Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 31.3.2025: As d’Or -voittajat ja tulevia pelejä

Ranskassa jaettiin As d’Or -palkinnot vuoden parhaille peleille. Bongasimme uutuudet Asmodeen kuvastosta ja tutustuimme Lautapelit.fi:n tulevien julkaisujen listaan.

As d’Or -palkinto Odinille

Ranskan Vuoden peli -palkinnot eli As d’Or -palkinnot jaettiin Cannes’n Festival International des Jeux -pelimessuilla.

Vuoden peli: Odin

Yleissarjan voitti Odin (Yohan Goh, Hope Hwang ja Gary Kim / Helvetiq), melko yksinkertainen Scoutin sukuinen kiipeämispeli. Lienee oikein kelpo peli kevyttä korttipeliä hakeville, mutta suomalaisten lautapeliharrastajien Discord-keskusteluissa tämä tyrmättiin strategialtaan liian suoraviivaiseksi.

Sarjassa olivat ehdolla myös Captain Flip (Paolo Mori ja Remo Conzadori / Playpunk) ja For a Crown (Maxime Rambourg / Repos). Ensin mainittu on merirosvoaiheinen yksinkertainen onnenkoetuspeli ja jälkimmäinen varsin kepeä ja pikkuisen ilkeä pakanrakennuspeli.

Vuoden lastenpeli: Opération Noisettes

Vuoden lastenpeliksi valittiin Opération Noisettes (Emilie ja Jérôme Soleil / Auzou), yhteistyöpeli, jossa kerätään pähkinöitä 3d-puuhun ja koitetaan olla herättämättä pähkinät varastanutta näätää.

Ehdolla oli myös Spotlight (Hjalmar Hach ja Lorenzo Silva / Loki), toinen yhteistyöpeli, jossa etsitään taikataskulampun avulla piilotettuja esineitä pelilaudalta. Tämä on oikein nokkelan näköinen viritys. Toinen finalisti Mimose & Sam et le Voleur de Fruits (Thomas Daegenais-Lespérance / Locomuse) on yksi vastaan muut -päättelypeli, jossa yksi pelaajista on katala hedelmävaras.

Vuoden keskitason peli: Behind

Keskitason Initié-sarjan voitti Behind (Cédric Millet / KYF Editions). Pelissä laitellaan laattoja paikoilleen muodostamaan looginen kokonaisuus ja kun se onnistuu, laattojen kääntöpuolelle muodostuu hieno kuva.

Ehdokkaiksi jäi Harmonies (Johan Benvenuto / Libellud), joka on ollut pelaajien kesken kovin suosittu, mutta on joutunut palkinnoissa tyytymään ehdokkuuksiin. Kronologic: Paris 1920 (Fabien Gridel ja Yoann Levet / Origames) on rikospelisarjan alku, jossa kerätään vihjeitä ja ratkotaan rikosmysteerejä.

Vuoden harrastajapeli: Kutná Hora

Vuoden paras harrastajapeli tulee Tšekistä, kun palkinnon vei Kutná Hora: The City of Silver (Ondřej Bystroň, Petr Čáslava, Pavel Jarosch / CGE), historiallinen kaupunginrakentelupeli. Monimutkaisuutta piisaa harrastajille mieluisesti.

Spiel des Jahres -voittaja, ympäristöaiheinen yhteistyöpeli Daybreak (Matt Leacock, Matteo Menapace / CMYK) joutui tyytymään ehdokkuuteen. Toisena ehdokkaana oli Sankoré: The Pride of Mansa Musa (Fabio Lopiano ja Mandela Fernandez-Grandon / Osprey), jossa pelaajat hallinnoivat Timbuktun kuuluisaa Sankorén yliopistoa.

Asmodeen tulevia julkaisuja

Asmodeen logo

Asmodee Nordics julkaisi vuotuisen kuvastonsa. Sen parissasadassa sivussa riittää selailtavaa. Kuvastosta löytyy mukavasti tietoa uutuuspeleistä. Asmodeelta on tulossa suomenkielisinä ainakin seuraavat uutuuspelit:

  • Hutan: Life in the Rainforest (Asger Harding Granerud ja Daniel Skjold Pedersen / Sidekick Games). Temaattisesti jatkoa Aqualle, vaikka onkin eri tekijöiltä ja muutenkin eri peli. Laattojenasettelua ja sademetsän rakentelua koko perheelle.
  • Cascadia Junior (Fertessa Allyse ja Randy Flynn / Flatout Games). Laattojenasettelua Cascadian hengessä ikäsuosituksella 6+. Näyttää samalta, mutta yksinkertaisemmalta.
  • Harmonies (Johan Benvenuto / Libellud). Heikosti saatavilla ollut hittipeli tulee nyt suomeksikin.
  • Pergola (Michał Gołąb Gołębiowski, Przemek Wojtkowiak / Rebel Studios). Puutarhanhoitoa lautapelimuodossa. Oman puutarhan kehittelyssä on paljon vapautta, joten lopputulokset ovat kovin erinäköisiä.
  • Skull King (Brent Beck ja Jeffrey Beck / Grandpa Beck’s Games). Patalupauksen tai Wizardin tyylinen tikkipeli, jossa luvataan, monta tikkiä aikoo pitää. Perinteistä korttipeliä muutamalla erikoiskortilla.
  • Castle Combo (Grégory Grard, Mathieu Roussel / Catch Up Games). Yksinkertainen ja nopea draftailupeli, jossa kootaan hahmoja omaan 3×3-muodostelmaan.
  • Mind Up! (Maxime Rambourg / Catch Up Games). Yksinkertainen korttipeli koko perheelle. Kevyesti ajatustenlukua ja toisten pelaajien valintojen ennakointia.
  • Hues and Cues (Scott Brady / The Op Games). Viestintäpeli, jossa pitää arvata, mitä pelilaudan 480 värisävystä vihjeenantaja vihjeellään tarkoittaa.
  • Flip 7 (Eric Olsen / The Op Games). Todella kepeä onnenkoetuspeli, jossa käännetään kortteja auki, eikä saa kääntää samaa numeroa kahdesti. Kuinka pitkälle uskallat mennä?
  • Exploding Kittens The Board Game. Lautapeliversio Exploding Kittensistä. Pelilauta on muuttuva, luvassa on ansoja ja sabotaasia ja räjähdyksiä.
  • Mantis: Grab & Game (Ken Gruhl ja Jeremy Posner / Exploding Kittens). Pienempi versio Mantis-pelistä, joka taas on yksinkertainen ja kepeä korttipeli.
  • Exploding Kittens: Grab & Game (Matthew Inman, Elan Lee, Shane Small / Exploding Kittens). Exploding Kittens, mutta vain 42 kortin pakalla ja korkeintaan neljälle pelaajalle.
  • Top 10 (Aurélien Picolet / Cocktail Games). Tuomarointiseurapeli, jossa pitää arvuutella, miten pelaajien vastaukset osuvat top 10 -listan eri kohtiin.
  • Solo (Thomas Pauli). UNO-muunnelma.
  • Remember the Music. Musiikkitriviapeli, jossa pitää arvata vihjeiden perusteella oikea artisti tai bändi.
  • Dobble Catan, Dobble Stitch. Pari uutta Dobble-versiota.
  • Star Wars Super Teams. Aiemmin ilmestynyt Sonic Super Teams, nyt Star Wars -teemalla. Yksinkertaista kilpa-ajoa lapsiperheille.

Lautapelit.fi:n uutuuksia

Lautapelit.fi on maaliskuussa julkaissut kolme uutta peliä, joista tosin vain yksi on varsinaisesti uusi: Stonemaier Gamesin uusi kalapeli Finspan. Se saatiin suomeksi kiitettävän nopeasti.

Muut uutuudet ovat uudet painokset Diamantista ja For Salesta. For Sale näyttäisi olevan sama Iellon painos, joka tuli suomeksi vuonna 2021, silloin kai Asmodeen jakelemana. Nyt se on Lautapelit.fi:n julkaisu. Sama painos se kuitenkin pohjimmiltaan on. Diamantilla on myös ollut monipolvinen historia, Lautapelit.fi on julkaissut sen aiemmin ja Asmodee välissä ja nyt on taas Lautapelit.fi:n vuoro. Mikäpä siinä. Hyviä pelejähän molemmat ovat.

Lautapelit.fi:n tulevien julkaisujen listalla on kaikenlaista kiinnostavaa:

  • Botanicus (Samuele Tabellini Ferrari, Vieri Masseini / Hans im Glück). Kasvitieteellisten puutarhojen rakentelua 1800-luvulla. Kasvien istuttamista, hoitamista ja asettelua niin, että vierailijat ovat tyytyväisiä.
  • Quest for El Dorado: Expansion Collection. Kaikki Quest for El Doradon lisärit yhdessä paketissa.
  • Pim Pam Pum (Sonja Müller, Cristian Turdera / Maldon). Lasten muisti- ja onnenkoetuspeli.
  • Pick a Pen: Gardens (Reiner Knizia / 999 Games). Kupongintäyttöpeli, jossa ovelana jippona kynät ovat samalla noppia.
  • Schrödinger’s Cats (Heather O’Neill, Christopher O’Neill, Heather Wilson / 9th Level Games). Korteilla pelattava versio Liar’s Dicestä, jossa arvuutellaan elävien, kuolleiden ja olemattomien kissojen määrää laatikoissa.
  • Luz (Taiki Shinzawa / Iello). Tikkipeli, jossa pelaajat tietävät omien korttiensa maan, mutta numeroarvon näkevät vain muut pelaajat.
  • Fifty (Syou / Iello). Ajatustenlukupeli, jossa yritetään valita numeroita, joita muut eivät ole valinneet.
  • Fishing (Friedemann Friese / 2F-Spiele). Todella hyvä kepeästi kaoottinen tikkipeli, jossa kierroksen häviäjät saavat pakasta parempia kortteja ja voittajat joutuvat pelaamaan voittamillaan korteilla.
  • Things in Rings (Peter C. Hayward / Allplay). Vennin kaavioihin perustuva partypeli, jossa yritetään päätellä, millaiset säännöt kierroksen Vennin kaaviota määräävät.
  • Restart (Magic Bean Games). UNO-tyylinen numeropeli, jota pelataan muovisilla numerolaatoilla.
  • The White Castle (Isra C., Shei S. / Devir). Herkullisen niukka Japani-teemainen peli, jossa toimintoja on pelin aikana vähän, mutta niillä pitäisi saada paljon aikaiseksi.
  • Hilo (Knut Strømfors, Eilif Svensson). Perinteiseen golf-korttipeliin perustuva peli mutkistaa tuttua ideaa, jossa korttiriviin pitää saada mahdollisimman pienet kortit. Rivin sijasta optimoidaan 3×3-ruudukkoa ja jos saa samanvärisiä kortteja riviin, ne voi poistaa.

Korjaus 31.3.2025: Restartin kohdalla oli alunperin väärä peli.

Veetin pelaamia

Alkuvuoden pelailuissa iso teema on ollut kaksinpelit. Isomman porukan kokoamisen sijaan olen pelaillut tiiviimmin sekä heilan että lautapelibestiksen kanssa pidempiä kaksinpelisessioita, ja mukana on ollut reippaasti uusia tuttavuuksia.

Isoin löytö ja pelatuin peli on Dorfromantik: The Board Game, joka päätyi parisuhdepeliksi. Kevyt laattojenasettelu sopii hyvin treffitekemiseksi, vaikka pari ekaa peliä jäivät surkeille pisteille opettelun takia. Kampanjamaisuus ja uusien komponenttien availu toimii oikein mukavasti, ja saavutukset ohjaavat pelityyliä monipuolisempaan suuntaan. Myös pelaajamäärä on tuntunut hyvältä, kahdella pelaajalla yhteispeli toimii sopivan tehokkaasti, ja ylimääräinen silmäpari estää myös pahimmat mokat ja blokkaukset. Tämä kerännee vielä mukavasti pelikertoja viimeisten komponenttien metsästyksen ja korkeiden pistemäärien tavoittelun takia.

Laattojenasettelua on harrastettu myös viime vuoden hitin, Harmoniesin parissa. Saatavuusongelmat ovat harmillisia, sillä tässä on oikein mainio pähkäilypeli Azulin, Calicon ja Sagradan rinnalle. Suloiset eläinkuvitukset ja hienot komponentit vetävät puoleensa, ja uudelleenpelattavuuttakin on kohtalaisesti voimakkaampien henkieläinten ja kaksipuolisen pelilaudan ansiosta. Onneksi tämä löytyy Happy Badgerilta, jossa pelaaminen onnistuu uutta painosta odotellessa.

Inasen raskaammista peleistä pöydälle on päässyt myös pari asymmetrista peliä. Kelp on mustekalan ja hain taistelua kuvaava peli, jossa hai metsästää piileskelevää mustekalaa, joka taas yrittää saada tarpeeksi evästä tai väsyttää hain. Sopivasti haastavan ja hieman tuuria sisältävän kaksinkamppailun pariin on tullut palattua melkein jokaisella kaksinpelikerralla, ja eri roolien välillä seilaaminen monipuolistaa kokemusta.

Treasure Island taas kertoo nimensä mukaisesti Aarresaaresta, jonne merirosvokapteeni Long John Silver on aarteensa piilottanut. Silverin viruessa vankilassa muut merirosvot etsivät aarretta vihjeiden avulla ennen vangitun piraatin pakoa. Aarresaaren isoimmat vetonaulat ovat bluffaus, piilevä tieto ja karttaan piirtely tusseilla, ja koko konsepti on kutkuttavan mielenkiintoinen.

Viimeisenä mainittakoon Deckscape-pakohuonekorttipelit, jotka ovat jättäneet hieman kylmäksi. Muutaman laatikon pelanneena nämä tuntuvat Exitien ja Unlockien jälkeen aivan liian yksipuolisilta, eivätkä pulmatkaan tunnu kovinkaan nerokkailta. Kyllä näitä kirjaston kautta kokeilee, mutta ei tällä parempia pakohuonepelejä hätyytellä.

Mikon pelaamia

Maaliskuun parasta peliä ei tarvitse pitkään miettiä: se on Innovation. Kauan odotettu Ultimate Edition saapui vihdoin ja viimein. Siitä voi lukea lisää Jarkko Heinon oivallisesta ennakkokatsausjutusta viime syksyltä.

Olen pelannut Innovationin peruspeliä yli sata kertaa täysin tyytyväisenä ja lisäreitä kaipaamatta. Nyt on sitten lisäosien aika. Olen jo testannut läpi kaikki pelin lisäosat yksittäisinä ja kunhan peliseurani on siihen valmista, aion siirtyä myös lisäosien yhdistelmiin – tähtäin on tietysti viiden lisäosan pelissä!

Lisäosista kiinnostavimpia ovat Artifacts ja Figures. Niiden kortteja on vähän työläämpi saada käyttöön, mutta ne ovat sitten siitä edestä todella voimakkaita. En ole mitenkään kattavasti käynyt uusia kortteja läpi, joten niistä tulee iloisia yllätyksiä. Klassikkokirjojen ystävänä ilahduin, miten hurja pistelinko Pride and Prejudice oikeassa tilanteessa on.

Cities on saanut myös pelikertoja, koska se on tuntunut aika helpolta ottaa käyttöön. Samalla se tarjoaa jotain vähän erilaista. Yksinkertaisin lisäosa lienee Unseen, mutta siinä helpon sääntökuorman vastineena tulee käyttöön paljon uusia kortteja luettavaksi ja ihmeteltäväksi.

Vanha kunnon Echoes, jota testasin kerran joskus vuosia sitten, on sekin oikein mielenkiintoinen tuttavuus. Myös peruspeliin tehdyt muutokset tuntuvat mielekkäiltä ja houkuttelevat pelaamaan sitäkin. Mutta ei – nyt on lisäosapelien aika! Olen päässyt jo testaamaan useamman lisäosan pelejä: Figures + Unseen, Artifacts + Cities ja Artifacts + Cities + Figures ovat kaikki olleet toimiva paketteja.

Ultimaten laatikko on mojovan kokoinen, mutta se on osoittautunut käytössä oikein näppäräksi. Kun kortit on jaoteltu laatikon lokeroihin aikakausittain, on pelaaminen helppo aloittaa: kääntää lokeroissa vain valittujen lisäosien kortit pystyyn. Kun pelin lopuksi kortteja siivotessa sekoittelee pakat, peli on seuraavalla kerralla heti käyttövalmis.

No, toki kuukauteen muutakin mahtuu kuin Innovationia. Uusista tuttavuuksista kiinnostavimpia on arvostelukappaleena saamani The Fellowship of the Ring: Trick-taking Game. Tämä The Crew’n jalanjäljissä asteleva peli on yhteistyötikkiä, nyt vain Taru Sormusten Herrasta -teemalla. Peli perustuu nimenomaan Sormuksen saattue -kirjaan, eli mukana on Tom Bombadilit ja kaikki.

Peli etenee skenaarioina, joiden myötä kuljetaan Bilbon syntymäpäiviltä eteenpäin. Jokaisessa skenaariossa on tarjolla tietyt hahmot, joista pelaajat valitsevat itselleen sopivimmat. Jokaisella hahmolla on oma tavoitteensa: Frodon täytyy voittaa sormuskortteja, Gandalfin on voitettava vähintään yksi tikki, Pippinin on voitettava vähiten tikkejä ja niin edelleen.

Pelaajien välinen viestintä on tietysti kiellettyä. Jaon alussa osa hahmoista saa vaihtaa kortin toisen pelaajan kanssa, siitä saa vähän apua. Pääasiassa pelaaminen on aika suoraviivaista tikinläiskettä pienehköllä pakalla, mutta osa skenaarioista tuo peliin pieniä mutkia. Ensi-istumalla pelasimme kaksitoista erää ja onnistuimme pääsemään seitsemänteen skenaarioon. Skenaariot olivat pääasiassa helppoa läpijuostavaa; ainoastaan viides skenaario tuotti meille vaikeuksia ja vaati viisi yritystä ennen kuin selvisimme siitä.

Ensifiilis onkin, että The Crew on pykälän mielenkiintoisempi ja sopivampi kokeneille kortinpelaajille. Kaikille tikinlyönnin helppous ei kuitenkaan ole ongelma. Meidän pöydässämme Sormusten herra -aihe ei ollut etu ja pelin lasimaalauksia muistuttava kuvitustyyli sai murskakritiikin. Ei se minusta niin kamala ole; onpahan ainakin vaihtelua moneen kertaan nähdyille standardikuvituksille. Jos siis Sormusten herra -aihe vetoaa ja vähän kepeämpi yhteistyötikittely kiinnostaa, tämä on kokeilemisen arvoinen. Kirjoittelen tästä sitten varsinaisen arvion, jahka ennätän skenaarioissa loppuun asti.

Myös Faraway tuli testattua. Pelistä on tulossa arvio Lautapelioppaaseen Juholta. Minä kirjoitin siitä Kulttuuritoimitukseen. Pelihän on oikein käytännöllinen: sen säännöt opettaa helposti, peliin mahtuu jopa kuusi pelaajaa (lisärin kanssa seitsemän), se toimii hyvin kaikilla pelaajamäärillä, eikä kuudellakaan pelaajalla kestä liian pitkään. Ei siis hullumpi lisä kokoelmaan.

Vilma

Maaliskuulle pelikertoja livenä on tasan sata ja BGA:ssa 108. Ei mikään ihmeellinen pelikuukausi minulle, vaikka varmasti moneen muuhun verrattuna pelikertoja on paljon. Livenä peliseuraa oli laaja skaala, 37 eri ihmistä! Tykkään pelata eri ihmisten kanssa. Nautin hieman raskaammista euroista ehkä eniten, mutta toisaalta kevyet ja lyhyet noppapelit saavat minut koukuttamaan välillä kohtuuttoman paljon. 

Testasin maaliskuussa viittä uutta peliä. Yksi niistä on uusin oma prototyyppini joka kulkee nimellä Nalle tai Bear. Peli on lapsille suunnattu yhteistyöpeli, jossa on lukuisia eri leveleitä. Kymmenen ensimmäistä tasoa sopii jopa viisivuotiaille, mutta taso 30 alkaa olla jo niin vaikea, että aikuisillekin riittää haastetta. Olen ihan innoissani tästä pelistä! Tykkään, että yhden laatikon sisältä löytyy peli lapsille ja samalla aikuisille. Tämän kanssa jatketaan vielä pitkään, mutta on ihanaa tehdä yhteistyöpeliä!

Toinen minulle uusi peli oli Inventors of the South Tigris, viimeinen tämän trilogian peli, jota pääsin kokeilemaan. Tykkään todella paljon! Tahtoisin tykittää lisää pelikertoja heti! Tämän sarjan pelien symbolikieli on todella selkeää ja hyvää, mikä on iso plussa. Pelin pystyy voittamaan hyvin monella eri tavalla ja, on pakko lisätä, sen voi myös hävitä monella eri tavalla. Garphillin tapa tehdä pelisarjasta aina trilogia on minusta kamalan kiehtova. Tykkäsin ihan todella paljon West Kingdom -trilogiasta ja South Tigris yltää ehdottomasti samalle tasolle. Jos joku pyytää näitä pelaamaan, en ikinä sano ei.

SETI: Search for Extraterrestrial Intelligence oli kolmas uusi tuttavuus. Pelasimme Martinlaakson kirjaston pelikerholla, vaikka aika on tiukka: vain kolme tuntia aikaa. Saimme kuitenkin pelin pienellä hopulla pakettiin 2,5 tunnin aikana, sisältäen myös sääntöjen selityksen. Tahdon pelata tätä lisää; ensimmäinen kerta ei kyllä sytyttänyt, mutta tiukka aikaraja ja pieni hoppu saattoi olla syynä. Olen myös huono oppimaan uusia pelejä. En malta kuunnella sääntöjä ja koen, etten ensimmäisellä pelikerralla vielä pysty pelaamaan. Toinen pelikerta on sellainen, että pääsee jo vähän taktikoimaan ja usein kolmas kerta kertoo minulle totuuden pelistä. Tätä on kuitenkin hypetetty niin paljon, että on vaikea uskoa ettei minulle maistuisi.

Diced Veggies oli tämän kuukauden neljäs uutuus minulle. Noppien valintamekaniikka oli minulle tässä aivan uusi ja temaattisesti hauska: veitsellä pilkottiin vihanneksia eli noppia. Peli on todella kevyt, filleri tai perhepeli. Luulen, että päädyn tämän ostamaan jossain vaiheessa ”lapsille”. Tämä on kauniin näköinen peli, jota on mukavaa ja leppoisaa pelata, joten se sopii helposti moneen tilanteeseen.

Expressions on viimeinen maaliskuun uutuuksista. Minulle ehdotettiin tämän pelin pelaamista saate sanoilla: kuin The Crew ja Da Vinci Code olisi pistetty yhteen. Uskoin heti pelin olevan minua varten. En täysin rakastunut, en samalla tavalla kuin The Crew’n kohdalla, mutta on tämä kyllä ehdottomasti hyvä yhteistyöpeli. Tykkään yhteistyöpeleistä, jossa jokaisella pelaajalla on muilta salattua tietoa, jota pitää yrittää paljastaa rajattujen vihjeiden avulla muille. Isona plussana myös se, että tämä löytyy BGA:sta. 

Kaksi kuvaa: vasemmalla on 20 pelin torni, muutama lautapeli ja iso pino pienempiä noppa- ja korttipelejä. Oikealla on kolme pelilaatikkoa.
Espanjaan lähtevät 20 peliä mahtuvat tiivisti pakattuna kolmeen laatikkoon! Kuva: Vilma Vihervaara

Miltä muuten maaliskuu näytti? Tunnelma oli odottavainen, koska tiesin, että kuun lopussa koittaisi odotettu lähtö Espanjaan. Lähtö tarkoitti myös haikeutta, moni peleistä jäisi Suomeen ja niitä en saisi viiteen viikkoon pelata! Olen päättänyt, että minulla ja Juhanalla, jonka kanssa suunnittelemme yhdessä pelejä, on yhteinen pelihylly. Emme enää osta samoja pelejä, poikkeuksena todella hyvät alet ja lautapelikirppis. Nyt Espanjaan otan mukaan yhden Juhanan pelin ja hänelle jää minun Ark Novani. Kätevää, kun kaikkea ei tarvitse itse omistaa, vai onko sittenkään? Saatan olla hieman hamsteriluonne. 

Maaliskuussa jännittävä asia oli päätös lähettää yksi meidän tekemä peli Yhdysvaltoihin isolle lautapelifirmalle. PuffiNova ei ole Suomen julkaisijoista löytänyt omaansa. Riski tehdä näin iso peli on liian suuri, vaikka julkaisijat ovat pelistä kovasti tykänneet. Poistettiin pelistä suomen kieli, itseasiassa poistettiin kieli kokonaan ja luotiin symbolikieli. Vei muuten aikaa tämän muutoksen toteuttaminen! Sitten piti kuvata video. Kokeiltiin ja naurettiin. Eihän me osata! Hetken mielijohteesta laitoin viestin Nopparallille ja tästä viestistä kahden päivän kuluttua Nopparallin Tomi ja Tommi olivat meillä! Kuvasimme monta tuntia.

Ottoja piti ottaa useita, koska turhan usein kieli meni solmuun englannin kanssa. Nopparalli editoi videon jäätävällä energialla ja oltiin ihan leuat lattiassa, kun katsottiin video. Uskon, että meillä on mahdollisuus. En voi kiittää kylliksi, kiitos Nopparalli! Te annoitte PuffiNovalle mahdollisuuden! 

Maaliskuun värihaasteessa väri oli harmaa. Yllätyin kun huomasin, että eipäs ole montaa harmaata peliä hyllyssäni. Lords of Waterdeep löytyy lisärin kanssa ja se onkin ensimmäinen peli, jonka olen itse ostanut, joten lautapeliharrastus on osittain lähtenyt alkuun tästä pelistä.  Keyflower löytyy ja se on yksi peli, josta itse tykkään kamalasti, mutta joka ei jostain syystä kovin usein pääse pöydälle. Ticket to Ride Europe löytyy, tosin en koskaan pelaa sitä Euroopan säännöillä vaan pelaamme aina USA-version säännöillä. En oikeastaan tiedä syytä tälle. Luulen, ettemme ole jaksaneet koskaan edes kokeilla Eurooppa-sääntöjä.

Cartographers on yksi omista lempparikuponkipeleistä. Tämä vaatii aika paljon taktikoimista ja yleensä vahvin pelaaja voittaa, tuuria tässä on oikeasti aika vähän. Pinosta löytyy myös One Night Ultimate Werewolf, joka on tyttäreni lemppari. Itse rakastin lapsena Mafioso-leikkiä ja tämä peli on kuin se leikki. Korkeimpana pinosta löytyy Similo Monsters, joka on Similoista yksi vaikeimpia. Tässä lähes kaikki kuvat ovat synkkiä ja pelottavia. Lapset rakastavat tätä erittäin paljon.

Tapahtumakalenteri

JokiCon Kevät 5.–6.4.2025 (Joensuu)

Jokicon Kevät 2025 on ISYYn lautapelikerhon Joensuu Board Gamersin järjestämä kaikille avoin lautapelitapahtuma. Tapahtumapaikkana on Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksen Aurora-rakennuksen A-osa (Yliopistokatu 2). Käytössä on Auroran viihtyisät luokat. Ohjelmassa on vapaata pelaamista. Muu ohjelma tarkentuu lähiaikoina. Peleihin voi ilmoittautua Vimpelissä.

Kerhon lautapelikokoelma on kaikkien osallistujien käytettävissä. Omia pelejä voi ja kannattaa ottaa mukaan, omalla vastuulla. Tapahtuma on päihteetön.

Lauantaina tapahtuma on avoinna klo 11.00-21.45, sunnuntaina klo 10.00-19.00 Tapahtumapaikalla ei ole ruoanlaitto- tai yöpymismahdollisuuksia. Keskusta ja lähimmät ruokapaikat ovat kävelymatkan päässä. Sisäänpääsymaksu on 3 € / päivä tai 5 € / 2 päivää.

Vaalicon 2025 6.4.2025 (Helsinki)

Vapaata pelailua Allianssitalon Allianssi-salissa. Ohessa kuntavaaleihin liittyvää ohjelmaa. Järjestäjänä Mai Sahlberg.

Lautapelaamisen SM-joukkueturnaus 26.4.2025 (Turku)

Nelihenkisin joukkuein pelattava perinteinen SM-joukkueturnaus. Turnauksessa pelataan Earthia, Age of Innovationia, Dune: Imperium – Uprisingia ja Darwin’s Journeytä.

Turnauspaikkana on Turun Suomenkielisen Työväenopiston aula (Kaskenkatu 5).

Lisätietoja Lautapeliseuran foorumilta.

SuperNörttiLauantait 19.4.–14.6.2025 (Tampere)

Pispalan kirjastossa pidetään kerran kuussa SuperNörttiLauantai, jonka ohjelmassa on lautapelejä ja roolipelejä. Tapahtumia vetää roolipelisuunnittelija Krisse Tuominen.

Huhtikuussa Pilvin päivänä teemana on taivaalliset pelit.

Tapahtumat ovat ikärajattomia, pääsymaksuttomia, päihteettömiä ja avoimia.

Lisätietoja Krisse Tuomisen blogista.

PerkkaaCon 23.–25.5.2025 (Espoo)

Perkkaan koululla järjestettävässä pelitapahtumassa on ohjelmassa vapaata pelaamista. Tapahtuma on maksuton, avoin ja päihteetön.

Lisätietoja tapahtumasta Lautapeliseuran foorumilta.

Ropecon 25.–27.7.2025 (Helsinki)

Ropecon tulee taas kesällä. Ohjelmahaku on avoinna 4.5. asti.

Lisätietoja tapahtuman nettisivuilta.

LitsaCon 1.–3.8.2025 (Kaarina)

Litsan lautapelikerho Turun kupeessa järjestää 1.–3.8.2025 lautapelailuviikonlopun Littoisten seurakuntakodilla osoitteessa Kampakuja 1, Kaarina. Ovet avautuvat perjantaina klo 17 ja sulkeutuvat sunnuntaina klo 17.

Ohjelmassa on pääasiassa vapaata pelaamista. Voit tuoda mukanasi omia pelejä tai tehdä löytöjä kerhon tuhdista pelikaapista. Kirppisnurkkaukseen voi tuoda omia pelejä myyntiin tai vaihtoon. Tapahtuma on kaikille avoin, pääsymaksuton, ikärajaton ja päihteetön.

Srk-talo on käytettävissämme tauotta, ympäri vuorokauden. Tarjolla on pelien lisäksi kahvia, teetä, mehua ja keksejä. Pidempään viipyvien kannattaa varautua omin eväin. Mikroaaltouuni on käytettävissä.

Lisätietoja Lautapeliseuran foorumilta.

Lautapelaamaan 12.–14.9.2025 (Helsinki)

Tauon jälkeen Lautapelaamaan tulee taas! Tapahtumapaikkana on vuosilta 2012 ja 2013 tuttu Kattilahalli Helsingin Suvilahdessa.

Lisätietoja löytyy tapahtuman nettisivuilta ja Lautapeliseuran foorumilta, kunhan tapahtuman järjestelyt etenevät. Tapahtumalla on myös oma Discord-palvelin.

LaaksoCon 11.–12.10.2025 (Ylivieska)

LaaksoCon on pelikulttuurin eri muotoihin keskittyvä tapahtuma, joka järjestetään kaksi kertaa vuodessa Ylivieskassa (Toimitalo Pietari, Terveystie 11). Pelitapahtuma on suunnattu yli 16-vuotiaille ja täysi-ikäisille. Tapahtuman pääjärjestäjä on vapaaehtoisista koostuva Jokilaaksojen Pelaajat, joka toimii Suomen lautapeliseuran alla.

Seuraava LaaksoCon järjestetään 11.-12.10.2025. Tapahtumaan haetaan parhaillaan ohjelmaa.

Tapahtuman tiedot löydät LaaksoCon-tietopaketista.

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauk­sen jälkeen

Teimme porukalla katsauksen vuoteen 2020 näin viisi vuotta myöhemmin. Vuodesta on jäänyt suhtkoht aktiiviseenkin käyttöön monta hyvää peliä.

Ville testasi Azul Duelin. Jos alkuperäinen Azul tuntuu kaksinpelinä hyvältä, uusi versio ei välttämättä tarjoa mitään, mutta jos kaipaat Azulin kaksinpeliin uusia kuvioita, Duel on hyvä valinta.

Ville arvioi myös Splotterin tuoreimman pelin, Horseless Carriagen. Se on erinomainen talouspeli, jossa olet usein itse itsellesi pahin vastustaja tämän pelin voi nimittäin tyriä itse todella helposti.

Mikko arvioi Cabanga!:n. Jos etsit helppoa, kenen tahansa pelattavaksi sopivaa nopeaa korttipeliä 4–6 pelaajalle, tämä toimii siihen tarkoitukseen hyvin.

Heikki kirjoitteli pitkästä aikaa arviota, tällä kertaa Barbarian Kingdomsista. Tämäkin peli on genressään nopeammanpuoleinen ja vetää sen kuusi pelaajaa, eli jos napakka aluehallintakamppailu isommalla porukalla kiinnostaa, kannattaa vilkaista.

Haluatko mukaan Lautapelioppaan toimitukseen? Julkaisen mielelläni Lautapelioppaassa kaikenlaista lautapelisisältöä: peliarvosteluja, top-listoja, pelisuunnittelujuttuja, mitä ikinä mieleen tulee. Lue lisää Lautapelioppaan avustamisesta. Avustajia varten on oma Telegram-ryhmä, johon voi liittyä. Ryhmässä tiedotetaan muun muassa tarjolla olevista arvostelukappaleista. Liittyäksesi ryhmään laita viestiä Telegramissa.

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Telegramista ja Mastodonista. RSS-syötekin löytyy. Jos haluat varmasti tiedon kaikista uusista jutuista heti kun ne ilmestyvät, Telegram ja Mastodon ovat varmimpia kanavia, joissa viestit eivät huku algoritmien jalkoihin.

Voit myös tilata Lautapelioppaan uutiskirjeen. Uutiskirje toimittaa Lautapelioppaan uutiskatsaukset suoraan sähköpostiisi.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Luetuimmat jutut top 10

Nämä ovat olleet viimeisen neljän viikon aikana Lautapelioppaan luetuimmat jutut:

  1. Yatzyn säännöt
  2. Hauskuuden monet lajit
  3. Uutiskatsaus 3.3.2025
  4. Bananagrams
  5. Carcassonne
  6. Smart10
  7. Pekingin mysteerit
  8. Hitster
  9. Vuoden peli
  10. Rummikub

Lautapeliblogien päivi­tykset

Youtubessa Miira ja Annika julkaisivat Hyvin draftatut kortit -vlogissaan taas muutaman uuden jakson: Pelit joissa rakennetaan heksastoa, Kilpajuoksupelit, C-kirjaimella alkavat lautapelit, talven 2024–25 lautapelihankinnat.

Koko perhe pelaa -blogin Mirva testasi Piles!-korttipelin. Se on kaupallinen versio perinteisestä korttipelistä, joka tunnetaan nimillä James Bond tai lännen nopein. Mirva piti uutta versiota toimivana. Mirva arvioi myös Welcome to Everdellin, eli Everdellin kevytversion. Tämäkin osoittautui kelpo peliksi lasten kanssa pelattavaksi.

Peli-Harri arvioi Startups!-pelin.

Huoltoreitissä Mikko Saario raportoi Friendly Fire de Luxe -tapahtumasta. Siellä hän testasi 1710 Helsingborg -peliä, joka käsittelee suurta Pohjan sotaa.

Anton VS käsitteli lyhytvideossa pieniä ja suuria lautapelejä ja hyviä clickbait-pelejä. Peacemakers: Horrors of War -kampanja jatkui skenaarioilla kaksi, kolme, neljä, viisi ja kuusi. Anton teki myös videon Rebirth-lautapelistä.

Nopparallissa arvioitiin The Lord of the Rings: Duel for Middle-earth. Toisena arviona testattiin Splendor.

Lunkisti-Tero arvioi Steam Power -pelin. Tämä Martin Wallacen junapeli on selvästi kevyemmästä päädystä Wallacen tuotoksia. Hyvin maistui: ”Kiireen tuntu on suorastaan ihanan tuskaisasti läsnä. Ahtaahko kartta pakottaa vuorovaikutukseen muiden pelaajien kanssa jo lähtölaukauksesta alkaen ja pelin keskiössä on nimenomaan kyse siitä, miten ottaa kaverista enemmän irti kuin mitä hän saa sinusta.”

Huoltoreitti täytti kuusi vuotta! Onnittelut kollegoille, sotapeleissä riittää vielä käsiteltävää varmasti pitkäksi aikaa.

Nopparallissa arvosteltiin Let’s Hit Each Other with Fake Swords ja esiteltiin 3d-tulostamisen mahdollisuuksia.

Anton VS pelasi Peacemakers: Horrors of Waria: skenaario 1, skenaario 2, skenaario 3, skenaario 4, skenaario 5, skenaario 6.

Pelikillassa tarjottiin pikaohjeet Arcs: The Blighted Reachiin ja porkkanakakun resepti ja pohdiskeltiin pelien mekaniikan ja kuvituksen suhdetta.

Lautapelailua-blogissa pelataan BGA:ta läpi. Toisessa setissä opeteltiin muutama uusi peli.

Koko perhe pelaa -blogissa arvioitiin Tiskijukka.

Lunkisti.fi:ssä tarjottiin kymmenen parasta peli-illan pelastajaa kuudelle pelaajalle. Mitä pöytään kuudella pelaajalla? Tehtävä ei ole ihan helppo, jos ei halua pelata tietovisoja tai partypelejä.

Peli-Harrin kanavalla arvioitiin Thunder Road Vendetta ja sen lisäosa Carnival of Chaos.

Lautapeliblogeja löytyy myös Lautapeliseuran blogilistalta ja lautapelijuttusyötteestä.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *