Syyskuun uutiskatsaus ehti kalenteriteknisistä syistä ja mieltymyksestämme maanantaiaamuihin lukijoille jo elokuun puolella.
Kerran kuussa -formaatti tuntuu edelleen hyvältä ratkaisulta, uutiskatsauksen kirjoittaminen on ollut taas vaihteeksi ihan mukavaa, ja elokuun aikana ilmestyneet kaksi sähköpostiuutiskirjettäkin saivat oikein mukavasti lukijoita.
Osallistu vuosiäänestykseen
Lautapelioppaan perinteinen vuosiäänestys järjestetään tänä vuonna jo 18. kertaa. Jälleen kerran äänestäjien tehtävänä on listata seitsemän parasta peliä, joita ovat kuluneen vuoden aikana pelanneet.
Tänä vuonna äänestyksellä on aivan erityistä merkitystä, sillä vuosiäänestyksen tulosten perusteella pistetään uusiksi parhaiden lautapelien lista. Tämän vuoden vuosiäänestys on nyt ensimmäinen uusi äänestys, joka listaa ravistelee.
Äänestys on alkanut ja päättyy 20.9.2020. Äänestää voit äänestyslomakkeella.
Kiitos Asmodee Nordicsin, tänä vuonna äänestäjien kesken arvotaan 7 Wonders ja Colt Super Express -pelit.
Arvostaisin myös suuresti, jos voisitte levittää sanaa äänestyksestä sosiaalisessa mediassa ja peliporukoissanne. Mitä enemmän äänestäjiä saadaan, sitä mielenkiintoisempia ja edustavampia ovat tulokset.
Vuoden peli -kisan finalistit
Suomen leluyhdistys julkisti Vuoden peli -kisan finalistit. Voittajat julkistetaan 28.10.2020, eli ne uutisoimme marraskuun uutiskatsauksessa.
Lastenpelit:
- Hungry Hugo – Hirmuinen Hugo (AMO)
- Muumilaakson puuhapolku (Peliko)
- Etsi ja löydä! Safariseikkailu (Tactic)
Näistä Hungry Hugo on näyttävän näköinen peli, mutta BGG-kommentit vaikuttavat huolestuttavilta: peliä kuvaillaan jopa rikkinäiseksi ja ainakin siinä on vahvaa hyökkäämiselementtiä.
Muumilaakson puuhapolussa liikutaan muumilaaksossa ja suoritetaan tehtäviä eli liikutaan, leikitään ja esitetään. Tuotantoarvot näyttäisivät tavanomaisen vaatimattomilta, mutta kyllä tässä jotain voittaja-ainesta silti on, sillä Etsi ja löydä! on sama peli kuin Muumi viidakkoseikkailu ja Coral Reef, joten jos se ei ole aiemminkaan voittanut, miksi se nytkään voittaisi?
Mitään suuria harmituksen aiheita ei finalistien joukosta pois jääneissä peleissä ollut, Antoine Bauzan Mörköjahti olisi ollut yhteistyöpelinä ihan mukava lisä listaan.
Partypelit:
- Twin It (Asmodee)
- Taco katti pukki juusto pizza (Lautapelit.fi)
- Team3 (Lautapelit.fi)
Tänä vuonna tarjolla on nopeustestiä, kun sekä Twin It! että Taco katti pukki juusto pizza ovat pelejä, joissa nopeus on valttia. Twin It!:ssä pöytään pelataan kortteja, joista pitää osoittaa pareja, Taco katti pukki juusto pizza on pikaläpsyä. Team3 on hauska tiimipeli, jossa mykkä opastaa kuuroa, joka neuvoo sokeaa.
Ehdokaslistalta järkyttävin karsiutuminen on viime vuoden Spiel des Jahres -voittaja Just One, jota itse pidin jopa ennakkosuosikkina.
Perhepelit:
- Detective Club (Asmodee)
- Second Chance (Lautapelit.fi)
- 10 Days in Europe (Peliko)
Näistä kolmesta ei ole mitään pahaa sanottavaa. Detective Club on mainio Dixit-muunnelma ja Dixithän on ollut suosittu. Second Chance on oikein hyvä aivan superhelppo kupongintäyttöpeli, jota voi pelata lähestulkoon kenen kanssa tahansa. 10 Days in Europe on hauska maantietoteemainen perhepeli.
Quest for El Dorado on pahin puute finalistien joukossa, tämä oikein mainio pakanrakennuspeli olisi ollut mukava nähdä finalistilistalla. Ilmeisesti peli oli liian vaikea. Viikinkien laakso taisi taas olla sittenkin väärässä sarjassa.
Strategiapelit:
- Wingspan (Lautapelit.fi)
- Welcome To… (Lautapelit.fi)
- It’s a Wonderful World (Lautapelit.fi)
Strategiapelipuoli oli tänä vuonna Lautapelit.fi:n ja W-kirjainten juhlaa. On mielenkiintoista nähdä, mikä peli voittaa. Wingspan on näyttävin laatikko ja houkuttelevan lintuteemainen yksinkertainen koneistonrakentelu – selvästi yksinkertaisempi kuin viime vuoden voittaja Terraforming Mars.
Welcome To… on toinen kupongintäyttöpeli, selvästi paljon Second Chancea monimutkaisempi juttu. It’s a Wonderful World taas on suuresti pidetty draftauspeli, jota esimerkiksi Todellisuuspaossa on diggailtu. Näkisin itse mieluusti Wingspanin voittajana, mutta It’s a Wonderful World vaikuttaa hyvinkin mahdolliselta voittajalta.
Finalisteista ei jäänyt puuttumaan mitään olennaista. Tacticin Canal King ja Land of Clans ovat saaneet vähän heikkoa palautetta ja Minecraft: Builders & Biomes taas on kelpo peli, mutta väärässä sarjassa ja kuuluisi perhepelien joukkoon.
Asmodee-arvonnan voittaja
Asmodee Nordicsin lahjoittamat Ticket to Ride: Amsterdamin ja KeyForgen Mass Mutation -setin voitti 17.8.2020 suoritetussa arvonnassa Tuomas V. Turusta. Onnittelut Tuomakselle!
Lautapelit.fi:n tulevia julkaisuja
Lautapelit.fi:n uusi verkkokauppa tarjoaa kauan kaivatun ennakkotilausmahdollisuuden. Ennakkotilaussivu paljastaa myös kaikenlaista mielenkiintoista Lautapelit.fi:n tulevista julkaisuista. Lautapelit.fi:tä on tulossa:
- Räävelin rohtotohtorit, eli suomennettu versio The Quacks of Quedlinburgista. Julkaisu noin 28.8., eli pitäisi olla jo saatavilla.
- Terraforming Marsiin tulee suomeksi lisäosia, ennakkotilauksessa ovat karttapaketti Hellas / Elysium ja pelin alkua nopeuttava pieni Prelude-lisäosa. Näiden julkaisu on lokakuussa.
- Faunan uusi painos tulee syyskuussa, Terra lokakuussa.
Ashes: Rise of the Phoenixborn palaa
Ashes: Rise of the Phoenixborn ilmestyi vuonna 2015, sai nipun lisäreitä ja loppui sitten. Kun Plaid Hat Games irtautui Asmodeelta, monet kyselivät Ashesin perään, mutta Ashesin suunnittelijan Isaac Vegan lähteminen Plaid Hatilta vaikutti torppaavan nämä haaveet.
Toisin kuitenkin kävi. Plaid Hat yhdisti voimansa Team Covenantin kanssa tuodakseen Ashesin takaisin. Team Covenant on tilausmalliin nojaava systeemi, jossa pelaajat voivat tilata laajennettavien pelien uusia lisäosia vaivattomasti. Ashesin kohdalla tämä toimii niin, että uusia lisäosia ei tehdä, ellei tilaajia ole riittävästi.
Malli on erikoinen, mutta mahdollistaa pelin laajentamisen: Plaid Hat teki selväksi, että perinteisellä jakelumallilla Ashesin lisäosien tekeminen ei ollut enää kannattavaa. Tilaajia Team Covenantin puolella on löytynyt sen verran, että homma toimii, ja Eurooppaan lisäosia tulee jälleenmyyjillekin jakeluun.
Kehityksestä on vastuussa nyt Nick Conley, joka oli aikaisemmin Ashesin pääpelitestaaja. Isaac Vega hääräilee edelleen taustalla maailman ja taiteellisen johtamisen parissa. Lisätietoja löytyy BoardGameGeek Newsin jutusta.
Pandasauruksen uutuuksia
Pandasaurus Games julkaisee englanniksi uusia versioita saksalaisen NSV:n peleistä. Lokakuussa ovat tulossa muun muassa The Game: Quick & Easy, tämän vuoden Kinderspiel des Jahres -ehdokkaana ollut Robots ja zen-henkinen Ohanami.
Kasper Lappilta eli Magic Mazen kehittäjältä tulee Gods Love Dinosaurs, jossa pelaajien on rakenneltava ekosysteemejä. Pisteitä kertyy, kun dinosaurukset tekevät tuhojaan ekosysteemeissä, syövät ja munivat sitten munia. Mitä enemmän dinosauruksenmunia, sitä enemmän pisteitä – mutta jos dinot syövät liikaa, koko ekosysteemi romahtaa eikä dinoille riitä ruokaa.
Kosmoksen uutuuksia
Anno 1800 on Martin Wallacen suunnittelema ja Kosmoksen julkaisema sovitus samannimisestä PC-pelistä. Anno-pelisarja on vanha alunperin saksalainen kaupunkikehityspelien sarja, josta Klaus Teuber on aikaisemmin sovittanut osat Anno 1503 ja Anno 1701.
Nyt ollaan vahvasti teollisen vallankumouksen äärellä eli Wallacelle hyvinkin tutun aihepiirin parissa. Pelaajat kehittävät omille saarilleen teollisuutta ja kauppaa ja yrittävät pitää asukkaat tyytyväisinä ja tuotantoketjut hyrräämässä.
Switch & Signal on David Thompsonin (Undaunted) kehittämä junapeli, jossa pelaajien on hallinnoitava rautatieliikennettä pelilaudalla. Peli on yhteistyöpeli, jossa ruuhkaisen raideverkon läpi on saatava mahdollisimman paljon liikennettä läpi.
Capstonen uutuuksia
Capstonen Winsome-pelien sarja jatku uudella Amabel Hollandin suunnittelemalla pelillä eli Iberian Gaugella, joka ilmestyi vuonna 2017.
Tämän lisäksi Capstonelta tulee uusi Alexander Pfisterin peli. CloudAge sijoittuu ympäristökatastrofin jälkeiseen yhteiskuntaan, jossa pelaajat lentelevät ilmalaivoilla tuhoutuneen maan yllä, keräävät resursseja ja yrittävät selviytyä. Peli tarjoaa koneistonrakennusta, pakanrakennusta ja resurssinhallintaa. Se on kevyempi kuin Great Western Trail ja raskaampi kuin Isle of Skye, kertoo Pfister.
Pelin toinen suunnittelija on Arno Steinwender ja saksaksi pelin julkaisee uusi itävaltalainen julkaisija Nanox Games. Euroopassa pelin jakelusta vastaa Dlp Games.
Lautakunta
Jaksossa 72 Lautakunta käy läpi äskettäin julkaistut Vuoden peli 2020 -kilpailun finalistit.
Pelit järjestykseen laittavat Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi), Kai Saarto (Todellisuuspako) sekä Tero Hyötyläinen (Lunkisti).
Lyhyet
Schmidt julkaisee Wolfgang Warschilta jatkoja aikaisempaan. Ganz schön clever ja Doppelt so clever saavat jatkoa Clever hoch dreista. Tämä peli lienee siis kolminkertaisen nerokasta tavaraa. Idea on sama, eli kombottelevaa kupongintäyttöä, mutta nyt on vain vielä uusia mahdollisuuksia tienata pisteitä.
Toinen Warsch-uutuus on toinen jatko-osa The Quacks of Quedlinburgiin. Die Alchemisten -lisärissä peliin tulee alkemistien myötä painajaisia, pakkomielteitä ja hysteriaa ja laboratorioissa pitää tehdä pitkää päivää, jotta Quedlinburgin asukkaat saadaan vapautettua näistä vaivoista.
Blood Bowlista tulee uusi laitos. Ultraväkivaltainen fantasiajenkkifutis on vanha klassikko 1980-luvulta. Uusi Second Season on taas aikaisempaa isompi, parempi ja edelleen tuttua ja turvallista Blood Bowlia. Lisätietoja voi penkoa esimerkiksi Warhammer Communityn sivuilta.
Wingsong on Android-sovellus Wingspanin pelaajille. Kun sovelluksella kuvaa Wingspanin lintukortin, se soittaa kyseisen linnun laulun. Sovellus toimii vain englannin- ja saksankielisillä Wingspaneilla.
Uwe Rosenbergin seuraavasta isosta maatalouspelistä Hallertausta on julkaistu materiaalia, muun muassa kansikuva, joka on Klemens Franzin käsialaa (korjaus 26.12.2020: eipäs ole, vaan Lukas Siegmonin).
Maatalousteema tosiaan jatkuu. Peli on myös työläistenasettelua, nyt tosin pelaajat eivät blokkaa työläistenasettelua toisiltaan, vaan ensimmäinen pelaaja saa toiminnon yhdellä työläisellä, seuraava kahdella ja vielä kolmas kolmella työläisellä.
Kun pelloilta korjataan satoa, niiden tuottavuus laskee. Peltojen pitäminen kesannolla lisää niiden tuottavuutta myöhemmillä kierroksilla.
Dale Yun Opionated Gamersiin kirjoittama arvostelu on edelleen yksi parhaista lähteistä, mitä varsinaiseen peliin tulee. Yun mukaan Hallertau tuntuu enemmän resurssinhallinnalta kuin työläistenasettelulta, koska toimintovaihtoehdot eivät ole erityisen rajallisia, ne vain käyvät kalliimmiksi. Resurssien konvertoiminen lajista toiseen on tärkeämpää kuin vaikkapa Agricolassa.
Oletko aina halunnut oppia pelaamaan gota? Tengen ry ja Oulun goonpellaajat ry järjestävät ilmaisen go-pelin alkeiskurssin syys-lokakuussa. Kurssi pidetään verkossa Discordissa ja Online-go.comissa. Kurssi kokoontuu 20.9. alkaen sunnuntaisin klo 19. Kurssi on ilmainen ja avoin kaikille, mutta sille pitää ilmoittautua etukäteen. Ilmoittautumisohjeet löydät kurssin sivulta.
Cartographers Heroes on itsenäinen lisäosa Cartographers-kupongintäyttöpeliin. Peliä voi yhdistellä aikaisemman pelin osien kanssa tai pelata itsenäisesti.
Eric M. Lang on jättänyt CMONin taakseen. CMON palkkasi Langin pelisuunnittelujohtajaksi maaliskuussa 2017 ja nyt 1.9.2020 alkaen Lang on taas vapaa agentti ja itsenäinen freelancer.
Kickstarter-pelit
Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.
Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.
BoardGameTables.com on tunnettu pelipöydistä ja kiinnostavista peleistä, mutta nyt Kickstarterissa on tarjolla pelilaukkuja, pelialustoja ja vuoden 2021 lautapelikalenteri.
Pelialusta on 5mm paksuinen kumipohjainen neopreemimatto, jolla on kokoa joko 91×152 cm tai 107×168 cm.
Lautapelilaukkuja BoardGameTables.com on tehnyt ennenkin, nyt mallia on taas kehitetty aikaisempaa paremmiksi. Laukut vetävät noin seitsemän 30×30 cm vakiokokoista peliboksia. Uutena on tarjolla myös pieni, kevytrakenteisempi noin neljän pelin kokoinen laukku.
Vuoden 2021 kalenteri on viikkokalenteri, jossa on lautapeliaiheisia lisäbonuksia (10×10-haasteen laskuri, viikkoseurantaa, muistiinpanotilaa yms.) ja viitisenkymmentä hienoa lautapelikuvaa.
Tässä kohtaa on pakko tunnustaa, että oma lehmä on vankasti ojassa: kalenteriin on valittu yksi minun otokseni myös. Mikä mukavinta, valokuvaajille myös maksetaan kuvista, eli helmikuussa 2021 kun valtaosa kalentereista on myyty, osa myyntituloista jaetaan kuvaajien kesken. Tuskinpa tällä rikastuu kun kuvia on kalenterissa yli 50, mutta arvostan elettä.
Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 11.9.2020 asti.
Cafe Chaos on TheOdd1sOut-tubettajan luomaan maailmaan sijoittuva ruokasota-aiheinen kepeä korttipeli. Ottaen huomioon, että Youtubessa TheOdd1sOutilla on yli 15 miljoonaa tilaajaa, kampanja on houkutellut tukijoita hämmentävän vähän.
Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 10.9.2020 asti.
Endangered Orphans: House of Rath sijoittuu samaan maailmaan ja on aiheeltaan samansuuntainen kuin Endangered Orphans of Condyle Cove, mutta on itsenäinen peli. Nyt kaikki pelaajat ohjaavat sekä orpoja että pahaa kreivi Rathia, joka jahtaa orpolapsiparkoja.
Pelin säännöt ovat luettavissa.
Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 9.9.2020 asti.
Hamburg ja Amsterdam ovat uudet versiot Stefan Feldin Brugesista ja Macaosta ja ensimmäiset osat Stefan Feld City Collectionia. Sarjassa ilmestyy vähintään kahdeksan kaupunkiteemaista Feldin peliä, vanhoja pelejä uudistettuina laitoksina.
Melko kalliitahan nämä ja kaikenlaista ylimääräistä keräilijäherkkua on saatavilla – nimmaroituja kuvia ja sen sellaista – mutta edullisempia perusversioitakin on saatavilla. Voi tosin olla, että myöhemmin kaupasta ostettuna tulee halvemmaksi, eli ihan perusmalleja ei ehkä kannata ostaa.
Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 9.9.2020 asti.
Izayoi on japanilainen filleripeli, jossa kerätään wakomono-esineitä eli perinteisiä japanilaisia asusteita. Oppilaiden on kuitenkin tärkeää kerätä esineitä vähemmän kuin mestareidensa. Pelissä on varsin elegantti ja mielenkiintoinen huutokauppamekanismi ja heijastumia japanilaisesta kulttuurista.
Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 11.9.2020 asti.
Syndicate on avaruudenvalloitusta ja rikosimperiumin rakentamista scifiteemalla ja 4X-pelien hengessä (valitettavasti sillä ei ole mitään tekemistä Amigan Syndicaten kanssa).
Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 11.9.2020 asti.
Uprising: Curse of the Last Emperor on yhteistyönä pelattava 4X-peli, jonka maailma on maailmanlopun jälkeistä synkkää fantasiaa. Pelaajat kilvoittelevat omilla joukkioillaan kahta pahisporukkaa vastaan, pahaa imperiumia ja arvaamatonta kaaosta. Kaikkien pelaajien on yksinään kerättävä enemmän pisteitä kuin imperiumin ja kaaoksen, jotta kaikki pelaajat voittavat yhdessä.
Sääntökirja on luettavissa. Peliä voi kokeilla Tabletop Simulatorissa.
Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 11.9.2020 asti.
Dining with Dracula on kepeä vampyyriaiheinen peli, jossa pelaajat ovat Draculan sukulaisia, jotka ovat perinnön perässä. Pelaaminen on työläistenasettelua ja ajanhallintaa. Pelin jippona työläiset eli tässä tapauksessa Draculan linnassa vierailevat turistit ovat pelaajille yhteisiä. Jokainen toiminto kuluttaa aikaa yhteisestä kellosta ja kun kello lyö keskiyötä, on illallisen aika ja pelaajien on lahjottava Dracula voidakseen muuttaa saavutuksensa pisteiksi.
Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 10.9.2020 asti.
Dr. Finn’s Games on Steve Finnin pelifirma ja tarjoaa nyt vuoden 2021 pelinsä yhdessä Kickstarter-kampanjassa.
Biblios: Quill and Parchment on kupongintäyttöversio Finnin tunnetuimmasta pelistä Biblioksesta. Peli erottuu kupongintäyttöpelien massoista olemalla huomattavan vuorovaikutteinen. Mukana on muun muassa huutokauppoja. Pelin säännöt.
Nanga Parbatissa huomio kiinnittyy ensin Ossi Hiekkalan upeaan kansikuvaan. Sherpateemainen kaksinpeli on setinkeräystä, aluehallintaa ja erikoisvoimia. Pelin säännöt.
Mining Colony on paketin raskain peli, jossa suoritetaan kaivauksia laattojenasettelun muodossa. Pelin ytimessä on puzzleilua. Pelin säännöt.
The Butterfly Garden on uusi laitos vuonna 2016 ilmestyneestä pelistä. Pelissä keräillään perhosia ja setinkeräys on päivän sana tässäkin. Pelin säännöt.
Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 14.9.2020 asti.
Die of the Dead on Día de Muertos -teemainen noppapeli, eli luvassa on värikkäitä kukkakoristeisia kaloja meksikolaiseen tyyliin. Pelin tekemisessä on käytetty meksikolaisia taiteilijoita ja meksikolaisen kulttuurin asiantuntijoita, joten jälki on sen mukaista.
Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 18.9.2020 asti.
Votes for Women on korttivetoinen peli kampanjasta naisten äänioikeuden puolesta Yhdysvalloissa. Peliä voi pelata soolona tai yhteistyössä naisten oikeuksia vastustavaa bottia vastaan, tai taisteluna äänioikeuden puolesta tai vastaan, jossa toinen pelaajista yrittää kaataa lakialoitteen.
Pelistä on toistaiseksi hyvin nihkeästi informaatiota saatavilla: ei sääntöjä, ei arvioita, ei videoita, mutta toisaalta Fort Circle on aikaisemmin tehnyt arvostetun korttivetoisen historiallisen pelin The Shores of Tripolin, joten jotain näyttöjä sentään on.
Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 25.9.2020 asti.
Antematter on yhdistelmä pokeria ja scifiteemaista strategiapeliä. Pelaajat operoivat avaruusaluksilla pelilaudalla ja vievät saaliinsa sitten pokeripöytään, jossa pelataan Texas hold’emia erilaisin kiertein. Pakassa on esimerkiksi Grifter-kortteja: jos sellaisen saa omiin taskukortteihinsa, sen voi joko vaihtaa heti toiseksi kortiksi tai ottaa riskin: jos onnistuu voittamaan käden, saa hyvän palkinnon – mutta käsi, jossa on Grifter, ei voi voittaa showdownissa, sen on saatava muut pelaajat kippaamaan korttinsa.
Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 24.9.2020 asti.
Supercharged on 1930-luvulle sijoittuva kilpa-ajopeli. Se on uusi versio Mike Cliffordin ja Mike Sigginsin jo vuonna 1992 julkaistusta Grand Prix Managerista. Peli toimii korttivetoisesti ja menestys vaatii vähän suunnittelemista. Julkaisija Jim Dietz vertaa peliä tyylinsä puolesta Flamme Rougeen.
Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 24.9.2020 asti. Hintaan tulee verot päälle.
Pian sulkeutuvia kampanjoita
Ted Alspach ei taida koskaan kyllästyä ihmissusiin. Bezier Gamesin tuorein veto on Ultimate Werewolf Extreme, taas uusi versio ihmissusipelistä 3–25 pelaajalle. Tuttu juttu, mutta nyt uutena on aikaisempaa sutjakampi sovellus moderoinnin tueksi, kortteihin on sullottu kaikenlaista hyödyllistä lisätietoa, balanssin ja vaikeustason säätöön on paljon keinoja ja kortteja niin paljon, että kerralla voi pelata kolmea peliä yhtä aikaa.
Kuulostaa siis tuotteelta, jollaista arvostaisi ammattimainen ihmissusipelien pyörittäjä. Genren faneille tämä lienee totta tosiaan ultimaattinen elämys.
Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 4.9.2020 asti.
Arkwright: The Card Game on korttipeliversio Stefan Risthausin arvostetusta Arkwright-bisnespelistä. Tässäkin pelissä pelaajat ovat Richard Arkwrightin kaltaisia 1700-luvun yrittäjiä, jotka perustavat tehtaita, palkkaavat työntekijöitä ja tuottavat ja myyvät tavaraa. Siinä missä alkuperäinen on luokiteltu monimutkaisuudeltaan BGG:n 1–5-asteikolla kohtaan 4,56, korttipeliversion raskaudeksi arvioidaan alle neljä. Korttipeliä on siis suoraviivaistettu lautapeliin verrattuna.
BGG:ssä on julkaistu Risthausin kehityspäiväkirja. Peliä voi kokeilla Tabletopiassa. Sääntökirja on luettavissa.
Kampanja löytyy täältä ja on voimassa 3.9.2020 asti. Hinta Suomeen postitettuna on kalliimpi kuin pelin jälleenmyyntihinta, eli kun tämä vain Suomessa kauppoihin tulee, sen saanee halvemmalla kuin nyt Kickstarterista.
Tokyo Sidekick on japanilaista supersankarimeininkiä. Tavallisesti japanilaiset pelit ovat aika pieniä paketteja, tässä on vaihteeksi vähän isompi setti tavaraa. Tässä yhteistyöpelissä pelaajat taistelevat pahiksia, superpahiksia ja loppubossia vastaan. Jokaisella pelaajalla on käytössään supersankari ja tämän sidekick.
Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 4.9.2020 asti.
Ohi menneitä kampanjoita
Tässä on elokuun aikana ohi menneiden Kickstarter-kampanjoiden kiinnostavimpia paloja, kiinnostuneiden kannattaa tsekkailla, onko myöhäistä osallistumismahdollisuutta tiedossa, aika usein on. Jos ajankohtaisemmat tiedot kampanjoista kiinnostavat, uutiskatsauksien välissä julkaistaan sähköpostissa uutiskirjeitä, joissa esitellään Kickstarter-kampanjoita.
Quest on uusi sosiaalinen päättelypeli Resistancen tekijältä Don Eskridgeltä. Peli toimii jo neljällä pelaajalla, eikä sisällä lainkaan äänestämistä, joten se etenee nopeasti. Rakenteeltaan peli muistuttaa hyvin paljon The Resistancea. Quest sijoittuu kuningas Arthurin maailmaan kuten The Resistance: Avalon, ja boksista löytyy myös erikoisversio The Resistance: Avalonista.
Massive Darkness on CMONin lautaroolipeli muutaman vuoden takaa. Nyt Massive Darkness 2: Hellscape jatkaa tarinaa, edelleen samalla luolaholvausmeiningillä jatkaen valon ja pimeyden välistä taistelua upealla kuvituksella, näyttävillä miniatyyreillä ja hiotulla pelimekaniikalla.
Sääntökirja on luettavissa ja demo löytyy Tabletop Simulatorista.
Western Legends: Blood Money on toinen iso lisäri Western Legendsiin. Tämä on viimeinen luku, eli enempää ei pitäisi olla tulossa. Tarjolla on kaikenlaista uutta. Vammat ovat sitkeitä negatiivisia kortteja, joista ei pääse helposti eroon: nyt elämä on vaarallisempaa. Riskinoppaa heittämällä saa lisäetua, mutta kovalla hinnalla. Kiertävä kauppias tuo mukanaan paljon uusia esineitä ostettavaksi ja uusia tapoja tavaran hankkimiseen. Kiinteistöjä ostamalla saa pelin lopussa pisteitä ja pelin aikana etuja. Legendaariset tarinat korvaavat vanhat tarinakortit uusilla, entistä eeppisemmillä.
Sääntökirja on luettavissa ja Kolossalin sivuilla esitellään uusia ominaisuuksia tarkemmin.
Mikon pelaamia
Tein lautapelitilastoihini taas uusia ominaisuuksia. Olin kiinnostunut kuukausi- ja vuositason tarkastelusta, joten sellaisia koosteita sitten. Mitä näistä sitten kävi ilmi?
Ainakin koronan vaikutuksia: siinä missä joskus peleissäni on ollut keskimäärin yli kolme pelaajaa ja 2010-luvulla keskimäärin noin 2,7 pelaajaa, tänä vuonna määrä on pudonnut jo alle 2,4:n. Vuoden pohjat saavutettiin huhtikuussa, jolloin pelaamissani peleissä oli keskimäärin 2,02 pelaajaa. Pelasin näemmä yhden kolminpelin UNOa.
Sinänsä vuosi näyttää sujuvan entisten malliin. Viime vuosina pelimäärät ovat vaihdelleet, mutta pelaamisen määrä tunneissa arvioituna on pysynyt melko vakiona, noin 370 tunnin paikkeilla – siis keskimäärin tunti päivässä. Keskimääräisen pelin pituus on samalla noussut noin 20 minuutista vähän yli puoleen tuntiin – tosin tänä vuonna The Crew taitaa pudottaa lukeman taas alle puolen tunnin.
Elokuun peleissä on ollut jonkun verran uusien arvostelukappaleiden testaamista, Lautapelit.fi:ltä on saatu jotain ja Asmodee muisti pelipaketilla. Vielä käsittelemättä ja arvostelematta ovat seuraavat pelit, joista tässä nyt nopeasti lyhyet luonnehdinnat:
- Trails of Tucana. Oikein näppärä ja tyylikäs kupongintäyttöpeli, jota on jo pelattu sen verran, että arvostelu ilmestynee ensi viikolla. Tykkään, mutta ei nyt silti pyöritä sukkia jaloissa.
- Colt Super Express. Hyvin pelkistetty ja minimoitu versio Colt Expressistä. Pitäisi olla nopea ja notkea, iso kysymys on tietysti se, onko isosiskosta tullut riittävästi tunnelmaa mukaan. En arvosta sitä, että boksissa on mukana jotain lisärijuttua, jonka säännöt on hankala löytää.
- Kingdomino Duel. Pieni kupongintäyttelyversio Kingdominosta. Tässä on poikkeavaa se, että tämä on kaksinpeli. Yleensähän kupongintäyttelyt ovat rinnakkaista pasianssia, jossa pelaajien määrällä ei ole väliä. Tässä on vähän suorempaa vuorovaikutusta ja noppien käyttämistä dominoiden muodostamiseen.
- Copenhagen Roll & Write. Isomman Copenhagenin kuponkiversio tuntuu hyvin samanhenkiseltä, on vähän vaatimattomamman näköinen (mutta silti paljon nätimpi kuin Kingdomino Duel, joka on harvinaislaatuisen tympeän näköinen), mutta aika paljon nopeampi.
- Infinity Gauntlet. Epäsymmetrinen Love Letter, jossa yksi pelaajista on Thanos, joka taistelee muita pelaajia vastaan. Marvel-universumi on minulle aivan yhdentekevä ja sarjakuvatyyli lähinnä miinus, mutta itse peli on riittävän lähellä Love Letteriä ollakseen kiinnostava. Ensitestin perusteella ei kyllä pääse lähellekään Love Letterin eleganssia.
Magiciakin on tullut pelattua. Yllättävää kyllä, onnistuin kiipeämään Constructed-puolen rankingissa monovihreän pakkani avulla Mythic-tasolle eli Arenan korkeimpaan luokitukseen. Siellä en olekaan sitten onnistunut kovin paljon nousemaan, mutta vähät siitä, kuun lopussa tulee hyvät palkkiot ja pudotusta vain platinatasolle, joten ensi kuussa on toivottavasti enemmän aikaa Mythicissä pelaamiseen.
Uusin pakkakehitelmäni on Lurrus of the Dream-Deniin perustuva viritys, jossa on vain pieniä kortteja, jotka Lurruksen avulla kiertävät peliin uudestaan ja uudestaan. Tämä on hauska pakka pelata ja sopii hyvin budjettipelaajille, kaikki keskeisimmät avainkortit ovat commoneita tai uncommoneita itse Lurrusta lukuunottamatta. Suoraviivaiset tappopakat ovat tehokkaita ja hyviä, kun pitää kiivetä ranking-listalla, mutta välillä pitää pelata jotain vähän mutkikkaampaa ja mielenkiintoisempaa, vaikka sitten tulisi tappioita, kun pakka ei ihan toimi.
Tulevat lautapelitapahtumat
- 4.–6.9.2020 järjestettäväksi suunniteltu LitsaCon Kaarinassa Littoisten seurakuntatalolla on peruttu koronarajoitusten vuoksi. Lisätietoja tapahtuman Facebook-sivulta tai Lautapeliseuran foorumilta.
- 9.–11.10.2020 järjestettävän Lautapelaamaan-tapahtuman järjestäminen vaikuttaa nykyisten rajoitusten aikana epätodennäköiseltä. Lisätietoja Lautapeliseuran foorumilta.
Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen
- Mikko listasi kymmenen parasta koneistonrakennuspeliä.
- Wavelength on partypeli upeilla lähtökohdilla, mutta valitettavasti Mikko ei ihan päässyt pelin kanssa samalle aaltopituudelle.
- Virpin ja Arton arvioima Death Note: Confrotation on päättely- ja bluffauspeli Death Note -mangasta.
- Mikko teki uuden top 100 -listan ja päivitti myös top 20 -listansa.
- Heikki arvioi 1960: The Making of the Presidentin, josta saatiin nyt aikaisempaa kattavampi juttu.
- Mikko arvioi Taco katti pukki juusto pizzan, eli Vuoden peli -finalistiksi päässeen täyshöpön kortinläiskinnän.
- Mirva arvosteli fantasia-aiheisen laudalla liikkumista ja onnenkoetusta pakanrakentamiseen yhdistävän Clank!:n.
Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista, Twitteristä, Telegramista ja Instagramista. RSS-syötekin löytyy. Jos haluat varmasti tiedon kaikista uusista jutuista heti kun ne ilmestyvät, Telegram on varmin kanava, jossa viestit eivät huku algoritmien jalkoihin.
Voit myös tilata Lautapelioppaan uutiskirjeen. Uutiskirje toimittaa Lautapelioppaan uutiskatsaukset suoraan sähköpostiisi.
Lautapeliblogien päivitykset
- Mitä pelataan -podcastissa on käyty läpi vuoden 2020 top 90 -listaa: osa 4, osa 5, osa 6, osa 7, osa 8, osa 9, osa 10
- Huoltoreitissä pelattiin Nevsky, Teutons and Rus in Collision -peliä.
- Nopparallissa pelattiin Yamataïta.
- Koko perhe pelaa kävi läpi kesälomaviikon pelejä.
- Nopparallissa maalattiin Cry Havocin miniatyyrejä pariinkin otteeseen.
- Todellisuuspaon podcastissa puhuttiin onnenkoetuspeleistä.
- Lunkisti.fi arvioi taikateemaisen Sorcerer Cityn.
- Todellisuuspaossa arvioitiin Ticket to Ride: Amsterdam ja Pandemic: Hot Zone – North America.
- Tuomo esitteli videolla Eclipsen uuden laitoksen aluksia ja miniatyyrejä.
- Puutyöläinen esitteli kesäpelailuja.
- Koko perhe pelaa arvioi Tacticin Arvaa missä? -perhepelin.
- Pöydällä arvosteli Jäinen kuolema: Suomen talvisota -sotapelin.
- Noppapotin Miira esitteli suosikkilautapelisovelluksensa.
- Koko perhe pelaa -blogissa tehtiin katsaus Harry Potter -lautapeleihin.
- Nopparallissa arvosteltiin Root.
- Puutyöläinen kävi läpi syksyn uutuustärppejä.
Lautapeliblogeja löytyy myös Lautapeliseuran blogilistalta ja lautapelijuttusyötteestä.
5 vastausta aiheeseen “Uutiskatsaus 31.8.2020: Vuoden peli -finalistit”
CloudAge tulee euroopassa DLP Gamesilta, kuten Maracaibokin viime vuonna. Capstone hoitelee lähinnä USA:n myynnin, ainakin näin olettaisin. DLP:n ilmoitus tuli ainakin aiemmin kuin Capstonen, ja oletan postimaksujen olevan halvemmat DLP:ltä Suomeen mikäli pelin haluaa etukäteen tilata. Myös heiltä tuleva Monasterium vaikuttaa mielenkiintoiselta, kuten Puutyöläinenkin mainitsi omassa listassaan.. Mutta aika vähän on tietoa vielä.
Colt Super Expressin lisärikortti on extrana kyljessä varmaankin siksi kun on haluttu noiden printtivirheen korjaavien korttien mukaan jotain kivaa, toki Suomessa nää tulee suoraan mukana eikä lähetellä jälkikäteen, mutta muualla on jouduttu jälkikäteen lähettelemään. Ohjeet on QR-koodilla mukana.
Aikamatka-auto tuli ulkopuolella ohjeiden kera joo, mutta heppa- ja refleksikortit olivat boksin sisällä, eikä niiden ohjeita ole ihan helppo löytää (löysin jonkinlaiset, mutta en kunnollisia, joten epäilen vähän, onnistuuko keskiverto-ostajalta ollenkaan).
Mun boksissa oli niihin kyllä ihan selkeät ohjeet mukana, omalla lapullaan, samalaisella kuin varsinaiset peliohjeet. Olisiko se puuttunut sulta jostain syystä?
Jaahas, siellähän se oli, kaiken muun paperitauhkan seassa…