Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 6.11.2017: Pelaajien valinta -voittajat 2017

Pelaajien valinta -palkinnon ensimmäiset voittajat ovat Flamme Rouge, Agricola ja lautapelikahvila Taverna. Viikkokatsauksessa myös uutuuksia ja Kickstartereita.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Pelaajien valinta -voittajat 2017

Ensimmäisen Pelaajien valinta -palkinnon voittajat ovat selvillä.

Vuoden harrastajapeli

Lautapelit.fi nappasi siis pelisarjoissa tuplavoiton. Agricola on vain sen luokan klassikko, ettei sen suomennosta voitu ohittaa, etenkin kun suomennoksen pohjalla oleva Revised Edition on aivan kelpo modernisointi. Perhepelisarjassa raadin näkemyksissä oli enemmän hajontaa, mutta Flamme Rouge sai lopulta eniten raadin jäseniä puolelleen.

Pelitekojen sarjassa Tavernan kakut veivät lopulta voiton – no, saattoi Tavernan henkilökunnan tinkimättömällä asenteella ja innokkaalla työllä suomalaisen lautapelikahvilakulttuurin luomiseksi olla jotain tekemistä voiton kanssa.

Palkinnon sivuilta löytyy lisää raadin perusteluja voittajista. Onnittelut kaikille voittajille ja finalisteille!

Kuinka GeekBuzz kantaa kaupassa

Meeple’s Corner -nettikauppa julkaisi mielenkiintoisen blogikirjoituksen Essen Releases 2016: Staying Power or Hype?, jossa käydään läpi GeekBuzz-listan 30 kuuminta peliä ja katsellaan vuosi myöhemmin, mitä niille kuuluu nettikauppiaan näkökulmasta.

Lopputuloksena kymmenen peliä 30:sta piti lupauksensa ja kantoi hypensä. Tämä on kuulemma suorastaan hyvä tulos.

Floppipuolelta mainittakoon muun muassa AdrenalineFabled FruitCry Havoc4 Gods ja Key to the City: London. Sitten oli näitä tapauksia, joissa saatavuus rajoitti myyntiä pahasti: A Feast for Odin oli lisäksi erittäin kallis. Not Alone menetti hypensä, kun peliä ei voinut ostaa, ja sitten kun peli tuli taas saataville, mielenkiinto oli jo mennyt ohi. Tämä korostaa sitä, miten tärkeää on, että peliä on saatavilla silloin kun hype on kovimmillaan.

Hype-listan ykkönen Terraforming Mars kävi hyvin kaupaksi, samoin kakkonen Cottage Garden. Listan viimeiseksi jäänyt Flamme Rouge oli yksi vuoden kovimmin kaupaksi käyneitä pelejä, ohittaen myynnissä Terraforming Marsinkin. Myös Great Western Trail kävi erittäin hyvin kaupaksi.

Uutta sotaa Mikugamesilta

Soviet 1941 Theater of Warin kansiRuotsinsuomalainen Mikugames julkaisee uuden sotapelin. The Soviet 1941 Theater of War käsittelee operaatio Barbarossaa eli Saksan hyökkäystä Neuvostoliittoon vuonna 1941. Aihe on paljon käytetty, mutta peli käsittelee sitä hieman eri tavoin kuin yleensä.

Pelissä on kaksi karttaa: päärintama ja Suomen rintama. Peliä voi pelata joko vain toisella rintamalla, tai molemmilla yhtä aikaa. Suomen rintama pelataan hieman pienemmässä skaalassa: muuten mennään armeijakunnilla, mutta Suomen kartalla divisioonilla.

Joukkojen vahvuuksiin on saatu vähän epämääräisyyttä mukaan: nappulat ovat kaksipuoleisia ja jos joukko-osasto on voimissaan, käytetään toista puolta ja jos on tullut runsaammin tappioita, käännetään toinen puoli. Näin vastapuolen joukko-osastojen vahvuudesta on karkea käsitys, mutta ei tarkkaa tietoa.

Pelivuorot on jaettu eriin, joiden aikana vain osa joukko-osastoista saa liikkua. Määrää voi lisätä käyttäen resurssipisteitä, tai jos sää tai arpakuutio suosii.

Peli on keräämässä ennakkotilauksia. Pelin tekeminen edellyttää 400 ennakkotilaajaa. Peli maksaa 47 euroa Suomeen toimitettuna.

Commands & Coloursia avaruudessa

PSC Games julkaisee vuoden 2018 aikana Richard Borgilta uuden Commands & Colors -pelin, jonka aiheena on lavean mittakaavan avaruustaistelut.

Asiasta ei ole vielä muuta tietoa kuin BoardGameGeekin twiitti, mutta kuulostaahan tämä aika makealta noin lähtökohtaisesti.

Vital Lacerdan rikoskeikka

Escape Plan on Vital Lacerdan uusi peli, joka ilmestyy vuoden 2018 aikana. Puitteet ovat tutut: pelin julkaisee Eagle-Gryphon Games ja kuvituksesta vastaa Ian O’Toole.

Pelaajat ovat pankkikeikan jälkeen nauttimassa hiljaiselosta. Poliisit saavat kuitenkin yllättäen vihiä jutusta ja kaaos alkaa, kun SWAT-tiimi hälytetään hommiin ja kaupungin uloskäynnit suljetaan. Kaupungista on paettava, mutta jotta piilotetut rahat saadaan mukaan, pako vaatii suunnitelman.

Selviytyminen vaatii harhautusten luomista, poliisien lahjomista, naamioitumista, poliisien pistämistä porukan toisten rosvojen perään ja niin edelleen. Yhteistyöpelistä ei siis ole kyse, vaan jokainen on omillaan. Kuka onnistuu pakenemaan mukanaan eniten rahaa?

Lacerdan pelit ovat usein varsin raskaita, tämä on ilmeisesti jonkin verran kevyempi. Peliajaksikin luvataan vain tunti. Ainakin jo vuodesta 2013 asti työn alla ollut peli tulee Kickstarteriin vuoden 2018 aikana.

Escape Plan

Fantasy Flightille videopelistudio

Fantasy Flight on haudutellut jo jonkin aikaa omaa videopelistudiota. Fantasy Flight Interactiveä johtaa Tim Gerritsen. Luvassa on paitsi lautapelien digiversioita, myös kokonaan uusia pelejä Fantasy Flightin lautapelien maailmoista. Pääasiallisena alustana tulee toimimaan Steam.

Lue lisää Gamasutran uutisesta.

Lisää ulkomaanjakelua Lautapelit.fi:n peleille

Renegade Studios, joka julkaisee Honshua Yhdysvalloissa, on tehnyt Lautapelit.fi:n kanssa sopimuksen ByzanzinDokmuksen ja Dokmus: Return of Erefelin julkaisemisesta. Pelit ilmestyvät Yhdysvalloissa vuoden 2018 ensimmäisellä neljänneksellä.

Renegadelta tulee myös CastellAaron Vanderbeekin peli katalonialaisista ihmistorneista. Kansikuvassa oli jotain tuttua, mutta sehän onkin Ossi Hiekkalan käsialaa. Mukavaa, että suomalainen osaaminen leviää maailmalle!

Castell

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verovapaasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Rauhantekijöiden aamunkoitto

Sami Laakson uutuuspeli Dawn of Peacemakers on nyt Kickstarterissa. Testattu on ja hyväksi havaittu, tarkempaa raporttia löytyy kolmen viikon takaa viikkokatsauksesta. Lyhyesti: kyseessä on kampanjamuotoinen yhteistyöpeli, jossa pelaajien tehtävänä on rauhoitella sotivia osapuolia ja saada taistelut loppumaan. Pelissä on 12 skenaarion kampanja, jonka edetessä peliin aukeaa lisäsisältöä hieman Mechs vs Minionsin hengessä.

Legacy-pelistä ei ole kyse, eli kyse on täysin uudelleenpelattavasta pelistä, vain pieni yllätyselementti haihtuu pois. Kampanjaa ei realistisesti ehkä samalla porukalla kahta kertaa jaksa läpi pelata, mutta yksittäisiin skenaarioihin palaaminen voi olla mielekästä, eli peli ei ole 12 pelikerralla nähty.

Peli maksaa 109 dollaria Suomeen toimitettuna. Samoilla 20 dollarin postikuluilla kulkee korkeintaan kolme peliä, eli kimppatilauksella säästää. Verovapaa toimitus on luvattu elokuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Löydä jos pystyt

Cache Me If You Can on geokätköilyaiheinen korttipeli. Samoilta tekijöiltä on aikaisempi samanniminen lautapeli, mutta tämä on pieni ja notkea onnenkoetuskorttipeli: kortteja käännetään auki, kunnes esiin tulee kaksi vaarakorttia tai kätkö löytyy. Melko vaatimattoman oloinen peli, mutta geokätköilyharrastajille, jotka ovat lautapelijästejä, tämä voi toimiakin.

Peli maksaa 25 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu jo marraskuulle 2017. Toimitus on verovapaa, vaikka tuleekin Yhdysvalloista. Halvemmalla tosin pääsee kappaletta kohden tilaamalla viisi ja maksamalla verot, yhdessä pelissä kun on hinnasta yli puolet postikuluja. Kampanja löytyy täältä.

Cache Me If You Can

Aikaodysseia

Temporal Odyssey on kortindraftausta ja taistelua aikajanojen hallinnasta. Peli lupailee nopeaa setuppia ja yksinkertaisia sääntöjä. Pelien välissä voi muuttaa pakkaa eri aikakausien mukaan, jolloin saa vähän erilaisen pelin. Peli etenee nopeasti ja suoraviivaisesti. Kehuvat sutjakaksi kaksintaistelupeliksi, eli Star Realmsin ja vastaavien fanien kannattaa ehkä vilkuilla tähän suuntaan.

Peli maksaa 25 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on verovapaa ja luvattu toukokuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Temporal Odyssey

Tyhjä taulu

Tabula Rasa on bagbuilder, jossa pelaajien pusseissa on alussa yksi värillinen kristalli ja loput ovat tyhjiä kristalleja. Näitä värittömiä pitäisi saada väritettyä, jotta niillä voi sitten tehdä omalla vuorollaan kaikenlaista hyödyllistä. Mukana on myös pelilauta, jossa pelin aikana edetään ja yritetään hätyyttää pahista.

Halpismalli ilman akryyliosia maksaa 49 dollaria Suomeen toimitettuna. Perusmallille tulee hintaa 65 dollaria ja useamman kappaleen tilauksessa vähemmän. Toimitus on verovapaa ja luvattu heinäkuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Tabula Rasa

Hirviömaat

Monster Lands on noppienasettelupeli, jossa kerätään nopat omalta klaanilta ja palkkasotureilta, tehdään nopilla työläistenasetteluvaihetta ja kun kamaa on koossa riittävästi, lähdetään sotimaan hirviöitä vastaan ja siellä nopista tulee aseita, joilla pitää heittää vaadittuja summia.

Peli maksaa perusmallina 67 euroa Suomeen toimitettuna, luksuskomponenteilla hinta on 97 euroa. Toimitus on verovapaa ja luvattu elokuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Monsterlands

Sankarin risteys

Hero’s Crossing tarjoilee pikselitaidetta, mutta sankarin rooliin pelaajat eivät pääse. Pelaajat ovatkin kyliä sankarien taustalla: kauppiaita, seppiä, taikajuomien keittäjiä ja niin edelleen. Pelaajat tuottavat tavaraa myytäväksi sankareille. Tavoitteena on varustaa sankarit niin, että maailma pelastuu.

Pelissä on noppadrafti, jossa noppia kerätään yksi kerrallaan tekemällä erilaisia toimintoja. Noppien värit ja numerot vaikuttavat toimintoihin: jos vaikka valitsee punaisen asenopan, resurssintuotantotoiminto tekee aseita. Isot numerot tekevät toiminnoista vahvempia, mutta keräävät myös vihollisia.

Hauskana jippona pelin kuvitus kehittyy korttien kehittyessä: resoluutio paranee ja pikselit pienenevät.

Peli maksaa 69 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu kesäkuulle 2018 ja se on verovapaa. Kampanja löytyy täältä.

Hero's Crossing

Kanzume Goddessin uusi tuleminen

Kamigami Battles: Battle of the Nine Realms on uusi versio vuonna 2012 ilmestyneestä Kanzume Goddess -pelistä. Homman nimi on eeppinen matsaus pelaajien kesken, joko joukkuettain tai kaikki vastaan kaikki -hengessä. Taistelupeliä siis, päähahmoina erilaiset jumalat, ja jostain syystä aika iso osa jumalista on isorintaisia ja vähäpukeisia naisia.

Peli maksaa 60 dollaria Suomeen toimitettuna. Lisäosan kanssa hinta on 120 dollaria. Toimitus on luvattu elokuulle 2018 ja se on verovapaa. Kampanja löytyy täältä.

Kamigami Battles

Sotahuone

War Room on uusin peli veteraanisuunnittelija Larry Harrisilta, jonka käsialaa ovat muun muassa Axis & Allies ja Conquest of the EmpireWar Room on muhkea globaali toisen maailmansodan kattava peli, joka vetää 2–6 pelaajaa ja peliajaksikin luvataan ronskisti tunti pelaajaa kohden.

Pelillä on hintaa, mutta roinaakin tulee mukana aika lailla. Yksiköt ovat pinoutuvia muovinakkuloita. Sotiminen perustuu yhtä aikaa annettaviin komentoihin. Sotatoimien lisäksi pitää murehtia kotirintaman moraalista, sotateollisuuden tuotannosta ja sen sellaisesta – sotaa käydään siis korkeimmalla tasolla.

Peli maksaa 204 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu joulukuulle 2018. Toimitus ei ole verovapaa, mutta julkaisija lupaa maksaa vähintään puolet veroista. Kampanja löytyy täältä.

War Room

Keskiaikaa

Medieval on keskiaikaan sijoittuva Richard H. Bergin ja GMT Gamesin sotapeli vuodelta 2003. Nyt Kickstarterissa on pelin uusi laitos, joka lupaa paikkailla aikaisemman version puutteita ja uudistaa komponentit tämän päivän tasolle.

Pelaajat ovat valtaklikkejä, jotka taistelevat keskiaikaisen Euroopan hallinnasta. Mukana on paljon selkäänpuukotusta, juonittelua ja historiallisia keskiaikaisia elementtejä ilkeiden tapahtumakorttien muodossa – ja tietysti mongolit, jotka vyöryvät idästä päälle ja tuhoavat kaiken edessään.

Peli maksaa 82 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu kesäkuulle 2018 ja on verovapaa. Kampanja löytyy täältä.

Medieval

Ihmiskunnan tukikohta

Badlands: Outpost of Humanity on post-apokalyptinen rymistely, jossa eloonjääneet taistelevat vähistä resursseista. Tavaraa etsitään, vaihdetaan, myydään, varustetaan kulkuneuvoja ja kerätään vaikutusvaltaa. Taisteluakin on tarjolla.

Ilman miniatyyrejä peli maksaa 54 euroa Suomeen toimitettuna. Miniatyyrien kanssa hinta nousee 64 euroon. Verovapaa toimitus on luvattu kesäkuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Badlands: Outpost of Humanity

Pakkasen kronikat

Chronicles of Frost on Mistfall-pelin maailmaan sijoittuva pakanrakennuspeli. Peli on seikkailua ja taistelua. Kortit antavat hahmolle ominaisuuksia ja korteista saa enemmän irti, kun käyttää hahmon taitoja tai puskee hahmoa äärirajoille ottamalla haavatokeneita.

Peli maksaa 43 dollaria Suomeen toimitettuna. 66 dollarilla pelin saa miniatyyrien kera. Toimitus on verovapaa ja luvattu huhtikuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Chronicles of Frost

Kansanperinteen kauheuksia

Folklore: The Affliction on roolipelimäistä kauhupeliä, joka lupaa tarinankerrontaa, hahmonkehitystä ja yhteistyöseikkailua dark fantasy -hengessä. Nyt Kickstarterissa on pelin toinen painos, eli takuutavaraa on sikäli luvassa. Pelillä on BGG:ssä ihan siivo 8,5 keskiarvo. Kakkoslaitos laskee hintaa korvaamalla miniatyyrit pahviständeillä. Miniatyyrit voi ostaa erikseen.

Peli maksaa 60 dollaria. 150 dollarilla saa myös 76 miniatyyriä. Hintoihin tulee jopa 25 dollaria postikuluja päälle. Toimitus on verovapaa ja luvattu heinäkuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Folklore: The Affliction

Museokeikka

Museum Rush on ryöstöaiheinen peli, jossa pelaajat ryöstävät museosta arvokkaita näyttelyesineitä minkä ehtivät. Peli on kilpajuoksua muita pelaajia ja aikaa vastaan: eniten varastava voittaa.

Peli maksaa 30 puntaa. Lisäosan kanssa hinta on 50 puntaa. Päälle arvioidaan noin kympin verran postikuluja. Toimitus on verovapaa ja luvattu maaliskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Museum Rush

Hirviöteurastusta

Monster Slaughter ei ole siis hirviöiden teurastamista, vaan teurastuksen kohteena ovat teinit. Pelaajat edustavat hirviöperheitä, jotka pistävät syrjäiseen mökkiin leiriytyneitä sietämättömiä teinejä palasiksi.

Peli maksaa 85 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus on verovapaa ja luvattu lokakuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Monster Slaughter

Mikon pelaamia

Viikon kiinnostavin peli oli Mario Papinin suunnittelema Siena vuodelta 2005. Muistan pelin ilmestymisen hyvin: se sai vähän kyseenalaista mainetta pelilautansa vuoksi. Se kun pistää tyylin vakaasti ennen tarkoitusta, pelilaudan kuvitukseksi on valittu Ambrogio Lorenzettin fresko, johon ei ole turhia merkintöjä tehty.

Kun vielä kaikenlaiset apulaput puuttuvat täysin, pelikokemus voi olla hivenen kryptinen. Sääntökirjan heikkolaatuisuus ei myöskään auta asiaa; meillä oli onneksi käytössä sääntökirjan kolmas iteraatio, josta peli on jo aivan opittavissa. Paljon hyvääkin tässä pelissä nimittäin on.

Pelin alussa pelaajat ovat maalaisia, jotka tuottavat ja myyvät viljaa, öljyä ja viiniä. Kun rahaa kertyy tarpeeksi, voi ryhtyä kauppiaaksi. Kauppiaat unohtavat maalaismaiset tavarat ja keskittyvät mausteiden ja kankaiden kauppaan ja lähikaupunkien välillä matkustelemiseen.

Kun rahaa on runsaasti, voi ryhtyä pankkiiriksi, jolloin unohdetaan koko maaseutu ja siirrytään laudan toiselle puolelle, kaupunkia kiertämään. Siellä hukataan rahaa kurtisaaneihin, rakennellaan kaupungin tornia ja lahjoitetaan rahaa kirkolle. Pankkiireilla on siis aivan eri meno kuin muilla pelaajilla.

Sienan tavoitteena on kerätä pisteitä. Pisteitä kertyy lähinnä pankkiirina. Maalaiset voivat saada pisteitä ainoastaan pankkiirien aloittamiin taidehuutokauppoihin osallistumalla, ja silloinkin maalaisia syrjitään. Pelin voittaa joka tapauksessa eniten pisteitä kerännyt pankkiiri: muilta ei edes kysellä.

Pelissä on paljon hyvää. Nämä eri roolit ovat mielenkiintoinen elementti; samoin pidän siitä, että raha ei suoraan ratkaise, vaan pisteet. Pelissä on kuitenkin paljon kaikenlaista kömpelyyttä ja kulmikkuutta. Selvää on myös se, että kolmella pelaajalla peli ei ole parhaimmillaan. Luulisin, että viisinpelinä eri väestöryhmien välinen dynamiikka voisi toimia paremmin, eikä ryhmästä toiseen siirtyminen olisi täysin ilmeistä.

Mielenkiintoinen kokemus on ollut myös The Great Zimbabwen pelaaminen kaksinpelinä. Peli nopeutuu mukavasti: lyhyin pelimme kesti noin vartin. Kaksinpeli on todella räväkkä kokemus, jossa pitää kiiruhtaa maaliin nopeasti. Strategiat jäävät ehkä vähän moninpeliä yksipuolisemmiksi, mutta se on vain kiinnostavaa.

Tulevat lautapelitapahtumat

  • 28.11.2017 Helsingin työväenopistolla Ari Saastamoinen luennoi lautapelien kulttuurihistoriasta. Luento on ilmainen. Lisätietoja Ilmonetistä.
  • 5.–7.1.2018 järjestetään Suomen lautapeliseuran pitkäaikaisin pelitapahtuma Kinkkucon Kuopiossa. Lisätietoja löytyy Lautapeliseuran foorumilta.
  • 27.–29.7.2018 pidetään Ropecon 2018. Tällä hetkellä Ropeconille haetaan tekijöitä.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *