Uutiskatsauksessa perehdytään sekä Tapani Aulun että Helmet-kirjastojen pelihaasteisiin, tutustutaan Kosmoksen uuteen pelisarjaan ja käydään läpi nippu pikku-uutisia.
Lautapelihaasteita vuodelle 2019
Jos haluat vuodelle 2019 uutta haastetta pelaamiseen, ota suoritettavaksi Tapani Aulun kehittämä 50 pelin haaste. Idea on lainattu Helmet-kirjastojen lukuhaasteesta, jossa pyritään lukemaan erilaisia kirjoja. Tämäkin lista kannustaa erilaisten pelien äärelle: jos koko listan saa pelattua läpi, tulee kokeilleeksi kaikenlaista.
- Peli, jonka pelaat lasten kanssa
- Naisen suunnittelema peli
- Suomalaisen suunnittelema peli
- Yli 50 vuotta vanha peli
- Digitaalinen versio lautapelistä
- Vähintään 8 pelaajan peli
- Soolopeli
- Pelissä on kirja
- Peli, josta pidit lapsena
- Vuonna 2019 julkaistu peli
- Pelissä siirrytään maasta toiseen
- Peli kuuluu pelisarjaan
- Pelin nimessä on paikka
- Peli kesti alle 15 minuuttia
- Peli kesti yli 2 tuntia
- Pelissä on yli 200 komponenttia
- Lisenssipeli
- Palkittu peli
- Pelissä on vettä
- Peli sijoittuu avaruuteen
- Pelissä on vähintään 2 noppaa
- Pelissä on vierasta kieltä
- Ystävän suosittelema peli
- Pelin nimessä on vähintään 4 sanaa
- Haluaisit käydä pelin maailmassa
- BoardGameGeekin tai Lautapelioppaan top 20 -peli
- Pelissä tehdään yhteistyötä
- Pelissä on lohikäärme
- Nauroit pelatessa
- Lautapeliblogissa kehuttu peli
- Toisen taideteoksen inspiroima peli
- Peli liittyy Afrikkaan
- Peli, jonka pelaamista olet suunnitellut pidempään
- Aasialainen peli
- Et ole ikinä kuullut pelistä
- Pelin sääntökirjassa on yli 20 sivua
- Urheilupeli
- Pelissä on vuodenajat
- Pelasit uuden pelikaverin kanssa
- Itse tehty peli
- Tositapahtumiin perustuva peli
- Uusi versio vanhasta pelistä
- Peli, jonka valitset pelkästään kannen perusteella
- Pelin nimessä on väri
- Luit itse pelin säännöt
- Pelasit samaa peliä heti uudelleen
- Lainattu peli
- Pelissä on kangasta
- Pelissä tehdään vaihtokauppaa
- Huono peli
Tammikuussa käynnistyy myös Helmet-kirjastojen pelihaaste.
- Peli, joka on suomalaisen pelitalon kehittämä
- Peli, jossa kukaan ei kuole
- Peli, joka perustuu kirjaan tai sarjakuvaan
- Peli, joka pohjautuu oikeisiin historiallisiin tapahtumiin
- Pelissä pelataan yhteistytössä kaverin kanssa
- Peli, jonka voi ladata ilmaiseksi netistä
- Peli, jonka muistat lapsuudestasi
- Peli, johon voit itse luoda hahmon
- Peli, jonka tarina muokkautuu valintojesi mukaan
- Peli, jossa voi kalastaa
- Peli, jossa on romantiikkaa
- Peli, jonka tapahtumat sijoittuvat paikkaan, jossa olet aina halunnut käydä
- Peli, jonka pelaaminen hieman pelottaa
- Peli, josta uskot oppivasi jotain uutta
- Peli, jonka maailmassa haluaisin asua
- Peli, jossa rakennetaan jotain
- Peli, jossa pelataan peliä
- Peli, joka aloittaa sarjan
- Peli, jota pelataan vuoroissa
- Pelin päähenkilö osaa jonkin taidon, jonka haluaisin oppia
- Peli, jonka nimessä on vain yksi sana
- Peli, jossa pääsee avaruuteen
- Peli, jonka opetat jollekin toiselle
- Peli, jossa ajetaan jollain ajoneuvolla
Helmetin lista on videopelit mielessä tehty (Lautapelien kohdalla esimerkiksi ”Peli, jota pelataan vuoroissa” ei ole erityisen haastava; ehkäpä sen voisi kääntää toisin päin, jolloin joutuu näkemään vähän enemmän vaivaa), mutta mukavasti enimmäkseen pelien aiheisiin perustuva, joten sitä on vaivatonta käyttää myös lautapelien parissa.
Eri kohtia saa tulkita luovasti ja joustavasti. Haasteiden tarkoitus ei ole lisätä stressiä pelaamiseen! Jos joku kohta tuntuu hankalalta, ohita se surutta, tai kierrä jotenkin ovelasti. Vinkkejä eri kohtiin sopiviin peleihin saa netin lautapelifoorumeilta – vaikkapa tähän uutiskatsaukseen kommentoimalla, Facebookin Lautapelifanaatikoista tai Lautapeliseuran foorumilta.
Omalta kohdaltani keksin listoilta jo monta helppoa, jotka toteutuvat varmasti, mutta muutaman, joissa onkin sitten vähän yrittämistä. Aion raportoida omaa edistymistäni vuoden mittaan uutiskatsauksissa.
Kosmoksen uudet tarinapelit
Kosmos aloittaa uuden pelisarjan, joka muistuttaa hieman menestyksekkäitä Exit-pelejä. Adventure Games -sarjan pelit yhdistävät yhteistyöpelaamista vahvaan tarinaan. Ensimmäiset kaksi peliä tulevat toukokuussa 2019, niiden suunnittelijoina ovat Phil Walker-Harding (Bärenpark) ja Matthew Dunstan (Elysium) ja molemmilla on hintaa noin 15 euroa.
Peleissä tutkitaan paikkoja, yhdistellään esineitä ja koetaan tarinoita. Pelaajilla on edessään mystinen tarina, joka pitää selvittää pelin aikana. Pelissä pääsee tekemään valintoja, joilla on merkitystä tarinan etenemisen kannalta. Tarinalla voi olla monta lopputulosta pelaajien päätöksien perusteella. Pelit voi pelata moneen kertaan ja kokea tarinan vähän eri tavoin.
Aikapainetta ei ole, pääpaino on tarinan kertomisessa ja löytämisessä. Jokainen peli koostuu kolmesta luvusta, jokaisen pelaaminen kestää noin 75 minuuttia.
Das Verlies (”Tyrmä”) vie pelaajat keskiaikaiseen vankiselliin, ilman muistikuvia siitä, miksi sinne on päädytty. Mitä tapahtui? Mitä outoa tyrmässä tapahtuu ja ennen kaikkea, miten sieltä pääsee ulos?
Die Monochrome AG pistää pelaajat murtautumaan samannimiseen tutkimuskeskukseen. On pelaajien käsissä, mitä tapahtuu, kun he pääsevät sisään ja löytävät mitä ikinä sitten keskuksesta löytyy.
Mahdollisesta englannin- tai suomenkielisestä saatavuudesta ei ole vielä mitään tietoa, eikä kovin tarkkaa kuvaa siitäkään, mistä peleissä tarkalleen ottaen on kyse, mutta kuulostaahan tämä mielenkiintoiselta.
Lautakunta
Lautakunta jätti jouluviikon väliin ja summasi sitten vuoden 2018 kokemuksia.
Lautakunta lomailee tammikuun ajan ja palaa helmikuussa uusin kuvioin.
Lyhyet
- Bezier julkistaa 7.1.2019 jotain uutta jännää. Facebookissa jaetun kuvan ja toisen kuvan perusteella luvassa on Suburbian Collector’s Edition, jossa on vähän jotain New York- ja Chicago-teemaa ainakin.
- Shem Phillipsin seuraava peli on Paladins of the West Kingdom, joka jatkaa Architects of the West Kingdomin aloittamaa trilogiaa. Mutta miksi oi miksi 900-luvulle sijoittuvan pelin kannessa on 1500-luvun tyylisiä ritareita? Kaikki vanha aika on tietysti yhtä ja samaa keskiaikamössöä, mutta kannen ritarit ovat ajassa lähempänä tätä päivää kuin pelin oikeaa tapahtuma-aikaa… Itse peli on vaikea luokitella BGG:n luokituksiin. Phillips sanoi näin: ”I chose ’Deck/Pool building’ as one of them, as each round you will get to draft 6 workers. 2 will come from your chosen Paladin and the other 4 from a selection available to all players. So you are in a way building a pool of workers to use that round. There’s a lot of combo building and immediate rewards that can trigger each round as well. So while you might start with 6 workers some rounds, you may end up using twice that by the end of the round.”
- Sebastien Dujardin esitteli Facebookissa Troyes Dice -noppapeliä. Kesällä viikkokatsauksessa mainittu kaksinpelattava Troyes 2 -kupongintäyttöpeli sen sijaan ei ilmestykään virallisesti, mutta on saatavilla print-n-play-versiona. Tiedostot löytyvät BGG:stä ja säännöt myös.
- Pitkien lukujuttujen ystäville FFG julkaisi jo lokakuussa artikkelin The Unique Story of Unique Games, jossa Christian Petersen kertoo, miten uniikkipelit saivat alkunsa Eric Langin ja Richard Garfieldin ideoista. Garfield tarjosi KeyForgen ideaa ensin Days of Wonderille, mutta sieltä hänet ohjattiin FFG:lle. Idea oli jo aika pitkälti se, millainen peli nyt on, proseduraalisesti luotuja nimiä ja kuvituksia myöten. Discoverin idea taas lähti Langilta, mutta ennen kuin se ehdittiin toteuttaa, CMON nappasi Langin palkkalistoilleen (Petersen oli halunnut Langin FFG:lle jo kymmenen vuoden ajan, mutta työlupahankaluudet estivät) ja projekti oli kuolla, kunnes Corey Koniezcka otti siitä kopin.
- Cleopatra and Society of Architects Deluxe on uusi versio Bruno Cathalan ja Ludovic Maublancin vuonna 2006 ilmestyneestä pelistä. Julkaisijana on Mojito Studios ja pelin uuden kuvituksen on tehnyt Miguel Coimbra. Kansikuvassa on ihan hitusen kyseenalaisesti pääosassa Kleopatran iso rintavarustus ja kuvitustyylissä näkyy viime aikoina yleistynyt Clash of Clans -tyyli, joka saa kaiken näyttämään mobiilipeliltä. Sääntöjä on fiksailtu hieman, pelaajamäärä on pudotettu 3–5:stä 2–4:ään. Keskustelua muutoksista löytyy BGG:stä.
- Strongholdilta tulee vuonna 2019 ainakin pari Kickstarterin kautta julkaistavaa peliä. Aftershock on Alan R. Moonin ja Bobby Westin peli maanjäristysten jälkisiivouksista ja toinen on Egizia: Shifting Sands, uusi versio vuonna 2009 ilmestyneestä Egiziasta.
Kickstarter-pelit
Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.
Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.
Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.
Kickstarter on ollut kiinnostavien projektien suhteen joulutauolla, mutta todettakoon tässä, että Tainted Grail: The Fall of Avalon nousi lopulta lähes 5,5 miljoonaan euroon ja oli siten vuoden 2018 kaikista rahakkain Kickstarter-projekti. Peli-Kickstarterien kaikkien aikojen listalla sen sijoitus on neljäs, edelle pääsevät vain Kingdom Death Monster, The 7th Continent ja Exploding Kittens.
Mikon pelaamia
Joulunpyhinä ei tullut pelattua kovinkaan paljon, varsinkaan uusia pelejä. Tokyo Highwaysta kirjoitin jo arvostelun, joten siitä ei sen enempää.
Sain sentään pelattua läpi kolmen parhaan Uwen pelin kolmikon. A Feast for Odinissa sain makean voiton nelinpelistä, jota olen harvemmin päässyt pelaamaan. Ora et Laboraa pelasimme lyhyen kaksinpelin, joka pakkaa tuntiin niin paljon herkkua, että sitä pitäisi pelata selvästi paljon useamminkin. Fields of Arlen parissa oli muuten vain mukavaa.
Vuoden loppuun saatiin vielä aivan tyhjästä uusi peli kymmenen kertaa pelattujen listalle, kun nappasin mummolan hyllystä pöydälle vanhan Da Vinci Coden, joka olikin lapsille iloinen uusi tuttavuus, siinä määrin että peli piti lainata, jotta voidaan pelata kotonakin.
Muuten joulunpyhinä tuli muun muassa valmisteltua vuoden 2018 katsauksia, peliblogiini tulee pisin ja perinteisin ja jotain sitten Lautapelihetkessä ja täälläkin. Hyvä vuosi oli.
Valmistelin myös pelimyyntejä. Kokoelmassani on siivoamisen paikka ja moni hyväkin peli joutuu nyt myyntipinoon. Sidereal Confluence saikin jo lähtöpassit, uusi koti löytyi tosin omasta peliporukastani, jossa on siis edelleen kaksi Siderealia. Mahdollisuudet päästä pelaamaan peliä ovat siis tismalleen samalla tasolla kuin ennenkin. Lowlands sai myös lähteä, kuten arvostelusta olikin luettavissa. Uusi ostaja löytyi näppärästi Instagramista.
Tulevat lautapelitapahtumat
- 4.–6.1.2019 on Kinkkucon Kuopiossa. Perinteinen viikonloppu vapaata pelaamista. Lisätietoja Facebookista tai Lautapeliseuran foorumilta.
- 27.4.2019 pelataan Lautapelaamisen SM-kisat Turussa. Lisätietoja turnauksesta löytyy Lautapeliseuran foorumilta. Ilmoittautumisaikaa on 17.4.2019 asti.
Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen
- Nämä pelit myin pois, eli miksi kokoelmastani poistuu hyviäkin pelejä.
- Quartermaster General: The Cold War – Kylmää sotaa Quartermaster Generalin kaavalla kolmelle pelaajalle.
- Tokyo Highway – Tikuista koottava valtatiesekasotku on näppäryyspeli, joka vaatii kolmiulotteista hahmotuskykyä.
- Lowlands – Lampaiden kasvatusta Pohjanmeren rannikolla tulvan uhkaamilla alangoilla. Tuntuu Uwe Rosenbergin peliltä, vaan eipä ole!
Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista ja Twitteristä. RSS-syötekin löytyy.
Lautapeliopas löytyy myös Telegramista. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista välittömästi julkaisun jälkeen. Telegramissa päivitykset eivät huku algoritmien jalkoihin.