimenä Assault of the Giantsissa on komentokortit, joilla toimintoja tehdään. Kortit pelataan pöytään riviksi ja mitä pidemmälle riviin toiminnon pelaa, sitä tehokkaampi se on. Lepotoiminnolla kerätään kortit takaisin ja komennetaan laudalla liikkuvia neutraaleja jättiläisentappajia. Jokaisella jättiläiskansalla on yksi oma toiminto, joka sopii kansan omien tavoitteiden edistämiseen.
Assault of the Giants tulee myyntiin kahtena versiona. Perusmalli maksanee Suomessa noin 80 euroa ja sisältää 12 uhkeaa jättiläisminiatyyriä (korkeus 6–9 cm). Premium-version hintalapussa lukenee 120–130 euroa ja sisällä on maalatut miniatyyrit.
Eldritch Horror painuu unten maille
Eldritch Horror laajenee unten maille, vuonna 2017 kun ilmestyy The Dreamlands -lisäosa. Tarjolla on kahdeksan uutta tutkijaa, kaksi uutta suurta muinaista (Altach-Nacha ja Hypnos), runsaasti uusia loitsuja, tavaroita, seikkailuja, Mythos-kortteja ja kohtaamisia. Boksi on isompaa sarjaa, eli hinta Suomessa asettunee 55 euron tuntumaan.
Taktista scifisotaa
Hexpanse on taktista scifitaistelua yhden planeetan hallinnasta heksakartalla. Voittaa voi kahdella tavalla: päihittämällä kaikki viholliset tai rakentamalla laudalle omista yksiköistä tietynlainen muodostelma. Pelissä on neljä sotivaa osapuolta, joilla on omat erityispiirteensä.
Peli maksaa postikuluineen 53 dollaria tai kattavampana amiraalilaitoksena 67 dollaria. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu syyskuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.
Synkät rajamaat
Myth: Dark Frontier on itsenäinen peli, joka on sukua alkuperäiselle Mythille. Dark Frontier on edeltäjänsä tavoin figupohjainen yhteistyöpeli, jossa pelaajat suojelevat Farrenrocin kaupunkia pimeyden voimilta.
Pelimekaniikka perustuu yksinkertaiseen toimintojen ohjelmointiin: päivän kolmeen osaan valitaan toiminnot viidestä vaihtoehdosta ja sitten toiminnot suoritetaan vaihe kerrallaan, ensin aamu, sitten iltapäivä, sitten ilta.
Peruspeli maksaa 50 dollaria, lisäosan ja stretch goalien kanssa hinta on 100 dollaria. Postikulut laskutetaan kampanjan lopuksi, arviolta 20–25 dollaria. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu elokuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.
Mikon pelaamia
Viikon peli on ehdottomasti – edelleen – Mechs vs Minions. Ostin pelin pääasiassa kotikäyttöön, mutta vaivauduin kuitenkin raahaamaan sitä kaupungille peli-iltoihin. Oma vaivansa siinäkin bussilla kulkiessa, peli kun vaatii kantovälineeksi isokokoisen Ikea-kassin, mutta kannatti. Pelikertoja kertyi viikon aikana kotona ja kylässä yhdeksän.
Peli on tehnyt selvää jälkeä, tähän mennessä siitä on pitänyt jokainen peliä kokeillut. Toimintojen ohjelmoiminen on yksinkertaisen hauskaa. Legacy-peleistä pöllitty tapa jemmata skenaariot suljettuihin kirjekuoriin on pitänyt pelaamisen mielenkiintoisena, skenaarioiden läpäisemiseen on ollut paloa, kun palkintona on saanut avata seuraavan kirjekuoren.
Skenaarioissa on ollut tähän asti mukavasti vaihteluakin. Peruskuvio on toki aina sama, mutta erilaisia tavoitteita pitää lähestyä hieman eri tavalla. Strategiaakin on syytä pohtia, eikä vain porhaltaa menemään nupit kaakossa. Vaikeusaste on vaikuttanut sopivalta: osa tehtävistä on mennyt helpommin läpi, osa niukemmin, osa on vaatinut useamman yrityksen. Pelaaminen on joka tapauksessa ollut hauskaa, myös silloin kun skenaariot on hävitty.
Tulevia tapahtumia
3.–5.3.2017: Turussa junapelataan kahdeksannen JunaConin merkeissä. JunaCon on lautapelitapahtuma, jossa pääpaino on rautatieteemaisissa peleissä, mutta kaikenlaisten lauta- ja korttipelien pelaajat ovat tapahtumaan tervetulleita. Tapahtuma järjestetään Electrocityn Sparkup-tilassa Turussa.
4.–5.3.2017: Tampere-talon valtaa Tracon Hitpoint eli Traconin tekijöiden pelitapahtuma, joka tarjoaa kaksi päivää lauta-, kortti-, rooli- ja figupelejä. Tapahtuman yhteydessä järjestetään myös pelisuunnittelukilpailu. Kahden päivän ennakkolippu maksaa 15 € ja sen voi ostaa Traconin nettikaupasta.
14.–16.4.2017: Joensuussa pelataan, kun JokiCon järjestetään Itä-Suomen yliopiston Aurora-rakennuksessa. Ovet aukeavat perjantaina klo 12. Tapahtuma päättyy sunnuntaina klo 20. Ohjelmassa on vapaata pelaamista. Lisätietoa Lautapeliseuran foorumilta.
21.–23.4.2017: Lautapeliseuran järjestämä SMCon Turussa kokoaa pelaajat SM-joukkueturnaukseen ja lisäksi mahdollisesti yksilöturnauksiin. Myös vapaalle pelaamiselle on tilaa. Ilmoittautuminen joukkueturnaukseen päättyy 12.4.2017. Lisätietoja Lautapeliseuran sivuilta.
Lautapelioppaan viikon tapahtumat
- Perjantaina arvosteltiin Scythe.
- Lauantaina arvosteltiin Hero Realms.
2 vastausta aiheeseen “Viikkokatsaus 9.1.2017: Pelimessutulokkaita”
Moro!
En haluaisi nillittää, mutta Saboteur: Duel on jo ilmestynyt pari vuotta takaperin. Tarkoitatteko, että Duel tulee Suomen markkinoille?
Pauli, ymmärsin että nyt tulee ensimmäinen englanninkielinen laitos, sillä tuumin että saattaa kiinnostaa jotakuta. Minua ei, joten aika pikapuolisesti silmäilin ja voin hyvin olla väärässäkin. Ei siis tietääkseni ole ollut Suomessa saatavilla, mutta jatkossa on.