Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 7.11.2016: Tietovisailua ja Antiquityä

Lautapeliseura järjestää Lautapelaamaan-tapahtuman alla tietovisan, jossa on pelipalkintoja. Splotter julkaisee Antiquity-pelistä uuden laitoksen.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Oletko kiinnostunut osallistumaan viikkokatsauksen tekemiseen? Katsauksen lopussa on lisää asiasta.

Tämän viikkokatsauksen toimittivat Mikko Saari ja Meeko Wahlroos.

Lautapelitietovisa

Suomen lautapeliseura ja Tactic järjestävät ensi viikonloppuna olevan Lautapelaamaan-tapahtuman yhteydessä tietovisan, jossa mitataan lautapelitietämystä. Viikon aikana tulee joka päivä kiperiä lautapeliaiheisia kysymyksiä, joihin oikean vastauksen löytävät palkitaan pelipalkinnoin.

Lisätietoja visasta löytyy Lautapelaamaan-tapahtuman sivuilta. Visakysymyksiin löytyy linkit lautapeliseuran foorumilta, tapahtuman sivuilta ja seuran Facebook-sivulta.

Kinkkuconkin tulee taas

Mikko: Kuopiossa järjestetään perinteinen Kinkkucon-pelitapahtuma 5.–8.1.2017. Tapahtumapaikkana on tuttu Lukema Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella. Tapahtumassa on tarjolla vapaata pelaamista. Sunnuntaina on lisäksi lasten peliaamu klo 9–14.

Kinkkuconin pääsymaksu on 10 euroa koko viikonlopulta. Sunnuntai on ilmainen päivä ja Lautapeliseuran jäsenet saavat alennusta. Lisätietoja tapahtumasta Lautapeliseuran foorumilta tai Facebookista.

Antiquitystä tulee uusi laitos

Antiquityn kansiMikko: Maineikas pienkustantamo Splotter on kiihdyttänyt uudelleenjulkaisujen tahtia.Tänä vuonna on saatu uudet laitokset The Great Zimbabwesta ja Indonesiasta (ja sivukaupalla louskutusta Indonesian hieman epäonnistuneista komponenttiratkaisuista) ja ensi vuodelle luvataan uudelleenjulkaisu Antiquitystä.

Antiquity on julkaistu alunperin vuonna 2004. Toinen painos julkaistiin 2006, jonka jälkeen pelin saatavuus on ollut heikkoa.

Asiasta kertoi Splotterin Joris Wiersinga BGG:ssä. Toistaiseksi ei ole sen tarkempaa tietoa, milloin peli julkaistaan ja millainen uusi laitos on. Toisessa painoksessa ei muutettu kuin laatikon ulkoasu, saapa nähdä tuleeko tähän kolmanteen painokseen jotain muutoksia.

Saastunutta maaseutua
Antiquityn tunnusmerkkejä on pelin edetessä rankasti saastuva maaseutu. Kuva: Mikko Saari

Sanapeli pitkien sanojen ystäville

MeekoWordsy on sananmuodostuspeli pitkien sanojen ystäville, jossa pelaajat keräävät pisteitä käyttämällä mahdollisimman paljon pelilaudalla olevia kirjaimia.

Muista sananmuodostuspeleistä poiketen sanan kaikkia kirjaimia ei tarvitse löytyä pöydältä, vaan lisäksi saa käyttää niin paljon kirjaimia kuin tarvitsee.

Peli on suunniteltu 1–6 pelaajalle. Kierroksen alussa pöydälle jaetaan kahdeksan kirjainta neljään sarakkeeseen, jotka määrittelevät kirjaimista saatavat pistemäärät. Harvinaisemmista kirjaimista saa lisäpisteitä. Pelaajat yrittävät keksiä parasta sanaa yhtä aikaa ja ensimmäisenä sanan paperiinsa kirjannut pelaaja kääntää 30 sekunnin tiimalasin. Muut pelaajat saavat vielä 30 sekuntia aikaa keksiä sanan, jolla he pyrkivät päihittämään nopeimman pelaajan pistemäärän.

Kun 30 sekuntia on kulunut, pisteitä lasketaan nopeimmasta pelaajasta myötäpäivään ja jokainen, jonka sana päihittää nopeimman pelaajan, saa bonuspisteitä. Tätä jatkuu seitsemän kierroksen ajan, jonka jälkeen pisteet lasketaan yhteen, ja jokainen lisää pistemääräänsä vielä viiden parhaimman sanansa pisteet.

Pelissä siis voittaa se, joka pystyy parhaiten käyttämään eniten kirjaimia luodessaan pitkiä sanoja. Tällä hetkellä peli on saatavilla vain englanniksi, mutta pelin suunnittelija Gil Hova on avoin kehittelemään muille kielille sopivia mukaelmia.

Pelin voi saada itselleen 22 dollarilla. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu heinäkuulle 2017 Kampanja löytyy täältä.

Mikko: Gil Hovan eli Formal Ferretin kampanjoista on aikaisempaa kokemusta The Networksin verran ja siitä on sanottava, että kampanja hoidettiin kaikin puolin mallikelpoisesti. Wordsyä uskaltaa siis suositella varauksetta, jos sanapelit kiinnostavat. Peli on pitkällisen kehityksen tulos, taustalla on Hovan ensimmäinen julkaistu peli Prolix, jonka pariin Hova halusi palata nyt vuosien jälkeen kehittynein taidoin.

Wordsy
Tästä nappaisi komeat 27 pistettä, jos keksisi sanan BACKSCATTERING.

Viiden minuutin hupia

Meeko5 Minute Dungeon on nopeasykkeinen korttipeli 2–5 pelaajalle, jossa pelaajat työskentelevät yhdessä päihittääkseen viisikerroksisen tyrmän pahikset. Pelissä on yksinkertaiset säännöt ja se on helppo oppia. Koska yksi pelikerta kestää vain viisi minuuttia, peli on hyvin nopea pelata.

Alussa pelaajat valitsevat itselleen hahmon, joita pelissä on kymmenen. Jokaisella hahmolla on oma erikoiskykynsä, joista on hyötyä hirviöitä, vihollisia ja esteitä kohdatessa. Erityiskyvyn lisäksi jokainen saa hahmonsa mukaisen tomintopakan mistä heitellään erilaisia iskuja vastustajia kohti.

Pelissä ei ole vuoroja, vaan pelissä viholliset kohdataan yhdessä. Ei siis ole väliä, keneltä iskut tulevat, kunhan vihollinen on päihitetty mahdollisimman nopeasti, ja tyrmässä päästään etenemään. Jokaisen kerroksen lopussa on päävastus, jonka päihittämiseen vaaditaan enemmän iskuja.

Peli on hauska ajanviettopeli, jossa korostuu yhteinen tekeminen ja yrittäminen voittamisen ja taktikoimisen sijaan. Pelin kehittäjä on kanadalainen Wiggles3D, joka on kehittänyt useita pelejä 15 vuoden aikana. Tämä on yhtiön ensimmäinen Kickstarter-kampanja.

Peli maksaa noin 34 euroa. Sen olisi tarkoitus saapua tukijoille toukokuussa 2017. Toimitus on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

5 Minute DungeonAbstraktia kilpa-ajoa

Mikko: Kilpa-ajopeli Lacorsa yrittää uudestaan kerätä rahoitusta. Peli on mielenkiintoisella tavalla abstrakti: kilparata on vain lyhyt jono ruutuja, joissa autot kisaavat keskinäisistä sijoituksista.

Vuorolla haastetaan edellä oleva auto ja jos onnistuu pelaamaan isomman kortin, pääsee ohitse. Ensimmäisenä oleva voi sitten yrittää saada etumatkaa muihin ja takana tulevien pitää kiriä väli kiinni, ennen kuin pääsee taas haastamaan.

Pelin toteutus on todella tyylikäs ja graafiselta ilmeeltään hyvin mietitty. Postikuluineen peli maksaa 60 dollaria. Toimitus on elokuussa 2017 ja EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

Lacorsa

Kuolemanrajakokemuksia

Cryptic Explorers tarjoilee omintakeista estetiikkaa. Pelin logo näyttää death metal -bändin logolta ja kuvitus on täysin mustavalkoista. Cryptic Explorersissa pelaajat ovat kryptonautteja, jotka hakevat kuoleman valtakunnasta salattua tietoa. Yksi pelaajista on kuoleman jumalatar, joka yrittää murhata kryptonautit.

Boksi ei ole tällä kertaa täynnä figuureja, vaan pahviständeillä mennään. Aikaisemmalla Kickstarter-yrityksellä vuonna 2015 (nimellä Necronauts) pelissä oli vielä figuurit mukana, mutta taloudellisista syistä figuurit jäivät nyt pois. Rahoitustavoitekin putosi toki yli 50 000 dollarilla. Itse peli vaikuttaa melko tavanomaiselta dungeon crawlerilta.

Yksi kappale maksaa 59 dollaria ja päälle arvioidaan tulevan 20–30 dollarin postikulut. Ostamalla kaksi peliä saa postikulut ilmaiseksi. Toimitus on EU-ystävällinen ja sitä lupaillaan heinäkuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Cryptic Explorers

4X:ää taskukoossa

Universal Rule on taskukokoinen 4X-peli, joka on toteutettu alle 20 kortilla.

Universal Rulessa on Glory to Romen mieleentuova pelimekaniikka, jossa yksi pelaaja valitsee toiminnon ja muut voivat seurata ja tehdä saman toiminnon. Taistelussa kaksi planeettaa käy vastakkain ja muut pelaajat voivat rahoittaa joko hyökkääjää tai puolustajaa. Enemmän rahoitusta saanut voittaa. Mukana on siis hyvä annos politikointiakin.

Peli maksaa 10 dollaria, mutta päälle tulee postikuluja toiset 10 dollaria. Toimitus luvataan helmikuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Universal Rule

Ranskalaista bisnestä

Goodwill on ranskalainen bisnespeli, jossa pelaajat ovat sijoittajia. Jokaisella on jotain tietoa, jota muilla ei ole ja sen perusteella sitten annetaan pelin yhtiöiden osakkeille hintoja. Pienimmän hinnan asettanut myy osakkeen pelaajalle, joka tarjosi korkeinta hintaa. Lisänä on resurssien hinnanvaihtelua ja sekalaista satunnaistapahtumaa.

Peli maksaa 38 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus luvataan toukokuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Goodwill

Mikon pelaamia

Essenin messujen isoihin hitteihin kuulunut Great Western Trail pääsi viikon mittaan pöydälle pariinkin otteeseen, ensin pelikerhossa kolminpelinä ja sitten kotona kaksinpelinä. Ensimmäisen pelin jälkeen arvelin, että kaksinpelissä lauta jäänee vähän turhan tyhjäksi, mutta huoli oli turha: kaksinpelikin toimii hienosti.

Mainiolta peliltähän tämä vaikuttaa. Karjan kuljettaminen Kansas Cityyn on mielenkiintoinen haaste, jossa on paljon erilaisia lähestymistapoja. Pakkaa eli karjalaumaa voi ohentaa poistamalla huonompia lehmiä, kehittää hankkimalla parempia ja siinä sivussa on paljon muutakin toimintaa, pelissä voinee pärjätä ihan hyvin esimerkiksi rakennuksiin keskittymällä, vaikka ei niin karjasta välittäisikään.

Raskas peli Great Western Trail on, peli on täynnä symboleita joiden merkitys aukeaa hiljakseltaan, ja säännöissä on runsaasti selittämistä. Kannattaa myös varautua pitkiin peleihin, ensimmäinen kolminpelimme vei vähän yli kaksi tuntia. Neljällä aloittelijalla kolme tuntia on ihan realistinen kesto tälle pelille, mutta toisaalta kokemuksen myötä pelit kyllä nopeutuvat. Kaksinpelistä selvittiin noin tunnissa, kun säännöt olivat paremmin hallussa.

Aivan joka tilanteessa en tätä pöydälle iskisi, mutta jos pitkähkö kesto ei haittaa ja halutaan pelata raskasta europeliä, Great Western Trail on mainio valinta.

Uuden pelifirman voi pistää pystyyn monellakin tavalla, mutta ihan hyvä tapa debytoida on julkaista mielenkiintoinen peli Uwe RosenbergiltaCottage Garden on sen sorttista Tetristä, että Patchwork tulee hakematta mieleen. Nyt peli vain vetää jopa neljä pelaajaa. Julkaisija on ensikertalainen Edition Spielwiese, joka on tehnyt enimmäkseen siistiä työtä, mutta vähän oli lipsuttu, pelin mukana tuli tarra-arkillinen korjauksia pelilautaan ja ohjekirjaan.

Cottage Gardenissa täytetään kukkapenkkejä polyominoilla. Näitä laattoja noukitaan yhteiseltä pelilaudalta, jossa on mahdollista ennakoida, mitä itse saa myöhemmillä vuoroilla ja mitä muut mahdollisesti haluavat. Pelissä on muutama muukin pieni juju, kuten useamman pisteytysmerkin käyttö ja valinnat, mitä näistä pisteytysmerkeistä haluaa siirtää pisteitä saadessaan.

Pelissä on miellyttävä vesivärikuvitus, joka osaltaan luo peliin mukavaa tunnelmaa. Cottage Garden on aika leppoisa peli ja vähän eriluontoinen kuin Patchwork, vaikka mekaniikaltaan tätä muistuttaakin.

Tulevia tapahtumia

11.–13.11.2016: Lautapelaamaan 2016 järjestetään Kaapelitehtaalla 11.–13.11.2016. Tapahtuma toimii totuttuun tapaan, eli ohjelmaa ei ole, mutta vapaaseen pelaamiseen on tarjolla paitsi tilaa ja peliseuraa myös Lautapeliseuran runsas pelikokoelma. Tapahtumassa pelataan Agricolan SM-kisat.

19.11.2016: Porin pöytäpeliseura Pöllökarhut osallistuu Porin pelipäivään la 19.11.2016 ja täyttää Porin nuorisotalon alakerran pöytäpeleillä. Paikalla on runsaasti lautapelejä pelattavaksi, lautapelikirppis, turnaukset Android: Netrunnerista ja Malifauxista, speedpainting-kilpailu ja pelidemoja. Paikalla on myös pelimyyntiä, muun muassa Snowdale Design on paikalla myymässä Dale of Merchantsia. Lisätietoja tapahtumasta löytyy Pöllökarhujen sivuilta tai Facebookista.

5.–8.1.2017: Kuopiossa järjestetään perinteinen Kinkkucon-pelitapahtuma 5.–8.1.2017. Tapahtumapaikkana on tuttu Lukema Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella. Tapahtumassa on tarjolla vapaata pelaamista. Sunnuntaina on lisäksi lasten peliaamu klo 9–14. Lisätietoja tapahtumasta Lautapeliseuran foorumilta.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Viikkokatsaustiimiin mahtuu vielä mukaan: katsaus kirjoitellaan viikon aikana Google Docsiin, eli tehtävä edellyttää lautapeliuutisten bongailua ja kirjaamista dokumenttiin viikon aikana ja muiden löytämien uutisten kommentointia. Jos kiinnostaa, tule mukaan – osallistumispakkoa ei ole, eli voit bongailla uutisia ja kommentoida muiden löytöjä sen verran kuin ehdit ja jaksat.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *