A la Carte -palkinnot
Fairplay-lehti jakaa vuosittain A la Carte -palkinnon parhaalle korttipelille. Palkintoa on jaettu vuodesta 1991. Vuonna 2020 sen voitti The Crew, mikä olikin jokseenkin ilmiselvä valinta: vuonna 2020 ei ole tullut toista yhtä merkittävää ja huomionarvoista korttipeliä.
Palkinnon top 10 oli:
- The Crew (Thomas Sing)
- Carnival of Monsters (Richard Garfield)
- Res Arcana (Tom Lehmann)
- Spicy (Gyori Gabor)
- Walking in Burano (Wei-Min Ling)
- Watergate (Matthias Cramer)
- Yōkai (Julien Griffon)
- Palm Island (Jon Mietling)
- Don Carlo (Wolfgang Kramer, Bernhard Lach ja Uwe Rapp)
- Space Base (John D. Clair)
Zenobia-palkinto vähemmistöille
Lautapelien suunnittelijat ovat voittopuolisesti valkoisia miehiä, etenkin historiallisia aiheita käsittelevien pelien kohdalla. Tätä tilannetta muuttamaan on perustettu Zenobia-palkinto. Se on suunnittelukilpailu, joka on tarkoitettu lautapeliharrastuksen parissa aliedustetuille ryhmille, kuten naisille, rodullistetuille ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille.
Pelien puolesta kilpailu on avoin lautapeleille, jotka ovat alle kaksituntisia ja käsittelevät jotain historiallista aihetta, oli näkökulma sitten poliittinen, yhteiskunnallinen, kulttuurinen, taloudellinen, tieteellinen tai sotilaallinen.
Kilpailu on tarkoitettu julkaisemattomille peleille. Osallistujien joukosta valitaan jatkoon pääsevät, joista jokainen saa mentorin, joka auttaa pelin kehittämisessä ja lopulta raati valitsee osallistujista voittajan. Voittaja saa 4000 dollaria, kakkonen 1500 dollaria ja kolmas 1000 dollaria. Kaikki osallistujat saavat palautetta ja mentorointia ja tarjolla on myös hyviä yhteyksiä julkaisijoihin.
Suomalaisetkin voivat osallistua. Kilpailuun voi osallistua yksin tai yhdessä, kunhan työryhmässä on merkittävä edustus vähemmistöryhmiä. Kilpailun hakemusten deadline on 15.1.2021.
Raadissa on mukana lautapelipuolelta tuttuja nimiä, kuten Ion Gamesin Jessica Cassaday, Beyond Solitairen Liz Davidson, Ludologyn perustaja Geoff Engelstein, Twilight Strugglen suunnittelija Jason Matthews, COIN-pelien isä Volko Ruhnke ja Rootin ja Pax Pamirin tekijä Cole Wehrle. Näiden lisäksi on erilaisia akateemisen maailman edustajia.
Lisätietoja löytää palkinnon nettisivuilta.
Kosmoksen uusia julkaisuja
Ottaen huomioon, miten mukavasti The Crew on pärjännyt, kukaan ei liene yllättynyt, että peli saa jatkoa. Toistaiseksi uudesta Die Crew: Mission Tiefseestä ei ole juuri muuta kuin Kosmoksen Twitterissä julkaisema teaser-kuva, josta selviää, että merenalaisella teemalla mennään:
Kauppojen tietojen perusteella julkaisupäivä olisi 1.3.2021. Pelaajamäärä on tässäkin 3–5 ja lisäsäännöillä 2. Ei liene kovin hullunrohkea olettamus, että peli on lisää samaa.
Exit-pelien sarja jatkuu saksaksi useammalla osalla, palapeleillä ja joulukalenterikin on luvassa jouluksi 2021. Myös Adventure Games -sarja saa jatkoa.
Spiel der Spiele -voittajat 2020
Itävallan Vuoden peli -palkinto on Spiel der Spiele. Sen voittaja vuonna 2020 on melkoinen yllätys: palkinto myönnettiin triviapeli Smart10:lle. Peli on julkaistu alunperin Ruotsissa vuonna 2017, mutta sen suunnittelijat Arno Steinwender ja Christoph Reiser ovat molemmat itävaltalaisia, joten olisiko tässä nyt sitten kotiinpäinvetoa havaittavissa.
Päävoittajan lisäksi Spiel der Spiele listaa kolme parasta peliä monissa eri kategorioissa:
- Parhaat peliharrastajien pelit: Airship City, Barrage, Expedition to Newdale
- Parhaat pelit kavereiden kesken: Daddy Winchester, The Crew, Truth Bombs
- Parhaat perhepelit: Bermuda Pirates, Krasserfall, Tiny Towns
- Korttipelien erikoispalkinto: HiLo, Spicy, Yōkai
- Trendikkäiden pelien erikoispalkinto: Divvy Dice, Escape Room: Jumanji, Invasion of the Cow Snatchers
Uusia versioita Cwalin peleistä
Lautapelipöytien valmistajana aloittanut ja siitä pelijulkaisijaksi pikku hiljaa siirtynyt BoardGameTables.com on tehnyt Corné van Moorselin luotsaaman Cwalin kanssa lisensointisopimuksen. Seuraavan kolmen vuoden aikana BoardGameTables.com julkaisee uudet versiot kuudesta Cwalin pelistä.
Julkaisulistalla ovat Factory Funner, Habitats, Roll to the Top!, BasketBoss ja Powerships. Kuudes peli julkistetaan myöhemmin.
BoardGameTablesin Chad DeShonin mukaan pelit sopivat hyvin firman kevyisiin ja helposti opetettaviin peleihin keskittyvään brändiin. Pelien ulkoasu ja komponentit uusitaan täysin. Pelien pitäisi pysyä suhtkoht entisellään, mutta sääntöjä tarkastellaan ja viilataan vielä paremmiksi.
Star Wars -figupelit Atomic Massille
Asmodee North America järjestelee kuvioitaan uusiksi. Star Wars -miniatyyripelit X-Wing, Armada ja Legion siirtyvät Fantasy Flight Gamesilta Atomic Mass Gamesille. Atomic Mass Games on miniatyyripeleihin erikoistunut pelistudio, joka vastaa jatkossa kaikista Asmodeen miniatyyripeleistä.
Lautapelit.fi-uutuuksia
Lautapelit.fi on julkaissut uuden laitoksensa Faunasta. Uusi laitos on nyt saatavilla. Peli on sama kuin aikaisempi Competon laitos, samoilla eläimillä, mutta ensimmäisen laitoksen asia- ja kirjoitusvirheistä on korjattu kaikki, mitä on löydetty.
Faunaa pidetään yhtenä parhaista uusista tietovisapeleistä ja syystä, sillä sen eläinaihe on laajasti kiinnostava ja sen pelimekaniikka mahdollistaa valistuneen arvailun ja viisaampien peesaamisen. Peli oli pitkään loppuunmyyty ja sitä on myyty käytettynä kovaan hintaan.
Rootin seuraava lisäosa
Leder Gamesin Patrick Leder puhui Cole Wehrlen kanssa Twitch-streamissa tulevasta Rootin lisäosasta. Lisäosa on vielä hyvin varhaisessa kehitysvaiheessa, eli muutoksia on luvassa varmasti, mutta ainakin tällä hetkellä lisäosan tarkoituksena on tehdä Rootista parempi kaksinpeli.
Kahden uuden osapuolen on tarkoitus olla kunnollisia poliiseja pelilaudalla, molemmilla voi olla jopa 20 meepleä käytössään ja korkeat ”reach”-arvot, jotka mahdollistavat enemmän erilaisia osapuolten yhdistelmiä pienillä pelaajamäärillä (”reach” kuvaa osapuolten mahdollisuutta vaikuttaa laudan tapahtumiin ja toimiva peli vaatii tietyn minimimäärän ulottuvuutta).
Kilpikonnat voivat kehittää infrastruktuuria esimerkiksi rakentamalla teitä. Meno on puolustuspainotteista. Vastapainona ovat sitten karismaattisten johtajien käskyttämät agressiiviset rotat. Johtaja valitaan pelin alussa.
Peliin harkitaan myös pieniä ei-pelaajaosapuolia, jotka eivät voi voittaa, mutta joiden kautta pelaajat voivat vaikuttaa pelin kulkuun epäsuoremmin. Esimerkiksi pelissä voisi olla aggressiivinen pieni kissajoukkio. Jos se ei hallitse omaa aluettaan, se hyökkää; jos se hallitsee, se liikkuu ja hyökkää. Pelaajilla voi sitten olla vaikutusvaltaa siihen, minne hyökätään.
Näitä pieniä osapuolia voisi kaksinpelissä olla mukana kolme, useammalla pelaajalla sitten vähemmän.
Big Box -säilytysratkaisua ei ole tähän tietoon tulossa. Lederin mukaan se on taloudellisesti riskialtis ja Wehrlen mukaan niistä tulee peleille ”hautoja”, jotka vaikeuttavat pelien saamista pöytään. Ajatus on mielenkiintoinen. Tunnistan ilmiön, mutta en tiedä mitä ajatella: Dominion hautautui minulla osin jättiboksiinsa, toisaalta Dale of Merchants on vain hyötynyt Collection-boksin kokoavasta vaikutuksesta.
Uuden lisäosan Kickstarter-kampanjan olisi tarkoitus tapahtua vuoden 2021 alussa. Keskustelua aiheesta löytyy vaikkapa tästä BGG-ketjusta.
Cavernaan uusi lisäosa
Vuoden 2021 lokakuussa on tulossa uusi lisäosa Cavernaan. Työnimellä Caverna: Frantic Fiends kulkeva lisäosa sisältää örkkilauman, joka uhkaa pelaajien rauhanomaista eloa.
Pelaajien on torjuttava örkkien hyökkäykset, ennen kuin ne ulottuvat pelaajien asumuksiin. Seikkailut saavat uusia käänteitä, kun kääpiöt voivat mennä metsästämään örkkejä.
Niklas Thomas tulkkasi saksankielisestä streamista englanninkielisen tiivistelmän BoardGameGeekiin.
Uuden lisäosan ei luvata olevan erityisen yhteensopiva aikaisemman Forgotten Folk -lisäosan kanssa.
Capstonelta kahvikauppaa
Coffee Traders jatkaa Capstonen raskaiden talouspelien sarjaa. Rolf Sagelin ja André Spilin (Wildcatters) suunnittelema peli on 120–150 minuutin mittainen bisnesrutistus 3–5 pelaajalle. Peli sijoittuu 1970-luvun Väli- ja Etelä-Amerikkaan, jossa pelaajat kehittävät kahviviljelmiä, paahtavat kahvia ja myyvät sitä sitten maailmalle.
Mistään pienestä puuhastelusta ei ole kyse, Capstone kehuskelee yli 650 komponentilla (onko se sitten hyvä asia vai ei, on toinen kysymys). Pelin sääntökirja on luvattu julkaistavaksi 1.12.2020 eli kun luet tätä, se pitäisi olla jo saatavilla. Julkaisuajankohdaksi lupaillaan kesäkuuta 2021.
Uusia versioita tutuista peleistä
Reiner Knizian vuonna 2002 ilmestynyt Lohikäärmeiden maa on ilmestynyt uutena laitoksena yhdysvaltalaiselta Gamelyn Gamesilta. Lohikäärmeiden maa on oikein mainio perhepeli, jossa Knizia on vienyt melko yksinkertaisen heitä-ja-liiku–pelimekaniikan kiinnostavammalle tasolle.
Uudessa laitoksessa on muutama uusi lisäys, muun muassa yksisarvisia ja noitia. Pelin ulkoasu on myös uusittu, mikä onkin lähes 20 vuotta vanhalle pelille ilmiselvä uudistus.
Aivan nerokas apinakatapulttipeli Coco Loco on valitettavasti jokseenkin loppuunmyyty. Underdog Games on julkaissut pelistä uuden laitoksen nimellä Coconuts, jolla peli on englanniksi aina tunnettu.
Uudessa laitoksessa ruskeat kookospähkinät ovat nyt vihreitä, mikä vähentänee kakkavitsien määrää likimain sadalla prosentilla. Lisäksi (täysin turhista) erikoiskykykorteista on luovuttu ja sen sijaan pelaajat voivat valita yhden näistä toiminnoista kerran pelissä.
Lapset vastaan hirviöt
Renegade Game Studios julkaisi vuonna 2018 roolipelin Kids on Bikes, joka voitti seuraavana vuonna ENnie-palkinnon parhaasta perhepelistä. Nyt Kids on Bikes laajenee lautapelien puolelle. Michael Addisonin ja Jon Gilmourin The Snallygaster Situation on vuoden 2021 keväällä ilmestyvä yhteistyölautapeli Kids on Bikesin maailmasta.
Pelaajat ovat lapsia, jotka tietävät, että kotikaupungissa on jotain pahasti vialla. Aikuiset eivät usko, tietenkään, joten lasten on ratkaistava asia ja voitettava kaupunkia uhkaava hirviö. Yksi pelaajista on kadonnut lapsi, jonka hirviö on siepannut, ja tämä antaa vihjeitä sijainnistaan muille pelaajille, joiden on pelastettava kadonnut lapsi ja torjuttava hirviö.
Lautakunta
Lautakunnassa Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi), Miira Hartemo (Noppapotti) ja Annika Saarto (Todellisuuspako) juttelevat Covid-19–pandemian vaikutuksista omaan pelaamiseensa ja peliharrastukseen yleensäkin.
Jakso on nauhoitettu 19.11.2020.
Kickstarter-pelit
Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.
Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.
Akvaarionrakennusta japanilaisittain
Aqua Gardenissa pelaajat rakentelevat akvaarioita – siis sellaisia isompia kokonaisuuksia – ja tarkoituksena on saada aikaan kaupungin häikäisevin akvaario. Pelin vetovoimatekijöihin kuuluvat ehdottomasti kauniit puiset kalat, korallit ja merikasvit, joihin on painettu kuviot. Olettaisin, että monelle ostajalle nämä jo riittävät.
Itse peli tarjoaa toimintojen sääntelyä aikaradalla. Radalta kerättyjä kaloja sijoitellaan omaan akvaarioon, mutta akvaariossa on vain yksi työntekijä, joka määrää, mihin tankkiin kalat saa pelata. Kaikki kalat eivät sovi yhteen ja tankeilla on kokorajoituksensa.
Sääntökirja on julkaistu ja peliä voi kokeilla Tabletop Simulatorissa.
Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 15.12.2020 asti.
Kanadalaista rautatienrakennusta
The Transcontinental on keskiraskas europeli Kanadan halki kulkevan rautatien rakentamisesta. Pelimekaniikan keskeisimmät avainsanat ovat työläistenasettelu ja nouki-ja-toimita. Peli on voittanut vuoden 2019 Canadian Game Design -palkinnon.
Pelaajat varaavat ensin toimintoruutuja itselleen. Juna etenee sitten radalla ja kun se tulee pelaajan varaaman ruudun kohdalle, pelaaja saa tehdä toiminnot radan molemmilta puolilta siltä kohtaa. Toiminnot asettuvat siten lomittain, että jokaiselle toiminnolle on kaksi kohtaa, joissa sen voi tehdä, mutta kummassakin kohdassa on eri toinen toiminto. Toiminnoilla usein lastataan ja puretaan tavaraa junasta, millä voi sitten kehittää toimintolaattoja paremmiksi.
Pelin sääntökirja on luettavissa ja peliä voi kokeilla Tabletop Simulatorissa.
Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 10.12.2020 asti.
Lautapelikonsoli
SquareOne on lautapelikonsoli, joka lupaa yhdistää videopelien ja lautapelien parhaat puolet yhteen laitteeseen. Ranskalaisen Wizaman kehittämä laite on pöydällä lojuva näyttö, joka reagoi kortteihin ja nappuloihin tuomalla ne laudalla näkyvään videopeliin mukaan.
Mitä iloa tästä sitten on? SquareOne osaa tallentaa pelitilanteen, joten pelin jatkaminen myöhemmin onnistuu helposti. Laite osaa selittää pelien säännöt tutoriaaleilla ja dynaamisilla selostuksilla. Pelit voidaan näyttää monella eri kielellä pelaajien oman kielivalinnan mukaan. Etäyhdeydet onnistuvat laitteelta toiselle. Peleistä tulee audiovisuaalisesti rikkaampia elämyksiä.
Laitteelle on tulossa sekä vanhoja tuttuja pelejä rikastettuina SquareOne-versioina, että ihan uusia pelejä.
Melkoisen hintava tämä laite on: hinnat alkavat 500 eurosta. Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 15.12.2020 asti.
Mikon pelaamia
50×50-haasteeni suoritus nytkähti merkittävän askeleen eteenpäin, kun tajusin, miten lähellä haasteen valmistumista oikeastaan olenkaan. Laskin ja totesin, että lyhyin reitti on vain 15 pelikerran päässä. Näistä osa pelattiin saman tien, mikä nosti Attikan ja Res Arcanan 50 pelikerran listoille. Eläinpyramidikin ehdittiin jo saada 50 pelikertaan. Vielä jokunen pelikerta Pekingin mysteereille ja Da Vinci Codelle, niin lista on täynnä.
Mitäs sitten? Tyhjyys iskee, kun iso monivuotinen tavoite on finaalissa. Ei kai siinä sitten muuta voi kuin jatkaa H-indeksin kohottamista. Veikkaan, että jo 51 tulee olemaan työn takana, koska pelikertoihini on muodostunut hieman epäluonnollinen tasanne 50 pelikerran kohdalle, kun olen useamman pelin pelannut tarkoituksella siihen ja jättänyt sitten. Normaalisti pelikertoja kertyisi luonnollisesti, eikä suositun pelin pelaaminen loppuisi noin vain. Sadan pelikerran pelejä minulla on kymmenen, niitäkin on mukava haalia lisää.
Katselin Friendlessin tilastoista, että suurin kirjattu H-indeksi on 81. Se on aika huikea luku. Kahta kovinta H-indeksiä yhdistää laajasti kokeileva abstraktien lautapelien harrastus. Se onkin hyvä tapa, jos mielii kartuttaa H-indeksiään. Monia abstrakteja pelejä voi pelata samoilla pelivälineillä – vaikkapa go- ja tammi-välineillä pelaa jo huikeaa määrää eri pelejä – ja yksittäiset pelikerrat ovat usein melko lyhyitä, joten eri peleille on helppo kerryttää paljon pelikertoja. En taida silti tästä innostua, itse koen valtaosan tällaisista pienistä kombinatorisista abstrakteista aika hengettömiksi ja tylsiksi.
Armoton pelikokoelman raivaaminen on palkitsevaa ja mielekästä. Tein taas muutaman ison päätöksen, joiden seurauksena pelikokoelmasta lähti joukko hyviä pelejä, jotka eivät vain saa riittävästi aikaa pelipöydällä, eivätkä erityisen hyvin sovellu nykyisiin tarpeisiini.
Tämä vei myyntilistalle muun muassa Agricolan, Age of Steamin, Terraforming Marsin ja Rootin. Osa näistä ei vain enää osu omaan pelimakuun riittävän hyvin, osa taas ei muuten vain sovellu tarpeisiin. Kokoelmani suuntautuu entistä enemmän kaksinpeleihin. Asiaan ei voi olla vaikuttamatta se, että olen viimeiset kahdeksan kuukautta pelannut käytännössä yksinomaan kaksinpelejä.
Joidenkin pelien kohdalla uudet pelit ovat vieneet niiltä tilan hengittää. Tähän ryhmään kuuluu Agricola ja toinen myymäni Uwe Rosenbergin peli, Caverna: Cave vs Cave. Ne vain kalpenevat vertailussa uudempien pelien kanssa. Agricola ei pärjää A Feast for Odinille ja Fields of Arlelle ja Nusfjord on nyt poistanut kokoelmistani koko Rosenbergin isojen pelien pienversioiden trilogian: Nusfjord on vain niin paljon parempi. Kun peliaikaa on rajallisesti, sen muutenkin keskittää mieluummin vähän pienemmälle määrälle pelejä, jolloin pelikokemukset syvenevät.
Myyntilistani löytyy Google Docsista, saa vilkuilla ja ottaa yhteyttä, jos löydät jotain kiinnostavaa.
Taannoisessa uutiskirjeessä oli pieni essee pelin luonteesta. MicroMacro – Rikospaikalla on mainio esimerkki rajanvedon hankaluudesta. Millään minun kelpuuttamallani mittarilla se ei nimittäin ole peli, mutta niin se vain on päässyt BoardGameGeekin tietokantaan, vaikka tällaiset yksinpelattavat puzzlet on nimenomaisesti kielletty tietokannasta.
Minkäs teet. Kun boksin on julkaissut Pegasus ja sitä kutsutaan takakannessa ”a cooperative detective game”-nimikkeellä, tämä riitti hämäykseksi ja se on otettu tietokantaan, vaikka se on ihan yhtä paljon peli kuin sanaristikko, SmartGamesin pulmapelit tai Missä Vallu -kirjat. Sanaristikkokin on ”a cooperative detective game”, kun ratkaisua pohtii yhdessä kaverin kanssa…
Sattumoisin Lautapelit.fi:n Tampereen liikkeellä oli pieni viivästys MicroMacron saamisessa valikoimiin – se kun oli jakelijalla palapelien eikä lautapelien puolella.
No, tämä on teoreettista vänkäämistä, eikä muuta sitä miksikään, että MicroMacro: Crime City on ajanvietteenä erinomainen. Nautin suuresti kartan katselemisesta, yksityiskohtien etsimisestä ja rikosjuttujen ratkomisesta. Tehtävät olivat aika helppoja ja lyhyitä, joten ohjeissa mainittu kehittynyt sääntö, jossa luetaan vain ensimmäinen kortti ja yritetään sen perusteella ratkaista kertaheitolla koko juttu, on hyvä idea. Kannattaa siis tutustua, jos tykkää Missä Vallu -kirjoista, Tatu ja Patu -kirjojen pikkuyksityiskohtien metsästämisestä ja muusta sen sellaisesta näpertelystä. Ainoa vika tässä on, että hupi on äkkiä ohi, itse setvin kaikki tapaukset parissa päivässä, mutta onneksi muutkin perheenjäsenet ovat kiinnostuneita ja sen jälkeen jälleenmyyntiarvo lienee hyvä.
Jos MicroMacro on vielä vieras, demoversio on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.
Joululahjavinkit
Lautapelioppaan perinteiset joululahjasuositukset on julkaistu. Jutussa esitellään hyviä joululahjavinkkejä lautapeleistä kiinnostuneille, eri kohderyhmille jaoteltuna.
Uusiin suomenkielisiin pelijulkaisuihin perehtyneelle jutusta ei ole suuremmin hyötyä, mutta sellaisille, jotka eivät tuoretta pelitarjontaa hyvin tunne, juttu auttaa varmasti valitsemaan parempia joululahjoja. Olisi hienoa, jos voisitte jakaa listausta omissa somekanavissanne: vaikka ette itse tarvitsisi suosituksia, joku tuttavanne saattaa tarvita.
Tämä on perinteisesti Lautapelioppaalle oikein hyvä tilaisuus saada vähän näkyvyyttä laajemman yleisön keskuudessa ja siten edistää lautapelaamisen ilosanomaa muillekin kuin valmiiksi innostuneille, joten siksikin olisi hienoa, jos listaa jaettaisiin esimerkiksi Facebookissa mahdollisimman laajalti.
Kiitos kaikille, jotka voivat listaa jakaa.
Tulevat lautapelitapahtumat
- Toistaiseksi kehotan suhtautumaan epäilyksellä kaikkiin pelitapahtumiin: niiden toteutuminen on hyvin epätodennäköistä.
Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen
- Mikko arvioi pussinrakennuspeli Orléansin.
- Mikko arvosteli kupongintäyttöhitti Cartographersin.
- Mikko arvosteli Vuoden lastenpeli -palkinnon voittaneen Etsi ja löydä! Safariseikkailun.
- Tapani esitteli SmartGamesin logiikkapelejä.
- Tapani arvosteli lastenpeli Yatzoon.
- Mikko arvosteli Vuoden partypeli -palkinnon voittaneen Twin It!:n.
- Mikko arvosteli rennon Zen Gardenin.
- Ville arvosteli Ginkgopoliksen.
- Joonas arvosteli Stefan Feldin Carpe Diemin.
Haluaisitko nähdä oman nimesi tällä listalla? Julkaisen mielelläni Lautapelioppaassa kaikenlaista lautapelisisältöä: peliarvosteluja, top-listoja, pelisuunnittelujuttuja, mitä ikinä mieleen tulee.
Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista, Twitteristä, Telegramista ja Instagramista. RSS-syötekin löytyy. Jos haluat varmasti tiedon kaikista uusista jutuista heti kun ne ilmestyvät, Telegram on varmin kanava, jossa viestit eivät huku algoritmien jalkoihin.
Voit myös tilata Lautapelioppaan uutiskirjeen. Uutiskirje toimittaa Lautapelioppaan uutiskatsaukset suoraan sähköpostiisi.
Lautapeliblogien päivitykset
- Puutyöläinen vinkkasi kupongintäyttöpelejä joululahjoiksi.
- Koko perhe pelaa jakoi joululahjavinkkejä kouluikäisille.
- Mitä pelataan? haastatteli Gaby Moragaa.
- Lautakunnassa puhuttiin Covid-19–pandemian vaikutuksista.
- Puutyöläinen kirjoitti korttipeleistä.
- Lautapelailua-blogissa kelattiin läpi lokakuun pelit.
- Puutyöläinen kertoi viikonlopun pelikarkeloista.
- Lautapelailua-blogissa käytiin läpi syyskuun pelejä.
- Lautakunnassa puhuttiin Spiel.Digitalista.
- Anton vertaili Tapestryn ja Terraforming Marsin lisäreitä.
- Todellisuuspako arvioi Infinity Gauntletin.
- Pelikaappimuistiossa kehuttiin Mandala.
- Lautapelailua-blogissa käytiin läpi elokuun pelejä.
- Mitä pelataan? puhui lautapelipalkinnoista ja -kategorioista.
- Hukkareissun Hannu esitteli hot 10 -listansa.
- Pöydällä esitteli Pelaajien valinta -voittajat.
- Anton kertoi kanavansa kuulumisia.
- Koko perhe pelaa kertoi näkemyksensä Pelaajien valinta -voittajista.
Lautapeliblogeja löytyy myös Lautapeliseuran blogilistalta ja lautapelijuttusyötteestä.
2 vastausta aiheeseen “Uutiskatsaus 30.11.2020: Spiel der Spielen ja A la Carten voittajat”
Ha, oonkin miettinyt että millä ehdoilla erilaiset pelit ja pelinkaltaiset tuotteet hyväksytään BoardGameGeekiin.
Tosin ei toi listakaan kauheasti perustele; vaikka munkin mielestäni pakohuonepelit tuntuvat enemmän peleiltä kuin ThinkFunit niin ei noi ehdot itsessään tee peliä puzzlesta. Ja toi tarinankerrontavälineiden hyväksyminen kuulostaa lähinnä siltä että Rory oli jonkun BGG-adminin kaveri.
Joo, ne Roryn tarinakuutiot ei kyllä missään nimessä kuuluisi listalle. Puzzlepelit ovat sitten melkoisen harmaa alue. En mäkään sanaristikoita ottaisi listalle, mutta joku Rush Hour alkaa jo vähän tuntua peliltä…
Tässä tapauksessa taisi käydä niin, että siinä vaiheessa kun W. Eric Martin MicroMacron tietokantaan lisäsi, ei ollut juuri muuta tietoa kuin kustantajan ennakkotiedot, ja niissähän MicroMacroa nimenomaan markkinoitiin pelinä, joten siltä pohjalta ymmärrän erehdyksen – ja kun jotain on kerran hyväksytty, kynnys poistamiselle on tosi korkea.