Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 6.3.2017: As d’Or-voittajat

Cannesin pelimessuilla nimettiin As d’Or -palkinnon voittajat 2017. Voiton veivät Unlock!, Scythe ja Go Cuckoo! Lisäksi Kickstarter-julkaisuja.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Tämän viikkokatsauksen toimitti Mikko Saari.

As d’Or -voittajat

Helmikuun lopussa Cannesin pelimessuilla julkistettiin ranskalaisen As d’Or -pelipalkinnon voittajat.

  • Yleiskategorian voitti Unlock!, Space Cowboysin huonepako-henkinen arvoitus- ja ongelmanratkaisupeli. Pelistä on olemassa tee-se-itse-maistiainen, jolla pelin ideaa voi kokeilla ennen ostamista.
  • Peliharrastajien sarjassa ykköspalkinto meni Scythelle.
  • Paras lastenpeli oli Go Cuckoo!, HABA:n tikkupeli, jossa pelaajat yrittävät vetää peltipurkissa eri värikoodein varustettuja puisia tikkuja pois purkista tavoitteena saada tikku pois ilman, että tikkujen päällä olevat linnun munat putoavat.

As d'Or -logo

Digitaalista Terra Mysticaa ja muita sovellusuutisia

Digidiced esitteli Twitterissä ensimmäisen ruutukaappauksen Terra Mysticasta:

7 Wondersin sovellusversio on ollut kehitteillä jo pitkään. Repos lopetti pitkän hiljaisuuden sovelluksen tiimoilta ja kommentoi Facebookissa kertovansa aiheesta lisää vuoden 2017 jälkipuoliskolla. Hiljaa hyvä tulee…

Scythestä on tulossa digitaaliversio. Digi-Scythen sivuilla voi ilmoittaa osoitteensa saadakseen lisätietoja ja päästääkseen beta-testaajaksi. Stately Playn sivuilla on lisätietoja ja screenshotteja.Digitaalinen Scythe

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logoAlla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Knizia, Dutrait ja Grail Games

Yhdistelmä Reiner KniziaVincent Dutrait ja Grail Games on jo hyväksi havaittu. King’s Road on Knizian peli, jossa kuningas kiertelee pitkin maaseutua. Kullakin alueella selvitetään, kuka on vaikutusvaltaisin aatelinen ja tämä voittaa alueen itselleen. Kyse on siis aluehallintapelistä. Peli on ilmestynyt alunperin nimellä Imperium osana erilaisia pelikokoelmia, kuten GMT:n Rome-paketti vuodelta 2001.

Jokaisella pelaajalla on identtinen yhdentoista kortin pakka, josta valitaan joka kierroksella kolme korttia, jotka sitten pelataan. Aluekorteilla saa vaikutusvaltaa alueille, ritari buustaa yhtä aluetta, lohikäärme lisää pisteytyksiä ja noita antaa valita loput kortit uudestaan sen jälkeen kun on nähnyt muiden valinnat. Yksinkertaista, selkeää ja Dutrait’n upealla kuvituksella kuorrutettua.

Peli maksaa noin 26 euroa Suomeen toimitettuna. Tarjolla on alennuskomboa aikaisemman Medicin kanssa ja jos osallistuit jo Medicin Kickstarteriin, olet nyt oikeutettu halvempaan hintaan. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu elokuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.King's Road

Tyhjyyden imperiumit, osa kaksi

Empires of the Void II on välittömästi kiinnostava tekijänsä vuoksi: pelin takana on Red Raven Games eli yhden miehen ihme Ryan Laukat.  Peli on avaruudenvalloitusta, pelaajat valloittelevat planeettoja oman muukalaisrotunsa nimissä.

Planeettoja on vähän, mutta ne ovat persoonallisia ja yksityiskohtaisempia kuin tavallisesti 4X-peleissä. Peli käyttää Twilight Struggle -henkisiä kortteja, koska Laukatin mukaan tällaisilla toimintokorteilla pystyy kertomaan tarinoita. Lisäksi pelaaja joutuu miettimään, miten korttinsa haluaa käyttää. Pelissä on myös vuorovaikutusta heti alusta pitäen, 4X-peleille tyypillinen rakenteluvaihe on jätetty pois.

Suomeen toimitettuna peli maksaa 70 dollaria. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu joulukuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Empires of the Void II

Kylä lähtee

Village Attacks on yhteistyöpeli, jossa pelaajat ovat hirviöitä puolustamassa linnaansa kyläläisiltä ja kaikenlaisilta sankareilta. Klassinen puoltenvaihto, siis.

Pelissä on modulaarinen laatoista koottava linna ja kymmeniä miniatyyrejä. Peliin lupaillaan normaalin linnanpuolustuksen lisäksi useista pelikerroista koostuvia kampanjatarinoita, joissa hirviöillä on muitakin tavoitteita. Toiminta on noppavetoista.

Pelille tulee postikuluineen hintaa noin 110 euroa. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu maaliskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.Village Attacks

Jumaluusjuoksu

Divinity Derby on Carlo A. Rossin (AlchemistRoskisZoobaloo) suunnittelema kilpajuoksu- ja vedonlyöntipeli antiikin Kreikan jumaliin liittyvällä teemalla. Jokaisella pelaajalla on käytössään kaksi korttikättä, joista toinen jaetaan vasemman- ja toinen oikeanpuoleisen naapurin kanssa.

Tämä jaettujen korttikäsien käyttäminen tuo uutta vipinää sinänsä perinteiseen kisaamiseen ja vedonlyöntiin.

Perusmalli maksaa noin 45 euroa Suomeen toimitettuna, luksusmalli vähän yli 60 euroa. Luksusmallissa on käsinmaalatut miniatyyrit, perusmallissa maalaamattomat värillisillä jalustoilla. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu syyskuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.Divinity Derby

Kosminen juoksu

Cosmic Run: Rapid Fire on nopea 15–20 minuutin noppafilleri yhdelle tai kahdelle pelaajalle. Pelin on suunnitellut Steve Finn (Biblios, Herbaceous).

Peli on kupongintäyttöpeli, jossa rastitetaan ruutuja omasta kupongista, mutta kilpajuoksun lisäksi mukana on suoraa konfliktia pelaajien välillä.

Peli maksaa 25 dollaria Suomeen toimitettuna. Vähän halvemmalla pääsee kun ottaa kaksi, jolloin hinta on yhteensä 39 dollaria. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu syyskuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.Cosmic Run: Rapid Fire

Matkakohde: Neptunus (taas)

Destination: Neptune on Quartermaster General -sarjasta tutun Ian Brodyn peli kaupallisesta avaruudenvalloituksesta muutaman vuoden takaa. Peli ei ole järin hyvä, BGG:n keskiarvo on vaatimaton 6,5, mutta toista peliä kehitellessään Brody keksi, miten Destination: Neptunesta tehdään niin hyvä peli kuin sen olisi pitänyt olla.

Destination: Neptune on scifi-pelinä enemmän tiedettä kuin fiktiota. Chris Farrell kuvaa alkuperäistä BoardGameGeekissä näin: ”Definitely feels like someone played High Frontier and decided to remake it more like Puerto Rico: so you have a fuel and cash management game with pretty nice authentic details, married to a role selection game.” Uusi versio on nopeampi, intuitiivisempi, sisältää vähemmän lumipalloilua ja antaa virheitä enemmän anteeksi.

Alkuperäinen peli ja päivityssarja maksaa Suomeen toimitettuna 58 dollaria. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu elokuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.Destination: Neptune

Kauan eläköön kuningatar!

Long Live the Queen on muutaman vuoden takainen japanilainen peli, tiukka puolen tunnin köydenveto kahdelle pelaajalle. Nyt suomalainen LudiCreations tuo pelin laajempaan jakeluun Euroopassa Kickstarterin kautta.

Tarjolla on japanilainen kuvitus ja uusi dieselpunk-kuvitus. Japaniversiossa kaksosprinsessa taistelevat valtaistuimesta kuningattaren kuoltua. Dieselpunk-versio sijoittuu Crisis-pelistä tuttuun Axiaan, jossa kuningatar hallitsi alamaailmaa.

Kumpikin versio maksaa 24 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu joulukuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.Long Live the Queen

Dinosaurussaari

Dinosaur Island ei ole virallinen Jurassic Park -lautapeli, mutta kun jo kannessa näkyy tuttua kirjasinta, inspiraation lähdettä ei kannata hakea kaukaa. Pelin taustalta löytyy tuttuja nimiä: Jonathan Gilmour on tuttu Dead of Winterin suunnittelijana, kuvittaja Kwanchai Moriya taas monesta projektista.

Peli on työläistenasettelua. Omaan puistoon haalitaan DNA:ta, josta keitellään kokoon dinoja ja sitten yritetään houkutella mahdollisimman paljon vierailijoita (ja pitää vierailijaparat hengissä!). Erikoisuutena pelin kesto on säädettävissä tunnista kahteen ja puoleen. Pelissä on myös dramaattisia juonenkäänteitä eli kortteja, joilla voi yllättävällä tavalla rikkoa sääntöjä. Pelin lopetusehdot ja tavoitteetkin vaihtelevat, joten peli ei jumiudu samoihin kuvioihin kerta toisensa jälkeen.

Ja se kuvitus: ”amazing, technicolor, ridiculously 90s artwork” tosiaan. Jakaa varmasti mielipiteitä.

Suomeen toimitettuna perusmalli maksaa 85 dollaria, luksusmalli 105 dollaria. Luksusmallissa on numerointi, metallirahat, pientä fiinistelyä ja eksklusiivisia strech goaleja. Kumpikin on luvattu elokuulle 2017 ja toimitus on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.Dinosaur Island

Mikon pelaamia

Viime viikko oli Tampereella hiihtolomaviikko, joten koululainen tietysti heräsi joka aamu noin puoli seitsemän pelaamaan lautapelejä. Yhtään uutta peliä ei viikon aikana pelattu, mutta muuten kyllä pelikertoja kertyi runsaasti, sekä runsaasti toistoja hetken hiteille että satunnaisia pelikertoja harvinaisemmille tuttavuuksille.

Concordia päätyi kokoelmiini pitkällisen hakemisen myötä. Pelasin pari kertaa vuonna 2014 ja pelistä jäi ihan hyvä fiilis ja sittemmin olen kuullut sen verran paljon kehumista, että pitihän tätä päästä vielä lisää pelaamaan. Kaksinpeli osoittautui ihan asialliseksi kokemukseksi, joskin perusmallin kartta on tiukemmallakin puolella kovin leppoisa kaksinpelissä.

Asia korjaantunee lisäosilla, joko Britannia/Germania-paketin Britannia-kartalla tai Salsan Hispanialla. Onko Concordia-veteraaneilla tähän näkemystä? Onko Salsa muuten niin erinomainen lisäri, että se kannattaisi hankkia? Vai olisiko oikea ratkaisu Gallia/Corsica ja vielä napakampi Korsikan kartta?

Santorinia on pelattu enemmän kuin laki sallii, tälle pelille on helppo ennustaa melko ripeä pyrähdys 50×50-listalleni. En ole ihan varaukseton fani, mutta nuoriso on tästä sen verran innostunutta, että tuleepa pelattua, ja pari erää pelaa kyllä sen verran nopeasti, ettei ihan hirveästi harmita. Eri jumalakomboissa on ollut sen verran kokeilemista, ettei pahasti puuduta.

Slovenialainen tarokk on paras tikkipeli neljälle pelaajalle. Bridge-faneilta ei nyt kysellä, tarokk on vaihtuvine pareineen, yllätyksineen ja käänteineen ensiluokkaista viihdettä. Säännöt ovat erittäin hurmaavalla tavalla sekavat ja tarpeettoman monimutkaiset.

Tulevia tapahtumia

18.–19.3.2017: Ordo Aboensis ry järjestää Turussa miniatyyripeliturnauksen. Peleinä Warmachine/Hordes, Warhammer 40k, Fantasy Battles: The 9th Age ja Malifaux. Tapahtumaan on vapaa pääsy, turnauksiin on ennakkoilmoittautuminen ja osallistumismaksu. Lisätietoja Sotavasara-foorumilta, tapahtuma Facebookissa.

14.–16.4.2017: Joensuussa pelataan, kun JokiCon järjestetään Itä-Suomen yliopiston Aurora-rakennuksessa. Ovet aukeavat perjantaina klo 12. Tapahtuma päättyy sunnuntaina klo 20. Ohjelmassa on vapaata pelaamista. Lisätietoa Lautapeliseuran foorumilta.

21.–23.4.2017: Lautapeliseuran järjestämä SMCon Turussa kokoaa pelaajat SM-joukkueturnaukseen ja lisäksi mahdollisesti yksilöturnauksiin. Myös vapaalle pelaamiselle on tilaa. Ilmoittautuminen joukkueturnaukseen päättyy 12.4.2017. Lisätietoja Lautapeliseuran sivuilta.

19.–21.5.2017: Kuopiossa järjestetään raskaisiin ja pitkiin peleihin erikoistunut pelitapahtuma HexaCon III. Tapahtumapaikkana on Kinkkuconista tuttu Lukema. Lisätietoja Lautapeliseuran foorumilta, tapahtuman sivut Facebookissa.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *