Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 3.4.2017: Wallace & Gromit -lautapeli

Fragor Games nappasi Wallace & Gromit -lisenssin. Lautapelit.fi julkaisi Jórvíkin suomeksi ja Scythe laajenee ilmalaivoihin The Wind Gambit -lisäosan myötä.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Tämän viikkokatsauksen toimitti Mikko Saari.

Jórvík suomeksi

Lautapelit.fi julkaisee suomeksi Stefan Feldin Jórvíkin. Pelin aiheena on viikinkien kaupankäynti. Peli perustuu Feldin aikaisempaan The Speicherstadtiin (jota voi muuten pelata Yucatassa). Jórvík on huutokauppapeli, jossa on olennaista paitsi se, mistä tarjoaa, myös se, missä järjestyksessä tarjouksia esitetään.

Pelaajat tekevät tarjouksiaan laittamalla ukkoja jonoon korttien eteen. Ensimmäisenä jonossa oleva saa ensimmäisen tilaisuuden ostaa: hinta on jonottajien määrä. Jos ensimmäinen pelaaja toteaa hinnan liian kalliiksi, hän poistuu jonosta ja tilaisuuden saa toisena oleva – jolle hinta nyt yhden halvempi.

Siinä missä Speicherstadtissa kerättiin tavaraa varastomakasiineihin ja suojauduttiin tulipaloilta, Jórvíkissa vietetään viikinkielämää Jórvíkissa eli nykyisessä Yorkissa ja suojaudutaan valloittajilta. Sinänsä pelin säännöt eivät ole juurikaan muuttuneet uudelleenteemoituksessa, peliin on vain tehty pientä hienosäätöä. Sääntömuutokset on listattu BGG:ssä.

Jórvík sisältää The Speicherstadtin vaikeasti löydettävän Kaispeicher-lisäosan, joten laajennusvaraa löytyy. Pelin ikäsuositus on 10+, kyseessä ei ole mikään ihan helppo perhepeli, vaan enemmänkin aikuisten peli tai kevyehkö peli peliharrastajille. Peli on jo saatavilla Lautapelit.fi:n liikkeistä.

Jórvíkin kansi

Star Realmsiin skenaarioita

Star Realms laajenee Star Realms: Scenarios -paketilla. Idea on tuttu digiversion kampanjamoodista: skenaariot muuttavat pelin sääntöjä jollain pienellä, mutta tuntuvalla tavalla. Rushed Defenses -skenaariossa, esimerkiksi, tukikohdat ovat yhden rahan halvempia ja ostetut alukset saa laittaa poistopakan sijasta pakan päälle.

Lisäosassa on 20 skenaariota. Star Realmsin sivuilla on hauskoja ideoita skenaarioiden käyttämisestä tavanomaisen “arvo satunnainen skenaario”-kuvion lisäksi. Tarkempaa julkaisuaikataulua ei vielä kerrota.

Rushed Defenses -kortti

Junailua Bezieriltä

Bezier Games julkaisee Scott Caputon pelin Whistle Stop. Pelissä rakennellaan junaratoja Yhdysvalloissa ja lopputulos on herkullisen kiemuraista rataspagettia.

Pelin idea on perinteistä nouki-ja-toimita-osastoa, mutta radat laajenevat pelin aikana kohti länttä ja pelaajien on valittava, toimittavatko he tuotteet pieniin kaupunkeihin saadakseen rautatieyhtiöiden osakkeita vai pitävätkö tuotteet pidempään länsirannikon suurempien tuottojen toivossa. Siinä sivussa pitää sitten huolehtia resurssien riittävyydestä ja rakentaa rataa.

Whistle Stop ilmestyy Gen Conissa elokuussa.

Whistle Stop
Kuva: Scott Caputo

Scythe nousee lentoon

Scythe saa uuden lisäosan. The Wind Gambit sisältää ilma-alukset ja uudenlaiset lopetukset pelille. Ilma-alukset ovat peräisin Scythen Facebook-ryhmässä esitellystä fani-ideasta. Kai Starckin kehittelemä lisämoduuli osoittautui käyttökelpoisen hyväksi, joten siitä tehtiin virallinen lisäosa peliin.

Ilma-alukset pystyvät liikkumaan vapaasti maan ja veden yllä. Aluksilla on kaksi ominaisuutta, yksi passiivinen ja yksi aggressiivinen, ja ominaisuudet yhdistellään sattumanvaraisesti pelin alussa.

Uudenlaiset lopetukset ovat kahdeksan erilaista laattaa, jotka vaikuttavat siihen, miten peli loppuu. Laatoista otetaan käyttöön yksi ja se vaikuttaa olennaisesti pelaajien pelin aikana tekemiin päätöksiin.

Lisäosan julkaisuaikataulu on loppuvuosi, tavoite on Essenin messuilla lokakuussa. Hintaluokka asettunee samalle tasolle Invaders from Afar -lisäosan kanssa (Suomessa noin 30 euroa). Lisäosasta ei tule mitään Kickstarteria tai ennakkotilausta, vaan se on saatavilla jälleenmyyjiltä.

Scythe: Wind Gambitin kansi

Allan Calhamerin Diplomacy-setti

Valitettavasti huutokauppa meni jo, mutta eBayssä oli tarjolla todella harvinaislaatuista tavaraa lautapelaamisen historiasta: Diplomacyn ensimmäisen painoksen kappale numero 1 vuodelta 1959, suoraan pelin suunnittelijan Allan B. Calhamerin jäämistöstä.

Todella upea keräilyharvinaisuus meni uuteen kotiin lopulta noin 4 900 eurolla.

Fragor sai Wallace ja Gromit -lisenssin

Syyskuussa uutisoitiin, että Fragor Gamesilta on tulossa jotain erityistä mielenkiintoisella lisenssillä. Silloin arvailtiin, että Wallace & Gromit olisi mainiosti Fragorin kanssa yhteensopiva lisenssi ja näinhän siinä kävi:

Wallace, Gromit ja Fragor

Tarkempia yksityiskohtia ei ole vielä tiedossa, mutta peli julkaistaan Kickstarterin kautta. Asiasta uutisoi BGG News.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logoAlla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan EU-ystävällisestä toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Commands & Colors: Kolmikolkkahatut

Commands & Colors: Tricorne – The American Revolution on uusin osa Richard Borgin kevyiden sotapelien sarjaa. Kuten nimikin kertoo, aiheena on tällä kertaa Amerikan itsenäisyyssota. Pelin julkaisijana toimii Compass Games, sotapelijulkaisija, jonka maineikkain tuotos on sukellusvenepeli Silent War.

Sääntöjen suhteen suuria muutoksia aikaisempiin versioihin ei ole, mutta toki järjestelmää on viilailtu mallintamaan paremmin Amerikan itsenäisyyssodan taistelutaktiikoita. Pelissä tulee mukana 12 skenaariota ja lisäosiakin on suunnitteilla.

Peli maksaa Suomeen toimitettuna kirpeät 127 dollaria, kahden kappaleen pakettina kappalehinta on 108,5 dollaria. Siihen vielä verot päälle, niin voi olla aivan varma, että pelin saa halvemmalla myöhemmin. Suomalaiset pelikaupat näkyvät myyvän Compassin pelejä. Toimitusajaksi luvataan heinäkuu 2017. Kampanja löytyy kuitenkin täältä.

 

Commands & Colors: TricorneChimera Station monella kielellä

Chimera Station oli Kickstarterissa viime vuoden lopulla. Nyt Game Brewer tekee pelistä eurolaitoksen, johon tulee kielivapaat komponentit ja käännetyt sääntökirjat.

Jos haluat saada Chimera Stationin suomeksi, käy BGG:ssä äänestämässä suomalaisen käännöksen puolesta. Jos suomalaista käännöstä äänestetään vähintään kymmenen kertaa, se pääsee Kickstarter-kampanjaan pledgeksi ja jos vähintään 50 ostajaa löytyy, suomenkielinen versio pelistä tehdään.

Tämä on aika yllättävä toimintatapa ja suoraan sanoen ihmettelen, kuinka tämä oikein voi toimia. Kun peli maksaa 40 euroa, bruttona 50 kappaletta tekee vain 2000 euroa. Siitä kulut, kate ja niin edelleen, mitä kääntäjälle jää? Veikkaan, että eipä juuri mitään ja käännökset teetetään puoli-ilmaiseksi.

Toinen kulma asiaan on se, että euroversiossa kaupitellaan pelin retail-versiota, joka alkuperäisessä Kickstarter-kampanjassa kiinnosti noin 50 ostajaa, kun Deluxe-laitoksen osti yli tuhat. Ja olisiko kenties kannattanut odotella, että alkuperäisen Kickstarter-kampanjan pelit olisivat ehtineet saapua ostajille, jolloin voisi olla vähän enemmän pöhinää ja halua hankkia peli? Mystinen kampanja.

Joka tapauksessa tästä saa irti englanninkielisen pelin, jos suomenkielinen laitos ei toteudu. Peli maksaa postikuluineen 47 euroa. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu syyskuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Matikkahirviöt

Magmeda Monsters on kahden pelaajan kaksinkamppailu, jossa vastakkain ovat demoneita ja mustaa magiaa pursuava sortajien pakka ja vahvoihin komboihin perustuva vapauttajien pakka. Vaikutteita on otettu Magic: The Gatheringistä ja Pokemonista.

Pöydällä.net on testannut peliä ja kirjoittanut syvällisen selonteon: jos aihe kiinnostaa, käykääpä lukemassa se.

Pelin saa Suomeen postikuluineen 299 Ruotsin kruunulla eli noin 32 eurolla. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu syyskuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Magmeda Monsters

Talvivaaran kääpiösepät

Smiths of Winterforge on peli kääpiösepistä. Kiertele pelilaudalla, kerää sopimuksia valmistettavaksi, osta osat ja kokoa tilatut esineet. Paras kilta saa palkkioksi kuninkaallisen tavarantoimittajasopimuksen. Lainaa voi joutua ottamaan, jos rahat eivät muuten riitä, ja henkilökuntaa pitää haalia. Aikaa on luonnollisesti vähän.

Suomeen toimitettuna peli maksaa noin 50 euroa. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu syyskuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Smiths of Winterforge

Hirviönkasvatusta nopilla

Beast Masters: the Dice Placement Game on noppienasettelupeli hirviönkasvatuksen hengessä. Peli vetoaa nostalgiaan, jota kokevat Pokemonin, Digimonin ja Monster Rancherin parissa varttuneet.

Pelissä haalitaan hirviöitä, koulutetaan niitä ja sitten kisataan suuressa turnauksessa. Eniten mainetta kerännyt voittaa.

Suomeen toimitettuna peli maksaa noin 50 euroa. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu marraskuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Beast Masters

Keisarin suosioon

Metras asettaa pelit aatelissukujen johtoon tavoitteenaan keisarin miellyttäminen. Pelaajien on pidettävä juhlia, juoniteltava, lahjottava ja tehtävä eeppisiä tehtäviä keisarin puolesta. Menestys vaatii liittolaisia tärkeillä paikoilla.

Peli kestää viisi vuoroa. Vuoroilla tehdään toimintoja ostamalla toimintokortteja huutokaupasta, käyttäen voittopisteitä rahana.

Peli maksaa noin 70 euroa Suomeen toimitettuna. EU-ystävällisyyttä lupaillaan, mutta ei varmasti. Toimitus on luvattu marraskuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Metras

Mikon pelaamia

Viikon peli on ollut Terraforming Mars, jonka onnistuin hankkimaan pelin heikosta saatavuudesta huolimatta. Pelasin viikon aikana neljä erää: kerran yksin, pari kaksinpeliä ja yhden nelinpelin.

Yksinpeli ei tehnyt erityisempää vaikutelmaa: pidän yksinpelaamista kategorisesti tylsänä puuhana, eikä Terraforming Mars ollut yhtään sen kiinnostavampi kuin muutkaan yksinpelit. Vaikea kylläkin, joten yksinpelien ystävät saavat tästä varmasti mielekästä puuhaa. Mielenkiintoista oli myös lukea, miten Mars maankaltaistetaan vain kahdessa sukupolvessa (aikaa on neljätoista sukupolvea, eikä se riittänyt minulle alkuunkaan).

Nelinpeli näytti vähän Terraforming Marsin ikävämpää puolta eli sitä, miten peli kestää pitkään. Aikaa meni kolmisen tuntia, kun mukana oli Corporate Era -laajennoksen kortit ja draftaus. Kaksinpelit pelasin peliseuran vuoksi ilman CE:tä ja draftaamatta, ja peli kyllä toimii niinkin, aikaa kaksinpeleihin meni noin puolitoista tuntia. Kaksi kokenutta ja keskittynyttä pelaajaa pelaisi kaksinpelin luultavasti noin tunnissa. Drafti on ihan hauska juttu, mutta Corporate Eran voisin jättää seuraavalla kerralla moninpelistäkin pois ja katsoa, miten se nopeuttaa peliä.

Hieno peli tämä kyllä on, pidän itse kovasti. Nähtävästi moni muukin, kun peli on kivunnut BoardGameGeekin ranking-listalla sijalle 13. En tiedä, onko se nyt ihan niin hyvä – peli tosiaan venyy vähän pitkänpuoleiseksi ja päähänlyöntikortteja on yllättävänkin paljon, mutta kyllä tätä toistaiseksi pelaan oikein mielelläni. Suomalaiset ovat taas tiukempia – nykyisillä reittauksilla pelillä ei Lautapelioppaan listalla mitään asiaa top-kymppiin, sijoitus olisi niukasti sadan parhaan joukossa

Tulevia tapahtumia

14.–16.4.2017: Joensuussa pelataan, kun JokiCon järjestetään Itä-Suomen yliopiston Aurora-rakennuksessa. Ovet aukeavat perjantaina klo 12. Tapahtuma päättyy sunnuntaina klo 20. Ohjelmassa on vapaata pelaamista. Lisätietoa Lautapeliseuran foorumilta.

21.–23.4.2017: Lautapeliseuran järjestämä SMCon Turussa kokoaa pelaajat SM-joukkueturnaukseen, Qwinto-turnaukseen ja Battle Sheep -turnaukseen. Myös vapaalle pelaamiselle on tilaa. Ilmoittautuminen joukkueturnaukseen päättyy 12.4.2017. Lisätietoja Lautapeliseuran sivuilta.

19.–21.5.2017: Kuopiossa järjestetään raskaisiin ja pitkiin peleihin erikoistunut pelitapahtuma HexaCon III. Tapahtumapaikkana on Kinkkuconista tuttu Lukema. Lisätietoja Lautapeliseuran foorumilta, tapahtuman sivut Facebookissa.

28.–30.7.2017: Messukeskuksen valtaa Ropecon. Parhaillaan on käynnissä Ropeconin ohjelmahaku, eli jos olet kiinnostunut tekemään ohjelmaa Ropeconiin, nyt on oikea aika olla yhteydessä coniteaan. Ohjelmahaut päättyvät enimmäkseen 16.4., mutta osin 30.6.2017. Lisätietoja Ropeconin sivuilta.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *